Dodaj do ulubionych

KARA ŚMIERCI

• ik.stokrotka2001 Re: KARA ŚMIERCI 15.07.04, 14:45
      Nie czytałam wszystkich postów, nie mam czasu, ale niestety jestem za karą
      śmierci oczywiście w skrajnych przypadkach.
    • magdulka26 Słowa pana Kaczyńskiego !!!!!! 15.07.04, 16:56
      Jeśli walczymy już od przeszło 10 lat o przywrócenie kary śmierci, to nie
      robimy tego dla zabawy, a po to żeby w Polsce było bezpieczniej - twierdzi gość
      czata portalu INTERIA.PL, prezes PiS Jarosław Kaczyń
      I co wy na to ?.Ja się zgadzam i popieram.Może w końcu przejdzie ta uchwała i
      wprowadzą karę smierci.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: Słowa pana Kaczyńskiego !!!!!!nic nie znacza IP: 200.56.224.* 16.07.04, 16:47
        znowu wybory
        i trzeba zebrac glosy

jak 4 lata temu
        bedzie sala wynajeta
        na powitanie wrecza kwitek
        wplaty datku na rachunek bankowy
        nastepnie mowa lecha lub jaroslawa (pewnie teraz zrezygnuja nie musza )
        i selekcja pytan z sali na karteluszkach
        niewygodne nie zostana odczytane

a na pytanie zadane twarza w twarz co z lawnikami
        dlaczegoi sie ich ruguje i wybiera z ludzi
        z klucza z list partyjnych
        odpowiedz nie myslalem o tym
        odpowiedz
        jak w warszawie spieprzaj dziadzie
        wybrani
        aby skonczyc z jakims -ismem jak
        w chile na wzor pinocheta beda moze
        z kaminskim organizowac stadiony
        lub jak u hitlera obozy poprawcze SS
        czytajac wspomnienia komendanta oswiecimia
        mozemy pomyslec jaki przyzwoity czlowiek
        z niego byl
        czlowiek , ktory chcial tylko porzadku i prawa
        dla wielkosci niemiec
        po 6 miesiacach
        pobytu w obozie mial z niego wyjsc
        czysty i praworzadny niemiecki obywatel
        ze nie dozyl tego wyjscia
        trudno
        widac ludzki material nie wytrzymywal
        a tez niestety komendant dostawal najgorszy element
        ludzki ktory nawet na front
        wschodni sie nie nadawal
        wszak w obozie aby kogos wychlostac zgodnie z regulaminem
        trzeba bylo zezwolenia samego himlera
        i takiego czlowieka-praworzadnego i ludzkiego
        zabito humanitarnie
        i zgodnie z prawem
        a przeciez mogl by powiedziec dostawszy
        tylko dozywocie czy napisal prawde
        w swoim dzienniku i czy jakis dziennik napisal
        mogl ..............

pamietamy.tripod.com
    • Gość: paneuropean Re: KARA ŚMIERCI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.07.04, 17:37
      Odpowiedz jest prosta dla kazdego trzezwo myslacego czlowieka: NIE. Odbieranie
      zycia innemu czlowiekowi jest zbrodnia niezaleznie od okolicznosci. Ani prawo
      Unii ani nauki kosciola tego nie dopuszczaja.
      • Gość: NANA Re: KARA ŚMIERCI IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.04, 18:27
        A jak ukarac czlowieka ktory odebral zycie innemu np:wymordowal cala
        rodzine.Sama nie umiem sprecyzowac czy jestem za czy przeciw.W USA jest
        wykonywana kara smierci ale to nie zmniejszylo przestepczosci.W kraju w ktorym
        mieszkam jest zakaz.Wieloletnie wiezienie nic nie daje, moze kamieniolomy
        golymi rekami wydobywac kamienie zeby zarobic na jedzenie.Odsiedzi taki 25lat i
        wychodzi wypaczony do reszty i co chcialbys miec go za sasiada.Pozdrawiam
        • Gość: P-77 Re: KARA ŚMIERCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 23:30
          > A jak ukarac czlowieka ktory odebral zycie innemu np:wymordowal cala
          > rodzine.Sama nie umiem sprecyzowac czy jestem za czy przeciw.W USA jest
          > wykonywana kara smierci ale to nie zmniejszylo przestepczosci.W kraju w
          ktorym
          > mieszkam jest zakaz.Wieloletnie wiezienie nic nie daje, moze kamieniolomy
          > golymi rekami wydobywac kamienie zeby zarobic na jedzenie.Odsiedzi taki 25lat
          i
          >
          > wychodzi wypaczony do reszty i co chcialbys miec go za sasiada.Pozdrawiam
          Jeszcze jak dotąd nikt skazany na dożywocie nie wyszedł warunkowo z prostego
          powodu - kara ta istnieje dopiero od 1995 roku, więc twoje założoenie można
          traktować wyłącznie futurystycznie.
          Wbrew temu co sądzisz warunkowe zwolnienia nie zdarzają sie tak często i gdy
          na przykład administracja zakłądu karnego się sprzeciwia (a to ci, któzy
          najlepiej znają skazańca) praktycznie nie ma szans.
          Skazani na karę śmierci też do czasu wykonania wyroku są na utrzymaniu państwa
          i w USA może to trwać nawet 20 lat - a w tym czasie do niczego (na przykład
          pracy na rzecz społeczeństwa) zmusić ich nie można bo przecież nie powinni już
          żyć.
      • kon_by_sie_usmial Re: KARA ŚMIERCI 15.07.04, 21:27
        Gość portalu: paneuropean napisał(a):

> Odpowiedz jest prosta dla kazdego trzezwo myslacego czlowieka: NIE. Odbieranie
        >
        > zycia innemu czlowiekowi jest zbrodnia niezaleznie od okolicznosci. Ani prawo
        > Unii ani nauki kosciola tego nie dopuszczaja.

No, to są poważne argumenty, zwłaszcza ten ostatni, hehehehe (nawet gdyby był prawdziwy).

Żarty kolego, żarty. Poza tym, gdybyś czasami chodząc do tego koscioła posłuchał klechy z ambony, wiedziałbyś, że nauka KK nie stoi absolutnie w żadnej sprzeczności z karą śmierci. Odsyłam cię do biblii i katechizmu, poczytaj, uzupełnij wiedzę i pogadamy. Bo na razie banialuki nam tutaj opowiadasz. Sadzisz po prostu dyrdymały, ot co.

kon
      • kon_by_sie_usmial Re: W razie wątpliwości sprawdź sobie: 15.07.04, 21:42
        Gość portalu: paneuropean napisał(a):

> Odpowiedz jest prosta dla kazdego trzezwo myslacego czlowieka: NIE. Odbieranie
        >
        > zycia innemu czlowiekowi jest zbrodnia niezaleznie od okolicznosci. Ani prawo
        > Unii ani nauki kosciola tego nie dopuszczaja.

A jeśli masz wątpliwości co do prawdziwości napisanych przeze mnie w poprzednim poście słów, to zerknij sobie tutaj:

www.kosciol.pl/content/article/20040619140918516.htm
        Masz tutaj oficjalne stanowisko KK w sprawie kary śmierci.
        I nie opowiadaj na przyszłość zasłyszanych gdzieś głupot, tylko opieraj się na dowodach i wiedzy rzeczywistej, a nie wyimaginowanej.

Najbardziej nie lubię takich filozofów, którzy walą takie dyrdymały.

kon
        • Gość: next Re: W razie wątpliwości sprawdź sobie: IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.07.04, 22:28
          bardzo proszę - przeczytaj jeszcze raz, albo i kilka, tekst z linku podanego
          przez siebie i POSTARAJ sie go zrozumieć...
          • kon_by_sie_usmial Re: W razie wątpliwości sprawdź sobie: 15.07.04, 23:31
            Gość portalu: next napisał(a):

> bardzo proszę - przeczytaj jeszcze raz, albo i kilka, tekst z linku podanego
            > przez siebie i POSTARAJ sie go zrozumieć...

Widzisz Next, ja bardzo dokładnie czytałem nie tylko to, ale i inne dokumenty KK z tym związane, gdyż znam doskonale niemal stanowisko KK w wielu kontrowersyjnych kwestiach, zwłaszcza tych społecznych.

Ja proponuję tobie abys jednak dokładnie się wczytał i spróbował zrozumieć przede wszystkim to, dlaczego jest to tak napisane a nie inaczej, czyli ambiwalentnie. I spróbował zrozumieć, dlaczego KK nie pisze wprost "tak jesteśmy za karą śmierci" tylko pisze " jesteśmy za karą śmierci w przypadku gdy....". Odpowiedź na to pytanie - zapewniam - nie wymaga wielkiego wysiłku intelektualnego.

kon
            • Gość: next Re: W razie wątpliwości sprawdź sobie: IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.07.04, 23:39
              może dlatego, że życie bywa bardziej skomplikowane, niż byśmy chcieli? że są
              sytuacje? kraje? gdzie może to być jedynym wyjściem? gdy nie ma możliwości
              skutecznego odseparowania osobnika całkowice zdegenerowanego... i ostatnie
              zdanie, że obecnie sytuacja sprawia, że takie wrunki występują rzadko lub
              wcale... myślę, że tyczy to tzw krajów cywilizowanych.
              Mówisz, że masz wiedzę na ten temat - ponawiam prośbę - oświeć mnie
          • Gość: mila Re: W razie wątpliwości sprawdź sobie: IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.07.04, 23:54
            To że sa tak drastyczne morderstwa to miedzy innymi brak pracy , wychowania
            poprzez prace ta tak wielka dysproporcja w spoleczenstwie jakze czesto mlodzi
            ludzie nie maja wokol siebie i nie tylko autorytetu na ktorym mogli by sie
            wzorowac
    • magdulka26 Re: KARA ŚMIERCI 15.07.04, 18:25
      To co robić z tymi zwyrodnialcami co odbierają innym ludziom zycie ??Przebaczyć
      i powiedzieć że już nic nie wróci zycia ukochanej osobie ?.Oj żałosne ,jesli
      ktoś potrafi odebrać innej osobie zycie to niech liczy się z tym ,że jemu też
      to zycie mogą odebrać.Nie ma litości dla takich wykolejeńców.Zabili ,niech sami
      zginą.Takim ludziom mówimy dość.Ja nie chcę zyć w kraju gdzie mordują bo sie
      krzywo na niego popatrzysz.Takiemu dużo nie trzeba żeby nafaszerował kogoś
      ołowiem lub poderżnął gardło.
    • wielki_czarownik A ja mam plan 15.07.04, 18:40
      Ale czy czasami Polska nie może zgłosić do EKPC zastrzeżenia, że nie obowiązują jej przepisy dotyczące kary śmierci? Przecież
      istnieje takie coś jak instytucja zastrzeżenia (dla niezorientowanych to deklaracja państwa, że nie czuje się związane całością
      danego aktu międzynarodowego). Trzeba sprawdzić, czy w tym wypadku można coś z tym zrobić.
      • Gość: P-77 Re: A ja mam plan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 20:03
        > Ale czy czasami Polska nie może zgłosić do EKPC zastrzeżenia, że nie
        obowiązują
        > jej przepisy dotyczące kary śmierci? Przecież
        > istnieje takie coś jak instytucja zastrzeżenia (dla niezorientowanych to
        deklar
        > acja państwa, że nie czuje się związane całością
        > danego aktu międzynarodowego). Trzeba sprawdzić, czy w tym wypadku można coś
        z
        > tym zrobić.
        Nie może - artykuł 4 VI Protokołu dodatkowego - "niedopuszczalne są
        jakiekolwiek zastrzeżenia wobec postanowień nieniejszego protokołu, składane na
        podstawie artykułu 64 Konwencji"
        • Gość: Marcin_Z Re: A ja mam plan IP: *.stacje.agora.pl 15.07.04, 20:44
          Przeczytałem (dość pobieżnie - przyznaję) poprzednie wpisy- nie zauwarzyłem,
          żeby ktoś z szanownych podobne podejście zaproponował.

Moim zdaniem dyskusja "kara śmierci za/przeciw" z gory skazana jest na
          dłuuuuugie dyskusje. Moim zdaniem powinna być [KŚ], powiedzmy, "możliwa do
          wykonania".
          Wychodząc z założenia, że czlowiek jako istota wolna ma prawo wyboru, pozwólmy
          mu zadecydować. Ponieważ odebranie komukolwiek życia jest zbrodnią niemieżalną,
          decydowanie w imieniu już zmarłej (zamordowanej) osoby o wymierzeniu KŚ wydaje
          mi się nieco nie na miejscu. Nawet jeżeli jest to ktoś tej osobie najbliższy.
          Czyli tak:
          Każdy dorosły obywatel posiada numer PESEL - dodajmy na końcu jeszcze jedno
          pole o wrtościach możliwych (0/1).
          1 - za wymierzeniem Kary Śmierci
          0 - Przeciw
          Teraz jeżeli sąd bedzie miał do wyboru - w przypadku najwyższego wyroku albo do
          piachu z popaprańcem, albo na roboty do kresu żywota - sprawdza wartość
          rzeczonego pola i sprawa się wyjasnia.
          W ten sposób z za grobu wymierzasz swoją sprawiedliwość - zależną od swojego
          sumienia i swojego wolnego wyboru.

nadnienię jescze tylko, że nie zastanawiałem się na dkilkoma
          kwestiami "technicznymi" - niewątpliwie można w dowolnej chwili zmienić wartość
          rzeczonego pola. Jest jescze kwestia dzieci - w tym wypadku, może decydowałoby
          wskazanie pola u rodziców. Tylko co w momencie, kiedy Mama będzie miała 0, a
          Tata 1 - kto wtedy zadecyduje. Może Szanowni mają jakiś pomysl?

Pozdrawiam
          • Gość: http://pamietamy.t Re: zmodyfikuje ten plan tak ze jesli cie skaza IP: 200.56.224.* 16.07.04, 16:58
            to popatrza w te krateczke jesli sie godziles na
            kare smierci
            to ja wykonaja po pierwszym ogloszeniu wyroku
            aby bylo humanitarnie i nie musial cierpiec jesli cie niewinnie skaza

a jesli nie bedzie tej krateczki to nie beda cie mordowali
            i bedziesz mial sie prawo odwolywac

pamietamy.tripod.com
    • Gość: Mun Re: KARA ŚMIERCI IP: 212.33.66.* 15.07.04, 22:16
      O karze śmierci można i z ekonomicznego i moralnego punktu widzenia rozpsiywać
      się szeroko. Może zamiast dyskusji /jałowych, jak by nie było/ jakieś organa y
      ynstancye przystąpiłyby bądź do referendum, bądź przyjęłyby chociaż zdecydowaną
      postawę. Referendum nie jest gitnym rozwiązaniem, bo jak wiadomo każdemu
      oświeconemu obywatelowi - to mniejszość ma zawsze rację /Platon par exemple/.
      Osobiście, w świetle /na ten przykład/ ostatnich wydarzeń mających miejsce w
      luksussowym pociągu PKP - zdecydowanie jestem ZA. Może nie za pozbawianiem
      życia w panice i amoku strasznych zbrodni, ale po jakiejś sensownej
      resocjalizacji /i nie mówię o przesiadywaniu w wygodnej celi przez x czasu/
      ofiarowanie życia z powrotem. Jednak w przypadku zbrodni w recydywie jak
      najbardziej kara śmierci.
      • Gość: tommy Re: KARA ŚMIERCI IP: *.client.comcast.net 15.07.04, 22:28
        Oczywiscie za !! Nawet jezeli nie zmniejsza to przestepczosci to przynajmniej
        podatnicy nie musza placic za dalsza egzystencje takich (no ciezko powiedziec
        ludzi) przestepcow
    • Gość: Piotr_Szamotuły Re: KARA ŚMIERCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 09:26
      Jestem za kara smierci za najbardziej bestialskie morderstwa takie jak ostatnio
      wyrzucenie tej dziewczyny z pociagu i wiele innych i mi nie przeszkadza ta kara
      katolikowi praktykujacemu a ksieza sie w to nie mieszaja niech sie
      zajmazapobiegania takim wypadkom a nie ,odlic sie o nich o boża łaske
    • kat_ja1 Re: KARA ŚMIERCI 16.07.04, 11:37
      Jestem za karą śmierci. nie bardzo rozmumiem tych wszystkich komentarzy że to
      nieetyczne, nieludzkie...a gdzie jest refleksja nad ofiarą?? Nie mówię o tym
      ostatnim bestialskim mordzie dla zabawy, po którym rozgorzała na nowo
      dyskucja;za czy przeciw...Mówię o tych wszystkich ofiarach, które w mękach
      umierały prosząc niekiedy o szybsze dobicie...tylko dlatego że jakaś świnia
      chciała sobie popatrzeć jak umiera człowiek..Teraz tak sobie pomyślałam że dla
      kogoś takiego powinna być jeszcze inna kara.. śmierć przez powieszenie wykonana
      przez niego samego..praktycznie samobójstwo...można by było postawić przed
      skazańcem lustro, żeby sobie w ostatnich drgawkach agonalnych mógł raz jeszcze
      zobaczyć jak umiera człowiek...on sam...chociaż dla mnie to już nie człowiek...
      Człowiekiem w moim pojęciu jest ktoś kto ma uczucia, współczucie i empatię dla
      innych, potrafi odróżnić przysłowiowe dobro od zła...ktoś kto zabija dla zabawy
      jest dla mnie kreaturą, którą ktoś przez pomyłkę spłodził i którą nie powinna
      chodzić po świecie.
      Poza tym nie ukrywam że mam do tego osobisty stosunek, parę tyg. temu mojego 16
      letniego siostrzeńca bestialsko pobito, zrobiło to dwóch 40 latków, w tym jeden
      po 10 letnim wyroku( do dziś nie złapany). Powód? K

• kat_ja1 Re: KARA ŚMIERCI 16.07.04, 11:49
        c.d.
        a więc powodem było to że kiedyś był świadkiem jak jeden z nich ukradł rower:)
        więc postatowili mu profilaktycznie wpierdolić..bili go przed domem o 12 w
        południe na oczach 10 letniej siostry!
        Uratowało go to że z klatki wybiegł jakiś facet i ich pogonił...Aha, wcześniej
        kazali mu wsiąść do samochodu ale złapał się drzewa, więc go "tylko" pobili..
        Na pytanie co bym zrobiła gdyby coś jemu się stało??jemu albo komukolwiek z
        mojej rodziny??? Chyba bym nie chciała żeby przestępca umarł szybko i bez
        bólu....wydałabym wszystkie pieniądze aby ktoś zrobił z niego kalekę...kogoś
        bez rąk, oczu, języka i czegoś tam jeszcze...chyba nawet lepiej jakby
        przeżył...jako "kadłubek" miałby czas na przemyślenia...
        • Gość: http://pamietamy.t Re: a zastanowilo cie to ze nie zostal zlapany? IP: 200.56.224.* 16.07.04, 17:04
          to mysl troche dluzej
          i moze ci przyjdzie na mysl
          ze twojego krewniaka jak dorwie panstwo
          i go bedzie tluc na oczach spoleczenstwa
          i nikt nawet zoll nie wybiegnie aby ich przegonic
          i to jest zasadnicza roznica
          jasniej juz trudno to wytlumaczyc

pamietamy.tripod.com
    • Gość: kangur88 Re: KARA ŚMIERCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 11:58
      www.majdanskieblokowiska.prv.pl www.majdanskieblokowiska.prv.pl
      www.majdanskieblokowiska.prv.pl
    • Gość: kangur88 Re: KARA ŚMIERCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:00
    • Gość: sysconfig Jestem za KS IP: *.fzk.de / *.fzk.de 16.07.04, 14:46
      ale obawiam sie, ze jej wprowadzenie nie bedzie mozliwe poniewaz:
      - przypieprzy sie do tego UE i trybunal ds. praw czlowieka i nie wiadomo jakie
      byly tego reperkusje np embargo ekonomiczne itp.
      - w dobie powszechnej korupcji, naduzyc i tempa pracy wymiaru sprawiedliwosci
      powstaloby martwe prawo bez jakiegokolwiek zastosowania w praktyce.
      - powstalby kolejny temat dla partii politycznych, a zycie pokazaloby swoje

• kat_ja1 Re: Jestem za KS 16.07.04, 15:19
        Niestety:(( Ale szlag mnie trafia jak słyszę takie argumenty, że trzeba
        resocjalizować, a gdyby to był wasz kolega, syn...itd. Współczuję rodzinom
        wszystkich tych, którzy stracili kogoś bliskiego bo komuś zachciało się zabawy,
        np.wychowujesz dziecko ileś lat, dbasz, chronisz, by później jakaś pieprzona
        bestia miała ubaw, i żeby jeszcze to nad nią, a nie nad Twoim pochowanym
        dizeckiem ktoś argumentował, że KS jest nie humanitarna..A do czego w
        przyszłości przyda się społeczeństwu taki zwyrodnialec??
        A odpowiadając na pytanie, które wcześniej padło, gdyby to był np.mój syn czy
        bym była za karą śmierci?? Odpowiem tak, może to jest okrutne ale nie mogłabym
        popatrzeć matce, która staciła dziecko w oczy i poprosić o łaskę dla mojego
        dajmy na to synka-mordercę..Mówię tu o przypadkach ekstremalnych, nie mówię o
        zabójcach z przypadku...Gdybym miała syna, który zabiłby człowieka dla zabawy,
        to on nie miałby już matki, nie chciałabym go widzieć na oczy i chyba
        zapadłabym się pod ziemię na myśl że wychowałam potwora...

• Gość: http://pamietamy.t Re: IP: 200.56.224.* 16.07.04, 17:08
          >zapadłabym się pod ziemię na myśl że wychowałam potwora...
          a kto nam da gwarancje ze nie wychowalas drugiego tak samo
          zatem kierujac sie twoja logika
          zadam smierci dla twojej rodziny do 7 pokolenia wstecz

pamietamy.tripod.com
    • lideczka_27 Nie... 16.07.04, 16:40
      dlatego, że nikt nie dał nam prawa do pozbawiania innych życia, nawet w akcie
      zemsty w myśl zasady "oko za oko". Zamiast kary śmierci wyrokowałabym
      dożywocie. Taki osobnik całą resztę życia musiałby ciężko pracować w takich
      miejscach, gdzie człowiek stale narażony jest na niebezpieczeństwa, nawet
      śmierć. Tam, gdzie żal i strach posyłać ludzi do pracy, tam szli by mordercy i
      inni zwyrodnialcy. Cele małe - tylko prycza i kibel, żadnej telewizji itp.
      przyjemności. W razie buntu karcer metr na metr i kubek wody dziennie. Gdyby
      podczas pracy zdarzył się wypadek czy więzień straciłby życie - żadna strata
      dla społeczeństwa, no może poza tą, że to społeczeństwo, póki więzień pracował,
      miało z tego pożytek...
      Kara śmierci to dla niektórych byłaby nagroda a nie kara, dozgonne tyranie pod
      ziemią bez nadziei na normalne życie - to jest kara.

Kara śmierci wymierzona na gorąco (np. zabicie gwałciciela własnego dziecka) to
      inna sprawa i trudno w kontekście sądów to rozpatrywać, bo rozgniewany rodzic
      wymierzając w ten sposób sprawiedliwość nie patrzy na konsekwencje czynu tylko
      chce pomścić krzywdę własnego dziecka. Więc mimo iż nie popieram kary śmierci,
      to takie czyny jestem w stanie zrozumieć i nie oceniam.

pozdrawiam
      lida
      • Gość: http://pamietamy. Re:mowia ze k.gazowe i oswiecim byly zbrodnia IP: 200.56.224.* 16.07.04, 17:12
        a to przeciez tylko kara dla zloczynco i bandytow
        blondynko idz do solarium
        i nie czytaj o takich rzeczach
        a juz nie mow o nich bo wychowasz dzieci
        na zbrodniarzy wojennych

pamietamy.tripod.com
      • Gość: sysconfig Re: Nie... IP: *.fzk.de / *.fzk.de 16.07.04, 17:24
        > dlatego, że nikt nie dał nam prawa do pozbawiania innych życia, nawet w akcie
        > zemsty w myśl zasady "oko za oko". Zamiast kary śmierci wyrokowałabym
        > dożywocie. Taki osobnik całą resztę życia musiałby ciężko pracować w takich
        > miejscach, gdzie człowiek stale narażony jest na niebezpieczeństwa, nawet
        > śmierć. Tam, gdzie żal i strach posyłać ludzi do pracy, tam szli by mordercy i
        > inni zwyrodnialcy. Cele małe - tylko prycza i kibel, żadnej telewizji itp.
        > przyjemności. W razie buntu karcer metr na metr i kubek wody dziennie. Gdyby
        > podczas pracy zdarzył się wypadek czy więzień straciłby życie - żadna strata
        > dla społeczeństwa, no może poza tą, że to społeczeństwo, póki więzień pracował,
        >
        Taki system trzeba byloby najpierw stworzyc. Tymczasem na to trzeba pieniedzy i
        checi oraz pewnego zmyslu organizacyjnego, ktorego w Polsce nikt z rzadzacych
        nie posiada. Poza tym, trzeba byloby tym ludziom jednak za prace przy
        autostradach, kopalniach itp. zaplacic. A z czego?
        KS jest eliminacja tych ludzi jako problemu dla bezpieczenstwa innych. Odpada
        tez koszt utrzymania goscia przez kilkadziesiat lat w wiezieniu. Trzeba
        oszczedzac kase, prawda? Nie rozwazam tu kwestii zemsty czy zadoscuczynienia
        bliskim ofiar, bo czegos takiego w tym przypadku byc nie moze.
        Pewne argumenty wskazujace na nierealnosc KS znajdziej w moim wczesniejszym
        poscie. I tego najbardziej bym sie obawial.
        • lideczka_27 Re: Nie... 16.07.04, 23:12
          Gość portalu: sysconfig napisał(a):

Poza tym, trzeba byloby tym ludziom jednak za prace przy
          > autostradach, kopalniach itp. zaplacic. A z czego?

Komu? Więźniom? Nie, ani gorsza. Chyba, że mieliby pracować na odszkodowania
          dla rodzin ofiar itd. Praca za darmo. Albo karcer i dieta wodna.

> KS jest eliminacja tych ludzi jako problemu dla bezpieczenstwa innych.

Izolowałabym ich i jeśli by byli zagrożeniem dla innych, to tylko dla
          współwięźniów. A akurat o nich bym nie drżała... Cały czas teoretyzujemy, więc
          możemy też założyć, że dyscyplina, nadzór i bezpieczeństwo byłoby na najwyższym
          poziomie, jeśli można tak to ująć.

Odpada
          > tez koszt utrzymania goscia przez kilkadziesiat lat w wiezieniu.

Łe tam, na ten chleb i wodę by zarobił...

Trzeba
          > oszczedzac kase, prawda?

Myślę, że jako tania siła robocza, mogliby zarobić na siebie (robotnicy
          pracujący w szkodliwych warunkach mają prawo do świadczeń i znacznego
          wynagrodzenia; może więc więźniowie byliby atrakcyjniejszym towarem dla
          zatrudniających?

Nie rozwazam tu kwestii zemsty czy zadoscuczynienia
          > bliskim ofiar, bo czegos takiego w tym przypadku byc nie moze.
          > Pewne argumenty wskazujace na nierealnosc KS znajdziej w moim wczesniejszym
          > poscie. I tego najbardziej bym sie obawial.

poczytam

pozdrawiam
          lida

• Gość: sysconfig Re: Nie... IP: *.pool.mediaWays.net 17.07.04, 09:43
            Zalozmy ze bylaby to darmowa praca. Ok, ale gdzie jest u nas takis system?
            Nigdzie! Cholera, tylu mamy prawnikow i specjalistow od systemu penitencjarnego,
            a nikt o tym nie pomyslal?! Tez bylbym za tym, o czym piszesz. Ale mordercow
            trzeba pilnowac, a grozni bandyci potrafia uciec nawet z komisariatu czy budynku
            sadu.
            Zgadadzam sie ze roboty dla nich byloby w brod. Jest tyle jeszcze autostrad do
            wybudowania.
            Ale kto moglby opracowac taki system?
    • Gość: Irma JAK NAJBARDZIEJ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 19:56
      No własnie, Kara śmierci. Wczoraj rozmawiałam o tym z kilkoma koleżankami.
      Ja stwierdziłam, że kara smierci jest konieczna, by nie rozwijała sie
      przestępczość w naszym kraju. Moim zdaniem wszystkich podefili, psychopatów,
      zabójców, którzy dostaja dozywocia i zyja w więzieniach za pieniądze podatników
      powinno sie usuwać! Absolutnie nie wierzę w resocjalizację, bo to głupota.
      Jeśli sprawca pytany o to, czy żałuje zbrodni, odpowie "nie", moim zdaniem,
      powinien poprostu być zabity. Taki człowiek nie ma prawa zycia. Tak jak wszyscy
      którzy zabili, zgwałcili, i zrobili coś, przez co dostali dożywocie.
      Przestępczość w USA zmniejszyła sie po wprowadzeniu kary smierci. Dlaczego u
      nas nie ma tak być???

Śmierc za smierć.
      • Gość: P-77 Re: JAK NAJBARDZIEJ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 00:32
        > Przestępczość w USA zmniejszyła sie po wprowadzeniu kary smierci. Dlaczego u
        > nas nie ma tak być???
        Nawet jeżeli - brak dowodów, że jest to konsekwencja właśnie przyrócenia kary
        śmeirci. Jeżeli takie wykresy przedstawia Jarosław Kaczyński bez podania źródła
        i metody badawczej trudno traktować to jako przekonujący argument.
    • Gość: kupidynek Przemilaczane argumenty za karą śmierci!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 21:42
      1.Żeby usunąć kraj z UE politykom byłoby potrzebne poparcie społeczne.Większość
      społeczeństw (a nie rządów)krajów UE też jest za tą karą!Akurat z
      tego powodu więc nas nie usuną, to raczej my spowodujemy reakcję łańcuchową.
      KS jest w Japonii,Indiach, USA i Chinach a więc i w krajach o najwyższym
      rozwoju cywilizacyjnym i najstarszej cywilizacji.To raczej UE z rezygnacją z
      niej jest jakąś chwilową aberracją!!!
      2.Po wykonaniu wyroku sprawca na pewno (!)nie może już skrzywdzić niewinnych
      ludzi na przepustce, urlopie rodzinnym czy zdrowotnym, po wyjściu za dobre
      sprawowanie czy wreszcie ucieczce!
      3.Utrzymanie więźnia skazanego na dożywocie kosztuje spoleczeństwo przez 30 lat
      minimum 150-200 tys.$.za te pieniadze mozna przeprowadzić kilka operacji
      ratujących życie kilku całkiem niewinnym (!)dzieciom.Dziś ich rodzice żebrzą o
      środki na to(często bez skutku!) w mediach!
      4.Narządy skazanego , jego krew, szpik itd. mogłyby uratować kilku kolejnych
      niewinnych a chorych ludzi!
      W efekcie mamy wybór:zycie jednego zwyrodnialca czy życie kilku(co najmniej!)
      niewinnych ludzi!
      To co piszę nie ma nic wspólnego ani z zemstą, ani z ponoć wątpliwym (choć
      tych, którzy zbrodnię planują i kalkulują ryzyko na pewno odstraszy!!!)
      odstarszaniem kary smierci.Te ostatnie argumnety lubią obalać przeciwnicy kary
      smierci bo tak im wygodniej;-)!!!!!!!!!Z tymi pierwszymi nie dyskutują, bo
      niewiele da się przeciw nim wymyślić - no może "moralne oburzenie" ;-) takim
      podejściem!
      • Gość: P-77 Re: Przemilaczane argumenty za karą śmierci!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 00:30
        > 1.Żeby usunąć kraj z UE politykom byłoby potrzebne poparcie
        społeczne.Większość
        >
        > społeczeństw (a nie rządów)krajów UE też jest za tą karą!Akurat z
        > tego powodu więc nas nie usuną, to raczej my spowodujemy reakcję łańcuchową.
        > KS jest w Japonii,Indiach, USA i Chinach a więc i w krajach o najwyższym
        > rozwoju cywilizacyjnym i najstarszej cywilizacji.To raczej UE z rezygnacją z
        > niej jest jakąś chwilową aberracją!!!
        To że państwo stosuje karę śmierci i ma dobrze rozwiniętą gospodarkę to dwie
        zupełnie różne sprawy - karę śmierci stosuje na przykład także Korea Północna,
        Kuba do niedawna Albania, Białoruś.
        > 2.Po wykonaniu wyroku sprawca na pewno (!)nie może już skrzywdzić niewinnych
        > ludzi na przepustce, urlopie rodzinnym czy zdrowotnym, po wyjściu za dobre
        > sprawowanie czy wreszcie ucieczce!
        JAk dotąd nikt skazany na dożywotnią karę pozbawienia wolności nie opuścil
        zakładu karnego.
        > 3.Utrzymanie więźnia skazanego na dożywocie kosztuje spoleczeństwo przez 30
        lat
        >
        > minimum 150-200 tys.$.za te pieniadze mozna przeprowadzić kilka operacji
        > ratujących życie kilku całkiem niewinnym (!)dzieciom.Dziś ich rodzice żebrzą
        o
        > środki na to(często bez skutku!) w mediach!
        Koszty kary śmierci byłyby zbliżone - w USA skzaniec przebywa w celi śmierci
        przeciętnie dziesięć lat co kosztuje 3 miliony dolarów. Nie mowiąc o tym, że
        argument jest zwyczajnie nie na miejscu to tak jakby mówić, że chemioterapia
        przy okazji rozwiązuje problem łupieżu.
        > 4.Narządy skazanego , jego krew, szpik itd. mogłyby uratować kilku kolejnych
        > niewinnych a chorych ludzi!
        Tylko pod warunkiem, że najpierw następuje śmierć mózgowa chyba że jesteś
        zwolennikiem wycinania organów żywcem - na tak okrutne zadawanie śmierci żaden
        lekarz sie nie zgodzi.
        > W efekcie mamy wybór:zycie jednego zwyrodnialca czy życie kilku(co najmniej!)
        > niewinnych ludzi!
        Nie ma takiego wyboru, dobrze o tym wiesz.
        > To co piszę nie ma nic wspólnego ani z zemstą, ani z ponoć wątpliwym (choć
        > tych, którzy zbrodnię planują i kalkulują ryzyko na pewno odstraszy!!!)
        Ryzyko nieuchronności a nie wysokości kary - sprawca planujący morderstwo
        zakłada, że zatrze wszystkie ślady. Brak jest empirycznych przypadków aby ktoś
        zdecydował się na zabójstwo z powodu braku kary śmierci, podobnie jak
        przypadków by ktoś zrezygnowal z zabójstwa z powodu jej istnienia.
        > odstarszaniem kary smierci.Te ostatnie argumnety lubią obalać przeciwnicy
        kary
        > smierci bo tak im wygodniej;-)!!!!!!!!!Z tymi pierwszymi nie dyskutują, bo
        > niewiele da się przeciw nim wymyślić - no może "moralne oburzenie" ;-) takim
        > podejściem!
        Raczej zażenowanie tym, że po raz drugi piszesz to samo, choć ktoś już dał ci
        stosowną odprawę.
        • Gość: P-77 Re: a propos argumentu finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 00:54
          Niewątpliwie wadą kary pozbawienia wolności jest to, że osoby na nią skazane
          pozostają na utrzymaniu oaństwa i żyją "z naszych podatków" - celowo dałem
          cudzysłów, bo przecież dochody pańśtwa to nie są w stu procentach podatki od
          osób fizycznych, ale także podatki od osób prawnych (dużo wyższe), dywidendy ze
          spółek z udzialem Skarbu Pańśtwa, zysk z emisji pańśtwowych obligacji, kary
          finansowe, mandaty itp. Faktem jest, że kara pozbawienia wolności kosztuje a
          korzyści finansowych nie ma.
          Kara śmierci ma być więc zatem remedium na konieczność utrzymania skazanych
          za najcięższe przestępstwa. Tymczasem jest ich znacznie mniej niż odbywających
          kary za przestępstwa o niskiej i średniej szkodliwości społecznej. Oni dużo
          więcej kosztują w sumie niż tych kilku "dożywotników".
          Oczywiście nie trzeba dodawać, że tu remedium są kary wolnościowe. I tak
          grzywna oznacza wyłącznie zyski dla Skarbu Państwa (czyli skazani na tę karę
          też uczestniczą w finansowaniu więzeinnictwa to tak na marginesie). Kara
          ograncizenia wolności wiąże się z koneicznościa DARMOWEJ pracy na cele
          społeczne, do której skazany jest obowiązany - siedzącego w zakładzie karnym
          zmusić do pracy poza terenem zakładu nie można i trzeba mu płacić
          wynagrodzenie - połowa co prawda idzie na konto zakładu, ale i tak być może
          odbiera pracę osobie bezrobotnej.
          Nie tak dawno była sugestia aby wprowadzić na wzór skandynawski weekendowe
          pozbawienie wolności - sprawca w tygodniu pracuje (czyli jest użyteczny) a na
          weekendy idzie do zakłądu karnego i sam płaci za pobyt. Koszty są znacznie
          mniejsze niż jakby siedział cały czas.
          Gdyby rzeczywiście zwolennikom kary śmeirci zależało na minimalizacji kosztów
          skazania i usunięcia ewidentnej niespraweidliwości dążyliby również do
          preferowania kar wolnościowych kiedy tylko jest to możliwe.
          Ale zwykle mają oni prostą metodę - dla morderców "Czapa" reszta niech siedzi.
          Tu jakoś zapomina się o tym, że nawet po pozbawieniu więźniów telewizji czy
          siłowni i tak koszty ich utrzymania sie znacząco nie zmienią.
          Tak więc wysuwanie w tym kontekście argumentu finansowego jest tylko pewnym
          kamuflażem.
        • Gość: kupidynek Zarozumiały jesteś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.04, 13:11
          Jeśli to co napisałeś ma być tą odprawą to doprawdy jesteś strassznie
          zarozumiały!!!Żadnego argumentu nie podwazyłeś nawet - dalej mamy do czynienia
          z "moralnym oburzeniem".Z mysleniem jesy niestety gorzej;-)
          • Gość: P-77 Re: Zarozumiały jesteś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 15:49
            > Jeśli to co napisałeś ma być tą odprawą to doprawdy jesteś strassznie
            > zarozumiały!!!Żadnego argumentu nie podwazyłeś nawet - dalej mamy do czynienia
            >
            > z "moralnym oburzeniem".Z mysleniem jesy niestety gorzej;-)
            Może jakieś konkrety?
            • Gość: kupidynek "Jestem przeciw KS bo jestem przeciw KS"-to twoje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.04, 16:16
              argumenty.
              1.Możesz oczywiście uważać i Japonczyków i Chińczyków i Amerykanów jako
              nieokrzesanych prymitywów w porownaniu ze sobą, ale jesteś w tym zwyczajnie
              śmieszny...
              2.Już dziś wielu chirurgów pobiera w niezbyt czystych okolicznościach (np.wbrew
              woli delikwenta) narządy.Istnieje nawet cały nielegalny rynek handlu
              narządami.Jeszcze więcej chirurgów dokonuje przeszczepów narządów nie wnikając
              w ich pochodzenie.Nie sądzę by nie znaleźli się chirurdzy pobierający legalnie
              (!) i w imię ratowania życia niewinnych narządy od skazanych na smierć
              zwyrodnialców.Podobnie jak, wbrew twierdzeniom przeciwników KS, nie byłoby u
              nas problemów ze znalezieniem zawodowych katów!
              3.W kosztach utrzymania skazanego na śmierć w USA(tam wszystko jest
              wielokrotnie droższe!) sama egzekucja kosztuje niewiele.Największy koszt to
              biurokratyczne procedury wielokrotnych odwołań, adwokaci(w USA bardzo drodzy!)
              z urzędu itd.Pytanie ile kosztuje skazany na dożywocie )(w USA oczywiście!)
              (może być 100 lat- tam są takie wyroki) przez 30 lat!A warunki w amerykańskich
              więzieniach są gorsze niż w polskich!!!
              • Gość: P-77 Re: "Jestem przeciw KS bo jestem przeciw KS"-to t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 20:04
                > 1.Możesz oczywiście uważać i Japonczyków i Chińczyków i Amerykanów jako
                > nieokrzesanych prymitywów w porownaniu ze sobą, ale jesteś w tym zwyczajnie
                > śmieszny...
                Co do Chin - przeczytaj raporty Amnesty International.
                > 2.Już dziś wielu chirurgów pobiera w niezbyt czystych okolicznościach
                (np.wbrew
                >
                > woli delikwenta) narządy.Istnieje nawet cały nielegalny rynek handlu
                > narządami.Jeszcze więcej chirurgów dokonuje przeszczepów narządów nie
                wnikając
                > w ich pochodzenie.Nie sądzę by nie znaleźli się chirurdzy pobierający legalnie
                > (!) i w imię ratowania życia niewinnych narządy od skazanych na smierć
                > zwyrodnialców.Podobnie jak, wbrew twierdzeniom przeciwników KS, nie byłoby u
                > nas problemów ze znalezieniem zawodowych katów!
                Chciałem tylko zauważyć, że nawet skazani na śmierć mają takie same prawa w
                dziedzinie transplantacji jak wszyscy inni a więc mogą na przykład nie wyrazić
                zgody. Sam przyznałeś, że nie jest to legalne.
                > 3.W kosztach utrzymania skazanego na śmierć w USA(tam wszystko jest
                > wielokrotnie droższe!) sama egzekucja kosztuje niewiele.Największy koszt to
                > biurokratyczne procedury wielokrotnych odwołań, adwokaci(w USA bardzo
                drodzy!)
                > z urzędu itd.Pytanie ile kosztuje skazany na dożywocie )(w USA oczywiście!)
                > (może być 100 lat- tam są takie wyroki) przez 30 lat!A warunki w
                amerykańskich
                > więzieniach są gorsze niż w polskich!!!
                Odpowiedz na proste pytanie - czy więcej się oszczędzi orzekając w kilku
                przypadkach karę smeirci zamiast dożywocia czy w kilkuset rocznie kary
                wolnościowe zamiast bezwzględnego pozbawienia wolności? Po prostu argument
                finansowania zakładów karnych ze środków publicznych jest arguemntem przeciwko
                karze pozbawienia wolności a nie za karą śmierci.
                No i z czystej ciekawości - jaki procent stanowią dochody z PIT w stosunku do
                całego dochodu rocznego określonego w ustawie budżetowej? Podatnicy w
                najlepszym razie współfinansuja zakłady karne.
      • Gość: MariuszR Re: Przemilaczane argumenty za karą śmierci!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 16:17
        Nei wiem co wy się tak uparliście że kara śmierci będzie działać odstraszająco. Przeczytałem ostatnio kilka artykułów napisanych rpzez zwolleników kary śmierci i żadne z nich nie wierzył w to że kara ta będzie pełniła funkcję odstraszającą.
        Tu jest np. jeden z nich.
        www.kurierplus.com/issues/2000/k300/kp300-04.htm
        Autor użył natomiast innego argumentu który pozornie może wydawać się bardzo silny, a mianowicie:

"Statystyka kryminalna twierdzi, że 30 procent ofiar zabójstw pada ofiarą morderców, którzy już byli karani przez amerykański wymiar sprawiedliwości."

Tyle tylko że nie napisał czy te 30% dotyczy tylko tych kórzy byli karani za morderstwa czy też za inne przestępstwa. Bo jeśli ktoś był karany wcześniej np. za kradzież to i tak nie zasądzono by mu kary śmierci.
    • Gość: samanta Re: KARA ŚMIERCI IP: *.kabel.telenet.be 17.07.04, 07:19
      nie czytajac wypowiedzi wpisuje sie i zaznaczam , ze nie lubie akademickich
      dyskusjii o moralnosci itp

Moja wypowiedz jest krotka : JESTEM ZA pod warunkiem , ze bedzie oko za oko
      w doslownym slowa znaczeniu a nawet wiekszym
      i JESTEM PRZECIW jesli dadza takiemu zastrzyczek bezbolesny jak narkoze
      przed operacja wyrostka .

Tyle mowi sie o eutanazjii , ktorej nie ma dla cierpiacych a jest potrzebna
      a taki zwykly dran bedzie sie nia rozkoszowal? NIE ! bo to
      niesprawiedliwosc !

Zgadzam sie na kare smierci dla psychopatow bo oni i tak nie zdaja sobie
      sprawy co robia , czyli pozbyc sie chwastow - ale takich co z premedytacja
      zabijaja , gwalca i rabuja panstwo nie powinno utrzymywac dozywotnio bo sa
      inni potrzebujacy a ich na stos i lamanie kolem to odpowiednia kara

• Gość: mf rozważania o gilotynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 05:04
        jesteś chora
        wszystkim zwolennikom kary śmierci (poza tymi, którzy nic nie rozumieją, czyli
        jakieś osiemdziesięciu procentom) polecam lekturę "Rozważań o gilotynie" Alberta
        Camus
        • Gość: P-77 Re: kara śmierci a przeszczepy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 10:11
          Czy uzasadniony jest argument (wątpliwy zresztą), że skazani na karę smeirci
          moga być dawcami organów?
          Otóż statystycznie rzecz biorąc 90 procent dawców to ofiary wypadków
          komunikacyjnych, co prowadziłoby do wniosku, że wypadki te są czymś dobrym.
          Oczywiście tak nie jest.
          • Gość: kupidynek Re: kara śmierci a przeszczepy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.04, 12:18
            Ta sofistyka jest nieco zawikłana!Wypadek jest zły, ale możliwość uratowania
            dzięki przeszczepowi ludzkiego życia - dobra.Podobnie zła jest zbrodnia dzieki
            której dany osobnik zasłuzył na karę smierci, ale fakt jesli jego organy mogą
            uratować komuś życie to bardzo dobrze - można to uznać za pewną formę
            rekompensaty w stosunku do społeczeństwa za popełnioną zbrodnię!!!!
    • Gość: ja Re: KARA ŚMIERCI IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.07.04, 20:50
      Ja jestem za karą śmierci, ale tylko i wyłącznie wówczas gdy dowody będą
      niepodważalne, że ktoś jest winien.
      Ale chyba lepszą metodą było by oko za oko, ząb za ząb.
    • rriittaa Re: KARA ŚMIERCI 19.07.04, 09:15
      Tak czy nie? To trudne pytanie. nie można decydować o czyimś byciu albo nie,
      ale skoro ci mordercy podejmują takie decyzje w stosunku do innych to dlaczego
      by nie podejmowac tych decyzji w stosunku do nich. Myślę, że jeśli ktoś
      zaplanował skrupulatnie morderstwo to nie ma o czym mówić, jeśłi ktoś zrobił to
      dwukrotnie to też powinna być śmierć. Najgorzej z tymi co zrobili to po raz
      pierwszy i do tego nie przyzanają się do winy... jak nie popełnić błędu (nie
      skazać niewinnej osoby)? To jest dopiero dobre i trudne pytanie... Myślę że jak
      skazali by tak publicznie jedną osobę to zrobiloby się trochę bezpieczniej.
      Z życia wzięte: włąśnie w moim mieście wyszedł człowiek po 10 latach za
      morderstwo i co zrobił? zabił po raz drugi...... Dla takich nie powinno byc
      miejsca na tym świecie... Do tego jego synek nastoletni 3 lata temu założył się
      że zabije i zabił a potem służył w kościele jako ministrant... Pewne rzeczy
      chyba są genetyczne.....
      A jak do tego ma się mieć koszt utrzymania więżnia - podobno 1400 zł. A na
      dziecko dostaje się 43 zł. Ludzie kochani za 43 zł to kupi sie 1 paczkę
      pampersów, a na miesiąc potrzebne są co najmnie 2 (zależy od wieku) - a co z
      ubraniem, jedzeniem - nie mówiąc już o jakuiś przyjemnosciach dla dziecka.... A
      tacy więźniowie jeszcze protestuja bo im zaciasno, a niech się tam nie pchają
      to będą mieli luźniej......
    • envi Re: KARA ŚMIERCI 19.07.04, 18:57
      Z tego co pakazują statystyki kara śmierci nie pełni funkci odstraszającej, w
      USA w tych stanach gdzie jest kara smierci nie notuje się mniejszej
      przestępczości. Ponadto uważam, że jeśli ktoś jest zdecydowany na zabicie
      drugiego człowieka i sobie to dokładnie palnuje to nic go nie odstraszy i nie
      zniechęci do tego czynu. Jeslli natomiast ktoś zabija spontanicznie, ot tak, po
      wpływem impulsu/ jest nacpany/ ma na to chotę/ to i tak to zrobi czy będzie
      kara smierci czy nie. Nie jesteśmy w stanie zajrzeć w ludzką głowę i tak
      naprawdę nigdy nie wiemy co dzieje się w głowie drugiego człowieka. Oglądałam
      reportarz o resocjalizacji młodocianych zabójców ( przeprowadzany w USA), po
      zakończeniu terapii większość tych ludzi normalnie funkcjonowała. Ogólnie
      chodziło o terpaię szokiem. Jest jednak pewna grupa ludzi, cierpiących na
      narcyzm, innymi słowy psychopatię, która charakteryzuje się obniżonym poczuciem
      odpowiedzialności i brakiem sumienia, takich ludzi nie da sie resocjalizowac.
      Mozna jedynie zapełniać im maxymalnie czas, żeby się nie nudzili i nie mieli
      czasu na niedozwolone rzeczy. W Polsce brakuje pieniędzy na przeprowadzenie
      skutecznej resocjalizację. Więzienia są przepełnione, a na jednego wychowawcę
      przypada tylu więźniów ze nie jest on w stanie nawet zapamiętać ich
      twarzy.Resocjalizacja byłaby mozliwa, gdyby rzeczywiscie ją przeprowadzano. W
      Polsce wygląda to tak że więzień po prostu siedzi i się nudzi, ponieważ państwo
      nie ma pieniędzy.Zresztą demoralizacja, której skutkiem na ogół bywa
      przestępstwo, nie jest zjawiskiem natychmiastowym, ale długotrwałym procesem.
      Mozna w dużej większości przewidzieć które jednostki wejdą na przestępczą droge
      i podjąc działania profilaktyczne. jednak brak na to pieniędzy:)i państwo
      zwraca na to uwage dopiero wtedy gdy ma doczynienia z dorosłym człowiekiem ,
      ukształtowanym psychicznie i społecznie i jedyne co może mu zaoferować
      to "pierdel".
      • Gość: kupidynek Poczytaj sobie!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 20:25
        Żeby usunąć kraj z UE politykom byłoby potrzebne poparcie społeczne.Większość
        społeczeństw (a nie rządów)krajów UE też jest za tą karą!Akurat z
        tego powodu więc nas nie usuną, to raczej my spowodujemy reakcję łańcuchową.
        KS jest w Japonii,Indiach, USA i Chinach a więc i w krajach o najwyższym
        rozwoju cywilizacyjnym i najstarszej cywilizacji.To raczej UE z rezygnacją z
        niej jest jakąś chwilową aberracją!!!
        2.Po wykonaniu wyroku sprawca na pewno (!)nie może już skrzywdzić niewinnych
        ludzi na przepustce, urlopie rodzinnym czy zdrowotnym, po wyjściu za dobre
        sprawowanie czy wreszcie ucieczce!
        3.Utrzymanie więźnia skazanego na dożywocie kosztuje spoleczeństwo przez 30 lat
        minimum 150-200 tys.$.za te pieniadze mozna przeprowadzić kilka operacji
        ratujących życie kilku całkiem niewinnym (!)dzieciom.Dziś ich rodzice żebrzą o
        środki na to(często bez skutku!) w mediach!
        4.Narządy skazanego , jego krew, szpik itd. mogłyby uratować kilku kolejnych
        niewinnych a chorych ludzi!
        W efekcie mamy wybór:zycie jednego zwyrodnialca czy życie kilku(co najmniej!)
        niewinnych ludzi!
        To co piszę nie ma nic wspólnego ani z zemstą, ani z ponoć wątpliwym (choć
        tych, którzy zbrodnię planują i kalkulują ryzyko na pewno odstraszy!!!)
        odstarszaniem kary smierci.Te ostatnie argumnety lubią obalać przeciwnicy kary
        smierci bo tak im wygodniej;-)!!!!!!!!!Z tymi pierwszymi nie dyskutują, bo
        niewiele da się przeciw nim wymyślić - no może "moralne oburzenie" ;-) takim
        podejściem!
        A te amerykańskie statystyki to widziałaś/eś czy tylko powtarzasz jak papuga
        cudze teksty!;-)

--------------------------------------------------------------------------------

• hasior19 Re: KARA ŚMIERCI 19.07.04, 19:35
      kara śmierci to zapewne bardzo trudny i bulwersujący temat...osobiście jestem
      za wprowadzeniem takiego sposobu wymierzania kary...jednak obawiam się że
      mogłaby ona posłużyć komus do eliminacji przeciwników...wszystko jest
      prawdopodobne... oczywiscie kara śmierci należy sie za umyślne spowodowanie
      śmierci,z premedytacją... cięzko jednak pogodzic ta sprawe z poglądami
      kościoła... róznie ludzie interpretują ten problem... moze to jest brutalne ale
      uważam ze tacy mordercy nie mają ani skrupółow ani wyrzutów sumienia..zatem
      dlaczego mamy ich żywić? wiem ze to nieludzkie ale czy ludzkie jest zabijanie
      dla kaprysu?!?!?! wielu ludzi stracilo bliskich...oni nie mają juz z nimi
      kontaktu,natomiast bandyci spotykają sie na widzeniach z rodziną...czasami
      żyjac lepiej niz na wolności!!!! zdarza sie równiez ze popełniają zdbrodnie by
      jedynie nasycić się i miec dach nad głową...podczas gdy inni ciężko pracują na
      kawałek chleba oni siedzą w więzieniach i żyją na koszt podatników!!! moim
      zdaniem tak jak przykazanie mówi nam nie zabijaj,tak powinniśmy takze zwrócić
      uwage na fragment Biblii "oko za oko,ząb za ząb" straszne ale prawdziwe...
      • agaijacek Re: KARA ŚMIERCI 19.07.04, 21:00
        Karę śmierci należ wprowadzić i to jak najszybcie. No ale kto to ma zrobić
        jeżeli politycy wikłają się w interesy z daleka cuchnące odpowidzialnością
        karną a społeczeństwo jest im potrzebne tylko w czasie wyborów.
    • Gość: Pepcio Re: KARA ŚMIERCI IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 22:53
      Jestem przeciwny karze śmierci i zamiast niej proponuję bezwględne dożywocie,
      ale więźniowie na nie skazani powinni na siebie zarabiać w ramach
      zadośćuczynienia.
      • Gość: kupidynek Jak ich zmusisz do pracy i co oni mogą robić? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 23:02
        Jak zmusić skazanego na dożywocie do pracy - glodem, prądem, biciem;-) to takie
        humanitarne metody;-)
        Większość morderców niewiele (albo nic) pozytecznego nie potrafi robic - do
        czego ich zatrudnisz i ile zarobią swoją pracą???
        • roaming_shadow Kara śmierci- czemu nie? 20.07.04, 11:43
          Z mojej perspektywy wyglada to następujaco: nie chodzi o to, żeby kogokolwiek
          zabijać na krześle, lecz o to, by powszechnie było wiadomo o istnieniu takiej
          możliwości. Nie odstraszy to psychopaty, nie sprawi, że wykolejonemu
          zwyrodnialcowi zadrży ręka z nożem. Ale może przynajmniej gówniarzom odechce
          sie sprawdzania, jak to jest odebrać komus życie. Wizja własnej osoby w celi
          śmierci w koncu do przyjemnych nie należy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka