Dodaj do ulubionych

do gornika

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.07.05, 08:57
Kto zapłaci za waszą emeryturkę?? Znów my?? Banda złodzieji...... nie trzeba
było zostawac górnikiem- ja tez ide pod Sejm w dupie to mam...... chodzmy
wszyscy moze my dostaniemy po 10 latach pracy 2500 emeryturki.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa RACJA !!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.07.05, 10:21
    • Gość: James Re: do gornika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:32
      A zapierd...las tak ciezko jak oni pod ziemia? Widze wlasnie jaka masz prace
      siedziisz caly czas na necie i piszesz bzdury!!! Pomysl zanim cos napiszesz bo
      napewno nie chcialabys byc zona zchorowanego gornika, ktorem nie starcza kasy
      na utrzymanie rodziny!!!
      • pressforum Re: do gornika 27.07.05, 10:38
        w zasadzie nikt nikomu nie kaze byc gornikiem. jak sie szlo do tej roboty to sie
        wie z czym to sie je. a wiedzialo sie ze to eldorado przywilejow i lepszych
        emerytur, choc faktycznie harowka ciezka. no ale coz, czas skonczyc z tym, bo
        nas na to nie stac. sejm oczywiscie ulegnie zadymiarzom a skutki odczujemy
        wszyscy. szkoda ze w ciagu tylu lat, kiedy wiadomo bylo, ze okres przejsciowy
        kiedys musi sie skonczyc nikt nie pomyslal o tym i nie zaczal wprowadzac
        jakiegos sytemu na wzor innych panst europejskich, gdzie gornicy nie pracuja do
        65 roku zycia ()skad ten argument w ustach zadymierzy skoro nikt im nie mowil,
        ze beda musieli tak pracowac?) a rownoczesnie nie obicazaja tak budzetu?
        jak jestem za tym zeby ludzie pracy byli szanowani i dobrze oplacani, tak w
        kwestii gornikow, zwlaszcza po wczorajszej awanturze, jestem zdecydowanym
        przeciwnikiem utrzymywania ich za moje pieniadze. a wlasciwie jak dlugo jeszcze
        w naszym kraju powinien funkcjonowac przemysl wydobywczy?

• Gość: * Re: do gornika IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.07.05, 11:42
          ''pressforum'' o ile mi wiadomo to górnictwo w ostatnim okresie bilansuje sie
          na zero lub nawet zaczyna przynosić zyski, więc trudno mówić,że ich
          utrzymujesz.Utrzymujesz raczej obecnych emerytów (obecnie 1 pracujący utrzymuje
          1,7 emeryta), ponieważ system emerytalny jest poprostu niewydolny, a składki
          ZUS-owskie obecnych emerytów zostały przez komuchów roztrwonione lub
          przejedzone np w dekadzie tak chwalonego Gierka. Co do przemysłu wydobywczego,
          będzie on istniał dopuki będzie zapotrzebowanie na te surowce.
          Niestety odzieczyliśmy po PRL-u wiele przywilejów, kt5óre były rozdawane przez
          ówczesnych decydentów bo nic nie kosztowały, obowiązywała wtedy socjalistyczna
          ekonomia.
          Jestem za tym zeby górnicy,ale prawdziwi górnicy przechodzili na wcześniejsze
          emerytury....ale niech płacą większą skladke ZUS-owską, albo pracodawcy albo
          wspolnie górnicy i pracodawcy.........natomiast wydaje się nieuczciwe
          zmienianie zasad gry w jej trakcie
    • Gość: mm Re: do gornika IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.07.05, 12:19
      Nie wiesz co piszesz, z pewnością nie oddałbyś ciepłej posadki w zamian za
      pracę w kopalini!!Moj tata cięzko pracował w kopalni, wiec nie pisz takich
      bzdur!! Praca górnika jest bardzo cięzka i niebezpieczna !!Jak jesteś taki
      mądry to idz popracuj tydzien w kopalni a z pewnością szybko zrezygnujesz z
      niej i zmienisz zdanie !!
    • mgnac Re: do gornika 27.07.05, 12:24
      Górnicy zawsze w naszym kraju mieli lepiej
      niż inne grupy zawodowe,pamiętacie zapewne,jeszcze
      za Gierka specjalne sklepy,talony na samochody,itp.
      I to pokutuje do dziś.
      Jest kampania wyborcza,a to wielki elektorat,każdy to wie.
      Oczywiście,że tak nie powinno być,że jakaś grupa idzie sobie
      pod Sejm i dostaje co chce.Jeśli poszliby profesorowie
      to bym im tłumaczono,że oni stan kraju muszą zrozumieć.
      Górnikom nikt takich dyrdymałów nie będzie opowiadał,bo zrobią
      jeszcze większą zadymę.To jest temat zmiany mentalności,może
      zmiany pokoleniowej,a nie wyższej ,czy innej składki na ZUS.
      Choć w normnalnym kraju tak powinno być.
      Pozdrawiam.
      • pressforum Re: do gornika 27.07.05, 13:02
        no ja wole miec "ciepla posadke" niz fedrowac na przodku. dlatego nie zostalem
        gornikiem. a z bilansowaniem sie gornictwa - sprawdze w fachowych annalach, czy
        rzeczywiscie sie finansuje, czy opiera na tymczasowym chinskim zapotrzebowaniu
        na ten surowiec. albo i co innego.
      • Gość: sprawiedliwy Re: do gornika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 15:46
        najlepiej miała i ma dalej SBecja!
        i nie zap....ali pod ziemią, tylko tłukli na powierzchni.
        Teraz mają renty i emerytury po parę tysiaków i to im powinno się
        zabrać (przyciąć) świadczenia, a dać gornikom.
        Ilu znacie b. SB-eków, bo ja dwóch i jeszcze dorabiają w firmach
        windykacyjnych i w d...e mają profesorów, górników, pielegniarki itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka