Dodaj do ulubionych

odpust parafialny

04.09.11, 20:32
na moim osiedlu a właściwie przy parafii na nim istniejącej odbył się doroczny odpust. Efekt: wrażenie początku kolejnej wojny światowej. Ja rozumiem, że handlarze chcą zarobić, ale nie rozumiem dlaczego księża nie zachęcają w swoich kazaniach, aby chrześcijańscy wierni miłujący pokój nie ograniczyli zakupów środków pirotechnicznych. Straż miejska oczywiście ma ciekawsze zadania. Albo po prostu w niedzielę nie pracuje.
Obserwuj wątek
    • strikemaster Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:04
      Czyżby chodziło o sąsiednie osiedle, bo coś stamtąd od rana słychać?
    • skomar102 Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:10
      ben_k napisał:

> na moim osiedlu a właściwie przy parafii na nim istniejącej odbył się doroczny
      > odpust. Efekt: wrażenie początku kolejnej wojny światowej. Ja rozumiem, że hand
      > larze chcą zarobić, ale nie rozumiem dlaczego księża nie zachęcają w swoich kaz
      > aniach, aby chrześcijańscy wierni miłujący pokój nie ograniczyli zakupów środkó
      > w pirotechnicznych. Straż miejska oczywiście ma ciekawsze zadania. Albo po pros
      > tu w niedzielę nie pracuje.

Myślę że chodzi ci o to żeby ograniczyć zakup pirotechnicznych materiałów
      Ale wyobrażasz sobie co by się działo gdy by ksiądz zabraniał
      handlu na odpuście
      • 33qq Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:20
        Ludy cywilizowane zakazują handlu takimi rzeczami poza wyznaczonymi okresami
      • strikemaster Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:22
        > Ale wyobrażasz sobie co by się działo gdy by ksiądz zabraniał
        > handlu na odpuście

Nikt by nie przyszedł i grzechy by poszybowały tam, gdzie ich miejsce - do Nieba.
    • Gość: ka_p_pa Re: odpust parafialny IP: *.lukman.pl 04.09.11, 21:30
      Straż miejska też jest na odpuście, a w niedzielę zapewne ma wolne. Tak jak w inne dni po 16-ej. W zasadzie co ci przeszkadza taki odpust? W mojej okolicy będzie 8 września. Objadę szerokim łukiem, powoli, by nie przejechać jakiegoś zmęczonego człowieka. Ludzie płacą ciężkie pieniądze, by zobaczyć takie obrazki w jakiś egzotycznych zakątkach świata. A ty masz to za darmo!
      • 33qq Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:33
        chyba chodzi o petardy, wyrafinowaną zabawę dla motłochu
        • Gość: ka_p_pa Re: odpust parafialny IP: *.lukman.pl 04.09.11, 21:37
          A niech walą. Gorzej, jak dzwonią o świcie.
          • strikemaster Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:39
            Ciekawe, o ile bliskość kościoła obniża wartość nieruchomości? Ma ktoś jakieś dane porównawcze?
          • 33qq Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:39
            Widać nie masz psa, albo masz w dupie, że zdycha ze strachu
            • Gość: ka_p_pa Re: odpust parafialny IP: *.lukman.pl 04.09.11, 21:53
              33qq napisał:

> Widać nie masz psa, albo masz w dupie, że zdycha ze strachu

Mam. Dwa. I pas startowy wojskowego lotniska w odległości 4 km. Życie jest ciężkie, a potem się umiera. Ale mam ten luksus, że dzwonów nie słychać.
              • 33qq Re: odpust parafialny 04.09.11, 22:05
                Ja słyszę dzwony i nie są tak uciążliwe, jak zabawy półgłówków, zwłaszcza dla zwierząt.
                No i współczuję ciężkiego życia, ja staram się takiego unikać
                • Gość: ka_p_pa Re: odpust parafialny IP: *.lukman.pl 04.09.11, 22:12
                  Właśnie próbuję zakomunikować, że życie wcale nie jest takie ciężkie, jeśli przyjmie się, że wszystko to chooj w porównaniu z prędkością światła.
        • strikemaster Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:38
          Rzeczywiście, bardzo wyrafinowana zabawa. A chodzi raczej o fakt masowego łamania prawa przez przykościelnych przekupniów.
          • 33qq Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:39
            a w czym łamią prawo?
            • strikemaster Re: odpust parafialny 04.09.11, 21:53
              W dziedzinie sprzedaży środków pirotechnicznych. W Polsce mozna to czynić tylko w określonym terminie, do tego w placówkach mających zezwolenie straży pożarnej, jeśli się nie mylę.
              • voxave Re: odpust parafialny 05.09.11, 05:02
                Lamią prawo w debilodecybelach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka