Dodaj do ulubionych

czarne jest piękne

04.08.04, 19:19
czarne dziewczyny to najpiękniejsze dziewczyny naświecie/najzgrabniejsze
też/i równie inteligentne co piękne,mieszanka ras i narodowości stanowi o
postępie i przyszłości całej ludzkości,troche to nadente co mówie i trąci
zabarwieniem erotycznym ,ale to prawda niech sobie mówią co chcą różnej maści
rasiści.Inna sprawa że głupoli i świń nie brakuje w czarnej rasie też tak jak
i w innych rasach czy nacjach.Do ciężkiej sytuacji czarnych i brązowych
doprowadzili w dużej mierze sami biali a dokładnie rządy państw/na
przestrzenie wieków.Na tym kończe swoje wynurzenie i do usłyszenia.heheh
Obserwuj wątek
    • misiak1907 Re: czarne jest piękne 04.08.04, 19:29
      zgadzam sie z misiakiem 1907 , a ja tez misiak oj toż to już manipulacjaa ,chce
      dopowiedzieć że czarni w USA to super goście przynajmniej ci których ja
      znałem,pomogli mi byli otwarci ,rzeczowi i przychylni,a biali czy też rodacy
      chcieli tylko oszukać lub okraść ,na tym przykładzie widać klase czarnych,ich
      olbrzymie serca i pogode ducha.Obyśmy wszyscy byli tacylepiej by było naświecie.
      • agabrzoza1 Re: czarne jest piękne 04.08.04, 19:49
        tak, masz rację co do ich otwartości, bo co do urody kobiet nie będę się
        wypowiadać, tzn nie powiem, ze są najpiękniejsze na całym świecie, ale jak w
        każdej rasie i nacji takie się niewątpliwie zdarzają i mogą zrobić karierę
        (Naomi Campbell to sztandarowy przykład). Poznałam tylko przelotem Afro-
        Amerykanina, ale pewnie masz rację co do tego, ze rodacy za granicą to świnie,
        nie zawsze, ale jednak, należy uważać. Ja nie cierpię rasizmu i sądzę, ze to
        forum to dobry pomysł, bo może kogoś sie da oświecić. Musimy o tym problemie
        szerzej podyskutować panie Misiak...:-)
    • ijaw Re: czarne jest piękne 04.08.04, 22:18
      .. dorzucę swoje trzy grosze... "czarne" jest piękne, nie tylko w wersji
      żeńskiej, haha, o urodzie kobiet rozwodzić sie nie będę, są piękne*
      ...panie <misiak> ale jakie piękne jest "czarne" w wersji męskiej**, bo ta z
      racji własnej płci żeńskiej interesuje mnie żywiej...
      -to nie jest forum swatek :))

pozdrowienia...
      <misiak>
    • pluskwa_jestem Re: czarne NIE jest piękne 05.08.04, 21:38
      Czarne nigdy nie bylo piekne. Rysy ludzkie sa piekne, ale nie czarny kolor.
      zobacz ze w literaturze, sztuce, czy filmie czarne jest przedstawiane jako
      utozsamienie zla i brzydoty. Uosobienie piekna to aniol z porcelanowa twarza i
      cudownymi zlotymi lubi bialymi wlosami. Nigdy nie bedzie to czarna skora i
      skrecone kedziory. Przez cale wieki piekno, niebo dobroc, jest widziane przez
      przymat bialosci, niebieskich oczu i zlocistych lokow. Zobacz na ostatni
      film "Wladca pierscieni", wszystko to piekne to biale, wszystko co obrzydliwe
      to czarne. Pieklo - czarne, smoliste, brudne. Niebo - biale, blekitne.
      Oczywiscie osobnicy zamieszkujacy pieklo/niebo dziela sie rowniez na czarnego
      diabla i bialego boga.
      • ijaw Re: czarne NIE jest piękne 05.08.04, 22:30
        Zgadzam się rysy ludzkie są piękne. W tym przypadku <pluskowo> także i ciemna
        skóra ma swoje ogromne znaczenie, przynajmniej dla mnie. Piękno twarzy czy
        sylwetki osoby ciemnoskórej jest oryginalne, i gdyby to piękno przemalować na
        biały kolor mogłoby być zabawnie o ile nie śmiesznie. Zresztą,zabawne efekty
        wybielania można dostrzec niekiedy na teledyskach, gdzie panie Afrykanki używają
        kremów rozjaśniających bądź tlenią włosy. Co sie komu podoba, mnie z całą
        pewnością wspaniały oryginał natury!! Bo ona jest jedynie nieomylna i
        niepowtarzalna.
        Można by dyskutować nad pojęciem "czarne" które zostało użyte przez <misiaka> i
        we wcześniejszym poście pozdrawiającym, skopiowanym z komunikatora.
        "Czarne" nie jest szczęśliwym odniesieniem do człowieka, ale było używane z
        uczuciem sympatii, a może i miłości (mogę mówić za siebie). Zostało użyte by
        wydatniej podkreślić piękno fizyczne i duchowe ciemnóskorych ludzi. Tak pojmuję
        i tak czuję. Czego z Twego postu absolutnie nie widać.
        pozdrowienia
      • ijaw Re: Czarne JEST piękne 05.08.04, 22:47
        Czerń skóry jest piękna!
        Złote kędziorki włosów i biel, to wymysł naszej europejskiej kultury, która nie
        znała innych wzorów, więc...
        Wizerunkowi anioła, białego przeciwstawiono zło, które ubrano w czarną szatę!
        (zamilknę w tym miejscu)
        Europejska kultura czerpała z wzorców ubogich,więc darujmy jej skojarzenia.
        Gdyby iść w tym kierunku,każdą błękitnooką, złocistowłosą, o jasnej twarzy
        należaloby wysłać do nieba, co ma sie nijak do rzeczywistości, nieprawdaż?
        pozdrawiam ijaw
        • pluskwa_jestem Re: Czarne JEST niepiękne 05.08.04, 22:57
          niestety wsrod afrykanskiej kultury rowniez hieraria, im czarniejszy tym
          bardziej dyskryminowany. Przykladem moze byc znany komik Bill Cosby, otoz jego
          wlasny tesc (zanim jeszcze on zostal jego tesciem) zabronil corce spotykac sie
          z nim, bo byl zbyt czarny. Parodia prawda? A jednak prawda. Murzyni w Afryce
          lub Ameryce Pln (konkretnie USA) dyskryminuja sie nawzajem z
          powodu "nadmiernej" czarnosci. W panstwach afrykanskich, np. Zambii,
          czarnoskory wlasciciel zabrania wchodzenia do swojej restauracji innym
          czarnoskorym. Do jego restaracji moga wchodzic wylacznie biali, lub mulaci,
          ktorzy sa lepiej traktowani niz czarni. Zahaczylismy tutaj o piekno, ale
          przeciez jest to forum o dyskryminacji z powodu koloru skory, proponuje zwrocic
          uwage na ogolnie panujaca dyskryminacje nie tylko wsrod bialych w stosunku do
          czarnych, ale rowniez czarnych do tych BARDZIEJ czarnych.
          • ijaw Re: Afrykanie SA piękni 05.08.04, 23:18
            Mówimy tu o pięknie ogólnym, duszy i ciała. Choć, osobiście jestem zachwycona
            ciałem Afrykanów/nek (choć niekoniecznie wszystkich).
            Tyle a propos.
            I masz rację, tutaj mówi sie o dyskryminacji i skądinąd cieszę sie, że
            poruszyłaś temat dyskryminacji w obrębie jednej "rasy", nacji, itd. Temat jest
            jaki jest, bolesny, trudny: jest dyskryminacja, nawet więcej są osobnicy w
            Afryce, ciemnoskórzy, którzy zajmują się ohydnym handlem niewolnikami, ludźmi
            tej samej nacji, karnacji.
            To jest obrzydliwe, ale jest... I co? Myślisz, że ich pochwalam, albo ktokolwiek?
            Problem jest trudny, ponieważ Afryka jest biedna, i ludzie umierają z głodu,
            więc proceder trwa i będzie trwał tak długo jak długo my w cywlizowanym świecie
            będziemy spierać sie o reguły, o nazewnictwa i jak długo będziemy przyzwalać na
            istnienie tego poprzez współuczestniczenie i korzystanie z tychże usług. Bo
            trzeba wiedzieć, że czarni niewolnicy są przerzucani do Europy, Hiszpanii,
            Anglii i tam zatrudniani przez! także białych. Co się dziwić, że jaśniejszy
            Afrykanin dyskryminuje ciemniejszego Afrykanina? Przecież on już tak skretyniał,
            albo przejął mentalność zachodnią, że uważa sie za kogoś lepszego. A jest
            skończonym bałwanem. Trzymając sie tego tematu, wśród białych także jest
            dyskryminacja. Może nie tyleż to brzmi rasowa, ale nacjonalistyczna, ale
            pochodzeniowa, zasobności, i tak dalej... starczy <pluskowo> droga, czy nie?
            • asiaasia1 Re: Afrykanie SA piękni 06.08.04, 00:56
              W naszym kręgu kulturowym czarne na pewno nie jest przyjęte za ładne ani w
              sferze estetycznej ani w lingwistycznej . Słowo " murzyn " pochodzi od
              czasownika " murzę ", które oznaczało : " brudzic , smolić " a jako
              rzeczownik :" rzyć " czyli po prostu dupa .
              Smutne ale prawdziwe .Zawsze to , co ciemne , czarne i w dół kojarzyło się
              białym ludziom negatywnie .

Oczywiście nie znaczy to , że czarne w sensie czarny człowiek nie moze być
              piękne . Kanony piękna się zmieniają ( cały czas mówię o kulturze
              europejskiej ). Wiele jest na świecie związków interracial i będzie coraz
              więcej ( nie tylko black&white ).

pzdr.
              • ijaw Re: Afrykanie SA piękni 06.08.04, 03:39
                Asia, oki...
                to jest język, który został stworzony do komunikacji, ale język nie stoi w
                miejscu i zmienia się, tak jak i my sie zmieniamy. Poza tym, wszystko zależy od
                brzmienia słowa, jego zabarwienia emocjonalnego, treści. Jeśli ktoś przydaje
                sobie rangi i świętości poprzez przynależność do białej rasy, bo jest biała, a
                nie przez swe własne wartości, to przepraszam, ja biała nie mam nic z wspólnego
                z takim osobnikiem. Jedynie żywię doń pogardę, i wstyd, za przynależność do tej
                samej grupy, rasy, o qrcze, coś drży we mnie... ale spoko, nie krzyczę, z małymi
                wyjątkami... choć nie wiem, drodzy moi, nie wiem, rasistow i tych lepszych
                potwornie nie znoszę.
                Podtrzymuję, ciemnoskórzy są piękni, wiem co mówię, akurat, mogę na ten temat
                mówić, a białe damy z portretów po prostu mnie straszą...

--
                w sztuce biała farba nie występuje samodzielnie! tylko w mieszankach, tylko...
                __
                Oby te kanony Asiu jak najszybciej sie zmieniły, w kulturze europejskiej, i w
                mentalności, oczywiście.

dobranoc sobie a wszystkim dzień dobry,
                ach ty życie moje...
                • asiaasia1 Re: Afrykanie SA piękni 06.08.04, 18:59
                  "Podtrzymuję, ciemnoskórzy są piękni, wiem co mówię, akurat, mogę na ten temat
                  mówić, a białe damy z portretów po prostu mnie straszą... "

Ja też mogę coś o tym powiedzieć :)Generalnie , zgadzam się z Tobą ...
                  A.
          • asiaasia1 masz rację Pluskwo , 06.08.04, 00:46
            Niestety kolorowi też dyskryminują siebie nawzajem . To bardzo przykre : tak
            właśnie działa kompleks niższości . Ci wszyscy kolorowi ( nie tylko Afrykanie
            lub ich potomkowie ), którzy dla wielu białych są jednakowi ( w hierarchii i
            nie tylko ), dyskryminują siebie bardzo ostro . Oczywiście najgorzej ma
            najczarniejszy z całego stadka . To oczywiście ogólne sądy , wiadomo , że
            uogalnianie zawsze kogos krzywdzi i jest niesprawiedliwe .
            Czasami słyszy się , że bajwiększe sukcesy w wielu dziedzinach ( może oprócz
            sportu )z afro-amerykańskiej społeczności odnoszą ludzie mixed i rzeczywiście
            jest ich wielu : Bob Marley ( miał białego ojca ), Mariah Carey , Alicia Keys ,
            Neneh Cherry + jej brat itd.itp. czyli Ci wszyscy light-skinned .
            W Pl mamy taką fajna modelkę Olimpię Akayaye ( pewnie zmieniła nazwisko , bo
            niedawno wyszła chyba za mąż )i taką drugą , która teraz robi karierę , jest
            m.in . w teledysku Kayah " Testosteron "a ostatnio widziałam ją na okładce
            jakiegoś , najnowszego pisma kobiecego .Rodzice tych dziewczyn sa parami
            mieszanymi etnicznie .
            pzdr.
      • ijaw Re: białe NIE jest piękne... 06.08.04, 11:03
        ... o wpływie snu wiadomo powszechnie, ożywia...
        Pluskwo nie masz racji, biel jest brzydka, także...
        Nie prawdą jest, że białe jest utożsmiane z pięknem, że te białe śliczne
        niedurnomózgie ;) słodkości...
        W kulturze, europejskiej? czy światowej? biel jest także wykorzystywana w
        nazywaniu rzeczy gorzej niż brzydkich, bo tragicznych, skojarzonych
        jednoznacznie z bólem, cierpieniem...
        Na ten przykład - kostucha ma biały wygląd, przerażająco biały, bladolica, bez
        śladu krwi, to wytwór oczywiście bajarza, który przetrwał do dziś. I duchy
        białe, niewidoczne...
        "Biała śmierć" to nic innego jak potworne narkotyki... to jest forum o
        dyskryminacji, więc o tym nie...
        Jedynie dla wglądu w rzeczy sedno...
        pzdr
        • asiaasia1 Re: białe NIE jest piękne... 06.08.04, 16:59
          Rzeczywiscie jezyk zmienia sie dynamicznie , jednak nie na poziomie
          idiomatycznym , w ktorym zachowuje sie wyobraznia zbiorowa danej wspolnoty . W
          jezyku angielskim tez jest wiele negatywnych wyrazen z " black ". Chodzi mi o
          to , ze kiedy chcemy okreslic , ze jakas zbiorowosc jest ograniczona , zacofana
          to mowimy ciemnota / ciemna masa a nie jasnota / jasna masa . Kiedy wpadniemy
          na jakis swietny pomysl to mowimy , ze cos jest jasne i ze nas oswiecilo .
          Zabawne , wczoraj przed ta dyskusja na forum rozmawialam przez telefon z moim
          facetem o wyrazeniach z "black" .
          Niestety , moj facet ,( ktory jest wlasnie African - American , obecnie w USA
          ze wzgl . finansowych )ma podobne zdanie do Pluskwy ,jesli chodzi o kanony
          piekna i o dyskryminacje wsrod kolorowych .
          pozdr.
      • tomypolacy Re: czarne NIE jest piękne 27.09.04, 19:45
        "Pluskwa_jestem" mada faka....slepa dupa....biala jak smierc....biala jak!!!!
        NIEMA BIAŁYCH I CZARNICH LUDZY...TYLKO OSIOŁ TAKE KOLORY WYDZY !!! (SHREK)
        • ijaw Re: Nie ma białych i czarnych ludzi- brawo! 27.09.04, 20:49
          Gratulacje Shrek!
          Jesteśmy jednakowi, człowiek i tylko człowiek.

<Tomypolacy> ten nik niechaj będzie hasłem nas wszystkich! To my Polacy!

pozdrawiam
    • asiaasia1 zdjęcie tej modelki 08.08.04, 15:34
      bi.gazeta.pl/im/2195/m2195414.jpg
      właśnie o nią mi chodziło w poprzednim poście ...
      pzdr.
      • misiak1907 Re: zdjęcie tej modelki 08.08.04, 15:48
        asiaasia1 napisała:

> bi.gazeta.pl/im/2195/m2195414.jpg
        > właśnie o nią mi chodziło w poprzednim poście ...
        > pzdr.
        Na okładce /w/w pisma Avanti fajnie rymuje sie ze słowem Aszanti hehe
        Pozdrowienia
      • ijaw Re: zdjęcie tej modelki 08.08.04, 17:01
        A super laska! No i co? Czarne jest piękne! Dzięki, Asiu.
        A kto moze obejrzeć dzisiaj w Travel Adventure o 21,00 Wyprawy na krańce Ziemi -
        Tajemnice Afrykańskich Faraonów, to polecam. Tam są cudne laski sudańskie! Ale
        nie tylko! Warto obejrzeć z różnych powodów. Na przykład najstarszych piramid, itp,
        --
        Mam znajomą Sudankę, która ma nogi do samej brody!! :) :)
        Hej, hej, jeśli to czytasz gdzieś tam w świecie, pozdrawiam Cię serdecznie.
        ijaw
        • inua i kto tu ma rację? 08.08.04, 18:00
          dyskryminacja rasowa zrowno jak i wojny religijne to jedne z
          najdurniejszych "rzeczy" stworzonych przez ludzi! Bo skad wiadomo ktory bog
          jests bardziej bozy? albo jaki kolor skory jest bardziej ludzki?!
          pozdrowienia dla ijaw
          • coolaga1 Re: i kto tu ma rację? 05.10.04, 14:17
            Zgadzam sie w 100%. Nie nam oceniac kto lepszy kto gorszy. Wszyscy jestesmy
            ludzmi i zycze tym wszystkim durnym zatwardzialym rasista zeby ich dzieci
            kiedys zwiazaly sie z przedstawicielami innej nacji :-)
            • ijaw Re: i kto tu ma rację? 05.10.04, 17:56
              A ja życzę, żeby zmienili poglądy i stali sie otwarci na drugiego człowieka.
              Wtedy będą sami szczęśliwsi.
              • czarek1 Re: i kto tu ma rację? 12.10.04, 12:48
                Jest u nas dopiero 06:30 i przed wyjsciem do pracy tak sobie przegladam
                wypowiedzi na temat koloru skory. Wydaje mi sie, ze nie ma sensu generalizowac
                stwierdzeniami, ze "czarne jest piekne", czy na odwrot, a juz zpewnoscia nie
                przeciwstawiac pieknosci rasy bialej i czarnej. W kazdej rasie i w kazdym
                narodzie sa ludzie obdarzeni szczegolna uroda, wyrazona rysami twarzy i
                sylwetka. O te sylwetke trzeba dbac, jak wiadomo i to nie ma nic wspolnego z
                kolorem skory.Dla mnie czarna aktorka Halle Barrie jest uosobieniem pieknosci
                kobiecej, ale ona oprocz pieknosci fizycznej ma jeszcze inne wspaniale cechy.
                Ale jest tez wiele pieknych aktorek bialych. Ja, jako "chlop" bardziej patrze
                na aktorki, niz aktorow, chociaz widze, kiedy mezczyzna jest przystojny, a
                kiedy nie.
                Tu chodzi przede wszystkim o to, by NIE uprzedzac sie do jakiegokolwiek koloru
                skory. Wracajac do kobiet, widywalem piekne Murzynki, ale takze Chinki,
                Japonki, Zydowki i kobiety - dzieci z mieszanych zwiazkow amerazjatyckich. W
                swoim zyciu zdazylem tez zauwazyc, ze piekno czesto wiaze sie z charakterem
                czlowieka. czlowiek "dobry" ma cos ujmujacego w spojrzeniu, cos, co
                powoduje,ze patrze na twarz i od razu lubie, natomiast czlowiek "zly" ma w
                spojrzeniu cos odpychajacego. Tylko, ze to nie ma nic wspolnego z rasa, ani
                kolorem skory.
                • ijaw Re: i kto tu ma rację? 12.10.04, 21:38

"czlowiek "dobry" ma cos ujmujacego w spojrzeniu, cos, co
                  powoduje,ze patrze na twarz i od razu lubie, natomiast czlowiek "zly" ma w
                  spojrzeniu cos odpychajacego. Tylko, ze to nie ma nic wspolnego z rasa, ani
                  kolorem skory"

To jest sedno i myślę, że przyjdzie czas, kiedy wszyscy to zrozumieją.
                  Piękno powierzchowne bywa złudne, za nim kryją się niekiedy ludzie źli.
                  Postrzeganie człowieka przez pryzmat wyglądu nie świadczy o zbytniej wrażliwości
                  człowieczej.
                  W tym wątku wypowiadaliśmy swe odczucia a propos piękna, być może byly one
                  emocjonalne, ale emocjami tymi nikomu nie zaszkodziliśmy:)
                  Halle Barrie jest śliczną osobą, ale niestety dopadają i ją rasistowskie
                  zachowania. W umysłach ludzkich powstają podziały, których nie ma w naturze.
    • czarek1 Re: czarne jest piękne 12.10.04, 21:46
      Milo mi, ze podobnie myslimy.

Pozdrawiam :-)))
      • ijaw Re: czarne jest piękne 12.10.04, 22:28
        czarek1 napisał:

> Milo mi, ze podobnie myslimy.
        >
        > Pozdrawiam :-)))

Z wzajemnością.
        • czarek1 Re: czarne jest piękne 12.10.04, 22:30

• ijaw Re: czarne jest piękne 12.10.04, 23:03
            Czytałam, na razie omijam, trochę celowo, a po części, bo jestem między
            komupterem a inną czynnością. Nie pokłócimy się.
    • ijaw Re: czarne jest piękne 12.10.05, 13:58
      Proszę jaka dyskusja!
      Czarne jest piękne, czy nie? Ktoś dorzuci swój głos do starej dyskusji? Dawno
      nie rozmawialiśmy o Afrykańczykach, którzy wszak czytają to forum.
      • rrhadane Re: czarne jest piękne 12.10.05, 18:03
        ijaw napisała:

> Proszę jaka dyskusja!
        > Czarne jest piękne, czy nie? Ktoś dorzuci swój głos do starej dyskusji? Dawno
        > nie rozmawialiśmy o Afrykańczykach, którzy wszak czytają to forum.
        >
        A o czym tu dyskutować? Wystarczy obejrzec byle zaody lekkoatletyczne...
        Z drugiej strony pomysł całej tej dyskusji nie podoba mi się. Wg mnie właśnie z
        lekka trąci rasizmem.
        Jest dowodem na to, że nie tylko krytyka, ale też pochwała może naruszać
        podmiotowość tego, kogo dotyczy.
        • ijaw Re: czarne jest piękne 12.10.05, 18:08
          >A o czym tu dyskutować? Wystarczy obejrzec byle zaody lekkoatletyczne...
          >Z drugiej strony pomysł całej tej dyskusji nie podoba mi się. Wg mnie właśnie z
          >lekka trąci rasizmem.

To była dyskusja z przed roku. Weż pod uwagę fakt, że występowaliśmy w tej
          dyskusji spontanicznie dzieląc się swymi odczuciami.
          Nie umniejszając nic Twej wypowiedzi rasizmem może być wszystko, zależy od
          punktu widzenia.
          • ijaw Re: czarne jest piękne 12.10.05, 18:13
            > >A o czym tu dyskutować? Wystarczy obejrzec byle zaody lekkoatletyczne...

a w tych zawodach lekkoatletycznych to co widać?
            Każdy zobaczy co zechce, jeden zawodnika, który wyżej skoczył, drugi może być
            niezadowolony z tegoż samego, gdy okaże się zwycięzcą właśnie ciemnoskóry.
            • rrhadane Re: czarne jest piękne 12.10.05, 20:29
              ijaw napisała:

> > >A o czym tu dyskutować? Wystarczy obejrzec byle zaody lekkoatletyczn
              > e...
              >
              > a w tych zawodach lekkoatletycznych to co widać?
              > Każdy zobaczy co zechce, jeden zawodnika, który wyżej skoczył, drugi może być
              > niezadowolony z tegoż samego, gdy okaże się zwycięzcą właśnie ciemnoskóry.
              >
              W tych zawodach widać, że biel piekności nie służy. Niestety.
              • ijaw Re: czarne jest piękne 12.10.05, 21:28
                >W tych zawodach widać, że biel piekności nie służy. Niestety.

Nie rozumiem, możesz jaśniej. Nie oglądam zawodów sportowych, może dlatego?
          • rrhadane Re: czarne jest piękne 12.10.05, 20:28
            ijaw napisała:

> > Nie umniejszając nic Twej wypowiedzi rasizmem może być wszystko, zależy od
            > punktu widzenia.
            No bo właśnie rasizm to nic innego jak punkt widzenia :)
            • ijaw Re: czarne jest piękne 12.10.05, 21:23
              > No bo właśnie rasizm to nic innego jak punkt widzenia :)

Sama zatem przyznajesz, że dostrzegłaś w naszej dyskusji rasizm przez swój
              osobisty stosunek.
              Mogę zapewnić, że rozmowa o pięknie czarnych nie miała w sobie treści
              rasistowskich, lecz była stwierdzeniem naszych osobistych doświadczeń i zarazem
              dowartościowaniem ludzi ciemnoskórych (obarczonych kompleksem swego wyglądu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka