migreniasta 11.09.11, 20:45 Wielokrotnie słyszy się nowomowę , w której jako środek wyrazu używana jest fraza : "JEDYNIE SŁUSZNE". Nie uważacie ,że używanie tej frazy jest przejawem braku skromności lub zaślepieniem ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka_p_pa Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 20:49 Nieuważnie słucham może, ale zdaje się, że ona (fraza) używana jest raczej prześmiewczo. Odpowiedz Link Zgłoś
1u Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 20:51 jedyna sprawa słuszna dla Polski to gaz łupkowy Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 20:57 Tu nie chodzi o jedyną słuszną sprawę, ale sprawy jedynie słuszne. A raczej o jedynie słuszne poglądy ma sprawę(sprawy). Prawda, Migreniasto? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 21:19 Trafiłeś w sedno. Prześmiewczy ton to ja słyszałam w wielokrotnie odświeżanym serialu ALTERNATYWY 4. Ostatnio fraza ta występuje w znakomitej większości wypowiedzi Nehsy. Tego ,który jest SŁUSZNYM JEDYNAKIEM naszego FORUM. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 21:35 A dzięki, sedno dość duże, trafić łatwo:) Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 21:37 Ja, nie posługuje się w wypowiedziach, tym określeniem. A, a propo postu Kappy: Prawda, jest wyrazem oceniającym PRACĘ Istot Boskich, a nie współpracę istot ludzkich. Prawda, odnosi się do wartości PRACY stanowiącej o życiu, czyli odnosi się do miłości. Jedynym Depozytariuszem miłości, jest Ojciec. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 22:05 forum.gazeta.pl/forum/w,29,128707174,128724149,Re_Janosikowi_kategoryczne_NIE_.html albo forum.gazeta.pl/forum/w,29,128707174,128758339,Re_wolacz_.html oraz forum.gazeta.pl/forum/w,29,128707174,128757690,Re_Wyksztalcenie_to_jedno_.html nie jest tych" JEDYNIE" zbyt dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 22:12 Jest dwa razy , "jedynie", i raz, jedyną". Nie ma ani razu, "jedynie słuszną", czy, "jedynie słuszna". Nie ma ani razu, "jedynie słuszna sprawa". Może wpadniesz w moje ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 22:21 Że co? Ja kto wpadnę w Twoje ręce....... Jak to sobie jedynie słusznie wyobrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Sprawy jedynie słuszne 12.09.11, 21:49 Nie jestem prorokiem, a więc nie moge wykluczyć takiej ewentualności. A wyobraźnię, owszem, mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ikcort Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 21:35 > Wielokrotnie słyszy się nowomowę , w której jako środek wyrazu używana jest > fraza : "JEDYNIE SŁUSZNE". > Nie uważacie ,że używanie tej frazy jest przejawem braku skromności lub > zaślepieniem ??? Ale chyba na ogół ta fraza jest wypowiadana ironicznie czy przynajmniej półżartem, więc raczej ciężko to uznać za przejaw braku skromności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: Sprawy jedynie słuszne IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 21:42 Używanie jakiejś frazy częściej wynika z przyzwyczajenia lub mody, aniżeli ze świadomej postawy, nie warto więc tego tematu analizować. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 21:49 Gość portalu: balbina napisał(a): > Używanie jakiejś frazy częściej wynika z przyzwyczajenia lub mody, aniżeli ze ś > wiadomej postawy, nie warto więc tego tematu analizować. Oj, uważasz za jedynie słuszne analizowanie postaw świadomych? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: Sprawy jedynie słuszne IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.11, 21:54 Postawy świadome to towar wirtualny i co najwyżej jako taki nadaje się do analizy. Jałowej oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Sprawy jedynie słuszne 11.09.11, 22:51 Czyżbyś samego o zgrozo! prezesa pana ośmielała się podejrzewać o brak skromności o zaślepienie? Bo czyż to nie efendi właśnie „jedyniesłuszności” jest ucieleśnieniem Odpowiedz Link Zgłoś