Dodaj do ulubionych

Wymiana oleju

10.07.05, 04:59
2800 stuknelo, wiec trzeba bylo dla spokojnosci wymienic olej, he he he...
Wymieniacie sami, czy placicie za usluge ?

Pozdrawiam big_grin
Obserwuj wątek
    • rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 12.07.05, 02:21
      Ja prawie wcale nie wymieniam bo mam biegowke i uznalem , ze nie ma sensu co
      3tys. Ale jak juz wymieniac to chyba nie mam sensu samemu... No chyba, ze jakis
      super wozek a ktos sie boi, ze byle co wleja...
      • cuski Re: Wymiana oleju 12.07.05, 02:24
        Ja tam super wozkiem nie jezdze, ale i tak wole sobie sam zalac, he he he...

Pozdrawiam big_grin
        • edytkus Re: Wymiana oleju 12.07.05, 03:36
          U mnie wymienia dealer i jeszcze przez nastepne cztery lata placic za to nie musze. Ale skoro o
          samochodach mowa to mam pytanie. Cos mi dziwnie stuka (tak brzeczaco, jakby kawalek metalu
          utknal w kole), na przegladzie popatrzyli, przejechali sie, stwierdzili ze faktycznie stuka ale nie znalezli
          przyczyny. Powiedzieli ze to na pewno wina paliwa i kazali sie przerzucic na wysokooktanowe, ale ja
          juz kupuje Super Exxona (chociaz w instrukcji pisza o regular) wiec powiedzieli zeby kupowac u Shell.
          Czy rzeczywiscie dana marka moze wywolywac odglosy? surprised Przejechalam 10tys. mil na Exxonie a tu
          raptem zaczelo stukac ;O Napiszcie co o tym sadzicie. Stuka tylko gdy wolno sie jedzie (np. przy
          wyjezdzaniu z parkingu) i nie zawsze.
          • cuski Re: Wymiana oleju 12.07.05, 04:00
            Edytkus, ekspertem co prawda nie jestem, ale niech ci serwisanci nie wciskaja
            Ci kitu, ze to wina paliwa !!!
            Jesli cos stuka, to niech to zidentyfikuja i usuna, a nie podpieraja sie taki
            smiesznymi wymowkami !!!

Pozdrawiam big_grin
            • rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 12.07.05, 05:55
              Cuski ma racje! Kit Ci wciskaja! Ale jak masz gwarancje jeszcze to sie nie
              przejmuj. Jak to cos powaznego to jeszcze wyjdzie...
              Na marginesie tylko , jako zawodowy kierowca powiem tylko , ze jakos paliwa ma
              duze znaczenie a jednym z powaznych bledow jest jezdzenie do konca na rezerwie
              az prawie auto stanie z powodu braku paliwa. Bardzo duzo paproszkow sie wtedy
              dostaje do ukladu paliwowego i nie zawsze filtry paliwa sobie daja rade...
              • speranzaa Re: Wymiana oleju 12.07.05, 06:57
                moze amortyzator stuka ci przy kole? tez mi tak stukalo, po wymianie przestalo.

Rysunku, to do jaliej ilosci benzyny jezdzic do 1/4 balu, bo jak schodzi
                ponizej 1/4 to ponoc wszytkie brudy zbieraja si ewtedy i psuja silnik?!
                • rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 12.07.05, 21:50
                  No 1/4 to jeszcze jest ok. Chodzi o to zeby nie jezdzic na rezerwie.
                  • edytkus Re: Wymiana oleju 12.07.05, 23:34
                    O brudach nigdy nie slyszalam, tylko ze najlepiej nie pozwolic zejsc ponizej pol baku, sczegolnie w
                    zimie. Mnie osobiscie sie jeszcze nigdy nie zdarzylo zeby zapalila sie kontrolka smile Co do mego
                    problemu to dzieki za odp., to chyba nie amortyzator bo nie stuka przy kole tylko tak bardziej z przodu
                    pod maska. W zasadzie odlgos bardziej przypomina "szczekanie" (czytane przez "e" z ogonkiem wink) niz
                    stukanie.
                    • edytkus Re: Wymiana oleju 17.07.05, 05:28
                      no i dzisiaj wyszlo szydlo z worka, i to akurat gdy jechalismy autostrada do parku rozrywki sad - na
                      szczescie daleko nie ujechalismy wiec samochod od razu zostal odprowadzony do serwisu (juz
                      naprawiony i odebrany), a my w drugi i znowu w droge smile , a najlepsze ze kontrolki sie zapalily po
                      pierwszym uzyciu benzyny Shell ;O
                      czy moglby ktos wyjasnic czym jest alternator belt?
                      • rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 17.07.05, 08:38
                        Pasek od alternatora poprostu. Przenosi obroty z silnika na alternator, ktory
                        produkuje prad. Bez pradu auto nie pojedzie na dluzsza mete... Wiec paliwo nie
                        ma tu nic do tego...
                        • edytkus Re: Wymiana oleju 17.07.05, 18:33
                          jak to ladnie ujales wink, dzieki
                          • speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 03:56
                            Rysunku, widze ze Ty sie znasz na autach, wiec moze mi powiesz co to moze byc.
                            otoz wczoraj musialam zmienic szczotki przy hamulcach, zrobili rotate kol a
                            dzis jade i powyzej 60 mph, przy 65, 70 , 80 trzesie sie kierownica, ciezko
                            jest ja utrzymac, co to moze byc?
                            • edytkus Re: Wymiana oleju 18.07.05, 03:59
                              speranzaa napisała:

>powyzej 60 mph, przy 65, 70 , 80 trzesie sie kierownica, ciezko
                              > jest ja utrzymac, co to moze byc?

to jest ostrzezenie ze za szybko jezdzisz wink
                            • rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:10
                              Znam to oczywiscie presada ale jezdzilo sie troche roznymi gratami...

Mysle, ze wymieniali Ci klocki a nie szczotki.... A trzesie pewnie dlatego , ze
                              nie wywazyli kol przed zmiana... No chyba, ze calkiem cos przy hamulcach
                              namotali... Ja ostanio "naprawilem" auto za pomoca wymiany dwoch opon z przodu.
                              Wczesniej latala kierownica juz jak wsciekla...
                              • speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:16
                                no tak , klocki wymienili. hamulce sa teraz ok, o wiele lepiej niz bylo , jest
                                tak jak byl brand new. mowili ze rotate zrobili po zmainie klockow. chyba trza
                                sie przejechac do mechanika
                                • rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:21
                                  Ale jesli to nie byli ludzie od opon to napewno nie wywazli kol. I moga bic..
                            • cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:26
                              Speranzoo, musisz miec niewywazone kola !

Albo zle wywazyli Ci je w warsztacie, albo w miedzy czasie
                              uderzylas kolem w kraweznik lub moglas po prostu cos wbic w kolo.

Pozdrawiam big_grin
                              • speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 06:05
                                nigdize nie uderzylam, a nawet nie pisz ze cos wbilam w kolo, bo bedize trza
                                latacitd. moze zle mi wywazyli, jutro dostana zjebsmile
                                cuski napisał:

> Speranzoo, musisz miec niewywazone kola !
                                >
                                > Albo zle wywazyli Ci je w warsztacie, albo w miedzy czasie
                                > uderzylas kolem w kraweznik lub moglas po prostu cos wbic w kolo.
                                >
                                > Pozdrawiam big_grin
                                • cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 12:39
                                  Speranzoo, ja tylko wymienilem 3 najczestsze przyczyny bicia kol, he he he...

Pozdrawiam big_grin
                          • edytkus mojego problemu ciag dalszy :( 23.07.05, 22:07
                            Jak sie wczoraj dowiedzialam od 3 sierpnia wszystkie dotad wyprodukowane Murano beda recalled z
                            powodu problemow z... alternator belt. Ja juz mam wymieniony wiec przynajmniej nie bede musiala
                            tracic czasu w serwisie, a na pewno beda miec spory ruch. Jednakze urwany pasek nie byl przyczyna
                            dzwieczacego stukania ktore niestety wciaz slychac. Moze ktos ma jakis pomysl co to moze byc?
                            Odglos przypomina jazde po stluczonym szkle albo cos jak pasek metalu odbijajacy sie na trybie,
                            slychac go tylko przy jezdzie ponizej 30mil/h, najglosniej i najczesciej przy ruszaniu z parkingu lub
                            hamowaniu oraz jezdzie do tylu (czyli zawsze gdy naciskam na hamulec ale nie tylko), dobiega z lewej
                            strony od przodu (szczegolnie dobrze slychac przy opuszczonej szybie) w poblizu kola.
                            • cuski Moze cos tam ociera ! 23.07.05, 22:13
                              Moze cos tam ociera !
                              Mialas moze cos robione z przodu przy samochodzie ?!

Pozdrawiam
                              • edytkus Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 07:02
                                cuski napisał:

> Moze cos tam ociera !
                                > Mialas moze cos robione z przodu przy samochodzie ?!

Nic mi o tym nie wiadomo. Moze dzieciaki sasiadow cos zrobily? Na mojej ulicy rozne numery
                                odchodza: polamane zapalki w zamkach, oderwane znaki firmowe, niedawno ktos rzucil mi jajko na
                                szybe (zaschlo i wycieraczki sie poniszczyly), itp. itd. sad
                                • cuski Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 15:03
                                  A w serwisie dalej Cie zbywaja i mowia, ze to wina paliwa ?!

Pozdrawiam
                                  • edytkus Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 16:50
                                    cuski napisał:

> A w serwisie dalej Cie zbywaja i mowia, ze to wina paliwa ?!

Serwis daleko a moj maz mowi ze on nic nie slyszy i rzeczywiscie z nim nie stuka surprised (no ale on nie
                                    jezdzi pon. 30mil/h)
                                    • cuski Re: Moze cos tam ociera ! 24.07.05, 16:56
                                      No coz Edytkus, najlepiej bedzie, jak bedziesz tym autkie jezdzila
                                      tylko po highway-ach, he he he... i tylko wtedy, gdy najmniejszy traffic wink

Pozdrawiam big_grin
                      • cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:22
                        Alternator belt, to nic innego, jak pasek, ktory napedza
                        wspomniany alternator - urzadzenie wytwarzajace prad w samochodzie.

Pozdrawiam big_grin
                        • rysunkowapostac Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:23
                          Kolega sie spoznil... Juz jest wyjasnione...
                          • cuski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 04:29
                            Wiem, wiem Rysunku !
                            Po prostu wczesniej przeczytalem post Edytkus i od razu zaczalem odpisywac !
                            To samo bylo ze Speranzaa !

Pozdrawiam big_grin
                            • speranzaa Re: Wymiana oleju 18.07.05, 06:07
                              wiecej porad nigdy nie zaszkodzismile

pozdrawiam Was kierowcysmile

• tradycja1 Re: Wymiana oleju 13.07.05, 06:33
      Mnie juz ponad 4000 mil stuknelo i moze jutro pojade zmienic olej do jeffy.
      Jezdze tam od zawsze i choc srednio jestem zadowolona nie znam innego lepszego
      miejsca, moze cos polecicie?
      • cuski Re: Wymiana oleju 13.07.05, 12:34
        Polecam moje uslugi, he he he...

Pozdrawiam big_grin
        • tradycja1 Re: Wymiana oleju 13.07.05, 14:59
          uwazaj bo jeszcze bede chciala skorzystacsmile
          • cuski Re: Wymiana oleju 13.07.05, 20:27
            Skorzystac mozesz !
            Wykorzystac NIEE ! He he he...

Pozdrowionka big_grin
            • tradycja1 Re: Wymiana oleju 13.07.05, 22:18
              Nawet bym nie smiala.
              • adamkoltowski Re: Wymiana oleju 18.07.05, 03:58
                ha smile)) ja tez zmieniam olej sam smile)) to znaczy teraz nie musze, bo samochod mi
                padl kompletnie i jezdze rowerem, ale jesli mam to zmieniam sam, wiem co leje i
                wiem, ze sam zrobie to najlepiej jak tylko mozna smile
    • pawelorlowski Re: Wymiana oleju 09.08.21, 11:08
      ja różnie. kiedyś wymieniałem sam a ostatnio u mechanika bo akurat miał mi jeszcze coś tam drobnego zrobić. Polecił mi przy wymianie oleju płukankę TEC 2000 . nie skorzystałem ale w sumie to nie wiem czy dobrze może jednak warto stosować takie preparaty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka