Dodaj do ulubionych

Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechnietych

10.08.11, 20:57
Wodzoalem duzo zdjec reporterskich z najwiekszego, slamsowiska w Afryce, z Kibery.
Zaskoczylo mnie to, zemieszkancy Kibery sa usmiechnieci, ufni i godni.
W porownaniu z nimi wychodzimy - lagosnie rzecz yjmujac - nienajlepiej.

Jakie sa tego przyczyny?

Obserwuj wątek
    • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 10.08.11, 20:58
      Przepraszam za bledy;)
    • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 10.08.11, 21:00
      No, na pewno mniej slonca i chaos motywacyjny.

Co jeszcze?
      • voxave Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 06:56
        Nie śmiejemy sie jak gupi do sera--poważnym Narodem jesteśmy, wiemy,że nie ma sie z czego smiać.
        • 33qq Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 18:02
          Nie jak głupi do sera, tylko jak głupi . A powaga myli ci się z ponurością.
          • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 00:13
            Przestan plywac i delektowac sie el0okwencja i intelektem, a napisz cos na temat. Lubimy argumenty.
            • 33qq Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 20:14
              O czym , o takich, którzy się do słówek przypieprzają, o malkontentach, którzy jęczą a to o tym, że im źle, że naród do dupy? Spójrz w lustro, sporo się dowiesz.

Masz tu kolejny przykład: deser.pl/deser/1,111857,10110919,_To_chory_kraj___Polka_skaczaca_z_plonacego_budynku.html#opinions
              • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 20:19
                33,

nie lubie chamstwa, jasnowidzu.

Watek zalozylem z nadzeija, ze do jakichs konkluzji, przemyslen sprowokuje.

Ze przunajmniej kilku osobom podniose samopoczucie.

Ty myslec nie lubisz, moze tez nie potrafisz.

b/o
                • 33qq Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 14.08.11, 09:17
                  Przykro mi, że się tym chamstwem chwalisz, to potrafi każdy. A jeśli, władziu nie zrozumiałeś, że napisałem o ponuractwie narodowym (ty jesteś jego świetlanym przykładem) To już twoja sprawa. Podomnie nie jest moją sprawą, że nie zrozumiałeś linku, nie pojąłeś, że to babsko, które psioczy na Anglię jako na najgorsze, co jej się w życiu przydarzyło, tak samo nie potrafi sobie ułożyć życia w Polsce, gzdzie nie pojedzie, za co się nie weźmie, widzi tylko najgorsze strony, a takich bab i chłopów są miliony
                  • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 14.08.11, 15:22
                    Sa miliony, sa.
                    • 33qq Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 14.08.11, 21:04
                      To może sobie darujesz te złośliwości, bo to dość dziecinne, pomimo siwizny na skroniach

:D

Jeszcze raz ci powtórzę. Nie jesteśmy ludźmi poważnymi, to poza przykrywająca brak poczucia humoru i zwyczajne ponuractwo. Oczywiście nikt nie ma obowiązku łapać dowcipów, ale jeśli o osobach uśmiechniętych mówi się , że się śmieją jak głupi... to świadczy raczej o mówiącym niż i bezimiennych i nieznanych uśmiechniętych. Miałem nadzieję, że to było na tyle oczywiste, że nie ma potrzeby walić w klawisze, niestety :)
                      • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 14.08.11, 21:17
                        Oj, napisales:

"A jeśli, władziu nie zrozumiałeś, że napisałem o ponuractwie narodowym (ty jesteś jego świetlanym przykładem) To już twoja sprawa. Podomnie nie jest moją sprawą, że nie zrozumiałeś linku, nie pojąłeś, że to babsko, które psioczy na Anglię jako na najgorsze, co jej się w życiu przydarzyło, tak samo nie potrafi sobie ułożyć życia w Polsce, gzdzie nie pojedzie, za co się nie weźmie, widzi tylko najgorsze strony, a takich bab i chłopów są miliony "

Ja Ci odpowiedzialem nie zlosliwie, ze sa miliony, bo sa.
                        Ad. Twoja wypowiedz. Nie jestem Wladzio, a Wlodzio. Watpie tez, bym byl swietlanym przykladem ponuractwa narodowego. A moze jestem - wybieraj sobie, jak chcesz; mnie to juz nie interesuje. Ale to fajne sformulowanie, i je kupuje: Swietlany przyklad ponuractwa. Swiatlo w ciemnosci. W tiemnicy. Syroj. Jakby to ujal Puszkin.

Dziekuje za mila i kulturalna korespondencje, czy raczej, no, wymiane mysli.

Pa.
                        • 33qq Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 14.08.11, 21:25
                          "Nie jak głupi do sera, tylko jak głupi . A powaga myli ci się z ponurością."

To napisałem
                          • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 14.08.11, 21:32
                            Glupi do kotleta, a madry do sera.

B/o
                            • 33qq Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 14.08.11, 21:37
              • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 20:21
                Ad. Link.

Co Ty mi serwujesz jakies sensacyjki. Nie potrafisz syntetycznie myslec.

b/o
    • feel_good_inc Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 07:39
      wlodekbar napisał:
      > Wodzoalem duzo zdjec reporterskich z najwiekszego, slamsowiska w Afryce, z Kibe
      > ry.
      > Zaskoczylo mnie to, zemieszkancy Kibery sa usmiechnieci, ufni i godni.
      > W porownaniu z nimi wychodzimy - lagosnie rzecz yjmujac - nienajlepiej.
      >
      > Jakie sa tego przyczyny?

Zdajemy sobie w części sprawę, w jakim dole siedzimy. Kluczem do szczęścia jest, niestety, posiadanie niskich wymagań.
    • lepian4 Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 11:10
      tez bys sie smial, gdybys na codzien milaj takie miejsca
      • zacna-zachlanna Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 11:16
        lepian4 napisał:

> tez bys sie smial, gdybys na codzien milaj tak
        > ie miejsca

Hm> niezaleznie od slonca Polacy sa narodem bijacym swoje zony i dzieci i dajacym czarnym te dziaci gwalcic na rekolekcjach... Wiecej o tym w ksiazce Rosjanki Svetlany Savrasovej MASZ TYLKO DZIADKA, LENINA i BOGA, wydanej w czerwcu WAZA-RYTM w nakladzie tysiac sztuk. Empik podobno odmowil spojzec na te ksiazke! Dostrzegl ja tylko Pan Leszek Bugajski w Newsweeku.
        Polonia na Wyspie zas rospisuje wszedzie - Nowy Czas, Kurier, Dziennik, Ekspres, Opinia.
        www.wydawnictworytm.pl/index.php?s=karta&id=500&k=&idd_1=133
        Polecam kazdemu kto proboje zobaczyc siebie oczami innych.

www.opinia.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=612:masz-tylko-dziadka-lenina-i-boga-ksiazka-svetlany-savrasovej&catid=15:literatura&Itemid=158
        • lepian4 Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 16:43
          Od srocza do oltarza jest dzis niektorym szalenie blisko.

Znam kraje, w ktorych podczas ramadanu gwalcone sa kobiety i dzieci, probujace zbiec do organizacji "czarnych". Gwalca wiecznie sprawiedliwi, nie czarni! Ciekawe, czemu to nikomu nie przeszkadza? Ba, nawet nikt tego nie dostrzega! ot co!
    • bling.bling Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 17:11
      Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca
      nieomal przez siedem miesięcy w roku, a lato nie jest gorące
      tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy
      gdzie ciągle samochody są kradzione, a waluta to polski złoty
      samochody to nie Ruscy kradną tylko robią to właśnie Polacy
      policja znajduje jeden na sto, natomiast dużą część owoców pracy
      pożera aparat administracyjno-urzędniczy
      socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny
      • 33qq Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 18:06
        Powiedział Kazik i pierdnął w fotel, taki samozwańczy prorok ponurego narodu

• wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 23:57
          Mieszkancy Kibery naprawde sa - usmiechnieci, ufni i godni.
          www.google.pl/search?q=kibera&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
          Widzialem dziesiatki dobrych reporterskich zdjec.

A u nas - jaki procent??
          • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 11.08.11, 23:58
            Jaki procent spoleczenstwa?
        • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 00:05
          Lenistwo, malkontenctwo - oto dwie tylko przyczyny i dwa tylko przejawy naszej kondycji.

Co jeszcze?

Dlaczego?

Ale powaznie, kompetentnie, odpowiedzialnie.
          • voxave Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 05:03
            Włodek---co sie tak przyczepiles o ten brak usmiechu i radości na twarzach Polaków---mamy uzębienie ( nie mówię o sobie ) w fatalnym stanie z braku tradycji i kasy i nie otwieramy buzi w serdecznym rozdziawie.
            Dopiero w starszym wieku gdy nam państwo powyrywa wszystkie zęby i zafunduje darmowe szufladki nabywamy równiez uśmiech,może cokolwiek przez łzy ale zawsze ten grymas można nazwac uśmiechem.
            Nie wypada równiez tradycyjnie nam sie uśmiechać albowiem jesteśmy narodem poważnym patriotycznym, honornym i ojczyzną, zawsze pod krzyżem i namaszczonym i gołodupnym nadrabiającym wszystkie braki za pomoca statecznego wyglądu oblicza---przynajmniej.....
            • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 16:55
              Bardzo powanym, to fakt:D
          • shir-ker Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 06:51
            Jesteś leniwym malkontentem?
            Bo ja niespecjalnie. :)

wlodekbar napisał:Lenistwo, malkontenctwo - oto dwie tylko przyczyny i dwa tylko przejawy naszej kondycji.
            • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 15:44
              Ja nie.
              Ale chce rozbuchac dyskusje.
    • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 12.08.11, 22:44
      www.youtube.com/watch?v=AA0kjqAuUwg&feature=related
    • Gość: 173 kropki Sto siedemdziesiąt trzy kropki IP: 66.90.73.* 12.08.11, 22:47
      ...........................................................................................................................................................
      ..................
      • wlodekbar Re: Sto siedemdziesiąt trzy kropki 13.08.11, 19:56
        A imie jego czterdziesci cztery... Gak z pamieci.
        • wlodekbar Tak, nie gak. bt 13.08.11, 19:56

• Gość: rol Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.11, 23:16
      Mieszkańcy Liberii też są uśmiechnięci, ufni i godni: en.wikipedia.org/wiki/File:Cole,_Liberia_1.jpg

Jakie są tego przyczyny?
      • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 00:34
        Nie znasz mieszkancow Kibery, nie znasz.

• Gość: rol Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.11, 10:42
          “They raped me in front of my two youngest children, aged three and seven … the kids cried out while it happened. My older children, 14 and 16 [years old], were at my sister’s place in Kayole [another informal settlement in Nairobi], so at least they did not see it. Afterwards the younger ones kept asking me what happened, but I just told them to forget it, I am okay.

Zgwałcili mnie na oczach dwojga moich dzieci w wieku trzech i siedmiu lat. Dzieci krzyczały, gdy to się działo. Moje starsze dzieci były w domu mojej siostry w Kayole, więc przynajmniej nie widziały tego. Potem młodsze dzieci pytały, co się stało, ale ja odpowiadałam, żeby o tym zapomniały i że wszystko ze mną w porządku.
          • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 15:35
            Oni maja inny, ze tak powiem, pulap szczesliwosci. I jest tam duzy wspolczynnik zachorowalnosci na HIV, na inne choroby, i rzeki odchodow plyna po drogach (trudno to nazwac uliczkami nawet.
    • Gość: balbina Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.11, 11:57
      Dla Afrykańczyków człowiek z kamerą to święto i w jej obecności zachowują się odświętnie. Dla Polaków kamera to żadne halo i zachowują się normalnie.
      • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 15:38
        Te zdjeciua, ktore widzialem nie swiadcza o tym. To byly dobre reporterskie fotografie, zlapane na goraco. Naprawdew: byla ufnosc i byla godnosc, prosze mi wierzyc.:) Zrobil je bardzo zdolny mlody myslacy fotograf, student afrykanistyki wowczas.
    • znj2 Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 12:21
      W Polsce uśmiechniętym może być wyłącznie idiota! Bo, z czego tu się cieszyć? Wystarczy odrobina rozumu i każdemu optymiście uśmiech zniknie z ust!
      • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 15:32
        Kiedys, gdy bieda zaczela w oczy mnie kluc, przechodzac ulica Chmielna w arszawie dobiegly mnie dzwieki Marsza Tureckiego Mozarta, ktorego graj jakis muzyk na harmonii (potem zapytalem go, byl absolwetnem konserwatorium w Kijowie). Stanalem, wzruszylem sie, tym bardziej, ze moj Ojciec juz niezyjacy, kompozytor i pianista, zwykl byl go grywac na naszym domowym fortepianie. Zaczalem plakac. Dostrzegla to jakas starsza kobieta o inteigentnej twarzy. Podeszla do mnie i powiedziala:
        Nadchodza ciezkie czasy, ale wie pan co... Trzeba sie usmiechac, trzeba:) Wyobrazilem sobie, co Ona mogla przezyc. Okupacje, okres stalinowski... I zyje, i pomaga.

Trzeba sie usmiechac:)
    • wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 15:43

• wlodekbar Re: Polacy narodem ludzi spokojnych i usmiechniet 13.08.11, 15:45
        Przepraszam za te stopke. Bede ja wykreslal.
    • Gość: Fotograf Wlodek SPAM IP: *.enterpol.pl 14.08.11, 13:50
      Włodku SPAMIE, od dawna wstawiasz na róznych forach posty z sygnaturką reklamującą te swoje poradniki. Podobno umieszczanie linków komercyjnych oraz sygnaturek dłuższych niż 4 linijki jest niezgodne z regulaminem, ale to jest sprawa moderatorów, nie moja. Mam natomiast pytanie co do tego ebooka "Fotografujemy", którego reklamujesz w sygnaturce. Kiedyś była taka książka, z której uczyły się pokolenia fotografów - amatorów i o której sam dobrze wiesz: antykwariat.waw.pl/ksiazka,1005801/ryszard_kreyser_fotografujemy,81975.html
      Czy ten ebook to jest książka Kreysera czy zerżnąłeś tytuł, a książka jest Twoja?
      • wlodekbar Re: Wlodek SPAM 14.08.11, 15:21
        Jesli Cie denerwuje, bede zdejmowal syganturke.
        Na czesci forow mam pozwolenie. Tytul nie jest zerzniety.
      • wlodekbar Re: Wlodek SPAM 14.08.11, 15:26
        Aha, eBook to jest kurs.
        Ksiazke-poradnik Kreysera znam, tak, jak znalem Inzyniera osobiscie i przez lata; spotykalismy slownie w "Naszej Ksiegarni", w ktorej wydal ksiazke "I ty zostaniesz fotografem" oraz prowadzil porady fototechniczne w "Mlodym Techniku".:)
        • wlodekbar MInierrata: Spotykalismy sie glownie bt 14.08.11, 15:29

• wlodekbar Re: Wlodek SPAM 14.08.11, 15:52
        Juz wykreslilem slowo ksiazka w odniesieniu do ebooka; bylo to niedopatrzenie. Za to dziekuje. Jest to kurs.
        Natomiast nie nazywaj mnie, prosze, spamerem.
      • wlodekbar Re: Wlodek SPAM 14.08.11, 15:54
        Cd. Tym bardziej, ze jest tak na dobra sprawe dzialalnosc spoleczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka