Dodaj do ulubionych

Publiczne tortury

23.02.11, 14:47
Jakiś czas temu widziałem odcinek programu "Top Model". Widziałem też sporo fragmentów różnych talent-show itp. Skojarzyło mi się to z publicznymi egzekucjami i torturami, będącymi podobno regularną rozrywką w średniowieczu. Macie podobne skojarzenia?

PS: Wiem, że dzisiaj ludzie dobrowolnie biorą w tym udział, ale chodzi mi o to, co dostaje widownia.
Obserwuj wątek
    • jureczek_barbarzynca Re: Publiczne tortury 23.02.11, 14:49
      grenzoid napisał:

> Jakiś czas temu widziałem odcinek programu "Top Model". Widziałem też sporo fra
      > gmentów różnych talent-show itp. Skojarzyło mi się to z publicznymi egzekucjami
      > i torturami, będącymi podobno regularną rozrywką w średniowieczu. Macie podobn
      > e skojarzenia?
      >
      > PS: Wiem, że dzisiaj ludzie dobrowolnie biorą w tym udział, ale chodzi mi o to,
      > co dostaje widownia.
      Głupot nie oglądam, ale coś w tym jest , że gawiedzi rozrywkę trzeba zapewnić.
    • klosowski333 Re: Publiczne tortury 23.02.11, 14:55
      Tez tego nie ogladam. Pewnie masz racje. Gdy odwolujemy sie do najbardziej dzikich, pierwotnych ludzkich instynkow, to pobudzamy pewne postawy i zachowania w dzisiejszym spoleczenstwie mocno stlumione, co nie znaczy, ze wyeliminowane z nas. Ludzie łakna krwi, choc nie zawsze zdaja sobie z tego sprawe. Jestesmy drapieznikami a nie weganami.
      • grenzoid Re: Publiczne tortury 23.02.11, 14:59
        Jak sądzicie? Można zaryzykować tezę, że fascynacja, jaką tłumy przeżywają, gdy rzucić im kawał tele-mięcha, to swego rodzaju atawizm?
        • klosowski333 Re: Publiczne tortury 23.02.11, 15:00
          Jak najbardziej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka