Dodaj do ulubionych

Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą?

25.02.11, 01:59
"Prawdziwy patriota kocha swoją Ojczyznę i jest w stanie dla niej poświęcić swoje życie."
Czyli reasumując prawdziwy patriota powinien ciężko pracować całe życie odprowadzać składki do zus, płacić podatki, a w wieku 65 lat w przypadku mężczyzny lub 60 lat w przypadku kobiety prawdziwy patriota powinien pozbawić się życia żeby nie obciążać swojego państwa pobierając emeryturę i korzystając z służby zdrowia.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obserwuj wątek
    • voxave Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 03:11
      Kocham mój Kraj ale nie mam zamiaru umierac dla wygody kogokolwiek
    • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 09:26
      hansfakir napisał:

> "Prawdziwy patriota kocha swoją Ojczyznę i jest w stanie dla niej poświęcić
      > swoje życie."

Trzeba być niezrównoważonym emocjonalnie, żeby kochać swoją Ojczyznę. Oczywiście w społeczności obowiązują zasady i trzeba się do nich stosować, ale żeby się w niej od razu zakochiwać? Od oddawaniu zaś życia marzą chyba tylko ci, którzy mają potrzebę bycia docenionym, a oddanie życia jawi im sie jako jedyna droga do tego celu. Godne pożałowania, nie pochwały.
    • paco_lopez Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 11:34
      myślę ze dzisiejszy patriota nie obsrywa psem trawników publicznych, nie rzuca niedopałków tam gdzie stoi, nie wandalizuje, nie przeklina w co drugim słowie i nie opowiada wkoło że jest co dzień to gorzej bo mu sie koalicja niepodoba. jest przeciwieństwem paździocha i kiepskiego, nie robi kaszany w samolocie oraz wpuszcza przed siebie włączajacych sie do ruchu , nie nadużywa jazdy samochodem kiedy może skorzystac z transportu publicznego.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 12:37
        Opisałeś mnie.
        • rossdarty Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 13:42
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Opisałeś mnie.

Różne są kryteria...
          Jeśli się identyfikujesz z tekstem paco.lopez to wg. mnie jesteś tylko poprawnym obywatelem znającym swoje miejsce w społeczności.
          Do patriotyzmu droga daleka...
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 13:45
            A co jeszcze powinienem zrobić?
            • rossdarty Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 14:05
              obraza.uczuc.religijnych napisał:

> A co jeszcze powinienem zrobić?

Mnie nie pytaj.
              Sam powinieneś wiedzieć co dobrego możesz wnieść dla swojej Ojczyzny, a nie w poprawne zachowanie obywatela tejże.

Pytanie tytułowe wątku zbyt trudne na jednoznaczną odpowiedź, jednak należy rozdzielić bezkonfliktowe współżycie w społeczeństwie, z tym co mógłbyś zrobić ponad...
              Coś, co nie przyniosłoby Tobie wymiernych korzyści, ale w skali całego kraju...być może...

Choć, przyznaję, to też nie jest TO co kołacze mi się gdzieś tam w mojej łepetynie...

Eeee tam... zaczynam pieprzyć...:D

Poczekam na natchnienie, być może ktoś coś "rzuci"...
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 14:19
                Tym co wnoszę do ojczyzny jest poprane zachowanie jako obywatela tejże.
          • paco_lopez Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 13:58
            jest jeszcze kilka kryteriów. teraz wydaje mi sie jest wielu patriotów - odiotów , którzy zadzieraja brode do góry i prężą klate przed sztandarem, chodza w manifestacjach zakładają fronty jedności narodowej bis, cis itd, a jednego dziecka nawet nie wychowali tak zeby nie miał kompleksów, prace domowe odrabiał w terminie i miał coś od siebie do powiedzenia oprócz formułek. patriota - idiota zna historie polski i tylko polski oraz widzi krzywdy wyrzadzone nam przez niemców i ruskich, ale w druga strone to juz nie.
      • hipnozaur Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:48
        Podpisuję się.
    • strikemaster Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 12:50
      > "Prawdziwy patriota kocha swoją Ojczyznę i jest w stanie dla niej poświęcić swo
      > je życie."

Prawdziwy patriota ma dzisiaj problem, oddawanie życia za Ojczyznę niczego dobrego nie przynosi. Trzeba pracować, a to takie niepatriotyczne.
    • Gość: jann elektorat PiSu zapewne IP: 134.65.40.* 25.02.11, 13:35
      może po części elektorat innych prawicowych partii oprócz PO
      • lernakow Jakiś argument? 25.02.11, 13:38
        • Gość: jann Re: Jakiś argument? IP: 134.65.40.* 25.02.11, 13:43
          patriotyzm przywódcy PISu czyli J. Kaczyńskiego i brak patriotyzmu u Tuska - to chyba dobry argument?
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Jakiś argument? 25.02.11, 13:46
            Nie, argumentem jest patriotyzm Tuska i brak patriotyzmu u pana Kaczyńskiego.
          • lernakow Re: Jakiś argument? 25.02.11, 13:49
            Ja już wiem, że przypisujesz patriotyzm PiS i odmawiasz go PO. Teraz chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie. Samo wymienianie: ten patriota, ten nie patriota argumentem nie jest.
    • klosowski333 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 15:13
      Ciekawa forme patriotyzmu lansuje Kaczynski. Gotowy bylby podpalic Polske byleby znowu dorwac sie do wladzy.
      Patriotyzm zawsze zaczyna sie od dolu, a nie od gornolotnych, patetycznych frazesow i sloganow.
      • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.lukman.pl 25.02.11, 15:26
        > Patriotyzm zawsze zaczyna sie od dolu

Ciekawa myśl, mógłbyś rozwinąć?
        • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 15:31
          Będzie chyba ciężko, bo patriotyzm jest własnie ideą lansowaną przez elity i transmitowaną do dołów, żeby je sobie podporządkować.
          • billy.the.kid Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 17:36
            patriotyzm-jak pieknie jet oddać zycie dla ojcz.... oj raczej dla tych którzy czerpać będą pełnymi garsciami na trupch tych którzy oddali życie.

tak jakoś śmiesznie w patriotycznym zrywie narodu polskiego-powstaniu warszawskim-nie oddał zyciA NIKT Z WIERCHUSZKI AK-OWSKIEJ.A do piachu poszło 200tys.warszawiaków.

a nadzielniej biją króle
            a najgęściej giną chłopy.
          • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 17:56
            Piwi, to Ty rozumiesz wspolczesny patriotyzm jako idee lansowana przez przywodcow. Mnie gowno obchodzi jak rozumie patriotyzm premier Tusk czy premier Kaczynski. Ja we wlasnym zakresie staram sie byc fair wobec siebie i innych. I to jest wlasnie moj patriotyzm - nie rzucac innym klod pod nogi, nie zywic sie zawiscia, nie wyciagac reki po nieswoje, nie miec nieustannych roszczen, nie krasc, nie zwracac na siebie uwagi swoim glosnym zachowaniem na lotnisku we Frankfurcie n.Menem, nie zachowywac sie jak wiesniackie bydlo, szanowac ciezka prace innych i ich osiagniecia w roznych zawodach, sprzatac po sobie, pomagac w miare mozliwosci, dbac o czystosc wszedzie tam gdzie to w duzym stopniu ode mnie moze zalezec.
            Wspolczesny patriotyzm, pisal o tym Jan Nowak-Jezioranski, jest postawa oddolna, a to ze Ty takich rzeczy jak zawsze nie rozumiesz, to nie moja wina.
            Zaczynasz od samego siebie. Tak to dziala.
            • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 18:05
              Patriotyzm musi mieć odniesienie do jakiegoś kraju, najczęściej tego, z którego się pochodzi, a to, co Ty tak pięknie naswietliłeś, odniesienia do żadnego kraju nie ma. To co Ty opisałeś można nazwać przyzwoitością, ale nie patriotyzmem, czyli napisałeś ładnie, tylko, że nie na temat.
              • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 18:13
                Wiesz co, Piwi, rece opadaja. Tak w skrocie skomentuje Twoje poglady i Twoj sposob myslenia. Oczywiscie, ze patriotyzm odnosi sie do kraju, ale czy ja mowilem, ze nie? Jednak milosc do Ojczyzny do czegos zobowiazuje. Nie jest dla mnie zadnym patriota ktos kto wyciera sobie ciagle tym slowem gebe, ale nic dla Polski nie zrobil nawet w mikroskali, w zakresie swojego wlasnego zycia, natomiast tylko narzeka, albo tak jak Kaczynski, po trupach dazy do celu i na zgliszczach chce budowac kraj wg wlasnych wyobrazen.

Twoje poglady zawsze sa irracjonalne, tak juz masz, ale sprobuj chociaz z umiarkowanym skupieniem przeczytac tekst Jana Nowaka-Jezioranskiego o patriotyzmie.
                Z gory dziekuje, o nic wiecej nie prosze.

www.ceo.org.pl/portal/epio_dokument?docId=35453
                • strikemaster Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 18:18
                  Nie parkuje na zakazie i nie zaśmiecam ulic. Inaczej mówiąc, jestem partiotą. :)
                  • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 18:21
                    Patriotyzm jest uczuciem, jak pisal Jan Nowak-Jezioranski. Jezeli rpostepujesz przyzwoicie jako czlowiek rowniez z tego powodu, ze szanujesz innych, szanujesz swoja wspolnote narodowa, swoj kraj, jego dziedzictwo i probujesz pomoc mu budowac stabilna przyszlosc w oparciu o swoje wlasne indywidualne szczescie (odwolanie do patriotyzmu amerykanskiego) to tak.
                    • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 18:23
                      Natomiast jezeli masz w dupie innych, panstwo, wszystko co z nim zwiazane, jestes zwolennikiem postawy "kazdy sobie rzepke skrobie" to ok, masz prawo do takiej postawy, ale taka postawa z pewnoscia patriotyzmem juz nie jest. Alles kla?
                      • rossdarty Naturlich 25.02.11, 18:45
                        Klos, ile to soli trzeba zjeść aby poznać drugiego człowieka....?
                        Naprawdę, jestem mile zaskoczony....
                        • klosowski334 Re: Naturlich 25.02.11, 18:50
                          Rossdarty, nie oceniaj ludzi po pozorach. To tylko forum internetowe.
                          • rossdarty Re: Naturlich 25.02.11, 18:54
                            klosowski334 napisał:

> Rossdarty, nie oceniaj ludzi po pozorach. To tylko forum internetowe.

Rozumiem...
                            Czasami uda Ci się błysnąć....
                            • klosowski334 Re: Naturlich 25.02.11, 18:56
                              Juz lepiej.
                              • rossdarty Re: Naturlich 25.02.11, 19:02
                                ... pewnie jak trzeźwy jesteś???
                                ...
                                ...
                                ...
                                ...Albo ja inaczej odbieram po "stymulatorze"...
                                Musiałem sobie jednak dzisiaj zażyć...
                                A tu taki temat...
                                Ehhh...
                      • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.11, 19:23
                        klosowski334 napisał:

> Natomiast jezeli masz w dupie innych, panstwo, wszystko co z nim zwiazane, jest
                        > es zwolennikiem postawy "kazdy sobie rzepke skrobie" to ok, masz prawo do takie
                        > j postawy, ale taka postawa z pewnoscia patriotyzmem juz nie jest. Alles kla?

O, łosiu, widzę, że nie czytałeś tekstu Nowaka-Jeziorańskiego na jaki się powołujesz. Pozwól, że przytoczę fragment całkowicie sprzeczny z tym, co tu piszesz

Na co dzień w warunkach normalności dominuje troska o rodzinę i samego siebie. Jest to naturalne i ludzkie. Konstytucja amerykańska stanowi, że każdy obywatel ma prawo do pościgu za osobistym szczęściem - pursue of its own happiness.

Jak Ty to robisz, że w przeciągu kilku minut wygłaszasz dwa sprzeczne ze sobą poglądy. Osiu, przyznaj się tak po cichu, jaki swój problem, oprócz alkoholizmu, próbowałeś rozwiązać na Forum Psychologia?
                        Osiu, a może Ciebie jest dwóch??? To by tłumaczyło niespójność poglądów i wielonickowość.
                        • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:27
                          Kappustko, majac takie oczywiste ograniczenia intelektualne jakie masz wszedzie widzisz sprzecznosci. Dla Ciebie pojecie "narod" jest sprzeczne ze zdrowym rozsadkiem, a patriotyzm to psychomanipulacja. Nie pros mnie prosze, bym probowal Cie do czegos przekonywac czy cos wyjasniac, bo i tak nie skumasz. Mowilem Ci juz - nikt z Toba tu powaznie nie dyskutuje, z Toba mozna sie co najwyzej tylko towarzystko polansowac ;)
                          • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.11, 19:41
                            Osiu, należało by założyć osobny wątek o tym, czego nie zrobi klosowski na poparcie własnych tez. Otóż-
                            1.klosowski nie pomyśli, zanim coś napisze.
                            2.klosowski nie przeczyta tekstu na który się powołuje
                            Tyle wynika z jednego tylko postu. Czuję, że to będzie wątek rozwojowy:), walniej więc sobie osiu kolejnego kielicha, bo wesoły wieczór przed nami.
                            • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:45
                              Kappusiu, znowu rechocik a'la Lepper wymsknal sie z gardziolka?
                              • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.lukman.pl 25.02.11, 20:25

Spis czynności, których nie robi klosowski rośnie.
                                3.klosowski nie używa argumentów
                                • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:31
                                  Za to robi taki swoisty mobbing. To znaczy on samotnie mobuje wszystkich dookoła. Wcześniej nie wiedziałem, że jest coś takiego.
                                  • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.lukman.pl 25.02.11, 20:41
                                    Wiedziałeś. Mg czy enio robią to samo. Suppari, czy jak mu tam, robił to samo, ale inteligentnie, czego nie można powiedzieć o tym nieszczęśniku.
                                    A i nie wali we wszystkich. Powiedział bym, że wręcz łasi się do niektórych.
                                    • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:50
                                      Widze, Kappusiu, ze znowu robisz czat z tego forum, produkujesz takie krotkie wymiany pogladow na tematy towarzystkie. I te Twoje slynne metody rodem z SB by dyskredytowac ludzi i rozsiewac wokol nich jakies ploteczki na plaszczyznie towarzyskiej. ;) Mowilem Ci juz, ze jestes miernora zarowno intelektualna, jak i moralna, ale to czesto idzie ze soba w parze. Ty wiesz jak jest z Toba w realu najlepiej i dlatego tak placzliwie reagujesz na moje posty, bo trafiam w sedno.

A tak a propos masz jeszcze w szufladzie jakies niewyslane do SB donosiki? Moglbys jakis zacytowac w ramach dyskusji o historii PRL i mentalnosci chloporobotniczej miernoty?
                • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.11, 18:41
                  Łosiu, bzdury prawisz. To co opisujesz nijak ma się do definicji patriotyzmu, a wszak jesteś zwolennikiem encyklopedycznych definicji. A może raz jesteś, a raz nie jesteś zwolennikiem takich definicji? Co łosiu? Ile musisz mieć promili, by zacząć lub przestać uznawać powszechnie uznawane definicje?
                  A może, łosiu, nie wiesz jednak, jak brzmi definicja patriotyzmu? Otóż łosiu, patriotyzm to stawianie dobra kraju ponad interes osobisty, a nawet rezygnacja z prywatnych korzyści, jeśli kolidują one z dobrem kraju.
                  Patriotyzm więc jest to zwyczajna psychomanipulacja, kolejne pojęcie stworzone do wykorzystywania naiwnych.
                  • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 18:48
                    Kappusiu, ales sie zafaflunil. Teraz wytrzyj klawiature. Boze, ile w Tobie sie zebralo negatywnych emocji. Nikt sie powaznie nie odnosi do Twoich wpisow, wiec, pozwoliesz, ze ja tez nie bede. Twoj belkot tradycyjnie jest Twoja wizytowka. Patriotyzm to wg Kappusty psychomanipulacja. Nic dodac nic ujac. Zastanawiales sie kiedys nad tym by opublikowac gdzies razem te wszystkie Twoje madrosci?
                • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:24
                  klosowski334 napisał:

> ale sprobuj chociaz z umiarkowanym skupieniem przeczytac tekst Jana Nowaka-
                  > Jezioranskiego o patriotyzmie.

Przeczytałem i stwierdzam, że to słaby tekst, który rozczarowuje mnie do osoby Jeziorańskiego, którego miałem za mądrzejszego człowieka. Jego wywód o patriotyzmie i nacjonaliźmie, a w zasadzie co oba od siebie różni, jest naciągany i wewnetrznie niespójny, mający jedynie wykazać wyższość patriotyzmu nad nacjonalizmem, gdy w rzeczy samej różnicy między nimi nie ma żadnej lub co najwyżej jest umowna. Patriotyzm wg Jeziorańskiego ma być dobry, a nacjonalizm zły, choć jedyną różnicą jaką zdołał podać, jest, że patriotyzm to uczucie, a nacjonalizm to ideologia (tak jakby wszystkie uczucia były dobre, a ideologie złe). Tymczasem, czego Jeziorański nie widzi, ideologia nabiera znaczenia dopiero wtedy, gdy zaczyna traktować się ją z prawdziwym uczuciem i zaczyna sie w nią wierzyć. Ideologia, która nie wywołuje uczuć jest martwa. To prawda, że Niemcy byli swego czasu owładnięci przez nacjonalizm, ale Polacy też byli. Róznica między nami była jednak ta, że Niemcy traktowali swój nacjonalizm z większym niż my uczuciem i to dało takie rezultaty jakie dało. Z uczuciami w ogóle należy uważac. Dopóki ich obiekty są indywidualne, czyli nie ma jednego wspólnego, jest bezpiecznie, ale jeżeli uczucie zaczyna dotyczyć jakiejś wspólnej ideologii lub jednej osoby (kult jednostki) zaczyna być grożnie. Dlatego, gdyby przyjąć frazeologię Jeziorańskiego, bardziej przestrzegałbym przed patriotyzmem aniżeli przed nacjonalizmem, albowiem nacjonalizm bez uczucia jest niczym, ale traktowany uczuciowo, czyli patriotycznie, musi przerodzić się w niebezpieczne wynaturzenie.
                  • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:29
                    Piwi, nie obraz sie, ale spodziewalem sie, ze Jana Nowaka nie zrozumiesz. Dlaczego? Bo to madry czlowiek byl. ;)
                    • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:32
                      Zrozumiałem, czy nie, jednak odważyłem się na komentarz, na co Ciebie stać nie było. Leżysz przed tekstem Jeziorańskiego na brzuchu nie wykonując najmniejszego ruchu (ale rym!). Powiedzmy, że to dowód pełnego i własciwego zrozumienia tego tekstu.
                      • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:42
                        Piwi, nie raz, nie dwa, nie dziesiec, udowadniales tu, ze pewne rzeczy, pojecia, zjawiska spoleczne, polityczne, swiatopogladowe rozumiesz inaczej niz wiekszosc wyksztalconych ludzi w realu. Twoja postawa, nie zaprzeczysz, opiera sie na podwazaniu dogmatow i aksjomatow naukowych. Sam tak mowiles. Poniewaz do wyksztalcenia masz stosunek niechetny (nie wnikam dlaczego) to jestes gotowy ignorowac i kontestowac konwencje naukowe, czy jezykowe. Taka przybierajac postawe momentalnie znajdujesz sie w sferze rozumowania irracjonalnego, nie opartego na zadnych spojnych zalozeniach. Na tym forum jest paru ludzi takich jak Ty, ale w realu to juz tak nie dziala. Jezeli w szkole czegos nie rozumiesz, ale twierdzisz, ze nie rozumiesz tego, bo to nie ma sensu (podczas gdy inni material opanowuja) to pociaga to za soba okreslone konsekwencje. Nie wiem jak sie uczyles w szkole, ale jezeli prezentowales tam taki sposob myslenia jak tu, to raczej daleko nie zaszedles.
                        Artykul Jana Nowaka-Jezioranskiego jest spojny. Trzeba tylko umiec czytac ze zrozumieniem i wychwytywac niuanse pojeciowe. Dla osob o takim poziomie intelektualnym jak nasza sympatyczna Kappusta codzienna rzeczywistosc jawic sie musi jako pelna sprzecznosci. Ludzie srednio inteligentni potrafia sobie jednak rozne elementy tejze rzeczywistosci poukladac w calosc i uporzadkowac.

• piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:53
                          klosowski334 napisał:

> Ludzie srednio inteligentni potrafia sobie jednak rozne elementy
                          > tejze rzeczywistosci poukladac w calosc i uporzadkowac.

Powiędziałbym więcej, im kto mniej inteligenty, tym bardziej posiadł opisaną wyżej umiejętność.
                          • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:01
                            Piwi, nie chce uogolniac. Ok, nie zawsze sie mylisz, ale PRAWIE zawsze.

Jak zapewne nie raz zauwazyles, nie wszystkim na tym forum musze tlumaczyc swoje poglady lopatologicznie, bo dla wielu sa one jasne, klarowne i spojne. Dla Ciebie prawie nigdy, tak wiec mamy tu pewna symetrie w naszym wzajemnym nastawieniu i ona przeciez z czegos wynika. Ja twierdze, ze przyjmujac niemal zawsze mylne zalozenia, niemal zawsze skazujesz sie na to by bladzic.
                            Tak bylo w dyskusji np na temat przeciekow z wikileaks. Z charakterystyczna dla siebie stanowczoscia oznajmiles, ze one nie maja zadnego znaczenia, nikogo nie interesuja i na nic nie wplywaja. Fakty temu kompletnie przecza. I mysle, ze tu jest pies pogrzebany, jesli chodzi o Twoje zwykle mylne rozumowanie - Ty masz zastanawiajaca sklonnosc do kwestionowania faktow. I tylko, prosze Cie, nie mow mi, ze nie uciekasz w irracjonalnosc. Robisz to, Piwi, niestety, wlasnie dlatego.
                            • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:06
                              I co zmieniły te przecieki z wikileaks? Potrafisz podać jakiś maleńki przykładzik?
                              Taki mini mini?
                              • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:33
                                Przeciez dyskutowalismy w tamtym watku i podawalem swoje argumenty. Nie pamietasz? Prosze, nie powtarzajmy tej samej dyskusji tylko w innym watku. Moze Ty masz slaba pamiec, szybko zapominasz np to czego sie naczyles i dlatego pozniej pewne zalozenia kwestionujesz?

Ja uwazam, ze caly Twoj sposob patrzenia na rzeczywistosc jest w jakis sposob wybrakowany. Nie znam Cie osobiscie, wiec nie wiem dlaczego tak jest, ale na forum zauwaza sie, ze Ty nie dostrzegasz wielu aspektow rzeczywistosci, nie tyle ja upraszczasz, co tak troche dziwacznie zawezasz. Mowilem Ci juz kiedys, ze to, ze Ty czegos nie widzisz, nie oznacza, ze to nie istnieje.

Skoro przeciekami wikileaks zainteresowane sa najwazniejsze rzady na swiecie np chinski i nawet same stoja za publikacja konkretnych fragmentow depesz, ktore przeciekly poprzez portal wikileaks, to oznacza, ze jednak ktos sie tym interesuje i ktos widzi sens by tymi materialami manipulowac, uwazajac, ze moze sie to odbyc z korzyscia dla kogos/czegos. To, ze Ty tego nie rozumiesz nie sprawia, ze wikileaks nagle niknie w mrokach zapoomnienia i ze rzady na swiecie przestaja sie tym tematem zajmowac.

Dla Ciebie jakas depesza moze nic nie znaczyc, ale jest armia analitykow, ktora wyluska z niej wazne dla siebie tresci. Po te depesze siegaja tez dziennikarze, a wiec zwykli zjadacze chleba. Ty rozumujesz natomiast bardzo plytko, powierzchownie, z perspektywy nie dalszej niz czubek wlasnego nosa. Tak tez bylo w temacie antysemityzmu, gdzie zadawales to swoje slynne pytanie "po co?". Ja tlumaczylem cierpliwie - Ty nie rozumiesz po co, ale skoro inni te tematy draza, chca wiedziec, chca sie uczyc, chca wyciagac wnioski, to takich jak Ty zostawia w tyle ze swoim pytaniem "po co?" nie ogladajac sie zupelnie na Ciebie i takich jak Ty.
                                I tak dalej.
                                • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:39
                                  Jeden maleńki przykładzik na konkretną zmianę czegokolwiek, do czego przyczyniły się tamte przecieki. Nie musisz walić tekstów A4, napisz jedno zdanie, ale zawierające przykład potwierdzający Twoja tezę, której tak zawzięcie bronisz.
                                  • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.lukman.pl 25.02.11, 20:45
                                    piwi77 napisał:

> Jeden maleńki przykładzik na konkretną zmianę czegokolwiek, do czego przyczynił
                                    > y się tamte przecieki. Nie musisz walić tekstów A4, napisz jedno zdanie, ale za
                                    > wierające przykład potwierdzający Twoja tezę, której tak zawzięcie bronisz.

Punkt trzeci Prawa klosowskiego
                                    • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:51
                                      Kappusto, jeszcze nabawisz sie jakiejs obsesji na moim pkcie. Nie chcialbym zebys z mojego powodu przeszedl jakies zalamanie nerwowe. Masz swoje lata i musisz sie oszczedzac.
                                    • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:53
                                      Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Punkt trzeci Prawa klosowskiego
                                      > 3.klosowski nie używa argumentów

W każdym razie nie własnorecznie wymyślonych. Albo coś rżnie ze ściągi, albo spisuje jakieś swoje majaki.
                                      • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:56
                                        Piwi, prosiles bysmy sie nie obrazali. Okay. To tak jak chcesz - bedziemy. Twoje wypowiedzi chyba zawsze trzeba rozumiec na opak?
                                  • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:54
                                    Piwi, Ty ciagle kwestionujesz fakty. Przestan tak dyskutowac na forum. Zamiast pytac mnie o dowod na to, ze Kijow jest stolica Ukrainy, sam zajrzyj do netu i sprawdz. W necie az sie roi od roznego rodzaju artykulow dotyczacych wikileaks. Rozbiera sie tam do zagadnienie na czynniki pierwsze. Bedziesz mial wiecej niz A4, ale zeby cos wiedziec, to trzeba sie poswiecic. A Ty jestes tradycyjnie wrogiem wiedzy i rozumu, i dlatego irytujesz.
                                    • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:01
                                      No to jak z tym przykładem? Internetu przeglądać nie będę, bo wiem że tam żadnego przykładu, na poparcie Twojej tezy, jakoby wikileaks potrafiła wpływać na rzeczywistość, nie ma.
                                      • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:06
                                        Piwusku, biedaku, wszystko wplywa na rzeczywistosc, najrozniejsze drobiazgi. Rzeczywstosc sklada sie z niezliczonych elementow, czesto dla nas golym okiem niezauwazalnych. Tym bardziej na rzeczywistosc wplywaja zjawiska o charakterze publicznym. To jest zlozona materia zaleznosci, uklad naczyn wielokrotnie polaczonych. Ile Ty masz lat, Piwi, dziesiec? Tylko na forum otwartym moglbym spotkac kogos tak myslacego jak Ty.
                                        • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:10
                                          Czyli umówmy się, że wikileaks wpływa na rzeczywistość tak jak wszystko, jak dajmy na to urodzaj wiśni na moim drzewku owocowym. Tyle, że to była moja teza, bo Twoja była całkowicie przeciwna.
                                          • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:18
                                            Piwi, to Ty masz dziwna, psychotyczna maniere by sie z kims "umawiac" w pogladach. Ja sie z Toba nie umawiam, bo wiem, ze nic nie rozumiesz z tego co do Ciebie pisze, tu i w innych watkach. Tak strasznie karykaturujesz w swojej wyobrazni rzeczywistosc, ze postrzegasz ja w sposob szokujaco prymitywny, jakby byla plaska i skladala sie z kartki papieru, nie wiecej.
                                            • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:20
                                              To prawda, że niewiele rozumiem z tego, co piszesz.
                                              • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:30
                                                No wreszcie sie zgadzamy. I jak zapewne wiele razy zauwazyles, znajduja sie tacy, ktorzy rozumieja moje posty :). I nie musze im niczego lopatologicznie wyjasniac, bo lapia moje argumenty w locie. Warto tez zauwazyc jaki typ forumowicza nadaza za moim tokiem rozumowania (niekoniecznie sie ze mna swiatopogladowo zgadzajac). Sa to z reguly forumowicze intelektualnie prezentujacy znacznie wyzszy poziom niz Kappa czy czesc miejscowego TWA.
                                                Mnie to wcale nie cieszy, mnie to rybka. Natomiast bawi mnie, ze na forum otwartym tacy ludzie jak Ty, o miernotach w rodzaju Kappy nie wspominajac, maja tu swoja urocza nadreprezentacje.
        • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 17:42
          Kappusiu, znowu robisz przedszkole. Inaczej nie umiesz, prawda?
          • yoma Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 17:46
            A tyżeś się już z Piwiego odkochał, jak słowo daję?
            • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 17:59
              Yoma, bo sie zaraz w Tobie zakocham i zaproponuje bys wziela Kappusia pod reke i poszla z nim do jakiegos towarzyskiego pokoju na czacie. Dzisiaj chyba nie zdarzylo Ci sie napisac zadnego postu na temat, prawda? Jak sobie pogadacie na czacie to Wam moze przejdzie robienie czatu towarzyskiego z forum, jakby, tematycznego.
              • labadine Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 18:03
                Patriota to ten co powie "robta co chceta" i wyjedzie z (K)raju.
                • karbat Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:15
                  klosowski334 napisał:

> Kappusiu, znowu robisz przedszkole. Inaczej nie umiesz, prawda?

a teraz w koncu napisz co ci sie nie zgadza z przytoczona ci def. patriotyzmu .
                  wiem , wiem , latwiej ... od przedszkola ...

*Patriotyzm więc jest to zwyczajna psychomanipulacja, kolejne pojęcie stworzone do wykorzystywania naiwnych.

autor watku do ktorego sie odnosisz , napisal kontrowersyne (do dyskusji zdanie )... mozna sie z nim zgadzac lub nie . w drugim przypadku podac jego blednosc , a nie wylatywac z przedszkolem .

NIKT tak nie zeszmaca pojec bogow , patriotyzmu itd. jak ci co maja pelne geby tych pojec .
                  • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:23
                    Ja nie do autora watku, tylko do naczelnej miernoty intelektualnej tego forum czyli do Kappy. Jest propozycja by zebrac wszystkie jego zlote mysli i opublikowac w jakims satyrycznym pismie.

• karbat Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:36
                      klosowski334 napisał:

> Ja nie do autora watku, tylko do naczelnej miernoty intelektualnej tego forum czyli do Kappy. >Jest propozycja by zebrac wszystkie jego zlote mysli i opublikowac w jakims satyrycznym pismie.

klosowski334 napisał:
                      > Kappusiu, znowu robisz przedszkole. Inaczej nie umiesz, prawda?

po pierwsze : a teraz w koncu napisz co ci sie nie zgadza z przytoczona ci def. patriotyzmu .
                      wiem , wiem , latwiej ... od przedszkola ...

*Patriotyzm więc jest to zwyczajna psychomanipulacja, kolejne pojęcie stworzone do wykorzystywania naiwnych.

po drugie : autor WPISU do ktorego sie odnosisz , napisal kontrowersyne (do dyskusji zdanie )... mozna sie z nim zgadzac lub nie . w drugim przypadku podac jego blednosc , a nie wylatywac z przedszkolem ....

• klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 19:46
                        Karbat, no cos Ty. Wybacz, ale nikt normalny nie dyskutuje z Kappa. Zajrzyj sobie w wolnej chwili do wyszukiwarki i przejrzyj wpisy naszego forumowego miszcza od czatu, a zrozumiesz dlaczego.
                        • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:10
                          Jesteś człowiek konfliktowy, klosowski. Weź przykład z oszołoma, że można różnić się poglądami, a jednocześnie wzajemnie się szanować. Ale gdzie tam Tobie do oszołoma!?
                          • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:39
                            Nie jestem konfliktowy, Piwi. Nic o mnie nie wiesz. Probujesz mnie oceniac przez pryzmat forum otwartego. Zdziwilbys sie, gdybys zetknal sie ze mna w realu.

To po pierwsze.

Oszolom, kolego Piwi, ktoremu umykaja szczegoly, nikogo tu nie szanuje. Gdyby szanowal forumowiczow i to forum to by tu codziennie nie smiecil i nie spamowal, nie bylby takim natretnym i nachalnym trollem, na wzor forumowych wegan.

Jasne, mozna dyskutowac, ale on nie po to tu wchodzi. Nie szanuje zasad forum, ma wszystkich gleboko w dupie. Jak zwykle zawsze powolujesz sie na niewlasciwe przyklady i osoby. Teraz juz rozumiesz jaki jest z Toba problem - zawsze sie mylisz, w sposob wrecz strukturalny.
                            • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:41
                              Nieprawda, oszołom odpowiada na argumenty przeciwne jego tezom i robi to w sposób, którego życzyłbym Tobie.
                              • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 20:58
                                Piwi, jedyne co widzisz to to, ze Oszolom nie uzywa inwektyw i nie jest agresywny. Mowilem, ze masz szalenie zawezone patrzenie na rzeczywistosc. Piszesz po polsku poprawnie, wiec nie sadze ze jestes uposledzony umyslowo, ale takie wnioski mozna by bylo wyciagnac kierujac sie sama logika, ktora stosujesz. Ciagle uciekasz w klimaty irracjonalne z niebywala konsekwencja.
                                • Gość: ka_p_pa Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.lukman.pl 25.02.11, 21:14
                                  4.klosowski używa słów, których znaczenia nie rozumie
                                  • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:20
                                    Kappusiu, biedaku, Twoja lista musi dojsc do 150 pozycji minimum, bo inaczej sam siebie zawiedziesz. Przypominam o mojej prosbie bys opublikowal jakis swoj stary donosik do SB z czasow PRLu, ktory Ci sie jeszcze gdzies zapodzial. Donosiki tez pisales w punktach?
                                    • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:22
                                      W zasadzie to zaczynasz właśnie brnąć teren, którym zajmuje się kodeks karny.
                                      • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:39
                                        Piwusku, wyluzuj, to tylko forum netowe. Kappa ma mentalnosc ubeckiego przydupasa. Nie samego ubeka, ale zwyczajnego donosiciela zakladowego. To czlowiek, ktory nie kieruje sie zadnymi zasadami. Dobrym tego przykladem jest jego oswiadczenie, ze brzydzi sie atakami ad personam na forum. To mnie naprowadzilo na wlasciwy trop. Intelektualnie to jest jedno wielkie zero. Widac to na tym forum, ale on bolesnie odczul to przede wszystkim w realu, wielokrotnie. Mialem z nim cicha, niepisana umowe, ze nie dopisujemy sie wzajemnie do wlasnych postow, ale zwyciezyla jego natura ;) Nie przeszkadza mi to, lubie te codzienne czulosci.
                                        Niech Ci nie bedzie zal Kappy. Jestem pewien, ze taki konformista jak on wiele razy w zyciu przysporzyl ludziom powaznych problemow. Donosy, szkalowanie czyjegos dobrego imienia, rozsiewanie plotek po zakladzie pracy, wysylanie anonimow do kierownictwa zakladu na roznych kolegow, to z pewnoscia nie wpisuje sie w dzialalnosc szlachetna. To co on na forum prezentuje to tylko marne echo tamtych zyciowych postaw.

• piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:43
                                          To jest tylko forum, ale to nie znaczy, że może ono być miejscem na łamanie prawa, a zarzuty które adresujesz pod adresem kappa, to jest łamanie prawa.
                                          • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:48
                                            Piwusku, jestes naiwny jak dziecko. To nie sa zarzuty formalne pod adresem Kappy, ale swoisty opis jego osobowosci, ktora wyziera na tym forum jaskrawo. Kappa nie jest kims niezwyklym, takich malych szczurkow w PRLu bylo mnostwo, wywodzili sie z nizin spolecznych, nie kierowali sie zadnymi wartosciami.
                                            • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:56
                                              Pozwalasz sobie na skandaliczne uwagi.
                                              • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 22:04
                                                Piwi, nie badz dziecinny. Ja jestem zwolennikiem prostej postawy "nie ma litosci dla sku...synow". Poza tym Kappa intelektualnie jest bezwartosciowy, nic nie wnosi do tego forum, jego wypowiedzi sa durnowate. To zwykly kmiot.
    • rossdarty nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na koniec 25.02.11, 19:55
      Powoływanie się na JNJ jest moim zdaniem śliskim atrybutem.
      Mnie osobiście tego rodzaju PATRIOTA nie pasi...
      Łatwo być patriotą i udzielać dobrych rad za granicą, gdy w rodzinnym kraju dokonują się przemiany. łatwo komentować czy też krytykować siedząc na ciepłej posadce, (mam wątpliwości co do odmiany słowa - posadka), w Białym Domu i mieć wsparcie w osobie samego Prezydenta US...
      Prawdziwy patriota powinien walczyć o dobro swojego kraju w miejscu geograficznym, gdzie ten kraj się znajduje.
      • piwi77 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 20:03
        Czyli JNJ spełniał wszystkie wymogi prawdziwego patrioty. Syty, bezpieczny i nie znający trosk zycia codziennego, tacy najlepiej znają sie na patriotyźmie i umieją pouczać innych, jak go pielęgnować.
      • Gość: ka_p_pa Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie IP: *.lukman.pl 25.02.11, 20:30
        Powoływanie się na JNJ jest moim zdaniem śliskim atrybutem.
        Mnie osobiście tego rodzaju PATRIOTA nie pasi...

JNJ miał pełne prawo wypowiadać się na temat patriotyzmu, a prawo to zdobył i poświadczył własną postawą i gotowością do poświęceń w czasie, gdy takie poświęcenia były od patriotów wymagane. Właśnie tu, w swoim kraju w miejscu geograficznym, gdzie ten kraj się znajduje. Nie wierzę, że o tym nie wiesz.
        • piwi77 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 20:36
          Jednak te swoje wojenne zadania wykonywał nie za darmo. Ryzykował, ale wtedy ryzykowali wszyscy co mieszkali na okupowanych terenach, nawet jak im z patriotyzmem nie po drodze było.
          • Gość: ka_p_pa Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie IP: *.lukman.pl 25.02.11, 20:50
            Nie wiem ile zarobił na swoich wojennych zasługach, ale wykonywał zadania nieprzeciętne i z tego co wiem, na ochotnika. Co do innych- otóż większość to ryzykowała biernie, fakt, w każdej chwili groziła rozwałka, ale za nic. Ci, co coś robili to była zdecydowana mniejszość.
            • piwi77 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 20:57
              Nie jest moją intencją odbieranie zasług tym, co coś robili, jednak zadam pytanie. I co z tej roboty, tej odwagi, tego patriotyzmu, praktycznego dla nas wynikło? Co na tym jako społeczeństwo zyskaliśmy?
              • klosowski334 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:07
                Piwusku, a nie mowilem, ze tak strasznie malo jestes w stanie dostrzec, z tej rzeczywistosci wyluskac? Zawsze sie mylisz, przyjacielu, tak juz z Toba na tym forum jest ;) Ale mozna Cie lubic, bo po tym wzgledem jestes dosc oryginalny i wyjatkowy.
                • piwi77 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:12
                  A na zadane przeze mnie pytanie spróbujesz odpowiedzieć? Bo Twoje zaloty nie robią na mnie wrażenia.
              • Gość: ka_p_pa Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie IP: *.lukman.pl 25.02.11, 21:20
                piwi77 napisał:
                > I co z tej roboty, tej odwagi, tego patriotyzmu, praktycznego dla nas wynikło? Co na tym jako >społeczeństwo zyskaliśmy?

To już inne zagadnienie. O skuteczność, o sens ofiary, o rację wreszcie, ale wątek jest o patriotyzmie i gotowości poświęcenia dla kraju. W tym kontekście JNJ był patriotą.
                • piwi77 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:23
                  Ok, powstaje w takim razie inne pytanie. A na cholerę nam tacy patrioci?
            • klosowski334 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:01
              Kappusiu, pisz staranniej, bo znowu walisz swoj belkot. Literowki moga byc, ale taka konstrukcja zdania? Daj spokoj. Twoja wiedza o JNJ jest zerowa, jak i prawie na kazdy inny temat. To sie rozumie samo przez sie. Dlatego uwielbiasz towarzyski lans na Forum Spoleczenstwo, bo do lansu towarzyskiego nie trzeba miec zadnej wiedzy, wystarczy, ze Yomie napiszesz, ze ja lubisz. :D
        • rossdarty Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 20:59
          Chodzi Ci o przeszłość wojenną?
          Nie można tego zmarginalizować, nie uwzględnić w Jego zasługach.
          Jednak do Polski powrócił dopiero wtedy, gdy dawno było już po ptokach...

Łatwo jest buntować ludzi samemu być chronionym ze wszystkich stron, (RWE), łatwo udzielać rad będąc w sytuacji komfortowej.

Czy tylko za to mam Go gloryfikować, że Polska jednak była Mu bliska?
          Nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy, jak bardzo akurat w tym aspekcie Go rozumiem...

Tak, wiele też można zdziałać będąc daleko...
          Dawał wsparcie moralne i duchowe...
          Ale do qrwy nędzy nie ryzykował niczym od czasu zakończenia wojny, podczas gdy w Polsce, w protestach i demonstracjach ginęli ludzie z bardziej błahych powodów, tylko za to, że słuchając RWE i wierząc we wsparcie Zachodu porywali się na niedźwiedzia...

• Gość: ka_p_pa Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie IP: *.lukman.pl 25.02.11, 21:37

> Chodzi Ci o przeszłość wojenną?

Wyłącznie. Przypominam, że rozmawiamy o patriotyzmie- pojęciu wymyślonym na potrzeby wojenne. Pojęciu, które ma,(a w zasadnie miało, bo się wytarło i ośmieszyło) skłonić ludzi, by działali wbrew swoim interesom i jeszcze byli z tego dumni. Jakiekolwiek dywagacje o patriotyzmie czasu zwykłego uważam za bezprzedmiotowe. Zwykłe czasy nie wymagają patriotyzmu, ale postaw obywatelskich.

> Ale do qrwy nędzy nie ryzykował niczym od czasu zakończenia wojny, podcz
            > as gdy w Polsce, w protestach i demonstracjach ginęli ludzie z bardziej błahych
            > powodów, tylko za to, że słuchając RWE i wierząc we wsparcie Zachodu porywali
            > się na niedźwiedzia...

Dlatego też ja go nie gloryfikuję, wręcz przeciwnie. Daleki jestem od uznania go za autorytet moralny czy intelektualny, ale nie odmawiam mu zasług tam, gdzie są bezsporne.
            • piwi77 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:41
              Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Daleki jestem od uznania go za autorytet moralny czy intelektualny,
              > ale nie odmawiam mu zasług tam, gdzie są bezsporne.

Nikt chyba z nas nie chce umniejszać spektakularności wydarzeń, w których Jeziorański brał udział, tylko czy można tu mówić o zasługach, bo jeżeli, to dla kogo?
              • Gość: ka_p_pa Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie IP: *.lukman.pl 25.02.11, 21:48
                > Nikt chyba z nas nie chce umniejszać spektakularności wydarzeń, w których Jezio
                > rański brał udział, tylko czy można tu mówić o zasługach, bo jeżeli, to dla kog
                > o?

Jak to dla kogo? Dla kraju. Na tym polega patriotyzm.
                • klosowski334 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:53
                  Kolejny blyskotliwy wniosek Kappy. Nasza maskotka forumowa stara sie byc w mysleniu przenikliwa. :D
                • piwi77 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:54
                  Dobra. Nie chcę juz dalej piłować, bo powinienem zapytać, jaka to dodatkowa wartość dla kraju wynikła ze sportowych osiągnięć Jeziorańskiego.
            • klosowski334 Re: nie wiem, gdzie to wtrącić, więc ide na konie 25.02.11, 21:45
              Kappusiu, otwieram zeszyt pt "Zlote mysli Kappy".

Wpis trzeci:

rozmawiamy o patriotyzmie- pojęciu wymyślonym na potrzeby wojenne. Pojęciu, które ma,(a w zasadnie miało, bo się wytarło i ośmieszyło) skłonić ludzi, by działali wbrew swoim interesom i jeszcze byli z tego dumni.

Ludzie w realu musieli sie z Ciebie czesto nabijac jezeli sadziles im takie teksty. Mam ubaw Twoim kosztem, ale to tania rozrywka, przyznaje. Niemniej powiem Ci w zaufaniu, ze sie osmieszasz, po raz kolejny. Juz nie wiem co gorsze, te Twoje jednozdaniowe posty towarzyskie rodem z czatu, czy Twoja proba wymadrzania sie na tematy, ktorych nawet w elementarnych zakresie nie jestes w stanie rozumowo ogarnac. To jest niesamowite, ze taki idiota jak Ty potrafi sobie wmowic, ze ma cos madrego do powiedzenia. Naprawde, jestestyp Leppera, gdy ten pouczal Balcerowicza w temacie ekonomii. Niesamowite zjawisko.
    • Gość: Piotr Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą IP: *.kdnqu1.dynamic.dsl.tele.dk 25.02.11, 21:00
      Prawdziwy patriota nie musi być prawdziwym idiotą.
      • piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:03
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Prawdziwy patriota nie musi być prawdziwym idiotą.

Tyle teza. A gdyby tak jeszcze jakiś argumencik?
        • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:11
          Piwuś, nie męcz ludzi w piatkowy wieczor. Opanuj sie troszke. Kazdy dyskutuje jak mu wygodniej. Lepsze to jedno zdanie w temacie watku niz setki postow Kappustki rodem z pokoju na czacie.

• piwi77 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:14
            Postanowiłeś ratować z opresji? Czyżbyś zakładał, że argumentów na podaną przez piotra tezę nie ma?
            • karbat Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:31
              klosowski334 napisał:

>Nie jestem konfliktowy, Piwi. .......Nic o mnie nie wiesz. Probujesz mnie oceniac przez >pryzmat forum otwartego. Zdziwilbys sie, gdybys zetknal sie ze mna w realu.

kilka wpisow dalej :

klosowski334 napisał:

> Piwi, jedyne co widzisz to to, ze Oszolom nie uzywa inwektyw i nie jest agresyw
              > ny. Mowilem, ze masz szalenie zawezone patrzenie na rzeczywistosc. Piszesz po polsku >poprawnie, wiec nie sadze ze jestes uposledzony umyslowo, ale takie wnioski mozna by bylo >wyciagnac kierujac sie sama logika, ktora stosujesz. Ciagle uciekasz w klimaty irracjonalne z >niebywala konsekwencja.

• karbat Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:58
                > klosowski334 napisał:

> >Nie jestem konfliktowy, Piwi. .......Nic o mnie nie wiesz. Probujesz mnie
                > oceniac przez pryzmat forum otwartego. Zdziwilbys sie, gdybys zetknal sie
                > ze mna w realu. ....

> kilka wpisow dalej :

klosowski334 napisał:

> Piwusku, wyluzuj, to tylko forum netowe. Kappa ma mentalnosc ubeckiego przydupa
                > sa. Nie samego ubeka, ale zwyczajnego donosiciela zakladowego. To czlowiek, kto
                > ry nie kieruje sie zadnymi zasadami. Dobrym tego przykladem jest jego oswiadcze
                > nie, ze brzydzi sie atakami ad personam na forum. To mnie naprowadzilo na wlasc
                > iwy trop. Intelektualnie to jest jedno wielkie zero. Widac to na tym forum, ale
                > on bolesnie odczul to przede wszystkim w realu, wielokrotnie.
                • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 22:02
                  Karbat, czytam wlasnie Twoj wpis do Hipnozaura. Widze w jaki zabawny sposob zrozumiales tezy, ktore on tam formulowal. Spiknij sie z Piwim, moze sie dogadacie w roznych tematach :D
                  • karbat Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 22:32
                    klosowski334 napisał:
                    > Karbat, czytam wlasnie Twoj wpis do Hipnozaura. Widze w jaki zabawny sposob zro
                    > zumiales tezy, ktore on tam formulowal. Spiknij sie z Piwim, moze sie dogadacie
                    > w roznych tematach :D

hahaha , sadzisz , ze ma mi byc z tego powodu przykro ,
                    ze mi blizej do Piwi i wielu innych uczestnikow FS niz do ciebie ... .
                    (masz tez niektore ,b. rzadko , ciekawe wpisy , spostrzenia . w wiekszosci bawisz sie w najmadrzejszego zaczepnego , takiego kulturalno pyskatego . Jak cie widza tak cie pisza ).

powyzsze dwie moje wklejki to twoje przyklady , na twoja .... bezkonfliktowosc ....
                    • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 22:53
                      Karbat, nie rozumiesz. Ponownie. Ja mam zawsze ciekawe wpisy ;) taki juz jestem. Kappus nie moze zniesc faktu, ze ludzie ze mna powaznie dyskutuja, a z nim nikt nie chce, ale to nie moj problem.

Jestem czlowiekiem niekonfliktowym. Tak to wyglada. Nie zrozumiales, bo uznales, ze mowie o forum internetowym jako o jakiejs rzeczywistosc. Coz, ja uwazam, ze forum netowe to zaledwie rzeczywistosc witualna i z tzw realem ma naprawde niewiele wspolnego.

Dlatego powtorze - jestem niekonfliktowy. W realu. W kazdym razie za takiego uchodze. Tutaj? Jest zupelnie odwrotnie, wrecz odwrotnie proporcjonalnie ;) I jest to dla mnie sytuacja zabawna. Podoba mi sie takie podwojne zycie :D

Zawsze powtarzam, ze lepiej komus przywalic na niby (na forum) niz awanturowac sie w realu. Prawda, ze mam racje?
            • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 21:51
              Piwusku, Ty zwykle czesto nie wiesz co ludzie zakladaja a czego nie. Ja zakladam tylko, ze kazdy ma prawo dyskutowac jak mu wygodniej, jak chce, w zaleznosci od nastroju, kapruysu czy czegokolwiek takiego. Ja wiem, ze Ty wielu rzeczy nie rozumiesz, na wiele zjawisk patrzysz zdziwiony, jak male zwierzatko sparalizowane odruchowa ciekawoscia i zaskoczeniem. Ale, podobnie jak male zwierzatko, nie ogarniesz tematu, wiec nie probuj, szkoda Twojej energii.
    • hipnozaur Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 22:21
      Jestem nieszczęsnym patriotą konkretu i materii przeciwko rozczulającym wzruszeniom i podniosłym słowom za którymi idzie kunktatorstwo małych ludzików i ich interesików. Przeciwko "duchom narodowym".

Co ciekawe mocno zanurzony w literaturę, w historię polską, w krajobraz itd jestem skłonny do wzruszeń ale tylko na własny rachunek. To moje wzruszenie nic wam do tego, moja prywatna sprawa. Dlatego nie lubię, nie znoszę publicznego patriotyzmu, pokazowego. W stylu PiS i Kaczyńskiego. Tych dumnych min.

Gombrowicz to dobrze opisał. I Mrożek. Po takiej katastrofie jak w Smoleńsku PiS jedyne wnioski jakie by wyciągnął to takie, że jesteśmy bez zarzutu, nieskalani, ruskie winne, a to tylko prosta droga do następnej katastrofy i następnej.

I to jest nieuleczalna głupota zadufania w sobie nie mająca z patriotyzmem wiele wspólnego. Zresztą taki sposób patrzenia na społeczeństwo jak w Polsce prawicowej nie daje żadnych społecznych korzyści, bo absolutyzuje oddanie wielkim sprawom i celom za niedosiężnym horyzontem, w który patrzy Jarek K, i jednocześnie jest zupełnie obojętny na ludzi konkretnych i żywych, jako takich, na materialne uwarunkowania egzystencji wzgardzonej przez dumnego ducha. W Polskiej kulturze chłopskiej jest jakiś element zawstydzenia swoją fizycznością.

Ale też odczuwam wspólnotę słowaińską i europejską i odkryłem w sobie gotowość do zamieszkania w Czechach, Słowenii i Chorwacji. W tej ostatniej czuć ducha i słowiańskiego i starożytnego imperium rzymskiego. Najlepszą patriotyczną rzecz jaką zrobili w ciągu 10 lat to budowa sieci fantastycznych autostrad wykutych w skałach. To za mało w Polsce. Pamiętam debatę czy dyskusję z 10 lat temu gdy ktoś z Unii Wolności mówił o konieczności skupiania się na rzeczach konkretnych i celach rzeczywistych. Tworzących mikroekonomiczne podstawy. Między innymi mówił o budowie wyciągu w Gołdapi, gdzie zarówno klimat jak i warunki terenowe sprzyjają stacji narciarskiej. Wówczas Jan Olszewski, prawdziwek patriotyzmu żachnął się i stęknął: "no wie Pan ja mówię o ważnych sprawach a Pan o jakieś Gołdapii i i wyciagach narciarskich!" Cały patriotyzm.
      Lawina bieg od tego zmienia...

Dlatego bliżej mi do małego patriotyzmu. Z drobnych patriotycznych zachowań poszczególnych jednostek buduje się duży gmach, taki stabilny kościec społeczno-ekonomiczny jak w Szwajcarii, Norwegii czy Danii.
      • karbat Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 22:41
        hipnozaur napisał:
        > Jestem nieszczęsnym patriotą konkretu i materii przeciwko rozczulającym wzrusz
        > eniom i podniosłym słowom za którymi idzie kunktatorstwo małych ludzików i ich
        > interesików. Przeciwko "duchom narodowym".

> Co ciekawe mocno zanurzony w literaturę, w historię polską, w krajobraz itd je
        > stem skłonny do wzruszeń ale tylko na własny rachunek. To moje wzruszenie nic w
        > am do tego, moja prywatna sprawa. Dlatego nie lubię, nie znoszę publicznego pat
        > riotyzmu, pokazowego. W stylu PiS i Kaczyńskiego. Tych dumnych min.
        >
        > Gombrowicz to dobrze opisał. I Mrożek.
        > Dlatego bliżej mi do małego patriotyzmu.

nie jestes odosobniony

>Z drobnych patriotycznych zachowań po szczególnych jednostek buduje się duży gmach, taki >stabilny kościec społeczno-ekonomiczny jak w Szwajcarii, Norwegii czy Danii.

Na swoj uzytek nazywm to patriotyzmem ... ulic , drog bez dziur , prostych ... nie zasranych chodnikow , zadbanych elewacji itd itp .

Pariotyzm politykow , biskupow , publicystow .. najczesciej napawa obrzydzeniem ...

Patriotyzm ... Powstania Warszawskiego ... przeraza , nakazuje ostrozne podejcie do tego pojecia , do jego gebujacych krzykaczy .

• klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 25.02.11, 22:48
        Patriotyzm buduje sie oddolnie, tez tak uwazam. Zaczynamy od samych siebie. Dogadzamy sobie w sposob praktyczny odnoszac sie do naszych lokalnych potrzeb (droga, wyciag, most).

Gombrowicz nie krytykowal patriotyzmu jako takiego, ale polska zasciankowosc i schematyczny sposob patrzenia na to czym jest polskosc i czym ma byc idea zwana Polską. On nie znosil napuszonej pozy przepelnionej symbolami i patosem, drwil z dzieciecej maniery idealizowania polskiej historii, wyolbrzymiania zaslug wybitnych Polakow, zwracal uwage, ze jest to postawa oparta o narodowe kompleksy i podskorne poczucie nizszosci wobec innych narodow Europy, nie ma natomiast nic wspolnego z praktycznym budowaniem lepszej przyszlosci.
        • voxave Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 26.02.11, 01:19
          o matko
          • klosowski334 Re: Kogo dzisiaj w naszym kraju nazwiemy patriotą 26.02.11, 01:34
            Voxave, staraj sie na Forum Spoleczenstwo pisac przynajmniej pelnymi zdaniami. Twoje posty zwykle sa puste. Co wiecej - nie podwieszaj watkow, bo jest to spamowaniem. Rozumiem, ze irytuje Cie wysyp watkow Oszoloma i brak reakcji moderatorki, ale sama porzadkow nie probuj wprowadzac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka