18.01.12, 19:46
które ze znanych ogólnie dzieł literatury polskiej - chodzi mi głównie o te tomowe cegły pisane w wieku XIX i na poczatku XX - zrobiły na was najlepsze wrażenie i jakie wnioski wyciagacie z nich na dzisiejsze czasy.
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: cegły 18.01.12, 20:15
      chlopi.

uhym, wciaz na mnie robia wrazenie.
    • migreniasta Re: cegły 18.01.12, 20:18
      Sprawdzasz czy czytaliśmy?????
      Trylogię Sienkiewicza jakoś przebrnęłam. Chłopi są całkiem całkiem. Lalkę czytałam za karę. Mickiewicza z żadne skarby nie mogę pojąć.
      Ale Przedwiośnie było strzałem w dziesiątkę.
      Nie wiem,czy wtedy pisało się pod społeczne zamówieniei czy pisarze trafiali w gusta czytelników. Prawda też jest taka,że wtedy nie wszyscy umieli czytać. Dziś niektórym ta umiejętność jest zbyteczna.
      • paco_lopez Re: cegły 18.01.12, 20:48
        z biegiem czasu do hitów zaliczyłem "ziemię obiecaną" i "lalkę" obie cegły mówią wprost; chcesz robić kasę nie wikłaj się w romanse, bo cie zruinują. nawet nie chodzi o to czy ktoś czytał, bo większośc z tych cegieł doczekała się ekranizacji, a brnąć przez te szczegółowe opisy zaułków które mijał borowiecki jak leciał na spotkanie z lucy zucker może działać usypiająco. wydaje i sie , że te teksty stworzone zostały po to, żeby je zekranizować. lubię też "noce i dnie" i " dziewczęta z nowolipek". lżej sie robi człowiekowi jak sobie pomyśli, ze nie jest bogumiłem niechcicem.
    • piwi77.0 Re: cegły 18.01.12, 20:44
      Przedwiośnie czytałem z przyjemnością, w Nad Niemnem i Noce i Dnie było coś co do lektury przyciągało, o całej reszcie nie mam jednak dobrego słowa. Pana Tadeusza, Dziadów, Chłopów nie przeczytałem, nie dałem rady. Wnioski z przeczytanego? Ja nigdy nie mam wniosków z tego czytam, albo mi się to podoba albo nie.
    • massaranduba Re: cegły 18.01.12, 21:48
      "Quo vadis" czytalam zafascyowana przez cala noc :-) Ale to zrozumiale,bo mialam wtedy jedenascie lat.O dziwo kilka lat pozniej nie budzil juz we mnie takiej fascynacji.
    • piwi77.0 Re: cegły 18.01.12, 21:52
      Zapomniałem o Faraonie, zrobił na mnie ogromne wrażenie.
      • massaranduba Re: cegły 18.01.12, 22:25
        piwi77.0 napisał:

> Zapomniałem o Faraonie, zrobił na mnie ogromne wrażenie.

Zapomnialam o "Emancypantkach",wrazenie zrobil na mnie opis seansu spirytystycznego, w sam raz,zeby zafascynowac malolate ;-)
    • klosowski333 Re: cegły 18.01.12, 22:15
      Niektorzy ludkowie oceniaja owe "cegly" przez pryzmat swoich wspomnien z czasow szkolnych, gdy nierzadko do przeczytania tych dziel czuli sie lekko przymuszani. Ale wez dzis, dorosly i dojrzaly czlowieku, do reki takich "Ludzi bezdomnych" czy "Wierna rzeke" a kopara Ci opadnie. Fantastyczna polszczyzna, rewelacyjna narracja, niebanalna fabula, swietnie zarysowane postacie. A pamietasz jak sie meczyles z niektorymi powiesciami Orzeszkowej? No to wez te same rzeczy do reki dzisiaj, gdy jestes 20 lat starszy i zupelnie inaczej na swiat patrzysz. I zdziwisz sie, czlowieku z XXI wieku, gdy natkniesz sie na opisy (postaci, charakterow, ideologii, zdarzen, mechanizow, procesow) jakby idealnie pasujace do wspolczesnosci.
      • massaranduba Re: cegły 18.01.12, 22:34
        klosowski333 napisał:

> I zd
        > ziwisz sie, czlowieku z XXI wieku, gdy natkniesz sie na opisy (postaci, charakt
        > erow, ideologii, zdarzen, mechanizow, procesow) jakby idealnie pasujace do wspo
        > lczesnosci.

Bo dobra literatura jest uniwersalna...
        Mam takie stare wydanie ksiazki"100 bajek" Jana Brzechwy.To byla moja ukochana lektura dziecinstwa,prawie sie z nia nie rozstawalam,spalam z nia,jadlam :-) Jak jeszcze nie znalam alfabetu,to chodzilam po domu i szukalam jelenia,ktory mi poczyta.Uwielbiam Brzechwe do dzisiaj,wracam do tej ksiazki z sentymentem,a jej wartosc jest dla mnie bezcenna.
        • Gość: Yag Re: cegły IP: 176.31.202.* 19.01.12, 01:25
          A wiersze, bajki, uwielbiam!
          To pod "cegły" też podchodzi?
          Krasicki!
          Ale kupiłam Perrault'a ;-))
          A najpiękniejsze bajki to... rosyjskie i nie mówię o Puszkinie!
      • paco_lopez Re: cegły 19.01.12, 21:28
        si senor. ja bym jednak zalecał. w ogóle to wszystkich oszołomów namawiałbym do lektury zanim zaczną piać że jest źle i coraz gorzej a będzie jeszcze gorzej. w dyskusji o przyjęciu euro powinni brać udział biegli z ziemi obiecanej. łódź miała kiedyś ruską administrację, a rublami rozliczali się niemcy, żydzi i polacy. szlachcice zaczynali czyścić buty mieszczanom. nikt nie miał komórki ani internetu.
      • 33qq Re: cegły 20.01.12, 07:58
        Bardzo odkrywcze - ludzkość się nie zmienia, jestem pod wrażeniem :)
    • matylda1001 Re: cegły 18.01.12, 23:26
      ,,Chłopów,, czytałam na pewno więcej niz 25 razy (to nie żart) i juz myslałam, że mam świra ale okazało sie, że niekoniecznie:) Przy okazji zapraszam.
      forum.gazeta.pl/forum/f,86481,Ale_wies_Chlopi_Reymonta.html
      Bardzo lubię tę całą literaturę i gdy chwilowo znudzi mi sie w borynowej chacie, uciekam do salonu Łęckich, lub do dworku Niechciców albo Korczyńskich. Czesto odwiedzam tez goscinne progi Połanieckich. Nawet pomyslałam sobie, ze jesli już kiedys żyłam, to właśnnie w tamtych czasach, sa mi jakoś dziwnie bliskie:)
    • Gość: Yag Re: cegły IP: 176.31.202.* 19.01.12, 01:13
      Szczerze?
      Polskich?
      To chyba nic...
      a mol książkowy podobno.
      Rosyjskie XIX i nawet XX w kocham!
      • voxave Re: cegły 19.01.12, 02:02
        *Ziemia obiecana* oraz*Zmory* Zegadłowicza---caLa polska poezja.
        • billy.the.kid Re: cegły 19.01.12, 09:58
          to też już staroć-
          Z Ł Y- LEOPOLD TYRMAND.
    • paco_lopez Re: cegły 19.01.12, 20:52
      mnie wciąga iwaszkiewicz. on tak dobrze zamknąłby niektórym twarz. nie mógł nawet widzieć, że do radomia można smignąć setką a najgorsi kierowcy to szkachta zwana skodzianie ocatvianie brawurowi i szybsi od każdego.
    • Gość: sixt Re: cegły IP: *.fbx.proxad.net 19.01.12, 23:51
      Zdecydowanie "Ziemia obiecana", z tym ze to zadna cegla nie jest. Ksiazka aktualna wspolczesnie jako fantastyczny, teraz znowu aktualny opis spoleczenstwa nuworyszy, dorobkiewiczow, karierowiczow bez kszty sumienia i zadnych skrupulow, spoleczenstwa gdzie pieniadz jest bogiem, a reszta... sie nie liczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka