Dodaj do ulubionych

postępująca regermanizacja Śląska!!

15.09.09, 10:59
www.dziennik.pl/wydarzenia/article444114/Germanizacja_Slaska_to_rozbicie_Polski.html
-to ewidentne uderzenie w Polske i podważanie powojennnego porządku w Europie! i NIECH SE DER DZIENNIK Z TEGO NIE DRWI BO JEŚLI NIE ZAPRZESTANIE SIETEGO TYPU PRAKTYK TO MOŻEMY SIĘ SPODZIEWAĆ POWTÓRKI SPRZED 70CIU LATY. A póki co w ramach odwety żądajmy przyłączenia Łużyc i Miśni do Polski!
Obserwuj wątek
    • Gość: 1% Re: postępująca regermanizacja Śląska!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:59
      Jestem za powrotem Śląska do macierzy.
    • Gość: kingston Re: postępująca regermanizacja Śląska!! IP: *.t-mobile.co.uk 15.09.09, 11:59
      Jak chca autonomii, to ja im dac. Co mi ubedzie, ze sie ludkowie sami beda u
      siebie rzadzic po swojemu? Mnie slask do szczescia nie jest potrzebny. Chetnie
      odwiedze i napije sie piwa, ale rzadzic nimi nie mam potrzeby.
      • Gość: Wilia Re: postępująca regermanizacja Śląska!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 12:58
        Na śląsku, w Zabrzu jest na pewno najlepszy szpital kardiologiczny
        w Polsce wykreowany jeszcze w PRL-u przez św. pamięci prof. Religę.
        No, nie byłabym zadowolona, gdyby z tytułu uzyskania autonomii przez
        Slazaków, był np. utrudniony do niego dostęp ludziom z całej Polski,
        którzy teraz mogą się tam leczyć bez przeszkód.
        • jagoo Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 13:03
          > którzy teraz mogą się tam leczyć bez przeszkód.

W dodatku nic za to nie płacąc, bo szpital jest utrzymywany ze
          składek zdrowotnych tubylców;)
        • e-skin Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 15:24
          Śląsk w ogóle ma na bardzo dobrym poziomie medycyne postawioną. Siemianowice mają u siebie najleszą "oparzeniówke" a W Sosnowcu są najlepsi w Polsce neurochirurdzy i neurolodzy. (sprawdziłem to na własnej skórze a raczej głowie - stąd moja dłuzsza przerwa w obecdności na forum, jestem teraz na trzymiesięcznym chorobowym i powoli dochodze do siebie.). Byłaby to dla nas Polaków olbrzymia strata gdybysmy stracili Śląsk bo gdzie bymśmy się wtedy leczyli?
          • Gość: kingston Re: postępująca regermanizacja Śląska!! IP: *.t-mobile.co.uk 15.09.09, 15:29
            Oj skin, mam nadzieje ze nic powaznego. Wracaj do zdrowia chlopaku!
            • e-skin Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 15:46
              guz nie był złośliwy tyle tylko że był w dość trudnym miejscu ale już po wszystkim, były komplikacje sle powoli dochodze do siebie.
              Dokonałem ciekawych obserwacji szpitalnych zwyczajów.Zastanawiam się czy nie omówić niektórych z nich w osobnych wątkach ale nie wiem co na to cenzorzy z GW, bo może im się co cie co nie spodobać to o czym chciałbym tu opisać
              • kieprze_paczynskich Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 15:51
                > Dokonałem ciekawych obserwacji szpitalnych zwyczajów.Zastanawiam się czy nie om
                > ówić niektórych z nich w osobnych wątkach ale nie wiem co na to cenzorzy z GW,
                > bo może im się co cie co nie spodobać to o czym chciałbym tu opisać

Dawaj, bo już mdli od religii.
                • e-skin Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 16:01
                  np to że Cyganie wykupują na własność (na czas pobytu oczywiście) pokoje w szpitalach a polscy pacjenci muszą się gnieździć nawet po czterech w jednym pokoju! Cygan ma do dyspozycji nowoczene łożko tv apielęgniarki są na każde jego wezwanie zaś polscy pacjenci nie mogą się doprosić interwencji siostry a byłem świadkiem jak choremu obok
                  skończyła się kroplówka a ta...zaczęła wypompowywać krew za chorego, dusze na guzik i nic!
                  • kieprze_paczynskich Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 16:24
                    No to pogadajmy, ale opisz jakoś precyzyjniej problem społeczny. Jakieś tezy czy
                    pytania. Bo jak się odnieść do tego, że Cyganie wykupują na własność pokój w
                    szpitalu? Czy nie są obywatelami polskimi? Polakom, Żydom czy Ślązakom nie wolno?
                  • bysiu.dominator aha 15.09.09, 17:18
                    rozumiem ze problem polega na tym ze dziani polscy pacjenci nie moga wykupic
                    tych pokoi i jestesmy dyskryminowani we wlasnym kraju
                    • e-skin Re: aha 15.09.09, 20:06
                      próbowałem załatwić se dodstkową opieke pielęgniarek i nici a ten Cygan dostał ją bez problemu..
                      • yoma Re: aha 21.09.09, 15:15
                        Pielęgniarkom też za skórę zalazłeś?

Dyskryminacji faszystów 3 x TAK :)
                  • arek103 przeczysz sam sobie skinie 17.09.09, 18:30
                    e-skin napisał:

> np to że Cyganie wykupują na własność (na czas pobytu oczywiście) pokoje w szpi
                    > talach a polscy pacjenci muszą się gnieździć nawet po czterech w jednym pokoju!
                    > Cygan ma do dyspozycji nowoczene łożko tv apielęgniarki są na każde jego wezwa
                    > nie zaś polscy pacjenci nie mogą się doprosić interwencji siostry a byłem świa
                    > dkiem jak choremu obok
                    > skończyła się kroplówka a ta...zaczęła wypompowywać krew za chorego, dusze na
                    > guzik i nic!

A wiec nie jest to najlepsza neurochirurgia skoro tam dzieja sie takie rzeczy.
                    Poza tym miales komplikacje jak sam napisales wczesniej. Z tego co piszesz ma
                    sie wrazenie, ze to kiepski szpital.
                    • e-skin Re: przeczysz sam sobie skinie 18.09.09, 15:50
                      ależ jest gdyż juz od dawien dawna nie zanotow zgonów na wskutek pooperac powiklań (chodzi o operacje planowane).mają oni nanowoczwśn sprzęt medyczny w Polsce, o sosnow neurochirurgch nie moge pow złego słowa, co innego jeśli chodzi o np piguły. ajest troche niedociągnięć ale na tle innych szpitali w kraju ten w Sosnowcu to zdecydowany lider
                      • arek103 Re: przeczysz sam sobie skinie 20.09.09, 18:15
                        e-skin napisał:

> ależ jest gdyż juz od dawien dawna nie zanotow zgonów na wskutek pooperac powi
                        > klań (chodzi o operacje planowane).

Widocznie operuja tylko latwe przypadki, albo kwalifikuja tylko takie, co do
                        ktorych wiadomo, ze jest male ryzyko smierci. To nie jest zespol doswiadczony.
                        Najbardziej doswiadczone zespoly sa w Lublinie i w Warszawie.

> mają oni nanowoczwśn sprzęt medyczny w Polsc
                        > e

Smiem watpic. Ani najnowoczesniejszy sprzet, ani nie najlepsi specjalisci.

, o sosnow neurochirurgch nie moge pow złego słowa, co innego jeśli chodzi o n
                        > p piguły.

A opieka pielegniarska moze byc decydujaca dla przezycia pacjenta po operacji.
                        Jesli pielegniarki szybko nie zauwaza pogarszajacego sie stanu pacjenta, moze on
                        zginac.

> ajest troche niedociągnięć ale na tle innych szpitali w kraju ten w S
                        > osnowcu to zdecydowany lider

Z tego co napisales ma sie wrazenie odwrotne.
          • arek103 neurochirurgia 17.09.09, 18:26
            e-skin napisał:

> Śląsk w ogóle ma na bardzo dobrym poziomie medycyne postawioną. Siemianowice ma
            > ją u siebie najleszą "oparzeniówke" a W Sosnowcu są najlepsi w Polsce neurochir
            > urdzy i neurolodzy.

Najlepsza neurochirurgia, neurologia i neuroradiologia zabiegowa jest w
            Lublinie, na drugim miejscu Warszawa. Gorny Slask gdzies tam dalej.
            • e-skin Re: neurochirurgia 18.09.09, 15:56
              Czy Lublin postarał sie już o tzw mape nerwów mozgu? z tego co wiem ma to tylko szpital w Sosnowcu. W lublini dziala prof Trojanowski jest świetnym neurochirurgiem ale on już nieoperuje co najw asystuje przy operacjach (zaawansow wiek). DOBRY ODDZIAŁ JEST TEŻ w BYDGOSZCZY al tam bardziej specj sie w kregosłupach w leczeniu choroby Parkinsona padaczki itd)
              • arek103 Re: neurochirurgia 20.09.09, 18:29
                e-skin napisał:

> Czy Lublin postarał sie już o tzw mape nerwów mozgu?

Nie istnieje cos takiego jak nerwy mozgu. Nerwy sa albo rdzeniowe albo
                czaszkowe. Tobie pewnie chodzi o mapowanie wlokien i osrodkow mozgowia przed
                operacja. Robi sie to po to, zeby pokazac neurochirurgowi, z ktorej strony ma
                operowac, zeby nie uszkodzic waznych osrodkow albo wlokien. Bo co z tego, ze cie
                pieknie zoperuje najlepszy nawet neurochirurg i usunie np. guz w calosci, jesli
                po operacji stracisz np. mowe albo wladanie prawa noga? Mapowaniem nie zajmuje
                sie neurochirurgia zreszta tylko neuroradiologia. Trzeba miec porzadny sprzet
                radiologiczny i oprogramowanie do tego. W Lublinie i w Warszawie robi sie to od
                dawna.

> z tego co wiem ma to tylko
                > szpital w Sosnowcu. W lublini dziala prof Trojanowski jest świetnym neurochiru
                > rgiem ale on już nieoperuje co najw asystuje przy operacjach (zaawansow wiek).

Operuja mlodsi nastepcy. Znakomita jest tez diagnostyka. Duzo rzeczy robi sie
                tam tez bez operacji, to co gdzie indziej w sposob przestarzaly, czyli tylko
                operacja.

> DOBRY ODDZIAŁ JEST TEŻ w BYDGOSZCZY al tam bardziej specj sie w kregosłupach w
                > leczeniu choroby Parkinsona padaczki itd)

Mozliwe.
      • seth.destructor Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 17.09.09, 19:16
        No tak, ale jest cała masa ludzi, którym przeszkadza, że ludzie
        żyjący u siebie, w swojej małej ojczyźnie, chcą się rządzić po
        swojemu. W większości taką opinię wyznają różni przesiedleńcy,
        którzy z różnych powodów stracili własne domy i są wszędzie obcy.
        Wobec tego autonomia Śląska oznacza dla nich, że jako obcy staną się
        oficjalnie obywatelami drugiej kategorii i będą rugowani z
        korzystnych posad. Dlatego tak bardzo krzyczą o tłamszenie lokalnych
        zasiedziałych społeczności.
    • bysiu.dominator Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 13:53
      >A póki co w ramach odwety żądajmy przyłączenia Łużyc i Miśni do Polski!

idiota
      • mala_stara Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 14:12
        e-skinie, czy nie masz przypadkiem na imię Dawid? tak mi te Twoje, jakże
        emocjonujące, wypowiedzi, moim znajomym pachną...
        • e-skin Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 15.09.09, 15:25
          pudło!
          • Gość: harc mistrz =----> Re: postępująca regermanizacja Śląska!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 00:21
            Tak źle w rzeczywistości to tutaj nie jest...
            Mała, lecz krzykliwa grupka pro-niemieckich szowinistów śląskich, robi ludziom
            wodę z mózgu i sieje zamęt tym irracjonalnym domaganiem się autonomii. Która
            istniała po I WŚ w innych zupełnie realiach, a teraz nie ma najmniejszego sensu.
            Ani politycznego, ani gospodarczego.

A polscy politycy są jak... "dupy wołowe", które chcą wszystkim schlebiać, aby
            tylko uzyskać trochę poparcia w wyborach.
            Kutz cały czas na tym "paliwie" jedzie, a i PO też się wazelinuje tutejszemu
            elektoratowi "śląskiemu".
            Czy ci obłudnicy nie rozumieją co to jest RACJA STANU?!

Najlepiej zachowuje się w tym wszystkim tutejsza cała społeczność.
            Przez co RAŚ - Ruch Autonomii Śląska - nie ma poparcia na Śląsku.
            Ludzie zwyczajni, w odróżnieniu od polityków, nie dają szans tutejszemu
            oszołomstwu. Każde kolejne wybory to potwierdzają.
            Jedynie Kutz tutaj bryluje, ale to cwaniak, populista i demagog oraz wyjątek,
            który zawsze umie się dobrze i z wiatrem odpowiednio ustawić. Artysta w każdym
            calu...
            "Na bezrybiu i rak... ryba!". Kazimierz Kutz jest TU prawie, że... najlepszy!
            Chociaż, moim zdaniem, jednak... Kabaret "RAK"!!!
            (HKP)
            ...
            CZUWAĆ I MIEĆ OCZY OTWARTE!!!
            • e-skin Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 17.09.09, 08:35
              Byłem ostatni miesiąc na Śląsku (pobyt w szpitalu) poznałem wielu fajnych ludzi i naprawdę złego słowa o tych ludziach nie mogę powiedzieć, myślę że żadna z tych osób nie ma nic wspólnego z RAŚ.
            • szarak_44 Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 17.09.09, 12:29
              No właśnie, mała grupka. Ile osób z 2,3 mln zamieszkujących Śląsk
              deklaruje narodowość inną, niż polska ? Dziwnie w tym zestawieniu
              wyglądają trybuny Ruchu Chorzów... Czy to kwestia mody ? Czy jest
              jakaś inna przyczyna ?

-
              • e-skin Re: postępująca regermanizacja Śląska!! 18.09.09, 15:58
                moda i medialny trend na inność lokalność małe ojczyzny itp
                • Gość: Peter Re: Śląsk w zalobie IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.09, 18:02
                  ..ku pamieci tych z Rudy..
                  www.youtube.com/watch?v=J6Q1sLxdntA
                  • e-skin Re: Śląsk w zalobie 18.09.09, 20:29
                    leżałem na sali z emerytowanym górnikiem. Zaimponował mi swoją walecznością i hartem ducha. Gosciu przeżył trzy tąpnięcia w kopalniach nabawił się pylicy miał usuwaną nerke byłleczony na prostate a przy usuwaniu 13 cm guza z mózgu przeżył na stole operacyjnym zawał. gościu ma 73 lata. Praca górnika jest cholernie ciężka i niebezpieczna. Górnicy to są twardzi ale wspaniali ludzie.
                    Narażają swoje życie każdego dnia. Powinni być dobrze wynagradzani podobnie jak lekarze którzy właściwie walczą non stop ze śmiercią.
                    Składam wyrazy głębokiego żalu i wspólczucia rodzinom poległym a rannym życze powrotu do zdrowia a lekarzom sukcesu w ratowaniu tych nieszczęśników. !2 ofiar i starczy. To i tAk jest o 12 za duzo...
                    • Gość: Peter Re: Śląsk w zalobie IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.09, 21:24
                      " O Slasku robi sie glosno tylko z okazji katastrof" -Kazimierz Kutz
                      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,7056066,Kutz__Nic_nie_moze_byc_wazniejsze_od_zycia.html
                      • e-skin Re: Śląsk w zalobie 19.09.09, 11:15
                        a ten Kutz zawsze ma coś do powiedzenia..
                    • yoma Re: Śląsk w zalobie 21.09.09, 15:19
                      > Gosciu przeżył trzy tąpnięcia w kopalniach nabawił się pylicy
                      I dalej zasuwał na grubie, nienormalny?

> nabawił się pylicy miał
                      > usuwaną nerke
                      Pylicy nerki?

> byłleczony na prostate
                      Ciebie też to czeka

> a przy usuwaniu 13 cm guza z mózgu
                      No tak, to wyjaśnia pkt 1.

> Powinni być dobrze wynagradzani
                      A nie są??
    • Gość: Jojo Re "bo to jest niemieckie" IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.09, 14:58
      "Wlasciwie nie majom oni(Polacy)wlasciwie zadnych argumentow"

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,7061465,M__Smolorz__To_jest_
      niedobre__bo_niemieckie.html

Brawo panie Smolorz.
      • Gość: upsssss Re: Re "bo to jest niemieckie" IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.09, 14:59
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,7061465,M__Smolorz__To_jest_niedobre__bo_niemieckie.html
        • e-skin a kiedy redakcja GW wyleczy się z polofobii? 21.09.09, 22:50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka