Dodaj do ulubionych

Reklama jednak osmieszajaca

26.03.12, 20:22
trzeba tylko policzyc i pomyśleć.

Od razu podkreślam, że to mnie nie oburza, tak jak swego czasu niemiecka reklama media marktu, my tez mielismy swoja z Małyszem i bułka z bananem.

Bidny Polak nie ma za co pojechać do Polski i odwiedzić rodziny, jedyna szansa to smsy po 0,1777 euro www.cocacola.es/eurocopa2012/participar
No ale jak sie pięknie asymiluje, prosto z roboty leci do knajpy.
No to załóżmy że w knajpie pije po robocie jak to zmeczony robotnik 4 piwa w sklepie byłyby to 2 litrowe za jakieś 1,80 euro oba, w knajpie mniej wiecej tyle samo da za jedno półlitrowe czyli jakieś 5,40 dziennie euro wiecej, oczywiscie moze nie pić piwa tylko colę która w sklepie za mała butelke kosztuje koło 0,40 euro (zapas na 2 tygodnie 4x2l około 4,20 euro) w knajpie taka butelka bedzie kosztowała jakieś 1 - 1,50 euro czyli 4 butelki dziennie dają nam minimum 2-4 euro róznicy dziennie.
I juz wiemy dlaczego Polaka nie stać na wyjazd do kraju, bo zamiast zbierac pieniadze woli siedzieć i przepijac wszystko w knajpie.
Wystarczyłoby tylko, zeby do knajpy wyszedł sobie od swięta np. w łikend na mecz a na tygodniu staropolską gastarbaiterską tradycją pił tanie marki marketowe (i tak zwykle lepsze niz nasze czołowe) na noclegu czy w parku i już zaoszczędziłby tyle, ze stac by go było latać do domu co miesiąc a i na drobne prezenty dla dzieci i kieszonkowe dla żony na waciki by mu jeszcze zostało.
A gdyby pił tylko w łikendy i jeździł do Polski raz na kwartał.......

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • migreniasta Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 20:27
      Obliczenia ,które poczyniłeś nie udowadniają tezy postawionej w wątku. O co Ci chodzi?
      • ultimate.strike Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 20:38
        Nie powinno się w reklamach umieszczać Polaków. Ale wtedy okaże się, że nas ignorują...
        • qqazz Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 20:40
          Jak by nie było i tak będzie źle ;)

pozdrawiam
      • qqazz Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 20:38
        No bo trzeba pomysleć jak juz napisałem.
        Polak jest przedstawiony jako biedak którego nie stać na przyjazd do Polski i odwiedzenie rodziny a nie stać go bo przepija cięzko zarobione pieniądze w knajpie.
        Czyli głupi Polak woli pic w knajpie i tęsknić za rodziną niz napić się w parku i odwiedzać rodzine co miesiac.

pozdrawiam
        • migreniasta Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 20:46
          A jak trzeba pomyśleć to przepraszam-ja jestem w ciąży.....

A bez myślenia i dywagowania.
          To jest reklama Coca Coli a nie WYBOROWEJ ani hiszpańskiego Żywca. Polak jest tłem tej reklamy -gra drugoplanową rolę. Coca Cola nie promuje alkoholizmu i bumelanctwa. Reklama jest ze wszech miar pozytywna i nie zawiera elementów po których MSZ miałby wzywać hiszpańskiego ambasadora na konsultacje...choć za rządów niektórych kretynów wszystko mogłoby się zdarzyć....
          • artjomka Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:02
            Nie bedzie Hiszpan plul nam w twarz i dzieci nasze polskie, za chlebem rozsiane po swiecie rozpijal jakas tam Coca Cola!
            My sie odwdzieczymy. Od dzisiaj koniec z polska wielkodusznoscia w czestowaniu Wyborowa!
            I nie bedziesz juz Hiszpanie dogryzal do niej bigosem, ani staropolskimi pierogami ruskimi - o kielbasie wyborczej nie wspominajac!
            I przyjdziesz pelzajac do wrot narodu, dzieki ktoremu poznales prawdziwa kulture picia i zarcia!
            Popamietasz!
            Pozdro!
            Polak Kargulem silny!
          • qqazz Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:07
            Aj przepraszam, faktycznie niedawno pisałaś i nawet cos tam odpisywałem.
            Reklama oczywiście nie zawiera elementów po których MSZ miałby sie napinać, jakoś Niemcy nie napinali się po reklamie z Małyszem ani na reklame ani na Małysza.
            To faktycznie reklama coca coli której Polak jest tylko tłem ale w jakis sposób zarysowanym, ze swoja historią, to jak jest przedstawiony to oczywiscie kwestia interpretacji i spojrzenia, moja jest taka jak ja przedstawiłem wyzej.

Taż mozna by było pokazać tego samego Polaka który robi dokładnie to samo tylko jest troche bardziej usmiechnięty, przychodzi do knajpy po pracy, wyjmuje laptoka albo uruchamia ajfona i przeglada ceny biletów po 50-100 euro w obie strony do Polski w tym czasie patrzy na reklame, zastanawia się i postanawia spróbować sesemesa za 0.1777 euro.
            I to od razu inaczej by wygladało, robotnik z Polski usmiechnięty, stać go na bilet, ba nawet się zastanawia zamiast brac od razu najtańszy i z laptoka potrafi skorzystać, albo ajfona uzyć do czegos powazniejszego niż przeglądanie zdjęć.

pozdrawiam
            • migreniasta Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:15
              Za taką reklamę jak powyżej opisałeś to trzeba by było zapłacić i Hiszpanom i Coca Coli........
            • ultimate.strike Murdoch w sukience 26.03.12, 21:15
              Mógłby też Baybachem się po madryckich ulicach toczyć i rozrzucać hiszpańskiej biedocie kapsle z Coli, żeby poznała dobroć naszego radyjowego magnata medialnego.
            • k_a_p_p_a target, kaziu, target 26.03.12, 21:16
              Zastanów się do kogo jest kierowana reklama i kogo ma skłonić do nabycia produktu. Coca-cola to szampan biedaków.
              • ultimate.strike Re: target, kaziu, target 26.03.12, 21:17
                Albo szampan to Coca Cola bogaczy.
        • dritte_dame Reklama jak reklama, ale... 26.03.12, 21:37

... niektóre jej interpretacje moga być ośmieszajace odbiorców reklamy ;)

qqazz napisał:

> Polak jest przedstawiony jako biedak którego nie stać na przyjazd do Polski i o
          > dwiedzenie rodziny

Niekoniecznie.

Ja tam widzę człowieka pracowitego i oszczędnego, z jakimś dobrze określonym długofalowym finansowym celem, do którego wytrwale i z pełną determinacja dąży, ale który to cel na razie niestety wyklucza trwonienie znacznych sum pieniedzy na częste podróże do kraju pochodzenia i z powrotem.

Ale gdyby się trafiła dodatkowa szansa sfinansowania takiej podrózy, to czemu nie..?
    • bling.bling Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:14
      a nie mówiłem że obraża!? Obraza uczuć patriotycznych jest miarą polskości. Ten kto się nie obraża ten nie zasługuje na miano Polaka i na pewno nim nie jest.
      Jakbym był Polakiem to bym się wściekł na tą reklamę.
      • migreniasta Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:16
        DEŻAWI???? Ja już kiedyś czytałam coś podobnego.....
        • bling.bling Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:20
          wczoraj czytałaś w innym wątku. Mało kto jednak zrozumiał. Nawet kallka poległa...
          • migreniasta Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:24
            Skoro poległa to trzeba pogrzeb z honorami jej wyprawić.....A przemówienie niech Oszołek wygłosi.
        • ultimate.strike Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:24
          A co w tym złego? Bardzo fajny kawałek.
      • ultimate.strike Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:17
        > a nie mówiłem że obraża!? Obraza uczuć patriotycznych jest miarą polskości. Ten
        > kto się nie obraża ten nie zasługuje na miano Polaka i na pewno nim nie jest.

Myślisz, ze w następnym NSP narodowość śląską zadeklaruje 40% społeczeństwa? :)
        • bling.bling Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:25
          > Myślisz, ze w następnym NSP narodowość śląską zadeklaruje 40% społeczeństwa? :)

Nie sądzę. W momencie spisu obywatel jest spokojny i zrelaksowany. Wtedy jego wybory są nienaturalne. Poznasz Polaka po pianie toczącej mu się z pyska jak się wścieka a nie po kratce w formularzu
          • ultimate.strike Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:31
            Więc można opracować jakiś miarodajny test polskości, jakiś wkład mierzący ph śliny albo zawartość w ślinie określonych związków o działaniu toksycznym. To by znacznie uprościło naszą politykę.
    • piwi77.0 Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 21:36
      Obejrzałem i nadal nie wiem o co się rozchodzi. Nie wiem kogo ten obrazek miałby ośmieszać czy obrażać i nie wiem w jaki miałoby to być sposób. Możliwe, że po prostu jestem nieco wolniejszy, bo miałem upojny tydzień, ale powoli schodzę do poziomu poniżej 1 promila i wszystko wraca do normy.
      • migreniasta Re: Reklama jednak osmieszajaca 26.03.12, 22:48
        Nie dopuść do kaca Piwi..nie dopuść.
        • piwi77.0 Re: Reklama jednak osmieszajaca 27.03.12, 10:06
          Nigdy nie mam kaca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka