republika.republika 10.02.11, 12:15 powinni mieć szansę na zarejestrowanie swojego związku czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woda_woda "Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć" 10.02.11, 12:17 Ktoś o to wnosił? Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: "Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć" 10.02.11, 12:30 woda_woda napisała: > Ktoś o to wnosił? no niestety - wnoszący o legalizację związków 2 jednopłciowych osób, wyrwali problem ze świata fikcji Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: "Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć" 10.02.11, 12:33 republika.republika napisała: > no niestety - wnoszący o legalizację związków 2 jednopłciowych osób, wyrwali pr > oblem ze świata fikcji To ty tworzysz fikcję. Nie-fikcją byłaby rozmowa o związkach partnerskich dwóch osób. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: "Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć" 10.02.11, 12:35 woda_woda napisała: > Nie-fikcją byłaby rozmowa o związkach partnerskich dwóch osób. a co za różnica - można w definicji małżeństwa zanegować różnopłciowość, można i ilość Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Bez manipulacji, republiko, proszę. 10.02.11, 12:39 > a co za różnica - można w definicji małżeństwa zanegować różnopłciowość, można > i ilość Jeśli, oczywiście, chcesz, aby traktować cię poważnie jako rozmówcę. Padła konkretna propozycja - jeśli chcesz, dyskutujmy o niej. Nie sądzę, aby warte dyskusji było to, co roi ci się w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika to logika nie manipulacja, serio 10.02.11, 12:44 nie znajduję logicznego uzasadnienia do zmiany tylko jednego członu definicji małżeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Chyba "logika". 10.02.11, 12:48 Nie widzę powodu, aby zawracać sobie głowę tym, co ktoś sobie wymyśli - tak, jak ty wymyśliłaś problem związków wieloosobowych. Problem, który istnieje w twojej głowie, nie w rzeczywistości. W rzeczywistości istnieje problem związku 2 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Chyba "logika". 10.02.11, 12:58 woda_woda napisała: > W rzeczywistości istnieje problem związku 2 osób. jest dopuszczalny na takich samych zasadach jak związki wieloosobowe. Jak partnerów jest tylko dwóch, to jest nawet łatwiej - mniej umów notarialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Dlaczego, republiko, nie chcesz rozmawiać 10.02.11, 13:02 o problemie, który RZECZYWIŚCIE został postawiony, czyli o legalizacji związków partnerskich 2 osób? A chcesz o problemie FIKCYJNYM, który ulęgł się w twojej głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Dlaczego, republiko, nie chcesz rozmawiać 10.02.11, 13:11 woda_woda napisała: > o problemie, który RZECZYWIŚCIE został postawiony, czyli o legalizacji związków > partnerskich 2 osób? > jestem przeciw przyznawaniu prawa do adopcji i przywilejów podatkowych oraz spadkowych innym związkom niż małżeństwa reszta mnie nie interesuje, bo to kto z kim i w jakich konfiguracjach to prywatna sprawa. Natomiast zwolennicy zmiany definicji małżeństwa, powinni sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcą ograniczać prawo do szczęścia wielbicielom wielokątów. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć" 10.02.11, 21:09 woda_woda napisała: > Ktoś o to wnosił? Związki poligamiczne. Jak uzasadnisz ich "dyskryminację" ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Dlaczego tylko + 2? 10.02.11, 12:19 www.teleman.pl/prog-21268557-cztery-zony-i-maz-porod-trzeciej-zony.html Odpowiedz Link Zgłoś
marta.von.zpalacu A dwaj panowie + pani to nie laska? :p 10.02.11, 12:22 A dwaj panowie + pani to nie laska? Szmatki coraz drozsze, co dwoch zarobi to nie jeden. :ppp Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika to oczywiście też 10.02.11, 12:32 zawęziłam problem, w trosce o szczęście posła Węgrzyna - ale szczęście zwolenników innych wielokątów też jest istotne Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francji 10.02.11, 12:31 z rejestracji związków nieformalnych korzysta więcej par hetero niż homo. Ja rozumiem, że KK ucieka kasa i o to chodzi. M. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 12:34 mariner4 napisał: > z rejestracji związków nieformalnych korzysta więcej par hetero niż homo. > Ja rozumiem, że KK ucieka kasa i o to chodzi. ten zarzut do kk to słaby, w świetle postulatów papieża, żeby dokładnie sprawdzać kandydatów na małżonków Odpowiedz Link Zgłoś
marta.von.zpalacu Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 12:38 > ten zarzut do kk to słaby, w świetle postulatów papieża, żeby dokładnie sprawdz > ać kandydatów na małżonków Ciekawostka. Jak on to widzi? Dwoletni staz przedmalzenski czy cos w tym rodzaju? Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 12:41 marta.von.zpalacu napisał: > Ciekawostka. Jak on to widzi? Dwoletni staz przedmalzenski czy cos w tym rodzaj > u? > wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Rewolucja-w-Kosciele-ciezarne-nie-dostana-slubu,wid,13079757,wiadomosc_prasa.html Odpowiedz Link Zgłoś
marta.von.zpalacu Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 12:48 republika.republika napisała: > marta.von.zpalacu napisał: > > > > Ciekawostka. Jak on to widzi? Dwoletni staz przedmalzenski czy cos w tym > rodzaj > > u? > > > wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Rewolucja-w-Kosciele-ciezarne-nie-dostana-slubu,wid,13079757,wiadomosc_prasa.html > > Swietny pomysl. Kasa watykanska uszczupli sie znacznie. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Ja też.Czekam na kolejny krok - rozwodów za ŻADNE 10.02.11, 13:07 pieniądze Kościółek Katolicki nie będzie orzekał. > Swietny pomysl. Kasa watykanska uszczupli sie znacznie. Popieram. > Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 12:50 > ten zarzut do kk to słaby, w świetle postulatów papieża, żeby dokładnie sprawdz > ać kandydatów na małżonków To zwiększy ilość związków nieformalnych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 12:55 mariner4 napisał: > > To zwiększy ilość związków nieformalnych. > M. czyli Twój zarzut do kk nietrafiony Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nie wiem czy chybiony 10.02.11, 12:57 KK sądzi, że zarobi na praniu mózgów kandydatów na małżonkow. M. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Nie wiem czy chybiony 10.02.11, 12:59 mariner4 napisał: > KK sądzi, że zarobi na praniu mózgów kandydatów na małżonkow. > M. sam pisałeś że wielu odstraszy, a ten zarobek to na czym? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.von.zpalacu Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 12:54 To jest trend europejski. W Polsce przeciez dzisiaj tez masz duzo takich zwiazkow. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Do mnie bardziej przemawia fakt, że we Francj 10.02.11, 21:08 > z rejestracji związków nieformalnych korzysta więcej par hetero Ale przecież te związki właśnie nie chcą się rejestrować ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: pan + 2 panie 10.02.11, 12:41 Chodzi o Węgrzyna i jego związek podglądacki? A pytał, czy te lizbijki sobie jego podglądania życzą? Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: pan + 2 panie 10.02.11, 12:45 strikemaster napisał: > Chodzi o Węgrzyna i jego związek podglądacki? A pytał, czy te lizbijki sobie je > go podglądania życzą? zakładam wspólne oświadczenie woli całej trójki Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: pan + 2 panie 10.02.11, 12:59 Więc nie ma żadnych merytorycznych przeszkód, żeby zarejestrować. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: pan + 2 panie 10.02.11, 13:03 strikemaster napisał: > Więc nie ma żadnych merytorycznych przeszkód, żeby zarejestrować. A kto się domaga takiej rejestracji? Odpowiedz Link Zgłoś
crotalus1 Re: pan + 2 panie 10.02.11, 12:48 Oczywiście, bo to dyskryminacja ze względu na ilość. Dlaczego może dwójka, a już 3, 4 nie może? To jest do wygrania. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.von.zpalacu Re: pan + 2 panie 10.02.11, 12:52 crotalus1 napisał: > Oczywiście, bo to dyskryminacja ze względu na ilość. Dlaczego może dwójka, a ju > ż 3, 4 nie może? To jest do wygrania. A kto ci mowi, ze nie mozna. Przejdz na islam i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
crotalus1 Re: pan + 2 panie 10.02.11, 12:56 Nie można. Nie mogę mieć 3 żon. To jest dyskryminacja. Islam tu nic nie pomoże, bo nie chcę wyjeżdżać w tamte rejony. W Polsce byłbym ścigany. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.von.zpalacu Re: pan + 2 panie 10.02.11, 13:02 crotalus1 napisał: > Nie można. Nie mogę mieć 3 żon. To jest dyskryminacja. Islam tu nic nie pomoże, > bo nie chcę wyjeżdżać w tamte rejony. W Polsce byłbym ścigany. No to szkoda :p ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.von.zpalacu :))) 10.02.11, 13:07 www.youtube.com/watch?v=zOzyueZJUdc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Powinny 10.02.11, 13:09 republika.republika napisała: > powinni mieć szansę na zarejestrowanie swojego związku czy też nie? Ale najpierw uregulujmy sprawę par jednopłciowych. Potem możemy zająć się zwiększeniem liczby osób w związku bez względu na płeć. Dlaczego jeden pan i kilka pań? Dlaczego nie x panów i y pań? Wielożeństwo nie jest jakąś abstrakcją, gdyż w niektórych państwach od lat funkcjonuje. Jak widać końca świata to nie spowodowało ani gniewu żadnego boga. Ważne jest tylko to, jakie związki akceptuje dane społeczeństwo, gdyż to ono ustala normy prawne. PS. Wielu pisząc o związkach (jakichkolwiek) zapomina, że pociągają one za sobą wiele obowiązków. Posiadanie trzech żon to wcale nie same przyjemności i trzy teściowe nie są największym problemem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika Re: Powinny 10.02.11, 13:15 snajper55 napisał: > Ale najpierw uregulujmy sprawę par jednopłciowych. Potem możemy zająć się zwięk > szeniem liczby osób w związku bez względu na płeć. Dlaczego jeden pan i kilka p > ań? Dlaczego nie x panów i y pań? oczywiście x i y i od razu, bo niby dlaczego najpierw jednopłciowe i 2, ale już 1 pan i 2 panie nie najpierw? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Powinny 11.02.11, 11:18 republika.republika napisała: > oczywiście x i y i od razu, bo niby dlaczego najpierw jednopłciowe i 2, ale już > 1 pan i 2 panie nie najpierw? Ponieważ nasze społeczeństwo sobie tego nie życzy. A to ono decyduje kartką wyborczą o tym, jakie u nas prawo obowiązuje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Powinny 10.02.11, 13:20 Uregulowanie związków wieloosobowych jest znacznie bardziej skomplikowane niż dwuosobowych, a że w naszej (ani chyba żadnej innej) kulturze nie ma żadnych akceptowalnych wzorców takich układów trzeba byłoby zaczynać od zera. Jeżeli byłoby zapotrzebowanie społeczne warto byłoby się tym zająć. Ale póki zapotrzebowania nie ma problem jest czysto teoretyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Powinny 10.02.11, 21:11 > nie ma żadnych akc > eptowalnych wzorców takich układów A cóż to za 'postępowa nietolerancja' ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: pan + 2 panie 10.02.11, 13:43 Taki układ jest bardzo dobry, ale tylko na przychodne. W chałupie 1 baba , to już za dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: pan + 2 panie 10.02.11, 21:13 Wielożeństwo jest na świecie dość mocno rozpowszechnione i zakorzenione w wielu tradycjach często od tysięcy lat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś