broneknotgeld Re: Niyfraszka 13.09.13, 23:22 Wiela zła w Necie Ciyngym sie plecie wyborcza.pl/1,75477,14600227,Papiez_Franciszek__Nie_badzcie_chrzescijanami_zabojcami.html Dyć winowajcom łodpuścić idzie Choć we pamiynci na dugo bydzie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 20.10.13, 11:30 We Hameryce kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107880,14796535,Za_naszych_czasow_tak_nie_bylo_.html Co u nos - wiycie? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 22.10.13, 22:52 Czamu? Czamu Pon Bog doł mi broda? Zdo sie - wiela szłoby godać Dyć jo bardzi tym łonaca -Czamu Pon Bog doł mi glaca?! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 26.10.13, 21:09 Kej sie dzieje i raduje Niychej kto chce popromuje nowagazetaslaska.eu/index.php/item/2197-corny-luft-ogarnal-wszystkich-na-finale-iv-edycji-obiektywnie-slaskie Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 18.11.13, 10:47 Link tukej prziszpyndlikuja katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,14969134,Znamy_najdluzsze_slaskie_slowa__Maja_po_24_litery.html Godkom naszom durś raduja. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 10.12.13, 21:17 Maryjo Krolowo Polski Dwanoście gwiozdek nad Tobom Maryjo Królowo Polski Gwiozdek tych strzimać niy mogom? wyborcza.pl/1,75478,15110171,Pawlowicz_o_fladze_UE__Jakas_unijna_szmata.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 29.12.13, 16:29 We zocy mom wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,135720,15144782,21_cytatow__ktore_zapamietamy_z_2013_roku.html?i=9 Toż cytat dom. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 03.03.14, 22:32 Śmiychu richtig jest we wercie www.dziennikzachodni.pl/artykul/3351263,ruda-slaska-wycinka-drzew-w-parku-krajobrazowym-mieszkancy-maja-watpliwosci,id,t.html Z Rudy Ślonski nic niy biercie. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 22.04.14, 08:16 Lepi w Sejmie Ślonskim www.dziennikzachodni.pl/artykul/3409993,kasprzyk-co-tam-slychac-w-terenie,id,t.html Przeca łon niy konskym. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 24.05.14, 20:25 Wiycie? Szpaska Wiycie W blaskach Życie I we szpasie Zdo na czasie. Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 13.06.14, 20:04 Zasiedli w Magistracie strasznie ważni ludzie Dziś będą dyskutować nad Rawą - o cudzie Oj proszę państwa weźcie w rękę starego "Kyriera*" Tam co drugą stronę ktoś się o Rawie wydziera Że problem jest poważny nie taki znów lekki Że do wody spływają okoliczne ścieki Że regulować by trzeba, musi być ustawa Bo problem tej rzeki to poważna sprawa Że trzeba by fundusze do bilansu dodać I nad tą Rawą dyskutować, dyskutować Sto lat minęło....i cóż mam powiedzieć Że Rawa jak śmierdziała i tak będzie śmierdzieć Że na rewitalizację, dobrze o tym wiecie Nie ma wpisu i pieniędzy w budżecie I znów będzie dyskusja trwała długie lata A Rawa będzie śmierdzieć aż do końca świata. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 04.07.14, 09:38 Czowiek sie w palica szkrobie Kej przeczyto co "na grobie". katowice.gazeta.pl/katowice/1,35055,16268603,Siedmioletni_Mikolajek__Moj_tata_pracuje_na_grobie.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 22.12.14, 10:41 Sie Kutzowi tyż coś śni? Kto to richtig dzisioj wiy? Śnik ło Troji? Ktoś nabroji? Kutz Kasandrom abo niy? katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,17156047,Kutz__Jaroslaw_Kaczynski_sni_o_zamachu.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 10.01.15, 21:27 Konkurs Szpaski Halymbski Kej Halymba Niy na Krymie Rada gymba Szpas niy drzymie Niyjednymu ło gyjbisie Tyż skiż tego cosik śni sie. nk.pl/#forum/17/977 Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.03.15, 19:26 Lepszy sernik wiedeński niż poniesienie w pieczeniu klęski Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.03.15, 19:27 Lepszy sernik na spodzie niż twardy do zgryzienia orzech Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.03.15, 19:30 Lepszy mazurek kajmakowy niż mazurek pomarańczowy Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.03.15, 19:32 Lepsze jajeczka nadziewane niż na miękko gotowane Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.03.15, 19:33 Lepsze jajka w musztardowym sosie niż z jabłkiem w pysku całe prosie Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 22:25 Choć nie moje są to fraszki Wrzucę tutaj wyszukane "ptaszki" A o tyle są ciekawe Że w 1896 roku taką ludzie mieli zabawę Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 22:25 Westchnienie uczonego Na błyskotki najłatwiej weźmiesz kobiecinę Tak powiedział francuski filozof Ppam Quinet Kobiety to istoty słabe i sprzedajne Tak napisał niemiecki bard imć Henryk Heine Puchu marny zimnego jak marmur oblicza Oyo słowa naszego wieszcza Mickiewicza Białogłowy to ciągłych kaprysów dziedzina To jest zdanie wielkiego badacza Darwina jest przewrotną niewiasta i wciąż na nas sarka Wyrzekł włoski poeta rozgłośny Petrarka Ona zdanie ma błędne i ciągle się spiera To opinia greckiego geniusza Homera Chcesz mieć żonę niech będzie pełna twoja kiesa Tak brzmi rada Hiszpanii męza Cervantesa Och! Kobieta ród męski zagłodzić się stara To aforyzm Juliusza rzymskiego cezara A ja który posiadam tak obszerna wiedzę Jakby nieuk ostatni - pod pantoflem siedzę F-n Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 22:28 Myśliwy i zające Myśliwy do zająca wymierzył z rusznicy I mówi: kropnę do niego jak do jasnej świecy Wystrzelił...huk się rozległ, dym tylko szarzeje A zając stanął słupka i hardo się śmieje - Łotrze! Rzecze myśliwy - śmierć twoja gotowa - Nie rzekł kusy - znam pana, pan jesteś ze Lwowa Niech ci mój dobrodzieju jasne słońce świecu Ja pod twymi strzałami wychowałem dzieci Wydałem za mąż córki, pożeniłem synów Wypasałem w kapuście wnuków jak butrynów Sam zdążyłem doczekać sędziwego wieku Pod lufą twej rusznicy - przezacny człowieku. I dla tego cię proszę dobrotliwy panie Weż jeszcze na dwanaście lat to polownie Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 22:31 Tak kolego, dziwne zmiany Dawniej byłeś jak krew z mlekiem Dziś blady, nędzny i złamany Gdy ja, chociaż starszy wiekiem Patrz! Ścięgna mam jak stalowe Ręce, nogi - wszystko zdrowe Wytłumacz - że mi to bracie Bo ja tego nie pojmuję? Ha! Pewnie co dzień jadacie A to, widzisz konserwuje Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 22:34 Mąż i żona Najdroższa Małgorzato, ukochana żono Podziwiam jak dziś jesteś pięknie wystrojoną Czuję że sę nie oprę twych wdzięków potędze Na to żona się zerwie jak furie lub jędze: - Ty mówisz o uporze! Zawoła dyszkantem Ty śmiałbyć wobec żony postawić się kantem? - Ależ ja ciebie chwalę. - Nie żądam twej chwały! Dziękuj Bogu że jesteś do tej pory cały Alej ja uwielbiałem - Nie pragnę zachwytów Bo znam dobrze obłudę takih hipokrytów - No więc już nie uwielbiam Coś teraz powiedział Więc takeś w samolubstwie szkaradnem zaśniedział Że już z po za półmista, winta i szlafroka Nie zdaje ci się piękną żona modrooka? - Ja tego nie mówiłem - Niezmiernie się cieszę Doprawdy! Szczyty kłamstwa - Chyba się powieszę - Spróbuj, spróbuj no tylko zawisnąć na haku To ci taką wyprawię scenę, ale taką Że.... - No więc duszko, żyć będę dla mojej jejmości - O wiem, chciałbyś się zabić lecz brak ci śmiałości Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 22:58 Była para niedobrana wcale On pieśń i gwiady kochał z całej siły A ona tylko szampana i bale Jednak z początku żyli doskonale Czemu - ja nie wiem jak mi honor miły! Fałsz, kiedy zgrzytnie w cudnem [i]canta bile[/i] Strasznym jest piekłem dla nerwów i ducha Lecz straszniejszymi rozczarowań chwile Kiedy wśród pary gruchającej mole Nagle dysonans jak piorun wybucha A dysonansów takich było mnóstwo W tem życiu na zart piękem choć zwodniczym On do niej najprzód mawiał “móje bóstwo” Później poznawszy jej serca ubóstow Cofnął ten tytuł i zastąpił - niczem I wktórtce, gwałcąc przyrodników prawo Jednoimienne złączyły się siły On poznał “Wiochnę” marzącą i łzawą On z dandysem goni za zabawą... Czemu? - wiem teraz jak mi honor miły! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 23:00 Na Balkonie Księżyć blady w chmurach tonie Ona i on na balkonie Do Balkonu ktoś się wkrda To mąż z kijem w ręku! Biada! Trzask, bęc, poszedł koj w kawały Tym się skończył dramat cały Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 23:01 *** Klient: Myśląc, że w kartach oszukuję Jak mi się rzadko to trafiło Grający ze mną istni znóje Przez okno moje grzeszne ciało Z pierwszego piętra wyrzucili Cierpiałem cały miesiąc srodze W pierwszej po wyzdrowieniu chwili Z prośbą o radę tu przychodzę Adwokat: Ja panu radzę - radzę szczerze Grywaj pan odtąd...na parterze Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 23:05 Fraszka Pewna panna przystojna, nie duża ni mała Kiedy podczas dyskusji wpadła w irytację Mawiała rzecz szczególna nigdym nie spotkała Takiego, który miałby jak ja - zawsze rację Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 23:07 Czasem ...za późno Zakochał się na zabój w dziewczynie z facjatki Co miała piękne serce, choć pokłute rączki Jak w typowej sielance, przynosił jej kwiatki I nawet chciał z nią ślubne wymienić obrączki Że jednak stały związek z “tej sfery” dziewczyną Mógłby zwichnąć karierę młodemu poecie Więc tak zwany rozsądek do spółki z rodziną Radził mu szukać żony w solidniejszyn świecie Kto szuka pewnie znajdzie. Wśród finansów świata Znalazł gąskę gotową z wieszczem pójść w zamężcie Zyskał w niej przedni portret małżonki Sokrata Gdy tamtaby mu wniosła miast posagu - szczęście Dziś poświęciłby wszystko, byle niepowrotny Czas na nowo snuć jęła dłoń życiowych prządek Gdy w wytwornych pokojach chmurny i samotny Myśli...że dziwnie głupi jest ludzki rozsądek. Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 23:13 Już wyśpiewano Wszystko na ton rozmaity Niebios błękity Majowy wieczór i ranek Płochość kochanek Twarz bladą łzami zalaną Już wyśpiewano! Ach jaka szkoda! Właśnie mam w myśli poemat Na cudny temat Początek taki mniej więcej Od dwóch miesięcy Młodzieniec kocha panienkę Lecz o jej rękę Dobija targu u taty Rywal bogaty On stary a ona młoda Ach jaka szkoda Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 03.05.15, 23:15 Staś na wekslu machnął mamę Przczem piórem zrobił plamę Szmul mu za to dał pieniędzy I Staś czmychnął w świat czym prędzej Nadszedł termin Staś bez grosza Szmul zawzięty jak kokosza Do Stasiowej biegnie mamy By wyprała synka plamu Ale mama mu odrzecze Wynoś się stąd człowiecze Bo zasadę mam w tej mierze Że kto splamił - niech ten pierze Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 04.05.15, 00:42 Kochać się w dwóch razem A może i więcej Niech Cię Ewko Nieba strzegą Bo wiedz myśliwy Goniąc dwóch zajęcy Nie upoluje żadnego Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 04.05.15, 00:45 Piękne są ludzkości dzieje Jesteśmy nie lada gracze Na jednego co się śmieje Sto tysięcy gorzko płacze 1896 Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 13.05.15, 20:56 Kręciły się dwa bączki Niedaleko łączki Jeden nad głową - prawie Drugi na trawie - ku zabawie Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 13.05.15, 21:28 Gdy Śni ci się baszta Myślę o tym pół niedzieli W baszcie zamknąć by mnie mieli I do tego ...przeszukanie? Już niech przyśni się sprzątanie Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 13.05.15, 21:31 Och tak strzelić sobie z bata I tak raz na stare lata Potem słuchać jeszcze echa Ależ była by uciecha! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 13.05.15, 21:44 Powiedz mi mój drogi panie Jak bawialnię wyśnić mam Będą tam panowie, panie ...Tego nie ma! Widzisz sam Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:08 Skarga męża Przed ślubem aż wspomnieć miło Serce Laury dla mnie biło Po ślubie ku mojej udręce Nie serce bije lecz ręce Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:10 Na zjadliwą żonę Mąż mruczał, żona grała a goście słuchali Kiedy każdy w niej wielką wprawę chwalili Ozwie się mżą hamując zbytnią grzeczność chwalców Ma ona jeszcze język wprawniejszy od palców Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:11 Użytek z wierszy Piotr jak od sąsiada słyszę Na drogość drew zwykł się żalić A przecież on wiersze pisze Mógłby niemi w piecu palić Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:12 O Matuszu Jedna polityczna pani Sługom swoim to więc gani Że skoro czego nie stało Niemasz mówiąc im się zdało Wielka nieostrożność wasza Nie kocham tego niemasza Wiec kiedy czego nie stanie Mówcie przebrało sią a nie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 20.06.15, 11:41 Wiejskim obyczajem grubym Na plac z słówkiem mnie nie lubym W tąż gdzie to mówi godzinę Śle po woźnicę dziewczynę A że był odszedł ze dworu Wedle swej paniej humoru Ukłoniwszy jej się Jusza Przebrało się i Matusza Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:42 Młynarzu są tu ryby? - Są panie łaskawy Ejże podobno nine masz? - Próżne stoją stawy Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:45 Ktoś komuś rzekł że w nim początek jego domy A ów żadnego przez to nie ponoszę sromu Że ja swój dom poczynam to nie bez sromoty Że się w tobie skończyły przodków twoich cnoty Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:46 Doktorowie O! Wolność w srogim świecie co go nikt nie karze Kiedy człowieka zabić mają moc lekarze Czego inszy przypłacić zawsze musi gardłem Oni jeszcze posagi biorą po umarłym nie wiem jako się tego w przyszłym sądzie sprawią Nie ze wszystkim źle czynią Turcy, że ich dławią Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:49 Małżeństwo Pytał ktoś gdzie małżeński stan błogosławiony Powiedziałem - tam, gdzie mąż głuchy, ślepej żony Bo on ów dosłyszy kiedy mu złorzeczy Ani owa ciekawie wgląda w jego rzeczy Gdzie żona ostrowidzem a małżonek kotem Ustawicznie się muszą mordować z kłopotem, Najlepiej być obojgu żurawiami co się Nie poswarzą, trzymając twardy kamień w nosie Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:53 Nagrobek muzykantowi W tym grobie leży dudy znaleziono A po śmierci na wierzbie obwieszono Tylko śmierć uprzedziła że się opak stało BO co się dudom dzieje dudzie stać się miało Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 20.06.15, 11:54 Nagrobek skąpemu Umarł sknera, Charon go podwiózł do kocytu Nie płaci od przewozu i tam skąpy i tu Widząc to Persefona do Charona rzekła Zapłacę ja od niego zawiedź go do piekła Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 20:00 BIURO - pokój, cztery ściany Do pracy przygotowane Masz tam obowiązki malutkie Przekładasz papiery z kupki na kupkę Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 20:06 BIURKO - nic nowego nie wymyślił świat Cztery nogi w środku blat A na to też nie ma rady Zawsze pełne w nim szuflady Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:00 SZAFA - z czym się w biurku nie chcesz pieścić To się w niej pięknie zmieści To co powiem to nie bzdury Gromadzisz tam sterty makulatury Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:04 AKTA - Chyba tak dłużej być nie może Zalegają w segregatorze Ja to mówię z lekkim żalem Czasem niepotrzebnie wcale Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:07 PAPIER - kartki, ryzy, kolor biały do drukarki doskonały produkują go przez lata I tak aż do końca świata Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:11 SPINACZE - mały drucik poskręcany do chwytania doskonały Ja techniki trochę liznę Zepnie kartki i ...bieliznę Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:16 ZSZYWKI - mały drucik do spinania tylko w palec nie wbij drania Bo ci taką krzywdę zrobi Że byś przyjaciela obił Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:21 ZSZYWACZ - to przyrządzik bardzo mały Do zszywania doskonały Wszystkie kartki łączy w mig Gdzie ten zszywacz? O! Gdzieś znikł! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:25 SEGREGATOR - Obwoluta plastikowa Wszystkie akta przyjąć gotowa Czasem mnie ogarnia strach Bo ta teczka pęka w szwach Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:36 STOLIK POD KOMPUTER - to ni stolik ni szafeczka i dla dorosłego i dla dziecka Dobrze się sprawuje Komputer biurka mi nie zajmuje Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:41 KOMPUTER - nie wiem jak to będzie dłużej dziś na co dzień stoi w biurze kiedyś wcale go nie było nie wiem jak się wtedy "robiło" Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:46 DYSKIETKI - nie wiem o co tyle krzyku sterta papierów na jednym nośniku do koperty teraz wsadzisz Zabezpieczysz. Tajemnic nie zdradzisz. Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:50 PŁYTA CD - kiedyś miałeś stos deklaracji Grzebałeś w tym od rana do kolacji Dzisiaj masz jeden złoty krążek A i tak ze sprawozdaniem nie zdążysz Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:55 MYSZKA KOMPUTEROWA - kto nadał przyrządowi gryzonia nazwę chyba musiał mieć niezłą fazę czy to taka jest dziwna muzyka mam piszczeć jak jej dotykam? Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 21:59 PODKŁADKA POD MYSZ - prostokącik, nic wielkiego a mysz się nie ślizga kolego ktoś wymyślił prostą rzecz "geniusz" - chyba można rzec Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:03 DRUKARKA - różne dzisiaj typy mamy ciągle coś nowego wymyślamy do lamusa poszły igłowe teraz mamy - laserowe Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:08 SKAENER - teraz powiem dwa słowa kiedyś musiałbyś to przekalkować dzisiaj praca trwa o wiele milej przyłożysz i skan masz za chwilę Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:15 NISZCZARKA - kiedyś musiałeś drzeć papiery najpierw na pół a potem na cztery dzisiaj wkładasz jedną kartkę i już po niej, Cóż to warte! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:19 TELEFON - tu rozmowa, tam rozmowa, tu wideo konferencje zawieszenie, przełączenie - tego można jeszcze więcej a przed laty, tak, tak proszę pana trzystronicowa instrukcja z ostrzeżeniem była napisana Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:24 KOMÓRKA - masz mobilkę obok siebie kto wynalazł? tego nie wiem dobra sprawa lecz o rany cały czas jesteś jak przywiązany Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:28 INTERKOM - to zabawka dyrektora zaraz cię do siebie przywoła nie musi wołać "pani Kasiu, pani poprosi" dobrze, bo Kasia tego nie znosi Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:32 SEJF - wielka szafa z żelaza cała ileś szyfrów w sobie zawierała a tu sprzątaczka spinkę wzięła żelazne szafsko otworzyła Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 29.06.15, 22:36 KASETKA - mały schowek na gotówkę czasem masz w niej tylko stówkę a gdy więcej ci się zbierze to do sejfu zaraz zmierzaj Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 18.07.15, 21:56 Pijakowi Łyknął Krzyknął Przewrócił oczyma I już go nie ma Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 18.07.15, 21:58 Literatowi Taka to była zapłata Niejednego literata Po śmieci wszyscy mu kadzą Za życia jeść nie dadzą Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 18.07.15, 22:31 Pięknaś gdyby cebula, czułaś jak pokrzywa Miluchna na kształt chwastu jakby ocet tkliwa Uprzejma skromność chrzanu i wysmukłość dyni Margelis! twe wdzięku cudownemi czyni Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:40 Sypie śnieg, sypie od rana, Już biała cała polana; I b ia ły las do okoła I ścieżka ta do kościoła. Po jasn em od śniegu n ie bie B ie lu ch n e p ła tk i te płyną, Ja k m e w estchn ie nia do Ciebie D o Ciebie, droga dziew czyno Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:42 Zawsze i wszędzie Ciebie jedyną Kocham i kochać będę dziewczyno; Gdy mi wierną będziesz wzajem , Świat ten będzie dla nas rajem Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:43 Witaj aniele, witaj ślicznotko! Jakże się miewasz, słodka stokrotko ? Długo gwiazdeczka na mnie czekała, Zapewne już się nawet gniewała? Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:45 Czy pamiętasz moja luba, Gdym wychodził z domu w świat, Tyś smutna na pożegnanie, Niezabudki dała kwiat Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:47 Od tej chwili stale, wiernie , Miłość się w mem sercu chowa, I w pamięci świeżej zawsze — Mam ostatnie: Bywaj zdrowa Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:49 O zostań tu ze mną, gdzie miłości maj, Gdzie strumyk, gdzie kwiaty, gdzie gaj, Tu ja Cię utulę, moja Ty gwiazdeczko I serce Ci złożę u nóg, Otoczę ramieniem , uścielę gniazdeczko Mą miłość uświęci sam Bóg Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:50 Dawnoś mi zabrał spokój, serce moje, Dawnom już szczerze Ciebie pokochała — W ystarczy tylko jedno słowo Twoje, Bym się na zawsze Tobie oddała Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:52 Patrząc na wdzięki róży, rzewna myśl się budzi, Bo kwiat ten jest symbolem miłości u ludzi; W róży przeto i cieniu zapytam nieśmiało: Czyliżby mnie pokochać trudnem Ci się zdało? Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:54 Choćbyś mną stokroć pogardził, przebaczę I kochać będę Cię zawsze; Wszystkie Ci oddam swe smutki, rozpacze I wszystkie łzy, te najkrwawsze. Choćbyś m nie zdradził niegodnie, zapomną I znów Ci będę powolna, Bom nad kochanie dla Ciebie ogromne, Nic więcej czuć już niezdolna Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:56 Pamiętaj o mnie, choć się rozstajemy, D o k o ń c a życia b ę d ę wierny T o b i e ; Kiedy mi spocząć przyjdzie w ciemnym grobie, W niebie się widzieć będziemy . Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:57 Pierwiej gwiazdy z g a sn ą w niebie, Nina z a p o m n ę luba, C i e b i e ! Pierwiej gw iazdy w górze zginą, Nim z a p o m n ę Cię je d y n ą 1 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 12.02.15, 12:44 Na Ficinusie wele ciaplyty Djoboł ze cigom majom zolyty U cigi rogi Djoboł niy srogi Choć Francka kejsik zdzieloł kopytym Nachytoł tako Francek - już wiycie I ciga stracioł - na psinco życie? Podpod Skarbnikowi Gwizdoł starzikowi Drap legnoł trupym jak szprot na sznicie. www.facebook.com/events/1433164663640965/?ref_dashboard_filter=upcoming Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 16.04.15, 16:39 Ponoć kajś szukajom glejtu Coby sie radować z hejtu. wyborcza.pl/1,75968,17751695,Strzez_sie_dobrych_ludzi__czyli_spokojnie__ciebie.html Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 27.04.15, 17:37 Troll żywego niy szanuje Umarłymu niy folguje Ze marasym Jedny klasy Z duszy swoji dyć trolluje. wyborcza.pl/1,75968,17823528.html#MTstream Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 20.08.15, 18:51 Wanckom niy pociśniesz Nawet jak se gichniesz. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Niyfraszka 13.09.15, 20:09 Moji ferajnie pizło ćwierć wieku Pomedykowac idzie czowieku Wiela zrobiyła Co zmitrynżyła? Jo etniczności wiyrchym durś czekom. wiadomoscirudzkie.pl/wiadomosci/rozrywka-i-kultura/cwiercwiecze-owocnej-pracy,5618 Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 20:59 Pierwej woda rzek przepłynie, Niźii miłość moja zginie, — Pierwej wyschnie woda zdroja, Nim przeminie miłość moja! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:01 Kochanko droga, czy gwiazd mi trzeba, Ktoby z miłością mówić do Ciebie? Gwiazdy wysoko wiszą u nieba, A my tak blisko, tak blisko siebie! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:02 Chciałabym gniewać się bardzo! Nie wiedzieć więcej — ach! trudno . Wiem , że mi sam ej bez Ciebie Byłoby nudno! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:37 Ty mi dałaś serce twoje, Byś moje wzięła w zamianę; Teraz chcesz je mieć oddane, — Otóż daję Ci oboje, Bo już nie wiem, które moje. Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:38 Przez sen szepnąłem imię Twoje, Zbudziłem się cały drżący: Zdawało mi się, żem cisnął usta Do twarzy Twej gorącej. I sen uleciał: tęsknię i płonę, Wyciągam do Cię ramiona. Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:40 Tęskni Twa l u b a . .. za Tobą kochanku ! Tęskni i pieści się przykrem cierpieniem Strasznej niepewności i ze serca drżeniem Czeka Cię, czeka, każdego poranku Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:41 Zwiędła różyczka, com ongi dostała. Wciąż mi przypomina, żem Cię pokochała, A kwiat pamięci, com ze łzą dała, Niech Ci przypomina, że ma miłość stała. Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:43 Raz tylko jeden pączek się rozwinie, Gdy słonko wiosny go wita — Takoż raz jeden i w życiu dziewczynie, Prawdziwe szczęście zakwita. Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:45 O gwiazdeczko, na szczęścia kobiercu Wspomnij na mnie, żem mu stałą była, Wróć znów do mnie i zbudź życie w sercu, Bom ja wciąż jego widokiem żyła! Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 27.09.15, 21:47 Dałabym czary księżycowej nocy, Poranków wiosny tęczowe promienie, I świat ten cały, gdyby był w mej mocy, Za jedno Twoje . . . spojrzenie Odpowiedz Link
madohora Re: Niyfraszka 01.09.18, 13:36 A w tym zamku biała dama Nie....to komuś zerwała się piżama Odpowiedz Link