19.04.05, 23:48
Szukanie pracy jest dużo prostsze niż w Polsce, nawet jeśli niczego nie
umiesz. Oczywiście w sezonie (kwiecień - listopad) jest łatwiej. Dużo
ogłoszeń jest w polskojęzycznych gazetach. Język rzadko jest wymagany.
Najlepszą pracę zdobywa się jak u nas - po znajomości albo przypadkiem.
Obserwuj wątek
    • cuski Re: PRACA 19.04.05, 23:52
      Polki w Chicago najczęściej opiekują się dziećmi albo ludźmi starszymi (jeśli z
      zamieszkaniem to nie trzeba się martwić o kwaterę), ale najpopularniejsze
      są "serwisy sprzątające" - 10 godzin tyrania, gdyz Amerykanie są często gorsi
      niż świnie).
      • speranzaa Re: PRACA 20.04.05, 04:46
        odnosnie serwisu sprzatajacego - amerykanie potrafia zrobic z domu brud,
        wyrazajac sie ladnie, ale te 10 godzin tyrania to nie przez brud tylko przez
        wredne bossowe, ktorym wiecznie malo "zielonych" i dziewczyny musza na nie
        harowac!!!korzystaja z tego ze przyjezdza dziewucha z polski , nie ma auta to
        ja trza wykorzystac na maxa! i jazda od rana po 6 - 8 domow dziennie!!!i potem
        sumujac wyjdzie ci wzglednie 10 godizn i zrypane zdrowie!

cuski napisał:

> Polki w Chicago najczęściej opiekują się dziećmi albo ludźmi starszymi (jeśli
        z
        >
        > zamieszkaniem to nie trzeba się martwić o kwaterę), ale najpopularniejsze
        > są "serwisy sprzątające" - 10 godzin tyrania, gdyz Amerykanie są często gorsi
        > niż świnie).
        • cuski Re: PRACA 20.04.05, 04:50
          Wiem cos o tym ! Moja dziewczyna pracuje w serwisie i nie moge patrzec jak
          niszczy sobie zdrowie.
          • speranzaa Re: PRACA 20.04.05, 04:56
            ja to wiem z doswiadczenia, bo kazdy musi tu od czegos zaczac! mialam dosc
            brudow, totalnego zmeczenia i tej baby, ktora mnie draznila psychicznie a ja
            jej pyskowalam i nie dalam po sobie jezdzic i pewnego piekna letniego dnia
            oznajmilam ze nie bede wiecej sprzatac i odchodze. teraz mam superek prace i
            jestem happysmile)))

a twoja dziewcyzna niech to rzuci szkoda zdrowia!
            cuski napisał:

> Wiem cos o tym ! Moja dziewczyna pracuje w serwisie i nie moge patrzec jak
            > niszczy sobie zdrowie.
            • cuski Re: PRACA 20.04.05, 04:58
              W polowie maja zmienia prace. Dziekuje Bogu, ze sie wyrwie stamtad.
              • speranzaa Re: PRACA 01.05.05, 18:09

zmienila juz ta prace, czy ma przynajmniej cos na oku?
                amerykanki nawet ni emaja pojecia ile takie dziewcyzny domkow musza zrobic
                przez tydzien bo tak bossowa chce. naprawde to smutne jak Polak wyzyluje Polaka
                dla dolara!
                cuski napisał:

> W polowie maja zmienia prace. Dziekuje Bogu, ze sie wyrwie stamtad.
                • cuski Re: PRACA 01.05.05, 23:41
                  Wiem cos na ten temat, ale powiem Ci Speranzoo, ze my Polacy czasami jestesmy
                  sobie sami winni. Czasami dajemy przyzwolenie naszym rodak do tego WYZYSKU.
                  Jesli chodzi o mnie nie pozwalam sobie "pluc w kasze" i niezle na tym wychodze.
                  Ostatnio stracilem dobra prace, dlatego, ze chcialem dobrze dla ludzi. Nie
                  przejmuje sie jednak tym, bo z chwila utraty tamtej pracy od razy dostalem inna
                  lepsza propozycje. Mam wygrana sprawe - przynajmniej moj adwokat tak twierdzi,
                  a za przyznane odszkodowanie zamierzam wybrac sie z dziewczyna na jakas fajna
                  wycieczke. Moja sprawa byla opisywana w chicagowskich gazetach. Odkrylem cala
                  naga prawde firmy dla ktorej pracowalem. A wiesz co dla mnie bylo najwieksza
                  nagroda ? - telefony od ludzi, ktorych zupelnie nie znalem i slowa podzieki, za
                  to co udalo mi sie wywalczyc dla nich.
                  Sorki, troszke sie rozgadalem i zapomnialem o twoim pytaniu. Co do mojej
                  dziewczyny to za niecale 2 tygodnie zmienia prace. Moje modlitwy zostaly chyba
                  wysluchane.

Pozdrawiam Cuski
    • cuski Re: PRACA 19.04.05, 23:55
      Facet - emigrant to przeważnie kontraktor - wszelkie roboty budowlane. Roboty
      hydrauliczne czy elektryczne to już wyższa szkoła jazdy - warto się tego
      nauczyć, bo mając amerykańskie uprawnienia zarabia się konkretnie bez
      przemęczania. Wszystko robi się szybko, byle jak, ale wyglądać musi pięknie.
    • cuski Re: PRACA 24.04.05, 01:43
      Dział zatrudnienia przy Zrzeszeniu Amerykańsko-Polskim bezpłatnie pomaga w
      znalezieniu pracy osobom, które ukończyły 18 lat, mają pozwolenie na pracę,
      mieszkają na terenie Chicago i posiadają przynajmniej podstawową znajomość
      angielskiego.
    • cuski Re: PRACA 25.04.05, 20:54
      He He He, dobre ! Gut inglisz !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka