Dodaj do ulubionych

Masakra w Newton

15.12.12, 09:08
Masakra w Newton.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,13054703,Strzelanina_w_szkole_podstawowej_w_Connecticut___Sa.html#MT
Nadal uważacie, że wolność polega min. na swobodnym dostępie do broni? Myślę również o wszelkich "niegroźnych" wiatrówkach, nożach, pałkach, petardach, itp.
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Masakra w Newton 15.12.12, 09:45
      To nie jest takie proste. Po pierwsze - amerykanie znają poziom bezpieczeństwa o którym europejczycy nawet nie mogą śnić. Nie wiem jak jest teraz ale pokolenie wstecz naprawdę było tam bezpiecznie. Były takie miasteczka w których zostawiało się kluczyki w stacyjce auta. I to nie przez zapomnienie. Nikt tez nie zamykał drzwi. I nie mam tu na myśli otwartych drzwi gdy są właściciele w domu. Ludzie wychodzili do domu i zostawiali dom otwarty. Gdy czasami w starym amerykańskim filmie ktoś znajduje klucz pod wycieraczką lub kluczyki w stacyjce to autor filmu nie chce pokazać że właściciel to naiwniak. Dla nich to synonim starych, dobrych czasów. Amerykanie ten poziom bezpieczeństwa przypisują prawu do posiadania broni. Ale coś porobiło się dziwnego z amerykanami. Myślę że to wina mediów. Szukając zysków postawiły na sensację. A skutek jest taki że amerykanie wszędzie widzą zagrożenie. Nawet w Kanadzie. Czy odebranie im broni coś zmieni? Wątpię. Bo tu nie o broń chodzi. W Kandzie równie łatwo o broń. I nie ma tam tyle wypadków z nią. Za to w Meksyku prawo dostępu jest równie rygorystyczne jak w Polsce. I używana jest powszechnie.
      • janeczka.kuchareczka Re: Masakra w Newton 15.12.12, 10:14
        To dlaczego jest tylu świrów?
        • tanebo Re: Masakra w Newton 15.12.12, 10:34
          A znasz inny kraj w którym w telewizji puszcza się pościgi za przestępcami? Kiedyś byłem ciekaw dlaczego nie ma takich z Polski. Zapytałem kolegi który pracuje jako dziennikarz. Odpowiedział że nikt nie chciałby tego oglądać. Bo dla nas zbrodnia jest brzydka. To tak jakby robić relacje z oczyszczalni ścieków. Natomiast amerykanie odbierają to inaczej. Dla nich zbrodnia musi być ukarana. To swoista katharsis. Tylko że teraz wszyscy czują się zagrożeni.
    • Gość: Patryk Re: Masakra w Newton IP: *.static.espol.com.pl 15.12.12, 10:31
      Broń to tylko narzędzie, tak jak samochód. Przedmioty te same w sobie nie wywołują agresywnych zachowań. Dopiero głupota lub celowe działanie robią z nich narzędzie mordu. Jednak w dalszym ciągu nie jest to powód do obarczania odpowiedzialnością innych (poprzez ograniczenia i zakazy).
      • tanebo Re: Masakra w Newton 15.12.12, 10:38
        Też nie jest tak do końca. Zabicie człowieka to ciężka fizyczna praca. Czy wiesz jak trudno jest człowieka udusić lub pobić na śmierć? Ile trzeba spalić przy tym kalorii? Nóż czy pałka ułatwia sprawę ale tylko trochę. Natomiast broń palna rozwiązuje sprawę radykalnie. Jedyny wysiłek związany jest z podniesieniem broni na wysokość oka i pociągnięciem spustu. Nawet brudzić się nie trzeba.
        • misiu-1 Re: Masakra w Newton 15.12.12, 10:45
          Są jeszcze trucizny i bomby. Też nie wymagają wysiłku ani brudzenia się.
        • Gość: Patryk Re: Masakra w Newton IP: *.static.espol.com.pl 15.12.12, 10:55
          Może masz rację.Ja tego nie wiem -nigdy nikogo nie próbowałem zabić.

Mnie naprawdę obojętne jest, czy ktoś mnie napadnie z bronią palną, nożem czy kastetem, kiedy sam nie mogę nosić broni, a za zabicie napastnika lub jego trwałe uszkodzenie pójdę do pierdla.W wyżej wymienionym wypadku chore jest niezabieranie broni do szkoły przez nauczycieli, wiedząc że zdarzają się masakry w szkołach.
          • misiu.jeden Re: Masakra w Newton 15.12.12, 10:57
            Nauczyciele nie umieją strzelać.
            • Gość: Patryk Re: Masakra w Newton IP: *.static.espol.com.pl 15.12.12, 11:09
              To błąd.Powinni być wyszkoleni, przygotowani bo chwytać za broń palną bez uprzedniego przygotowania można bardzo dotkliwie przekonać się, jak głupim jest to pomysłem.Po to są strzelnice żeby nauczyć się reagować rozsądnie.
    • Gość: Patryk Re: Masakra w Newton IP: *.static.espol.com.pl 15.12.12, 11:21
      Taki przypadek działa na emocje a wyłącza rozum.
      Ja proponuje trzymać emocje na wodzy i obserwować doniesienia z innych źródeł niż media głównego nurtu na przykład tvn24,albo gazeta.pl gdzie wyrok już zapadł.
      Ja czytam John Lott's Website i mam nadzieję ,ze tu pojawi się szczegółowa analiza.
    • Gość: Jojo Re: Masakra w Newton IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.12, 11:23
      to jest lukratywny biznes i nastepne 1000 takich tragedii tego nie zmieni...wszelkie pipcenie o histori, mentalnosci,moralnosci Amerykanow nie ma sensu:
      www.youtube.com/watch?v=wy04c-6DEgE
      • nehsa Re: Masakra w Newton 15.12.12, 11:34
        ROZUM, zależy od Stwórcy, Którego Imię go, ROZUM utożsamia, a brzmi: ŚWIATŁOŚĆ.

W starym społeczeństwie amerykańskim, dominowała ideologia protestantyzmu, przeważała rasa biała, która kierowała się bardziej sprawiedliwym wzorcami postępowania, współpracy, niż dzisiejsza, kolorowa, skatolicyzowana, bałwochwalcza, latynoameryhkańska półdzicz.

Dlatego dawniej, Amerykanie używali broni palnej z rozwagą, byli ludźmi mądrzejszymi, bo bardziej sprawiedliwymi.
        Dzisiejsze amerykańskie społeczeństwo, ulega postępującej degeneracji moralnej, bo kieruje się wzorcami czerpanymi z bałwochwalczych religii chrześcijańskich.
        Wzorcowym przykładem, jest Prezydent Barack Obama, laureat pokojowej nagrody Nobla, od którego ciemnota, aż cuchnie.
        • Gość: Patryk Re: Masakra w Newton IP: *.static.espol.com.pl 15.12.12, 11:42
          Obama wygłosił wczoraj emocjonalnego spicza:
          www.washingtonpost.com/politics/president-obama-our-hearts-are-broken/2012/12/14/eb40e7be-462b-11e2-8e70-e1993528222d_video.html?tid=video_carousel_3
        • Gość: Jojo Re: Masakra w Newton IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.12, 11:53
          Wojtek synu Ojca spadaj z predkoscia ŚWIATŁA bo ciemnota religijna od ciebie aż cuchnie.
          • Gość: anty Re: no to swiatlo zielone IP: *.pools.arcor-ip.net 15.12.12, 13:01
            po tym incydencie marzenie socjalistyczno-komunistyczne bedzie forsowane jak cholera - ale jak pokazala prohibicja, takie akcje robia kase korupcji nowobogackich politycznych- wierze, ze, wiekszosc amerykanow jest ponad przecietnie madrym ludem;)
          • nehsa Re: Masakra w Newton 15.12.12, 14:36
            Gość portalu: Jojo napisał(a):

> Wojtek synu Ojca spadaj z predkoscia ŚWIATŁA bo ciemnota religijna od ciebie a
            > ż cuchnie.

**jojo, od ciebie poza głupotą, cuchnie jeszcze "gnojom".
      • Gość: anty Re: Masakra w Newton IP: *.pools.arcor-ip.net 15.12.12, 13:03
        po zakazie bylby jeszcze bardziej lukratywny;)
    • tanebo Re: Masakra w Newton 15.12.12, 13:44
      Tak swoją drogą wyobrażacie sobie co czuje brat? Stracił rodziców, braci, jego nazwisko już zawsze będzie synonimem mordercy. I to w jedno popołudnie.
    • propanstwowiec Winna: wolność bez ograniczeń 15.12.12, 14:07
      aborcyjnokoncepcyjnalustracja napisała:

> Masakra w Newton.
      > Nadal uważacie, że wolność polega min. na swobodnym dostępie do broni? Myślę ró
      > wnież o wszelkich "niegroźnych" wiatrówkach, nożach, pałkach, petardach, itp.
      >
      Zagorzałych liberałów raczej kolejny przypadek (który to już?) niczego nie nauczy. Nasi domorośli też w imię praw człowieka żądają dostępu do broni w Polsce.
      A w Ameryce teraz trwa dyskusja, czy czasem nie należałoby pomyśleć o jakiś ograniczeniach. To dopiero odkrycie Ameryki!
      Jestem tradycjonalistą. Bezpieczeństwa obywateli upatruję w solidarnym (do dobrego) społeczeństwie oraz w dobrze szkolonej, wyposażonej, zorganizowanej i zarządzanej policji.
      A może nu nas mniej świrów, niż w Ameryce?
      • Gość: anty Re: Winna: wolność bez ograniczeń IP: *.pools.arcor-ip.net 15.12.12, 14:27
        bzykasz
        • nehsa Re: Winna: wolność bez ograniczeń 15.12.12, 14:52
          WOLNOŚĆ, jest Imieniem Ojca Wszystkich Ludzi(Pierwszego Boga) a Jej definicja brzmi:
          Wolność, jest nieograniczonością Samoofiary.

Propaństwowiec ma rację. I już teraz należałoby zobowiązać każdego posiadacza również broni pneumatycznej, do rejestracji posiadanych jej egzemplarzy.

A każde nieuzasadnione użycie broni, jakiejkolwiek, jak i niebezpiecznego narzędzia przeciwko człowiekowi, powinno być surowo karane.

Ale w polskim burdelu, ludzi prawo traktuje jak bydło, dlatego i kary za zabójstwo człowieka, urągają człowiekowi.
          Bo Polską rządzi hołota.
          ---
          • Gość: niedziela Re: przeciwnicy posiadania broni odpalaja IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.12, 12:18
            ciekawe czy przeforsuja ustawke:)
        • propanstwowiec Winna prawica? 17.12.12, 17:10
          Gość portalu: anty napisał(a):

> bzykasz

bzyk bzyk
          Temat nie podchodzi?

Czekam na wykazanie, iż zamachowiec pochodził z dobrej, pobożnej, katolickiej rodziny albo chociaż o ciągotach prawicowych :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka