Dodaj do ulubionych

Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce

17.09.11, 17:12
"Gazeta" podała, że Adam Słomka "rysował na pomniku swastykę". No to kliknąłem. Och, jak ekonomiczne było to kliknięcie, jakie wydajne! Jeden klik, i od razu dwie informacje. :) Po pierwsze dowiedziałem, że dziennikarze "Gazety" są manipulatorami: Słomka w rzeczywistości rysował, że "Sierp i młot równa się swastyce", jest to pewna różnica.

Ale nieważne.

Ważne, że dowiedziałem się, iż w Polsce są w ogóle jakieś pomniki ku żołnierzy Armii Czerwonej! I to w miejscu zwanym "placem Wolności"! Czy to, przepraszam, jest jakiś żart!?
Obserwuj wątek
    • green_feldkurat_katz Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 17:20
      Jest to praktyczny wymiar "odzyskanej wolności" przed 22 laty. M.in. do manipulowania i kłamania (także historycznego).
      • lepian4 Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 17:45
        No to nic sie nie zmienilo.
    • mjot1 Się dowiedział 17.09.11, 17:32
      ikcort napisał:
      > Ważne, że dowiedziałem się, iż w Polsce są w ogóle jakieś pomniki...

A ty co? Dotychczas "życiem nienarodzonym" byłeś?
      • ikcort Re: Się dowiedział 17.09.11, 17:40
        > > Ważne, że dowiedziałem się, iż w Polsce są w ogóle jakieś pomniki...
        >
        > A ty co? Dotychczas "życiem nienarodzonym" byłeś?

A co? To wszystko muszę koniecznie wiedzieć? Akurat nie wiedziałem, że są pomniki ku czci żołnierzy Armii Czerwonej. Wiedziałem, tylko że są groby, o pomnikach nie słyszałem.
    • Gość: ka_p_pa Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce IP: *.lukman.pl 17.09.11, 17:40
      Młody człowieku, to jakieś nędzne niedobitki pomników. Onegdaj w każdej mieścinie w eksponowanym miejscu stał jakiś pomnik wdzięczności ze standardowym napisem:
      "wieczna sława gierojam krasnoj armii pawszim w bojach za swobodu naszej rodiny"
      Jakim cudem tamten się uchował, to nie wiem, większość została rozebrana.
      • ikcort Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 18:07
        > Jakim cudem tamten się uchował, to nie wiem, większość została rozebrana.

No dobrze, a te, co się uchowały, to właściwie w jakim celu stoją? Jako pomniki historii (bo tu i ja bym był za tym, żeby je pozostawić) czy jako pomniki towarzyszy wyzwolicieli jako takie. Nikt tego nie tłumaczy. :(
        • green_feldkurat_katz Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 18:10
          Stoi, bo stoi. Ot, tak, po prostu. Pomnik armii okupacyjnej na Placu Wolności...
          • karbat Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 18:28
            green_feldkurat_katz napisał:

> Stoi, bo stoi. Ot, tak, po prostu. Pomnik armii okupacyjnej na Placu Wolności..

pomnik zolnierza arii czerwonej .. pomnik prostego czlowieka ze stepow
            gdyby nie on , cywailizowany Niemiec zrobilby z ciebie parobka na swych
            posiadlosciach lub mydlo - zgodnie z ze swoja ideologia i darangiem nach osten .

duren patriotyczno- genetyczny mysl ... tak ... jak mysli , tak zostal wychowany .
            samodzielne myslenie jest mu obce .
            • green_feldkurat_katz Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 19:59
              Nie mam nic przeciwko cmentarzom żołnierzy. Wystawianie pomników armii, która niosła nową niewolę na Placu Wolności jest zaprzeczeniem logice. Państwo, które reprezentowała ta armia wymordowało miliony własnych i cudzych obywateli. Głodem, chłodem lub ołowiem. Przerobienie na mydło przez jednych albo rozstrzelanie przez drugich? Wybór należy do Ciebie, geniuszu.
              • Gość: podatnik Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce IP: *.uznam.net.pl 18.09.11, 01:07
                Cóż, akurat Rosjanie nie mordowali milionami Polaków. To Niemcy się w to bawili. Po zakończeniu wojny Polacy mogli żyć we własnym kraju, bezpiecznie, pracować i kształcić się, budować swoją ojczyznę i kulturę. Jakoś nie przemawiają do mnie kłamstwa nacjonalistycznej prawicy o "straszliwej okupacji sowieckiej w Polsce". Rozstrzelanie przez Rosjan? Najbardziej groziło szmalcownikom. Nazywanie PRLu niewolą? Mogę się zgodzić pod warunkiem, że obecną podłą sytuację naszego narodu nazwiemy zgodnie z prawdą "niewolą u katolików". Polacy wtedy byli bardziej wolni niż teraz. Tylko sztandary zmieniły kolor i na stołkach zamieniono PZPR na Episkopat. Co to za zmiana dla nas? Zdecydowanie na gorsze, bo głupsze.
                • ikcort Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 01:36
                  > Cóż, akurat Rosjanie nie mordowali milionami Polaków.

Ale tysiącami niestety owszem (a przypominam, że zbrodnią jest już zamordowanie jednego człowieka). Poza tym najwyższa pora nauczyć się czytać: mowa była o nie o milionach Polaków, a o milionach ofiar ZSRR ogółem.
                  • tornson Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 12:33
                    ikcort napisał:

> > Cóż, akurat Rosjanie nie mordowali milionami Polaków.
                    >
                    > Ale tysiącami niestety owszem (a przypominam, że zbrodnią jest już zamordowanie
                    > jednego człowieka). Poza tym najwyższa pora nauczyć się czytać: mowa była o ni
                    > e o milionach Polaków, a o milionach ofiar ZSRR ogółem.
                    Niemal wszyscy z tych ofiar to radzieccy komuniści albo oficerowie Armii Czerwonej, zamordowani przez Stalina. A pomnik jest właśnie ku ich czci a nie ku czci Stalina.
                    • ikcort Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 13:48
                      > Niemal wszyscy z tych ofiar to radzieccy komuniści albo oficerowie Armii Czerwonej,
                      > zamordowani przez Stalina. A pomnik jest właśnie ku ich czci a nie ku czci Stalina.

Pomnik z 1947 roku jest poświęcony oficerom Krasnej Armii zamordowanym przez Stalina? Wam chyba, towarzyszu Tornson, świeże powietrze nie dochodzi. :)
              • tornson Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 12:30
                green_feldkurat_katz napisał:

> Nie mam nic przeciwko cmentarzom żołnierzy. Wystawianie pomników armii, która n
                > iosła nową niewolę
                Jaką niewolę, ogłupiona ofiaro antykomunistycznej propagandy! Powszechne szkolnictwo, powszechna edukacja, pełne zatrudnienie za godną pracę, to miało być to zniewolenie? Kim ty/twoja rodzina byliście? Faszystami, volksdeutchami czy przedwojennymi "panami" którym po wojnie świat się zawalił bo po wojnie nie było już niewolników do wyzyskiwania i trzeba było zakasać rękawy i wziąć się samemu do roboty.

> na Placu Wolności jest zaprzeczeniem logice. Państwo, które
                > reprezentowała ta armia wymordowało miliony własnych i cudzych obywateli. Głode
                > m, chłodem lub ołowiem. Przerobienie na mydło przez jednych albo rozstrzelanie
                > przez drugich? Wybór należy do Ciebie, geniuszu.
                Lecz się ofiaro prania mózgów.
                • green_feldkurat_katz Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 15:34
                  No faktycznie, lata 1945 - 1990 to była istna oaza i krynica wolności, w każdej postaci (ekonomicznej, politycznej, społecznej, naukowej, edukacyjnej).

Lecz się ofiaro prania mózgów.

Rozumiem, że adresujesz to do siebie. Warto spojrzeć w lustro...
        • Gość: ka_p_pa Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce IP: *.lukman.pl 17.09.11, 18:27
          ikcort napisał:

> > Jakim cudem tamten się uchował, to nie wiem, większość została rozebrana.
          >
          > No dobrze, a te, co się uchowały, to właściwie w jakim celu stoją?

Z przyzwyczajenia.

Jako pomniki historii (bo tu i ja bym był za tym, żeby je pozostawić) czy jako pomniki towa
          > rzyszy wyzwolicieli jako takie.

Jakie znów pomniki historii? Stawiane wiele lat po wojnie, czort wie na czyje polecenie. Część z nich, a było tego dosłownie tysiące, powstały na miejscach, gdzie krasnoarmiejcy zakopali swoich poległych towarzyszy. Z tymi było chyba najłatwiej- w mojej mieścinie rodzinnej pomnik i szczątki przeniesiono na cmentarz. Z dużymi pomnikami było gorzej, były bronione przy pomocy rozmaitej argumentacji, łącznie z protestami wschodniego mocarstwa, a bo setki tysięcy poległych, a bo to czy owo, typowe bla bla bla "obrońców", takie jak tych z Krakowskiego Przedmieścia. I chyba ze względu na takie "uczucia religijne" kilka zostało, znacząc teren po dawnym imperium. Gdyby takiemu Słomce zajrzeć w myśli, to zapewne broniłby tego pomnika jak niepodległości. To jego jedyna racja politycznego bytu. Co biedak by zrobił, jak zaistniał, gdyby nie było ani jednego takiego pomnika? Na gwiazdy dawida musiałby się przerzucić, a tacy jak mg czy lepian z pewnością potrafiliby taki wygibas uzasadnić.
          • ikcort Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 18:39
            > I chyba ze względu na takie "uczucia religijne" kilka zostało,
            > znacząc teren po dawnym imperium.

Brzmi to przekonująco, to prawdopodobna przyczyna.
            • Gość: ka_p_pa Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce IP: *.lukman.pl 17.09.11, 18:54
              ikcort napisał:

> > I chyba ze względu na takie "uczucia religijne" kilka zostało,
              > > znacząc teren po dawnym imperium.
              >
              > Brzmi to przekonująco, to prawdopodobna przyczyna.

Rozumiem też i sentyment sowietów(szeroko stosując to pojęcie), i pewien nadmiar delikatności z naszej strony. Wrosły te pomniki w krajobraz, są punktem orientacyjnym, a na ich "wydźwięk" ideologiczny nikt już nie zwraca uwagi. Był czas, że sam takie budowle "bezcześciłem", ale wtedy wymagało to trochę odwagi, dziś ich nawet nie zauważam, za to przypomniał sobie o nich Słomka i postanowił wykorzystać do przypomnienia o Słomce. Dostanie trzy głosy więcej.
              • ikcort Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 19:19
                > Był czas, że sam takie budowle "bezcześciłem", ale wtedy wymagało to trochę odwagi, dziś
                > ich nawet nie zauważam, za to przypomniał sobie o nich Słomka i postanowił wykorzystać
                > do przypomnienia o Słomce.

Z tego, co czytam w internecie, to akurat ten cały Słomka w tzw. poprzednim systemie również się udzielał. Poza tym wątpliwe chyba, że zrobił to dla rozgłosu: co? specjalnie to namalował, żeby go złapali i napisali w gazetach?

Inna sprawa, że tego rodzaju "mały sabotaż" w warunkach demokracji to śmieszność i dziecinada.
                • Gość: ka_p_pa Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce IP: *.lukman.pl 17.09.11, 19:37
                  wątpliwe chyba, że zrobił to dla rozgłosu:
                  > co? specjalnie to namalował, żeby go złapali i napisali w gazetach?

Nie mam co do tego żądnych wątpliwości.
                  • Gość: ka_p_pa żadnych wątpliwości:)) IP: *.lukman.pl 17.09.11, 19:39
              • karbat Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 19:21
                Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Rozumiem też i sentyment sowietów(szeroko stosując to pojęcie), i pewien nadmia
                > r delikatności z naszej strony. Wrosły te pomniki w krajobraz, są punktem orien
                > tacyjnym, a na ich "wydźwięk" ideologiczny nikt już nie zwraca uwagi7

to te pomniki ruskiego zolnierza mialy kiedys wydzwiek ideologiczny ... moze dla niektorych tak . Ssm NIGDY bym na to nie wpadl .... laczac setki tysiecy poleglych ruskich w wypedzaniu niemca z Polski z jakakoliwek ideologia ... ba, nawet nikt za tzw. komuny
                nigdy odemnie tego nie wymagal .

genetyczno -patriotyczni tworza mity ... by sie dowartosciowac ....
                no , bylo paru zaklinaczy braterskiej przyjazni polsko- ruskiej za PRL u ...
                kto to bral wowczas na powaznie , pytam -
                • Gość: ka_p_pa Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce IP: *.lukman.pl 17.09.11, 19:36
                  karbat napisał:

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
                  >

> to te pomniki ruskiego zolnierza mialy kiedys wydzwiek ideologiczny ... moze dl
                  > a niektorych tak . Ssm NIGDY bym na to nie wpadl .... laczac setki tysiecy po
                  > leglych ruskich w wypedzaniu niemca z Polski z jakakoliwek ideologia ... ba,
                  > nawet nikt za tzw. komuny
                  > nigdy odemnie tego nie wymaga

Tak. To sowiecki odpowiednik krzyża, kapliczki, przydrożnego świątka, a te większe to katedry.

> genetyczno -patriotyczni tworza mity ... by sie dowartosciowac ....
                  > no , bylo paru zaklinaczy braterskiej przyjazni polsko- ruskiej za PRL u ...
                  > kto to bral wowczas na powaznie , pytam -
                  • karbat Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 20:03

> Tak. To sowiecki odpowiednik krzyża, kapliczki, przydrożnego świątka, a te więk
                    > sze to katedry.

;) ,
                    wczesniej klaskano towarzyszom , warunek konieczny - by kierownikowac , dyrektorowac . Dzis wchodzenie do doopy purpurowym , otrzec sie o biskupa - daje niemale szanse na kariere wsrod ciemnoty

> Dokładnie tak jak teraz z cmokania w pierścień biskupi, a biskupi w papieski.
                    >Też nikt nie wierzy, a cmoka.

hasla leninowskie zamienono na watykanskie , korzenie chrzescijanskie , warosci judeo- chrzescijanskie , powolywanie sie na wiare przodkow itp . . To ma wymiar ,nierzadko konkretny - wplywy , pozycje , glosy ... kasa ( gminy , powiaty , urzedy ) , bo ... panie Janie - ten co wierzy w boga bedzie uczciwy ...

zamiast dyskusji o ZUS , sl . zdrowia , gospodarce , bezrobociu , biedzie - reformami ,
                    karmi sie spoleczenstwo walka z kondomami , eutanazja , aborcja , gejami , krzyzami itp
                    nieistotnymi dal ogolu spoleczenstwa bzdurami .

• tornson Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 12:24
          ikcort napisał:

>
          > No dobrze, a te, co się uchowały, to właściwie w jakim celu stoją? Jako pomniki
          > historii (bo tu i ja bym był za tym, żeby je pozostawić) czy jako pomniki towa
          > rzyszy wyzwolicieli jako takie. Nikt tego nie tłumaczy. :(
          Tylko dla faszystowskich śmieci Armia Czerwona w 1944/45 nie była wyzwolicielem.
          • ikcort Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 15:23
            > Tylko dla faszystowskich śmieci Armia Czerwona w 1944/45 nie była wyzwolicielem

Nie trzeba być "faszystowskim śmieciem" (ani nie trzeba "mieć w rodzinie volksdeutschów", co też swego czasu byłeś łaskaw o mnie napisać, ponieważ potrafisz tylko obrażać innych zza monitora), wystarczy znać język polski. Otóż według słownika języka polskiego wyzwolić to «przywrócić wolność, niezależność». Zatem Armia Czerwona w 1944/45 niestety nie była dla Polski wyzwolicielem, ponieważ nie przywróciła jej wolności ani niezależności, co akurat jest faktem (możliwe, że sądzisz inaczej, nie wnikam).

Co rzeczywiście zrobiła Armia Czerwona, to zastąpiła skrajnie brutalny hitlerowski reżim okupacyjny, od którego dostawali po tyłku w zasadzie wszyscy, znacznie łagodniejszym, od którego dostawali niektórzy. Ale ciężko złagodzenie reżimu nazywać "wyzwoleniem" i ciężko stawiać z tego tytułu dziękczynne pomniki.
            • tornson Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 19.09.11, 13:52
              ikcort napisał:

> Co rzeczywiście zrobiła Armia Czerwona, to zastąpiła skrajnie brutalny hitlerow
              > ski reżim okupacyjny, od którego dostawali po tyłku w zasadzie wszyscy, znaczni
              > e łagodniejszym, od którego dostawali niektórzy. Ale ciężko złagodzenie reżimu
              > nazywać "wyzwoleniem" i ciężko stawiać z tego tytułu dziękczynne pomniki.
              Był łagodniejszy nie tylko od hitlerowskiego reżimu, ale też od reżimu sanacyjnego, dlatego podziękowania należą im się jak najbardziej.
              • ikcort Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 19.09.11, 15:01
                > Był łagodniejszy nie tylko od hitlerowskiego reżimu, ale też od reżimu sanacyjnego,
                > dlatego podziękowania należą im się jak najbardziej.

Ciężko uznać autorytaryzm sanacyjny za cięższy od wczesnego PRL-u. Zresztą jakie to ma znaczenie? Sanacja utraciła władzę w wyniku wybuchu II wojny światowej, a nie z powodu wejścia Polski w sowiecką strefę wpływów, więc idąc Twoim tokiem rozumowania, za kres "pańskiej Polski" trzeba by podziękować "wyzwoleńczej armii niemiecko-faszystowskiej".

A podziękowania Sowietom istotnie by się należały, gdyby po wyzwoleniu zostawili Polaków w spokoju. Czego oczywiście, jako mocarstwo imperialne, uczynić nie mogli.
      • tornson Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 18.09.11, 12:22

> Młody człowieku, to jakieś nędzne niedobitki pomników. Onegdaj w każdej mieścin
        > ie w eksponowanym miejscu stał jakiś pomnik wdzięczności ze standardowym napise
        > m:
        > "wieczna sława gierojam krasnoj armii pawszim w bojach za swobodu naszej rodiny
        > "
        > Jakim cudem tamten się uchował, to nie wiem, większość została rozebrana.
        Ot i wdzięczność polactwa za ocalenie przed hitlerowską eksterminacją...
        • Gość: ka_p_pa Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce IP: *.lukman.pl 18.09.11, 14:49
          > Ot i wdzięczność polactwa za ocalenie przed hitlerowską eksterminacją...

Uważasz, że sowieci przyszli tu wyzwalać czy ocalać Polaków???
          Oni tu zajmowali teren, całkiem przypadkiem zamieszkany przez Polaków,Ślązaków, Czechów i jeszcze kilka innych nacji.
    • ramatoulaye poza tym Słomka od 15 lat nie jest w KPN 17.09.11, 20:06
      w artykule jest nazywany "liderem KPN"
      • ka_p_pa Re: poza tym Słomka od 15 lat nie jest w KPN 17.09.11, 20:18

pl.wikipedia.org/wiki/Konfederacja_Polski_Niepodleg%C5%82ej_-_Ob%C3%B3z_Patriotyczny
    • sammler Re: Pomniki żołnierzy Armii Czerwonej w Polsce 17.09.11, 22:59
      W Wa-wie też mamy pomnik, zwany pomnikiem Czterech Śpiących, poświęcony polsko-radzieckiemu braterstwu broni. Jak przyjedziesz kiedyś do Wa-wy, jedź pod dworzec wileński i go sobie obejrzyj... Widać go też w "Misiu"...

A na marginesie, pan Słomka w krótkich majteczkach już nie biega... Takie zachowania u człowieka w tym wieku mogą świadczyć o pewnych zaburzeniach... (jakich - nie napiszę, bo mnie - zakamuflowaną opcję niemiecką - pan Słomka oskarży)...

S.
      • Gość: Iza Pomnik żołnierzy Armii Czerwonej - dwie sprawy IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.11, 21:27
        sammler napisał:

> A na marginesie, pan Słomka w krótkich majteczkach już nie biega... Takie zacho
        > wania u człowieka w tym wieku mogą świadczyć o pewnych zaburzeniach...

O tym już od dawna w K-cach wiadomo. Nikt go nigdzie nie widzi ale od czasu do czasu pojawiają się plakaty na przystankach i murach wzywające lud do protestowania przeciwko państwowej polityki prześladowania tego kretyna.
        Ale co do pomnika to sprawa nie jest czarno-biała, dla większości (ale nie wszystkich) ludzi Armia Czerwona to jednak mniejsze zło, gineli na rozkaz Stalina a nie z wyboru czy przekonania, tylko niektórzy zgwałcili, z tych powodów cmentarz ich w Katowicach nie budzi kontrowersji, to przecież część naszej historii ale że ten pomnik stoi na pl. Wolności to hmmmm...
    • tornson Żartem to jest twój prymitywny bełkot. 18.09.11, 12:22
      • billy.the.kid Re: Żartem to jest twój prymitywny bełkot. 18.09.11, 13:42
        TAK jakoś smiesznie, gdyby nie te sołdaty ruskie z tych pomników, na andersa na białym koniku przyszłoby polakom czekać jeszce jakie skromne 4-5 latek. tak se skromnie licząc 500-600 tys.rocznie polków w auszficu,majdanku i jeszce paru zakładach, że o rozwałkach np.w samej w-wie nie wspomnę.no to 2,5mln.ludków mniej. no miło.

wstrętne te ruskie-takioe zbożne dzieło śwabom przerwali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka