radymir 28.11.13, 06:56 Za komuny pare rzeczy bylo lepszych - naleza tez do nich lekcje religii. Byly po prostu lepszej jakosci, a ksieza bardziej sie starali. Nie pozwalali sobie na mowienie byle bzdur na lekcjach religii jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piwi77.0 Re: Lekcje religii za komuny byly lepsze 28.11.13, 07:27 Co takiego mądrego opowiadali wtedy, czego nie mówią dzisiaj? Nic sie nie zmieniło, Kościół ten sam, to i blubry te same. Odpowiedz Link Zgłoś
radymir Re: Lekcje religii za komuny byly lepsze 28.11.13, 17:19 piwi77.0 napisał: > Co takiego mądrego opowiadali wtedy, czego nie mówią dzisiaj? Nic sie nie zmien > iło, Kościół ten sam, to i blubry te same. Forma byla łagodniejsza, wiec "bzdury" nawet jeśli tego samego rodzaju to przekazywane były mniej agresywnie. A to ma znaczenie. Bo nieagresywne bzdury można poszczać mimo uszu, a agresywne mogą być niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Nie 28.11.13, 07:59 mylisz się za komuny było to samo - wciskano ludziom ten sam kit....z jedną różnicą więcej ludzi w to wierzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Nie 28.11.13, 10:02 Fakt. Teraz więcej ludzi wierzy w to, co im prorządowe media do głowy kładą. Za komuny wiedzieli przynajmniej, że telewizja kłamie. Dziś większe jeszcze kłamstwa łykają jak gęś kluski. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Nie 28.11.13, 10:41 Tak to już jest z Terlikowskim i flądra.pl że kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 28.11.13, 10:55 misiu-1 napisał: > Fakt. Teraz więcej ludzi wierzy w to, co im prorządowe media do głowy kładą. Prorządowe media ? No proszę Misiu czyli ...........? >Za komuny wiedzieli przynajmniej, że telewizja kłamie. Dziś większe jeszcze kłamstwa łykają jak gęś kluski. No zwolennicy TRWAM to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 08:48 misiu-1 napisał: > Fakt. Teraz więcej ludzi wierzy w to, co im prorządowe media do głowy kładą. Za > komuny wiedzieli przynajmniej, że telewizja kłamie. Dziś większe jeszcze kłams > twa łykają jak gęś kluski. Też mi szkoda tych od mediów z Torunia . Odpowiedz Link Zgłoś
radymir Re: Nie 29.11.13, 18:00 mila2712 napisała: > mylisz się > za komuny było to samo - wciskano ludziom ten sam kit....z jedną różnicą więcej > ludzi w to wierzyło. Ten kit podawany byl jednak w niej agresywny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 08:34 radymir napisał: > mila2712 napisała: > > > mylisz się > > za komuny było to samo - wciskano ludziom ten sam kit....z jedną różnicą > więcej > > ludzi w to wierzyło. > > Ten kit podawany byl jednak w niej agresywny sposob. Agresywny ? Przecież teraz lekcje religii to fikcja - kolorowanie obrazków, krzyżówki, rebusy raz po raz modlitwa. Zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 08:53 mila2712 napisała: > Dawniej było to samo. Przynajmniej u mnie. To ty jeszcze na religie śmigasz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 09:01 kolter-xl napisał: > mila2712 napisała: > > > Dawniej było to samo. Przynajmniej u mnie. > > To ty jeszcze na religie śmigasz :)) Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku :) > Odpowiedz Link Zgłoś
magda.magda9 Re: Nie 02.12.13, 09:07 mila2712 napisała: Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku To skąd wiesz, jak jest teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 09:20 magda.magda9 napisała: > mila2712 napisała: > Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku > > To skąd wiesz, jak jest teraz? Ze niby przyznał Krk w końcu ze cnota nie odrasta u matki co najmniej ośmiorga dzieci ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 09:27 magda.magda9 napisała: > Pytanie zaczynało się od - Jak? a nie Co? Aha czyli cnotliwa nadal :))) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.magda9 Re: Nie 02.12.13, 09:31 ha ha ha, jasne do końca życia...jednym słowem, życie z małym pieprzykiem, he he Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 09:25 kolter-xl napisał: > magda.magda9 napisała: > > > mila2712 napisała: > > Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku > > > > To skąd wiesz, jak jest teraz? Nie, nie, nie ........ > > Ze niby przyznał Krk w końcu ze cnota nie odrasta u matki co najmniej ośmiorga > dzieci ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 09:23 magda.magda9 napisała: > mila2712 napisała: > Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku > > To skąd wiesz, jak jest teraz? Madziu mam syna, to wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 09:18 mila2712 napisała: > > To ty jeszcze na religie śmigasz :)) > > Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku :) To ty jesteś w wieku mojej drugiej żony :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 09:26 kolter-xl napisał: > mila2712 napisała: > > > > To ty jeszcze na religie śmigasz :)) > > > > Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku :) > > To ty jesteś w wieku mojej drugiej żony :)) > Jeśli ma dwie kosy w dacie urodzenia to jestem. To z Ciebie jest gagatek - hahahaha > Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 09:29 mila2712 napisała: > kolter-xl napisał: > > > mila2712 napisała: > > > > > > To ty jeszcze na religie śmigasz :)) > > > > > > Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku :) > > > > To ty jesteś w wieku mojej drugiej żony :)) > > > Jeśli ma dwie kosy w dacie urodzenia to jestem. > > To z Ciebie jest gagatek - hahahaha No to juz wiem ile masz kos a ja mam jak na razie jedną żonę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 09:45 kolter-xl napisał: > mila2712 napisała: > > > kolter-xl napisał: > > > > > mila2712 napisała: > > > > > > > > To ty jeszcze na religie śmigasz :)) > > > > > > > > Nie, zakończyłam te spotkania w 1996 roku :) > > > > > > To ty jesteś w wieku mojej drugiej żony :)) > > > > > Jeśli ma dwie kosy w dacie urodzenia to jestem. > > > > To z Ciebie jest gagatek - hahahaha > > No to juz wiem ile masz kos a ja mam jak na razie jedną żonę :)) Haloooooo no jedną ale drugą :PPP Ja pierwszego męża, w dodatku równolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 10:00 mila2712 napisała: > > > To z Ciebie jest gagatek - hahahaha > > > > No to juz wiem ile masz kos a ja mam jak na razie jedną żonę :)) > > Haloooooo > no jedną ale drugą :PPP > Ja pierwszego męża, w dodatku równolatka. To pora to zmienić :P Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 08:52 mila2712 napisała: > > > > Ten kit podawany byl jednak w niej agresywny sposob. > > Agresywny ? Przecież teraz lekcje religii to fikcja - kolorowanie obrazków, krzyżówki, rebusy raz po raz modlitwa. Zabawa. Tak mniej agresywny , katecheta nie manipulował dyrekcją szkoły co jest a co niedobrego w niektórych bajkach.No ale tamten Cezar był za komuny mniej łaskawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 09:02 W szkole mojego syna katecheci nie ingerują. Mają swój program. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 09:28 Tak Madziu. On chce chodzić. Wierzy w Boga, modli się. Nie będę zakazywać. Sam zdecyduje o swojej przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Nie 02.12.13, 09:56 mila2712 napisała: > Tak Madziu. On chce chodzić. Wierzy w Boga, modli się. > Nie będę zakazywać. > > Sam zdecyduje o swojej przyszłości. Kluseczko ,wchodząc do świątyni pełnej obrazów i rzeźb raczej do Boga z tego miejsca się nie pomodli :)) " (21) Ponieważ, choć Boga poznali, nie oddali Mu czci jako Bogu ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. (22) Podając się za mądrych stali się głupimi. (23) I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Nie 02.12.13, 11:18 Wiem ale nie mam sumienia mu cokolwiek narzucać. Na razie nie ma nic niebezpiecznego. Dorośnie, pomyśli, zmieni zdanie ( fanatyzmu w tym nie ma :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.magda9 Re: Lekcje religii za komuny byly lepsze 28.11.13, 14:18 Jeśli ktoś zakłada wątek pt. Lekcje religii za komuny byly lepsze, to powinien napisać chociaż czym się różnią te lekcje (sprzed lat i teraz), a nie tylko powielać kolejne tabloidowe slogany. Osobiście nie wiem jak teraz wyglądają lekcje religii. wiem natomiast jak wyglądały za tzw. komuny. W I klasie ksiądz czytał lub opowiadał różne historie ze starego i nowego testamentu, a później dzieci miały namalowac w swoich zeszytach coś co im się spodobało z opowiedzianej historii, uczył nas modlitw. W II klasie (to był koszmar dla wielu uczniów) przed komunia trzeba było nauczyć się na pamięć niezliczonej ilości modlitw, 10 przykazań, 7 sakramentów....i jeszcze wielu innych (nie pamiętam już nawet jak się nazywały te przykazania...). najgorsze dla dzieciaków były przykazania 10. Kompletnie niezrozumiałe dla 7-mio latków. Co drugi maluch pytał się rodziców co oznacza słowo niecudzołóż. Jeśli wiecie jak teraz wyglądają te lekcje napiszcie...sama jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Módlmy się za głodne dzieci 02.12.13, 09:38 Moim zdaniem zawsze byli ksieża i katechetki na lepszym i gorszym poziomie, tylko moze proporcja była inna? Bo ja chodziłam na religię ze trzy miesiące i pamiętam, że to nudne było, ale generalnie z lekcji wynikało, że trzeba wierzyć w Boga, co ma przejawiać się w chodzeniu do kościoła, zastanawiać się nad sobą i nie popełniać złych uczynków, kochać mamusię i tatusia zaraz po Bogu, przeprowadzać staruszki przez jezdnię, pożyczać koleżankom zeszyty, jak chorują itd. Podobne rzeczy, poza tymi o Bogu, mówili harcerze. Myślę też, że tak samo za komuny, jak i teraz można spotkać katechetów, którzy powiedzą: "Módlmy się za głodne dzieci w Afryce, żeby Bóg je nakarmił." Albo obrugają dziecko, które na pytanie co robi dobry człowiek odpowiada, że jest dobry dla zwierząt. Relacja z krótkiego okresu, kiedy moja córka uczęszczała na szkolną katechezę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Dajmy ich rodzinom wędkę a nie mamrotanie 02.12.13, 09:59 angelfree napisała: > Moim zdaniem zawsze byli ksieża i katechetki na lepszym i gorszym poziomie, tyl > ko moze proporcja była inna? Bo ja chodziłam na religię ze trzy miesiące i pami > ętam, że to nudne było, ale generalnie z lekcji wynikało, że trzeba wierzyć w B > oga, co ma przejawiać się w chodzeniu do kościoła, zastanawiać się nad sobą i n > ie popełniać złych uczynków, kochać mamusię i tatusia zaraz po Bogu, przeprowad > zać staruszki przez jezdnię, pożyczać koleżankom zeszyty, jak chorują itd. Podo > bne rzeczy, poza tymi o Bogu, mówili harcerze. > > Myślę też, że tak samo za komuny, jak i teraz można spotkać katechetów, którzy > powiedzą: "Módlmy się za głodne dzieci w Afryce, żeby Bóg je nakarmił." > Albo obrugają dziecko, które na pytanie co robi dobry człowiek odpowiada, że je > st dobry dla zwierząt. > Relacja z krótkiego okresu, kiedy moja córka uczęszczała na szkolną katechezę Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Lekcje religii za komuny byly lepsze 28.11.13, 16:04 były bardzo dobre, skutecznie odkryły we mnie potrzebę kwestionowania zdobytej tam "wiedzy". Odpowiedz Link Zgłoś
magda.magda9 Re: Lekcje religii za komuny byly lepsze 02.12.13, 09:10 bling.bling napisał: były bardzo dobre, skutecznie odkryły we mnie potrzebę kwestionowania zdobytej tam "wiedzy". a szczegółowiej... bo mam wrażenie że ten sam wpis jest też na innych forach? A Twoim ulubionym powiedzeniem jest: kwestionowanie wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Lekcje religii za komuny byly lepsze 02.12.13, 08:47 radymir napisał: > Za komuny pare rzeczy bylo lepszych - naleza tez do nich lekcje religii. Byly p > o prostu lepszej jakosci, a ksieza bardziej sie starali. Nie pozwalali sobie na > mowienie byle bzdur na lekcjach religii jak teraz. Pierdolili od rzeczy tak samo jak dziś ,ale masz widać sentyment bo ze 30-40 lat byłeś młodszy :)) Odpowiedz Link Zgłoś