Dodaj do ulubionych

Episkopat apeluje do MEN w sprawie religii

25.10.12, 10:23
Religia i etyka powinny zostać przywrócone do ramowego programu nauczania - uważa komisja wychowania katolickiego Konferencji Episkopatu Polski, która apeluje do Ministerstwa Edukacji Narodowej o zmianę rozporządzenia w tej sprawie.
wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Episkopat-apeluje-do-MEN-o-zamiane-rozporzadzenia-ws-religii,wid,15038125,wiadomosc.html

Biskupi apelują, ale nawet przez chwilkę nie dopuszczają myśli, że sami mogliby finansować lekcje religii.
Stać ich na przepiękne rezydencje, na wypasione fury i na uchlewanie się, ale na to żeby finansować realizację kościelnej indoktrynacji to już nie.
To już ma opłacać pańszczyźniane społeczeństwo w ramach dziesięciny...
Obserwuj wątek
    • 40angel Re: Episkopat apeluje do MEN w sprawie religii 25.10.12, 10:37

A co sie dziwisz widziałeś kiedyś księdza który pomaga drugiemu ? na ulicy , w kosciele , ot tak poprostu ,........ ja nigdy /. a co dopiero mówić o finansowaniu programu nauczania ....

yyyy a ile to ma wspolnego z nauka ? Jak Pansto ma płacic za wciskanie bajek ?
      • nehsa Re: Episkopat apeluje do MEN w sprawie religii 25.10.12, 18:11
        40angel napisał:

>
        > A co sie dziwisz widziałeś kiedyś księdza który pomaga drugiemu ? na ulicy , w
        > kosciele , ot tak poprostu ,........ ja nigdy /. a co dopiero mówić o finansowa
        > niu programu nauczania ....
        >
        > yyyy a ile to ma wspolnego z nauka ? Jak Pansto ma płacic za wciskanie bajek ?

** Chłopie biedny!
        Ty, i prawie wszyscy w Polsce, nie możecie pojąć RZECZYWISTOŚCI.
        Nie dostrzegacie, JAK SIĘ DZIEJE? A prawicie duperele,nie wiedząc o tym jak, DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE?
        Dlatego ja uprzejmie proszę adwersarzy, jak mi się tacy trafią:
        Podaj mi, jeżeli nie mam racji, że jesteśmy wszyscy zależni od Stwórcy, jakikolwiek przykład zależności od CIEBIE CZEGOKOLWIEK.

Nawet słowo z ust człowieka, czyli MINIMALNY, POSTRZEGALNY DOWÓD NASZEGO WSPÓŁISTNIENIA NA TYM ŚWIECIE, NIE JEST ZALEŻNE OD CZŁOWIEKA.
        Jak jestem w błędzie,to podaj dowód zależności słowa.

I jak piszę, że jest TRZECIA DROGA, którą nie jest ateizm, i nie jest religia, która upodla ludzi, wyznawców, zapada cisza. Bo niewolnicy, nijak nie mogą obyć się ze swoich ścieżek na wysypisku.
        • Gość: mix Twój problem IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.12, 18:48
          jeżeli tak się uzależniłeś od fanaberii religijnych. Z powodu twego lenistwa i wygodnictwa nikt ci na plecach nie będzie przynosił ani dróg ani wskazówek do rozwiązania swoich problemów.
        • billy.the.kid Re: Episkopat apeluje do MEN w sprawie religii 25.10.12, 19:59
          widzisz nehsusiu.myślę dupa-mówie dupa. i to czy powiem dupa zalezy tylko i wyłącfznie odemnie.
          • nehsa Re: Episkopat apeluje do MEN w sprawie religii 25.10.12, 20:45
            billy.the.kid napisał:

> widzisz nehsusiu.myślę dupa-mówie dupa. i to czy powiem dupa zalezy tylko i wył
            > ącfznie odemnie.

***Aliści to jest dowód zależności.
            I dla przypomnienia. Stwórca, czyli Syn Ojca, Który jest Bogiem "Wykonawcą" woli Ojca, Który jest Bogiem "Ustawodawcą", stworzył i stwarza każdego człowieka.
            I w następstwie stworzenia, obarcza każdego z nas w imię pokoju WSZYSTKICH NAS, obowiązkiem życzliwej współpracy ze wszystkimi, innymi ludźmi, czyli obowiązkiem solidarności, który jest minimalnie sprawiedliwą wartością międzyludzkiej współpracy.

I monitoruje każdy czyn, każdego człowieka, o czym nas uprzedził słowami: "Z ust twoich sądzę cię..."

I jeżeli sens naszego słowa z ust, spełnia kryteria wymaganej od nas solidarności, o którym to sensie decyduje wartość celu, któremu ten sens służy, to wówczas tym sensem dowodzimy naszego POSŁUSZEŃSTWA sprawiedliwej, międzyludzkiej współpracy.

A jeżeli ten sens naszego słowa z ust, nie spełnia kryteriów bycia minimalnie sprawiedliwym, to wówczas, ponieważ wszyscy ludzie zawsze współpracują, jest ten sens niezaprzeczalnym dowodem SAMOKARANIA SIĘ NIM.
            Np. obelgą. Mówisz: dupa, i albo kogoś możesz urazić, albo obrazić, albo itt, itp. I nawet gdyby ten ktoś nie zareagował, to może na cię popatrzeć, jak na przepustkowicza z zakładu zamkniętego, albo na prostaczka nieboraczka, itp.

Ani NIEPOSŁUSZEŃSTWO, ani SAMO KARANIE SIĘ, nie są dowodami zależności od ciebie słowa, i nie mogą być za taki dowód uznane.

A trzeciej opcji brak.

Wówczas moglibyśmy przedłożyć dowód zależności od nas, chociażby słowa z naszych ust, gdybyśmy mieli PRAWO WYBORU JAKOŚCI NASZEGO POSTĘPOWANIA=NASZEJ WSPÓŁPRACY.

Ale Stwórca, obdarował nas tylko ZDOLNOŚCIĄ WYBORU POSTĘPOWANIA, dlatego nie posiadamy woli, i dlatego nie jesteśmy kreatorami rzeczywistości, tylko jej PRZETWÓRCAMI.
            Prościutkie to, i genialne w swej prostocie.
      • wuzet21 Re: Episkopat apeluje do MEN w sprawie religii 25.10.12, 20:00
        40angel napisał:

> A co sie dziwisz widziałeś kiedyś księdza który pomaga drugiemu ? na ulicy , w
        > kosciele , ot tak poprostu ,........ ja nigdy /. a co dopiero mówić o finansowa
        > niu programu nauczania ....
        >
        > yyyy a ile to ma wspolnego z nauka ? Jak Pansto ma płacic za wciskanie bajek ?
        >
        >
        Ja widziałem - ksiądz Mateusz nieraz pomagał ludziom...
    • seth.destructor Non possumus! 25.10.12, 19:12
      Dziadkom się w głowach poprzewracało!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka