Dodaj do ulubionych

Odwaga - dzisiaj

24.05.12, 17:45
Kolejny przykład rzeczywistej odwagi w Polsce w dzisiejszych czasach.
Wcześniej podałem przykład przeciwstawienia się szefowi (lub innej osobie, od której jestem w jakiś sposób zależny)
Przykład II: zwrócenie uwagi komuś, że źle robi – np. hałasuje, niszczy mienie, przeklina w m-cu publicznym itp.
Czy odważnie reagujesz w takich sytuacjach? W jaki sposób?
Obserwuj wątek
    • andrzej256 Zwrocenie uwagi homofobom 24.05.12, 18:09
      samo.sedno napisał:

> Kolejny przykład rzeczywistej odwagi w Polsce w dzisiejszych czasach.
      > Wcześniej podałem przykład przeciwstawienia się szefowi (lub innej osobie, o
      > d której jestem w jakiś sposób zależny)

E tam, wieksza odwaga jest zwrocenie komus uwagi w towarzystwie, kto wypowiada tresci homofobiczne. Ludzie boja sie wtedy, ze sami zostana posadzeni o homoseksualizm :)

> Przykład II: zwrócenie uwagi komuś, że źle robi – np. hałasuje, niszcz
      > y mienie, przeklina w m-cu publicznym itp.

To moze ze strachu o swoje zycie (niedawny przyklad policjanta w Warszawie, ktory po zwroceniu uwagi, ze mlodzi ludzie halasuja przyplacil to zyciem po otrzymaniu ciosu nozem).

> Czy odważnie reagujesz w takich sytuacjach? W jaki sposób?
      • samo.sedno Re: Zwrocenie uwagi homofobom 25.05.12, 18:02
        Masz trochę racji. Ale czy to normalne, że teraz każdy boi się zwrócić drugiemu uwagę? A jak kogoś biją, to patrzymy w inną stronę?
      • klosowski333 Re: Zwrocenie uwagi homofobom 26.05.12, 07:23
        A czy to cos strasznego byc posadzonym o homoseksualizm, gdy samemu sie homoseksualista nie jest? Twoi bliscy, przyjaciele wiedza kim jestes, a glupcy moga Ciebie nawet posadzic o to, ze jestes kosmita albo agentem obcego wywiadu. Jakie to ma dla Ciebie znaczenie co mysla o Tobie idioci albo ludzie, ktorzy Ciebie kompletnie nie znaja?

Gdyby mnie ktos posadzil o homoseksualizm, wzruszylbym ramionami. Gdybym byl gejem, nie wstydzilbym sie tego. Mam przyjaciela geja, ktory w dodatku jest Niemcem ;) Nic mi do tego co on robi we wlasnym lozku, bo to jest wylacznie jego sprawa. Jako czlowiek i jako przyjaciel sprawdzil sie bez dwoch zdan, zwlaszcza w biedzie.

A odnosnie tematu powiem tyle - asertywnosc jest cecha ludzi dojrzalych.
    • voxave Re: Odwaga - dzisiaj 26.05.12, 01:53
      Tak,natychmiast---jak slaby fizycznie daję po ryju--jak mocny--wzywam policję.
      • samo.sedno Re: Odwaga - dzisiaj 26.05.12, 16:17
        voxave napisała:

> Tak,natychmiast---jak slaby fizycznie daję po ryju--jak mocny--wzywam policję.

No widzisz, ale tylko ty jeden taką postawą możesz się poszczycić. Ci co o odwadze tyle gadali - milczą
        • torado Re: Odwaga - dzisiaj 26.05.12, 17:23
          samo.sedno napisał:

> voxave napisała:
          >
          > > Tak,natychmiast---jak slaby fizycznie daję po ryju--jak mocny--wzywam pol
          > icję.
          >
          > No widzisz, ale tylko ty jeden taką postawą możesz się poszczycić. Ci co o odwa
          > dze tyle gadali - milczą

samo. sedno a do kogo Ty się zwracasz, bo chyba nie do voxave, która jest.......kobietą......;-)
          • voxave Re: Odwaga - dzisiaj 26.05.12, 19:08

torado napisała:

> samo.sedno napisał:
            >
            > > voxave napisała:
            > >
            > > > Tak,natychmiast---jak slaby fizycznie daję po ryju--jak mocny--wzyw
            > am pol
            > > icję.
            > >
            > > No widzisz, ale tylko ty jeden taką postawą możesz się poszczycić. Ci co
            > o odwa
            > > dze tyle gadali - milczą
            >
            > samo. sedno a do kogo Ty się zwracasz, bo chyba nie do voxave, która jest......
            > .kobietą......;-)

Bo nie przychodzi nikomu do głowy,że kobieta może przywalić torebka z cegła w środku :)
            >
            • samo.sedno Re: Odwaga - dzisiaj 29.05.12, 18:50
              Tym bardziej postawa voxave godna odnotowania (nie wyczułem ironii). Nie pochwalam agresji, ale są sytuacje życiowe gdy trzeba czynnie się przeciwstawić złu i nawet komuś przylać (jeśli samo słowo nie skutkuje, a służb porządkowych nie widać). Nie chodzi o nawoływanie do przemocy, tylko o tzw. odwagę cywilną.
          • samo.sedno Re: Odwaga - dzisiaj 31.05.12, 17:52
            Już do "voxave" poczułem sympatię (a z początku wydawała mi się taka liberalna). Już się bałem, że mi napisze coś w rodzaju: zgłaszam na policje, po czym szybko oddalam się pozostawiając wszystko odpowiednim służbom (to już nie moja sprawa). Tylko, że funkcjonariusze jak się pojawią to po 40 min. (średni czas) – i to już jest naprawdę po wszystkim… Poza tym chyba trudno w każdej sprawie molestować służby porządkowe, i musiałyby być dosłownie wszędzie. A tak torebka silnej kobiety załatwi to szybciej i skuteczniej.

• Gość: bbbbbb Re: Odwaga - dzisiaj IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 26.05.12, 17:40
      Można też zadać inne pytania:
      1. czy chcesz po ryju za wtrącanie się?
      2. czy nie pójdziesz do kicia za skrzywdzenie przestępcy?
      3. czy chcesz mieć porysowany samochód?
      4. czy lubisz chodzić na przesłuchania?
      • voxave Re: Odwaga - dzisiaj 26.05.12, 19:11
        Gość portalu: bbbbbb napisał(a):

> Można też zadać inne pytania:
        > 1. czy chcesz po ryju za wtrącanie się?
        > 2. czy nie pójdziesz do kicia za skrzywdzenie przestępcy?
        > 3. czy chcesz mieć porysowany samochód?
        > 4. czy lubisz chodzić na przesłuchania?

Biore pod uwage te dolegliwości---ale nie moge sie powstrzymać--kiedeys oberwe jak nic ......:)
      • samo.sedno Re: Odwaga - dzisiaj 28.05.12, 18:29
        Gość portalu: bbbbbb napisał(a):

> Można też zadać inne pytania:
        > 1. czy chcesz po ryju za wtrącanie się?
        > 2. czy nie pójdziesz do kicia za skrzywdzenie przestępcy?
        > 3. czy chcesz mieć porysowany samochód?
        > 4. czy lubisz chodzić na przesłuchania?

Mam nadzieję, iż nie sugerujesz, że w Polsce wychodząc na ulicę łatwo można dostać po ryju? A jeszcze nie ma Euro :))
    • Gość: 414 kropek Czterysta czternaście kropek IP: 67.159.36.* 26.05.12, 17:57
      ...........................................................................................................................................................
      ...........................................................................................................................................................
      ........................................................................................................
    • samo.sedno Re: Odwaga - dzisiaj 31.05.12, 17:54
      Szkoda, że o "odwadze dzisiaj" nie chcecie gadać. Temat widać całkowicie teraz nie na czasie.
      A szkoda, podczas Euro ta cecha może się przydać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka