Dodaj do ulubionych

Alternatywne spedzanie swiat

14.12.11, 09:19
Spedzmy swieta inaczej, tak jak mamy ochote, a nie robmy wszystko identycznie w te dni jak stado baranow.
Np.:
Zero stresu przed swietami, zadnych dodatkowych zakupow, zakupy jak na zwykly weekend.
Wigilia - zwykla kolacja, dwie kromki chleba, a potem dyskoteka do bialego rana. Zadnych glupich prezentow (Mikolaj jest 6 grudnia a nie 24), zadnego karpia i zadnego oplatka (zyczenia sklada sie na Nowy Rok i tak)
Pierwszy dzien swiat - basen, aquapark, narty, silownia czy inna fizyczna aktywnosc (zadnego odwiedzania rodziny, dziadkow, cioc, babc, pociotkow czy innej piatej wody po kisielu).
Drugi dzien swiat - mozna sie wyspac porzadnie bo i w ten dzien nie idzie sie do pracy! :)

Albo:
Wyjazd za granice bez specjalnej swiatecznej atmosfery.

Moze macie jeszcze inne pomysly?
Obserwuj wątek
    • lepian4 Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 09:21
      Problem w tym, ze w Kraju Rad klimat tez jest swiateczny.
      • imponeross Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 20:04
        lepian4 napisał:

> Problem w tym, ze w Kraju Rad klimat tez jest swiateczny.

W Kraju Rad tak - oni przeciez sa oglupieni przez komune i przez kosciol prawoslawny. Ale we Francji juz nie - tam nikt nie obchodzi wigilii, tylko dobrze sie bawi na dyskotekach, bo nastepny dzien jest przeciez wolny. W Hiszpanii tez nie obchodzi sie wigilii.
        • Gość: Magnus Re: Alternatywne spedzanie swiat IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.11, 18:54
          A z jakiej paki ty w ogole cos swietujesz?Zaiwaniaj do pracy towarzyszu-przeciez ty nic do swietowania nie masz.
          • imponeross Re: Alternatywne spedzanie swiat 19.12.11, 22:01
            Gość portalu: Magnus napisał(a):

> A z jakiej paki ty w ogole cos swietujesz?Zaiwaniaj do pracy towarzyszu-przecie
            > z ty nic do swietowania nie masz.

Swietowanie jest przeciez przedchrzescijanskie. Swietowanie to nie to samo co niechodzenie do pracy. Ty np. musisz isc do kosciola w Zielone Swiatki i w Wielki Piatek (mimo ze to dzien roboczy), inaczej bedziesz sie smazyl w piekle. A ja nie musze wtedy swietowac i nie bede sie smazyl w piekle :)
    • piwi77.0 Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 09:36
      Uważam, że dobrze, że są takie święta, bo rozświetlają (dosłownie) nam trochę te ciemne i zimne dni (za to sensu takich świąt w Australii nie widzę kompletnie). Żarcie to też nie jest kłopot, bo bardzo lubię coś przygotowywać (kuchnią w te dni rządzę ja), a jako że jestem dobrze zorganizowany (tak uważam), nie zabiera mi to dużo czasu. Spotykam się zaś z tymi, których na codzień nie widzę lub widzę bardzo rzadko, więc jest okazja, żeby pogadać, coś wychylić i kilka moich specjałów popróbować. Prezenty, poza symbolicznymi, są niedozwolone. Dopuszczalne są najwyżej artykuły dostępne jedynie tam, gdzie obecni na codzień zamieszkują.
    • fabelo Świętujemy z miłością 14.12.11, 09:43
      Świętujemy w pełni po wegańsku. Żadnych produktów odzwierzęcych, żadnego mięsa, żadnych wędlin, jaj. Świętujemy z miłością :)
      • voxave Re: Świętujemy z miłością 14.12.11, 10:03
        Fabelo---
        • piwi77.0 Re: Świętujemy z miłością 14.12.11, 10:12
          voxave napisała:

a ogórka konserowego to nie laska :)

To też konsekrują? Za pieniądze zrobią wszystko.
          • voxave Re: Świętujemy z miłością 14.12.11, 10:14
            Piwi--a ty sie ogórka konserwowanego nie czepiaj :)
            • piwi77.0 Re: Świętujemy z miłością 14.12.11, 10:20
              Ja do ogórków nic nie mam. No może tyle, że wolę te mniejsze niż te większe. Sorry.
              • lepian4 Re: Świętujemy z miłością 14.12.11, 11:01
                Zwierzaka nie zabije, ale zarlo mu perfidnie wyzre! Kurde, gdzie tu jest logika?
                • piwi77.0 Re: Świętujemy z miłością 14.12.11, 11:05
                  Eksterminacja zwierząt u roślinożerców idzie jeszcze dalej. Nie wspomagają rozrodczości wśród zwierzątek, nie stwarzają im możliwości szybkiego i zdrowego wzrostu.
      • imponeross Z miłością do karpia oczywiscie. 14.12.11, 23:43
        fabelo napisał:

> Świętujemy w pełni po wegańsku. Żadnych produktów odzwierzęcych, żadnego mięsa,
        > żadnych wędlin, jaj. Świętujemy z miłością :)

Jak w usa z miłością do indyka na Swieto Dziekczynienia ;)
      • tehuana Re: Świętujemy z miłością 15.12.11, 01:45
        A to juz Wielkanoc?
    • voxave Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 10:00
      Impo---zagalopowaleś----w pierwszy dzień świat wszystko zamknięte.
      • imponeross Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 20:06
        voxave napisała:

> Impo---zagalopowaleś----w pierwszy dzień świat wszystko zamknięte.

Wyciagi narciarskie tez?...
      • kolter-xl Re: Alternatywne spedzanie swiat 19.12.11, 23:53
        voxave napisała:

> Impo---zagalopowaleś----w pierwszy dzień świat wszystko zamknięte.

No no bez takich mi tu , u mnie Żabka hula od 12 do 16 w każdy świąteczny dzień.
    • lepian4 Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 11:29
      Alternatywa wobec swietowania jest brak swietowania. A moze tez alternatywnie swietowales tez Ramadan?
      • Gość: Yag Re: Alternatywne spedzanie swiat IP: 176.31.202.* 14.12.11, 12:27
        > Alternatywa wobec swietowania jest brak swietowania. A moze tez alternatywnie s
        > wietowales tez Ramadan?

Żeby komuś dogryźć trzeba jeszcze ociupinkę wiedzieć.
        Ramadan to inaczej post, takim odpowiednikiem ś.b.n według mnie jest święto ofiarowania na jego koniec, też się dużo żre i tak dalej.
      • imponeross Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 20:12
        lepian4 napisał:

> Alternatywa wobec swietowania jest brak swietowania. A moze tez alternatywnie s
        > wietowales tez Ramadan?

Ramadanu sie nie swietuje glupku, w ramadan sie posci. Swietuje sie Id (swieto konca ramadanu), obchodzony zreszta przez muzulmanow bardzo uroczyscie.

• lepian4 Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 22:07
          Zatem dyskryminujesz medrcu Mlodszych Braci w Wierze. Jestes podlym rasista! Wstydz sie!
          • imponeross twoi bracia 14.12.11, 23:47
            lepian4 napisał:

> Zatem dyskryminujesz medrcu Mlodszych Braci w Wierze. Jestes podlym rasista! Ws
            > tydz sie!

W jaki sposob dyskryminuje twoich mlodszych braci w twojej wierze?
    • Gość: Yag Re: Alternatywne spedzanie swiat IP: 176.31.202.* 14.12.11, 11:36
      Dla mnie w tym wypadku słowo alternatywne jest trochę nie na miejscu bo nigdy w życiu nie miałam w swoim domu rodzinnym jako takich świąt. Okres ten był zwykle traktowany jak inne dni, może tak trochę jak niedziela, o. Tak więc opisane przez Ciebie spędzanie czasu jest dla mnie czymś zupełnie normalnym i naturalnym.

Jedyne co mnie faktycznie trochę męczy w okresie świątecznym to fakt że nawet jakbym chciała iść na obiad do knajpy, do kina, na basen czy gdziekolwiek indziej to muszę się liczyć z tym że 99% takich przybytków będzie zamkniętych więc zwykle sobie robię jakieś zapasy jedzenia chyba że wyjeżdżam.
      Nie kupuję prezentów więc całą to gorączkową bieganinę po sklepach "bo trzeba coś kupić" mam że tak powiem z głowy.

Jest też kilka innych "klimatów" około świątecznych związanych z handlem które mnie nie tyle irytują co po prostu bawią, taka rozrywka na zasadzie obserwuję jak inni zachowują się jak potłuczeni :-)
      Te witryny sklepów np przystrajane "świątecznie" zaraz po święcie zmarłych, mikołaje i śnieżynki rozdający ulotki, wszechobecny w każdej stacji radiowej "jingle bells" i oczywiście tiry coca-coli jadące na święta do _każdego_ domu bo to oczywiście koniecznie pasuje :-)
      Sorry zapomniałam o "Kevin sam w domu" uważam że święta dla wielu polskich rodzin bez tego filmu nie będą tym samym co kiedyś ;-)
      Generalnie mam fun.

Nie mam nic przeciwko świętom, wręcz przeciwnie, cieszę się kiedy inni fajnie i miło spędzają czas ale to się chyba niezbyt często zdarza? Z tego co widzę większość ludzi kombinuje jakby tu święta "odbębnić" i mieć to z głowy. I to jest dla mnie __hipokryzja__ bo jeśli ktoś jest wierzący to powinien przyjmować swoją wiarę w i wszelkie święta z nią związane całym sobą, czuć to w serduchu i umieć celebrować. Wydaje mi się że w tym momencie święta bożego narodzenia tylko w nielicznych przypadkach mają wymiar religijny. Przynajmniej ja mam takie odczucie.

W tym roku wybieram się pod Niceę odwiedzić znajomych ale to tak jakoś niedawno się urodziło, gdyby nie ich pomysł pewnie siedziałabym w domu. Generalnie nie mam parcia żeby wyjechać koniecznie i za wszelką cenę bo ja od świąt uciekać zwyczajnie nie muszę :-)
      • piwi77.0 Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 11:47
        Gość portalu: Yag napisał(a):

Nie mam nic przeciwko świętom, wręcz przeciwnie, cieszę się kiedy inni fajnie i miło spędzają czas ale to się chyba niezbyt często zdarza?

Myślę, że zdarza się aż nadto często i nie sugerujmy się zarzutami pod adresem tego święta formułowanymi na tym forum. Od tego jest forum, żeby szukać dziury w całym i rozdrapywać nieistniejące rany. Poza tym to święto nie ma żadnego religijnego charakteru i nie o taki w nim chodzi. Coś tam religijnego próbuje się pod nie podwiesić, ale to nie odniosło skutku. Święta Bożego Narodzenia są jasne, radosne i bezbożne. Tak to wygląda z mojego punktu widzenia.
    • spin0za młody Werter 14.12.11, 13:01
      Werter, to się tak Świętami przejął, że na 2 dni przed Wigilią strzelił sobie w łeb z pistoletu.
      Jakie to było romantycznie alternatywne i niepowtarzalne. No i nie musiał Świąt obchodzić.
      • lepian4 Re: młody Werter 14.12.11, 14:13
        Tam chodzilo raczej o Emilie Galotti, nie o swieta.
    • mjot1 Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 20:34
      W tym roku to tych świąt prawie nie ma, bo przypadają w dni zwyczajowo wolne
      Ale Kevin będzie?
      że z nadzieją zaniepokojon zapytam
      • imponeross Podobno nie bedzie w tym roku Kevina... 14.12.11, 21:57
        mjot1 napisał:

> W tym roku to tych świąt prawie nie ma, bo przypadają w dni zwyczajowo wolne
        > Ale Kevin będzie?
        > że z nadzieją zaniepokojon zapytam

Podobno nie bedzie w tym roku Kevina... :(
        • mjot1 Re: Podobno nie bedzie w tym roku Kevina... 15.12.11, 19:24
          imponeross napisał:
          > Podobno nie bedzie w tym roku Kevina... :(

No to po świętach...
          • imponeross Re: Podobno nie bedzie w tym roku Kevina... 19.12.11, 20:42
            mjot1 napisał:

> imponeross napisał:
            > > Podobno nie bedzie w tym roku Kevina... :(
            >
            > No to po świętach...

Moze w przyszlym roku. Ile razy mozna ogladac to samo?
            • mjot1 Re: Podobno nie bedzie w tym roku Kevina... 19.12.11, 21:39
              imponeross napisał:
              > Moze w przyszlym roku. Ile razy mozna ogladac to samo?
              Ależ to jak sianko czy inny opłatek
    • maraviella Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 21:10
      ja tak: wigilija - butle do posrania pierwszy dzień , butle do oporu , drugi dzień butla pożegnalna ! Polecam.
    • wszystkonaraty Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 21:33
      Ja tam ciesze sie Swietami, poki rodzice zyja. Nie mieszkam z nimi, czesto wyjezdzam i lubie te cala nerwowke, sprzatanie. To sa wyjatkowe dni i doceniam kazda chwile:)
      • nehsa Re: Alternatywne spedzanie swiat 14.12.11, 22:05
        I masz rację, bo są to Święta Przyjścia Pana na świat, czyli Syna Ojca, Światłości=Rozumu, ale także Święta RODZINY.

Jezus, jest śmieciem wyobraźni Judasza, który to Judasz za swój pomysł zarobił trzydzieści srebrników. Dlatego święta bożego narodzenia to święta tępych bałwochwalców.
        I lepiej od bałwochwalców, taktownie trzymać się z daleka.
        • imponeross Kult Judasza 14.12.11, 22:56
          nehsa napisał:

> I masz rację, bo są to Święta Przyjścia Pana na świat, czyli Syna Ojca, Światło
          > ści=Rozumu, ale także Święta RODZINY.
          >
          > Jezus, jest śmieciem wyobraźni Judasza, który to Judasz za swój pomysł zarobił
          > trzydzieści srebrników. Dlatego święta bożego narodzenia to święta tępych bałw
          > ochwalców.
          > I lepiej od bałwochwalców, taktownie trzymać się z daleka.

Gdyby nie Judasz to bylaby klapa z calego planu zbawienia! Judasza powinno sie czcic, a nie pluc na niego, bo gdyby nie Judzasz, to nie pojmano by Jezusa, nie moglby umrzec na krzyzu ani zmartwychwstac, i wszyscy teraz smazylibyscie sie w piekle.
          Judasza powinno sie czcic o tyle bardziej, ze przyjal on na siebie bardzo niewdzieczna role.
          • nehsa Re: Kult Judasza 15.12.11, 06:22
            impo!
            Judasz, był pomysłodawcą usprawiedliwienia, zawinionej przez ówczesnych żydowskich kapłanów zbrodni Bogobójstwa, której Ofiarą był Syn Ojca, Światłość=Rozum, bo to Judasz zaproponował, aby w świadectwach pisanych Nauki Ojca, zastąpić Syna Ojca, Światłość, fikcyjną postacią żyda Jezusa, syna człowieczego, bo syna żyda Józefa.

Czego i ty, nie rozumiesz, chociaż jest to napisane, a fakty demaskują mistyfikatora.
            • voxave Re: Kult Judasza 15.12.11, 17:17
              O rany boskie :(
            • imponeross Re: Kult Judasza 17.12.11, 17:03
              nehsa napisał:

> impo!
              > Judasz, był pomysłodawcą usprawiedliwienia, zawinionej przez ówczesnych żydowsk
              > ich kapłanów zbrodni Bogobójstwa, której Ofiarą był Syn Ojca, Światłość=Rozum,
              > bo to Judasz zaproponował, aby w świadectwach pisanych Nauki Ojca, zastąpić Syn
              > a Ojca, Światłość, fikcyjną postacią żyda Jezusa, syna człowieczego, bo syna
              > żyda Józefa.

>
              > Czego i ty, nie rozumiesz, chociaż jest to napisane, a fakty demaskują mistyfik
              > atora.

Jezus byl Aramejczykiem.
    • Gość: Magnus Zrob tak -twoja rodzina bedzie wdzieczna,ze IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.11, 18:53
      lewackiego degenerata w Swieta nie bedzie musiala ogladac.
      • imponeross Swietowanie jak stado baranow 17.12.11, 14:08
        Gość portalu: Magnus napisał(a):

> lewackiego degenerata w Swieta nie bedzie musiala ogladac.

Moja rodzina nie lubi zachowywac sie jak stado baranow... To ze wszyscy musza robic to samo w tym samym czasie to zwykle zachowanie stada baranow.
    • qqazz Nie ma czegos takiego jak alternatywne spędzanie 19.12.11, 21:56
      świat.
      Bo to świeta majace swoja forme zakorzeniona w tradycji, albo obchodzisz je tradycyjnie albo ich nie obchodzisz i tyle, a to co robisz w tym czasie to twoja sprawa ale to na pewno nie jest obchodzenie swiat jezeli nie ma to nic wspólnego z tradycja.

pozdrawiam
      • imponeross Re: Nie ma czegos takiego jak alternatywne spędza 19.12.11, 22:02
        qqazz napisał:

> świat.
        > Bo to świeta majace swoja forme zakorzeniona w tradycji, albo obchodzisz je tra
        > dycyjnie albo ich nie obchodzisz i tyle, a to co robisz w tym czasie to twoja s
        > prawa ale to na pewno nie jest obchodzenie swiat jezeli nie ma to nic wspólnego
        > z tradycja.

Nie mowie o obchodzeniu tylko o spedzaniu swiat.

>
        >
        > pozdrawiam
        • qqazz Re: Nie ma czegos takiego jak alternatywne spędza 19.12.11, 22:10
          Ale co to są dla ciebie za świeta jak ich nie obchodzisz? To nie zadne swieta tylko niczym nieuzasadniony czas wolny w robocie i tyle, spedzasz sobie go jak chcesz ale to nie sa dla ciebie zadne swieta jak jestes np. ateistą, a jak jestes prawosławntm to swieta masz 2 tygodnie później.

pozdrawiam
          • imponeross Re: Nie ma czegos takiego jak alternatywne spędza 21.12.11, 22:38
            qqazz napisał:

> Ale co to są dla ciebie za świeta jak ich nie obchodzisz? To nie zadne swieta t
            > ylko niczym nieuzasadniony czas wolny w robocie i tyle,

Kazdy czas wolny w robocie JEST uzasadniony - przeciez to fajnie miec wolne. I to wolne fajnie jest spedzic inaczej, niz na obchodzeniu swiat.

> spedzasz sobie go jak c
            > hcesz ale to nie sa dla ciebie zadne swieta jak jestes np. ateistą, a jak jeste
            > s prawosławntm to swieta masz 2 tygodnie później.

Bzdura, prawoslawni w Polsce tez maja wolne 25 i 26 grudnia.

>
            > pozdrawiam
            • voxave Re: Nie ma czegos takiego jak alternatywne spędza 22.12.11, 00:56
              I tak po malutku gotuje nam sie ten polski bigosik ----smacznego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka