Dodaj do ulubionych

Dlaczego sie wstydzicie że jesteście Polakami ?

• tede-tede Re: Dlaczego sie wstydzicie że jesteście Polakami 25.09.10, 14:39
      Dopóki Polacy będą chodzić w głupawych czapeczkach z orzełkiem, do tego sandały+skarpetki+z lekka zaniedbane wąsy+przepite oczy i nieświeży oddech, i do tego ani słowa po angielsku za to bardzo głośno i z przekleństwami po polsku, dopóki będą się zwracać to kelnera per ty (fakt, że po polsku ale to o czymś świadczy) to niestety trzeba będzie się wstydzić.
    • nautic Pochodzenie 25.09.10, 16:52
      Ktos kto sie wstydzi swojego pochodzenia jest osoba, ktora ma niskie zdanie o samym sobie.
      Mieszkam za granica i na codzien spotykam sie z roznymi ludzmi ktorzy wyrazaja sie w rozny sposob na temat polakow.W wiekszosci sa to opinie pozytywne. Chwala nas za otwartosc i umiejetnosc dostosowywania sie do otoczenia.Nie robimy getta jak to robia inne narodowosci ktore przebywaja w danym panstwie.Nawiazujemy duze znajomosci z obywatelami danego kraju.
      Miedzy soba czesto nie utrzymujemy duzych kantaktow ,ale jest to zwiazane ze kazdy uklada sobie zycie wedlug wlasnego srodowiska. Trzeba przyznac ze czasem ja jestem bardziej krytyczny na temat naszego kraju, niz osoby z ktorymi rozmawiam. Wtedy jestem troche dumny ze jestem polakiem
      • camel_3d Re: Pochodzenie 26.09.10, 21:08
        >Nie robimy gett
        > a jak to robia inne narodowosci ktore przebywaja w danym panstwie.Nawiazujemy d
        > uze znajomosci z obywatelami danego kraju.

polecam odwiedzic chicago:)) zobaczysz jak to nie robimy getta:)

my sie po prostu nie wyroznimy tak jak sie wyrozniaja turcy, chinczycy czy pakistanczycy...
        mijajac polaka na ulicy raczje go nie orzpoznasz...
    • wj_2000 Re: Dlaczego sie wstydzicie że jesteście Polakami 25.09.10, 17:38
      Zauważyłem, że jedynym powodem z którego Polacy są dumni, to to, że są ... dumni z bycia Polakami.
      To takie perpetuum mobile. Żenada!
      I proszę mi nie pisać, że "nie wszyscy mają złe cechy". Albo, że wśród innych, ponoć lepszych od nas (pod jakimś względem) też trafiają się podłoty. Bo to oczywiste.

Przy ocenie populacji liczy się pewna przeciętna, czy jak kto woli najczęściej występująca charakterystyka.
      Jeśli, dajmy na to w narodzie A jest 90% chamów, a w B 10%, to mimo że i wśród A są chamy i ludzie kulturalni i wśród B są chamy i ludzie kulturalni, to powiedzenie w skrócie: Naród A jest dużo bardziej chamski niż B jest w pełni zasadne. W tym sensie moja osobista ocena mojego narodu (pod niemal każdym względem) jest taka, że się z tego narodu nie czuję dumny. Może nawet jestem trochę dumny z siebie, ze swoich dokonań, ale gdy myślę o ogóle rodaków jest mi przykro. Znaleźć tu powód do dumy jest naprawdę trudno.
      • lelex Re: Dlaczego sie wstydzicie że jesteście Polakami 25.09.10, 22:13
        Jest tak, poniewz nasze społeczeństwo, z powodów historyczno-geopolitycznych, nie ma jeszcze wypracowanych standardów zachowania, a uczyć się od innych nie lubi, bo to zamach na suwerenność kulturalną i przyznanie się do niższości. Częściowo tego nieświadomi, a częściowo z tego powodu zakompleksieni, próbują narzucić więc innym swoje rzekome standardy, choć takowe, jak już wspomniałem, nie istnieją, czego najlepiej dowodzi wyssana z mlekiem matki powszechna pogarda dla wszelkich przepisów czy nadrzędnycch zasad obyczajowych. Problem staje się widoczny za granicą, gdy tzw. średnią krajową zaczyna być stać na wczasy w danym kraju. W tej chwili jesteśmy tego świadkami w Egipcie, w np. Tunezji już to trwa od dawna.
    • mariusz2010 Wstydzić się, niby dlaczego... 25.09.10, 21:34
      Ja się nie wstydzę. Ale powodu do dumy tez nie widzę...
    • jab-77 Re: Dlaczego sie wstydzicie że jesteście Polakami 25.09.10, 22:23
      Wszystko pięknie tylko, że nawet jeśli będziesz się starać to i tak jest całkiem spora grupa, która z uporem maniaka będzie "udowadniać" coś zupełnie innego. Picie na ławkach, rasistowskie pogaduchy, imprezy do białego rana itd. Ot ułańska fantazja na obczyźnie.
    • dr_pitcher Re: Dlaczego sie wstydzicie że jesteście Polakami 25.09.10, 23:04
      A z czego ty Byc "dumny"?
      Cxy rzeczywiscie inne nacje tez co chwila twierdza: "Jestem dumny, ze jestem ..."
      • Gość: może Re: Dlaczego sie wstydzicie że jesteście Polakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.10, 20:14
        ja się nie wstydzę tego że jestem Polakiem , ale modły w sejmie o deszcz to jest kpina , to ciemnogród o którym pisali faceci 100 lat temu. Jak widać nic do przodu tylko cała wstecz.
    • camel_3d a z czego konkretnie mam byc dumny?? 26.09.10, 21:05
      z hostorii czy terazniejszosci?
      z ogolniej glupoty spoecznestawa..ktore nie znosi prezydenta, a kiedy ten ginnie miliony go oplakuja i jesczcze jego brata bez malona prezydenta nie wybrano..choc tez go nie znosza:))

:))
      zreszta..jak mozna byc dumnym z przynaleznosci do jakiegos narodu...mozna byc dumnym z wlasnych osiagniec, ze swoich rodziow...dzieci..ale z narodu? chyba tylko jak sie nie ma innych powodow..

ha...inna rzezy jest wstyd i ukrywanie pochodzeni... to juz prostactwo..wstydzic sie, ze si epochodzi z polski...dla mnie pochodzic z polski to to samo co pochodzic z tomaszowa mazowieckiego...miejsce urodzenia...wy<chowanie, szkoly, studia..ale zadne szczegolny powod do dumy..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka