Dodaj do ulubionych

RANKING DZIELNIC

IP: *.chello.pl 25.11.04, 08:46
Napisz najlepiej w punktach pokolei, ktore z warszawskich dzielnic wydaja Wam
sie najbardziej atrakcyjne, najbezpieczniejsze, najciekawsze, a ktore
najmniej.

np.

1.Wilanow
2.Ursynow
3.Srodmiescie
4.Ochota
itd.

mozesz argumentowac swoj wybor!

Obserwuj wątek
    • hitsuru Re: RANKING DZIELNIC 27.11.04, 20:37
      Swietnie że o to pytasz,ponieważ od dawna ciekawi mnie obraz dzielnic,próbuję
      także stworzyć sobie obraz tyowego mieszkańca danej dzielnicy np.mokotowa bo
      stąd jestem.
      A więc odpowiem naTwoje pytania w punktach:
      1.MOKTÓW-najsympatyczniejsi moim zdaniem ludzie (oczywiście są nie chlubne
      wyjątki),naj więcej zieleni,jest gościnna i przytulna.Na mnie najbardziej
      działa duch czasu jaki ostał sie na Starym Mokotowie w postaci 70-cio letnich
      lub starszych nawet i różnorodnych kamienic,piękne mieszkania a w nich troche
      pozostałości z dawnych czasów,ile historii można sie nauczyć.
      2.ŚRÓDMIEŚCIE-Uprzejmośc,tu zdecydowanie gorzej,ludzie raczej napuszeni,nie
      mili.Plus to dużo zabytkowych pięknych studni i innych miejsc.Mimo że nie jest
      to najsympatyczniejsza dzielnica ale lubię ją bo i dużo wniej przebywam.
      3.OCHOTA-W miare mili ludzie,Filtry-piękne kamieniczki,Rakowiec-
      cicho,spokojnie,aż nudno.Ogólnie bardzo ponura dzielnica.
      4.URSYNÓW-Nudny,ludzie nudni i strasznie dużo nowych inwestycji,pozamykanych
      terenów dla napuszonych bogaczy.Mi nie pasuje dlatego że ja lubie oprócz
      zieleni miejsca z duszą a tu nie ma tego wogóle.
      • grzegorzga Re: RANKING DZIELNIC 27.11.04, 21:08
        nr 1) Bezapelacyjnie mój ukochany MOKOTÓW. Dlaczego? Proszę, zajrzyjcie na:
        www.mokotow.republika.pl :-)
        nr 2) Żoliborz - ma wiele uroczych miejsc z charakterem i historią, bardzo
        podobnych do tych, co na Mokotowie. Także sporo zieleni, specyficzny "klimat" i
        podobnie jak na Mokotowie - niezwykle sympatyczni, ciepli ludzie

typy negatywne:
        Ursynów i Białołęka (mam tam wielu znajomych i często tam bywam) - nie mają
        zupełnie klimatu, żadnych miejsc z duszą i historią, ludzie się kompletnie nie
        znają, nie są życzliwi wobec siebie, to stare "płytowe" i nowe blokowiska. Żle
        wróżę przyszłosci tych osiedli, gdzie człowiek jest zamknięty, anonimowy,
        wyalienowany. Poza tym fatalna komunikacja (zwłaszcza w Białołęce, choć jazda
        metrem z dalekiego Ursynowa kilkanaście stacji w kompletnym ścisku też mnie nie
        bawi). Strasznie monotonna, jednorodna architektura. Bloki proste, niby-ładne -
        bo nowe i czyste, pytanie co będzie za kilkanaście lat. A i dresiarstwa sporo!
        • lewe_oko Re: RANKING DZIELNIC 28.11.04, 11:28
          Moją ukochaną dzielnica jest Mokotów. Szczególowa odpowiedź tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=17992111
          Chociaz parę rzeczy mnie tu bardzo irytuje... Zniszczenie kamienic, ciemne ulice
          po zmroku, "dziury w zabudowie" - np. warsztaty na Kazimierzowskiej miedzy
          Wiktorską a Odolańską, mało rozbudowane życie kulturalne, średni poziom
          bezpieczeństwa. Ale jeszcze tu wrócę! Zobaczycie! ;-)))
          • lewe_oko Re: RANKING DZIELNIC 28.11.04, 11:31
            Złości mnie także część nowej zabudowy, o czym pisałam już wielkorotnie. Mam
            jedna k nadzieję, że na Mokotowie bedzie powstawać jak najwięcej dobrej
            architektury, a stare kamienice wrócą do blasku sprzed lat.

A propos zmian mają burzyć kamienice-ruderę przy Wiktorskiej 5. Przed wojną
            elegancką, a od wielu lat rozsypująca sie i z dzikimi lokatorami. Stwierdzono,
            że nie opłaca sie odnawiać. Nie da sie ukryć, że trzeba to było zrobić 40 lat
            temu :-( Mam nadzieję, ze to co powstanie będzie konweniowac z reszta.
            • hitsuru Re: RANKING DZIELNIC 01.12.04, 09:33
              Nooo!I wreszcie ktoś to powiedział,zburzą to paskudztwo!Małe sprostowanie:nie 5
              a 3 na samym rogu Puławskiej,tam nie da sie wejść,bo tam jest taki jakby
              kibelek i dużo żuli i wogóle slams.Ja lubie stare kamienice, ale to to chyba
              lekka przesada.Z drugiej strony jednak żal przecież to zabytek.
              • lewe_oko Re: RANKING DZIELNIC 01.12.04, 09:45
                Właśnie 5, bo kamienica na rogu ma numer 3, a tej z numerem 1 nie ma - przed
                wojną Puławska była węższa i po prostu nie ma tej parceli.
                • hitsuru Re: RANKING DZIELNIC 01.12.04, 11:57
                  Właśnie że 3ja wiem wiesz mi,bo ten nowy domek to podajze 7/9,ale jutro jeszcze
                  sie tam przejde i sprawdze dokłanie,ale nie sądze żebym sie muliła bo często
                  tam chodze,ale jeżeli masz racje to ...poczuje sie trochę głupio :p
    • Gość: agnieszka Re: RANKING DZIELNIC IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 10:42
      W tej kamienicy w latach 70 tych mieszkała moja sympatia z p
      [odstawówki,mieszkałam na Kazimierzowskiej i mam straszny sentyment do
      Mokotowa,może też kiedyś tam zamieszkam....z powrotem.
    • Gość: B Re: RANKING DZIELNIC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 00:30
      Najlepsze:ZŁOTA SZÓSTKA/KOLEJNOŚĆ MNIEJ ISTOTNA/
      1.MOKOTÓW - zdecydowanie
      2.Śródmieście
      3.Wilanów
      4.Żoliborz
      5.Ursynów
      6.Ochota

Najgorszy jest zdecydowanie Targówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka