Dodaj do ulubionych

Katolicka twierdza się kruszy

16.10.13, 20:39
Nie bez przypadku dzieje się to w dawnej katolickiej twierdzy czyli w Irlandii.
W tamtejszych szkołach mają się rozpocząć zajęcia prezentujące alternatywę dla religianckiego światopoglądu.
www.theguardian.com/world/2013/sep/26/atheism-to-be-taught-irish-schoolchildren
Obserwuj wątek
    • tigertiger Re: Katolicka twierdza się kruszy 16.10.13, 21:25
      Nic się nie kruszy. To, że w Irlandii, w kraju, gdzie wieloreligijność jest dalece większa niż w Polsce w ramach lekcji etyli uczyć będzie się min o ateizmie jako wstępie do omawiania różnych religii to żaden upadek kościoła. Teoretycznie w Polsce też lekcje etyki są w programach szkół i też, w ramach tych zajęć omawia się ateizm tak jak i etykę poszczególnych wyznań. W Irlandii tez rodzice uczniów decydują na jakie zajęcia zapiszą swoje dzieci i też w szkołach ma miejsce indoktrynacja religijna, a więc alternatywa etyki może okazać się podobnie jak w Polsce udaremniona, przez brak zainteresowania tymi zajęciami.
      • skuter44 Re: Katolicka twierdza się kruszy 28.10.13, 07:15

Ciekawe i racjonalne spostrzeżenia.
        Główną dźwignią postępu moralnego jest nauka i technika a nie religie. Z jednej strony dzięki pewnym czysto pragmatycznym zmianom naszej rzeczywistości, systematycznie spada na znaczeniu walka o dobra, byt, zanikają sytuacje prowadzące do krzywdzenia innego człowieka. Religie i ideały nie mają na ten proces znaczącego wpływu.
        To jest jeden z powodów spadku znaczenia religii w życiu człowieka cywilizowanego w XXI wieku.
        www.racjonalista.pl/kk.php/s,9370
        • tigertiger Re: Katolicka twierdza się kruszy 28.10.13, 10:08
          > Główną dźwignią postępu moralnego jest nauka i technika a nie religie.

dźwignią postępu moralnego jest etyka, we wszystkich obszarach ludzkiej działalności, a więc etyka zawodowa, naukowa, techniczna, gospodarcza, polityczna. Nie ma postępu naukowo-technicznego tam gdzie etyki brak. Religia to nic innego jak fikcja z eleatami etyki, a nie etyka z elementami fikcji.

Religie i ideały nie mają na ten proces znacząc
          > ego wpływu.
          To jest jeden z powodów spadku znaczenia religii w życiu człowieka cywilizowane
          > go w XXI wieku.

Religia sama w sobie ma, bowiem każda cywilizacja zakorzeniona jest w określonej kulturze,a ta wywodzi się opiera się na określonej filozofii, prawie i etyce (np. cywilizacja łacińska opiera się na na greckiej filozofii, rzymskim prawie i etyce chrześcijańskiej). Tyle że nie należy mylić pojęć (religia i kościół to nie są synonimy). Zinstytucjonalizowany Kościół Katolicki dbający jedynie o własne interesy i wpływy osiąga je najczęściej nieetycznymi metodami. Dla tego często człowieczek o wysokiej moralności wierzący czy nie przestaje być człowiekiem "kościelnym" (parafraza religijnego), albo wręcz występuje z kościoła. Czym bardziej jesteśmy wykształceni tym bardziej rozumiemy, że religia jest fikcją, a osoby duchowne mają poważne braki w edukacji stąd odejście od koscioła i dogmatów religijnych jest coraz wiesze, ale etyka chrześcijańska jest w każdej dziedzinie życia naszej cywilizacji widoczna: w kulturze, w edukacji, w prawie, w polityce czy w nauce.
    • rozkoszny_celebryta Druidzi 17.10.13, 09:50
      W Irlandii powinni podtrzymywać tradycję Druidów.
    • szwampuch58 Re: Katolicka twierdza się kruszy 22.10.13, 15:20
      "Spokój w domu Pana Począwszy od przypadku amerykańskiego księdza, który udał się na dziesięcioleciach obwodów, pokazuje, laureat Oscara Alex Gibney, w jakim stopniu przestępstwa pedofilii duchownych przyjęło i, z tego, co wytrzymałości Kościół milczy na temat nadużyć."
      www.arte.tv/guide/de/050520-000/mea-maxima-culpa
    • chasyd_z_czerskiej I dobrze ! 23.10.13, 16:25
      Dzieci powinny wiedzieć , że ateizm to anty-racjonalny zabobon...

--
      www.naszdziennik.pl/polska-kraj/57614,eugenika-poza-statystyka.html
      • kolter-xl Re: I dobrze ! 24.10.13, 08:31
        chasyd_z_czerskiej napisał:

> Dzieci powinny wiedzieć , że ateizm to anty-racjonalny zabobon...

Ty im jeszcze wyjaśnisz ze Bóg jest żydowski , jego syn był żydem , wasz królowa Polski żydówką.No a wy dzieci lejcie żyda !!
    • chwila.pl Omijaj ją zatem z daleka 23.10.13, 17:43
      Bo gdyby jakiś odłamek z kruszącej się twierdzy spadł Ci na głowę i ją uszkodził do reszty, to kto na tym forum pełniłby rolę Pytii, wieszczącej złowrogie przypadki? No kto?
      • karbat Re: Omijaj ją zatem z daleka 23.10.13, 21:44
        chwila.pl napisała:

> Bo gdyby jakiś odłamek z kruszącej się twierdzy spadł Ci na głowę i ją uszkodzi
        > ł do reszty, to kto na tym forum pełniłby rolę Pytii, wieszczącej złowrogie prz
        > ypadki? No kto?

to twoja dobra rada ? . jesli tak, tzn. , ze sama sie do niej stosujesz .
        • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 23.10.13, 22:22
          karbat napisał:

> chwila.pl napisała:
          >
          > > Bo gdyby jakiś odłamek z kruszącej się twierdzy spadł Ci na głowę i ją us
          > zkodzi
          > > ł do reszty, to kto na tym forum pełniłby rolę Pytii, wieszczącej złowrog
          > ie prz
          > > ypadki? No kto?
          >
          > to twoja dobra rada ? . jesli tak, tzn. , ze sama sie do niej stosujesz .

Nie ma uniwersalnych rozwiązań. Dobre rozwiązanie powinno uwzględniać indywidualne parametry. A zatem sugestia rozwiązania problemu przez Blinga.Blinga niekoniecznie może być trafna dla kogoś innego, np dla mnie. Po prostu.
          • bling.bling Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 01:58
            Człowiek rozumujący zauważy że chodzi o przysłowiowe kruszenie więc i o pdpadkach spadających na głowę mowy nie ma. A poza tym zawsze można się zabezpieczyć

bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/41/72/38f4ede8b8.jpg
            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 08:33
              bling.bling napisał:

> Człowiek rozumujący zauważy że chodzi o przysłowiowe kruszenie więc i o pdpadka
              > ch spadających na głowę mowy nie ma. A poza tym zawsze można się zabezpieczyć

To oczywiste, że chodziło Ci o przysłowie. Pójdź krok dalej, przyjmij treść przysłowia jako bazę i snuj na jej podstawie hipotezy, skojarzenia, proste lub złożone logiczne skojarzenia... Taka zabawa jest szalenie interesująca i intrygująca...
              Powstają zabawne skojarzenia... np.
              Pokój z Wami.
              I odpowiedź dla nieproszonego gościa:
              A przedpokój z Tobą....
              • bling.bling Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 09:51
                Ale po co mi te hiperbole?
                • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 11:40
                  bling.bling napisał:

> Ale po co mi te hiperbole?

Wdrap się na nie, poszusuj w plus lub minus nieskończoność, a potem opowiedz o swoich przeżyciach używając dowolnych figur stylistycznych.
      • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 08:32
        chwila.pl napisała:

> Bo gdyby jakiś odłamek z kruszącej się twierdzy spadł Ci na głowę i ją uszkodzi
        > ł do reszty, to kto na tym forum pełniłby rolę Pytii, wieszczącej złowrogie prz
        > ypadki? No kto?

Mu omijamy ,ale to was tzw kapłani nie potrafią bez nas i naszych podatków żyć.
        • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 08:35
          kolter-xl napisał:

> Mu omijamy ,ale to was tzw kapłani nie potrafią bez nas i naszych podatków żyć.

To po co rozkochałeś ich w sobie? Trzeba było zachować dystans.
          • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 09:07
            chwila.pl napisała:

> kolter-xl napisał:
            >
            > > Mu omijamy ,ale to was tzw kapłani nie potrafią bez nas i naszych podatkó
            > w żyć.
            >
            > To po co rozkochałeś ich w sobie? Trzeba było zachować dystans.

No sama widzisz o czym mówi wasz arcy rabin ;dziecko szuka miłości (duchowej)a ksiądz rozumie to na wspak .Tak samo ty rozumiesz o czym ja pisze.
            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 09:21
              kolter-xl napisał:

> No sama widzisz o czym mówi wasz arcy rabin ;dziecko szuka miłości (duchowej)a
              > ksiądz rozumie to na wspak .Tak samo ty rozumiesz o czym ja pisze.

Co ty pleciesz? Nasz "arcy rabin"? Coś ci się poplątało....
              • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 10:14
                chwila.pl napisała:

> kolter-xl napisał:
                >
                > > No sama widzisz o czym mówi wasz arcy rabin ;dziecko szuka miłości (ducho
                > wej)a
                > > ksiądz rozumie to na wspak .Tak samo ty rozumiesz o czym ja pisze.
                >
                > Co ty pleciesz? Nasz "arcy rabin"? Coś ci się poplątało....

Mi ? nie rabin czyli duchowny a wasz arcyduchowny to śmieć oskarżając dzieci o to ze same się pod nóż pedofila wciskają
                • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 24.10.13, 11:33
                  kolter-xl napisał:

> > Co ty pleciesz? Nasz "arcy rabin"? Coś ci się poplątało....

> Mi ? nie rabin czyli duchowny a wasz arcyduchowny to śmieć oskarżając dzieci o
                  > to ze same się pod nóż pedofila wciskają

Ględzisz w kółko to samo, jak stara, zdarta płyta. Nudny jesteś.
                  • pocoo Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 09:03
                    chwila.pl napisała:

> Ględzisz w kółko to samo, jak stara, zdarta płyta. Nudny jesteś.

Tak?Kiedy byłam 6-letnią dziewczynką to młody ksiądz pozwalał nam(mnie i dzieciakom z sąsiedztwa) bawić się na kościele na chórze i rozdawał nam święte obrazki.Pewnego dnia tak mi sciskał chude nogi swoimi udami,ze aż bolało.Ale to przecież ksiądz.Kazał mi przyjśc nazajutrz do siebie po gruszki.Wstydziłam się więc poszłam z koleżanką .Miałam szczęście?Kolter jest nudny?
                    Cały czas molestowane dzieci krzyczą swoimi oczami pełnymi strachu.Nie widzisz i nie słyszysz.
                    To religia rodzi kaleki podobne Tobie.
                    Mam nadzieję ,że ten cholerny katolicyzm diabli wezmą tam,gdzie jego miejsce.
                    • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 09:21
                      pocoo napisała:

Mam nadzieję ,że ten cholerny katolicyzm diabli wezmą tam,gdzie jego miejsce.

Amen.
                    • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 09:31
                      pocoo napisała:

> Tak?Kiedy byłam 6-letnią dziewczynką

Ty miałaś kiedyś 6 lat :P

>Miałam szczęście?

Możliwe ze utrata cnoty zdarzyła i się zdecydowanie na inny moment życia :)

>Kolter jest nudny?

Jest ,bo bywa dla religiantów niedobry :))

> Cały czas molestowane dzieci krzyczą swoimi oczami pełnymi strachu.Nie widzisz
                      > i nie słyszysz.

Po co ? przecież księdzu też się coś od życia nalezy.

> To religia rodzi kaleki podobne Tobie.
                      > Mam nadzieję ,że ten cholerny katolicyzm diabli wezmą tam,gdzie jego miejsce.

Ze niby ap Jan pisał ze mu kamień młyński do szyi przypiąć i w morze ??
                    • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 10:26
                      pocoo napisała:

> To religia rodzi kaleki podobne Tobie.

Daruj sobie te ataki personalne.
                      Pragnę Cię uspokoić i zapewnić, że nie byłam i nie jestem kaleką, ani fizyczną ani umysłową. I żaden ksiądz mnie nigdy nie molestował. Może dlatego, że nie byłam taka śliczna jak Ty, ani nie miałam chudych nóg. Miałam i mam szczupłe nogi, i zgrabne. Pewnie dlatego nie podrywał mnie ksiądz...

> Mam nadzieję ,że ten cholerny katolicyzm diabli wezmą tam,gdzie jego miejsce.

Mam nadzieję, że Twoje serdeczne życzenia nie zostaną nigdy spełnione...
                      • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 10:58
                        chwila.pl napisała:

Miałam i mam szczupłe nogi, i zgrabne.

Jeżeli nie trenujesz regularnie siłowni, to nie masz.

Pewnie dlatego nie podrywał mnie ksiądz...

Pocoo pisała o molestowaniu graniczacym z gwałtem. Jeżeli tak rozumiesz podrywanie, to nie robisz nic innego jak to, że prezentujesz tu publicznie swoją moralną dezorientację. Ale to niestety przypadłość niezykle powszechna po Twojej stronie barykady.

• chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:25
                          No to jeszcze raz, do znudzenia, może w końcu do kogoś to dotrze...
                          Problem dewiacji seksualnych wśród kleru jest faktem.
                          Nikt rozsądny nie kwestionuje ani nie podważa konieczności zlikwidowania tego problemu, a także ukarania winnych pedofilii. I zadośćuczynienia krzywd, jakich doznali poszkodowani. To oczywiste.
                          Ale:
                          1. Nie ma potrzeby wałkowania tego tematu do znudzenia. Dlaczego? Bo epatowanie tym tematem sprawia zniechęcenie, sprawia, że na przekór faktom znajdą się osobnicy gotowi bronić pedofilii, tak na przekór, tak na złość. I przed tym przestrzegam. Pamiętasz, że nawet tu, na tym forum, znaleźli się gorący zwolennicy Katarzyny W? Dzieciobójczyni?
                          2. Jeśli ktoś w koło Macieju ględzi o tym samym, to wybacz, ale oznacza to jego prymitywizm intelektualny. Oznacza, że nie potrafi zająć stanowiska w żadnej innej sprawie. Ograniczony po prostu, i tyle.
                          3. Śmieszą mnie zwierzenia starych osób, które po pięćdziesięciu, czy sześćdziesięciu latach nagle "przypominają sobie", że ksiądz ich molestował. Dlaczego wtedy nie powiadomili o tym fakcie chociażby rodziców. Gdyby mnie molestował jakiś ksiądz, natychmiast powiedziałabym o tym swojemu tacie, a on by z księdzem już sobie poradził, jak zresztą z każdym innym dewiantem czy zboczeńcem.
                          Mam wyliczać dalej, czy wystarczy?
                          • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:41
                            chwila.pl napisała:

Nikt rozsądny nie kwestionuje ani nie podważa konieczności zlikwidowania tego problemu, a także ukarania winnych pedofilii.

Powtórzę, choć już o tym pisałem. Nie czekamy na niepodważanie konieczności, czekamy na rzeczywiste karanie i dopóki tych faktów brak, trzeba problem wałkować. Niech tych co są winni bezpośrednio i ich obrońców, boli głowa, rzygać im się chce, niech mają bezsenne noce i wszystkiego dosyć. Niech ich wałkowanie dopada, gdy podniosą się z wyra i nie opuszcza gdy do niego włażą. Najlepiej gdyby od samego wałkowania zwyczajnie zdechli, skoro nie ma nich innej metody.

Śmieszą mnie zwierzenia starych osób, które po pięćdziesięciu, czy sześćdziesięciu latach nagle "przypominają sobie", że ksiądz ich molestował.

Bawi Cię to. Co za moralna degeneracja.

Dlaczego wtedy nie powiadomili o tym fakcie chociażby rodziców. Gdyby mnie molestował jakiś ksiądz, natychmiast powiedziałabym o tym swojemu tacie, a on by z księdzem już sobie poradził, jak zresztą z każdym innym dewiantem czy zboczeńcem.

A więc dziecko winne, że nie dopełniło czegoś, co powinno zrobić. Degeneracja na miarę bydlęcia zwanego arcybiskupem Michalikiem. Mam nadzieję, że Cię jeszcze dopadnie jakiś zboczony sku...el i wyrówna to co straciłaś w dzieciństwie. Choć wszystkiego już odrobić się nie da, bo jesteś dorosła i z tej racji masz nieporównanie więcej możliwości do obrony.
                            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:19
                              piwi77.0 napisał:

> Nikt rozsądny nie kwestionuje ani nie podważa konieczności zlikwidowania teg
                              > o problemu, a także ukarania winnych pedofilii.

> Powtórzę, choć już o tym pisałem. Nie czekamy [i]na niepodważanie konieczności[
                              > /i], czekamy na rzeczywiste karanie i dopóki tych faktów brak, trzeba problem w
                              > ałkować.

No to sobie czekaj. Od samego czekania i ględzenia nic się nie zmieni. A także od obrażania rozsądnych katolików. Jeśli istotnie chcemy zlikwidować problem, niezbędne jest zbudowanie koalicji mającej pomysł na strategię walki i determinację, by zrealizować cel.
                              Nie obraź się, ale przypominasz starą pannę, która chciałaby i boi się...

> Śmieszą mnie zwierzenia starych osób, które po pięćdziesięciu, czy sześćdzie
                              > sięciu latach nagle "przypominają sobie", że ksiądz ich molestował.

> Bawi Cię to. Co za moralna degeneracja.

I melioracja. I defraudacja i....
                              Nie bawią, tylko budzą politowanie, jak sesja zdjęciowa Steczkowskiej na grobie własnego ojca!

> Dlaczego wtedy nie powiadomili o tym fakcie chociażby rodziców. Gdyby mnie m
                              > olestował jakiś ksiądz, natychmiast powiedziałabym o tym swojemu tacie, a on by
                              > z księdzem już sobie poradził, jak zresztą z każdym innym dewiantem czy zbocze
                              > ńcem.

>
                              > A więc dziecko winne, że nie dopełniło czegoś, co powinno zrobić. Degeneracja n
                              > a miarę bydlęcia zwanego arcybiskupem Michalikiem. Mam nadzieję, że Cię jeszcze
                              > dopadnie jakiś zboczony sku...el i wyrówna to co straciłaś w dzieciństwie.

A dziękuję za życzenia, dobry człowieku....
                              Dziecko niczemu nie jest winne. Winni są rodzice, że nie uczulili dziecka na czyhające nań zagrożenia ze świata ludzi dorosłych. I nie w kategoriach winy rozpatrywałam wypowiedź Pocoo. Więc daruj sobie te wybuchy agresji...
                              • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:50
                                chwila.pl napisała:

Jeśli istotnie chcemy zlikwidować problem, niezbędne jest zbudowanie koalicji mającej pomysł na strategię walki i determinację, by zrealizować cel.

Co to za zwyczaj, aby w celu egzekwowania Kodeksu Karnego organizować jakąś koalicję? Może jeszcze potrzebne będą negocjacje (koalicja w zasadzie zawsze wymaga negocjacji)? Otóż nie, nie będzie koalicji, nie będzie negocjacji, będzie nagłaśnianie, aż do znudzenia i obrzydzenia, bo to jedyny cel, który w tej chwili da się osiągnąć. Pertraktacje ze zbrodniarzami, pertraktacje z ich obrońcami, pertraktacje z relatywizujacymi te zbrodnie, wreszcie pertraktacje z tymi, którym jest trochę głupio, bo psuje im komfort, wybij sobie z głowy.

Dziecko niczemu nie jest winne. Winni są rodzice, że nie uczulili dziecka na czyhające nań zagrożenia ze świata ludzi dorosłych.

Aha, czyli jednak szybka zmiana winnego, teraz winni są rodzice. Wygląda na to, że czekają Cię jeszcze długie poszukiwania, aż znajdziesz w końcu naprawdę winnego. Jednak bardziej prawdopodobne, ze nigdy go nie znajdziesz. Pewnie tak wyobrazasz sobię te proponowana wcześniej koalicję, my o zbrodniach księży, Wy o winie dzieci, rodziców, wychowawców, in vitro, aborcji, bezboznictwa, lewactwa, liberalizmu, feminizmu, X-izmu, Y-izmu, Z-izmu - już widzę jak byśmy się dogadali.
                                • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 13:22
                                  piwi77.0 napisał:

> Jeśli istotnie chcemy zlikwidować problem, niezbędne jest zbudowanie koalicj
                                  > i mającej pomysł na strategię walki i determinację, by zrealizować cel.

> Co to za zwyczaj, aby w celu egzekwowania Kodeksu Karnego organizować jakąś koa
                                  > licję?

Niczego konstruktywnego nie robić, ględzić na FS i czekać, aż ktoś weźmie sprawy w swoje ręce i zacznie działać, to strategia lenia, albo tchórza. Jeśli masz zamiar tak właśnie postępować, to Twoja sprawa.

• piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 13:44
                                    Rzeczą niemożliwą jest oddolna mobilizacja społeczeństwa, aby wymuszać na państwie stosowania prawa w każdej sprawie, w której państwo własne prawo lekceważy. Takie państwo to trup, którego w całości należy wymienić. Jeżeli państwo w miarę szybko nie stanie się praworządne (a nie wierzę, że się tak stanie samo z siebie), nie obejdziemy się bez ulicznych rostrzygnięć. Obecnie nie ma jeszcze koniecznego klimatu do rewolucyjnych zmian, które mogłyby wyłonić konstytucyjne państwo oparte na prawie, bo zrozumienie w społeczeństwie, że dalej tak być nie może, jest ciągle zbyt słabe, a praworządność, to termin, który przeciętny Polak, jeszcze niezupełnie kojarzy. Dlatego w obecnej chwili nie pozostaje nic innego, jak nękanie przeciwnika przez niekończące się nagłaśnianie.
                                    • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 13:59
                                      piwi77.0 napisał:

> Rzeczą niemożliwą jest oddolna mobilizacja społeczeństwa...
                                      > Takie państwo to trup,
                                      > Obecnie nie ma jeszcze ko
                                      > niecznego klimatu do rewolucyjnych zmian, które mogłyby wyłonić konstytucyjne p
                                      > aństwo oparte na prawie, bo zrozumienie w społeczeństwie, że dalej tak być nie
                                      > może, jest ciągle zbyt słabe, a praworządność, to termin, który przecięt
                                      > ny Polak, jeszcze niezupełnie kojarzy. Dlatego w obecnej chwili nie pozostaje n
                                      > ic innego, jak nękanie przeciwnika przez niekończące się nagłaśnianie.

No tak. Był już taki jeden, któremu społeczeństwo nie odpowiadało. Nazywał się Jaruzelski.
                                      Wojciech zresztą.
                                      • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 14:19
                                        Czyli nic nie zrozumiałaś, bo ja o państwie, że chyba do wymiany, nic o tym, że społeczeństwo. A to dosyć duża różnica.
                                        • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 14:33
                                          piwi77.0 napisał:

> Czyli nic nie zrozumiałaś, bo ja o państwie, że chyba do wymiany, nic o tym, że
                                          > społeczeństwo. A to dosyć duża różnica.

Fiu, fiu, państwo bez społeczeństwa....
                                          Poczytaj może ustalenia Konwencji w Montevideo z 1933 r zanim zaczniesz się mądrzyć.
                                          Gdybyś miał wiedzę, wiedziałbyś, że społeczeństwo jest integralnym elementem państwa. A zatem:
                                          Państwo do wymiany jest tożsame ze społeczeństwem do wymiany. c.b.d.o.
                                          • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 14:55
                                            Społeczeństwo ponadto posiada własne instytucje pozwalające mu na funkcjonowanie oraz formę organizacyjną w postaci państwa, plemienia czy narodu.
                                            pl.wikipedia.org/wiki/Spo%C5%82ecze%C5%84stwo
                                            Zatem państwo to jedynie forma organizacyjna społeczeństwa, a skoro tak, to nie jest społeczeństwem. Co do Konwencji z Montevideo, na którą sie powołujesz, to nie zawiera ona równoznacznika między państwem a społeczeństwem. Jest w niech coś na wzór definicji państwa, choć raczej w rozumieniu prawa międzynarodowego, ale wcale nie wskazuje ona, że państwo to to samo co społeczeństwo. Przeczytaj uważnie.
                                            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 15:10
                                              Tu jest nieco więcej na ten temat.
                                              Tak czy inaczej, tak jak wcześniej mówiłam, integralnym elementem państwa jest społeczeństwo. Takie są definicje, przyjęte przez międzynarodowe konwencje. Współczynnik korelacji między państwem i społeczeństwem wynosi 1. Innymi słowy, nie istnieje państwo bez społeczeństwa.
                                              • chwila.pl Link 28.10.13, 15:21
                                                www.iskra1.pl/?p=2913
                                                • piwi77.0 Re: Link 28.10.13, 15:47
                                                  Jeżeli jeszcze dojdziemy do zgodnego wniosku, że społeczeństwo w mniej lub bardziej suwerenny sposób organizuje sobie państwo, które od czasu do czasu sobie wymienia na bardziej nowoczesne (choć czasem mamy w tej dziedzinie także regresy), to będziemy myśleć o tym samym. I teraz możemy wrócić do Jaruzelskiego. Otóż Jaruzelski w swoim czasie uosabiał państwo, ale nie społeczeństwo i bardzo pragnął, aby społeczeństwo przyjęło jego koncepcję państwa, państwa, które zostało społeczeństwu narzucone. Tyle Jaruzelski. Więc niby co ja mam z nim wspólnego, skoro domagam się zmian w państwie, a nie tak jak on, w społeczeństwie.
                                                  • chwila.pl Re: Link 28.10.13, 15:57
                                                    Poszukaj w necie albo spytaj jakichś kumatych znajomych, o ile takich masz, co Jaruzelski dokładnie powiedział o społeczeństwie i dlaczego chciał je WYMIENIĆ na inne.

Co masz wspólnego z Jaruzelskim? Ty chyba to wiesz najlepiej, więc po co pytasz?
                                                  • piwi77.0 Re: Link 28.10.13, 16:14
                                                    Myślę, że nasza wspólną (moją i Jaruzelskiego) cechą mogłaby być na przykład inteligencja. Tu się chyba zgodzisz, prawda?
                                                  • chwila.pl Re: Link 28.10.13, 16:33
                                                    piwi77.0 napisał:

> Myślę, że nasza wspólną (moją i Jaruzelskiego) cechą mogłaby być na przykład in
                                                    > teligencja. Tu się chyba zgodzisz, prawda?

Małymi krokami, jednak konsekwentnie zmierzasz do narcystycznych zachwytów nas sobą:)))
                                                    I jeszcze masz zamiar włączyć mnie do tych niecnych igraszek...
                                                    NIC Z TEGO!

• kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:08
                                    chwila.pl napisała:

>
                                    > Niczego konstruktywnego nie robić, ględzić na FS i czekać, aż ktoś weźmie spraw
                                    > y w swoje ręce i zacznie działać, to strategia lenia, albo tchórza. Jeśli masz
                                    > zamiar tak właśnie postępować, to Twoja sprawa.

To zacznijmy od zdelegalizowania partii które za klerem stoją murem , zacznijmy od PIS
                              • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 16:49
                                chwila.pl napisała:

>
                                > No to sobie czekaj. Od samego czekania i ględzenia nic się nie zmieni. A także
                                > od obrażania rozsądnych katolików. Jeśli istotnie chcemy zlikwidować problem, n
                                > iezbędne jest zbudowanie koalicji mającej pomysł na strategię walki i determina
                                > cję, by zrealizować cel.
                                > Nie obraź się, ale przypominasz starą pannę, która chciałaby i boi się...

Sralicję a nie koalicję !! ta hołota w sukienkach powinna bez żadnego ale otworzyć swoje akta dla wglądu !!

> A dziękuję za życzenia, dobry człowieku....
                                > Dziecko niczemu nie jest winne. Winni są rodzice, że nie uczulili dziecka na cz
                                > yhające nań zagrożenia ze świata ludzi dorosłych. I nie w kategoriach winy rozp
                                > atrywałam wypowiedź Pocoo. Więc daruj sobie te wybuchy agresji...

Całkiem cię poj-ebało dewotko ??? Rodzice winni ze ich dziecko pedofil wykorzystał ?? Nawet w swej tępocie nie widzisz ze dziecko obarczasz tym ze zostało wykorzystane !!
                                • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:01
                                  kolter-xl napisał:

> Całkiem cię poj-ebało dewotko ???

Istotnie. Nie zachowuję się racjonalnie, tracę czas na "rozmowę" z czyms takim jak ty.
                                  Zapewniam cię, że to się nigdy więcej nie powtórzy.
                                  • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:03
                                    chwila.pl napisała:

> kolter-xl napisał:
                                    >
                                    > > Całkiem cię poj-ebało dewotko ???
                                    >
                                    > Istotnie. Nie zachowuję się racjonalnie, tracę czas na "rozmowę" z czyms
                                    > takim jak ty.

Czymś ? a tej pogardy nauczyłaś się w domu czy w kościele ??

> Zapewniam cię, że to się nigdy więcej nie powtórzy.

Zapewniam cię ze twoje milczenie mnie nie zniechęci żeby ci napisać coś miłego.
                          • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:52
                            chwila.pl napisała:

> No to jeszcze raz, do znudzenia, może w końcu do kogoś to dotrze...
                            > Problem dewiacji seksualnych wśród kleru jest faktem.
                            > Nikt rozsądny nie kwestionuje ani nie podważa konieczności zlikwidowania tego p
                            > roblemu, a także ukarania winnych pedofilii. I zadośćuczynienia krzywd, jakich
                            > doznali poszkodowani. To oczywiste.

Nie kłam wasz Janek z Wadowic lubował się w pedofilach dzielnie ich bronił .

> Ale:
                            > 1. Nie ma potrzeby wałkowania tego tematu do znudzenia. Dlaczego? Bo epatowanie
                            > tym tematem sprawia zniechęcenie, sprawia, że na przekór faktom znajdą się oso
                            > bnicy gotowi bronić pedofilii, tak na przekór, tak na złość.

To tylko pokazuje prymitywizm wychowania w katolicyzmie !!

> I przed tym przest rzegam.

Damy sobie radę bez twoich rad !!

> Pamiętasz, że nawet tu, na tym forum, znaleźli się gorący zwolennicy Katarzyny W? Dzieciobójczyni?

Dewiantów nigdzie nie brak !!

> 2. Jeśli ktoś w koło Macieju ględzi o tym samym, to wybacz, ale oznacza to jego
                            > prymitywizm intelektualny. Oznacza, że nie potrafi zająć stanowiska w żadnej innej sprawie. Ograniczony po prostu, i tyle.

Opowiedz jak to jest z klepaniem różańca ??

> 3. Śmieszą mnie zwierzenia starych osób, które po pięćdziesięciu, czy sześćdzie
                            > sięciu latach nagle "przypominają sobie", że ksiądz ich molestował.

To nie jest powodem śmiechu !! to się tak fajnie nazywa zatarte wspomnienia to tylko dowodzi ze należy z pedofilią walczyć ogniem i mieczem a jak komuś na forum GW nie podoba się taki temat ,zawsze może na forum taty z Torunia się udać ,tam tego nie uświadczy !!

> Dlaczego wtedy nie powiadomili o tym fakcie chociażby rodziców. Gdyby mnie molestował jaki
                            > ś ksiądz, natychmiast powiedziałabym o tym swojemu tacie, a on by z księdzem ju
                            > ż sobie poradził, jak zresztą z każdym innym dewiantem czy zboczeńcem.
                            > Mam wyliczać dalej, czy wystarczy?

Jesteś byłaś i będziesz idiotką , poczytaj o skutkach molestowania i jego oddziaływania na psychikę dziecka .
                            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:29
                              kolter-xl napisał:

> To nie jest powodem śmiechu !! to się tak fajnie nazywa zatarte wspomnienia
                              >
                              to tylko dowodzi ze należy z pedofilią walczyć ogniem i mieczem a jak komu
                              > ś na forum GW nie podoba się taki temat ,zawsze może na forum taty z Torunia si
                              > ę udać ,tam tego nie uświadczy !!

Chciałbyś. Ale nic z tego. Chcesz ględzić i pisać w koło Macieju to samo, to sobie pisz, na dowolnie wybranym forum, niezależnie od poruszanej tematyki, czy omawianych kwestii. Nauczyłeś się tego na pamięć jak Biblii. I klepiesz te kwestie bez przerwy. Na to zwróciłam ci uwagę. Zrób sobie z nią co chcesz, możesz włożyć ją do buta, będziesz wyższy.

> Jesteś byłaś i będziesz idiotką , poczytaj o skutkach molestowania i jego oddzi
                              > aływania na psychikę dziecka .

Te etykietki też sobie wsadź. Najlepiej jako zakładki do Biblii...
                              • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 16:58
                                chwila.pl napisała:

> Chciałbyś. Ale nic z tego.

Nic z tego ?? a co zabronisz mi ??

Chcesz ględzić i pisać w koło Macieju to samo, to so
                                > bie pisz, na dowolnie wybranym forum, niezależnie od poruszanej tematyki, czy o
                                > mawianych kwestii. Nauczyłeś się tego na pamięć jak Biblii. I klepiesz te kwest
                                > ie bez przerwy. Na to zwróciłam ci uwagę. Zrób sobie z nią co chcesz, możesz wł
                                > ożyć ją do buta, będziesz wyższy.

Nie lubisz czytać co swoim do cna zdegenerowanym klerze ,wolisz naiwnie nadal wierzyć ze wasz klecha to męczennik jak sam Chrystus :)) Prawda jest taka 60% waszego kleru dupczy kobitki do 15% z nich ma dzieci ,a do 30 % lubi w oczko .Oto obraz statystycznego polskiego klechy .

> Te etykietki też sobie wsadź. Najlepiej jako zakładki do Biblii...

To poczytaj cokolwiek idiotko zanim znowu obrazisz ofiary molestowania pedofilskiego !!

Zacznij od tego

www.racjonalista.pl/kk.php/s,4913
                          • pvf Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 15:31
                            chwila.pl napisała:

> 3. Śmieszą mnie zwierzenia starych osób, które po pięćdziesięciu, czy sześćdzie
                            > sięciu latach nagle "przypominają sobie", że ksiądz ich molestował. Dlaczego wt
                            > edy nie powiadomili o tym fakcie chociażby rodziców. Gdyby mnie molestował jaki
                            > ś ksiądz, natychmiast powiedziałabym o tym swojemu tacie, a on by z księdzem ju
                            > ż sobie poradził, jak zresztą z każdym innym dewiantem czy zboczeńcem.
                            > Mam wyliczać dalej, czy wystarczy?

Śmieszą cię? Naprawdę? Jesteś aż tak cyniczna czy aż tak ograniczona?
                            Wytłumaczę ci dlaczego ludzie dopiero po kilkudziesięciu latach przyznają się do tego, że w dzieciństwie byli molestowani przez księdza.

Każdy ksiądz-pedofil ma przewagę nad pedofilem cywilnym w wymuszaniu milczenia dziecka. Na czym polega ta przewaga? Otóż ksiądz-pedofil mówi dziecku, że o tym co się wydarzyło nie może nikomu powiedzieć. Ale to absolutnie nikomu. Bo jeśli powie, to zarówno ono jak i jego rodzina, po śmierci będą się na wieki smażyć w smole. I ta kara go nie ominie. Bóg zawsze usłyszy, jeśli dziecko choćby szeptem będzie się chciało zwierzyć.

I dlatego często musi minąć kilkadziesiąt lat, żeby ktoś był w stanie się przełamać. A przełamią się i tak tylko ci, którzy zaczynają wątpić w istnienie boga. Jeśli ktoś przez całe życie wierzy w boga, przez całe życie nie powie ani słowa o tym, że kiedyś był molestowany przez księdza. Przede wszystkim po to, żeby uchronić swoją rodzinę przed piekłem.

Taka jest korzyść z religii.
                            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 15:48
                              Opowiadasz bajki dla dzieci specjalnej troski.
                              • pvf Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:41
                                chwila.pl napisała:

> Opowiadasz bajki dla dzieci specjalnej troski.

Widzę, że dobre samopoczucie cię nie opuszcza, jak przystało na dziecko specjalnej troski.

Ale zanim znowu zaczniesz głupawo michalikować, to wiedz, że ja mechanizm kościelnej pedofilii poznałem na własnej skórze i dobrze wiem, co piszę.
                                • chwila.pl Gdzie 28.10.13, 17:54
                                  konkretnie gdzie zajęłam stanowisko aprobujące pedofilię? Szaleju się najadłeś, czy co do ciężkiej cholery?
                                  • pvf Re: Gdzie 28.10.13, 18:58
                                    chwila.pl napisała:

> konkretnie gdzie zajęłam stanowisko aprobujące pedofilię? Szaleju się najadłeś,
                                    > czy co do ciężkiej cholery?

Gdzie konkretnie napisałem, że zajęłaś stanowisko aprobujące pedofilię? Masz problemy ze zrozumieniem kilku prostych zdań? A może nie do mnie to miało być, co???

Piękny pokaz kultury i mentalności katolickiej. Później dziwią się, że ludzie mają pretensje.
                                  • kolter-xl Re: Gdzie 28.10.13, 20:27
                                    chwila.pl napisała:

> konkretnie gdzie zajęłam stanowisko aprobujące pedofilię? Szaleju się najadłeś,
                                    > czy co do ciężkiej cholery?

Próbując zamknąć np mi w tym temacie usta !!
                      • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:45
                        chwila.pl napisała:

.
                        > Pragnę Cię uspokoić i zapewnić, że nie byłam i nie jestem kaleką, ani fizyczną
                        > ani umysłową.

Ta, z tą drugą wersją kalectwa ja bym się nie zgodził.

>I żaden ksiądz mnie nigdy nie molestował.

No a zakonnica ??

Może dlatego, że nie byłam taka śliczna jak Ty, ani nie miałam chudych nóg. Miałam i mam szczupłe nogi, i zgrabne. Pewnie dlatego nie podrywał mnie ksiądz...

Taki szeregowy nie od razu poszłaś pod nóż biskupa ??

> > Mam nadzieję ,że ten cholerny katolicyzm diabli wezmą tam,gdzie jego miej
                        > sce.
                        >
                        > Mam nadzieję, że Twoje serdeczne życzenia nie zostaną nigdy spełnione...

Wasza sekta za 30-40 lat będzie mieściła się na jednej kanapie
                        • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:30
                          Prezentujesz, Kolter, h,mor na poziomie jaskiniowca.
                          • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:00

chwila.pl napisała:

> Prezentujesz, Kolter, h,mor na poziomie jaskiniowca.

Pisząc do mentalnej australopiteczki jakoś nie mam ochoty na żarty.
                    • mila2712 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 10:33
                      Co stało się z tym księdzem ?

Ja mam nadzieję, że ludzie zrozumieją....a potem odpowiednio zadecydują.
                  • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 09:26
                    chwila.pl napisała:

> kolter-xl napisał:
                    >
                    > > > Co ty pleciesz? Nasz "arcy rabin"? Coś ci się poplątało....
                    >
                    > > Mi ? nie rabin czyli duchowny a wasz arcyduchowny to śmieć oskarżając dzieci o
                    > > to ze same się pod nóż pedofila wciskają
                    >
                    > Ględzisz w kółko to samo, jak stara, zdarta płyta. Nudny jesteś.

Nudny jestem kiedy wywlekam podłość waszego spedalonego kleru ??
                    • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 10:18
                      kolter-xl napisał:

> > Ględzisz w kółko to samo, jak stara, zdarta płyta. Nudny jesteś.

> Nudny jestem kiedy wywlekam podłość waszego spedalonego kleru ??

NUDNY jesteś. Inteligentny człowiek jeśli zabiera głos, to mówi na temat.
                      Bling porusza temat wprowadzenia lekcji etyki w irlandzkich szkołach. A ty o czym piszesz? Na temat? NIC PODOBNEGO! Jak stara, zardzewiała płyta ględzisz w koło Macieju o tym samym, o dewiacjach seksualnych kleru. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprzecza, że to zjawisko istnieje. Nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien tego faktu bagatelizować.
                      Ale, do licha. Na wszystko jest czas i pora. Ględząc w kółko stale o tym samym, budzisz niechęć i osiągasz efekt odwrotny od zamierzonego. I tyle w tej kwestii.
                      • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 10:47
                        chwila.pl napisała:

Nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprzecza, że to zjawisko istnieje. Nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien tego faktu bagatelizować.

No wielkie dzięki, że nie zaprzecza i nie bagatelizuje. Tymczasem nie o to chodzi i szkoda, że trzeba to stale uświadamiać. Mówimy o ciężkich przestępstwach, na które reakcją mają być ustawowe kary, a nie niezaprzeczanie i niebagatelizowanie. Tych kar nie ma, bo duchowni wzajemnie wspierają się w ich unikaniu, zindoktrynowane społeczeństwo ich się nie domaga, a strachliwe państwo, gdy chodzi o kler, całkowicie abdykuje ze swoich obowiązków. Na końcu mamy sytuację, że obśliniony Dziwisz śmieje nam się w twarz, że tylko jednemu księdzu z jego stajni coś tam udowodniono. I dlatego właśnie, dopóki na tym polu nic nie ulegnie zmianie, nieustanne przypominanie, choćby graniczące z namolnością, jest absolutnie niezbędne.
                        • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:27
                          piwi77.0 napisał:

> I dlatego właśnie, dopóki na tym polu nic n
                          > ie ulegnie zmianie, nieustanne przypominanie, choćby graniczące z namolnością,
                          > jest absolutnie niezbędne.

To za mało. Trzeba działać, a nie ględzić.
                          • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:46
                            W dzisiejszym medialnym świecie ględzenie to właśnie działanie. To to ględzenie tak spędza sen z oczu wielebnych i tego ględzenia najbardziej się dziś boją. Najchętniej, sobie, a przede wszystkim swoim durnym owcom, zamknęliby na to ględzenie uszy.
                            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:31
                              Bzdury gadasz. Ględzenie to tylko ględzenie.
                              • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:54
                                Nie lekceważ ględzenia, z podobnego ględzenia dochodziło niedawno jeszcze do palenia komitetów, kto wie, czy obecne nie doprowadzi do palenia biskupich kurii.
                                • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 13:23
                                  piwi77.0 napisał:

> Nie lekceważ ględzenia, z podobnego ględzenia dochodziło niedawno jeszcze do pa
                                  > lenia komitetów

Czyżby?
                                  • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:11
                                    chwila.pl napisała:

> piwi77.0 napisał:
                                    >
                                    > > Nie lekceważ ględzenia, z podobnego ględzenia dochodziło niedawno jeszcze
                                    > do palenia komitetów
                                    >
                                    > Czyżby?

Panowie biskupi we Francji synowie wielkich rodów też z takim lekceważeniem o prostym ludzi który miał dość biedy ,prychali .Niektórych nawet szafot nie zmienił ,nadal w prostym ludzie człowieka nie widzieli .Tak jest do dziś.
                                • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:07
                                  piwi77.0 napisał:

> Nie lekceważ ględzenia, z podobnego ględzenia dochodziło niedawno jeszcze do pa
                                  > lenia komitetów, kto wie, czy obecne nie doprowadzi do palenia biskupich kurii.

Po co palić ?? Mury solidne to przebudować te burdele na jakieś pożyteczne miejsca !!
                              • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:01
                                chwila.pl napisała:

> Bzdury gadasz. Ględzenie to tylko ględzenie.

Nie zamkniesz juz ust nikomu , kto che o patologi waszej sekty pisać.
                          • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:56
                            chwila.pl napisała:

> To za mało. Trzeba działać, a nie ględzić.

To apeluj do swojego biskupa niech ujawni ilu pedofilii chroni.
                            • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:32
                              kolter-xl napisał:

> > To za mało. Trzeba działać, a nie ględzić.

> To apeluj do swojego biskupa niech ujawni ilu pedofilii chroni.

No i to jest pierwszy konstruktywny pomysł.
                              • piwi77.0 Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 13:01
                                chwila.pl napisała:

No i to jest pierwszy konstruktywny pomysł.

Konstruktywność tego wniosku byłaby wtedy, gdyby prawo dopuszczało tortury w celu wymuszenia wspomnianych zeznań. Jak wiemy nie dopuszcza, zatem konstruktywność powyższego wniosku jest żadna.
                                • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 13:23
                                  Pitolisz.
                              • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 17:04
                                chwila.pl napisała:

> kolter-xl napisał:
                                >
                                > > > To za mało. Trzeba działać, a nie ględzić.
                                >
                                > > To apeluj do swojego biskupa niech ujawni ilu pedofilii chroni.
                                >
                                > No i to jest pierwszy konstruktywny pomysł.

Nie , ten pomysł od lat jest olewany na poziomie biskupich kurii.
                      • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:40

chwila.pl napisała:

> NUDNY jesteś. Inteligentny człowiek jeśli zabiera głos, to mówi na temat.
                        > Bling porusza temat wprowadzenia lekcji etyki w irlandzkich szkołach. A ty o cz
                        > ym piszesz? Na temat? NIC PODOBNEGO!

Nudziaro odpowiadam na temat chwili ,ale nie tej nudziary pl :)

> Jak stara, zardzewiała płyta ględzisz w koło Macieju o tym samym, o dewiacjach seksualnych kleru.

Bo temat ciekawy a u was znienawidzony ,wiec jest to temat nudziaro

> Nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprzecza, że to zjawisko istnieje.

No ale ci niby moralni robią co mogą byle temat pozamiatać poza nawias .

> Nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien tego faktu bagatelizować.

Gratuluję arcybiskupa , jemu widać brak tego zdrowego zmysłu .

> Ale, do licha. Na wszystko jest czas i pora. Ględząc w kółko stale o tym samym,
                        > budzisz niechęć i osiągasz efekt odwrotny od zamierzonego. I tyle w tej kwestii.

Przy wacku mi dewotko zwisa czy czujesz do mnie niechęć dlatego ze o twoich idolach kiepsko w twoim mniemaniu się wyrażam
                      • kolter-xl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 11:40

chwila.pl napisała:

> NUDNY jesteś. Inteligentny człowiek jeśli zabiera głos, to mówi na temat.
                        > Bling porusza temat wprowadzenia lekcji etyki w irlandzkich szkołach. A ty o cz
                        > ym piszesz? Na temat? NIC PODOBNEGO!

Nudziaro odpowiadam na temat chwili ,ale nie tej nudziary pl :)

> Jak stara, zardzewiała płyta ględzisz w koło Macieju o tym samym, o dewiacjach seksualnych kleru.

Bo temat ciekawy a u was znienawidzony ,wiec jest to temat nudziaro

> Nikt przy zdrowych zmysłach nie zaprzecza, że to zjawisko istnieje.

No ale ci niby moralni robią co mogą byle temat pozamiatać poza nawias .

> Nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien tego faktu bagatelizować.

Gratuluję arcybiskupa , jemu widać brak tego zdrowego zmysłu .

> Ale, do licha. Na wszystko jest czas i pora. Ględząc w kółko stale o tym samym,
                        > budzisz niechęć i osiągasz efekt odwrotny od zamierzonego. I tyle w tej kwestii.

Przy wacku mi dewotko zwisa czy czujesz do mnie niechęć dlatego ze o twoich idolach kiepsko w twoim mniemaniu się wyrażam
                        • chwila.pl Re: Omijaj ją zatem z daleka 28.10.13, 12:33
                          Też cię lubię:))))
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Oj, kruszy się 28.10.13, 12:25
      Trochę ostry opis Kuklińśsiego. Co prawda był kapusiem WSW, aparatczykiem enkawudzistowskim, no ale nazywać go szmatą... Przecież Polacy postawili mu pomniki.
    • chwila.pl Żegnam 28.10.13, 18:00
      Żegnam to forum. Nie mam zamiaru być obiektem szykan, wyzwisk i niewybrednych epitetów.
      To forum rzeczywiście jest przeznaczone dla antyklerykałów, nie dla ludzi wierzących.
      Ci są obrzucani błotem i oskarżani o całe zło tego świata.
      Nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała p. Michnika, czy polityka realizowana przez admina tego forum jest zbieżna z Jego polityką. I czy on wie, kogo zatrudnia.
      • pocoo Re: Żegnam 28.10.13, 18:53
        chwila.pl napisała:

> Żegnam to forum.

A może tak przeczytaj zanim odejdziesz,co napisałaś? Po tym,co napisałaś do mnie uznałam,że nie jesteś dla mnie partnerką do dyskusji i niczym Ciebie nie obrzuciłam,chociaż "bardzo o to prosiłaś".
        Zwisa mi,czy jesteś,czy Ciebie nie ma.I tak nie zamierzam z Tobą rozmawiać.

> Nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała p. Michnika, czy polityka realizowana prz
        > ez admina tego forum jest zbieżna z Jego polityką.

Tak,nie byłabyś sobą.Uchowaj mnie twój boże ,przed tak wierzącą katoliczką jak Ty.
      • migreniasta Re: Żegnam 28.10.13, 20:02
        Nie poddawaj się tak szybko.
        W sumie nie jesteś obiektem szykan,a co najwyżeszej niefortunnej i niezrozumiałej polemiki.
        A w zasadzie to ciekawe spostrzeżenia ludzie mają podglądając FS. Mi się ono kojarzy z działalnością związaną z zawartością głębokiego talerza.
        I z szykanowaniem tych,co zupę okraszają świńską golonką.
      • piwi77.0 Re: Żegnam 29.10.13, 06:52
        chwila.pl napisała:

Żegnam to forum. Nie mam zamiaru być obiektem szykan, wyzwisk i niewybrednych epitetów.

Chwileczkę, a byłoby Ci miło, gdybyś na tym forum doświadczyła, ze bezbożnicy to jednak ludzie mądrzy, kulturalni i dobrze wychowani?
        • mila2712 Re: Żegnam 29.10.13, 08:21
          Co to Piwi wyrzuty sumienia ?
      • mila2712 Re: Żegnam 29.10.13, 08:20
        Chwilo
        Nie zniechęcaj się.
        To forum dla wszystkich, nie tylko antyklerykałów.
        Zostań....
        :)
        • piwi77.0 Re: Żegnam 29.10.13, 09:08
          Gdyby religijni mieli trochę wytrwałości, to porzuciliby tę swoją religię. Oni czuja się dobrze jedynie w tłumie podobnych do siebie i potrzebują aby im nieustannie opowiadano, jacy są wspaniali, że generalnie są lepsi od innych, bo jeżeli nie to uciekają.
          • mila2712 Re: Żegnam 29.10.13, 09:49
            Nieprawda...
            Należy dyskutować "delikatnie ".

• piwi77.0 Re: Żegnam 29.10.13, 14:24
              Nie wiem do kogo to, ale jak ktoś ma wątpliwości, to niech sobie jeszcze raz przeczyta co chwila odpisała na post pocoo - trudno wyobrazić sobie bardziej brutalną i chamską odpowiedź. 10 ch...i i 10 kurw w jednym zdaniu nie brzmi tak wulgarnie jak tamta wypowiedź. Oczywiscie, paniusi wolno, ale jak ktoś spróbuje iść w ten sam ton, to płacz, ucieczka, ratunku i antyklerykały mnie biją, niech spada na drzewo.
              • mila2712 Re: Żegnam 29.10.13, 14:37
                Przeoczyłam to.
                Nikomu nie wolno.
                Wszyscy powinniśmy trzymać fason
                :)

• kolter-xl Re: Żegnam 29.10.13, 16:23
              mila2712 napisała:

> Nieprawda...
              > Należy dyskutować "delikatnie ".
              >

Tak żeby czubek buta( np mojego) w rowie owej pani nie został, kiedy to obarcza rodziców za to ze ich dzieci pedofil atakuje?
              • mila2712 Re: Żegnam 29.10.13, 20:09
                Kolterze apeluję o spokój.
                Tylko spokój może nas uratować.
                • kolter-xl Re: Żegnam 29.10.13, 20:14
                  mila2712 napisała:

> Kolterze apeluję o spokój.

Ja jestem spokojny :P

> Tylko spokój może nas uratować.

Nas razem :)
                  • mila2712 Re: Żegnam 30.10.13, 07:06
                    Amen bracie
                    :PPP
        • kolter-xl Re: Żegnam 29.10.13, 16:20
          mila2712 napisała:

> Chwilo
          > Nie zniechęcaj się.
          > To forum dla wszystkich, nie tylko antyklerykałów.
          > Zostań....
          > :)

Ją boli to ze jakikolwiek antyklerykał tu jest
          • mila2712 Re: Żegnam 29.10.13, 20:10
            Więc należy uzytkowniczkę uświadamiać......delikatnie
            • kolter-xl Re: Żegnam 29.10.13, 20:14
              mila2712 napisała:

> Więc należy uzytkowniczkę uświadamiać......delikatnie

Czyżby ofiara molestowania ??
              • mila2712 Re: Żegnam 30.10.13, 07:07
                O kim mowa ?
                • kolter-xl Re: Żegnam 30.10.13, 09:47
                  mila2712 napisała:

> O kim mowa ?

Kluseczko mowa o tej pani która dzieci obarcza winą za molestowanie.
                  • mila2712 Re: Żegnam 30.10.13, 10:28
                    OK
                    :p
          • piwi77.0 Re: Żegnam 29.10.13, 21:31
            kolter-xl napisał:

Ją boli to ze jakikolwiek antyklerykał tu jest

Chyba bardziej to, że niechcący pokazała swą ohydną twarz nieczułego na czyiś ból katola. Tego się nie da już zapaćkac, nie ma innego wyjśca, trzeba wiać. Ze wstydu, a to, że go ma, to nawet dobrze jeszcze o niej świadczy.

• mila2712 Re: Żegnam 30.10.13, 07:10
              piwi77.0 napisał:
              > Chyba bardziej to, że niechcący pokazała swą ohydną twarz nieczułego na czyiś b
              > ól katola.

O tak ...to cechuje katolików, szczególnie tych "ortodoksjnych"
            • kolter-xl Re: Żegnam 30.10.13, 09:43
              piwi77.0 napisał:

> kolter-xl napisał:
              >
              > Ją boli to ze jakikolwiek antyklerykał tu jest
              >
              > Chyba bardziej to, że niechcący pokazała swą ohydną twarz nieczułego na czyiś b
              > ól katola. Tego się nie da już zapaćkac, nie ma innego wyjśca, trzeba wiać. Ze
              > wstydu, a to, że go ma, to nawet dobrze jeszcze o niej świadczy.

No albo zrozumiałą w swoim wyrachowaniu ze popełniła błąd taktyczny ,zmieni wabik i wróci w inny wcieleniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka