Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje godność

24.02.12, 15:55
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11229485,_Czarna_malpo__do_Afryki___Wyrok_za_zniewazenie_Mulatki.html
A może to kolejny przepis z rodzaju obraza uczuć, skoro można zapłacić za "obrazę" może zróbmy jakiś cennik oficjalny?
Ale wtedy bym się zastanowił, czy zdrobnienie mojego imienia mi nie uwłacza i ile mogę z tego wyciągnąć
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 15:56
      Ty pozwij rodziców o odszkodowanie :P
      • yoma Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 15:57
        Albo nie, w końcu co rodzice zawinili. Pozwij wiadomo kogo za wyrobienie koszmarnej marki. Mogę pomóc, bo to byłby fajny precedens :)
        • 33qq Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 16:05
          na razie mam inną sprawę i i tak boję się, że zabraknie mi czasu na pracę ;)

• yoma Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 16:07
            Spoko, dasz radę :)
    • lidka449 Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 16:23
      to nie kwestia ceny z ta godnoscia
      zastanawiajace,ze wielu ludziom na tzw.stanowiskach obrazanie ludzi o odmiennej
      karnacji uchodzi na sucho
      ot tak nazwia sobie posla Godsona -Murzynkiem
      i zero konsekwencji ...
      • Gość: Magnus Re: Ile kosztuje godność IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.12, 16:49
        Mowisz o tym rasiscie Wojewodzkim, ktory publicznie zniewazal czlowieka o innej karnacji?
        • lidka449 Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 16:53
          nie o nim akurat
          posel z ugrupowania PIS bez nazwisk prosze ...
    • ramatoulaye Re: Ile kosztuje naruszenie godności 24.02.12, 18:39
      już wiesz? O to właśnie chodziło w tym wyroku.
    • piwi77.0 Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 18:51
      Ale głupek, że się przyznał! Zasada numer jeden, trzeba się zawsze wszystkiego wypierać.
      • piwi77.0 Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 18:54
        A jeżeli czarna małpo do Afryki kogoś obraża, oznacza to, że jest stuknięty i lepiej żeby udał się do tej Afryki, może tam tak nie mówią i będzie jednego powodu do obrażania się mniej.
        • ramatoulaye Re: Ile kosztuje godność 25.02.12, 00:02
          piwi77.0 napisał:

> A jeżeli czarna małpo do Afryki kogoś obraża, oznacza to, że jest stukni
          > ęty i lepiej żeby udał się do tej Afryki, może tam tak nie mówią i będzie jedne
          > go powodu do obrażania się mniej.

jesteśmy w Polsce i nie tolerujemy tu prymitywnego rasizmu. Jeśli chcesz w ten sposób obrażać ludzi to nie tutaj. Udaj się do Afryki albo na Antarktydę, jak tam Ci pozwolą to sobie używaj.
        • agulha Re: Ile kosztuje godność 26.02.12, 15:39
          Nazwanie kogoś "małpą" i sugerowanie, że nie jest tu u siebie, kiedy jest Polakiem i obywatelem polskim, to nie jest obraza? I to jeszcze "czarna" małpa, czyli wytykanie cechy fenotypowej zupełnie od człowieka niezależnej. Jeśli nazwę Cię "podłą świnią", to "podłość" jest cechą zależną od Ciebie, którą możesz zmienić. Jeśli się nazwie kogoś "durnym baranem", to zakładamy, że nie chodzi o niepełnosprawność intelektualną, tylko brak wysiłku umysłowego, który można nadrobić. I tak mało kategorii jest objętych ochroną prawną - nie ma np. ochrony w kwestii wieku ("stara krowo" do kobiety 85-letniej), niepełnosprawności itd.
          • 33qq Re: Ile kosztuje godność 28.02.12, 11:28
            Piwi to małpa wyblakła, jego nic nie jest w stanie obrazić i uważa, że powinien być wzorem nieskalanym dla innych
    • Gość: chłop Wyrzucic czarny kolor z wykazu kolorow IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 19:03
      i nazwac go afroamerykanski. Nie bedzie zlych skojarzen.
      • piwi77.0 Re: Wyrzucic czarny kolor z wykazu kolorow 24.02.12, 19:06
        Ten przedrostek afro też może już być powodem, że ktos poczuje się znieważony, chyba lepiej poprzestać na amerykański. Albo po prostu milczeć i zamiast gadać lepiej się napić. Chlanie nikogo nie obraża i za to się siedzieć nie idzie.
        • Gość: chłop Re: Wyrzucic czarny kolor z wykazu kolorow IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 19:20
          > Chlanie nikogo nie obraża i za to się siedzieć
          > nie idzie.

Ale za epitet - jestes nachlany- mozna dostac po mordzie.
          • 6burakow Re: Wyrzucic czarny kolor z wykazu kolorow 25.02.12, 17:13
            Gość portalu: chłop napisał(a):

> > Chlanie nikogo nie obraża i za to się siedzieć
            > > nie idzie.
            >
            > Ale za epitet - jestes nachlany- mozna dostac po mordzie.

Clopie: przeciez powiedzial siedz chlaj isiedz cicho.
    • mjot1 Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 19:26
      Godność?
      A cóż to takiego?
      • piwi77.0 Re: Ile kosztuje godność 24.02.12, 19:35
        Niektórzy pytają o godność, jak chcą wiedzieć nazwisko.
    • Gość: chłop Ciekawe IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 19:29
      Ciekawe jak ustawiony jest cennik zniewag? Za kazde slowo, czy za calosc? Pytam, bo gdyby powiedzial - czarna malpo spie...j do Afryki, to czy musialby zaplacic wiecej niz za Czarna malpo spadaj do Afryki?
      • piwi77.0 Re: Ciekawe 24.02.12, 19:38
        Za zdanie zawierające słowa małpa i Afryka automatycznie się płaci - proporcjonalnie do liczby słów w taki zdaniu.
        • Gość: chłop Re: Ciekawe IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 19:43
          A spie...j za frico?
          • piwi77.0 Re: Ciekawe 24.02.12, 19:51
            Chyba za friko, bo słowo to nic nie znaczy, czyli nie obraża.
            • Gość: chłop Re: Ciekawe IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 19:52
              Dobrze wiedziec. W razie co, powolam sie na ciebie.
              • piwi77.0 Re: Ciekawe 24.02.12, 19:55
                A ja w razie czego, to się w żywe oczy wszystkiego wyprę.
                • Gość: chłop Re: Ciekawe IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 20:11
                  Czyli pojdziesz w zaparte.
                  Madry jestes, tak trzymac!
      • ramatoulaye Re: Ciekawe 25.02.12, 00:07
        Gość portalu: chłop napisał(a):

> Ciekawe jak ustawiony jest cennik zniewag? Za kazde slowo, czy za calosc? Pytam
        > , bo gdyby powiedzial - czarna malpo spie...j do Afryki, to czy musialby zaplac
        > ic wiecej niz za Czarna malpo spadaj do Afryki?

spróbuj to się przekonasz. Ale pamiętaj, że możliwość uiszczenia grzywny istnieje tylko za pierwszym razem i to razem z przeprosinami.
        W przypadku recydywy zostaniesz poddany bardziej zdecydowanym metodom resocjalizacji.
        • Gość: chłop Re: Ciekawe IP: *.unknown.vectranet.pl 25.02.12, 12:28
          Nie mam najmniejszego zamiaru sprawdzac tego empirycznie. Nie mam tez najmniejszego zamiaru kogos zniewazac. Czytajac jednak takie teksty, nasuwa mi sie smutna refleksja, ze nasz wymiar sprawiedliwosci dziala tylko jednokierunkowo, tylko odzywki rasistowskie zasluguja na interwencje. Obrazenie bialego czlowieka jest nadal prawie bezkarne. O uzyskaniu odszkodowania za zniewage, lub wyegzekwowanie aktu zadoscuczynienia graniczy niemal z cudem.
          • agulha Re: Ciekawe 26.02.12, 15:45
            Nikt w Polsce nie znieważa z powodu białego koloru skóry, bo to cecha wspólna dla miażdżącej większości populacji. Jeżeli chodzi o obrażanie innego rodzaju, to zdaje się, że są na to inne paragrafy, a mianowicie dotyczące znieważenia. Nie jestem prawniczką, ale to się chyba ściga z oskarżenia prywatnego i chyba są to sprawy cywilne? Natomiast znieważanie z powodu przynależności rasowej, narodowej, etnicznej to inny paragraf, to jest szerzenie nienawiści do tych grup - po angielsku zdaje się "hate crime". I założę się, że osoby odmienne od większości pod względem rasy czy narodowości doznają zniewag bardzo często, a rzadko chce im się podejmować trud walki w sądzie i rzadko udaje im się udowodnić zdarzenie, mieć świadków itp. Znam osoby, które z takich powodów wyemigrowały z kraju - na przykład Polka, która poślubiła (ze 20 lat temu) kolegę po fachu, wykształconego Irakijczyka z zamożnej rodziny, miała serdecznie dość bycia nazywaną "arabską dziwką". Mieszkają z dzieckiem na północ od naszego gościnnego kraju. O Żydach nawet nie wspomnę - niektórzy wyjechali właśnie dlatego, że dzieci były przezywane przez kolegów tylko i wyłącznie z powodu przynależności etnicznej, mimo, że rodziny były zasymilowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka