Dodaj do ulubionych

Bezogoniaści !

26.01.11, 21:26
Co u diaska uniemożliwia Wam aż do dnia dzisiejszego pisanie po polsku z prawidłowymi "polskimi ogonkami" ??

<a był tu niedawno wątek o szacunku dla języka polskiego ...>
Obserwuj wątek
    • jureczek_barbarzynca Re: Bezogoniaści ! 26.01.11, 21:33
      dritte_dame napisała:

> Co u diaska uniemożliwia Wam aż do dnia dzisiejszego pisanie po polsku z prawid
      > łowymi "polskimi ogonkami" ??
      >
      > <a był tu niedawno wątek o szacunku dla języka polskiego ...>
      >
      >
      Niedbalstwo?
      >
    • ka_p_pa Re: Bezogoniaści ! 26.01.11, 21:40
      A już myślałem, że kolejny wątek o ewolucji:)

Ja jestem ogoniasty.
      • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 26.01.11, 22:16
        ka_p_pa napisał:

> A już myślałem, że kolejny wątek o ewolucji:)

Ja sama zwykle na ten temat nie zaczynam.
        Ale jak kto wywoła wilka z lasu... ;)

> Ja jestem ogoniasty.

Uszanowanie :)
    • Gość: żeka Re: Bezogoniaści ! IP: *.122.210.237.dyn.user.ono.com 26.01.11, 21:41
      no, co za glupie pytanie...to oczywiste, ze pisania bezogonkowe wyrasta z pogardy dla jezyka polskiego. ta zas wynika z dlugotrwalego poczucia nizszosci oraz zazdrosci o penisa. zazdrosc ta moze byc, ze tak powiem, bezposrednia, jak i - w przypadku osobnikow meskich - wyssana z mlekiem matki.
      Ładna teoria?
    • angelfree Re: Bezogoniaści ! 26.01.11, 21:49
      Szybkość pisania. Najczęściej naciskam wlaściwą literę szybciej niż "Alt" i wtedy czasem lapie się następna, albo żadna. A że nie piszę bezwzrokowo (to znaczy gapię się na klawiaturę, nie na ekran) to na ogół nie zauważam bezogoniastości. To samo zresztą dotyczy dużych liter, ale w tym przypadku blędy latwiej wylapać.
      • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 26.01.11, 22:13
        angelfree napisała:

> Szybkość pisania. Najczęściej naciskam wlaściwą literę szybciej niż "Alt" [...]

No, nie chodzi mi oczywiście o ogonkowe literówki zdarzające się mimo starania pisania prawidłowego.

Pytanie kieruję do tych, u których z reguły i z zasady żadnego ogonka nigdzie i nigdy nie uświadczysz (a niektórzy z nich mienią się mężczyznami ;D)

Jakie znajdują uzasadnienie dla tak kategorycznego i wytrwałego olewania zasad ortografii swego rodzinnego języka?
        • 2-bielanka Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 00:24
          też mnie to rusza. np Francuzi nie zapominają o swoich ogonkach.

My to już nawet nie używamy wołacza, a tak pięknie brzmią nasze imiona w tym przypadku.
    • gadagad Re: Bezogoniaści ! 26.01.11, 21:58
      Ciekawe jak Chińczycy radzą sobie z językiem tonalnym w sms'ach.
      • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 14:05
        gadagad napisała:

> Ciekawe jak Chińczycy radzą sobie z językiem tonalnym w sms'ach.

Zapewne tak samo jak w książkach i w gazetach.
    • klosowski333 Re: Bezogoniaści ! 26.01.11, 23:00
      Szybkosc pisania. Zwlaszcza jak sie czasem pisze z malego notebooka, na kolanie, w knajpie, przy kawie.
      Poza tym to TYLKO otwarte forum netowe, takie smietnisko. Juz np na forum historycy.org wskazane jest pisanie z polskimi znakami, ale tam dyskusje wygladaja przeciez kompletnie inaczej.

Nie ukrywam jednak, ze dopadl mnie ten zly nawyk rowniez w korespondencji emailowej.
      • dritte_dame Re: szybkość 26.01.11, 23:12
        klosowski333 napisał:

> Szybkosc pisania.

No nie wiem....

Za prehistorycznych czasów komputerowych (Windows 3.11) też byłam niewzruszoną przeciwniczką instalowania i używania "polskich znaków" ale teraz gdy mam napisać polski tekst w jakimś "brain dead" edytorze, których na szczęście już jest coraz mniej, to właśnie wtedy palce mi się plączą.
        • dritte_dame Re: szybkość 27.01.11, 03:10
          dritte_dame napisała:

> ale teraz gdy mam napisać polski tekst w jakimś "brain dead" edytorze [..]

To znaczy w takim, który nie rozumie standardowych klawiaturowych kombinacji wprowadzajacych polskie litery, wskutek czego trzeba w nim pisać bez ogonków.

> to właśnie wtedy palce mi się plączą.
      • dritte_dame Re: "śmietnisko" 26.01.11, 23:16
        klosowski333 napisał:

> Poza tym to TYLKO otwarte forum netowe, takie smietnisko.

Śmietnisko jest tam, gdzie się śmieci ;)
      • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 28.01.11, 23:35
        klosowski333 napisał:

> Szybkosc pisania. Zwlaszcza jak sie czasem pisze z malego notebooka, na kolanie
        > , w knajpie, przy kawie.

A w tej knajpie przy kawie to piszesz na kolanie o wpół do jedenastej w nocy?
        Czy może tak długo siedzisz w tej swojej angielskojęzycznej pracy?
    • imponeross ja np. mam Windowsa i Worda niepolskojezycznego 26.01.11, 23:06
      dritte_dame napisała:

> Co u diaska uniemożliwia Wam aż do dnia dzisiejszego pisanie po polsku z prawid
      >
      > <a był tu niedawno wątek o szacunku dla języka polskiego ...>

Ja np. mam Windowsa i Worda niepolskojezycznego i nie mam polskich znakow.
      • dritte_dame Re: ja np. mam Windowsa i Worda niepolskojezyczne 26.01.11, 23:14
        imponeross napisał:

> Ja np. mam Windowsa i Worda niepolskojezycznego

Którą wersję Windowsa i Worda?

> i nie mam polskich znakow.

A to się zaraz okaże..:)
        • imponeross Re: ja np. mam Windowsa i Worda niepolskojezyczne 28.01.11, 00:36
          dritte_dame napisała:

> imponeross napisał:
          >
          > > Ja np. mam Windowsa i Worda niepolskojezycznego

7

> Którą wersję Windowsa i Worda?
          >
          >
          > > i nie mam polskich znakow.
          >
          > A to się zaraz okaże..:)

No w kazdym razie prawy alt mi nie dziala tak jak na polskiej klawiaturze.
          • dritte_dame Re: ja np. mam Windowsa i Worda niepolskojezyczne 28.01.11, 00:56
            imponeross napisał:

> No w kazdym razie prawy alt mi nie dziala tak jak na polskiej klawiaturze.

To poczytaj tu wokół w moich postach co zrobić żeby działał :)
    • gadagad Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 00:51
      Język, czyli sposób komunikacji, ma zawsze dwa końce. Albo stara się być niezrozumiałym dla nie wtajemniczonych, albo stara się być otwartym na największą ilość odbiorców.
      • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 01:05
        gadagad napisała:

> Język, czyli sposób komunikacji, ma zawsze dwa końce. Albo stara się być niezro
        > zumiałym dla nie wtajemniczonych, albo stara się być otwartym na największą ilo
        > ść odbiorców.

A czy brak ogonków służy któremuś z tych celów?
        Jeśli już, to raczej pierwszemu..
    • nelsonek Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 04:17
      A ja dlatego, ze czasem uzywam nieswojego komputera do "forumowych celow" i nie mam zamiaru grzebac w ustawieniach po to by zadowolic jakiegos puryste. Tresc ma byc zrozumiala i taka jest. Bez wzgledu na ogonki.
      A jesli chodzi o mnie to razi mnie cos innego: uzywanie jezyka niepolskiego na polskojezycznym forum.
      • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 04:56
        nelsonek napisał:

> A ja dlatego, ze czasem uzywam nieswojego komputera do "forumowych celow" i nie
        > mam zamiaru grzebac w ustawieniach po to by zadowolic jakiegos puryste.

A jaki system operacyjny masz na tym nieswoim komputerze?
        • voxave Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 05:11
          staram się aby ogonki były,ale z pośpiechu i niedbałości trochę ich gubię----dobrze że od czasu do czasu ktoś o tym przypomni dzięki
        • nelsonek Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 15:54
          > A jaki system operacyjny masz na tym nieswoim komputerze?

A jakie to ma znaczenie? Nie zmieniam ustawień tegoż systemu operacyjnego i już.
          Ale jeśli to takie ważne to zwyczajny ikspe
          Natomiast jeżeli korzystam ze swojego komputera to jak najbardziej ogonki są. I tyle.
          • dritte_dame Systemy i ustawienia. 27.01.11, 17:48
            nelsonek napisał:

> > A jaki system operacyjny masz na tym nieswoim komputerze?
            >
            > A jakie to ma znaczenie?

Ano właśnie!
            Współcześnie nie powinno mieć to już żadnego znaczenia ponieważ wszystkie dziś powszechnie używane nowoczesne systemy operacyjne używają wewnętrznie reprezentacji tekstu w kodowaniu Unicode.

Rezultat jest taki, że począwszy od Win NT, przez XP, do Vista, Win 7 a także Debian, Fedora lub Ubuntu Linux, wszystkie te systemy operacyjne mają wsparcie dla wielu dziesiatków języków wbudowane w siebie "domyślnie" - już w momencie pierwszej instalacji nowego systemu na nowo wyprodukowanym komputerze.

Techniczne usprawiedliwienie dla nieużywania właściwych dla języka diakrytyków mogą mieć dziś jeszcze tylko użytkownicy jakichś staroci jak WfW lub Win 95.

> Nie zmieniam ustawień tegoż systemu operacyjnego i już

Nie trzeba zmieniać żadnych ustawień systemu operacyjnego po to żeby zmienić język wprowadzania tekstu do jakiegoś programu edycyjnego.
            W szczególności: nie trzeba w tym celu zmieniać języka interfejsu sytemu operacyjnego (czyli tego języka, w którym prezentowane są listy komend systemu, klawisze akcyjne w oknach dialogowych, tekstowe komunikaty systemowe, itp.).

> Ale jeśli to takie ważne to zwyczajny ikspe

W ikspe (i w innych nowoczesnych SO) wybór języka wprowadzania tekstu do edytora jest tak samo nieskomplikowany jak wybór koloru tekstu lub kroju i rozmiaru liter.
            I wybór ten może być z łatwością dokonywany dla każdego z kilku równocześnie działających edytorów osobno.
            W rezultacie - w XP majacym na przykład aktualnie ustawiony angielski język systemu operacyjnego można równocześnie mieć aktywne okno czatowe gdzie piszemy po hiszpańsku, forum w przeglądarce po polsku i program majlowy gdzie odpowiadamy po francusku na jakąś pocztę.
            Wszystko z zachowaniem diakrytyków własciwych dla każdego z tych języków.

W Win XP, po to żeby łatwo wybierać jezyk wprowadzania tekstu do tego edytora, którego okno akurat przyjmuje Twój tekst - dodaj sobie po prostu kontrolkę wyboru języka wprowadzania do paska zadań: kliknij prawym guzikiem myszy na ten pasek i z kontekstowego menu wybierz "Narzędzia" a potem "Narzędzia językowe".
            (Jeśli dobrze się domyślam jak te elementy są nazwane w XP z aktualnie polskim językiem systemowym. W XP z angielskim językiem systemowym jest to: Toolbars > Language bar)
            • nelsonek Re: Systemy i ustawienia. 27.01.11, 21:53
              > Rezultat jest taki, że począwszy od Win NT, przez XP, do Vista, Win 7 a także D
              > ebian, Fedora lub Ubuntu Linux, wszystkie te systemy operacyjne mają wsparcie d
              > la wielu dziesiatków języków wbudowane w siebie "domyślnie" - już w momencie pi
              > erwszej instalacji nowego systemu na nowo wyprodukowanym komputerze.

Ustawienie to trzeba jednak zmienic recznie w przypadku gdy uzywa sie np niemieckojezycznego windowsa. Zwyczajnie trzeba dodac jezyk i ustawic go jako ten ktory w danej chwili sie stosuje. W przeciwnym wypadku np. alt+a nie zadziala. I jako, ze komputer nie jest moj nie mam zamiaru zmieniac jakichkolwiek ustawien systemowych co przejawia sie m.in. niezagladaniem do panelu sterowania czy zasobnika systemowego. Nie ma tutaj zadnego znaczenia prostota zmiany tego ustawienia. To samo dotyczy sie instalacji jakiegokolwiek oprogramowania. Nawet glupiego skypea instalowal wlasciciel kompa. Nie ja.

> Nie trzeba zmieniać żadnych ustawień systemu operacyjnego po to żeby zmienić język wprowadzania tekstu do jakiegoś programu edycyjnego.

Alez trzeba. Co opisalas nieco ponizej.
              • dritte_dame Re: Systemy i ustawienia. 27.01.11, 22:36
                nelsonek napisał:

> > Nie trzeba zmieniać żadnych ustawień systemu operacyjnego po to żeby zmie
                > nić język wprowadzania tekstu do jakiegoś programu edycyjnego.
                >
                > Alez trzeba. Co opisalas nieco ponizej.

W kwestii terminologii:

Wybór bieżącego języka wprowadzania tekstu nie jest "ustawieniem systemowym".
                Tak samo jak nie jest ustawieniem systemowym wybór tego czy chcemy aktualnie pisać w danym edytorze zieloną prostą grubą czcionką Courier 12pt czy też czarną zwykłą pochyłą Arial 10pt.

Wyboru bieżącego języka wprowadzania tekstu - jeśli ma być on inny od aktualnego języka systemowego - dokonuje się dla każdego uruchomionego edytora indywidualnie, a ustawienia systemowe to takie, które automatycznie wpływają na stan początkowy każdej uruchomionej aplikacji.

Do zmiany ustawień systemowych najczęściej wymagany jest restart całego systemu.
                Przykłady ustawień systemowych: język prezentowania elementów kontrolnych samego systemu, aktualna metryka elementów graficznych systemu (DPI), itp..
                • klosowski333 Re: Systemy i ustawienia. 27.01.11, 22:56
                  Zgadzam sie z Nelsonkiem. Na obcym kompie nie ruszam niczego, nawet jezeli to mialoby byc banalnie proste. Po co zawracac sobie glowe takimi rzeczami, zwlaszcza jezeli sprawa dotyczy otwartych forow, gdzie dyskusje toczy sie niezobowiazujaco?

• dritte_dame Re: obce kompy 27.01.11, 23:42
                    klosowski333 napisał:

> Zgadzam sie z Nelsonkiem. Na obcym kompie nie ruszam niczego, nawet jezeli to m
                    > ialoby byc banalnie proste. Po co zawracac sobie glowe takimi rzeczami, zwlaszc
                    > za jezeli sprawa dotyczy otwartych forow, gdzie dyskusje toczy sie niezobowiazu
                    > jaco?

Po co w ogóle używać obcych kompów do czegokolwiek?
                    • nelsonek Re: obce kompy 28.01.11, 09:13
                      > Po co w ogóle używać obcych kompów do czegokolwiek?

A choćby po to, że właśnie kończępracę na komputerze i nie będę specjalnie odpalał drugiego komputera po to by wypowiedzieć się na forum, albo by trochę posurfować po necie, albo po to by zadowolić purystów. A to, że czasem używam służbowego komputera do celów niesłużbowych? No cóż - szef wie i się na to zgadza.
                • nelsonek Re: Systemy i ustawienia. 28.01.11, 09:13
                  > Wybór bieżącego języka wprowadzania tekstu nie jest "ustawieniem systemowym".

Ależ jest. Zmienia się je w panelu sterowania i dotyczy całego systemu, natomiast zmiana ustawienia czcionki w wordzie na ten przykład jest ustawieniem edytora tekstu i ma zastosowanie tylko w przypadku używania tegoż. Tyle, że korzystając z forum internetowego nie odpalam jakiegoś edytora tekstu, tylko normalnie pojawia się okienko w przeglądarce internetowej. I, w przeciwieństwie do edytora tekstu, nie mam możliwości takiego ustawienia klawiatury, które dotyczyłoby tylko przeglądarki internetowej. Stąd wychodzi, że jest to ustawienie dotyczące całego systemu, czyli jest to ustawienie systemowe.
                  Ale jak zmianę układu klawiatury nazwiemy nie ma najmniejszego znaczenia: nie zaglądam do panelu sterowania w nieswoim komputerze a tym bardziej nie grzebię w nim by nie pozmieniać ustawień tam zapisanych. Teraz już pasuje?
                  • dritte_dame Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 01:15
                    nelsonek napisał:

> > Wybór bieżącego języka wprowadzania tekstu nie jest "ustawieniem systemow
                    > ym".
                    >
                    > Ależ jest. Zmienia się je w panelu sterowania i dotyczy całego systemu,

Figa z makiem.
                    Poznaj podstawowe możliwości Win XP.
                    W panelu sterowania zmienia się język którym do Ciebie "mówi" aktualnie sam system.

A język (a własciwie - pismo) w którym Ty wprowadzasz tekst do dowolnej aplikacji zmieniasz przy pomocy kontrolki językowej na pasku zadań.

I to ustawienie jest pamiętane przez sytem dla każdego okna aplikacyjnego osobno, a także w każdym oknie aplikacyjnym przyjmującym tekst można go w trakcie pisania wielokrotnie i z łatwością zmieniać.

> korzystając z forum internetowego nie odpalam jakiegoś edytora tekstu, tylko norm
                    > alnie pojawia się okienko w przeglądarce internetowej. I, w przeciwieństwie do
                    > edytora tekstu, nie mam możliwości takiego ustawienia klawiatury, które dotyczy
                    > łoby tylko przeglądarki internetowej.

Ależ oczywiście że masz taką możliwość!

Oto dowód:
                    Klepię w tej chwili w klawiaturę o układzie klawiszy "Angielski, USA", na kompie z aktualnym językiem systemowym też "Angielski, USA", w Fajerfoksie prezentującym swój interfejs też po angielsku, i z kontrolką językową w pasku zadań wybierającą obecnie język wprowadzania (układ klawiatury): "Polski, dla programistów".
                    Polskie ogonki piszę jak widać z łatwością - używając <prawy Alt + litera>

A teraz, używajac kontrolki językowej wybieram inne układy klawiatur i oto masz:

Tekst "QWERTY" z klawiatury arabskiej: ضصثقفغ

A teraz z hebrajskiej: /'קראט

A także z tajskiej: ๆไำพะั

En français aussi

И тoжэ немнoгo пa рyccки.

> Teraz już pasuje?
                    • nelsonek Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 10:03
                      > W panelu sterowania zmienia się język którym do Ciebie "mówi" aktualnie
                      > sam system.

To też.

> A język (a własciwie - pismo) w którym Ty wprowadzasz tekst do dowolnej
                      > aplikacji zmieniasz przy pomocy kontrolki językowej na pasku zadań.

Tylko jeśli system ustawiono w ten sposób, że owa kontrolka pojawia się "koło zegara". Ja na ten przykład mam takie ustawienie, że w trayu nie ma możliwości zmiany ustawienia klawiatury. I co? A za każdym razem można to zrobić w panelu sterowania. Ale to i tak niczego nie zmienia. Pisałem wcześniej, że nie zmieniam ustawień zapisanych zarówno w panelu jak i tych w tray'u.
                      O tu: "co przejawia sie m.in. niezagladaniem do panelu sterowania czy zasobnika systemowego."
                      Proszę czytać uważnie.

> Ależ oczywiście że masz taką możliwość!

Tak? I ta zmiana powoduje, że tylko w fajerfoksie zmieniasz układ klawiatury? Czy też chwilowo zmieniasz ustawienie klawiatury dla wszystkich programów?
                      Poza tym nie używam fajerfoksa. Ani na służbowym, ani na prywatnym komputerze.

> A teraz, używajac kontrolki językowej

Ta kontrolka jest gdzie? W przeglądarce internetowej czy w zasobniku systemowym?
                      • dritte_dame Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 14:54
                        nelsonek napisał:

> > A język (a własciwie - pismo) w którym Ty wprowadzasz tekst do dow
                        > olnej
                        > > aplikacji zmieniasz przy pomocy kontrolki językowej na pasku zadań
                        > .
                        >
                        > Tylko jeśli system ustawiono w ten sposób, że owa kontrolka pojawia s
                        > ię "koło zegara"
                        .

Znowu: to nie system ustawia się w ten sposób.

Ujawnienie tej kontrolki to jest łatwo dostępna opcja "paska zadań" ("status bar") (a nie "traya", który też jest na tym pasku.)

> Ja na ten przykład mam takie ustawienie, że w trayu nie ma możliwości zmiany ustawienia klawiatury.

"Tray" nie ma z tym nic wspólnego.

> I co?

Napisałam tu wcześniej w innym poście: kliknij prawym guzikiem myszy na wolne miejsce w pasku zadań i z pojawiającego się menu kontekstowego wybierz: "Toolbars > Language bar" (znajdź sobie niemieckie odpowiedniki tych opcji, ja tu siedzę przed angielskim interfejsem i nie chce mi się restartować do niemieckiego żeby sprawdzić)

> Pisałem wcześniej, że nie zmieniam ustawień zapisanych zarówno w panelu jak i tych w tray'u.

Nie masz najmniejszej potrzeby tego robić.

> O tu: "co przejawia sie m.in. niezagladaniem do panelu s
                        > terowania czy zasobnika systemowego."

> Proszę czytać uważnie.

"Lekarzu ..."

> > Ależ oczywiście że masz taką możliwość!
                        >
                        > Tak? I ta zmiana powoduje, że tylko w fajerfoksie zmieniasz układ klawia
                        > tury? Czy też chwilowo zmieniasz ustawienie klawiatury dla wszystkich pr
                        > ogramów?

Proszę czytać uważnie.
                        Napisałam tutaj: "I to ustawienie jest pamiętane przez system dla każdego okna aplikacyjnego osobno, a także w każdym oknie aplikacyjnym przyjmującym tekst można go w trakcie pisania wielokrotnie i z łatwością zmieniać."

> Poza tym nie używam fajerfoksa. Ani na służbowym, ani na prywatnym komputerze.

Proszę czytać uważnie:
                        "... w każdym oknie aplikacyjnym przyjmującym tekst ..."

Nie ma ani słowa o tym że dotyczy tylko fajerfoksa.
                        Możesz mieć na ekranie otwarte równocześnie: forum w IE, gmail w Chrome, kilka jakichś swoich notatek w kilku oknach Notepada i coś tam jeszcze, i w każdym z nich ustawić i używać innego języka wejściowego. (Każde z osobnych okien Notepada może też mieć własne ustawienie, itp.) Gdy zmieniasz "focus" pomiędzy tymi aplikacjami, wydobywając to to, to tamto okno na górę i pisząc w nich tekst, to kontrolka językowa na pasku zadań pokaże zawsze język aktualnie ustawiony dla danego okna.

> > A teraz, używajac kontrolki językowej
                        >
                        > Ta kontrolka jest gdzie? W przeglądarce internetowej czy w zasobniku systemowym
                        > ?

Ani tu ani tam.
                        Już napisałam wyżej gdzie ona jest.
                        • nelsonek Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 15:15
                          > Znowu: to nie system ustawia się w ten sposób.

Ustaliliśmy już, że nazewnictwo jest nieistotne. Nie zmieniam ustawień zawartych w panelu sterowania i w trayu. Nie będę też wymieniał wszystkich miejsc w których ustawień nie zmieniam. Ale dotyczy to również paska zadań, menu start, folderów itd itp.

> "Tray" nie ma z tym nic wspólnego.

To coś koło zegara. Na moim komputerze jest cosik takiego gdzie można zmienić układ klawiatury, na firmowym - nie. Pomimo wszystko wiem gdzie szukać czy zmienić to ustawienie ale tego nie robię bo to nie mój komputer. Nie musisz mi tłumaczyć gdzie są jakie ustawienia. Bo to nie wątek o tym.

> Napisałam tu wcześniej w innym poście: kliknij prawym guzikiem myszy na wolne m
                          > iejsce w pasku zadań i z pojawiającego się menu kontekstowego wybierz: "Toolbar
                          > s > Language bar" (znajdź sobie niemieckie odpowiedniki tych opcji, ja t
                          > u siedzę przed angielskim interfejsem i nie chce mi się restartować do niemieck
                          > iego żeby sprawdzić)

Ta możliwość również jest wyłączona na służbowym komputerze. Najprawdopodobniej ktoś bawił się jakimś tweakerem. Nie wnikam.

> Nie masz najmniejszej potrzeby tego robić.

Oczywiście - bo nie mam zamiaru zmieniać ustawień na nieswoim komputerze.

> Proszę czytać uważnie.
                          > Napisałam tutaj: "I to ustawienie jest pamiętane przez syste
                          > m dla każdego okna aplikacyjnego osobno, a także w każdym oknie a
                          > plikacyjnym przyjmującym tekst można go w trakcie pisania wielokrotnie i z łatw
                          > ością zmieniać."

Czytam i nie rozumiem, zatem ponawiam pytanie i oczekuję odpowiedzi TAK/NIE/NIE WIEM: I ta zmiana powoduje, że tylko w fajerfoksie zmieniasz układ klawiatury? Czy też chwilowo zmieniasz ustawienie klawiatury dla wszystkich programów?
                          Poza tym ustawienie pamiętane przez system nie jest wg Ciebie ustawieniem systemowym. Dosyć intrygujące. Ale okej. Nazewnictwo jest tu mało istotne.

> Nie ma ani słowa o tym że dotyczy tylko fajerfoksa.

Aha czyli dotyczy wszystkich aplikacji...

> Możesz mieć na ekranie otwarte równocześnie: forum w IE, gmail w Chrome, kilka
                          > jakichś swoich notatek w kilku oknach Notepada i coś tam jeszcze, i w każdym z
                          > nich ustawić i używać innego języka wejściowego.

Czyli jednak dotyczy jednej tylko aplikacji, w tym wypadku fajerfoksa. Kurde. Jak Cię tu zrozumieć?

> Ani tu ani tam.
                          > Już napisałam wyżej gdzie ona jest.

Nie mam jej tam.
                          • dritte_dame Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 15:52
                            nelsonek napisał:

> Ta możliwość również jest wyłączona na służbowym komputerze. Najprawdopo
                            > dobniej ktoś bawił się jakimś tweakerem. Nie wnikam.

No chyba że ktoś "zapuścił" tam jakiś program, który na żywca i w niezamierzony sposób przeredagował rejetr systemowy bo normalnie to tego nie da się wyłączyć po zainstallowaniu systemu żadnymi dostępnymi użytkownikowi elementami kontrolnymi systemu.

> > Nie masz najmniejszej potrzeby tego robić.
                            >
                            > Oczywiście - bo nie mam zamiaru zmieniać ustawień na nieswoim komputerze.
                            >
                            > > Proszę czytać uważnie.
                            > > Napisałam tutaj: "I to ustawienie jest pamiętane przez
                            > syste
                            > > m dla każdego okna aplikacyjnego osobno, a także w każdym o
                            > knie a
                            > > plikacyjnym przyjmującym tekst można go w trakcie pisania wielokrotnie i
                            > z łatw
                            > > ością zmieniać."

>
                            > Czytam i nie rozumiem, zatem ponawiam pytanie i oczekuję odpowiedzi TAK/NIE/NIE
                            > WIEM:

> I ta zmiana powoduje, że tylko w fajerfoksie zmieniasz układ klaw
                            > iatury?

I tak i nie.
                            Odczep sie od fajerfoksa i czytaj uważnie:
                            "to ustawienie jest pamiętane przez system dla każdego okna aplikacyjnego osobno"

Dla każdego okna aplikacyjnego (dla każdej dowolnej aplikacji, a nie tylko dla fajerfoksa).
                            Dla każdego okna aplikacyjnego osobno (a ne dla wszystkich okien naraz).

> Czy też chwilowo zmieniasz ustawienie klawiatury dla wszystkich
                            > programów?

Nie.

> Poza tym ustawienie pamiętane przez system nie jest wg Ciebie ustawieniem syste
                            > mowym. Dosyć intrygujące. Ale okej. Nazewnictwo jest tu mało istotne.

Nie każde ustawienie "pamietane przez system" jest "ustawieniem systemowym".

System pamieta też na ptrzykład które okno aplikacyjne jest aktualnie "na górze", które następne pod nim, i tak dalej ("z-order") oraz gdzie na ekranie są te okna i jakich są rozmiarów.
                            A parametry te nie są "ustawieniami systemowymi".

> > Nie ma ani słowa o tym że dotyczy tylko fajerfoksa.
                            >
                            > Aha czyli dotyczy wszystkich aplikacji...

Nie.
                            Dotyczy wszystkich aplikacji ale nie tak jak zakładasz.
                            Nie dotyczy wszystkich aplikacji na raz,
                            Czytaj uważnie:
                            "to ustawienie jest pamiętane przez system dla każdego okna aplikacyjnego osobno"

> > Możesz mieć na ekranie otwarte równocześnie: forum w IE, gmail w Chrome,
                            > kilka
                            > > jakichś swoich notatek w kilku oknach Notepada i coś tam jeszcze, i w każ
                            > dym z
                            > > nich ustawić i używać innego języka wejściowego.
                            >
                            > Czyli jednak dotyczy jednej tylko aplikacji, w tym wypadku fajerfoksa. Kurde. J
                            > ak Cię tu zrozumieć?

Ponownie: odczep się od tego fajerfoksa i czytaj uważnie.
                            • nelsonek Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 16:12
                              > No chyba że ktoś "zapuścił" tam jakiś program, który na żywca i w niezamierzony
                              > sposób przeredagował rejetr systemowy bo normalnie to tego nie da się wyłączyć
                              > po zainstallowaniu systemu żadnymi dostępnymi użytkownikowi elementami kontrol
                              > nymi systemu.

Nie wiem czy w sposób zamierzony czy nie. To nie ma znaczenia. Na komputerze o któym mówimy nie ma czegoś takiego i już. A nawet gdyby było to nie bawiłbym się tym. I zamiast skupić sie na tym, że czasem piszę bez ogonków ze względu na to, że nie grzebię w ustawieniach to próbujesz mi wytłumaczyć gdzie takie ustawienia można zmienić. A ja doskonale wiem gdzie co się zmienia. Tylko czy rozmawiamy o tym, że "Nelsonek nie wie gdzie zmienić ustawienie i trzeba mu to wyjaśnić" czy też dawno ustaliliśmy czemu nie grzebię w ustawieniach? nie pogubiłaś się aby?

> System pamieta też na ptrzykład które okno aplikacyjne jest aktualnie "na górze
                              > ", które następne pod nim, i tak dalej ("z-order") oraz gdzie na ekranie są te
                              > okna i jakich są rozmiarów.
                              > A parametry te nie są "ustawieniami systemowymi".

Mniejsza o terminologię. Nawet jeśli nie są to w luźnej rozmowie można użyć skrótu myślowego. Być moe na początku możnabyło się nie domyślić o co mi chodzi to teraz pewnie już wiesz.

> odczep się od tego fajerfoksa i czytaj uważnie.

Jesteś na tyle bystra, że doskonale wiesz, że w tym wypadku pisząc "fajerfoks" mam na myśli Twój przykład o którym pisałaś parę postów wyżej. Zwłaszcza, że (chyba) rzadko kto używa fajerfoksa w dwóch różnych oknach. Chociaż może i tak się zdarzyć.
                              • dritte_dame Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 17:15
                                nelsonek napisał:

> Na komputerze o któym mówimy nie ma czegoś takiego i już.

A czy masz coś takiego na komputerze, którego używasz w domu?
                              • dritte_dame Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 17:20
                                nelsonek napisał:

> dawno ustaliliśmy czemu nie grzebię w ustawieniach? nie pogubiłaś się aby?

Nie pogubiłam się ponieważ dawno już napisałam że nie potrzebujesz grzebać w ustawieniach, a więc nie ma znaczenia czy w nich grzebiesz czy nie ani też nie ma znaczenia czemu w nich nie grzebiesz jeśli nie grzebiesz.
                                • nelsonek Re: Systemy i ustawienia. 29.01.11, 19:13
                                  > Nie pogubiłam się ponieważ dawno już napisałam że nie potrzebujesz grzeb
                                  > ać w ustawieniach, a więc nie ma znaczenia czy w nich grzebiesz czy nie
                                  > ani też nie ma znaczenia czemu w nich nie grzebiesz jeśli nie grzebiesz.

Była mowa o tym, że nazwałem to ustawieiami. Być może błędnie - nie będę się upierał, bo nie w tym rzecz. W każdym bądź razie gdyby to było na komputerze o którym mówimy i tak nie ruszałbym tego i już.

> > Na komputerze o któym mówimy nie ma czegoś takiego i już.
                                  >
                                  > A czy masz coś takiego na komputerze, którego używasz w domu?

Mam, ale nie mam potrzeby tego używać. A gdyby taka potrzeba zaistniała to oczywiście - jak najbardziej używałbym tegoż.
      • dritte_dame Re: język 28.01.11, 01:41
        nelsonek napisał:

> A jesli chodzi o mnie to razi mnie cos innego: uzywanie jezyka niepolskiego na polskojezycznym forum.

Niesłusznie Cię razi.

Forum GW jest polskie a nie "polskojęzyczne".

"Polskie" to znaczy: organizowane, udostępniane i zarządzane przez organizację, któtrej działalność jest regulowana prawami Rzeczypospolitej Polskiej.

Prawa Rzeczypospolitej Polskiej nie określają w jakich językach mają lub nie mają pisać na Forum użytkownicy Forum, a także nie jest to określone ani w Regulaminie Forum ani w Netykiecie.
        • voxave Re: język 28.01.11, 05:22
          ale używanie w dyskusji nagle zwrotów w innym języku,nawet całych zdań nie jest taktowne bo wyłącza innych użytkowników nie znajacych obcego jezyka ze zrozumienia i dalszej dyskusji-----chyba że takie było założenie
          • dritte_dame Re: język 29.01.11, 03:55
            voxave napisała:

> ale używanie w dyskusji nagle zwrotów w innym języku,nawet całych zdań nie jest
            > taktowne bo wyłącza innych użytkowników nie znajacych obcego jezyka ze zrozumi
            > enia i dalszej dyskusji

Nie zawsze ma się ochotę ani nawet możliwość równania do najniższego wspólnego językowego mianownika wszystkich czytelników Forum.
            W tym celu należałoby przecież "z grzeczności" znacznie ograniczyć zbiór używanych słów także języka polskiego!

Każdy tu piszący wyobraża sobie jakąś swoją "docelową widownię" ("target audience";)) swoich czytelników - zwykle w większości złożoną z osób podobnych piszącemu :)

To całkiem naturalne i nie ma w tym nic złego ani nieuprzejmego.
        • nelsonek Re: język 28.01.11, 09:20
          > Forum GW jest polskie a nie "polskojęzyczne".

A gdzie ja pisałem o forum GW? Pisałem ogólnie, ale niech Ci będzie. Forum społeczeństwo na portalu gazeta.pl jest forum polskojęzycznym i polskim jednocześnie. A jeśli dyskusja w jakimś wątku toczy się w języku polskim a ktoś wyskakuje z językiem obcym jest to przejaw braku kultury i szacunku wobec innych forowiczów.

> Prawa Rzeczypospolitej Polskiej nie określają w jakich językach mają lub nie ma
          > ją pisać na Forum użytkownicy Forum, a także nie jest to określone ani w h> ttp://forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html ani w
          > Netykiecie.

Tak samo jak w netykiecie, regulaminie forum czy polskim prawie nie napisano, że na forach trzeba używać polskich znaków diakrytycznych. Ale nikt tutaj przecież nie mówi o łamaniu prawa czy zwyczajów. Dlatego też nie powinna Cię razić bezogoniastość. ;)
          • dritte_dame Re: język 29.01.11, 02:51
            nelsonek napisał:

> > Forum GW jest polskie a nie "polskojęzyczne".
            >
            > A gdzie ja pisałem o forum GW? Pisałem ogólnie, ale niech Ci będzie. Forum społ
            > eczeństwo na portalu gazeta.pl jest forum polskojęzycznym i polskim jednocześni
            > e. A jeśli dyskusja w jakimś wątku toczy się w języku polskim a ktoś wyskakuje
            > z językiem obcym jest to przejaw braku kultury i szacunku wobec innych forowicz
            > ów.
            >
            > > Prawa Rzeczypospolitej Polskiej nie określają w jakich językach mają lub
            > nie ma
            > > ją pisać na Forum użytkownicy Forum, a także nie jest to określone ani w
            > h> > ttp://forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html
            > ani w
            > > Netykiecie.
            >
            > Tak samo jak w netykiecie, regulaminie forum czy polskim prawie nie napisano, ż
            > e na forach trzeba używać polskich znaków diakrytycznych. Ale nikt tutaj przeci
            > eż nie mówi o łamaniu prawa czy zwyczajów. Dlatego też nie powinna Cię razić be
            > zogoniastość. ;)

Okazjonalne użycie w dyskusji zwrotu w języku innym niż polski nie jest przejawem braku kultury i szacunku wobec innych forowiczów.

Niektóre zwroty są po prostu nieprzetłumaczalne bez istotnej deformacji znaczenia albo są trudno i rozwlekle przetłumaczalne albo też dyskutant od dawna przebywający poza Polską może nie wiedzieć że odpowiednik polski w ogóle istnieje (o ile istnieje).
            No i na koniec - mogą się przecież zdarzać dyskutanci po prostu słabo znający język polski ponieważ nie jest on ich "pierwszym" językiem.

Natomiast niechlujne pisanie (bez właściwych diakrytyków) w każdym języku, popełniane celowo, "bo tak jest szybciej", jest właśnie przejawem braku kultury i szacunku wobec innych forowiczów.
            • voxave Re: język 29.01.11, 04:21
              dritte---przedkladasz formę nad trescia----język słuzy do porozumienia sie i do niczego innego jak gadasz po inkszemu nawet jak masz wszystkie swoje ogonki namiejscu a ja ciebie nie rozumiem to po co taka mowa ---wydaje ci sie że jestes jakimś nadczłowiekiem
              na tym forum odnajdujesz głupców to co ty taki doskonały człowiek tu robisz
              rozmawiac możesz z tymi wybranymi doskonałymi przez poczte itd
            • nelsonek Re: język 29.01.11, 10:09
              > Okazjonalne użycie w dyskusji zwrotu w języku innym niż polski nie jest przejaw
              > em braku kultury i szacunku wobec innych forowiczów.

To Twoja opinia. Moja jest inna. Tak samo jak z nieużywaniem ogonków.
              I nie miałem na myśli "okazjonalnego użycia nieprzetłumaczalnego zwrotu". Za chwilę podasz mi przykład jakiegoś wątku, w którym rozmawia się wyłącznie po angielsku bo taka jest "natura" tej dyskusji. A mi chodzi o celowe używanie języka obcego w dyskusji prowadzonej po polsku i nie mającej nic wspólnego z np nauczaniem języka obcego.

> Natomiast niechlujne pisanie (bez właściwych diakrytyków) w każdym
              >
              języku
              , popełniane celowo, "bo tak jest szybciej"

Nie zawsze pisanie bez diakrytyków jest spowodowane niechlujstwem lub chęcią szybszego pisania. Bywają też inne powody o których pisałem w innym miejscu tego wątku. Czyli wrzucanie wszystkich do jednego worka jest co najmniej nie na miejscu.
    • kolter-xxl Re: Bezogoniaści ! 27.01.11, 23:11
      dritte_dame napisała:

Nie polska klawiatura ?
      • Gość: ka_p_pa Re: Bezogoniaści ! IP: *.lukman.pl 27.01.11, 23:35
        > Nie polska klawiatura ?

E tam. W tej chwili męczę się na laptopie z duńską klawiaturą. Jakieś dziwne kółeczka nad literami, poprzestawiane znaki przestankowe, ale to mój laptop i mam zainstalowane to co chciałem zainstalować. Jak ktoś wali w pracy ze służbowego, to boi się cokolwiek przestawiać. I cała tajemnica.
        • dritte_dame Hi, hi ;) 27.01.11, 23:58
          Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> E tam. W tej chwili męczę się na laptopie z duńską klawiaturą.

<no, no, ..jestem pod wrażeniem.. ;))>

> Jak ktoś wali w pracy ze służbowego, to boi się cokolwiek przestawiać.

Słuszna uwaga!
          Z tym że.. to chyba akurat zależy od pozycji służbowej, czyż nie? ;D
          A więc pojawia się nam tutaj następująca hipoteza:

Bezogoniaści to ci, którzy walą z pracy ze służbowego i boją się cokolwiek przestawiać! ;D;D
          • Gość: ka_p_pa Re: Hi, hi ;) IP: *.lukman.pl 28.01.11, 00:14
            > > E tam. W tej chwili męczę się na laptopie z duńską klawiaturą.
            >
            > <no, no, ..jestem pod wrażeniem.. ;))>

A, to chwila przyzwyczajenia, trochę mordęgi z ustawieniem klawiatury, przecinek z kropką nie wiedzieć czemu mam przestawiony i kwadratowe nawiasy odwrotnie niż na zwykłej klawiaturze. Miałem kiedyś taki z francuską, różnił się bodaj dwoma znakami, jakieś ogonki w górę zamiast w dół. W sumie spoko.

> Bezogoniaści to ci, którzy walą z pracy ze służbowego i boją się
            > cokolwiek przestawiać! ;D;D

Jednoznacznie. I to raczej nie z Polski, bo w kraju firmowe systemy operacyjne są polskie. Wyłącznie. W firmach jest to pilnowane.
            Na prywatnym komputerze wersja systemu jest bez znaczenia. Najprościej zainstalować polską wersję przeglądarki i nie bawić się w przestawianie czegokolwiek. Nadajesz do kraju- nadajesz używając polskiej wersji.
            • klosowski333 Re: Hi, hi ;) 28.01.11, 00:30
              W naszym warszawskim biurze 90% komputerow ma ustawiona klawiature angielska. Nie mamy ani jednego autocada w polskiej wersji jezykowej. Gdy kiedys szef dla zabawy przy jednym stanowisku zainstalowal polskiego autocada nikt nie wiedzial jak to sie je, polskie wersje komend brzmialy dziwacznie i niezrozumiale. To samo bylo z microstation.
              Oprogramowanie dostajemy wprost z naszej macierzystej siedziby (nie w Polsce) i nie mamy prawa poslugiwac sie zadnym innym. Nie projektujemy niczego na rynek polski, choc w przeszlosci zdarzaly sie wyjatki. Ale w tej branzy jezykiem uzytkowym jest wylacznie angielski.

• dritte_dame Re: francuska 28.01.11, 01:22

> Miałem kiedyś taki z francuską, różnił się bodaj dwoma znakami, jakieś ogonki w górę zamiast w dół. W sumie spoko.

Z francuską klawiaturą wiąże się pewien ciekawy forumowy przypadek :)

Otóż, jakiś już czas temu (i na innym forum) pojawiła się wątpliwość czy pewien delikwent rzeczywiście nadaje tak jak utrzymuje - z Francji (lub przynajmniej z jakiegoś terytorium frankofońskiego).

Z jakichś powodów, których już nie pomnę, znalezienie możliwości potwierdzenia tego w jakikolwiek widoczny dla wszystkich sposób stało się dość istotne dla ogólnej wiarygodności tego forumowicza.

Wzięłam wówczas jego stronę, po spostrzeżeniu że w jego tekstach dość często zdarzało się że zdania kończyły się średnikiem a nie kropką!

Czy domyślasz się dlaczego na podstawie tej obserwacji uznałam tego autora za wiarygodnego? :))
              • piwi77 Re: francuska 28.01.11, 09:59
                dritte_dame napisała:

> Czy domyślasz się dlaczego na podstawie tej obserwacji uznałam tego
                > autora za wiarygodnego? :))

A do czego potrzebna Ci wiarygodność jakiegoś uczestnika forum, że miało to dla Ciebie aż takie znaczenie, przekazywał Ci jakieś insajderowe informacje jakiejś spółki akcyjnej?
                • dritte_dame Re: francuska 28.01.11, 13:45
                  piwi77 napisał:

> dritte_dame napisała:
                  >
                  > > Czy domyślasz się dlaczego na podstawie tej obserwacji uznałam teg
                  > o
                  > > autora za wiarygodnego? :))
                  >
                  > A do czego potrzebna Ci wiarygodność jakiegoś uczestnika forum, że miało to dla
                  > Ciebie aż takie znaczenie, przekazywał Ci jakieś insajderowe informacje jakiej
                  > ś spółki akcyjnej?

Oczywiście że nie! :)

Przecież wszystko co tutaj kreujemy, łącznie z wiarygodnością, to tylko towarzyska zabawa! :D:D
              • Gość: ka_p_pa Re: francuska IP: *.lukman.pl 28.01.11, 10:03
                > Wzięłam wówczas jego stronę, po spostrzeżeniu że w jego tekstach dość często zd
                > arzało się że zdania kończyły się średnikiem a nie kropką!
                >
                > Czy domyślasz się dlaczego na podstawie tej obserwacji uznałam tego auto
                > ra za wiarygodnego? :))

A to pamiętam- kropka we "francuzie" to średnik z shiftem:)
              • seth.destructor Re: francuska 28.01.11, 19:25
                Hm, ale to jeszcze o niczym nie świadczy. Są programowalne klawiatury, w których dla danego przycisku można ustawić dowolny znak graficzny. Poza tym klawiatura francuska i francuska kanadyjska też różnią się ustawieniami czcionek.
            • dritte_dame Ps. 28.01.11, 01:25

> W tej chwili męczę się na laptopie z duńską klawiatur
              >
              > Miałem kiedyś taki z francuską

A skąd Ty właściwie bierzesz ten cały międzynarodowy hardłer?? :)
              • Gość: ka_p_pa Re: Ps. IP: *.lukman.pl 28.01.11, 09:58
                > A skąd Ty właściwie bierzesz ten cały międzynarodowy hardłer?? :)

To nie ja. Dzieci to czasem znoszą, niesprawne i za grosze kupione, i mówią- ojciec zrób coś! Ale "duńczyk" to nówka sztuka był swego czasu, kosztował połowę tego co w Polsce.
          • nelsonek Re: Hi, hi ;) 28.01.11, 09:44
            > Z tym że.. to chyba akurat zależy od pozycji służbowej, czyż nie? ;D

Nie.

Nie, że boją się tylko zwyczajnie szanują prawo właściciela do własnych ustawień. To przynajmniej z mojego punktu widzenia.
          • piwi77 Re: Hi, hi ;) 28.01.11, 10:14
            dritte_dame napisała:

Tam zaraz boją się, nie chce im się i tyle.
            • dritte_dame Re: Hi, hi ;) 28.01.11, 13:43
              piwi77 napisał:

> Tam zaraz boją się, nie chce im się i tyle.

Twierdzisz zatem że to przemożny wpływ lenistwa i niechlujstwa?
              • piwi77 Re: Hi, hi ;) 29.01.11, 17:15
                dritte_dame napisała:

> Twierdzisz zatem że to przemożny wpływ lenistwa i niechlujstwa?

Nie, tak nie twierdzę. Niech każdy pisze jak chce, byle żeby było wiadomo o co chodzi. Na co mi ogonki, jeżeli treści nie rozumiem?
                • dritte_dame Re: Hi, hi ;) 29.01.11, 17:32
                  piwi77 napisał:

> dritte_dame napisała:
                  >
                  > > Twierdzisz zatem że to przemożny wpływ lenistwa i niechlujstwa?
                  >
                  > Nie, tak nie twierdzę. Niech każdy pisze jak chce, byle żeby było wiadomo o co
                  > chodzi. Na co mi ogonki, jeżeli treści nie rozumiem?

ogonki sa potrzebne wlasnie po to zeby latwiej szybciej i jednoznacznie mozna bylo zrozumiec tresc do osob majacych w wyjatkowych sytuacjach rzeczywiscie niezalezne od nich okolicznosci uniemozliwiajace im prawidlowe pisanie po polsku pretensji nie mam ale mam pretensje do leniwych niechlujow ktorzy i moga i wiedza jak pisac prawidlowo ale swiadomie nie pisza bo im sie nie chce i tak im jest wygodniej i szybciej a za to uwazaja ze to ich czytelnicy powinni sie gimnastykowac i domyslac wlasciwej tresci skoro niech kazdy pisze jak chce to moze zrezygnowac takze z rozpoczynania zdan duzym i literami i ze znakow przestanowych amozezrezygnowactezzwszystkichprzerwmiedzywyrazamiponiewaztotylkostrataczasuimiejscaitakjestjeszcewygodniejiszybciej
      • dritte_dame Re: niepolska klawiatura 27.01.11, 23:45
        kolter-xxl napisał:

> dritte_dame napisała:
        >
        > > Co u diaska uniemożliwia Wam aż do dnia dzisiejszego pisanie po polsku z
        > prawid
        > > łowymi "polskimi ogonkami" ??
        >
        > Nie polska klawiatura ?

A ja w jaką tutaj klepię?
        Jak myślisz? :)
        • imponeross Re: niepolska klawiatura 28.01.11, 00:37
          dritte_dame napisała:

> kolter-xxl napisał:
          >
          > > dritte_dame napisała:
          > >
          > > > Co u diaska uniemożliwia Wam aż do dnia dzisiejszego pisanie po pol
          > sku z
          > > prawid
          > > > łowymi "polskimi ogonkami" ??
          > >
          > > Nie polska klawiatura ?
          >
          > A ja w jaką tutaj klepię?
          > Jak myślisz? :)

W dunska?...
        • kolter-xxl Re: niepolska klawiatura 28.01.11, 09:31
          dritte_dame napisała:

A ja w jaką tutaj klepię?

Nie wiem ,ale w Niemcach miałem niemiecką i alt nie spełniało tej roli jaką spełnia w polskich .
        • piwi77 Re: niepolska klawiatura 28.01.11, 10:16
          dritte_dame napisała:

> A ja w jaką tutaj klepię?

Zagranicznom?
          • dritte_dame Re: niepolska klawiatura 28.01.11, 13:47
            piwi77 napisał:

> dritte_dame napisała:
            >
            > > A ja w jaką tutaj klepię?
            > > Jak myślisz? :)
            >
            > Zagranicznom?

A nawet zamorskom.
    • piwi77 Re: Bezogoniaści ! 28.01.11, 10:10
      dritte_dame napisała:

> Co u diaska uniemożliwia Wam aż do dnia dzisiejszego pisanie po polsku
      > z prawidłowymi "polskimi ogonkami" ??

Jak z iPhone to nie jest takie proste pisać polskimi znakami.
      • dritte_dame Re: ajfołn 28.01.11, 17:31
        piwi77 napisał:

> Jak z iPhone to nie jest takie proste pisać polskimi znakami.

I właśnie dlatego (między innymi) nie cierpię Apla.
        (Drugi, ale też nie ostatni powód to taki, że Apel z jakichś durnych marketingowych względów postanowił nie zaimplementować synchronizacji zadań ("Tasks" list) między MS Outlook a swoim kalendarzem.)

Ale niestety Palm, ze swoim wbudowanym rozpoznawaniem pisma ręcznego, na razie poległ.

Czy może mi ktoś powiedzieć skąd wziąć dobrą aplikację rozpoznawania pisma ręcznego na ajfołn?
    • seth.destructor Zapominasz o kafejkach internetowych, bibliotekach 28.01.11, 19:29
      W takich miejscach zwykle ustawienia języka i klawiatury są zablokowane. Byłem już w takich, w których nie działał prawy przycisk myszy. Jedynym rozwiązaniem jest wejście na inną stronę polską i kopiowaniem literek za każdym razem, ewentualnie zastąpienie diakrytyków jakąś kombinacją liter, a później całościową edycją przez Ctrl+F.
    • monachus Re: Bezogoniaści ! 29.01.11, 09:34
      Myślałem ze to wątek o eunuchach ;)
      • jot-tka Re: Bezogoniaści ! 29.01.11, 09:55
        monachus napisał:

> Myślałem ze to wątek o eunuchach ;)

:)))

a autor/ka tego wątku chyba nigdy nie miał/ła do czynienia z odwzorowaniem polskich końcówek 'przemielonych'(przetłumaczony) przez internet na międzynarodowy język znaków literowych.
        • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 29.01.11, 15:00
          jot-tka napisała:

> a autor/ka tego wątku chyba nigdy nie miał/ła do czynienia z odwzorowaniem pols
          > kich końcówek 'przemielonych'(przetłumaczony) przez internet na międzynarodowy
          > język znaków literowych.

Możliwe że nie miałam.
          Możesz wyjaśnić co to takiego?
          • jot-tka Re: Bezogoniaści ! 30.01.11, 10:43
            dritte_dame napisała:

> jot-tka napisała:
            >
            > > a autor/ka tego wątku chyba nigdy nie miał/ła do czynienia z odwzorowanie
            > m pols
            > > kich końcówek 'przemielonych'(przetłumaczony) przez internet na międzynar
            > odowy
            > > język znaków literowych.
            >
            > Możliwe że nie miałam.
            > Możesz wyjaśnić co to takiego?
            >

fachowo ci nie wyjaśnię,ale możesz tego doświadczyć korzystając z poczty internetowej w języku z 'polskim ogonkami' z klawiaturą anglojęzyczną.
            to tak w wielkim skrócie internetowej użytkowniczki z 'polskimi krzaczkami'.
            • dritte_dame Re: Bezogoniaści ! 30.01.11, 14:15
              jot-tka napisała:

> dritte_dame napisała:
              >
              > > jot-tka napisała:
              > >
              > > > a autor/ka tego wątku chyba nigdy nie miał/ła do czynienia z odwzor
              > owanie
              > > m pols
              > > > kich końcówek 'przemielonych'(przetłumaczony) przez internet na mię
              > dzynar
              > > odowy
              > > > język znaków literowych.
              > >
              > > Możliwe że nie miałam.
              > > Możesz wyjaśnić co to takiego?
              > >
              >
              > fachowo ci nie wyjaśnię,ale możesz tego doświadczyć korzystając z poczty intern
              > etowej w języku z 'polskim ogonkami' z klawiaturą anglojęzyczną.
              > to tak w wielkim skrócie internetowej użytkowniczki z 'polskimi krza
              > czkami'
              .

Nic nie rozumiem.

Czego mogę doświadczyć?
              Napisz niefachowo jakich objawów mogę doświadczyć w jakich okolicznościach.
              Jakie moje lub kogoś innego konkretne akcje spowoduja jakie konkretne skutki w jakich szczególnych warunkach.

Co to jest "międzynarodowy język znaków literowych"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka