Dodaj do ulubionych

czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia

17.06.12, 15:57
Zaobserwowałem że w ostatnim czasie drastycznie spadł poziom empatii w społeczeństwie. Biorąc pod uwagę że nawet po porażce naszej piłkarskiej drużyny nie potrafimy z radością podziękować za jej występ to uważam że jako społeczeństwo powinniśmy wszyscy trafić na terapię. Czy jedynymi ludźmi którzy cieszą się z występu narodowej reprezentacji Polski są pacjenci z ośrodka resocjalizacyjnego w Łękini ? Czy to że powracają do pełni życia z czeluści swojej dawnej historii ma jakieś znaczenie dla ich empatii? Myślę że tak! My się tego dowiedzieć z ich bloga internetowego który jest pod adresem www.empatyczni.pl .
I teraz mam ważne pytanie! Czy nasze społeczeństwo jeszcze się cieszyć ze swojego życia czy ulega manipulacji polityków o tym że dzieje się tragedia narodowa? Po której jesteś stronie? Cieszysz się życiem czy ciągle marudzisz?
Obserwuj wątek
    • klosowski333 Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 17.06.12, 16:16
      Umiem sie cieszyc nawet z drobiazgow i nie jestem malkontentem. Jestem dumny z tego, co Polska osiagnela w ciagu ostatnich 23 lat. Wiekszosc naszych kibicow podczas Euro tez stanela na wysokosci zadania swietnie i kulturalnie sie bawiac z tysiacami kibicow innych druzyn. Margines spoleczny w postaci bandytow stadionowych jest glosny i widoczny, ale proporcji nie zmienia. Przygniatajaca wiekszosc ludzi zachowuje sie normalnie i w porzadku.
      Mam nadzieje, ze nadal bedziemy tworzyc fajna atmosfere podczas Euro, ktore sie przeciez nie skonczylo. Powoli wchodzi w najciekawsza i decydujaca faze.
      • voxave Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 17.06.12, 17:38
        Cieszę sie jak nie wiem co.Nie kibicuje, więc zal mi doopy nie kurczy.Cieszę sie przede wszystkim z tego, ze zyję :)
    • seth.destructor Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 17.06.12, 19:17
      Moim zdaniem słowo empatia nabrało ostatnio nowego znaczenia: wyobrażanie sobie, jakie wartościowe emocje targają psami i kotami, ewentualnie krowami i świniami i kurami, jak to one czują i myślą, Jednocześnie uczucia hominis sapientis są mieszane z błotem, negowane, wyśmiewane. W szczególności mężczyzn.
    • filippa.pippa Toż to nie jest empatia, prawda? 17.06.12, 20:10
      Znajomość słowa "empatia", a bycie empatycznym, to dwie różne sprawy.
      Nasze społeczeństwo przyzwala na krzywdzenie zwierząt, zabijanie ich i zjadanie. Toż to nie jest empatia, prawda?
      • bling.bling Re: Toż to nie jest empatia, prawda? 17.06.12, 20:16
        bardzo mało empatyczna jest społeczność wegańska różnego rodzaju. Kiedy mówi im się by się odpie...li to się nie odpie...ją. Dlaczego nie szanują moich uczuć i je gwałcą? To też jest empatia. Prawda?
        • filippa.pippa Re: Toż to nie jest empatia, prawda? 17.06.12, 20:21
          bling.bling napisał:

> Dlaczego nie szanują moich uczuć

Uczucia są różne, kwadratowe i podłużne.
          A w ogóle, jakie masz prawo do OKAZYWANIA uczuć pałających zgodą na zakatrupianie czujących istot?
          • bling.bling Re: Toż to nie jest empatia, prawda? 17.06.12, 21:05
            skąd więc twoje przekonanie dla empatii uczuć zwierząt. Może ich uczucia są kwadratowe i podłużne? Może one właśnie pałaja zgodą zakatrupianie istot czujących. I to nawet nie może, ale na pewno.
    • Gość: Stab Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 17.06.12, 20:25
      "Empatia" to rozwodniona, czyli postepowa wersja milosci blizniego i wspolczucia.
      • bling.bling Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 17.06.12, 20:45
        no popatrz, czyli postępacy jednak posługują się moralnością!? A Stab na to, -niemożliwe...
        • Gość: Stab [...] IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 18.06.12, 17:49
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • massaranduba Re: Słowo empatia: nowomowa 18.06.12, 19:56
            Gość portalu: Stab napisał(a):

> Postepacy posluguja sie nowomowa ktora ma dawac zludzenie ze im idzie o moralno
            > sc.

Etyka nie jest zadna "nowomowa",to pojecie z zakresu psychologii humanistycznej.

> Lewactwo wie ze moralnosc jest wzgledna i jako taka nie istnieje.

Co to jest "wzgledna moralnosc"?
            Jezeli chodzi Ci o etyke chrzescijanska, to przyznaje jest bardzo ladna i ciekawa teoria, i nawet dosyc spojna, ale przeciez nie jedyna - jest etyka kantowska, utylitaryzm, etyka cnot, etyka troski...
            A poza tym, nie kazdy kto wierzy w Boga jest aniolem dobroci,a ten kto nie wierzy-nihilista.

• Gość: Stab [...] IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 19.06.12, 02:34
      • massaranduba Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 17.06.12, 21:02

> "Empatia" to rozwodniona, czyli postepowa wersja milosci blizniego i wspolczuci
        > a.

Empatia to po prostu umiejetnosc dostrzegania i rozpoznawania stanow emocjonalnych u innych. To umiejetnosc wspolodczuwania i zrozumienia. Tylko tyle i az tyle.
        Mnie natomiast bardziej interesuje,czy ta milosc blizniego i wspolczucie dotyczy wszystkich ludzi,czy tylko wspolwyznawcow ?
        • Gość: Stab [...] IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 18.06.12, 05:44
          • voxave Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 18.06.12, 06:49

> milosc blizniego i wspolczucie
            > > dotyczy wszystkich ludzi,czy tylko wspolwyznawcow ?
            >
            > Poczytaj kto to jest blizni. Nie myl blizniego z nickiem lewackiego propagandy
            > sty.
            > Blizni to czlowiek. Szczekajacy propagandysta lewacki to maszynka ktora trzeba
            > wylaczyc.

Szczekajacy religiant -sekciarz to dopiero dziwaczne monstrum,które trzeba zwalczac z cała stanowczością, jako niebezpiecznego szkodnika.
          • massaranduba Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 18.06.12, 17:46

> Poczytaj kto to jest blizni. Nie myl blizniego z nickiem lewackiego propagandy
            > sty.

Poczytalam,a jakze:
            „Bliźnim jest każdy człowiek, także ten zagubiony i ciężko grzeszący; także zbójca, łotr. Bo nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają. Nie przyszedłem powołać sprawiedliwych, ale grzeszników” (Mt 9,12–13).

> Szczekajacy propagandysta lewacki to maszynka ktora trzeba
            > wylaczyc.

Wylaczyc ??? To jakis eufemizm ?
            Ech wy, malowani katolicy...
    • piwi77.0 Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 17.06.12, 22:09
      nokoro napisał:

Biorąc pod uwagę że nawet po porażce naszej piłkarskiej drużyny nie potrafimy z radością podziękować za jej występ to uważam że jako społeczeństwo powinniśmy wszyscy trafić na terapię.

problem jest w tym, że zbyt łatwo potrafimy wybaczyć, a nie, że nie potrafimy. Za tak skandaliczną grę, jaką zafundował nam zespół leni zwanych polską drużyną, należą sie gwizdy i przegnanie z przestrzeni publicznej. Ja żadnego z tych pajaców (może z dwoma trzema wyjatkami z polskiej ligi) nie chcę już nigdy więcej widzieć, zaś na widok zapłakanego Lewandowskiego, którego stać był na skargi, że nikt mu nie podawał, rzygać mi się chce. Może jeszcze pustą bramkę panu mistrzowi zapewnić, żeby mógł strzelić gola? Zatem wszystkich przegnać, a nową drużynę budować (niemal) od nowa. I wyłacznie w oparciu o piłkarzy polskiej ligi. Nie są gorsi od przewartościowanych grających w ligach obcych i nie sadzę, aby zajęli gorsze miejsce w grupie niż to, które udało się zająć zespołowi mistrzów w białoczerwonych strojach, które swą postawą zbeszcześcili.
      • 10iwonka10 Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 18.06.12, 09:39
        Grali beznadziejnie wiec co to ma wspolnego z empatia???

Pierwsza czesc jeszcze jako tako....ktorys dziennikarz angielski powiedzial ze chyba im cos do herbaty dosypali w przerwie bo dryga czesc -makabra.

• piwi77.0 Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 18.06.12, 09:47
          Przyzwyczaili się, że jak nam zafundują blamaż z orłem i hymnem w tle, to my im śpiewmy, że nic sie nie stało. Sami ich przyzwyczailismy, że zamiast biegać i pocić się na boisku, można spokojnie przed meczem wychylić po piwku. Potem i tak będzie, że nic się nie stało. Powoli powinniśmy być im wdzięczni, że w ogóle punktualnie pojawili się na meczu, tak ich rozpuściliśmy ty pieprzonym nic się nie stało.
          • Gość: dom.na.drzewie Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia IP: *.pools.arcor-ip.net 18.06.12, 11:36
            u was to kazdy "wystep" jest patriotycznym zrywem takie postkomunistyczne dyrdymal -y druzyna i zawodnicy przeciwnika to wrogowie rezimu podanego jako panstwo - czuwaj wiara;)
            • piwi77.0 Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 18.06.12, 11:50
              A rzecz w tym, aby przestało być patriotycznym zrywem, a zaczęło profesjonalnym przedsięwzięciem.
    • kaballa Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 18.06.12, 21:05
      Powiem slowami , które ktos wcześniej już użył: "Nasze upodobania i preferencje zależą od naszych wartości, i to wszystko zależy od naszej oceny. Jeśli cenię coś, czuję tego smak. Następnie według tego smaku oceniam inne rzeczy...
      Załóżmy, że podawałeś świetny, dobry rocznik wina ze specjalnych zapasów, a także opowiedziałeś o jego historii, oczywiście będziesz je nalewał i cieszył każdym łykiem. Jednak co będzie, jeśli nagle okaże się to błędem, że to wino w rzeczywistości było z beczki przeznaczonej do zwykłego supermarketu?"
      czyli wszystko dokonuje się w nas, więcej w art. "Wypełnienie układanki: Jakie jest pierwotne przesłanie?"
    • elemelska Zna 19.06.12, 09:01
      Empatia to jest jest po prostu współczucie, współodczuwanie.
    • graiyetea Re: czy nasze społeczeństwo zna słowo empatia 20.06.12, 09:23
      Mam wrażenie, że większość osób zna to słowo, jednak mało kto zna jego znaczenie i praktyczne zastosowanie. Jednak całe szczęście zdarzają się wspaniałe jednostki, które rekompensują tych kilku znieczulonych. Całe szczęście:) Pozdrawiam empatycznie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka