Dodaj do ulubionych

skąd u nas jeszcze antysemityzm?

12.04.12, 14:17
XXIw a tyle się psioczy na żydów?
a tak po prawdzie nasze pokolenie na oczy nie widziało żyda i nie umie go rozpoznać
Nie noszą już pejsów, kapelusza czarnych ubrańjak na filmach
A z resztą jakie to ma znaczenie ? Ważne są ludzkie kontakty.
Czy jesteś Człowiekiem?
A tak na prawdę , to każdy z nas a pewnie większość nosi żydowskie imię jak ; Jan, Piotr, Szymon, Mateusz, Marek,Łukasz, Anna, Monika, Maria...itd

Obserwuj wątek
    • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 14:23
      Monika, to nie jest żydowskie imię, weź że się przesuń?
      • mataharii Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 14:40
        Monika pochodziła z ludu Jerozolimy ,ocierała twarz Chrystusowi gdy szedł na śmierć.
        A mnie chodzi o zjawisko nienawiści do żydów, zjawisko które jest mi zupełnie obce
        ja sama jestem rodowitą warszawianką i nie rozumiem jak można nie szanować człowieka?
        • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 14:45
          mataharii napisał:

> Monika pochodziła z ludu Jerozolimy ,ocierała twarz Chrystusowi gdy szedł na śmierć.

Ona ci o tym opowiedziała ? bo w tych oficjalnych dokumentach słowa o tym nie ma :)
          • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 14:52
            Kolter, bo Ty się na tym znasz, wytłumacz, że Monika to starosłowiańskie imię, a nie żadne żydowskie!
            • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:12
              piwi77.0 napisał:

> Kolter, bo Ty się na tym znasz, wytłumacz, że Monika to starosłowiańskie imię,
              > a nie żadne żydowskie!

Nic mi nie wiadomo żeby jakaś Monisia Jezusa z potu ocierała,ale ponoć to tez imie z tego rejonu świata ino z tej europejskiej części .
              • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:20
                Wiem, że Jezus z kolegami sobie nogi wzajemnie myli (nie pisali jak wysoko), ale kobiet przy myciu nie było.
                • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:23
                  piwi77.0 napisał:

> Wiem, że Jezus z kolegami sobie nogi wzajemnie myli (nie pisali jak wysoko), al
                  > e kobiet przy myciu nie było.

Była co najmniej jedna i drogimi olejkami nogi mu myła .Ponoć :)

(36) Jeden z faryzeuszów zaprosił Go do siebie na posiłek. Wszedł więc do domu faryzeusza i zajął miejsce za stołem. (37) A oto kobieta, która prowadziła w mieście życie grzeszne, dowiedziawszy się, że jest gościem w domu faryzeusza, przyniosła flakonik alabastrowy olejku, (38) i stanąwszy z tyłu u nóg Jego, płacząc, zaczęła łzami oblewać Jego nogi i włosami swej głowy je wycierać. Potem całowała Jego stopy i namaszczała je olejkiem.
                  • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:30
                    Ta historia jest czyjąś fantazją. Nie potrafię sobie wyobrazić siedzącego na krześle Jezusa i kobiety, która od jego tyłu robi cos z przy jego nogach (spróbuj to zainscenizować i zobaczysz, że się nie da). Albo ewangelista coś zmyslił, albo kopiści coś źle przepisali.
                    • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 18:26
                      piwi77.0 napisał:

> Ta historia jest czyjąś fantazją. Nie potrafię sobie wyobrazić siedzącego na kr
                      > ześle Jezusa i kobiety, która od jego tyłu robi cos z przy jego nogach (spróbuj
                      > to zainscenizować i zobaczysz, że się nie da). Albo ewangelista coś zmyslił, a
                      > lbo kopiści coś źle przepisali.

Nie wiem , posłużyłem sie tylko oficjalna wersją .
          • mataharii Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 14:53
            kolter-xl napisał:

> Ona ci o tym opowiedziała ? bo w tych oficjalnych dokumentach słowa o tym nie m
            > a :)

Jest za to w oficjalnych stacjach drogi krzyżowej w każdym kosciele
            • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:07
              A nie pomyliłaś z Matką Boską? To ona występuje na tych stacjach.
            • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:14
              mataharii napisał:

> kolter-xl napisał:
              >
              > > Ona ci o tym opowiedziała ? bo w tych oficjalnych dokumentach słowa o tym
              > nie m
              > > a :)
              >
              > Jest za to w oficjalnych stacjach drogi krzyżowej w każdym kosciele

No a jako ze Krk nie ma nic wspólnego z owym Jezusem to i Monika to ich wymysł. Masz jakiś cytat np z ewangelii ?? Bo ja tak trochę się tym interesuje i nic mi nie wiadomo .
        • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 14:50
          Ja nie ma nic do Żydów, ale nie lubię jak mi ktoś imputuje, że Monika to żydowskie imię!
          • mataharii Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 14:55
            Ja sama mam Monika od Bierzmowania i w niczym mi to nie przeszkadza ,czy to żydowskie czy choćby i muzułmańskie czy jakiekolwiek inne...
            • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:04
              No dobra, od bierzmowania, więc nikt tak Cię nie woła, więc Ci to nie robi, jakie ma pochodzenie. Jak ja bym Ci powiedział jakie ja mam od bierzmowania, to byś padła ze śmiechu. Na szczęście, to gdzieś tylko gnije w papierach i nikt tego nie pamięta.
              • mataharii Re: skądże znowu? 12.04.12, 15:12
                czemu miałabym paść ze śmiechu , skoro imię do bierzmowania każdy sam sobie wybiera???
                Widac miałeś jakiś cel, utożsamienie...
                Ja sama także wybrałam sobie to imię , a nie inne
                a póżniej ... podobała mi sie pios Rudiego Szuberta,,Monika, dziewczyna ratownika"
                • piwi77.0 Re: skądże znowu? 12.04.12, 15:17
                  Jak człowiek głupi, to potrafi sobie coś cudacznego wybrać, a ja wtedy najwidoczniej przesadnie rozgarnięty nie byłem.
            • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:16
              mataharii napisał:

> Ja sama mam Monika od Bierzmowania

Jesteś gejem ?? czy cuś podobnego ?
              • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:42
                Rokita ma też na imię Maryśka i nikt go o gejostwo nie posądza.
                • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 18:27
                  piwi77.0 napisał:

> Rokita ma też na imię Maryśka i nikt go o gejostwo nie posądza

Jego małżeństwo wygląda na zasłonkę :))
        • Gość: inkwizytor Monika? IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.04.12, 19:15
          mataharii napisał:

> Monika pochodziła z ludu Jerozolimy ,ocierała twarz Chrystusowi gdy szedł na śm
          > ierć.

A nie Weronika?
    • klosowski333 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:00
      Nie wszystkie imiona, ktore wymienilas sa hebrajskie. Poza tym zgadzam sie - w XXI wieku antysemityzm i inne formy rasizmu to cecha glupcow.
      • mataharii Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:07
        Właśnie o to mi chodzi Skąd tyle nienawiści do żydów?
        ale i np cyganów, choć tego pewnie bym rozpoznała po ciemniejszej karnacji, włosach...jak Kurro Chimenez :)
        • klosowski333 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:16
          Tego typu uprzedzenia maja rozna geneze, ale jej glownym skladnikiem jest brak wiedzy czyli po prostu glupota. Jezeli czegos nie wiesz, czegos nie znasz, czegos nie rozumiesz, to bardziej jestes sklonna myslec o tym poprzez stereotypy i emocje, czesto podsycane. Jezeli jestes prymitywna i zyjesz w mentalnym zascianku, to opierasz sie na emocjach negatywnych, na lęku i niecheci do obcych, innych. Dla prymitywnych spolecznosci jest to postawa dosc typowa.
        • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 15:20
          mataharii napisał:

> Właśnie o to mi chodzi Skąd tyle nienawiści do żydów?

Ponoć z Żydów wyszedł mesjasz Jezus , który zgładzi Czorta stąd nienawiść owego Czorta do narodu z którego wyszedł jego największy wróg. Ponoć :))

Wy czcicie to, czego nie znacie, my czcimy to, co znamy, ponieważ zbawienie bierze początek od Żydów.
    • mataharii Re: co do imienia to pomyliłam się 12.04.12, 15:22
      Pomyliłam Monike z Weroniką... hahaha...sama z siebie sie uchachałam...:)
      • piwi77.0 Re: co do imienia to pomyliłam się 12.04.12, 15:32
        Weronika, dziewczyna ratownika. Pomyłka nie taka wielka.
      • kolter-xl Re: co do imienia to pomyliłam się 12.04.12, 18:24
        mataharii napisał:

> Pomyliłam Monike z Weroniką... hahaha...sama z siebie sie uchachałam...:)

No a i o Weronice tez nic w ewangeliach nie ma :))
      • Gość: Żyd Monika i Weronika to imiona łacińskie IP: *.artnet.pl 12.04.12, 19:08
        nie mające nic wspólnego z imionami semickimi
    • andrzej.sawa Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 17:01
      Jaki antysemityzm?Jest mnóstwo poprawnych politycznie stronników Arabów tzw.palestyńczyków - to przecież też semici.A może te palanty nie nie wiedzą o tym?
      • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 18:29
        andrzej.sawa napisał:

> Jaki antysemityzm?

taki swojski nasz Polski, katolicki .

>Jest mnóstwo poprawnych politycznie stronników Arabów tzw.palestyńczyków - to przecież też semici.A może te palanty nie nie wiedzą o tym?

No ale o ile każdy wie antysemityzm dotyczy Żydów akurat . Rydzo nie mówił ?
        • andrzej.sawa Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 19:28
          A może zaczniesz się uczyć - Semici to i Arabowie i Żydzi - nie rozumiesz?A może jesteś poprawnym politycznie prymitywem?mam nadzieję,że jednak myślisz.
          • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 19:50
            andrzej.sawa napisał:

> A może zaczniesz się uczyć - Semici to i Arabowie i Żydzi - nie rozumiesz?

Rozumiem ,ale w środowiskach bliskich twojemu sercu akurat antysemityzm to niechęć do Zydów !!

A może jesteś poprawnym politycznie prymitywem?mam nadzieję,że jednak myślisz.

Nie , do katoprawicy się nie zbliżam na odległość strzału z dwururki .
    • bling.bling Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 17:02
      normalnie z mleka się bierze, z mleka
      • ultimate.strike Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 20:26
        Sugerujesz, ze niektóre organizmy wywodzące się z homo sapiens potrafią przerabiać mleko na jad? To jakaś przypadkowa mutacja czy celowa modyfikacja genetyczna?
        • bling.bling Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 20:38
          ultimate.strike napisał:

> Sugerujesz, ze niektóre organizmy wywodzące się z homo sapiens potrafią przerab
          > iać mleko na jad? To jakaś przypadkowa mutacja czy celowa modyfikacja genetyczn
          > a?

tak, ale potrzebny jest katalizator. W tym przypadku potrzeba chleba powszechnego.
          • ultimate.strike Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 21:05
            > tak, ale potrzebny jest katalizator. W tym przypadku potrzeba chleba powszechne
            > go.

Może wzrost cen wyżej wymienionego nas przed wytwarzanymi przez te organizmy toksynami uchroni?
        • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 21:07
          ultimate.strike napisał:

> Sugerujesz, ze niektóre organizmy wywodzące się z homo sapiens potrafią przerab
          > iać mleko na jad? To jakaś przypadkowa mutacja czy celowa modyfikacja genetyczna?

To się nazywa wychowanie religijne.
    • migreniasta Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 17:15
      Na szczęście Migreniasta nie jest imieniem pochodzenia hebrajskiego,za to słowa takie jak :myto,cło,celnik tak.......
      Ja też się z Ciebie uchachałam, Monika jest imieniem greckim. I określa osobę monotematyczną...
      Ta od szmaty i Jezusa to rzeczywiście Weronika.
      Dobrze cokolwiek się przygotować jak zabiera się głos w tak poważnej sprawie.
      • mataharii Re: przyznać się do błędu to ważniejsze 12.04.12, 18:18
        Przygotowac jak przygotować, imiona rzuciłam ot tak do tematu
        Ale przyznać do pomyłki na tak szerokim forum uważam za bardziej istotne i odważne
      • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 18:31
        migreniasta napisała:

> Ta od szmaty i Jezusa to rzeczywiście Weronika.

Mity greckie ??
        • migreniasta Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 18:54
          Opowieści Ewangelistów Kosidowskiego. Nawet zjadliwe w formie. A czy ma to tak duże znaczenie. W Zeusa nie wierzę,ale często opowiadam Marysi o nici Ariadny. Coś nie tak robię?
          • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 19:47
            migreniasta napisała:

> Opowieści Ewangelistów Kosidowskiego. Nawet zjadliwe w formie.

Czytałem ze 20 lat temu , no ale jak widać o tej Weronice to w jakimś apokryfie było .

A czy ma to tak
            > duże znaczenie. W Zeusa nie wierzę,ale często opowiadam Marysi o nici Ariadny.
            > Coś nie tak robię?

No rób co tam ci akurat pasuje.
      • Gość: Żyd racja, to imiona greckie IP: *.artnet.pl 12.04.12, 19:20
        podobnie, jak łacina należące do grupy języków indoeuropejskich, nie mające genezy w językach semickich należących do grupy języków afroazjatyckich. To dwa różne światy.
        Migreniasta słusznie zauważyła.
      • andrzej.sawa Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 19:31
        Szmatą to Ty jesteś.

W tradycji jest chusta /a nie jakaś szmata/ Weroniki.Przeszkadza Ci być grzecznym?Musisz być lewackim bydlęciem?
        • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 19:51
          andrzej.sawa napisał:

> Szmatą to Ty jesteś.
          >
          > W tradycji jest chusta /a nie jakaś szmata/ Weroniki.Przeszkadza Ci być grzeczn
          > ym?Musisz być lewackim bydlęciem?

Tobie zapewne mnie bydlęciem wiara w PIS i ojca świętego w watykanie nie przeszkadza :))) Buraku ??
          • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 19:52
            Nazwanie mnie bydlęciem.
          • andrzej.sawa Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 20:17
            Odwal się z jakimś pisem,nie wiem o co Ci chodzi?
            • bling.bling Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 20:41
              andrzej.sawa napisał:

> Odwal się z jakimś pisem,nie wiem o co Ci chodzi?

Najwyższy poziom szacunku w obrażaniu ludzi. Katolicka kindersztuba?
        • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 13.04.12, 08:25
          andrzej.sawa napisał:

W tradycji jest chusta /a nie jakaś szmata/ Weroniki.

Do wycierania służy szmata, a nie chusta. Chusta jest na głowę muzułmanki. Ktoś coś źle w tej Biblii przetłumaczył, a Ty robisz z tego Tradycję.
          • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 13.04.12, 14:07
            piwi77.0 napisał:

> andrzej.sawa napisał:
            >
            > W tradycji jest chusta /a nie jakaś szmata/ Weroniki.
            >
            > Do wycierania służy szmata, a nie chusta. Chusta jest na głowę muzułmanki. Ktoś
            > coś źle w tej Biblii przetłumaczył, a Ty robisz z tego Tradycję.

On tego z Biblii nie wie ta chusta i ta Weronika z nią to kolejna ale juz późniejsza bajka
          • andrzej.sawa Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 13.04.12, 18:56
            Muzułmanka,to historia z VII wieku,a Nowy Testament,to IV wiek.
            • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 13.04.12, 20:04
              andrzej.sawa napisał:

> Muzułmanka,to historia z VII wieku,a Nowy Testament,to IV wiek.

Nowy Testament to I wiek ,w IV tylko go przetłumaczono na łacinę i scalono w jedno .
              • andrzej.sawa Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 14.04.12, 05:35
                No i to napisałem,tekst Nowego Testamentu,po odrzuceniu apokryfów,powstał w IV wieku.
                • kolter-xl Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 14.04.12, 08:07
                  andrzej.sawa napisał:

> No i to napisałem,tekst Nowego Testamentu,po odrzuceniu apokryfów,powstał w IV
                  > wieku.

No więc głupio napisałeś , bo z tego wynikałoby ze te teksty powstały w IV wieku . No a po prostu w IV -V wieku ustalono co jest kanonicze a co nie
      • piwi77.0 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 12.04.12, 20:33
        migreniasta napisała:

Ta od szmaty i Jezusa to rzeczywiście Weronika.

Przyznam szczerze, że zawsze podziwiałem tę kobietę. Ja, gdybym komuś wycierał ręcznikiem buzię, a ten ktoś zostawiłby mi swój wizerunek, to bym się bardzo przestraszył.
    • Gość: inkwizytor Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.04.12, 19:33
      mataharii napisał:

> XXIw a tyle się psioczy na żydów?

Bo żyd to po prostu kleks (Zemsta Aleksandra Fredro), więc rzecz niepożądana.

Jeśli miałaś na myśli Żyda, a piszesz żyd, to jest to wymowny objaw antysemityzmu.
      Po prostu nie szanujesz ich. Po co zatem pytasz na forum o przyczyny antysemityzmu, zapytaj sama siebie.
      • Gość: Jojo Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.12, 19:59
        kiedy o to jej chodzi,a z Monika wyskoczyla by pewnej blondynce z tv dowalic
      • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 12.04.12, 20:30
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

Jeśli miałaś na myśli Żyda, a piszesz żyd, to jest to wymowny objaw antysemityzmu. Po prostu nie szanujesz ich.

Kto nie szanuje Żydów, ten jest antysemitą? Mam nadzieję, że to jest dowcip.
        • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 12.04.12, 20:37
          Widzisz Ty w ogóle różnicę między wprowadzaniem dyskryminujących przepisów, gnaniem do gett i eksterminacją, a zwykłym brakiem szacunku, czy wszystko wrzucasz do jednego kubła z napisem - antysemityzm?
          • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 12.04.12, 20:39
            Już kiedyś pisałeś, że u Ciebie jest albo - albo. I pewnie u Ciebie, albo ktoś przed Żydem klęczy, albo jest antysemitą? Trzeciej drogi nie ma?
            • ultimate.strike Re: Typowy przykład antysemityzmu 12.04.12, 20:40
              Ale się spieniłeś. :D

> Już kiedyś pisałeś, że u Ciebie jest albo - albo. I pewnie u Ciebie, albo ktoś
              > przed Żydem klęczy, albo jest antysemitą?

Szacunek do człowieka nie oznacza klęczenia tylko brak braku szacunku.
              • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 12.04.12, 20:47
                Czy jak mi ktoś napisze Polak z małej litery, to też mam sie obrażać i wyzywać od jakichś anty? Nie mam zamiaru, nie jestem idiotą. A czyiś szacunek mam gdzieś, ważne żeby mi oddał pieniądze, jeśli jest mi winien.
                • ultimate.strike Re: Typowy przykład antysemityzmu 12.04.12, 21:04
                  > Czy jak mi ktoś napisze Polak z małej litery, to też mam sie obrażać i wyzywać
                  > od jakichś anty?

Nie, i uważam zastosowanie przez autorkę małej litery za błąd, nie za celowe działanie.

> A czyiś szacunek mam gdzieś,

To po Twoich postach nawet widać, nie musisz deklarować.

> ważne żeby mi oddał pieniądze, jeśli jest mi winien.

A jest?
                  • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 08:27
                    ultimate.strike napisał:

A jest?

Kto?
                    • ultimate.strike Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 08:33
                      Mataczysz? :)
            • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.04.12, 21:24
              piwi77.0 napisał:

> Już kiedyś pisałeś, że u Ciebie jest albo - albo.

To nie ten wątek, Piwi. Coś Ci się pomerdało.
              W tamtym wątku istniały tylko dwie opcje, wzajemnie się wykluczające.
              Dostrzeganie innych, dodatkowych opcji było nonsensem.
              • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 08:52

To nie ten wątek, Piwi. Coś Ci się pomerdało.
                W tamtym wątku istniały tylko dwie opcje, wzajemnie się wykluczające.
                Dostrzeganie innych, dodatkowych opcji było nonsensem.

Zawsze istnieje więcej niż tylko dwie opcje. Nawet między plusem, a minusem jest jeszcze zero. Zresztą mimus minusowi też nierówny.
          • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.04.12, 21:21
            Widzę.
        • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.04.12, 21:18
          piwi77.0 napisał:

> Kto nie szanuje Żydów, ten jest antysemitą? Mam nadzieję, że to jest dowcip.

Oj Piwi, Piwi....bredzisz jak Piekarski na mękach...mylisz pojęcia, mylisz wątki, mataczysz...
          Poznaj definicję antysemityzmu, a dopiero potem wygłaszaj te swoje tyrady...

Antysemityzm – postawa wyrażająca uprzedzenie, niechęć, wrogość i dyskryminację Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa, z powodów religijnych, gospodarczych lub politycznych.

Świadome pisanie czyjejś narodowości małą literą jest, czy tego chcesz, czy nie, symptomem lekceważenia danej narodowości. A lekceważenie to nic innego jak brak szacunku, okazywana niechęć. A zatem idealnie pasuje do podanej wyżej definicji.
          I tyle w tej kwestii.
          • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 08:36

Poznaj definicję antysemityzmu, a dopiero potem wygłaszaj te swoje tyrady...

Antysemityzm – postawa wyrażająca uprzedzenie, niechęć, wrogość i dyskryminację Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa, z powodów religijnych, gospodarczych lub politycznych

Ta definicja jest bezwartościowa, bo miesza rzeczy zupełnie od siebie odległe, dlatego ją ignoruję. Co ma niechęć do dyskryminacji, jak można stawiać tu wspólny mianownik? Ta definicja ma chyba jedynie sugerować wielką nieprawdę, że kto ma niechęć, to za chwilę będzie dyskryminować, więc uwaga na tych co mają niechęć. A co wystarczy, żeby zademonstrować niechęć? Wystarczy, że się na siedząco użyje słowa Żyd, po takim można się już tylko spodziewać, że będzie dyskryminował, strzelał w tył głowy i wrzucał żydowskie dzieci do wspólnego dołu. Taki cel ma ta debilna definicja. Bierz sobie ją, ale ja jej nie chcę.
          • migreniasta Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 10:50
            Zgodnie z zasadami języka polskiego, w którym nazwy narodowości zapisywane są dużą literą, a nazwy wyznawców poszczególnych religii - małą, członków narodu żydowskiego, niezależnie od ich wyznania, nazywa się Żydami, natomiast wyznawców judaizmu – żydami[7].
            Istnieją zatem Żydzi niebędący żydami ze względów religijnych. Sytuacja odwrotna nie zachodzi nigdy, gdyż przyjęcie i praktykowanie judaizmu czyni każdego pełnoprawnym członkiem społeczności żydowskiej[8], zatem każdy żyd jest z definicji Żydem.

Pozwoliłam sobie zrobić wklejkę z gugla. To tak w ramach zarzutów jakie poczyniłeś Piwiemu.
            Czasem warto zweryfikować swoją wiedzę zanim się komuś przyklei łatę,by się nie okazało to strzałem w stoopkę.....
            • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 11:31
              Wielce jestem wzruszony, że raczysz poświęcić mi tyle uwagi i troski o moja wiedzę.
              Wykład, jakiego mi raczyłaś udzielić, jest z pewnością niezwykle cenny, ba wiekuiście cenny. I choć wyguglowane przez Ciebie treści mam od dawna w małym palcu, tym niemniej serdecznie dziękuję.

PS A jak przebiega ciąża? Nie skrzypi? Oliwisz ją czasem?
              • migreniasta Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 11:53
                Nie wątpię w zawartość Twojego małego palca..... Ale jak mniemam w serdecznym zabrakło CI dziś serdeczności. Może to dlatego,że dziś 13 piątek?
                A ciąża jest nieźle monitorowana. Zajmują się nią tacy co mają wiedzę z położnictwa we wszystkich palcach.
                • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 11:59
                  migreniasta napisała:

> A ciąża jest nieźle monitorowana. Zajmują się nią tacy co mają wiedzę z położni
                  > ctwa we wszystkich palcach.

Mam nadzieje, że nie tylko w palcach...
                  • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 12:06
                    Co za obskurna nadzieja, wkładanie przez lekarza czegoś więcej niż palców jest niedopuszczalne!
                    • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 12:19
                      piwi77.0 napisał:

> Co za obskurna nadzieja, wkładanie przez lekarza czegoś więcej niż palców jest
                      > niedopuszczalne!

Piwi, ogarnij się,
                      Mówimy o wiedzy, a nie o wkładaniu...
                      Tylko wkładanie Ci w głowie, i to od samego rana....
                      • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 12:45
                        Sam zacząłeś o palcach, a raczej nie przekonasz mnie, że pod opuszkami znajdują się narządy myślowe, więc nie wiedzy myślałeś.
                        • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 12:57
                          piwi77.0 napisał:

> Sam zacząłeś o palcach, a raczej nie przekonasz mnie, że pod opuszkami znajdują
                          > się narządy myślowe, więc nie wiedzy myślałeś.

Jak dziecko...jak dziecko...

Sięgnij do słownika frazeologicznego a z niego dowiesz się, że mieć coś w małym palcu oznacza ni mniej ni więcej: być dobrze przygotowanym, mieć obszerną wiedzę na jakiś temat.

Na przykład: O jego kompetencje możesz być spokojna, on ma kodeks cywilny w małym palcu.
                          • piwi77.0 Re: Typowy przykład antysemityzmu 13.04.12, 13:06
                            Słownikiem, słownikiem, ale sensu to nie ma. Palec z racji nadlokalizacji komórek czuciowych i kompletnego braku komórek myslowych, nie służy do przechowywania wiedzy. A może wymyslił to ktoś, kto zdobywał wiedzę palcami? Potem taki chirurg wkłada paluchy gdzie nie trzeba z ciekawości, którą nazywa głodem wiedzy. A u Ciebie się odzywa nadzieja, że coś jeszcze poza paluchami.
                            • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład antysemityzmu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 13:13
                              Pitolisz.
            • Gość: inkwizytor Typowy przykład braku wiedzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 12:16
              migreniasta napisała:

> Zgodnie z zasadami języka polskiego, w którym nazwy narodowości zapisywane są d
              > użą literą, a nazwy wyznawców poszczególnych religii - małą, członków narodu ży
              > dowskiego, niezależnie od ich wyznania, nazywa się Żydami, natomiast wyznawców
              > judaizmu – żydami[7].
              > Istnieją zatem Żydzi niebędący żydami ze względów religijnych. Sytuacja odwrotna
              > nie zachodzi nigdy, gdyż przyjęcie i praktykowanie judaizmu czyni każdego peł
              > noprawnym członkiem społeczności żydowskiej[8], zatem każdy żyd jest z definicji
              >i Żydem.

Bzdura.

Kto jest Żydem?
              Każdy, kto ma matkę Żydówkę lub przeszedł przez oficjalną procedurę konwersji na judaizm jest Żydem. Należy zaznaczyć, że bycie Żydem nie ma nic wspólnego z przekonaniami lub tym co się robi. Osoba urodzona z rodziców nie-Żydów nawet wyznająca tę samą wiarę jak Żydzi ortodoksyjni oraz przestrzegająca praw i zwyczajów judaizmu nadal pozostaje nie-Żydem nawet dla najbardziej liberalnych odłamów judaizmu podczas gdy osoba urodzona z matki Żydówki nawet jeśli jest ateistą i nigdy nie praktykuje religii żydowskiej nadal uważana jest za Żyda nawet przez ultra ortodoksyjnych Żydów.

Jednym słowem twierdzenie, że:

Przyjęcie i praktykowanie judaizmu czyni każdego peł
              noprawnym członkiem społeczności żydowskiej[8], zatem każdy żyd jest z definicji
              Żydem.

jest niczym innym jak klepaniem bzdur.

> Czasem warto zweryfikować swoją wiedzę zanim się komuś przyklei łatę,by się nie
              > okazało to strzałem w stoopkę.....

I kto tu sobie strzelił w stopę?
              • migreniasta Re: Typowy przykład braku wiedzy 13.04.12, 12:52
                NIKT! Ale Ty usiłujesz strzelić mi. Chowam stópki pod stół.....
                • Gość: inkwizytor Re: Typowy przykład braku wiedzy IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 13:01
                  migreniasta napisała:

> NIKT! Ale Ty usiłujesz strzelić mi. Chowam stópki pod stół.....

Chowaj, chowaj, a przy okazji i głowę ze wstydu...
    • piwi77.0 Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głupi. 13.04.12, 10:14
      Wątek, z pytaniem jak w tytule wątku wprowadzającego, byłby niewyobrażalny na jakimkolwiek europejskim portalu, poza Polską. Wszędzie poza Polską, jest co najmniej taki sam antysemityzm, jak ten w Polsce, ale tam nikt tego tak nie nazywa, a określenia antysemityzm nie przyjmuje się do wiadomości. Jedynym krajem, który bez bicia przyznaje się do antysemityzmu, to Polska. Najgorsze, że dzieje sie to na oczach zagranicy, dla której wszystko układa się wtedy w całość. Polski antysemityzm i polskie obozy koncentracyjne. A winni, że tak jest jesteśmy my sami, bo jestesmy głupcami, przyznajemy się do czegoś, czego u nas nie ma (tak podobno jest salonowo i bułkę przez bibułkę, a Żydzi do nas przyjeżdżają, samooskarżeń wysłuchują i się usmiechają, a my to lubimy, to znaczy, kto lubi ten lubi).
      • ultimate.strike Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 10:20
        Powinniśmy to ukryć? I co jeszcze, mamy ogłaszać światu, że tylko u nas nie ma przestępczości? Ktoś w ten fałsz uwierzy?
        • piwi77.0 Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 10:24
          Moja rada. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i jak koniecznie musisz odpowiedzieć (pamietaj, że obowiązku nie ma), to postaraj się dopiero wtedy. Niech Twoja odpowiedź będzie na temat i niech zawiera nieco sensu.
          • nehsa Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 12:00
            Kim, według nauki-religii judaizmu jest wyznawca judaizmu?
            Wyznawca nauki - religii judaizmu, według nauki-religii judaizmu jest żydem - z małej litery.

A czy w nauce-religii judaizmu kobieta, niewiasta może być żydem?
            Według nauki-religii judaizmu żadna niewiasta, kobieta żydem, czy też żydówką, nie była i nie będzie. A według starożytnego judaizmu - nie wiem czy uległo to zmianie - niewiasta, kobieta nie była nawet człowiekiem.

A czym jest judaizm starożytny i współczesny?
            Jest niezaprzeczalnie ideologią uzurpacji, i wzorcem wszystkich totalitarnych ideologii, a poza tym, jest czyściutkim PRANAZIZMEM.

To kim są ci wszyscy pisaitele wyrazu, "żyd" z wielkiej litery, i filosemici?
            To durne nazistowskie, ideologiczne czyścibuty.
          • ultimate.strike Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 12:08
            Moja odpowiedź jest na temat, sugerowałeś ukrywanie faktu, ze w Polsce istnieje antysemityzm.
            • piwi77.0 Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 12:50
              Sugerować, znaczy pisać coś nie wprost. W moim poście nie ma nic takiego, mój tekst należy czytać dosłownie i też tak go interpetować. Masz trzecie (ostatnie) podejście.
              • ultimate.strike Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 14:18
                > Masz trzecie (ostatnie)
                > podejście.

Dziękuję za szansę ale nie skorzystam.
                • piwi77.0 Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 14:26
                  Kiedy tę trzecią własnie, wykorzystałeś najlepiej.
                  • ultimate.strike Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 13.04.12, 14:30
                    Wiem, miejsca na dyskusję tutaj nie było, a w forumowe mordobicie nie chce mi się pakować.
      • Gość: inkwizytor Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 12:47
        piwi77.0 napisał:

> Wątek, z pytaniem jak w tytule wątku wprowadzającego, byłby niewyobrażalny na j
        > akimkolwiek europejskim portalu, poza Polską. Wszędzie poza Polską, jest co naj
        > mniej taki sam antysemityzm, jak ten w Polsce, ...

Masz racje. Antysemityzm jest wszędzie, w każdym kraju. Polska nie odbiega w tym względzie od normy. Tym niemniej należy z tym walczyć, jak z każdym niepożądanym zjawiskiem.
      • eres2 Re: Nie jesteśmy antysemitami, za to jesteśmy głu 14.04.12, 01:02
        Piwi: Jedynym krajem, który bez bicia przyznaje się do antysemityzmu, to Polska.
        Najgorsze, że dzieje sie to na oczach zagranicy, dla której wszystko układa się wtedy w całość. Polski antysemityzm i polskie obozy koncentracyjne. A winni, że tak jest jesteśmy my sami, bo jestesmy głupcami, przyznajemy się do czegoś, czego u nas nie ma.

eres: …u nas nie ma?
        Jesteś Piwi w błędzie, z poniższego wynika, że w istocie głupcami są ci, którzy twierdzą, że u nas antysemityzmu nie ma.

Wikipedia: 15 czerwca 2006 roku Parlament Europejski przyjął rezolucję, stwierdzającą, że Polska jest krajem zmierzającym do faszyzacji życia publicznego, oraz zarzucającą Polsce wzrost nietolerancji powodowanej antysemityzmem oraz rasizmem, ksenofobią, i homofobią. Pod naciskiem instytucji europejskich wywołanym m.in. akcją Redwatch prowadzoną przez grupęKrew i Honor oraz atakiem na rabina Schudricha przez sympatyka PPN, polski wymiar sprawiedliwości zainteresował się działalnością najbardziej skrajnych polskich grup i środowisk antysemickich np. Combat 18, Krew i Honor, Polska Partia Narodowa.

PAP 23.03.2012:
        ADL: Antysemityzm niepokojąco wysoki w Europie, w tym w Polsce
        Antysemityzm utrzymuje się w Europie i pozostaje tam silniejszy niż w Ameryce - alarmuje w swym raporcie amerykańska Liga Przeciw Zniesławieniom (ADL), specjalizująca się w monitorowaniu sytuacji w tym zakresie na świecie. Wypomina go także Polsce.
        Raport oparto na badaniach sondażowych przeprowadzonych w styczniu br., którym poddano ludność 10 krajów europejskich: Austrii, Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Polski, Węgier, Holandii, Włoch i Norwegii.
        W porównaniu z analogicznymi badaniami w 2009 r. największy wzrost postaw antysemickich nastąpił na Węgrzech - o ile trzy lata temu wykazywało je 47 proc. populacji, dziś jest to aż 63 proc.
        Nastroje takie wzrosły także, choć w mniejszym stopniu, w Hiszpanii i we Francji - gdzie w poniedziałek nieznany sprawca zastrzelił troje dzieci i nauczyciela w szkole żydowskiej w Tuluzie.
        Komentując wyniki sondażu, dyrektor ADL Abraham H. Foxman podkreślił, że antysemityzm pozostaje silniejszy w Europie niż w USA. "Na Węgrzech, w Hiszpanii i w Polsce postawy antysemickie są szczególnie silne i wymagają poważnej reakcji ze strony przywódców politycznych, społecznych i religijnych" - oświadczył.
        Według raportu ADL 48 proc. ludności Polski "okazuje głęboko zakorzenione postawy antysemickie" - taki sam odsetek jak w 2009 r.
        W sondażu respondenci odpowiadali na takie pytania jak: czy prawdą jest, że "Żydzi są bardziej lojalni wobec Izraela niż twojego kraju", że "mają za dużo wpływów w biznesie" i "zbyt dużo mówią o Holokauście"?
        Tomasz Zalewski

tygodnik.onet.pl/1,45145,druk.html
        prof. Kucia w dodatku specjalnym „Tygodnika Powszechnego” pt. „Pamięć Auschwitz”:
        „Polacy nie lubią Żydów – z taką opinią zgadza się prawie połowa z nas. Przeciwnego zdania jest ponad jedna trzecia Polaków.”
        Wprawdzie Holokaust, zagłada Żydów, to wielka zbrodnia, ale dobrze się stało, że w jej wyniku w Polsce prawie w ogóle nie ma Żydów – ten pogląd ilustrujący antysemityzm postholokaustowy podziela 20 proc. Polaków, a odrzuca 67 proc. z nas.

niniwa2.cba.pl/wsp.htm
        Badania nad polskim antysemityzmem, przeprowadzone w 1992 r. pod kierunkiem Ireneusza Krzemińskiego opublikowano w 1996 r. w książce "Czy Polacy są antysemitami?".
        Może najbardziej rewelacyjnym wynikiem badań było ustalenie, iż antysemityzm, niechętny stosunek do Żydów ma związek ze strukturą tożsamości narodowej, w której Polacy własny wizerunek postrzegają w dużym stopniu przez opozycję wobec obrazu Żyda. Podobne postrzeganie polskości, narodowej tożsamości narodziło się, jak można się domyślać w wieku XIX. Opozycja wobec Żydów jako narodowych wrogów nie jest jedyną, ale najważniejszą. Opozycja wobec Niemców, Rosjan i Ukraińców ma mniejsze znaczenia dla narodowej identyfikacji.
        Ustalenie, iż polskość, narodową świadomość traktujemy na zasadzie opozycji, sprzeciwu, walki z czymś nie jest może rewelacją, jest nią dowód, że naczelnym wrogiem są dla Polaków Żydzi, wróg urojony.
        Sam antysemityzm definiowany jest przez Polaków nie jako światopogląd antyżydowski, ale ... agresywne zachowania skierowane przeciw Żydom. Takie rozumienie antysemityzmu po części wyjaśnia, dlaczego Polacy stanowczo zaprzeczają jego istnieniu we współczesnej Polsce. Taka skrajnie uproszczona definicja może świadczyć o niejakim stępieniu wrażliwości społecznej Polaków, ale może też o tolerancji w stosunku do nieagresywnego antysemityzmu (napisy, wypowiedzi, rozmowy).
        Antysemityzm współczesnych Polaków podzielić można na dwa, względnie różne rodzaje antysemityzmu.
        Antysemityzm tradycyjny, jego główną składową jest niechęć religijna ("bogobójstwo") i antysemityzm nowoczesny, jego główną składową jest przekonanie o zbyt wielkim wpływie Żydów na różne sfery życia.

• oszolom-z-radia-maryja to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 12:03
      to ona umacnia w Polakach antysemickie postawy
      • piwi77.0 Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 12:53
        Zastanów się co piszesz. Twoja teza przyjmuje założenie, że w Polsce antysemityzm jest. A to teza błędna. To, że Polacy lubią bić się w piersi, nie oznacza jeszcze, że szczególnie grzeszą, to po prostu od małego wyuczona i mało świadomie robiona czynność.
        • Gość: inkwizytor Re: to walna zasługa gazety wyborczej! IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 13:04
          piwi77.0 napisał:

> Zastanów się co piszesz. Twoja teza przyjmuje założenie, że w Polsce antysemity
          > zm jest. A to teza błędna.

To Twoja teza. Napisałeś przecież:

Wszędzie poza Polską, jest co najmniej taki sam antysemityzm, jak ten w Polsce, ale tam nikt tego tak nie nazywa,
          • piwi77.0 Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 13:19
            Więc na Twoje potrzeby napiszę pełną wersję tamtego mojego zdania.
            Zamiast -
            Wszędzie poza Polską, jest co najmniej taki sam antysemityzm, jak ten w Polsce, ale tam nikt tego tak nie nazywa, (wersja dla domyslnych)
            niech będzie
            Wszędzie poza Polską, jest co najmniej taki sam pseudo-antysemityzm, jak ten w Polsce, ale tam nikt tego antysemityzmem nie nazywa, (wersja dla inkwizytora)

Cały problem i wszystkie nieporozumienia zawierają się w tym, że nie ma dobrej definicji antysemityzmu, bo to co mamy to buble. Potem nie wiemy, czy antysemtyzm to pseudo-antysemityzm, czy to coś złego i co jest gorsze od czego. I tak sobie gadamy, zakładamy wątki, kłócimy sie o nic, a zagranica, gdy to do niej dotrze, rozumie, że nadal mamy z antysemityzmem jakis problem. Na pewno powazny, bo zaowocował on swego czasu polskimi obozami koncentracyjnymi. I widzi ona, że ciągle nie umiemy poradzić sobie z naszą przeszłością, nie przyznajemy się do popełnionych zbrodni, o odszkodowaniach za popełnione nie chcemy słyszeć. Ci okropni Polacy!
            • Gość: inkwizytor Re: to walna zasługa gazety wyborczej! IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 13:33
              Nie wmawiaj Oszołomowi autorstwa tezy, bo sam nim jesteś. Udowodniłem Ci to ponad wszelka wątpliwość, cytując fragment Twojej wypowiedzi. Twierdzisz ponadto, że teza ta jest błędna. To po co produkujesz błędne tezy?

> Cały problem i wszystkie nieporozumienia zawierają się w tym, że nie ma dobrej
              > definicji antysemityzmu, bo to co mamy to buble.

Twoim zdaniem.
              To, że jej nie rozumiesz nie oznacza, że jest niewłaściwa, czy błędna. Założę się, że cała fizyka kwantowa jest wg Ciebie bublem, bo nic z niej nie rozumiesz.
              • piwi77.0 Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 13:42
                Trzeba umieć czytać cudze słowa, a potem się żołądkować. To ja tu bronię tezy, że w Polsce antysemityzmu nie ma, więc jeżeli porównuję polski antysemityzm z europejskim, to z frazy polski antysemityzm czy innej podobnej, nie możesz wnosić, że twierdzę iż antysemityzm w Polsce jest. Przestań liczyć. W życiu 2 plus 2 rzadko jest 4, do matematycznej dokładności brakuje nam słownictwa, a poza tym wszyscy się trochę różnimy i z tego samego każdy otrzyma nieco inny wynik - to też trzeba uwzględnić. Mniej zapatrzenia w siebie, a więcej prób rozumienia intencji innych - tego Ci życzę.
                • Gość: inkwizytor Re: to walna zasługa gazety wyborczej! IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 13:53
                  piwi77.0 napisał:

> Trzeba umieć czytać cudze słowa, a potem się żołądkować. To ja tu bronię tezy,
                  > że w Polsce antysemityzmu nie ma, więc jeżeli porównuję polski antysemityzm z e
                  > uropejskim, ...

Trzeba pisać z sensem. A jego tu ewidentnie nie ma.
                • nehsa Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 18:32
                  Piwi!
                  Ależ ja do ciebie chłopie i twojej oceny sytuacji nic nie mam.
                  A co polskiego antysemityzmu. Nie ma na świecie drugiego takiego społeczeństwa, które byłoby bardziej prożydowskie, niż polskie. Nawet Bogiem w Polsce, jest żyd.

Ale polskie, katolickie w większości społeczeństwo nie rozumie, że im bardziej komukolwiek będą wchodzić do tyłka bez wazeliny, to tym bardziej ten ktoś będzie nimi gardził.
                  Gdyby nie żydowska pogarda polskim społeczeństwem, gdyby nie żydowska sprzedajność wobec każdego, kto im da więcej, współżylibyśmy z żydami w symbiozie.
            • nehsa Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 13:34
              Ostrzeżenie: "Strzeżcie się obłudy żydów.", jest w Waszej ukochanej Biblii, powtórzone setki razy. Fakt pozbawienia przez judaizm kobiet, prawa do miana człowieka, jest w judaizmie zrozumiałe i jasno wyeksponowany.
              Żydowskie opowiastki o tym, że Żydem może być tylko ktoś, kogo urodzi mamusia Żydówka, są tak błazeńsko obłudne, że trzeba być na poziomie inkwizytora, aby te brednie przytaczać. i tymi bredniami uzasadniać pochodzenie żyda.
              • Gość: inkwizytor Re: to walna zasługa gazety wyborczej! IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.12, 13:43
                nehsa napisał:

> Żydowskie opowiastki o tym, że Żydem może być tylko ktoś, kogo urodzi mamusia Ż
                > ydówka, są tak błazeńsko obłudne, że trzeba być na poziomie inkwizytora, aby te
                > brednie przytaczać. i tymi bredniami uzasadniać pochodzenie żyda.

Przykro mi, ale Twoich opowiastek nie będę przytaczać na potwierdzenie czegokolwiek:)))

• nehsa Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 18:35
                  inkwizytorze!
                  Nawet ja moich opowiastek nie przytaczam. Korzystam z wiedzy zafundowanej przez żydów, m.in., takim specom, jak ty.
              • kolter-xl Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 14:16
                nehsa napisał:

> Ostrzeżenie: "Strzeżcie się obłudy żydów.", jest w Waszej ukochanej Bibl
                > ii, powtórzone setki razy.

Setki razy ? a pokaż gdzie ??
                • piwi77.0 Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 14:30
                  Tyle razy ile razy czytasz jakieś zdanie, tyle razy jest to powtórzone.
                • nehsa Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 18:40
                  kolter-xl napisał:

> nehsa napisał:
                  >
                  > > Ostrzeżenie: "Strzeżcie się obłudy żydów.", jest w Waszej ukochane
                  > j Bibl
                  > > ii, powtórzone setki razy.
                  >
                  > Setki razy ? a pokaż gdzie ??

***Przepraszam pomyliłem się. Tysiące razy - winieniem napisać.
                  A dowodem tej żydowskiej obłudy w Biblii, jest niepoliczalna ilość w Biblii wzajemnie wykluczających się treści, które są tak prymitywnie głupie, że zasługują nawet na miano kłamstwa.
                  • kolter-xl Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 20:06
                    nehsa napisał:

> ***Przepraszam pomyliłem się. Tysiące razy - winieniem napisać.
                    > A dowodem tej żydowskiej obłudy w Biblii, jest niepoliczalna ilość w Biblii wza
                    > jemnie wykluczających się treści, które są tak prymitywnie głupie, że zasługują
                    > nawet na miano kłamstwa.

Opa kitu tam nie brak ,ale Żydzi o Żydach ....
                    • nehsa Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 22:48
                      Kołtuś!
                      Cztery Ewangelie są kompilacją wiarygodnych i niewiarygodnych świadectw.
                      Gdyby Polska Publisia na forach potrafiła posługiwać się logiką, do szybko doszłaby do wniosku, że ta wiarygodna część Czterech Ewangelii musiała powstać wcześniej, i do niej dopisano tę niewiarygodną.
                      Na zdrowy chłopski rozum, wzajemnie wykluczające się treści, można, nie wczytując się głęboko w treści Czterech Ewangelii podzielić na dwie grupy, czyli na te, które nie faworyzują żadnej części ludzkości. I na te, które w sposób nieprawdopodobny faworyzują społeczność żydowską - Izraelczyk, żyd Jezus Bogiem - dowód jawnej niesprawiedliwości, która to niesprawiedliwość religijna gawiedź przypisuje Nauce Boga.

Pozostaje odpowiedzieć na retoryczne pytanie:
                      Kto był autorem, tych niesprawiedliwych treści w Czterech Ewangeliach?

Jak czytam te kretyńskie posty o Jezusie, zaczyna mnie mdlić chrześcijańska głupota.
                      • kolter-xl Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 22:54
                        nehsa napisał:

> Pozostaje odpowiedzieć na retoryczne pytanie:
                        > Kto był autorem, tych niesprawiedliwych treści w Czterech Ewangeliach?

Ty nie ??
                      • andrzej.sawa Chamstwo 14.04.12, 05:40
                        Nie musisz wierzyć,ale chamem nie wolno być.

Nie wiem jaki masz poziom wykształcenia,ale chyba wiesz,że znaczna część tekstów biblijnych to język symboli,a nie dosłowny.Tak więc sprzeczności są na poziomie symboli bardzo często nieistotne.

Amen - wiesz co to słowo znaczy?
                        • kolter-xl Re: Chamstwo 14.04.12, 08:14
                          andrzej.sawa napisał:

> Nie musisz wierzyć,ale chamem nie wolno być.

Nie jestem katolikiem.

> Nie wiem jaki masz poziom wykształcenia,ale chyba wiesz,że znaczna część tekstó
                          > w biblijnych to język symboli,a nie dosłowny.ak więc sprzeczności są na poziomie symboli bardzo często nieistotne.

No ale tak się składa ze nie masz racji, takie teksty sprzedaje wam kler uzasadniając w ten sposób to dlaczego nie respektuje zapisów biblijnych.Zdecydowana większość tekstu biblii to nazwijmy to fakty , Jest trochę alegorii czy przypowieści ale wszystko to ma jakis swój sens , zrozumiały dla ludzi .

> Amen - wiesz co to słowo znaczy?

Nie kpij z mojej wiedzy biblijnej bo już setki taki ja ty podkulało ogonek spieprzając z forum z powodu tej bomby zegarowej :)))))))))))))))))
                          • nehsa Re: Chamstwo z tumaństwem. 14.04.12, 10:46
                            Kto jest autorem około 98 % biblijnych tekstów ?

Autorem około 98% biblijnych tekstów są wyznawcy judaizmu, czyli żydzi.

W jakim celu żydzi spreparowali Biblie?

1./ W celu usprawiedliwienia zawinionej przed ponad dwoma tysiącami lat przez żydowskich kapłanów Annasza i Kajfasza zbrodni Bogobójstwa.

2./ W celu zawłaszczenia dziedzictwa Syna(Boga) Światłości, poprzez zastąpienie w świadectwach pisanych Jego Osoby, postacią Izraelczyka, żyda Jezusa, czyli postacią mistyfikatora.

3./ W celu wykreowania i utrwalenia w świadomości ludzi kłamstwa, że społeczność wyznawców judaizmu-żydów, która jest pierwszą, czysto nazistowską społecznością, jest wybrańcem Boga, czyli, że z Boskiego nadania, ma tytuł do bycia "narodem wybranym".

Antysemityzm, to wyraz, którego sens jest świadomie kamuflująco-mistyfikującym.
                            Przysparza żydowskim nazistom, sojuszników - Semitów, którymi żydzi gardzą.
                            Przysparza też antyjudaistom niezasłużenie wrogów - Semitów.

Antysemityzm, uwzględniając jego współczesne znaczenie, to usprawiedliwiona obrona przed agresją nazistowskiej ideologii, której propagatorami i wyznawcami są żydzi.
                        • voxave Re: Chamstwo 14.04.12, 14:32

andrzej.sawa napisał:

> Nie musisz wierzyć,ale chamem nie wolno być.
                          >
                          > Nie wiem jaki masz poziom wykształcenia,ale chyba wiesz,że znaczna część tekstó
                          > w biblijnych to język symboli,a nie dosłowny.Tak więc sprzeczności są na poziom
                          > ie symboli bardzo często nieistotne.
                          >
                          > Amen - wiesz co to słowo znaczy?

W taki sposób każdy absurd można uwiarygodnić.
      • kolter-xl Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 13:24
        oszolom-z-radia-maryja napisał:

> to ona umacnia w Polakach antysemickie postawy

Niemoto , od wieków katolicy mordowali i gnębili Żydów
        Nie GW posądzana jest o antysemityzm a twój nocnik tadka z Torunia
        • piwi77.0 Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 13:26
          Jednak pierwszego katolika (Jezusa) zabili Żydzi, więc dalszy ciąg można traktować trochę jak odwet.
          • kolter-xl Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 14:13
            piwi77.0 napisał:

> Jednak pierwszego katolika (Jezusa) zabili Żydzi, więc dalszy ciąg można traktować trochę jak odwet.

Ech............. , pierwszym chrześcijaninem był Paweł a on nawet Jezusa nie znał , Czyli śmierć Jezusa sprawa pomiędzy Żydami.
            • piwi77.0 Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 14:24
              kolter-xl napisał:

Ech............. , pierwszym chrześcijaninem był Paweł a on nawet Jezusa nie znał , Czyli śmierć Jezusa sprawa pomiędzy Żydami.

W sumie, masz rację. Ale skoro już jesteśmy przy temacie, to jest tu pewien problem, który dawniej, gdy byłem jeszcze katolikiem, nie dawał mi spokoju. Taki Jezus, nachadzał się z całą dwunastką, natłumaczył jełopom, cuda im pokazywał i ile to było warte? Jeden z nich go sprzedał, a pozostała jedenastka skapowała tylko tyle, że trzeba było jej wyznaczyć nowego kierownika z zewnątrz - Pawła, bo by sobie rady nie dała. No to jak ten Jezus, nie potrafił nawet sobie dobrać ludzi do rzeczy, to co warte są te wszystkie jego mądrości?
              • kolter-xl Re: to walna zasługa gazety wyborczej! 13.04.12, 20:02
                piwi77.0 napisał:

Taki Jezus, nachadzał się z całą dwunastką, natłumaczył jełopom, cuda im pokazywał i
                > ile to było warte?

No może to ze dziś np w Chinach na ich tandetnych towarach jest data prawdopodobnych narodzin mistrza ??

Jeden z nich go sprzedał, a pozostała jedenastka skapowała t
                > ylko tyle, że trzeba było jej wyznaczyć nowego kierownika z zewnątrz - Pawła

No niekoniecznie o ile wiem rządził brat Jezusa Jakub, z Piotrem i Janem , możliwe ze było tych szefów więcej .

i uznawszy daną mi łaskę, Jakub, Kefas i Jan, uważani za filary, podali mnie i Barnabie prawicę na znak wspólnoty, byśmy szli do pogan, oni zaś do obrzezanych

, bo by sobie rady nie dała. No to jak ten Jezus, nie potrafił nawet sobie dobrać
                > ludzi do rzeczy, to co warte są te wszystkie jego mądrości?

Po prostu Paweł zdaje się jako jedyny miał na owe czasy więcej niż trzy klasy szkoły powszechnej , chodził do lepszej szkoły . wyrolował ich cwaniak po prostu .

Ja jestem Żydem - mówił - urodzonym w Tarsie w Cylicji. Wychowałem się jednak w tym mieście, u stóp Gamaliela otrzymałem staranne wykształcenie w Prawie ojczystym. Gorliwie służyłem Bogu, jak wy wszyscy dzisiaj służycie.

Lecz pewien faryzeusz, imieniem Gamaliel, uczony w Prawie i poważany przez cały lud, kazał na chwilę usunąć Apostołów i zabrał głos w Radzie:
    • jarka21 Re: skąd u nas jeszcze antysemityzm? 17.04.12, 10:49
      mataharii napisał:

> XXIw a tyle się psioczy na żydów?
      > a tak po prawdzie nasze pokolenie na oczy nie widziało żyda i nie umie go rozp
      > oznać
      > Nie noszą już pejsów, kapelusza czarnych ubrańjak na filmach
      > A z resztą jakie to ma znaczenie ? Ważne są ludzkie kontakty.
      > Czy jesteś Człowiekiem?
      > A tak na prawdę , to każdy z nas a pewnie większość nosi żydowskie imię jak ; J
      > an, Piotr, Szymon, Mateusz, Marek,Łukasz, Anna, Monika, Maria...itd
      >

Aktualne zachowania przedstawicieli tego narodu, powoduja brak symaptii , przyklad : przedstawiciel MFW Stroskan,Murdoch, i wielu innych. Rzutuje to na stosunek do tej nacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka