Dodaj do ulubionych

nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref edukacji

27.04.13, 18:52
deser.pl/deser/1,111858,13804656,Przeprowadzili_sonde_wsrod_gimnazjalistow___Ile_dni.html#TRrelSST
- doprawdy szok i niedowierzanie.. oto skutki unowoczesniania polskiej edukacji absolwenci gimnazjów nie wiedzą kto aktualnie rządzi Polską a nawet twierdzą zegraniczymy z Austrią a bitwa pod Grunwaldem odbyła si w 1810 roku!!! oto wymierny skutek reformy Buzka w szkolnictwie. Głupimi łatwiej rzadzić to gwarancja rządów PO. gimnazjaliści zyją w jakimś osobnym swiecie, wydaje im sie że Polską rzadzi PiS razem z Palikotem, a ja sie dziwię że ktośkiedyś powiedział na ezgaminie z historii ze Walęsa był ostatnim sekretarzem, KPZR..
Obserwuj wątek
    • Gość: kappa Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.13, 18:58
      A cóż w tym dziwnego, jeśli jałowych lekcji religii jest więcej niż lekcji geografii, biologii, historii, chemii czy fizyki
    • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 19:24
      Nazwisko prezydenta, czy termin Bitwy pod Grunwaldem, to nie sa rzeczy istotne, które Polak powinien wiedzieć. Istotne jest czy ma hobby, czy jest jakakolwiek dziedzina, w której ma sukcesy powyżej średniej, czy radzi sobie w zespole, czy umie w cywilizowany sposób przekonywać do swoich racji (choćby niesłusznych), kilka rzeczy mógłbym jeszcze wymienić - z tego sprawdzajmy, nie z pierdół.
      • brum.pl1 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 19:51
        piwi77.0 napisał:

> Nazwisko prezydenta, czy termin Bitwy pod Grunwaldem, to nie sa rzeczy istotne,
        > które Polak powinien wiedzieć.

Jasne, głąbie. Na szczęście nikt przy zdrowych zmysłach nie traktuje ciebie, idioto, na serio.
        Każdy wie, że jesteś debilem.
        • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 20:21
          Nie interesuje mnie, kto jak mnie traktuje, ale gdyby nie forumowe ograniczenia, twojego własnego ch...a wbiłbym ci w twoje pojebane gardło.
          • brum.pl1 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 20:47
            piwi77.0 napisał:

> Nie interesuje mnie, kto jak mnie traktuje, ale gdyby nie forumowe ograniczenia
            > , twojego własnego ch...a wbiłbym ci w twoje pojebane gardło.

Srały muchy, będzie wiosna...
            Z biegiem czasu, jesteś piwuś coraz głupszy.
            --------
            Twierdzenie Pitagorasa ma w swym założeniu wyłącznie trójkąty
            prostokątne. Dlatego jest prawdziwe dla wszystkich trójkątów.
            Autor: piwuś
            • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 10:43
              brum.pl1 napisał:

Z biegiem czasu, jesteś piwuś coraz głupszy.

U Ciebie nie dostrzegam żadnej dynamiki, byłeś, jesteś i pozostaniesz do usranej śmierci skatolonym matołem, bezmyślną tubą cudzych myśli i zwykłym parszywym tchórzem.

Twierdzenie Pitagorasa ma w swym założeniu wyłącznie trójkąty prostokątne. Dlatego jest prawdziwe dla wszystkich trójkątów.
              Autor: piwuś

Gdybyś poza bezwiednym odtwarzaniem tego, co nauczyłeś się na pamięć, potrafił czasem myśleć, nie wyśmiewałbyś się z tego co kiedyś o trójkątach napisałem. Logika zresztą nie jest Twoją mocną stroną, opanowałeś ją, to prawda, ale jej nie pojąłeś.
              • brum.pl1 Re: nieuctwo piwusia 28.04.13, 18:47
                piwi77.0 napisał:

> brum.pl1 napisał:
                >
                > Z biegiem czasu, jesteś piwuś coraz głupszy.
                >
                > U Ciebie nie dostrzegam żadnej dynamiki, byłeś, jesteś i pozostaniesz do usrane
                > j śmierci skatolonym matołem, bezmyślną tubą cudzych myśli i zwykłym parszywym
                > tchórzem.

Nie dostrzegasz dynamiki? A co ty ku... wiesz o dynamice? Byłem, jestem i będę katolikiem, a ty jak będziesz zdychał, to będziesz błagał o spowiedź i ostatnie namaszczenie. Nie masz za grosz honoru, jak ci śmierć zajrzy w ślipia to się zesrasz ze strachu debilu.
                • piwi77.0 Re: nieuctwo piwusia 28.04.13, 18:54
                  www.dowcipy.jeja.pl/3475,ateista-po-smierci-trafil-do-piekla.html
                  • brum.pl1 Re: nieuctwo piwusia 28.04.13, 19:12
                    piwi77.0 napisał:

> www.dowcipy.jeja.pl/3475,ateista-po-smierci-trafil-do-piekla.html

Z ciebie taki ateista jak z koziej dupy trąba. Jesteś tylko głupkowatym antyklerykałkiem, takim żuczkiem gnojarkiem.
      • zaretpug powyżej średniej 29.04.13, 20:44
        piwi77.0 napisał:

> Istotne jest czy ma hobby, czy jest jakakolwiek
        > dziedzina, w której ma sukcesy powyżej średniej,
        ...

Musza byc tacy, ktorzy sa ponizej sredniej, nie kazdy moze byc powyzej...
    • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 27.04.13, 20:01
      Oszołomku kto aktualnie rządzi Polską, to tej wiedzy ze szkoły nie wynoszą gimnazjaliści nie wyniosą :))) To znaczy, że młodzi ludzie nie interesują się życiem politycznym kraju i że są kompletnymi ignorantami, niestety za taką sytuację ponosi winę nie tylko szkoła, ale i rodzice.
      • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 20:19
        Gość portalu: smok napisał(a):

niestety za taką sytuację ponosi winę nie tylko szkoła, ale i rodzice.

Winę? Winę można ponosić, gdy stanie się coś niedobrego, a tu nic takiego nie miało miejsca. Młodzi ludzie prawidłowo widzą priorytety i prawidłowo wiedzę werbalna plasuja na dalekim miejscu.
        • brum.pl1 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 20:50
          piwi77.0 napisał:

> Gość portalu: smok napisał(a):
          >
          > niestety za taką sytuację ponosi winę nie tylko szkoła, ale i rodzice.
          >
          > Winę? Winę można ponosić, gdy stanie się coś niedobrego, a tu nic takiego nie m
          > iało miejsca. Młodzi ludzie prawidłowo widzą priorytety i prawidłowo wiedzę wer
          > balna plasuja na dalekim miejscu.

Tylko głupiec, skończony głupiec pie...ć może takie głupoty!
          • billy.the.kid Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 21:18
            no, młodym ludziom zgniłym kalafiorem wisi czy będa bezrobotni za sprawą prez kacz,kom,czy kwas.
            czy będą bez zadnych perspektyw pod władzą PO,PIS,psl,lsd czy samejbrony.
            wiedzą że w jakichkolwiek wyborach w wolsce NIE MAJĄ ŻADNEGO WPŁYWU na swój przyszły los.

politycy już się grzeją w blokach startowych do parlamentu europejskiego. wszak tam wychodzi cos tak do 100tys.pln-ów miesięcznie. co to może obchodzić tych ze straconego pokolenia??????
            • brum.pl1 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 22:41
              billy.the.kid napisał:

> no, młodym ludziom zgniłym kalafiorem wisi czy

Co ty wiesz, stary komunistyczny zgredzie o młodych ludziach?
              • billy.the.kid Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 12:40
                ch..j ci d tego gamoniu KArTOfLu skąd wiem.
        • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 27.04.13, 21:59
          > Winę? Winę można ponosić, gdy stanie się coś niedobrego, a tu nic takiego nie m
          > iało miejsca. Młodzi ludzie prawidłowo widzą priorytety i prawidłowo wiedzę wer
          > balna plasuja na dalekim miejscu.

Wina to również błąd, uchybienie, przeoczenie. Za głęboką ignorancję 18latków ponosi nie tylko system edukacji w Polsce, ale i rodzice. A tak z ciekawości czym jest "wiedza werbalna"??? bo ja pisze o wiedzy elementarnej, powszechnej, a czegoś takiego jak "wiedza werbalna" nie ma? Tylko kompletny ignorant może wypowiedzieć się w taki sposób. Zwerbalizować to znaczy ująć jakąś myśl w słowa, werbalna to wyrażona słowami. Wiedza wyrażona słowami to wiedza zwerbalizowana, zaś co to ma do zdobytej wiedzy, a raczej jej braku ? Jeśli młodzi ludzie nie uważają za priorytet zdobywanie podstawowej wiedzy to jako dorośli nie będą takiej potrzeby odczuwać tym bardziej. Taka niechęć do uczenia się, braki w podstawowej wiedzy nigdy później nie da się już naprawić. Oczywiście dla ciemnoty to nie jest priorytet, ani żaden alarmujący sygnał, jednak dla każdego odpowiedzialnego rodzica priorytetem powinno być zadbanie o prawidłowy rozwój, a ten bez rozwinięcia u dziecka chęci do samokształcenia się, do rozwijania u siebie ciekawości świata jest zwyczajnie nie możliwie. Winię za ignorancję młodych ludzi ponoszą więc w pierwszej kolejności rodzice, a potem dopiero szkoła. Młodych ludzi nie winie, ale im bardzo współczuje kalectwa umysłowego i potem wypisują coś o "wiedzy werbalnej". DRAMAT:(
          • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 10:03
            Niepotrzebnie się tak podniecasz i dramatyzujesz, bo nie ma o co. Dla jednego wiedza to jest jedno, dla kogoś innego coś całkiem innego. Poza tym dzisiaj wiedza się zglobalizowała i ma ona sens właściwie tylko wtedy gdy można z niej skorzystać na całym świecie. Zastanawiam się jak przydatna w tym kontekście jest wiedza, kiedy odbyła się Bitwa po Grunwaldem, albo kto jest aktualnym dukaczem w roli prezydenta RP? Młodzież ten problem rozumie, albo przynajmniej go czuje i swój wysiłek inwestuje tam, gdzie ma on sens. Bo dzisiejsza młodzież wcale nie jest głupia - z sukcesem konkuruje z młodzieżą z innych krajów i raczej nie tym, że zna fakty o Bitwie pod Grunwaldem.
            • matylda1001 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 11:10
              piwi77.0 napisał:

> Niepotrzebnie się tak podniecasz i dramatyzujesz, bo nie ma o co... dzisiaj wiedza się zglobalizowała i ma ona sens właściwie tylko wtedy gdy można z niej skorzystać na całym świecie<

Racja, przecież w Ameryce rok trwa o tydzień dłużej, o ruskim roku to nawet wspominać nie warto ;) W Australii maja inny wzór na pole kwadratu, a jajka w Afryce gotują się dwa razy szybciej, no, klimat taki :) Data bitwy pod Grunwaldem z globalnego punktu widzenia jest nieprzydatna, bo kto na świecie pędzi bimber w/g polskiej receptury? Najgorsze jest to, że tacy debile pozdają te swoje egzaminy, potem pokończą jakieś licencjaty i będą robić za inteligencję. Niedawno rozmawiałam z jednym takim, po studiach, ma się rozumieć. Już trzeci rok pracuje na budowie w Irlandii. Jakoś tak w rozmowie wynikło, że on jest przekonany, że Irlandia leży bliżej Europy niż Wielka Brytania. No ale skąd miałby wiedzieć, że jest odwrotnie? przecież jak leci, to z samolotu nie widać :) Mąż wysyłał na poczcie paczkę. Panienka (też pewnie po studiach, bo znajdz mi teraz kogoś młodego bez studiów) zainteresowała się nazwą ulicy adresata - Jaka to ulica? - Lelewela - odparł mój mąż myśląc, że niewyraźnie napisał.
              - Lelewela??? cha-cha-cha- ale śmieszna nazwa - ucieszyła się rozbawiona panienka.

• piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 11:15
                matylda1001 napisała:

Niedawno rozmawiałam z jednym takim, po studiach, ma się rozumieć. Już trzeci rok pracuje
                na budowie w Irlandii. Jakoś tak w rozmowie wynikło, że on jest przekonany, że Irlandia leży bliżej Europy niż Wielka Brytania. No ale skąd miałby wiedzieć, że jest odwrotnie?

Odwrotnie, jesteś pewna? A może po prostu oba kraje leżą w Europie?
                • matylda1001 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 12:39
                  piwi77.0 napisał:

> Odwrotnie, jesteś pewna? A może po prostu oba kraje leżą w Europie?<

Nie łap mnie za słówka :) Zresztą po wysłaniu posta spojrzałam na tekst i przeczułam, że sie doczepisz :) O kontynent europejski chodzi, rzecz jasna.
                  • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 14:03
                    matylda1001 napisała:

O kontynent europejski chodzi, rzecz jasna.

Chodziło o Europę, nie o kontynent europejski, zresztą to i tak niewiele zmienia -
                    pl.wikipedia.org/wiki/Kontynent
                    kontynent obejmuje więc także przybrzeżne wyspy, znajdujące się na tym samym cokole kontynentalnym.
                    Powalczysz jeszcze?
                    • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 14:21
                      Widzisz jak łatwo znaleźć się w kropce? A wystarczy po prostu zbyt pochopnie nie oceniać innych.
                      • matylda1001 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 22:10
                        :) Aleś uparty! a część kontynentalną Europy od wyspiarskiej odróżniasz? Ja bym na Twoim miejscu na Wikipedii za bardzo nie polegała, zwłaszcza, że TU wyczytasz, iż wyspa - Wielka Brytania, oddzielona jest od kontynentu europejskiego kanałem La Manche i Cieśniną Kaletańską. Niby to samo źródło, a przynajmniej jedna informacja mija się z prawdą :) Która jest Ci bliższa? Gimnazjaliści maja szansę poznac prawdę, ale jak im teraz nikt tego nie wyłoży i nie będzie od nich niczego wymagał, to w przyszłości też będą skazani na Wikipedię. Smutne :(
                        • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 29.04.13, 07:26
                          matylda1001 napisała:

Gimnazjaliści maja szansę poznac prawdę,

Nie szermuj nadmiernie tak tą prawdą, mają szansę zapoznać się z informacjami i jak większość z nich (które, o to jest pytanie!) są one wątpliwej jakości i do każdej z nich należy podchodzić ze sceptycyzmem, a nie jak do prawdy objawionej. Niestety, i to jest to co zarzucam polskiej szkole, że nie zaszczepia takiego sceptycyzmu uczącym się młodym ludziom.
              • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 19:26
                Bardzo błyskotliwa riposta, ale chyba nie dotrze do tępego osła:))
                • matylda1001 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 22:24

> Bardzo błyskotliwa riposta, ale chyba nie dotrze do tępego osła:))<

:) Pewnie już dotarła, ale Piwi (znamy sie wirtualnie już z 8 lat) lubi miec inne zdanie niż podpowiada logika. Tak dla zasady, zeby nie "śpiewać w chórze" :) Nigdy sie nie dowiemy co myśli naprawdę, bo za nic nie przyzna sie do błędu i będzie szedł w zaparte nawet wtedy, gdy jego reputacja kwiczy z bólu :)
                  • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 29.04.13, 07:21
                    matylda1001 napisała:

:) Pewnie już dotarła,

Otóż zapewniam, że nie, bo treść ma niewielki związek z tym co napisałęm, więc ripostą być nie może. Trafiła ona być może do forumowych ciołków, ale ja oceniam ją jako od rzeczy. Przykro mi.
                    • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 29.04.13, 08:05
                      Była jak najbardziej do rzeczy, tylko ignorant może jej nie zrozumieć to oczywiste. Kolejny raz dałeś dowód swojej ignorancji i wypadkowej niewiedzy czyli arogancji. Nie jest ci też wcale przykro, ty jesteś wręcz dumny ze swojej ignorancji:)))
                      A konkretnie, który fragment riposty matylda1001 "ma niewielki związek z tym co napisałeś" ? Co konkretnie z jej wypowiedzi oceniasz "jako od rzeczy" ???
            • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 14:54
              Problem nie polega na tym, że młodzi nie wiedzą w którym roku była Bitew pod Grunwald, problem polega na tym, że mają problem z logicznym rozumieniem, że są leniwi i choć mają dostęp do wszelkich informacja w sieci, to z tego nie korzystają. Problemem jest to, że dla maturzysty kilogram kamieni cięższy od kilograma pierza, a 5 jajek gotuje się 15 minut skoro jedno gotuje się 3 minuty. Problemem też jest, że bez rządniej żenad rozkosznie odpowiadają "nie wiem" na pytania z wiedzy powszechnej, albo że nieprawidłowo używają terminowy, lub je tworzą bezmyślnie jak np. "mądrość werbalna". Niestety pod tym względem odstajemy odstajemy od reszty europy. Czego dowodzą kolejne raporty UE. Jak komuś brak wrodzonej inteligencji, kreatywność, umiejętność analitycznego myślenia to mu już nic nie pomoże żadna "wiedza, która się zglobalizowała" :))) Co jak rozumiem ma oznaczać wiedzę ogólnoświatową:))) Zglobalizować oznacza nadać czemuś charakter globalny. "Wiedza się zglobalizowała" to jakiś bełkot. Wiedza się stała globalna??? To jest dramat piwi, ale dla ignoranta oczywiście problemu nie ma żadnego.:)))
              Skoro polski 18 latek nie wie, kto w jego kraju jest aktualnie premierem, wiedza nie jest jego priorytetem bo "wiedza się zglobalizowała", a jego mocna stroną jest "wiedzą werbalną" to z cała pewnością może liczyć ns sukces, jest wręcz bezkonkurencyjny :)) Nie to co jego rówieśnicy z krajów zachodniej europy, dla których wiedza jest priorytetem, stawia na różuj własny i rozumie, że warto poszerzać horyzonty, zaś ignorancja to wstyd, do tego potrafią myśleć analitycznie:)))
              • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 15:05
                Nie bardzo rozumiem co chciałeś w swoim tekście ująć, ale zauważyłem, że bardzo niepokoi Cię zwrot wiedza werbalna. Skoro tak, to nie pozostaje mi nic innego jak ukoić Twój niepokój wyjaśnieniem. Wiedza werbalna to taka wiedza, którą jej posiadacz potrafi przekazać dalej, kompletnie nie rozumiejąc zawartości swojego przekazu. Przykład z czasów, gdy chodziłem do szkoły. Pamiętam, jak na którymś z przedmiotów klasowa prymuska została zapytana, co to jest rok świetlny. Odpowiedziała podając dokładną wielocyfrową liczbę, której chyba nawet nauczyciel nie umiał na pamięć. Nauczyciel chciał jednak wiedzieć czym ten rok jest konkretnie. Nie wiedziała.
                • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 17:22
                  czyli koleżanka nabyła wiedzę, bezużyteczną i wykazała że wykuć umie, ale nie wiele z tego rozumie;))). Nie zmienia to faktu, że pojęcie "wiedza werbalna" nie istnieje, tak jak "wiedza się zglobalizowała" jest niezrozumiałym bełkotem. Wyjątkowo słabe wyniki matur w ostatnich latach to niestety nie tylko braku wiedzy, ale niestety brak umiejętności korzystania z niej i brak umiejętności myślenia analitycznego. Polscy maturzyści mają dużo większe problemy z orientacją w kompozycji tekstu, z czytaniem globalnym i szczegółowym ze zrozumieniem, z czytaniem wszystkich wątków. Przypadkowo reagują na polecenia, robią dużo więcej błędów językowych, stylistycznych, słowotwórcze typu " wiedza się zglobalizowała":). Popełniają błędy wynikające z braku świadomości językowej typu "wiedza werbalna". Tendencyjne są tez problemy z chaosem myślowy no i niestety poważny problem z logiką. W przeciwieństwie do swoich równoleżnikowy z UE nie potrafią ani korzystać z różnych narzędzi, ani rożnych metod nauczania bo "nauka nie jest dla nich priorytetem". Nie dziwi więc fakt, że Polacy mają wiedzę elementarną najniższą w całej UE, wprawdzie równie mądrzy jak my są jeszcze Włosi i Hiszpanie, ale ci przynajmniej nie mają przeświadczenia, że są najmądrzejsi i znają się na wszystkim najlepiej:))
                  Aż 70% maturzystów w Polsce nie wynoszą żadnej elementarnej wiedzy ze szkół po 11 latach nauki, nie mają wiedzy historycznej, ani matematycznej ,ani językowej, nie potrafią jej zastosować, nie potrafią czytać ze zrozumienie, korzystać ze słowników, encyklopedii, nie umieją analizować prostych teksów, nie rozumieją ich, na dodatek nie interesuje ich aktualna sytuacja w kraju to powód. No oczywiście nie ma co dramatyzować z tego powodu:))
                  Z ciekawości zapytam: jakie to priorytety ma młodzież w wieku szkodnym, skoro nauka priorytety dla nich nie jest ?
                  • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 17:45

Aż 70% maturzystów w Polsce nie wynoszą żadnej elementarnej wiedzy ze szkół po 11 latach nauki, nie mają wiedzy historycznej, ani matematycznej ,ani językowej

Bez tej wiedzy można spokojnie żyć i odnosić sukcesy.

nie potrafią czytać ze zrozumienie,

Rozumiem ich, bo sam potrafię wskazać mnóstwo tekstów, których nie rozumiem (z Twoimi też mam poważne kłopoty)

korzystać ze słowników, encyklopedii,

Nie wierzę.

nie umieją analizować prostych teksów,

Teksty nie służą do analizowania, lecz do komunikowania i tę funkcję powinny spełniać. Niestety często tego nie robią.

nie interesuje ich aktualna sytuacja w kraju

Mnie też nie interesuje, łatwo mnie złapać na niewiedzy z tego co się aktualnie dzieje.

Z ciekawości zapytam: jakie to priorytety ma młodzież w wieku szkodnym, skoro nauka priorytety dla nich nie jest ?

Spróbuj zapytać o to młodych ludzi, ciekawe, że o to nikt ich nie pyta.
                    • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 18:05
                      i dla tego ty również jesteś ignorantem jak ponad połowa Polaków. :)))
                      • piwi77.0 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 18:07

i dla tego ty również jesteś ignorantem jak ponad połowa Polaków. :)))

I nie narzekam. A Ty co masz z tego, że tyle rzeczy wiesz, o których nie mam pojęcia, poza stresem, że coraz mniej młodych ludzi zamierza Ciebie naśladować?
                        • brum.pl1 Re: nieuctwo piwusia 28.04.13, 18:42
                          piwi77.0 napisał:

> Gość portalu: smok napisał(a):
                          >
                          > i dla tego ty również jesteś ignorantem jak ponad połowa Polaków. :)))
                          >
                          > I nie narzekam. A Ty co masz z tego, że tyle rzeczy wiesz, o których nie mam po
                          > jęcia,

Satysfakcję, głąbie. Satysfakcję.
                          • piwi77.0 Re: nieuctwo piwusia 28.04.13, 18:51
                            brum.pl1 napisał:

Satysfakcję, głąbie. Satysfakcję.

www.youtube.com/watch?v=k6oODi9S4Ck
                            • brum.pl1 Re: nieuctwo piwusia 28.04.13, 19:09
                              piwi77.0 napisał:

> brum.pl1 napisał:
                              >
                              > Satysfakcję, głąbie. Satysfakcję.
                              >
                              > www.youtube.com/watch?v=k6oODi9S4Ck

Reklamujesz dupę swojej baby? Sam nie możesz jej utrzymać? Kup jej chociaż nowe majty, bo te są z lumpeksu. WSTYD.
                        • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 19:21
                          stresem?::))) chłopie, a czym ja się mam stresować, że głupich nie sieją???:))) Nie będę ci tłumaczyć co ja z tego mam, bo i tak nie zrozumiesz:))),ale bardzo mnie ciekawi co ty z tego masz, że jesteś ignorantem? na co pożywnego przekłada się brak wiedzy, ciemniactwo, nieznajomość języka ojczystego, obskurantyzm ? Jakie korzyści może przynieść nieuctwo?
                      • brum.pl1 Brawo Smok! 28.04.13, 18:50

> i dla tego ty również jesteś ignorantem

Jeszcze jakim ignorantem! Piwuś to debil.
              • Gość: kappa Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.interwan.pl 28.04.13, 15:24
                Na filmiku są gimnazjaliści, nie maturzyści.
                Pytanie o jajka jest niejasne.
                Gdy się nie wie, to odpowiada się nie wiem.
                Młodzież gimnazjalna nie odstaje od reszty Europy, czego dowodzą kolejne" raporty UE." Co nie oznacza, że nie są to dzieci kurzu i wiatru, czyli tumany, nie potrafiące myśleć. Zapewniam, że większość z indagowanych zna odpowiedzi na zadane pytania, nie potrafiła ich jednak wygrzebać z pamięci, ale to już inna historia.

To tak w skrócie.
                • yoma Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 17:15
                  NA pytanie o jajka należałoby odpowiedzieć: A jak duże mam naczynie na jajka?

Albowiem robotnik kopie studnię w dwie godziny. W jakim czasie dziesięciu robotników wykopie studnię? Odpowiedź: w ponad dwie godziny, bo w studni zmieści się tylko jeden robotnik, a jeszcze trzeba doliczyć czas, w jakim jeden wylezie ze studni i wlezie następny.

Co do żelaza i pierza, wolicie dostać w łeb kilogramem żelaza czy kilogramem pierza? :)
                • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 17:56
                  Gość portalu: kappa napisał(a):

> Na filmiku są gimnazjaliści, nie maturzyści.

a to faktycznie wiele zmienia, w sumie gimnazjaliści mogą tego przecież wiedzieć ile centymetrów to 2 metry, "robić" jaka to część mowy i ile rok ma dni. Zaś jakie kraje graniczą z Polską, ile jest i jakie są kontynenty oraz którą planetą od Słońca jest ziemia to dla nich musi faktycznie być "większa filozofia":)))

> Młodzież gimnazjalna nie odstaje od reszty Europy, czego dowodzą kolejne" rapor
                  > ty UE.

To by było bardzo pocieszające, faktycznie, a możesz podać linka do tego raportu, albo artykułu na ten temat?

Zapewniam, że większość z indagowanych zna odpowiedzi na zada
                  > ne pytania, nie potrafiła ich jednak wygrzebać z pamięci, ale to już inna histo
                  > ria.

Możesz zapewnić o tym???
                  • Gość: kappa Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.interwan.pl 28.04.13, 20:13

> Gość portalu: kappa napisał(a):
                    >
                    > > Na filmiku są gimnazjaliści, nie maturzyści.
                    >
                    > a to faktycznie wiele zmienia,

Nie zmienia? To po jaki zbój liceum i matura??

> To by było bardzo pocieszające, faktycznie, a możesz podać linka do tego raport
                    > u, albo artykułu na ten temat?

Ależ proszę uprzejmie. Nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że potrafię udowodnić swoje tezy?
                    natablicy.pl/sukces-polskiej-edukacji-w-raporcie-pearsona-polacy-ucza-sie-lepiej-niz-niemcy-i-francuzi,artykul.html?material_id=50b707f8142d5cc206000000
                    www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1898%3Auroczysta-prezentacja-wynikow-midzynarodowego-raportu-pisa-na-temat-przemian-w-ed

• Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 21:21
                      > Ależ proszę uprzejmie. Nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że potrafię udowodnić sw
                      > oje tezy?

a myśmy już wcześniej ze sobą wpisy wymieniali, że do czegoś mnie przyzwyczaiłaś/łeś ??? ups!!!:))
                      Za linki bardzo dziękuję. Ja mam zawsze potrzebę zweryfikowania wszelkich informacji podanych przez mało znane media internetowe. Dziennikarz odtrąbił wielki sukces, bo powołali się na raport Pearson "the learning curve" z 2012 roku z którego wynika, że polscy uczniowie znaleźli się na 14 miejscu no dobrze ale z pośród ilu krajów już nie podali ? A jak wejdziesz na stronę źródłową, to dowiesz się, że w badaniu wzięły udział w sumie 20 krajów. No bardzo się cieszę, że przed nami jest 13 krajów, a za nami tylko 6. Gdyby spojrzeć na to z drugiej strony można śmiało powiedzieć, że według raportu Pearsona Polska zajęła siódme miejsca od końca. Bardzo mnie to cieszy, nawet nie wiesz jak, że nie jesteśmy na samym końcu. :)))
                      Jeśli zaś chodzi o drugi link i badanie PISA badające umiejętności uczniów piętnastoletnich, to mowa w nim o badaniu z 2009 roku, w którym wzięło 64 krajów i tu dopiero jest jakiś konkretny punkt odniesienia. Miejsce 15/64 (czytanie i interpretacja), 19/64 (Rozumowanie w naukach przyrodniczych) oraz 25/64 (matematyka) to faktycznie niezły wynik.:) To naprawdę cieszy i oby w raporcie z 2012 ta dobra pozycja uczniów 15letnich również się potwierdziła (wyniki będą podane w grudniu tego roku).
                      • Gość: kappa Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.interwan.pl 28.04.13, 21:28

> > Ależ proszę uprzejmie. Nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że potrafię udowod
                        > nić sw
                        > > oje tezy?
                        >
                        > a myśmy już wcześniej ze sobą wpisy wymieniali, że do czegoś mnie przyzwyczaiła
                        > ś/łeś ??? ups!!!:))

A nie?
                        A co do meritum- przyjmujesz do wiadomości, że polska młodzież nie odstaje od swoich rówieśników z rozwiniętych krajów i są na to "raporty UE", czy nadal będziesz zalewał pustym słowem, kręcił nosem na źródła, wybrzydzał i grymasił, że nie z wczoraj?
                        Nadal będziesz bazował na żartobliwej sondzie ulicznej zamiast zaufać profesjonalnym badaniom?
                        • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 29.04.13, 01:55
                          > A nie?
                          ależ możliwe, tyle,że nie pamiętam :))) nie specjalnie zwracam uwagę na nicki, ale teraz już na pewno ciebie kappo zapamiętam. :)

przyjmij do wiadomości, że polska młodzież nie odstaje od s
                          > woich rówieśników z rozwiniętych krajów i są na to "raporty UE

Moja wypowiedzi odnosiły się do maturzystów na tle UE. W 2011 matury nie zdało w Polsce 24,5% przystępujących (co było najgorszym wynikiem od roku 2005), aż 21% z nich oblało egzamin z matematyki. A przecież aby zdać dziś maturę czyli testy zaliczyć pozytywnie, wystarczy uzyskać wyniku zaledwie 30% poprawnych odpowiedzi. W styczniu tego roku Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne przeprowadziły badania, które wykazują, że prawie jedna czwarta tegorocznych maturzystów może nie zdać egzaminu z języka polskiego. A przecież nie dość, że testy śmiesznie łatwe to po tak fatalnym roku 2011 zaczęły się naciski z góry, że teraz 80% musi maturę zdać, więc przygotowuje się jeszcze łatwiejsze zadania maturalne. Na tyle łatwe, że 50 letni humanista, 30 lat po maturze jest w stanie rozwiązać te testy bez trudu w 15 minut. O jakim samodzielnym myśleniu może być mowa, jak się wiedzę weryfikuje na podstawie skreślenia właściwej odpowiedz a,b,c czy d ? To tyle o maturzystach.
                          Jednak bazą wyjściową do naszej dyskusji ma być jak rozumiem raport PISA za 2009,przedstawiający ranking umiejętności uczniów w wieku 15 lat z 64 krajów świata. Jak wypadamy na tle 27 krajów UE ? z czytania jesteśmy 8/27, ale to się pogarsza od momentu wprowadzenia do szkół testów w 2002 r. Raport z 2009 roku dotyczy badania 15latków, które rozpoczęły naukę 2 lata przed wprowadzeniem testów do szkół podstawowych, aczkolwiek wyraźnie się wynik pogorszył w stosunku do wcześniejszego badania z 2006 roku, gdy Polscy 15 latkowie z czytania i interpretacji zajęli 4 miejsce z pośród 27 krajów UE, dla tego zupełnie zasadne jest pytanie jaka będzie pozycja w rankingu polskich piętnastolatek w 2012 ( po 10 latach od wprowadzenia testów), którzy przygotowywali się już wyłącznie do testów.
                          Natomiast z matematyki wyprzedzili polskich piętnastolatków w 2009 roku Austriaccy, Słowaccy, Francuzi, Norwedzy, Słoweńcy Duńczycy, Estończycy, Niemcy, Austriacy, Belgowie, Holendrzy, Szwajcarzy i Finowie czyli 14 krajów UE i jeszcze Islandia, która w Unii nie jest ale w Europie i owszem. Tak więc w 2009 roku polscy gimnazjaliści byli na 15 miejscu z pośród 27 krajów UE, to tak całkiem średnio, można uznać więc przyjąć, że na tle UE wypadamy średnio 8 z czytania, 9 z nauk przyrodniczych i 15 z matematyki i to są wyniki za 2009 rok, a jak odbije się zgubny wpływ wprowadzenia w 2002 roku na wiedzę piętnastolatków w 2012 roku to dopiero się okaże. Po tej sądzie, która wcale nie jest śmieszna, a jedynie żenująca nie ma mam wielkich nadziei, na utrzymanie pozycji z 2009 i ciekawością oczekuję na raportu za 2012 roku, by się przekonać, że się mylę w swej ocenie.:)
                          • Gość: kappa Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.13, 18:24

>
                            > przyjmij do wiadomości, że polska młodzież nie odstaje od s
                            > > woich rówieśników z rozwiniętych krajów i są na to "raporty UE
                            >
                            > Moja wypowiedzi odnosiły się do maturzystów na tle UE. W 2011 matury nie zdało
                            > w Polsce 24,5% przystępujących (co było najgorszym wynikiem od roku 2005),

Niech będzie, że maturzyści. Ale na tle UE. Dawaj te "raporty porównawcze", jeśli łaska nie samych maturzystów, ale ogólnie młodzieży w wieku 18-19 lat.

> Jednak bazą wyjściową do naszej dyskusji ma być jak rozumiem raport PISA za 200
                            > 9,przedstawiający ranking umiejętności uczniów w wieku 15 lat

Nic z tych rzeczy. Raport jest jedynie jednym z dowodów na brak "zacofania" polskiej młodzieży w tym wieku w stosunku do rówieśników w najbardziej rozwiniętych krajach. Dowodem zadającym kłam twojej tezie sprzed kilku dni. I tyle.
                            Rozpisujesz się długo i namiętnie o zgubnym wpływie testów na wyniki przyszłych testów. By nie przeciągać napiszę krótko- pie...ciehipolicie i wyciągacie wnioski z braku danych. To wręcz obciach, panie smoku.

• oszolom-z-radia-maryja Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 16:43
        a cóz biedny rodzić ma poradzić skoroi zcęsto musi zapie..lać oid świtu do nocy by jakoś koneic z końców związać?
        • yoma Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 17:17
          SZczególnie ty już umierasz z przepracowania, Oszołek.
        • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 28.04.13, 18:46
          jaki to procent obojga rodziców pracuje od świtu do nocy ? Przeciętny Polak pracuje niecałe 30 godzin tygodniowo czyli 5 dni robocze, to dziennie jest 8 godzin. Dane statystyczne mówią same za siebie. Według OECD przeciętny Polak pracuje aż 2015 godzin w roku, dni roboczych jest w roku ok 252) choć zdarza się oczywiście, że niektórzy pracują i po kilkanaście godzin dziennie, to inni pracują tylko 2-4 godzinny dziennie, do tego przeciętny Polak ma wolne od pracy aż przez trzecią część roku, czyli przez 122 dni. Przez 11 dni dodatkowo w roku przeciętny Polak przebywa na zwolnieniu lekarskim. Są jeszcze rodzice nie pracujący zawodowo i bezrobotni ci jak rozumiem też nie są zajęci dłużej niż 8 godzin dziennie prawda? Oszołoku to nie z braku czasu, a z braku chęci Polski rodzic nie interesują się szkolnym życiem swojego dziecka i jego edukacją. Tylko 17 % rodziców zdaje sobie sprawę, że ich dzieci więcej czasu spędzają poza domem niż w domu, choć w rzeczywistości jest ich dwa razy więcej. Na wywiadówki chodzi 80 % rodziców więc czas mają, przynajmniej jedno z nich, tylko na tym ich zainteresowanie nauką dziecka się kończy. Scedowali całkowicie na szkołę odpowiedzialność za rozwój swoich dzieci, sami nie zajmują się już ich wychowaniem czy edukacją, wydają polecenia lub spełniają ich życzenia, to nie jest ani wychowywanie ani dbanie o rozwój młodego człowieka, ale tak jest wygodniej,no i trzeba jeszcze mieć i umieć coś przekazać.
    • matylda1001 Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 27.04.13, 22:06
      Tragedia! Skąd takich debili powyciągali? To nie może byc prawda... Przecież cała młodzież nie jest taka beznadziejnie głupia.
      • tlenek_wegla Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 00:13
        Z lekcji religii...
      • oszolom-z-radia-maryja Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 28.04.13, 16:44
        cała polska młodzież na pewno nie jest taka. To jakiś szcególny przypadek ale niemniej poziom wnauczania w polskich szkołach z roku na rok jest coraz gorszy..
        • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 29.04.13, 02:13
          czego poziom oszołomu ? "wnauczania" ? a ty ile lat temu miałeś 13 lat ? 17- 20 lat temu? śledząc twoje wpisy oszołomu można odnieść wrażenie, że poziom polskich szkól był równie słaby jeszcze przed reformami w 1999 roku:)) No chyba, że ty jesteś jakiś szczególny przypadek.:))
          • oszolom-z-radia-maryja Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk 10.05.13, 17:59
            patrz na siebie mądralo bo puiszesz dużo ale sensu w tym co piszesz jest bardzo mało
      • Gość: smok Re: nieuctwo gimnazjalist.fatalne skutki ref eduk IP: *.jjs.pl 29.04.13, 02:05
        po odsłuchaniu w radiu talk FM sondy, oczy zrobiły mi się wielkie na myśl, że tak wyglądać może średnia wiedza 13 latków w stolicy, ale po obejrzeniu filmiku wydaje mi się, że to młodzież z jakieś małego miasteczka, filmik jest nakręcony również przez młodych więc być może celowo pozostawiono w nim tylko te żenujące wypowiedzi.
    • tornson Jakiego unowocześniania?? 28.04.13, 13:05
      To twój AWS dokonał tej "reformy", wzorując się na tym co było przed wojną, czyli poprostu wracając do przeszłości a nie unowocześniając!
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Jakiego unowocześniania?? 28.04.13, 16:46
        AWS został opanowany przez ludzi którzy potem założyli PO. cały ten SKL RS AWS i tzw spóldzielna zwłożona przez takich jak plagiator Anusz czy KPNowskie odpryski.. nie mówiąc już o tym że Krzaklewski okazał się byc zdrajcą (startował w eurowyborach z ramienia PO na szczęście ludzie go olali PO mimo wygranej nie wysłała Krzaklewskiego do Brukseli
    • piwi77.0 Nie zdziwiłbym się, gdyby ona też nie wiedziała, 28.04.13, 14:57
      jak to było z tą słynną Bitwą i że nie odbyła się ona pod poznańską dzielnicą Grunwald.
      plejada.onet.pl/gessler-jak-wchodze-do-restauracji-ludzie-mdleja-i-dostaja-sraczki/1t7vs
      Chyba najbardziej szczerze opowiada jednak o swoich rodzicach. Czy ma do nich jakieś pretensje? - Za to, że bez przerwy mnie oceniali, że jestem głupią blondynką. Co pięć minut... Oni w całej rodzinie uważali mnie za najgłupszą.
      Chyba nikt nie zaprzeczy, że jednak coś potrafi i że sukces osiągnęła. Sukces, jakiego mogliby jej pozazdrościć wszyscy mądrale krytykujący wiedzę dzisiejszych gimnazjalistów.
      • matylda1001 Re: Nie zdziwiłbym się, gdyby ona też nie wiedzia 28.04.13, 23:24
        piwi77.0 napisał:

>]Chyba najbardziej szczerze opowiada jednak o swoich rodzicach. Czy ma do nich jakieś pretensje? - Za to, że bez przerwy mnie oceniali, że jestem głupią blondynką<

Brzydko ze strony rodziców. Dziecka sie nie krytykuje ale się go wspiera. Nawet jeśli mięli rację (a mięli), to nie powinni tego córce mówić.

>Oni w całej rodzinie uważali mnie za najgłupszą.<

No... całej rodziny Ikonowiczów nie znam, ale Magdzie do Piotra daleko.

> Chyba nikt nie zaprzeczy, że jednak coś potrafi i że sukces osiągnęła. Sukces, jakiego mogliby jej pozazdrościć wszyscy mądrale krytykujący wiedzę dzisiejszych gimnazjalistów.<

Dużo by jej przyszło z wątpliwej jakości talentów (kulinarnego i malarskiego) i z jeszcze bardziej wątpliwego uroku osobistego, gdyby nie nazwisko byłego męża - znane i kojarzone z kuchnią od dwóch pokoleń. Dlaczego nie zrezygnowała z niego po rozwodzie, tak jak z nazwiska pierwszego męża - Müller? Nie wiem czy głupia blondynka, czy sprytna blondynka, ale że blondynka, to pewne :) a ja pisze w ten sposób zapewne dlatego, że jej zazdroszczę ;)
    • oszolom-z-radia-maryja gimnazja trzeba zlikwidować 28.04.13, 16:50
      trzeba cofnąć tę nieszczęśna reformę Buzka- Handkego. Gimnazja są wylęgarnią szkolnej przemocy i przstępczości
      • billy.the.kid Re: gimnazja trzeba zlikwidować 28.04.13, 17:37
        żywoty świętych powinni jednak znać.
        • oszolom-z-radia-maryja Re: gimnazja trzeba zlikwidować 28.04.13, 17:49
          dobrze by było żeby znali
          • piwi77.0 Re: gimnazja trzeba zlikwidować 28.04.13, 17:53
            oszolom-z-radia-maryja napisał:

dobrze by było żeby znali

Mnie też interesują, ale czasem nie wiem, gdzie się dowiedzieć. Na przykład nie wiem co Wojtyła robił w latach 1939 do 1945.
            • oszolom-z-radia-maryja Re: gimnazja trzeba zlikwidować 29.04.13, 11:16
              był w seminarium duchownym na tajnych kompletach
    • piwi77.0 Mnie martwi coś całkiem innego. 29.04.13, 07:09
      Nie przeżywam tak jak inni tego, że Polacy nie potrafią z pamięci wyrecytować wszystkiego co jest każdej chwili dostępne w internecie, martwi mnie, że Poacy nie potrafią śpiewać ani zrobić dobrego filmu, dają się łatwo jebać przez cwaniaków (Amber Gold, ale nie tylko) i jedyne czym potrafią zaimponować to największym na świecie Chrystusem, czy byłym papieżem.
      • Gość: smok Re: Mnie martwi coś całkiem innego. IP: *.jjs.pl 29.04.13, 07:52
        Ignorancja prowadzi do niechęci szukania wiedzy nawet tej łatwo dostępnej w internecie, a wówczas łatwiej wpaść w kłopoty chociażby ekonomiczne, błędne decyzje i omyłki są częstsze u ignoranta. Ignorancja prowadzi również do arogancji, a to już niechybna oznaka nietolerancji. Ignorancja to nie tylko brak wiedzy, ignorancja to także ograniczenie człowieka w jego bycie. Jak ktoś nie wie ile centymetrów ma metr, lub że kilogram jednego nie może być cięższy od drugiego to łatwiej takiego oszukać. Ignorancja prowadzi do naiwności i lekkomyślności. Ignorancja prowadzi w konsekwencji do odrzucenia wiedzy w ogóle. Wszak dla ignoranta wiedza jest zbędna, a nauka nie jest priorytetem. I potem taki ignorant matowi się, że na światowych rynkach popowej muzyki czy w kinie hollywoodzkim nas nie ma. I to jest najwierniejszy problem dla ignoranta, który nie rozumie, że światowy showbiznes narodził się i należy prawie wyłącznie do krajów anglosaskich USA, Kanady, Australii i UK. Nie dziwi więc brak sukcesów polskich artystów w Hollywood, gdybyśmy chociaż byli francuzami, włochami to mielibyśmy fory ze względu na melodyjność języka. Tylko dla ignoranta może przeżywać z tego powodu rozterki :)))
        • piwi77.0 Re: Mnie martwi coś całkiem innego. 29.04.13, 08:53
          Najpierw naucz się przyzwoicie zachowywać, nie chować się tchórzliwie za ścianą anonimowości i gdy zrezygnujesz z ataków ad personam, może wtedy zasłużysz sobie na bycie partnerem poważnej wymiany opinii.
          • piwi77.0 Re: Mnie martwi coś całkiem innego. 29.04.13, 08:56
            Gdybyś poszukiwał przykładu, to weź go z oszołoma-z radia-maryja. On pomimo swoich dość ekscentrycznych poglądów (z mojego punktu widzenia, kto inny może to widzieć inaczej), kulturą swoich wypowiedzi może być dla Ciebie wartym naśladowania wzorem.
            • Gość: smok Re: Mnie martwi coś całkiem innego. IP: *.jjs.pl 29.04.13, 09:50
              Kultura wypowiedzi oszołomka jest dla ciebie wzorem do naśladowania? wiesz ty piwi co to jest kultura wypowiedzi w ogóle? Zacznijmy od tego, że istotą kulturalnej wypowiedzi jest jej sens - liczy się tylko to, czy wypowiedz nie ramii innych. Nie wystarczy, aby słowo było cenzuralne, by móc je uznać za kulturalne.Istnieje szereg słów, które nie są wulgaryzmami, a jednak są powszechnie uznane za obraźliwe. Słowo nie musi nawet być wyzwiskiem, choć oszołomek nagminnie obraża na forum nie tylko jego uczestników. Zwykle są to słowa, które mają negatywny wydźwięk i nie wynikają z obiektywnej oceny sytuacji. Ja raptem nazywam ciebie ignorantem, gdy ty samo o ignorantach wypowiadasz się z aprobatą, o swojej ignorancji z dumą się rozpisujże, a nawet uważasz, ignorancję za atut, bo co może przyjść komuś z wiedzy oprócz stresu:)))
          • Gość: smok Re: Mnie martwi coś całkiem innego. IP: *.jjs.pl 29.04.13, 09:30
            nie przywozicie zachowywać ? ataków at persona ? tchórzliwa anonimowość ?

konkretnie piwi co ci leży na wątrobie? jesteśmy na forum dyskusyjnym, prowadzę na racjonalne argumenty czego ty nie potrafisz, nie odpowiadasz na precyzowanie zadane pytania tylko przechodzisz do ataków ad pesona.:) Jesteś pod nickiem nie z imienia i nazwiska jak wszyscy bo zupełnie normalna praktyka na forum dyskusyjnym. Skoro bronisz ignorantów na zasadzie odniesienia do siebie samego, nie dziw się, że w tej sytuacji dowodzisz, że i ty od ignorantów niczym się nie różnisz. Jeśli nie udzielasz rzeczowych odpowiedzi na pytania, a jedynie przechodzisz do ataku to znaczy, że argumentów nie masz.:) Jęli nie rozumiesz do czego prowadzi ignorancja to ci grzecznie tłumaczę, ale gdy ty nadal nie dostrzegasz powagi problemu, za to martwi cię, że polscy aktorzy i muzycy nie zrobili kariery w anglosaskim showbiznesie to o czym to świadczy piwo? Że jesteś "partnerem poważnej wymiany opinii" ??? :))) Jesteś ze swej ignorancji dumny, arogancją próbujesz przykryć brak rzeczowych argumentów, a do dyskusji na poziomie zwyczajnie nie jesteś zdolny, tworzysz jakieś bezsensowne terminy "wiedza się zglobalizowała", odwołujesz się do jakieś "wiedzy werbalnej", a inteligentnej riposty nie rozumiesz i oceniasz ją jako "nie rzeczową". Piwi sądzisz, że to jakaś nobilitacja zasłużyć na to byś uznał kogoś za partnerem w dyskusji?:))))

• bling.bling Re: Mnie martwi coś całkiem innego. 29.04.13, 09:18
          Ale sam smoku wyciągasz wnioski na podstawie głupawej sondy ulicznej, której celem było ośmieszenie i poprawa własnego samopoczucia ignorantów ją oglądających.
          Młodzież nie jest oczywiście głupia czy źle kształcona. Złe i głupie jest społeczeństwo, które nagradza postawy ignoranckie. Skoro stawianie Chrystusów i Wojtyłów jest teraz w modzie więc młodzież będzie to robiła. Skoro praca inżyniera budującego drogi, operującego pociąg itp jest w Polsce obiektem wyrażania publicznej wściekłości, więc więcej zainteresowanych będzie w budowaniu Wojtyłów niż w budowaniu dróg. Przemysł niestety nadal nie dyskontuje wiedzy jako takiej a certyfikaty, więc większe jest zainteresowanie samym studiowaniem i dostaniem tego papieru niż gromadzenie umiejętności. Po prostu inny niż intuicyjnie można rozumieć zestaw umiejętności jest w Polsce wymagany do budowania swojej pozycji społecznej i pozycjonowania jej w stosunku do grup odniesienie. Podobno w stolicy teraz największym szykiem jest budowanie jej na prymitywnym podziale na tzw słoików. Pod wczorajszą wiadomością na temat odnalezienia przypadkowo zagubionego dziecka w Opolu, największą liczbę pozytywnych ocen miał post o tym, że największą zbrodnią rodziców tego dziecka była nadanie jej "złego" imienia. Rozumiesz?
          • Gość: smok Re: Mnie martwi coś całkiem innego. IP: *.jjs.pl 29.04.13, 10:03
            Bling jak to milo czytać inteligentne wpisy:). Ze wszystkiego tego o czym piszesz oczywiście zdaje sobie sprawę, czy rozumiem ? Tak pojmuję mechanizm i korelację przyczynowo skutkową i jednocześnie dziwić się nie przestaję.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Mnie martwi coś całkiem innego. 30.04.13, 10:20
        nie w sposób zrobić dobry film i trzymać się reguł politycznej poprawności
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka