Dodaj do ulubionych

eugenika - to jest to !

25.09.12, 09:04
Ostatnio zdarzyło mi się obejżeć kilka odcinków serialu KLAN - i zwróciłem uwagę na los Maćka.Facet z choroba Downa,niezdolny do samodzielnego życia,poznał debilną dziewczynę,i ... żeni się z nią !!! Przecież choroba Downa jest chorobą genetyczną,[21-y chromosom] i potomstwo tych ludzi będzie również downowate ![W-g wszelkiego prawdopodobieństwa].Rozumiem,że Down i debilka są ludżmi,i posiadają pełnię przysługujących im z tego tytułu praw,ale czy koniecznie muszą się rozmnarzać ?

Ciekaw jestem,co wy o tym myślicie ?
Obserwuj wątek
    • filut Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 09:25
      psi-arz napisał:
      >...czy koniecznie muszą się rozmnarzać ?

Rozmnarzać się mogą. Lepiej jednak, aby się nie rozmnażali:P
    • Gość: Michał Głupoty wypisujesz. IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.12, 09:30
      Eugenika to faszystowska pseudonauka i nie ma nic wspólnego z chorobą Downa!
      Choroba Downa nie jest chorobą dziedziczoną tak jak potomstwo garbatego nie musi być garbate.
      Czy koniecznie muszą się rozmnażać sadyści,psychopaci,nałogowi alkoholicy,ćpuny albo ograniczone niedouczone matoły?
      • Gość: ka_p_pa Re: Głupoty wypisujesz. IP: *.interwan.pl 25.09.12, 10:46
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> Eugenika to faszystowska pseudonauka i nie ma nic wspólnego z chorobą Downa!
        > Choroba Downa nie jest chorobą dziedziczoną tak jak potomstwo garbatego nie mus
        > i być garbate.

Niestety, potomstwo ludzi z chorobą Downa prawie na pewno będzie chore. O ile będzie potomstwo, bo szczególnie chłopcy mają znacznie obniżoną płodność.
        • Gość: Michał Re: Głupoty wypisujesz. IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 09:05
          Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
          > Niestety, potomstwo ludzi z chorobą Downa prawie na pewno będzie chore.

Prawie stanowi wielką różnicę.
          Zespół Downa zdarza się również u potomstwa ludzi zdrowych.
          • Gość: kappa Re: Głupoty wypisujesz. IP: *.interwan.pl 26.09.12, 13:12
            Gość portalu: Michał napisał(a):

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
            > > Niestety, potomstwo ludzi z chorobą Downa prawie na pewno będzie chore.
            >
            > Prawie stanowi wielką różnicę.
            > Zespół Downa zdarza się również u potomstwa ludzi zdrowych.

Następny:)
            Prawdopodobieństwo, że urodzi się dziecko z Downem parze nie-downów jest 1 do 1000.
            Prawdopodobieństwo że urodzi się dziecko parze downów jest w ogóle nikłe, gdyż chłopcy są zazwyczaj bezpłodni, a jeśli by się urodziło, to prawie na pewno maiło by ZD i wiele innych schorzeń i nie pozostaje w żadnym związku przyczynowym z urodzeniem dziecka parze nie-downów. Piszę prawie, bo zdarzają się zadziwiające wyjątki, ale te są statystycznie nieistotne i nie stanowią wielkiej różnicy. Stanowią różnicę statystycznie nieistotną. Dlaczego jakaś zadziwiająca poprawność nie pozwala uznać tej oczywistej prawdy?
            • narfi Re: Głupoty wypisujesz. 26.09.12, 17:49
              >Dlaczego jakaś zadziwiająca
              > poprawność nie pozwala uznać tej oczywistej prawdy?

Rozumiem, ze bylo to pytanie retoryczne :)
              Jest to wynik indoktrynacji religijnej, ktorej wszedzie jest pelno,nie tylko w Polsce.
              Wciskanie ludziom na sile ,ze kazde zycie ma wartosc, i ze kazde uposledzenie czy choroba czasem samoistnie ustepuje i dlatego warto splodzic 10 tys. downow,zeby jednemu udalo sie
              prowadzic normalne zycie.
              Gdyby wszystkie bez wyjatku zrodla informacji o Syndromie Downa uczciwie prezentowaly wszystkie fakty,to liczba wyabortowanych downow bylaby bliska 100%,a nie obecne 60-90 w zaleznosci od kraju, a to by bylo trudne do zaakceptowania dla religiantow.
              Wiekszosc popularnych zrodel podaje ,ze istnieje duze prawdopodobienstwo wczesnego Alzheimera u downow,ale trzeba dobrze poszukac w naukowych opracowaniach,zeby dowiedziec sie,ze praktycznie wszystkie downy dostaja Alzheimera okolo 40-ki.
              Oznacza to,ze rodzice,ktorzy przeszli pieklo opiekujac sie mlodym downem,na starosc beda
              miec warzywo w sypialni, zamiast w ogrodku.("alternatywnie inteligentnym" proponuje poczytanie o Alzheimerze).
              No,jestem ciekaw,jaka ciezarna zdecyduje sie donosic taka ciaze.
              Dlatego wlasnie wszystkie informacje o najciezszych uposledzeniach czy chorobach,podawane
              przez lub pod naciskiem, religiantow, zawsze staraja sie uwypuklic nawet najmniejsza szanse
              na pomyslne rokowanie. Stad biora sie takie okreslena jak: "prawie" ,"nie zawsze", "nie na 100%" itd.itp. no i oczywiscie znajda sie ludzie,ktorzy uczepia sie takiej frazy i z uporem maniaka,beda twierdzic,ze "prawie" oznacza wielka roznice w porownaniu do "zawsze".
              To samo dotyczy informacji o pewnych nowotworach.Niektore sa "prawie" w 100% smiertelne,co jest wiadome bezposrednio po diagnozie,ale tego sie nie podaje w popularnych informacjach.Rowniez nie publikuje sie szeroko, szczegolow przebiegu Alzheimera.Pisze sie ogolnikowo o roznych nasilajacych sie symptomach,ale nie pisze sie,ze w koncowej fazie nastepuje calkowita degeneracja systemu nerwowego uniemozliwiajaca kontrole najbardziej podstawowych funkcji zyciowych.Czy taka egzystencje tez mozna nazwac zyciem? .Religianci obawiaja sie , ze takie informacje spowoduja nacisk na zalegalizowanie eutanazji, a to przeciez tez nie jest im w smak i tez beda mowic, ze niby tak to jest z tym Alzheimerem, no, ale "nie zawsze" , a to wielka roznica.
              Faktycznie,nie zawsze.Czasem jakis chory umrze na zapalenie pluc lub sepse spowodowana odlezynami.

• k_a_p_p_a Re: Głupoty wypisujesz. 26.09.12, 18:34
                narfi napisał:

> >Dlaczego jakaś zadziwiająca
                > > poprawność nie pozwala uznać tej oczywistej prawdy?
                >
                > Rozumiem, ze bylo to pytanie retoryczne :)

W zasadzie tak. I wyraz autentycznego zdumienia.
                > Jest to wynik indoktrynacji religijnej, ktorej wszedzie jest pelno,nie tylko w
                > Polsce.
                Akurat massy o to nie podejrzewam, ale w zasadzie tak, podstawowe źródło zlokalizowałeś prawidłowo.

> Wciskanie ludziom na sile ,ze kazde zycie ma wartosc, i ze kazde uposledzenie c
                > zy choroba czasem samoistnie ustepuje i dlatego warto splodzic 10 tys. downow,z
                > eby jednemu udalo sie prowadzic normalne zycie.

Do tego to się sprowadza w gruncie rzeczy. I o ile człowiek z downem ma swoje chwile radości, to jego życie w gruncie rzeczy jest pasmem przerażającego cierpienia fizycznego psychicznego, tak jak napisałeś w dalszej części postu.
                Co mogę dodać?
                Ano jedynie to, że post założycielski jest głupi w drugą stronę. Jeśli już są na świecie ludzie z downem i nasza etyka nie pozwala zabronić im się rozmnażać, no bo i jak, to w gruncie rzeczy taki związek downów jest sytuacją optymalną. Chłopcy z mongolizmem są niepłodni, ale dziewczynki i owszem, mogą zachodzić w ciążę. Dodatkowo zachodzą w ciąże bardzo chętnie- są zalotne, bardzo uczuciowe i kompulsywne i często padają ofiarą nadużyć seksualnych ze strony "zdrowych" zwyroli. Niech więc takie pary jak ze wspomnianego serialu żyją sobie razem, na swoją miarę szczęśliwi, a nie przysporzą społeczeństwu dodatkowych kosztów związanych z obciążonym genetycznie potomstwem.
                • massaranduba Re: Głupoty wypisujesz. 26.09.12, 19:34
                  > I o ile człowiek z downem ma swoje c
                  > hwile radości, to jego życie w gruncie rzeczy jest pasmem przerażającego cierpi
                  > enia fizycznego psychicznego, tak jak napisałeś w dalszej części postu.
                  > Co mogę dodać?

Wiesz Kappa, lepiej juz nic nie dodawaj, tylko przeczytaj chocby ten artykul: www.szansa.katowice.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=2&limitstart=5
                  A jak Ci sie nie chce, to przynajmniej ten fragment:
                  "Większość dzieci z zespołem Downa cechuje średnie lub łagodne upośledzenie umysłowe. Niektóre dzieci są w większym stopniu upośledzone umysłowo, inne mają inteligencję niemal na normalnym poziomie."
                  • Gość: ka_p_pa Re: Głupoty wypisujesz. IP: *.interwan.pl 26.09.12, 23:11
                    massaranduba napisała:

>
                    > Wiesz Kappa, lepiej juz nic nie dodawaj, tylko przeczytaj chocby ten artykul: rel="nofollow">www.szansa.katowice.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=2&limitstart=5
                    > A jak Ci sie nie chce, to przynajmniej ten fragment:
                    > "Większość dzieci z zespołem Downa cechuje średnie lub łagodne upośledzenie
                    > umysłowe. Niektóre dzieci są w większym stopniu upośledzone umysłowo, inne maj
                    > ą inteligencję niemal na normalnym poziomie."

Dokładnie o tym npisał narfi. O złudzeniach, słowach pocieszenia w beznadziejnej sytuacji. Słowa niewiele kosztują. Mamy dla rodzin tych dzieci jedynie słowa, banały że aż zęby bolą:
                    Dzieci z zespołem Downa są w stanie się uczyć. Rodzice często chcą dokładnie wiedzieć jakie umiejętności zdobędzie ich dziecko. Czy będzie w stanie czytać? Czy nauczy się pisać? Jak będzie wyglądać jego uczęszczanie do szkoły? Na żadne z tych pytań nie można odpowiedzieć jednoznacznie mówiąc o jakimkolwiek dziecku. Wiele z dzieci z zespołem Downa uczy się czytać i pisać. Wiele jest włączonych do regularnych klas w szkołach. Pamiętajmy, że "normalne" dzieci też mają szeroki zakres zdolności, tak samo jak dzieci z zespołem Downa.
                    Mają czerpać pocieszenie, że nie tylko ich dzieci są .... no własnie, jakie są? Jakiego użyć słowa, by nie obrazić, nie ranić?
                    A, i jeszcze mamy dla tych rodzin wsparcie- do 115 zł miesięcznie na dziecko. Żyć nie umierać, ale raczej nie zaglądać na forum, gdzie jakiś naziol misio będzie wrzeszczał o faszystowskim rządzie dokonującym redystrybucji jego pieniędzy.
    • Gość: inkwizytor Re: eugenika - to jest to ! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 11:35
      psi-arz napisał:

> Ostatnio zdarzyło mi się obejżeć kilka odcinków serialu KLAN - i zwróciłem uwag
      > ę na los Maćka.Facet z choroba Downa,niezdolny do samodzielnego życia,poznał de
      > bilną dziewczynę,i
      > Ciekaw jestem,co wy o tym myślicie ?

Geniuszu od siedmiu boleści...
      Zanim zaczniesz przyznawać przywileje lub je odbierać innym ludziom, może najpierw:
      1. Naucz się ortografii,
      2. Poczytaj o Zespole Downa,( a nie chorobie Downa ), poznaj jego charakterystykę, poczytaj o możliwościach adaptacyjnych osób z tym zespołem, poczytaj o zróżnicowanym upośledzeniu, itd itd
      3. Nie nazywaj nikogo debilem, jeśli nie chcesz sam być tak nazywany.
      4. Nie wiem, czy wiesz geniuszu, ale...
      Wbrew powszechnemu przekonaniu o tym, że osoby z zespołem Downa są upośledzone umysłowo, nie można tego jednoznacznie stwierdzić. Dzieci rozwijają się najczęściej ze znacznym opóźnieniem, jednak dzięki wcześnie podjętej rehabilitacji ruchowej i intelektualnej są w stanie nadrobić niedomagania spowodowane wadą genetyczną. Dzięki coraz większej wiedzy medycznej na temat zespołu Downa, osoby nim dotknięte mają niewspółmiernie lepsze szanse na prawidłowy rozwój i leczenie wad wrodzonych niż to miało miejsce kilkanaście lat temu i dawniej. Niewątpliwie dzieci urodzone z zespołem Downa wymagają ćwiczeń i wielostronnej stymulacji rozwoju od pierwszych tygodni życia (program wczesnej interwencji), jednak owocem tych wysiłków może być nawet całkiem prawidłowy rozwój. Niektóre osoby z tą wadą uczęszczają do normalnych szkół, a nawet studiują (choć są to wyjątki). Tak więc upośledzenie umysłowe, chociaż często towarzyszy zespołowi Downa, nie jest regułą.
      • lepian4 Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 12:09
        A ja jestem za tym, by gosciu przestal ogladac seriale. Tylko tyle mam do powiedzenia
      • massaranduba Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 12:21
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):
        (...)

Wypada mi sie zgodzic w calosci z tym co napisales. Mysle, ze warto jeszcze dodac, ze :
        "Zgodnie z obowiązującymi zapisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego z 1964 roku "nie może zawrzeć małżeństwa osoba dotknięta chorobą psychiczną albo niedorozwojem umysłowym". Jeżeli jednak stan zdrowia lub umysłu takiej osoby nie zagraża małżeństwu ani zdrowiu przyszłego potomstwa i jeżeli osoba ta nie została ubezwłasnowolniona całkowicie, sąd może jej zezwolić na zawarcie małżeństwa. "
        • Gość: inkwizytor Re: eugenika - to jest to ! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 13:15
          massaranduba napisała:

> Wypada mi sie zgodzic w calosci z tym co napisales.

Jest mi bardzo miło...

W tym konkretnym przypadku, gdyby zawarcie ślubu cywilnego czy konkordatowego nie wchodziło w grę, pozostaje jeszcze możliwość zawarcia tzw ślubu humanistycznego, czy kościelnego (bez cywilnego). Oba nie niosą żadnych skutków prawnych, są jedynie potwierdzeniem czy zamanifestowaniem trwałej, łączącej ich miłości.
          • narfi Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 13:27
            Gość: inkwizytor 25.09.12, 11:35
            >Tak więc upośledzenie umysłowe, chociaż często towarzyszy zespołowi Downa, nie jest regułą.>

en.wikipedia.org/wiki/Down_syndrome
            Wedlug powyzszego zrodla 99.8 % jest uposledzone umyslowo, no ale wedlug ciebie to nie jest regula. Ech,ty oszolomie......
            • Gość: inkwizytor Re: eugenika - to jest to ! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 13:35
              narfi napisał:

> en.wikipedia.org/wiki/Down_syndrome
              > Wedlug powyzszego zrodla 99.8 % jest uposledzone umyslowo, no ale wedlug ciebi
              > e to nie jest regula. Ech,ty oszolomie......

Zaczynasz mnie wkurzać.
              Przeczytasz informacje z jednego źródła, koniecznie napisanego w języku angielskim, bo to nobilituje wg narfiego, i uważasz się nie tylko za eksperta ale też wydaje ci się, że możesz kogoś obrażać. Nie możesz. Czy to jasne, niedouku?
              • narfi Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 13:46
                Angielska wikipedia zawsze podaje swoje zrodla.To dotyczace 99.8% jest tu:

^ a b Fuente: Series de porcentajes obtenidas en un amplio estudio realizado por el CMD (Centro Médico Down) de la Fundación Catalana del Síndrome de Down, sobre 796 personas con SD. Estudio completo en Josep M. Corretger et al (2005). Síndrome de Down: Aspectos médicos actuales. Ed. Masson, para la Fundación Catalana del Síndrome de Down. ISBN 84-458-1504-0. Pag. 24-32.

Tym razem nie po angielsku tylko po wlosku,ale ufam autorom wikipedii,ze wiedzieli co robia,
                a tobie "wyksztalcony inaczej" radze uczyc sie jezykow obcych,szczegolnie angielskiego.
                • Gość: inkwizytor Re: eugenika - to jest to ! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 13:59
                  Znowu rozrabiasz na forum, a potem płaczesz, że jesteś zbanowany.
                  Idź pod budkę z piwem i tam rozrabiaj.
                  • narfi Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 14:06
                    Chciales przez to powiedziec, ze wlasnie tam mam najwieksza szanse cie spotkac ?
                    • Gość: inkwizytor Re: eugenika - to jest to ! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 14:14
                      narfi napisał:

> Chciales przez to powiedziec, ze wlasnie tam mam najwieksza szanse cie spotkac
                      > ?

Znowu pudło!
            • massaranduba Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 14:35
              narfi napisał:

> Wedlug powyzszego zrodla 99.8 % jest uposledzone umyslowo, no ale wedlug ciebi
              > e to nie jest regula.

Slowo regula w powyzszym przykladzie zostalo uzyte w znaczeniu potocznym, ktore sugeruje, ze skoro istnieje wyjatek (osoby bez uposledzenia umyslowego), to cala reszte kwalifikujemy jako regule. Nie jest to jednak jednoznaczne z prawami, ktore obowiazuja w naukach scislych. Zalozmy, ze posluzymy sie regula : " Istnieje takie x dla ktorego dany wzor jest prawdziwy" to okaze sie, ze sa tylko przypadki, ktore podlegaja pod regule i nie ma wyjatkow. Jesli jednak zastosujemy regule " Dla kazdego x dany wzor jest prawdziwy" to regula jest po prostu falszywa, bo istnieje od niej wyjatek. Wszystko wiec zalezy od kwantyfikatora.
              • narfi Re: eugenika - to jest to ! 25.09.12, 14:42
                Tak.
              • Gość: ka_p_pa Re: eugenika - to jest to ! IP: *.interwan.pl 25.09.12, 16:24
                massaranduba napisała:

> narfi napisał:
                >
                > > Wedlug powyzszego zrodla 99.8 % jest uposledzone umyslowo, no ale wedlug
                > ciebie to nie jest regula.
                >
                > Slowo regula w powyzszym przykladzie zostalo uzyte w znaczeniu potocznym
                > , ktore sugeruje, ze skoro istnieje wyjatek (osoby bez uposledzenia umyslowego)
                > , to cala reszte kwalifikujemy jako regule. Nie jest to jednak jednoznaczne z
                > prawami, ktore obowiazuja w naukach scislych.

Itd.
                Bawisz się matematyką. A dowód matematyczny przydatny jest jedynie w matematyce. No, w fizyce jeszcze. Ale nie w naukach przyrodniczych.
                0,2 procentowy wyjątek od reguły nie obala reguły. Pozostaje wyjątkiem, szczególnym zbiegiem okoliczności.
                Twierdzenie, że osoba z zespołem Downa będzie upośledzona jest w 99,8 procentach prawdziwe.
                Twierdzenie, że osoba z zespołem Downa nie będzie upośledzona jest w 0,2 procenta prawdziwe. I tyle. Szansa na brak oznak upośledzenia umysłowego osób z zespołem Downa jest statystycznie nieistotna.
                • Gość: inkwizytor Reguły, reguły, .... IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 17:03
                  Wszystko się zgadza. Dzieci z Zespołem Downa istotnie rodzą się w większości z opóźnieniem umysłowym. Napisałem to zresztą w swoim poście. Czy jest to 99,8%? Tego nie podają opracowania naukowe. Stosują słowo: większość. Takiego też sformułowania i ja użyłem.
                  Napisałem też, zgodnie zresztą z prawdą, że opóźnienia te mogą i są nadrobione, o ile zostaną wcześnie podjęte rehabilitacje ruchowe i intelektualne.
                  Ponadto
                  większość tych dzieci ma opóźnienie umysłowe od łagodnego (IQ 55–70) do średniego (IQ 35–55) stopnia. Iloraz inteligencji dzieci z mozaikowatością jest wyższy o 10–30 punktów. Jeśli tak, to nie ma w ich przypadku mowy o upośledzeniu umysłowym, bo zgodnie z definicją osoby upośledzone to takie, których IQ < 68.
                  Zatem upośledzenie umysłowe dzieci z Zespołem Downa nie jest regułą. I tyle.
                  c.b.d.o.
                  • k_a_p_p_a Re: Reguły, reguły, .... 25.09.12, 18:00

> Wszystko się zgadza. Dzieci z Zespołem Downa istotnie rodzą się w większości z
                    > opóźnieniem umysłowym. Napisałem to zresztą w swoim poście. Czy jest to
                    > 99,8%? Tego nie podają opracowania naukowe. Stosują słowo: większość. Takiego t
                    > eż sformułowania i ja użyłem.

Większość, czyli ponad połowa? To mało precyzyjne. Dostałeś linka do wiki angielskiej, znacznie bogatszej niż polska wersja:
                    mental retardation- 99,8. Z podaniem źródła skąd zaczerpnięto tę liczbę. I twierdzisz, że źródła naukowe tego nie podają?
                    Wiesz co to jest sofizmat ostateczny? to odrzucenie wniosku na przekór materiałowi dowodowemu go potwierdzającemu. Nie idź tą drogą.
                    Co prawda narfi pomylił się- źródło jest po hiszpańsku.
                    jak tak sobie przeglądam artykuły na temat zespołu Downa, to widzę w nich bardziej jednoznaczne stwierdzenie- wszystkie dzieci z zespołem Downa są upośledzone umysłowo.
                    www.answers.com/topic/down-syndrome
                    www.rightdiagnosis.com/d/down_syndrome/stats.htm
                    www.about-down-syndrome.com/down-syndrome-statistics.html
                    To jest reguła i nic nie pomoże kombinowanie z mozaikowatością, bo ta łagodniejsza forma to zaledwie do 2 procent osób z zespołem Downa.

> Napisałem też, zgodnie zresztą z prawdą, że opóźnienia te mogą i są nadrobione,
                    > o ile zostaną wcześnie podjęte rehabilitacje ruchowe i intelektualne.

Nadrobione, to znaczy co? Te dzieci nigdy nie będą w pełni sprawne fizycznie i psychiczne. Ich rehabilitacja polega na nauczeniu w miarę samodzielnego funkcjonowania. W miarę, bo całkiem samodzielne nigdy nie będą. Taka jest brutalna prawda. I nie wyskakuj tu znów z jakimś wyjątkiem bo jeśli 99 dzieci na sto ze zdiagnozowanym Downem jest upośledzona, to to jedno nie falsyfikuje reguły.
                    • Gość: inkwizytor Re: Reguły, reguły, .... IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 18:40
                      k_a_p_p_a napisał:

> I twierdzisz, że źródła naukowe tego nie podają?

Tak, tak twierdzę. Używają sformułowania: większość.

> jak tak sobie przeglądam artykuły na temat zespołu Downa, to widzę w nich bardz
                      > iej jednoznaczne stwierdzenie- wszystkie dzieci z zespołem Downa są upośledzone
                      > umysłowo.

No widzisz. Różne opracowania podają różne wartości. Te wartości to nic innego jak wartości szacunkowe. Nie ma jedynej, przyjętej przez wszystkich wartości.
                      Niepotrzebnie więc narfi drze japę.

> To jest reguła i nic nie pomoże kombinowanie z mozaikowatością, bo ta ła
                      > godniejsza forma to zaledwie do 2 procent osób z zespołem Downa.

Jeśli mozaikowatością dotkniętych jest circa 2% osób z Zespołem Downa, to liczba osób z upośledzeniem umysłowym wynosi circa 98% a nie 99,8%. Proste? Widzisz zatem, że liczba 99,8% wyssana jest z palca. Od tej liczby należy odjąć osoby o IQ > 68. Ilu ich jest? Tego nie podaje nawet wikipedia angielska. A przecież jest dla niektórych wyrocznią:))))

> Nadrobione, to znaczy co? Te dzieci nigdy nie będą w pełni sprawne fizycznie i
                      > psychiczne.

Osoby bez Zespołu Downa też niekoniecznie są w pełni sprawne fizycznie i intelektualnie:)

Nie o to tu chodzi. Chodzi to o przygotowanie ich do w miarę samodzielnego życia. I często się to udaje.
                      Niektórzy nawet kończą "normalne szkoły", niektórzy kończą studia.
                      • Gość: kappa Re: Reguły, reguły, .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.12, 22:20
                        > Jeśli mozaikowatością dotkniętych jest circa 2% osób z Zespołem Downa, to liczb
                        > a osób z upośledzeniem umysłowym wynosi circa 98% a nie 99,8%. Proste? Widzisz
                        > zatem, że liczba 99,8% wyssana jest z palca.

Bzdura. Mozaikowatość też wywołuje upośledzenie umysłowe, tylko lżejsze niż inne formy mongolizmu.

> Od tej liczby należy odjąć osoby o
                        > IQ > 68. Ilu ich jest? Tego nie podaje nawet wikipedia angielska. A przeci
                        > eż jest dla niektórych wyrocznią:))))

Już odjąłeś- te z mozaikowatością:)
                        A dlaczego >68? Bo tak podaje wikipedia?

> Osoby bez Zespołu Downa też niekoniecznie są w pełni sprawne fizycznie i intele
                        > ktualnie:)

Przedziwny tok rozumowania, gody miligrama lub misia. To tak jakbyś ociężałość umysłową misia unieważniał ociężałością umysłową miligrama:))

> Niektórzy nawet kończą "normalne szkoły", niektórzy kończą studia.
                        Trzymaj choć odrobinę poziomu, nie rób sam z siebie durnia i nie wymyślaj na poczekaniu jakiś opowieści dziwnej treści.
                        • Gość: inkwizytor Re: Reguły, reguły, .... IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 22:51
                          Gość portalu: kappa napisał(a):

> Bzdura. Mozaikowatość też wywołuje upośledzenie umysłowe, tylko lżejsze niż inn
                          > e formy mongolizmu.

Żadna bzdura. Najczęściej ich IQ > 68 więc nie są upośledzeni umysłowo.

> A dlaczego >68? Bo tak podaje wikipedia?

Tak, angielska....cytuje hiszpańskiego badacza...:)
                          A na serio, takie są normy.

> Przedziwny tok rozumowania, gody miligrama lub misia. To tak jakbyś ociężałość
                          > umysłową misia unieważniał ociężałością umysłową miligrama:))

Bes sęsu.

> Trzymaj choć odrobinę poziomu, nie rób sam z siebie durnia i nie wymyślaj na po
                          > czekaniu jakiś opowieści dziwnej treści.

Poznaj fakty zanim zaczniesz kogoś obrażać.
                          • k_a_p_p_a Re: Reguły, reguły, .... 25.09.12, 23:00

> Gość portalu: kappa napisał(a):
                            >
                            > > Bzdura. Mozaikowatość też wywołuje upośledzenie umysłowe, tylko lżejsze n
                            > iż inn
                            > > e formy mongolizmu.
                            >
                            > Żadna bzdura. Najczęściej ich IQ > 68 więc nie są upośledzeni umysłowo.

Jak często i kto ustalił taką normę?

> > Przedziwny tok rozumowania, gody miligrama lub misia. To tak jakbyś ocięż
                            > ałość
                            > > umysłową misia unieważniał ociężałością umysłową miligrama:))
                            >
                            > Bes sęsu.

Zgadza się. Twój tok rozumowania sęsu nie ma.
                            To nie jest prawda, ani nawet fałsz:) to po prostu bełkot.

> Poznaj fakty zanim zaczniesz kogoś obrażać.

Wobec tego co wypisujesz jestem nadzwyczaj delikatny.
                            • Gość: inkwizytor Re: Reguły, reguły, .... IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 23:07
                              k_a_p_p_a napisał:

> Zgadza się. Twój tok rozumowania sęsu nie ma.
                              > To nie jest prawda, ani nawet fałsz:) to po prostu bełkot.

Dla ciebie na pewno. Gówno wiesz, gó... rozumiesz, więc każdy racjonalny pogląd nazywasz bełkotem. Typowe.
                    • Gość: inkwizytor I jeszcze jedno! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 18:59
                      k_a_p_p_a napisał:

> I nie wyskakuj tu znów z jakimś wyjątkiem bo jeśli 99 dzieci na sto ze zdi
                      > agnozowanym Downem jest upośledzona, to to jedno nie falsyfikuje reguły.

Konkretnie.
                      Ktoś podaje regułę:
                      99% dzieci z Zespołem Downa jest upośledzonych umysłowo, co oznacza, że 99 dzieci na sto z ZD jest upośledzona umysłowo.

Jeśli jednak przynajmniej dwoje dzieci spośród tych stu dotkniętych Zespołem Downa nie jest upośledzona umysłowo (wystarczy, że ich IQ > 68) to regułę tę możesz spokojnie wyrzucić do kosza. I to "falsyfikuje regułę", czy to Ci się podoba, czy nie.
                      Dlatego też odpowiedzialni naukowcy nie precyzują dokładnej liczby procentowej, bo nie chcą wyjść na głupka.
                      • Gość: kappa Re: I jeszcze jedno! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.12, 22:35

> k_a_p_p_a napisał:
                        >
                        > > I nie wyskakuj tu znów z jakimś wyjątkiem bo jeśli 99 dzieci na sto ze zd
                        > i
                        > > agnozowanym Downem jest upośledzona, to to jedno nie falsyfikuje reguły.
                        >
                        > Konkretnie.
                        > Ktoś podaje regułę:
                        > 99% dzieci z Zespołem Downa jest upośledzonych umysłowo, co oznacza, że 99 dzie
                        > ci na sto z ZD jest upośledzona umysłowo.

Ja podaję jako przykład rachunkowy. Żeby ci było łatwiej zaokrągliłem.
                        99,8 procenta podaje wiki za hiszpańskim badaczem, dostałeś wszelkie linki i nie rób obciachu. Specjalnie dla ociężałych umysłowo przełożę to na twój sposób pojmowania:
                        Źródło na które powołuje się wiki podaje że 99,8 procenta osób dotkniętych zespołem Downa wykazuje niedorozwój umysłowy.
                        To znaczy, że na każde 1000 osób dotkniętych zespołem Downa 998 osób wykazuje niedorozwój umysłowy. Czy teraz jest to dla ciebie jasne?

> Jeśli jednak przynajmniej dwoje dzieci spośród tych stu dotkniętych Zespołem Do
                        > wna nie jest upośledzona umysłowo (wystarczy, że ich IQ > 68) to regułę tę
                        > możesz spokojnie wyrzucić do kosza. I to "falsyfikuje regułę", czy to Ci się po
                        > doba, czy nie.

Twój tok rozumowania można streścić tak- skoro na 1000 osób z ZD 998 wykazuje objawy niedorozwoju umysłowego, to ZD nie powoduje niedorozwoju umysłowego.

Żeby było ci łatwiej pojąć jakie bzdety wypisujesz, to dam analogiczny przykład:

Skoro Vesna Vulović, serbska stewardessa która 26 stycznia 1972 przeżyła upadek z wysokości 10 160 metrów po tym, jak w samolocie którym leciała, eksplodowała bomba, śmiało można twierdzić, że upadek na ziemię z wysokości 10 km nie prowadzi z reguły do śmierci upadającego.
                        • Gość: inkwizytor Re: I jeszcze jedno! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 23:01
                          Gość portalu: kappa napisał(a):

> Ja podaję jako przykład rachunkowy. Żeby ci było łatwiej zaokrągliłem....

Zaokrąglaj dalej...
                          Nie mam najmniejszego zamiaru prowadzić dyskusji z czubkiem.
                          • k_a_p_p_a Re: I jeszcze jedno! 25.09.12, 23:07
                            Das ist nicht nur nicht richtig, es ist nicht einmal falsch!
                            • Gość: inkwizytor Re: I jeszcze jedno! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 23:09
                              Czubek po niemiecku gada...
                              • k_a_p_p_a Re: I jeszcze jedno! 25.09.12, 23:18

> Czubek po niemiecku gada..
                                To nie ja, to Wolfgang Pauli, absolwencie prestiżowego liceum:))
                                • Gość: inkwizytor Re: I jeszcze jedno! IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.12, 23:33
                                  Fiu fiu, to ty ucony cubek jesteś...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka