cuski 10.07.05, 04:59 2800 stuknelo, wiec trzeba bylo dla spokojnosci wymienic olej, he he he... Wymieniacie sami, czy placicie za usluge ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 12.07.05, 02:21 Ja prawie wcale nie wymieniam bo mam biegowke i uznalem , ze nie ma sensu co 3tys. Ale jak juz wymieniac to chyba nie mam sensu samemu... No chyba, ze jakis super wozek a ktos sie boi, ze byle co wleja... Odpowiedz Link
cuski Re: Wymiana oleju 12.07.05, 02:24 Ja tam super wozkiem nie jezdze, ale i tak wole sobie sam zalac, he he he... Pozdrawiam Odpowiedz Link
edytkus Re: Wymiana oleju 12.07.05, 03:36 U mnie wymienia dealer i jeszcze przez nastepne cztery lata placic za to nie musze. Ale skoro o samochodach mowa to mam pytanie. Cos mi dziwnie stuka (tak brzeczaco, jakby kawalek metalu utknal w kole), na przegladzie popatrzyli, przejechali sie, stwierdzili ze faktycznie stuka ale nie znalezli przyczyny. Powiedzieli ze to na pewno wina paliwa i kazali sie przerzucic na wysokooktanowe, ale ja juz kupuje Super Exxona (chociaz w instrukcji pisza o regular) wiec powiedzieli zeby kupowac u Shell. Czy rzeczywiscie dana marka moze wywolywac odglosy? Przejechalam 10tys. mil na Exxonie a tu raptem zaczelo stukac ;O Napiszcie co o tym sadzicie. Stuka tylko gdy wolno sie jedzie (np. przy wyjezdzaniu z parkingu) i nie zawsze. Odpowiedz Link
cuski Re: Wymiana oleju 12.07.05, 04:00 Edytkus, ekspertem co prawda nie jestem, ale niech ci serwisanci nie wciskaja Ci kitu, ze to wina paliwa !!! Jesli cos stuka, to niech to zidentyfikuja i usuna, a nie podpieraja sie taki smiesznymi wymowkami !!! Pozdrawiam Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 12.07.05, 05:55 Cuski ma racje! Kit Ci wciskaja! Ale jak masz gwarancje jeszcze to sie nie przejmuj. Jak to cos powaznego to jeszcze wyjdzie... Na marginesie tylko , jako zawodowy kierowca powiem tylko , ze jakos paliwa ma duze znaczenie a jednym z powaznych bledow jest jezdzenie do konca na rezerwie az prawie auto stanie z powodu braku paliwa. Bardzo duzo paproszkow sie wtedy dostaje do ukladu paliwowego i nie zawsze filtry paliwa sobie daja rade... Odpowiedz Link
speranzaa Re: Wymiana oleju 12.07.05, 06:57 moze amortyzator stuka ci przy kole? tez mi tak stukalo, po wymianie przestalo. Rysunku, to do jaliej ilosci benzyny jezdzic do 1/4 balu, bo jak schodzi ponizej 1/4 to ponoc wszytkie brudy zbieraja si ewtedy i psuja silnik?! Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 12.07.05, 21:50 No 1/4 to jeszcze jest ok. Chodzi o to zeby nie jezdzic na rezerwie. Odpowiedz Link
edytkus Re: Wymiana oleju 12.07.05, 23:34 O brudach nigdy nie slyszalam, tylko ze najlepiej nie pozwolic zejsc ponizej pol baku, sczegolnie w zimie. Mnie osobiscie sie jeszcze nigdy nie zdarzylo zeby zapalila sie kontrolka Co do mego problemu to dzieki za odp., to chyba nie amortyzator bo nie stuka przy kole tylko tak bardziej z przodu pod maska. W zasadzie odlgos bardziej przypomina "szczekanie" (czytane przez "e" z ogonkiem ) niz stukanie. Odpowiedz Link
edytkus Re: Wymiana oleju 17.07.05, 05:28 no i dzisiaj wyszlo szydlo z worka, i to akurat gdy jechalismy autostrada do parku rozrywki - na szczescie daleko nie ujechalismy wiec samochod od razu zostal odprowadzony do serwisu (juz naprawiony i odebrany), a my w drugi i znowu w droge , a najlepsze ze kontrolki sie zapalily po pierwszym uzyciu benzyny Shell ;O czy moglby ktos wyjasnic czym jest alternator belt? Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 17.07.05, 08:38 Pasek od alternatora poprostu. Przenosi obroty z silnika na alternator, ktory produkuje prad. Bez pradu auto nie pojedzie na dluzsza mete... Wiec paliwo nie ma tu nic do tego... Odpowiedz Link
speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 03:56 Rysunku, widze ze Ty sie znasz na autach, wiec moze mi powiesz co to moze byc. otoz wczoraj musialam zmienic szczotki przy hamulcach, zrobili rotate kol a dzis jade i powyzej 60 mph, przy 65, 70 , 80 trzesie sie kierownica, ciezko jest ja utrzymac, co to moze byc? Odpowiedz Link
edytkus Re: Wymiana oleju 18.07.05, 03:59 speranzaa napisała: >powyzej 60 mph, przy 65, 70 , 80 trzesie sie kierownica, ciezko > jest ja utrzymac, co to moze byc? to jest ostrzezenie ze za szybko jezdzisz Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:10 Znam to oczywiscie presada ale jezdzilo sie troche roznymi gratami... Mysle, ze wymieniali Ci klocki a nie szczotki.... A trzesie pewnie dlatego , ze nie wywazyli kol przed zmiana... No chyba, ze calkiem cos przy hamulcach namotali... Ja ostanio "naprawilem" auto za pomoca wymiany dwoch opon z przodu. Wczesniej latala kierownica juz jak wsciekla... Odpowiedz Link
speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:16 no tak , klocki wymienili. hamulce sa teraz ok, o wiele lepiej niz bylo , jest tak jak byl brand new. mowili ze rotate zrobili po zmainie klockow. chyba trza sie przejechac do mechanika Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:21 Ale jesli to nie byli ludzie od opon to napewno nie wywazli kol. I moga bic.. Odpowiedz Link
cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:26 Speranzoo, musisz miec niewywazone kola ! Albo zle wywazyli Ci je w warsztacie, albo w miedzy czasie uderzylas kolem w kraweznik lub moglas po prostu cos wbic w kolo. Pozdrawiam Odpowiedz Link
speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 06:05 nigdize nie uderzylam, a nawet nie pisz ze cos wbilam w kolo, bo bedize trza latacitd. moze zle mi wywazyli, jutro dostana zjeb cuski napisał: > Speranzoo, musisz miec niewywazone kola ! > > Albo zle wywazyli Ci je w warsztacie, albo w miedzy czasie > uderzylas kolem w kraweznik lub moglas po prostu cos wbic w kolo. > > Pozdrawiam Odpowiedz Link
cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 12:39 Speranzoo, ja tylko wymienilem 3 najczestsze przyczyny bicia kol, he he he... Pozdrawiam Odpowiedz Link
edytkus mojego problemu ciag dalszy :( 23.07.05, 22:07 Jak sie wczoraj dowiedzialam od 3 sierpnia wszystkie dotad wyprodukowane Murano beda recalled z powodu problemow z... alternator belt. Ja juz mam wymieniony wiec przynajmniej nie bede musiala tracic czasu w serwisie, a na pewno beda miec spory ruch. Jednakze urwany pasek nie byl przyczyna dzwieczacego stukania ktore niestety wciaz slychac. Moze ktos ma jakis pomysl co to moze byc? Odglos przypomina jazde po stluczonym szkle albo cos jak pasek metalu odbijajacy sie na trybie, slychac go tylko przy jezdzie ponizej 30mil/h, najglosniej i najczesciej przy ruszaniu z parkingu lub hamowaniu oraz jezdzie do tylu (czyli zawsze gdy naciskam na hamulec ale nie tylko), dobiega z lewej strony od przodu (szczegolnie dobrze slychac przy opuszczonej szybie) w poblizu kola. Odpowiedz Link
cuski Moze cos tam ociera ! 23.07.05, 22:13 Moze cos tam ociera ! Mialas moze cos robione z przodu przy samochodzie ?! Pozdrawiam Odpowiedz Link
edytkus Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 07:02 cuski napisał: > Moze cos tam ociera ! > Mialas moze cos robione z przodu przy samochodzie ?! Nic mi o tym nie wiadomo. Moze dzieciaki sasiadow cos zrobily? Na mojej ulicy rozne numery odchodza: polamane zapalki w zamkach, oderwane znaki firmowe, niedawno ktos rzucil mi jajko na szybe (zaschlo i wycieraczki sie poniszczyly), itp. itd. Odpowiedz Link
cuski Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 15:03 A w serwisie dalej Cie zbywaja i mowia, ze to wina paliwa ?! Pozdrawiam Odpowiedz Link
edytkus Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 16:50 cuski napisał: > A w serwisie dalej Cie zbywaja i mowia, ze to wina paliwa ?! Serwis daleko a moj maz mowi ze on nic nie slyszy i rzeczywiscie z nim nie stuka (no ale on nie jezdzi pon. 30mil/h) Odpowiedz Link
cuski Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 16:56 No coz Edytkus, najlepiej bedzie, jak bedziesz tym autkie jezdzila tylko po highway-ach, he he he... i tylko wtedy, gdy najmniejszy traffic Pozdrawiam Odpowiedz Link
cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:22 Alternator belt, to nic innego, jak pasek, ktory napedza wspomniany alternator - urzadzenie wytwarzajace prad w samochodzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:23 Kolega sie spoznil... Juz jest wyjasnione... Odpowiedz Link
cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:29 Wiem, wiem Rysunku ! Po prostu wczesniej przeczytalem post Edytkus i od razu zaczalem odpisywac ! To samo bylo ze Speranzaa ! Pozdrawiam Odpowiedz Link
speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 06:07 wiecej porad nigdy nie zaszkodzi pozdrawiam Was kierowcy Odpowiedz Link
tradycja1 Re: Wymiana oleju 13.07.05, 06:33 Mnie juz ponad 4000 mil stuknelo i moze jutro pojade zmienic olej do jeffy. Jezdze tam od zawsze i choc srednio jestem zadowolona nie znam innego lepszego miejsca, moze cos polecicie? Odpowiedz Link
cuski Re: Wymiana oleju 13.07.05, 20:27 Skorzystac mozesz ! Wykorzystac NIEE ! He he he... Pozdrowionka Odpowiedz Link
adamkoltowski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 03:58 ha )) ja tez zmieniam olej sam )) to znaczy teraz nie musze, bo samochod mi padl kompletnie i jezdze rowerem, ale jesli mam to zmieniam sam, wiem co leje i wiem, ze sam zrobie to najlepiej jak tylko mozna Odpowiedz Link
pawelorlowski Re: Wymiana oleju 09.08.21, 11:08 ja różnie. kiedyś wymieniałem sam a ostatnio u mechanika bo akurat miał mi jeszcze coś tam drobnego zrobić. Polecił mi przy wymianie oleju płukankę TEC 2000 . nie skorzystałem ale w sumie to nie wiem czy dobrze może jednak warto stosować takie preparaty Odpowiedz Link