Dodaj do ulubionych

Msza za Jarka part II

09.04.11, 18:28
Zakładam ten watek jako kontynuację dyskusji, czy emigranci powinni mieć prawo głosu. Przy okazji poprzednich wyborów padały hasła, że największą złośliwością jest zagłosować na PIS z zagranicy, czyli z miejsca, na które wynik wyborów w Polsce nie ma wpływu. Jakie jest Wasze zdanie na temat ewentualnego uzależnienia praw wyborczych od miejsca zamieszkania, zwłaszcza, ze Polacy mieszkajacy poza granicami nabywaja zwykle praw wyborczych kraju, do którego wyemigrowali?
Obserwuj wątek
    • Gość: ka_p_pa Re: Msza za Jarka part II IP: *.lukman.pl 09.04.11, 19:20
      Jeśli posiadają polskie obywatelstwo, powinni mieć prawo głosu.
      • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 09.04.11, 19:22
        No i mają. Za to w wieku krajach mogą też głosować w wyborach miejscowych bez obywatelstwa danego kraju. Są więc ludźmi podwójnie?
        • bling.bling Re: Msza za Jarka part II 09.04.11, 19:38
          w wyborach lokalnych tylko, podobnie jak cudzoziemcy z UE w Polsce.
          Są kraje które pozwalają na głosowanie do wyborów parlamentarnych bez posiadania obywatelstwa? Ja nie słyszałem o takich.
          Pamiętaj że ilość osób głosujących za granicą jest bardzo mała to ledwie ułamek procenta. Ich wpływ na wynik wyborów jest znikomy. Uważam że warto też odświeżyć listy wyborcze w kraju. Ja przez 10 lat mieszkania za granicą byłem na listach w miejscu mojego ostatniego zameldowania w kraju. Nigdy nie głosowałem poza referendum akcesyjnym do UE. Moja nieobecność była jednak jakoś odzwierciedlona we frekwencji. A nie powinna.
          • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 09.04.11, 19:46
            > Są kraje które pozwalają na głosowanie do wyborów parlamentarnych bez posiadani
            > a obywatelstwa?

Chyba nie. I dlatego wrzuciłem tylko pytanie, nie przesądzając wyniku. Z jednej strony, posiadanie obywatelnstwa oznacza, ze ma się prawa wyborcze (zakłada się, że delikwent może wrócić, więc ma prawo zadecydować, do czego wróci), z drugiej jest pewna ilość osob, któe są zdolne do zagłosowania za złość wiedząc, że wracać nie zamierzają. A do tego polska kampania wyborcza odbywa sie zwykle głównie na terenie Polski i niekoniecznie interesuje zagranicznych wyborców. Dlatego uczucia mam trochę mieszane.
        • Gość: ka_p_pa Re: Msza za Jarka part II IP: *.lukman.pl 09.04.11, 19:55
          Powiem więcej- ludzie mieszkający przemiennie, lub mający interesy w kilku krajach powinni mieć prawo wyborcze w tych krajach. Podobnie w wyborach lokalnych. Jeśli posiadam i prowadzę firmę w jednej gminie, a mieszkam w innej powinienem mieć prawo wybierać władze w tych dwóch(lub więcej) gminach. Nie będę przez to człowiekiem wielokroć, bo to nie ma nic wspólnego.
      • kolter-xxl Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:46
        Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Jeśli posiadają polskie obywatelstwo, powinni mieć prawo głosu.

Znam kilku kolesi którzy w Polsce byli 10-15 lat temu , oni też mogą decydować jak w Polsce ma się żyć ? a po jaki ptak !!!
    • pocoo Re: Msza za Jarka part II 09.04.11, 19:22
      Prawo wyborcze powinni mieć Polacy czasowo przebywający w obcym kraju.Pozostali mający obywatelstwo kraju w którym mieszkają wybierają władze danego kraju.Co oni mają wspólnego z włdzami Polski? Nic,absolutnie nic.Co ich obchodzi nasz prezydent ,premier,rząd?Przecież oni tu nie mieszkają.
    • seth.destructor Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:06
      Tak na samorząd lokalny w miejscu zamieszkania. Tak na wybory do parlamentu wybranych przez siebie krajów. Jeśli ktoś urodził się i mieszkał dziesięć lat we Włoszech, potem przeniósł się do Francji, potem do UK, a potem do Polski, to powinien mieć możliwość wpływu na politykę w każdym z tych krajów, ale na władze lokalne tylko w Polsce (bo tu mieszka).
    • qqazz Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:19
      Generalnie to uważam, że prawo głosu powinni miec jedyie płacący podatki bezposrednie badź nieruchomosciowe w kraju za cały okres wcześniejszej kadencji, korzystanie z opieki społecznej powinno pozbawiać czynnego prawa wyborczego na lat powiedzmy 10.

pozdrawiam
      • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:50
        A dlaczego? Korzystanie z opieki spolecznej może być np. wynikiem choroby, czy choroba dyskwalifikuje czlowieka jako obywatela?

Hate
        • qqazz Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 09:48
          O wydawaniu pieniędzy powinni decydować ci którzy na państwo łoża a nie ci którzy jedynie z tych pieniędzy korzystają.

pozdrawiam
          • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:08
            Ale ci od opieki społecznej też VAT i akcyzę placą dosć czesto ze "swoich", opieka im tylko pomaga.
            • qqazz Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:23
              Za pieniadze z tego vatu i akcyzy. Nie pitol wielu meneli mieszka za niemal darmoche w komunalkach do których dopłaca im mops i do tego jeszcze dostają inne bonusy które przepijają.
              Prawo głosu powinno byc nierozerwalnie zwiazane z płaceniem podatków bezpośrednich i gruntowych oraz spełnianiem powinności w zakresie obronnosci państwa. Ktoś kto nie był w wojsku albo nie służył w policji SG SP lub innej słuzbie mundurowej powinien płacić większy podatek kwotowy na obronność.

pozdrawiam
              • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:39
                Obecnie sie juz w Polsce poboru nie prowadzi, więc Twój pomysł z dodatkowym podatkiem na obronność jest nieco przestarzały.
                A co do biednych (meneli, jak to pięknie ująłeś), wielu mieszka za darmochę, wielu innych za lokal płaci, pracuje, a z opieki korzystać musi.
                • qqazz Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 18:36
                  Armia zawodowa tez kosztuje, a jak ma byc dobrze wyposażona i profesjonalna to koszta rosną, poza tym na wypadek W kto będzie bronił Ojczyzny i za co? Ci którzy odbyli słuzbę będą mobilizowani i pójda walczyć a ci co nie maja pojecia o wojsku to co zrobią?
                  A jak ktoś musi korzystać niech korzysta ale w takim razie niech nie decyduje o moich sprawach skoro nie potrafi sam zadbac o siebie i swoją rodzinę. Oddałbyś do naprawy samochód komus kto nie ma pojecia o motoryzacji? Pozwoliłbyś decydowac o rodzinnych finansach komus kto tkwi w długach po uszy i ciągle trwoni pieniądze?

pozdrawiam
                  • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 18:48
                    > Armia zawodowa tez kosztuje, a jak ma byc dobrze wyposażona i profesjonalna to
                    > koszta rosną,

Ale nie służaą w niej poborowi, więc utrzymywana jest w jednakowym stopniu z podatków każdego z nas.

> a ci co nie maja pojecia o w ojsku to co zrobią?

Zostana zmobilizowani i pójdą walczyć. ja też jestem szeregowym rezerwy, chociaż wojsko widziałem na filmie.

> A jak ktoś musi korzystać niech korzysta ale w takim razie niech nie decyduje o
                    > moich sprawach skoro nie potrafi sam zadbac o siebie i swoją rodzinę.

Nie potrafi (bo go tego nie nauczono) albo z jakichś innych względów nie może. Uważasz, ze to jego wina i ma za to ponieść karę?

> Oddałbyś
                    > do naprawy samochód komus kto nie ma pojecia o motoryzacji?

Skad wziąłeś założenie, że biedny nie ma pojęcia o polityce?

> Pozwoliłbyś decydo
                    > wac o rodzinnych finansach komus kto tkwi w długach po uszy i ciągle trwoni pie
                    > niądze?

Nie wiem, czy i na jakich warunkach pozwoliłbym decydować genialnemu przedstawicielowi banku albo wybitnemu graczowi gieldowemu, bo imoje cele mogą nie być zbieżne z jego. Mówiąc oględnie, porównanie mocno naciągane.

Ensiferum
                    • qqazz Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 18:59
                      Jaką karę, prawo głosu to przywilej.
                      A polityka to finanse skoro ktoś nie potrafi zadbać o swoje to nie ma o nich pojęcia.

pozdrawiam
                      • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 19:04
                        > Jaką karę, prawo głosu to przywilej.

Przywilej???
                        To prawo obywatelskie, dostępne każdemu obywatelowi.

> A polityka to finanse

Nie tylko.

> skoro ktoś nie potrafi zadbać o swoje to nie ma o nich pojęcia.

Lub też czegoś sie na własnych błędach nauczył i drugi raz ich nie popełni. Nie wspominając, że przyczyny biedy bywaja różne, nie wszystkie są zależne od biednego.
                        • qqazz Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 22:35
                          Powielasz oświeceniowe herezje i kłamstwa.
                          Tylko tylko wszystko co polityczne jest zwiazane z pieniedzmi.
                          Jak chce sie nauczyć to niech się nauczy i podgoni innych, nic awansem za piekne oczy.

pozdrawiam
                          • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 22:42
                            > Jak chce sie nauczyć to niech się nauczy i podgoni innych, nic awansem za piekn
                            > e oczy.

A co z degradacja za brzydkie oczy?
    • klosowski334 Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:29
      Obywatele polscy powinni miec prawo glosu. Takie jest moje zdanie.
    • kolter-xxl Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:44
      Nie mieszkasz nie płacisz podatków ,to nie masz prawa decydować kto rządzi .
      • ka_p_pa Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:51
        A jak mieszkam i podatków nie płacę?
        • kolter-xxl Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 00:56
          ka_p_pa napisał:

> A jak mieszkam i podatków nie płacę?

No te pośrednie to płacisz.
          • ka_p_pa Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 01:05
            A jak płacę różne majątkowe, bo mam chałupy tu i tam?
    • jotkajot49 Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 01:05
      Płacę podatki w Polsce - mam prawo wybierać ludzi, którzy będą nią rządzili.
      Płacę na Kajmanach ( bo tak korzystniej) , w UK lub Landzie ( bo tam pracuję),
      w Stanach (bo Jackowo to moja ojczyzna) - polskie wybory mnie nie dotyczą,
      Prawo wyborcze nie powinno być powiązane z obywatelstwem, ale z miejscem
      płacenia podatku.
    • rata.sofisticada [...] 10.04.11, 01:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pocoo [...] 10.04.11, 08:48
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 15:10
          Zanim z rozmachem zaczniesz stukać w klawisze to powściągnij emocje.

Przepraszam, ale jest akurat sezon placenia podatkow. Jak sobie uswiadomilem, ile mnie kosztujecie tam, nad Wisla, to malo krew mnie zalala.

Gdybyśmy mieli fanaberie aby Polskę chroniło Kongo to mielibyśmy prawo wybierać
          > tamtejsze władze?

Prosze sie oddac pod opieke wojsk Kongo, a pozniej podyskutujemy.

Duża część Polonii uważa ,ze nię biorą i nie będa brali udziału w tym polskim cyrku wyborczym zbierania głosów.Wybrali kraj w którym mieszkają,żyją i w nim rodza się ich dzieci.I te władze ich interesują.

A co mnie "duza czesc" obchodzi? A poza tym - dyskryminujace apele o odbieranie prawa do glosu sa malo sensowne. Tego sie nie da wprowadzic, bo takie polskie cyrkowanie nie przeszloby na arenie miedzynarodowej. A skonczy sie na tym, ze tacy jak ja beda wam glosowac na zlosc, zeby sie wam w Polsce nie nudzilo.
          • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 15:26
            ile mnie kosztujecie tam, nad Wisla, to malo krew mnie zalala.

Powinno byc - to malo krew mnie nie zalala.
          • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 16:05
            > Przepraszam, ale jest akurat sezon placenia podatkow. Jak sobie uswiadomilem, i
            > le mnie kosztujecie tam, nad Wisla, to malo krew mnie zalala.

No ile, biorąc pod uwagę, że budżet Departamentu Obrony wynosi sporo ponad bilion (europejski) Dolarów, a większość z tego przeznaczana jest na operacje w Iraku, Afganistanie, Libii i różne tarcze antyrakietowe, które, jak tylko zaczną działać będą chronić twój prawicowy łebek, a nie mój? Jakieś konkrety może?

> A co mnie "duza czesc" obchodzi? A poza tym - dyskryminujace apele o odbieranie
            > prawa do glosu sa malo sensowne.

Gdzieś widziałeś apel? Zadałem tylko pytanie, bo nie mam zdania na ten temat, a może się okazać, ze jest ważny.

> A skonczy sie na tym, ze t
            > acy jak ja beda wam glosowac na zlosc, zeby sie wam w Polsce nie nudzilo.

Nie strasz, i tak niektórzy z Was od dawna to robią.
            • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 16:47
              No ile, biorąc pod uwagę, że budżet Departamentu Obrony wynosi sporo ponad bilion (europejski) Dolarów, a większość z tego przeznaczana jest na operacje w Iraku, Afganistanie, Libii i różne tarcze antyrakietowe, które, jak tylko zaczną działać będą chronić twój prawicowy łebek, a nie mój? Jakieś konkrety może?

Prosze Cie, prawicowcu, nie badz egoista. Czy to wazne w tym przypadku, kto przezyje? Ja czy Ty? Bardziej istotne jest, aby na przyklad jezyk przetrwal. Patrz wiec na dobro ogolne, a nie na swoj interesik.
              Pieniadze sa glownie przeznaczane na operacje, ktore teraz maja miejsce. Za rok, za dwa bede finansowaly inne.
              • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:10
                > Pieniadze sa glownie przeznaczane na operacje, ktore teraz maja miejsce.

I z których twój kraj czerpie niemale zyski (iracka ropa), nie bój sie, niewykluczone, ze koszty operacji im sie zwróciły, tyle tylko, że nie do amerykańskiego budżetu wpłynęly, a do jakiegoś Amoco.
                • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:24
                  I z których twój kraj czerpie niemale zyski (iracka ropa), nie bój sie, niewykluczone, ze koszty operacji im sie zwróciły, tyle tylko, że nie do amerykańskiego budżetu wpłynęly, a do jakiegoś Amoco.

Mozesz podac jakies konkretne statystyki sprzedazy irackiej ropy naftowej? Zadalem Ci powazne pytanie, choc dostarczasz mi coraz mniej powodow, aby Cie powaznie traktowac.
                  • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:32
                    > Mozesz podac jakies konkretne statystyki sprzedazy irackiej ropy naftowej?

Nawet jeżeli takie statystyki ktoś publikuje, nie chce mi się ich szukać. Co do traktowania, użyłem słowa "niewykluczone" (jak chcesz, to wróć do mojego postu. Wiesz, co to oznacza (to tak w kwestii poważnego traktowania)?
                    oza tym, ciebie sie poważnie traktować nie da, wrzuciłeś tekst o tym, jak to z twoich podatków sie broni mojego kraju. Nie wiem, może chodziło ci o baterię Patriotów, któe czasem w Polsce są, czasem ich nie ma? Poza tym nie ma tu więcej amerykańskiej obecności. Bezpieczeństwo Polski jest gwarantowane przez NATO, w całosci, Polska nie ma żadnych bilateralnych umów obronnych z USA. A żeby było jeszcze śmieszniej, nie zauważyłem, żeby Chińczycy celowali do mnie z procy, widać zajęci są wykupywaniem Ameryki i na takie pierdoły nie maja czasu.
                    • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 18:55
                      Nawet jeżeli takie statystyki ktoś publikuje, nie chce mi się ich szukać.

Czyli tlumaczac na jezyk konkretow, nie wiesz, tylko pleciesz trzy po trzy.

Wiesz, co to oznacza (to tak w kwestii poważnego traktowania)?
                      > oza tym, ciebie sie poważnie traktować nie da, wrzuciłeś tekst o tym, jak to z
                      > twoich podatków sie broni mojego kraju.

Niestety tak jest. Chcialbym miec pewnosc, ze moje podatki przeznacza sie na ratowanie jakiegos tropikalnego ptactwa. Ale nie mam i bardzo mozliwe, ze ja ciezko pracuje, zeby Ci bezpieczenstwo zapewnic. A Ty mi w zamian pyskowki urzadzasz. Na pewien sposob jestes niekulturalnym pasozytem.

Poza tym nie ma tu więcej amerykańskiej obecności. Bezpieczeństwo Polski jest gwarantowane przez NATO, w całosci, Polska nie ma żadnych bilateralnych umów obronnych z USA.

W dzisiejszych czasach fizycznej obecnosci nie trzeba, szczegolnie, ze wojska amerykanskie sa w sasiedztwie.
                      • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 19:02
                        > Czyli tlumaczac na jezyk konkretow, nie wiesz, tylko pleciesz trzy po trzy.

Inaczej mówiąc, bawisz się w Emdżika?

> Niestety tak jest. Chcialbym miec pewnosc, ze moje podatki przeznacza sie na ra
                        > towanie jakiegos tropikalnego ptactwa.

Ratowanie przed kim lub przed czym?

> Ale nie mam i bardzo mozliwe, ze ja ciez
                        > ko pracuje, zeby Ci bezpieczenstwo zapewnic.

Nie wykluczam, ale też pewności miec nie mogę, cytując jednego emdżikowatego klasyka z tego forum. :)

> W dzisiejszych czasach fizycznej obecnosci nie trzeba, szczegolnie, ze wojska a
                        > merykanskie sa w sasiedztwie.

Jakie jest prawdopodobieństwo,że będą interweniować w razie konieczności i czy to prawdopodobieństwo jest większe niz prawdopodobieństwo interwencji Bundeswehry?

> A Ty mi w zamian pyskowki urzadzasz.

Dobrze wiesz, o co poszło. Na szczęście i tak w tamtej sprawie nie możesz zbyt wiele zrobić. Sorry, trochę mnie poniosło ale musiałem cie unieszkodliwić.
                        • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 20:33
                          Sorry, trochę mnie poniosło ale musiałem cie unieszkodliwić.

Nie przepraszaj, bo tu nie idzie o to, zeby mnie unieszkodliwic, tylko zebys Ty po zmroku nie zostal w tej kiece unieszkodliwony przez jakiegos dresiarza stesknionego za wieziennymi igraszkami.
                          • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 21:09
                            To już od ciebie słyszałem, musiałbys wymyślić cos nowego, a obawiam się, że to będzie dla ciebie stanowiło poważną trudność. Będziesz musiał jakoś synkowi wytłumaczyć, że w kraju, z którego pochodzicie mężczyźni chodzą w spódnicach. Biorąc pod uwagę, ze w USA to też niedługo będzie powszechne, nie będziesz miał z tym większych trudności.

P.S. Tak sobie wyobrazilem twoją reakcję, gdy synek pewnego dnia wróci ze szkoły i powie: tato, koledzy się śmieją, że chodzę w spodniachh, oni wszyscy mają spódniczki, kup mi też taką ładną, w kratkę. :)
                            • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 22:23
                              Biorąc pod uwagę, ze w USA to też niedługo będzie powszechne, nie będziesz miał z
                              > tym większych trudności.

Mysle, ze bedziesz rozczarowany.
                              • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 22:25
                                > Mysle, ze bedziesz rozczarowany.

A dlaczego?
                                • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 11.04.11, 00:10
                                  A dlaczego?

Koniec o tych kieckach. Moze kiedys zapytam Cie o aspekt higieny intymnej zwiazany z tymi kieckami. Zrobilem Ci przysluge, bo nikomu sie nie chce z Toba na ten temat dyskutowac. Ale nie byla to pomoc bezinteresowana. Rano obudzilem sie i postanowilem, ze zmarnuje ten dzien. Taki spontaniczny kaprys. Dziekuje, ze pomogles mi w zrealizowaniu tego celu.
                                  • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 11.04.11, 08:50
                                    > Zrobilem Ci przysluge,

Wiem. :)

> Ale nie byla to pomoc bezinteresowana.

Ozywiście, ze nie, tobie się prawo, o któe walcze też przyda. :)
          • kolter-xxl Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 16:15
            rata.sofisticada napisała:

> Zanim z rozmachem zaczniesz stukać w klawisze to powściągnij emocje.
            >
            > Przepraszam, ale jest akurat sezon placenia podatkow. Jak sobie uswiadomilem, i
            > le mnie kosztujecie tam, nad Wisla, to malo krew mnie zalala.

Leonid Breżniew zaprosił matkę na kreml , pokazuje jej auta ,futra brylanty a matka mu na to a co będzie Lonia jak czerwoni wrócą ?
      • nehsa Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 09:08
        TYLKO CI, Którzy mieszkają w Polsce, i mają obywatelstwo polskie.
        Ci, co to niby nie płacą podatków, w czasach najcięższych, np. wojen, spłacają te "niepłacone zaległości" własnym zdrowiem, a często życiem.

Przeważnie wówczas, wracają ci, co płacili te "polskie podatki", i pamiętają tylko o tym, co wcześniej było ich własnością, a nie o tych, dzięki którym mogli sobie o tej własności przypomnieć, i dzięki którym, często spowrotem je dostać.
      • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 09:45
        > Moze dzieki takim j
        > ak ja nie musicie sie kryc po schronach przed mysliwcami Putina. W zamian oczek
        > uje minimum wdziecznosci.

Postulujesz, zeby kazdy obywatel kazdego państwa należącego do NATO miał w Polsce prawo głosu? Wiem, że sporo ode mnie oberwałeś i musisz odreagować, ale bez przesady.
        • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 14:56
          Postulujesz, zeby kazdy obywatel kazdego państwa należącego do NATO miał w Pols
          > ce prawo głosu?

Jakie NATO? Ta organizacja bez pomocy USA to posmiewisko. Na przyklad tacy Chinczycy samymi procami rozgoniliby to towarzystwo.

Wiem, że sporo ode mnie oberwałeś i musisz odreagować, ale bez
          > przesady.

Za Twoje klamstwa i prostactwa powinienem Cie potraktowac znaczniej surowej, ale z wiekiem robie coraz lagodniejszy. Nie wiem, czy to dobrze.
          • kolter-xxl Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 16:13

Za Twoje klamstwa i prostactwa powinienem Cie potraktowac znaczniej surowej, al
            > e z wiekiem robie coraz lagodniejszy. Nie wiem, czy to dobrze.

Stalin by wymordował ze 4 pokolenia za to !!
            • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 16:15
              Bo on młody był, przynajmniej duchem. :)
            • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 16:49
              Stalin by wymordował ze 4 pokolenia za to !!

Jedno jest pewne. Jozef na pewno nie przygladalby sie bezczynnie, gdyby ktos regulanie kompromitowal ruch lewicowy bledami ortograficznymi.
              • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:40
                Jaki ty mądry jesteś :) mg2005 na pewno jest z ciebie dumny.
              • kolter-xxl Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 22:45

> Stalin by wymordował ze 4 pokolenia za to !!
                >
                > Jedno jest pewne. Jozef na pewno nie przygladalby sie bezczynnie, gdyby ktos re
                > gulanie kompromitowal ruch lewicowy bledami ortograficznymi.

Aha i to były powody czystek ??
      • voxave Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 09:51
        Rata---w jednej sekundzie uświadomiłes mi te prawdę :)
        • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 15:14
          Rata---w jednej sekundzie uświadomiłes mi te prawdę :)

To byl moj patriotyczny obowiazek.
    • mvszka Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 09:18
      Polacy mieszkający poza granicami kraju to wciąż Polacy, i nie jest wykluczone, że tu powrócą jeśli zacznie rządzić ktoś kto im odpowiada/ lub szkodzi mniej ( niż poprzedni). W dodatku Ci ludzie nie są byle kim w porównaniu do bezrobotnych pijaczków spod sklepu, którzy nie płacą podatków a głosują ( np. za 20zeta na flaszkę)
      • kolter-xxl Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 11:25
        mvszka napisała:

W dodatku Ci ludzie nie są byle kim w porównaniu do bezrobotn
        > ych pijaczków spod sklepu, którzy nie płacą podatków a głosują ( np. za 20zeta
        > na flaszkę)

Aha dobrze wiedzieć ze ci którzy tutaj sobie dobrze radzą to pijaczki spod sklepu.
        • mvszka Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:30
          ja tu sobie radzę i to bez alkoholu, zdziwiony?
      • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 15:17
        W dodatku Ci ludzie nie są byle kim w porównaniu do bezrobotnych pijaczków spod sklepu, którzy nie płacą podatków a głosują ( np. za 20zeta na flaszkę)

Pieknie to ujelas, Myszko. Nie widzialem Cie wczesniej na tym forum. Twoj post dodal mi otuchy, ze na tym forum istnieje rozsadna, milczaca wiekszosc.
        • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 16:00
          Uważasz, ze ci, co zostali to pijaczki spod sklepu?
          • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:00
            Uważasz, ze ci, co zostali to pijaczki spod sklepu?

Cos mi sie wydaje, ze masz niskie mniemanie o rodakach.
            Powiem Ci raczej, kto wyjechal. Otoz generalnie wyjechali ludzie z umyslami otwartymi na inne kultury, swiatopoglady, ludzie, ktorych nie meczy ukryty nacjonalizm, a ktorzy ujrzeli szanse w kontaktach miedzynarodowych na poglebienie swojego czlowieczenstwa i dostrzezeniu tego, co mieszkancow tej planety laczy, a nie dzieli. A takze ci, ktorzy byli w stanie nauczyc sie obcych jezykow.
            • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:12
              Nie chodzi mi o to, kto wyjechał, bo kilku moich kumpli też tak uczyniło, chodzi mi o twoje słowa przyrównujące tych, którzy zostali do pijaczków spod sklepu. Wiem, że po zdemaskowaniu powróciłeś do stylu typowego dla pisiąt, ale nie przesadzaj za bardzo i nie przekręcaj słów adwersarzy, bo to ci na dobre nie wyjdzie.
              • rata.sofisticada Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:20
                Nie chodzi mi o to, kto wyjechał, bo kilku moich kumpli też tak uczyniło, chodz
                > i mi o twoje słowa przyrównujące tych, którzy zostali do pijaczków spod sklepu.

Nie klam, nie poczynilem takiego porownania. Na tym forum jestes chyba najwiekszym klamca. A z pewnoscia odczuwasz z tego powodu najmniej wstydu.

Wiem, że po zdemaskowaniu powróciłeś do stylu typowego dla pisiąt, ale nie prz
                > esadzaj za bardzo i nie przekręcaj słów adwersarzy, bo to ci na dobre nie wyjdz
                > ie.

Gadasz od rzeczy. Ciezko jest z Toba prowadzic kulturalna dyskusje.
              • mvszka Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:28
                porównanie może jedynie dotyczyć
                pijaczków z Polski mających prawo do głosowania *
                a
                porządnych ludzi pracujących ponad własne siły za granicą żeby utrzymać tu rodziny, którzy nie mają prawa do głosowania

którym z nich należy/ nie należy się prawo do głosowania?

nie pisałam o porządnych ludziach mieszkających w Polsce ( mających prawo do głosowania)

* odniesienie tego do wszystkich ludzi mieszkających w Polsce jest chore
                kompleksy masz i nie czytasz ze zrozumieniem
                • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:36
                  Dobra, wycofuję się z tego, przyznaję, ze źle Cie zrozumiałem i wkurzył mnie Rata, jakoś tak na mnie ostatnio działa.
        • mvszka Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:39
          burzenie się na to, że ktoś mieszkający za granicą mógłby głosować jest niesprawiedliwe.

ale jeśli Strikemaster z góry zakłada, że Polacy mieszkający za granicą mają w ..upie Polskę i klawe życie, a resztę pozostającą w kraju za bandę frajerów to nie można się dziwić
          • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:47
            > ale jeśli Strikemaster z góry zakłada, że Polacy mieszkający za granicą mają w
            > ..upie Polskę i klawe życie, a resztę pozostającą w kraju za bandę frajerów to
            > nie można się dziwić

A teraz wrzuć link do tego mojego założenia.
            • mvszka Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:53
              "największą złośliwością jest zagłosować na PIS z zagranicy",

czy naprawdę sądzisz, że ktokolwiek głosuje złośliwie ??
              • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 17:56
                To był cytat, który pojawił się przy okazji poprzednich wyborów, nie moja opinia.
                • mvszka Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 18:08
                  a jaka jest twoja opinia o ludziach, którzy byli represjonowani albo co najmniej nie mieli na chleb we własnym kraju podczas gdy Ty ( i ja ) sikałeś w pieluchy a dziś mieszkają za granicą, tęsknią za krajem i chcieliby chociaż móc głosować?
                  • strikemaster Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 18:16
                    > a jaka jest twoja opinia o ludziach, którzy byli represjonowani albo co najmnie
                    > j nie mieli na chleb we własnym kraju podczas gdy Ty ( i ja ) sikałeś w pieluch
                    > y a dziś mieszkają za granicą, tęsknią za krajem i chcieliby chociaż móc głosow
                    > ać?

Że mają do głosowania prawo i zabraniać im nie zamierzam.
    • teletoobis Re: Msza za Jarka part II 10.04.11, 09:32
      Jezeli odprowadzaja podatki do polskiego Skarbu panstwa, powinni miec prawo wyborcze, jesli nie, to nie ma podstaw, by decydowali o wyborze ludzi, ktorzy m.in podzialem tych podatkow beda sie zajmowali
      • Gość: jess Re: Msza za Jarka part II IP: *.haye.cable.virginmedia.com 10.04.11, 20:42
        Jako emigrantka o bardzo dlugm stazu nie pragne prawa do glosowania w Polsce i nawet nie wiem czy je posiadam czy nie. Interesuje mnie polityka kraju, w ktorym mieszkam i tutaj glosuje we wszelkich wyborach. Jako ta nieobecna nie powinnam miec prawa do decydowania o losie tych, ktorzy w Polsce zyja.
        • teletoobis Re: Msza za Jarka part II 11.04.11, 00:37
          to wydaje mi sie madre
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka