Dodaj do ulubionych

Absurd dowodzony absurdem

12.12.10, 10:44
biznes.onet.pl/czarna-lista-owocow-i-warzyw-z-importu,18566,4079743,1,news-detal
Włoscy rolnicy przebili Chrystusa. On w Kanie przemienił wodę w wino,oni wyprodukowali dwutlenek węgla w ilości mogącej znacznie wpłynąć na efekt cieplarniany.

BTW ....robiąc zakupy zauważyłam ,że nasza rodzima gruszka jest droższa od zamorskiej cytryny. Czyżby polscy sadownicy dostarczali ją z Grójca do Kalisza via Władywostok?
Obserwuj wątek
    • ten_co_ma_racje Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 10:49
      Na plus - trzeba zwiększyć produkcję CO2 bo zbliża się nowe zlodowacenie i w ten sposób możemy je osłabić.

Gruszki są droższe bo rosną na dużych drzewach i potrzebują więcej energii do wytworzenia cukrów.
      • migreniasta Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 10:54
        A ja myślałam ,że na wierzbie.....

Nic z tego koleś. Jeśli drzewa są wysokie to tylko dlatego ,żeby gruszki były bliżej Słońca. Każde dziecko wie ,że im bliżej Słońca tym cieplej.
        • wuzet21 Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 10:58
          --To jest odpowiedź na zapowiedź podwyższenia KRUS-u.
          -----
          ***** Internet, to świat w którym żyjesz - postaraj się w nim nie napaskudzić... 
          • migreniasta Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 11:00
            Albo zniesienia ZUS-u.
            Jedno i drugie niewydolne .
            • ten_co_ma_racje Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 11:02
              jeżeli nasze gruszki są smaczne to czemu nie miały by być droższe od innych owoców z innych krajów? Coś jest tyle warte ile ktoś może za to zapłacić - jeżeli więc są teraz w sklepie w takiej cenie to widać sprzedają się w tej cenie, a nie gniją - czyli jest OK.
            • strikemaster Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 11:06
              > Albo zniesienia ZUS-u.
              > Jedno i drugie niewydolne .

A OFE droższe w utrzymaniu.
              • migreniasta Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 11:08
                OFE jest a fe...
                • wuzet21 Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 11:30
                  --Ten co ma rację - nie ma racji - w sklepach gruszki gniją...
                  -----
                  ***** Internet, to świat w którym żyjesz - postaraj się w nim nie napaskudzić... 
                  • migreniasta Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 11:55
                    Wracając do tematu. Jest taka rodzima sieć marketów-PIOTR I PAWEŁ.
                    Można tam kupić towar w wyższej półki niż np. w TESCO.
                    I gruszki rzeczywiście tam gniją. Natomiast cytryny i banany nie. 8 zł za cztery gruszki to absurd. Na szczęście mam swoje drzewko i na własne potrzeby mi wystarcza. Gdyby klimat był łaskawszy to i banany bym miała swoje.
                    • ten_co_ma_racje Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 20:50
                      skoro gniją to widać i tak im się opłaca sprzedawać w tej cenie bo inaczej nie było by ich na półkach. 20% zgnije, a 80% się sprzeda dając zysk pokrywający koszt zakupu i robociznę.
                      • strikemaster Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 21:02
                        > skoro gniją to widać i tak im się opłaca sprzedawać w tej cenie bo inaczej nie
                        > było by ich na półkach. 20% zgnije, a 80% się sprzeda dając zysk pokrywający ko
                        > szt zakupu i robociznę.

A ja myśle, że ma to cos wspólnego z korporacyjną strukturą zarządzającą. Żeby obniżyć cenę, czy choćby wysłać do utylizacji potrzebny jest czyjś pomysł, pomysl ten następnie musi zostać przedstawiony kierownikowi wyższego szczebla do akceptacji. I tu pojawia się problem, bo przedstawiając pomysł bierze się odpowiedzialność, niekoniecznie merytoryczna za jego realizację, wystarczy, że ciężarówka która zepsuty towar ma wywieźć sie z jakiegoś powodu spóźni, i pomyslodawca ma po premii. lepiej siedziec cicho i patrzeć jak gnije, duża firma, więc za straty i tak personalnie nikt nie odpowie.
        • yoma Re: Absurd dowodzony absurdem 17.12.10, 19:57
          > Każde dziecko wie ,że im bliżej Słońca tym cieplej.

Ach, ta wraża propaganda kapitanów samolotów pasażerskich...
    • znj2 Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 16:58
      Polska jest krajem absurdu. Tu nic nie opłaca się produkować. Dlaczego? Bo obciążenia są bardzo wysokie. Każdy wie, że zarżnięto przemysł, drobną wytwórczość, a teraz usługi.
      Obowiązują układy jak z filmów. Ciekawe, jak długo?
    • mjot1 Aj tam 12.12.10, 17:00
      Obecnie rządzą prawa rynku (nie mylić z rozsądkiem a tym bardziej z matematyką).
      Wiadomo przecie powszechnie, że transport (najlepiej w te i wewte) zdecydowanie obniża cenę. Ot wystarczy wspomnieć cukier przewożony onegdaj po wielekroć przez granicę ze Słowacją czy sprawę imć Kluski.

migreniasta napisała:
      > Gdyby klimat był łaskawszy to i banany bym miała swoje.
      O ile byłyby odpowiednio wygłe. Bo inaczej...
      • wuzet21 Re: Aj tam 12.12.10, 18:27
        mjot1 napisał:

> Obecnie rządzą prawa rynku (nie mylić z rozsądkiem a tym bardziej z matematyką)

No właśnie - a powinien rząd

> Wiadomo przecie powszechnie, że transport (najlepiej w te i wewte) zdecydowanie
        > obniża cenę. Ot wystarczy wspomnieć cukier przewożony onegdaj po wielekroć prz
        > ez granicę ze Słowacją czy sprawę imć Kluski.

Powszechnie wiadomo, że najtańszy jest transport rzeczny i kolejowy - no i co z tego ?

> migreniasta napisała:
        > > Gdyby klimat był łaskawszy to i banany bym miała swoje.
        > O ile byłyby odpowiednio wygłe. Bo inaczej...

już nie muszą być "wygłe"...
        • mjot1 Re: Aj tam 12.12.10, 19:53
          > No właśnie - a powinien rząd
          Pamiętam... Wonczas cytrusy wielce cennymi były.

> Powszechnie wiadomo, że najtańszy jest transport rzeczny i kolejowy - no i co z tego ?
          I morski (choćby i dookoła świata).
          Koszt transportu tony węgla ze Śląska do Gdańska – 30 zł.
          Koszt transportu tony węgla z Chin do Gdańska – 25 zł.

> już nie muszą być "wygłe"...
          O! Przeoczyłem. Pewnie dlatego że nie jadam...
          • migreniasta Re: Aj tam 12.12.10, 23:10
            chiński węgiel w Polsce. . . Nie do wiary. . .
      • qqazz Re: Aj tam 12.12.10, 20:59
        Czyli i m częściej tym taniej, wiec jak pominiemy załadunek i wyładunek zrobimy więcej kursów i tym samym jeszcze wiecej zaoszczędzimy!

pozdrawiam
    • qqazz Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 19:59
      Ta zamorska cytryna to pewnie z labolatorium, a gruszka z drzewa. Nb. Matka ostatnio była odwiedzic siostrę w Hiszpanii w sklepie w Polsce zobaczyła pewien owoc który jak na Polske miał wysoką cenę 3.80 za sztukę, w Hiszpanii skad on pochodzi cena 1.90 euro za sztukę jest ceną normalną.

pozdrawiam
      • migreniasta Re: Absurd dowodzony absurdem 12.12.10, 23:08
        wódka Polonez w Hiszpanii jest tańsza niż w Polsce. Widocznie kolejny przejaw spiskówej teorii dziejów.:)
    • dritte_dame Czarna lista 13.12.10, 00:06
      migreniasta napisała:

> biznes.onet.pl/czarna-lista-owocow-i-warzyw-z-importu,18566,4079743,1,news-detal

"Czarną listę owoców i warzyw, sprowadzanych [...] z odległych zakątków świata ogłosił włoski związek rolników i zaapelował, aby ich nie kupować."

Odpowiadając na apel włoskiego związku rolników umieściłam na mojej czarnej liście owoce kiwi sprowadzane do Kanady z Włoch.

Właśnie dziś ominęłam takie w moim pobliskim sklepie.
      Bez najmniejszego żalu, gdyż sa w smaku dużo gorsze od nowozelandzkich ;))

Następna w kolejnosci na tej liście znajdzie się importowana z Włoch oliwa z oliwek, różne gatunki serów, i co tam jeszcze znajdę! ;D;D
      • migreniasta Re: Czarna lista 17.12.10, 17:49
        Mi też ichnia włoszczyzna malizną zalatuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka