Dodaj do ulubionych

Do kiedy trzymacie choinkę?

13.01.14, 20:57
Do kiedy trzymacie choinkę (i od kiedy)? I dlaczego do wtedy?
Obserwuj wątek
    • lizzy1 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 17:44
      Od wigilii do Trzech Króli, taka rodzinna tradycja. A czemu akurat wtedy? Bo od Trzech Króli zaczynają się święta u wyznawców prawosławia- u nas już je przecie po świętach.
      • aiwom2 A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? 15.01.14, 21:52
        lizzy1 napisała:

> Od wigilii do Trzech Króli, taka rodzinna tradycja. A czemu akurat wtedy? Bo od
        > Trzech Króli zaczynają się święta u wyznawców prawosławia- u nas już je przeci
        > e po świętach.

A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? Albo przynajmniej przez cały adwent? Masz choinkę tylko przez 2 tygodnie? Tak krótko?
        • lizzy1 Re: A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? 16.01.14, 00:02
          aiwom2 napisała:

> A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? Albo przynajmniej przez cały adwent?
          > Masz choinkę tylko przez 2 tygodnie? Tak krótko?

I starczy :-) Tak jak pisałam: to jest już u nas taki rodzinny tradyszyn. Moi oboje rodzice pochodzą z Kresów a tam w wielu domach wyznawano zasadę, że skoro u prawosławnych na 7 stycznia przypada Boże Narodzenie, to znaczy, że u katolików już jest po świętach, więc wszelkie bożonarodzeniowe dekoracje wypadałoby usunąć. Ja chociażem poganka, również stosuję tę zasadę.

Po drugie, te wszystkie girlandy, choinecki, lampecki są, co tu dużo mówić, przeraźliwie kiczowate. I jak w okresie świątecznym mnie to nie razi, wręcz ma swój urok, tak tuż po świętach zaczyna przeszkadzać. To tak jak z potrawami wigilijnymi. Wiele osób tak ma, że w wigilię się nimi wręcz opycha, a przez resztę roku jakoś szczególnie za nimi nie tęskni;-)
          • aiwom2 Re: A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? 16.01.14, 16:27
            lizzy1 napisała:

> aiwom2 napisała:
            >
            >
            > > A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? Albo przynajmniej przez cały ad
            > went?
            > > Masz choinkę tylko przez 2 tygodnie? Tak krótko?
            >
            > I starczy :-)

To króciutko. Jak trzeba ja sprzątnąć już na 3ch Kroli to może przynajmniej ją ubrać na początku adwentu?

> Po drugie, te wszystkie girlandy, choinecki, lampecki są, co tu dużo mówić, prz
            > eraźliwie kiczowate.

Nasza choinka nigdy nie jest kiczowata. I wspaniale rozświetla pokój. Jak by to miał być kicz to nie warto go mieć nawet przez dwa dni.
            • lizzy1 Re: A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? 18.01.14, 12:58
              aiwom2 napisała:

> To króciutko. Jak trzeba ja sprzątnąć już na 3ch Kroli to może przynajmniej ją
              > ubrać na początku adwentu?

Ale po co? Jak ktoś chce, to niech sobie trzyma choinkę nawet przez cały rok. O co chodzi?

> Nasza choinka nigdy nie jest kiczowata. I wspaniale rozświetla pokój. Jak by to
              > miał być kicz to nie warto go mieć nawet przez dwa dni.

A ja uważam, że każda jest kiczowata. No i co w związku z tym?
              • aiwom2 Re: A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? 18.01.14, 22:22
                lizzy1 napisała:

> aiwom2 napisała:
                >
                > > To króciutko. Jak trzeba ja sprzątnąć już na 3ch Kroli to może przynajmni
                > ej ją
                > > ubrać na początku adwentu?
                >
                > Ale po co? Jak ktoś chce, to niech sobie trzyma choinkę nawet przez cały rok. O
                > co chodzi?

A po co ty masz choinkę?

> > Nasza choinka nigdy nie jest kiczowata. I wspaniale rozświetla pokój. Jak
                > by to
                > > miał być kicz to nie warto go mieć nawet przez dwa dni.
                >
                > A ja uważam, że każda jest kiczowata. No i co w związku z tym?

Od razu wiesz, ze jakaś choinka jest kiczowata, nawet nie widząc jej najpierw? Nieźle...
                • lizzy1 Re: A czemu nie do Matki Boskiej Gromnicznej? 20.01.14, 00:31
                  aiwom2 napisała:

> A po co ty masz choinkę?

Rozumiem, że skoro chcę miec choinkę wyłącznie przez dwa tygodnie w ściśle określonym terminie, to Twoim zdaniem nie powinnam jej w ogóle stawiać ;-) ?

> Od razu wiesz, ze jakaś choinka jest kiczowata, nawet nie widząc jej najpierw?
                  > Nieźle...

Mam pytanie: czy dopuszczasz taką możliwość, że ktoś może mieć inną percepcję świata, własne poglądy, upodobania (czasem diametralnie różne od Twoich), czy nie?
    • cudzyznajda Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 18:27
      Aż zwiędnie. A że sztuczna to trochę to trwa.
      • aiwom2 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 21:56
        cudzyznajda napisał:

> Aż zwiędnie. A że sztuczna to trochę to trwa.

Kilkadziesiąt lat pewnie : )
    • mila2712 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 18:56
      aiwom2 napisała:

> Do kiedy trzymacie choinkę (i od kiedy)? I dlaczego do wtedy?

Mój świerk został posadzony w ogrodzie.
      Wykorzystaliśmy ciepłe dni.
      I cała tajemnica :)
      • karkowiak2plus Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 19:12
        No tak. A jak drzewo urośnie będziesz musiała pisać do wójta podanie o zgodę na wycinkę.
        • yoma Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 19:32
          Czemu zakładasz,z że głupio posadziła? :)
          • karkowiak2plus Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 19:44
            Ależ skąd. Zakładam,że przepisy o wycinaniu własnych drzew są głupie.
            • yoma Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 21:13
              One są po to, że jak se kupisz las, to żebyś od razu całego nie wyciął... z czym się mogę zgodzić, ale też i z tym, że wymagają modyfikacji.
              • misiu-1 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 16.01.14, 23:18
                Czyli państwo chce zjeść ciastko i mieć ciastko. Chciałoby wziąć pieniądze za las, ale się lasu nie pozbywać. To jest oszukańcze prawo, naruszające własność i powinno być zlikwidowane. Jeśli państwo chce zachować las, to niech go nie sprzedaje.
                • yoma Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 16.01.14, 23:33
                  Co prowadzi do pytania, w imię jakich racji św. prawo własności może być naruszane, i słusznie.

W przypadku ogrodu przydomowego nie widzę uzasadnienia.
            • massaranduba Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 17.01.14, 11:00
              karkowiak2plus napisał:

> Ależ skąd. Zakładam,że przepisy o wycinaniu własnych drzew są głupie.

Glupie to byloby ni z gruszki ni z pietruszki wyciac jakas jodle, tulipanowca , metasekwoje, albo magnolie czy milorzab, cyprysnik lub cis, ot tak dla kaprysu. Debilowi wyciecie zajmie kilka minut, podczas gdy drzewo roslo kilkadziesiat lat i jest jak najbardziej wartoscia wspolna i nie sluzy tylko temu, na czyim gruncie rosnie.
              Wlasne drzewo jak najbardziej mozna wyciac bez pozwolenia, pod warunkiem, ze jest to drzewo owocowe, albo rosnie mniej niz dziesiec lat. Te rosnace na plantacji tez mozna wycinac bez zgody. Co do reszty nalezy miec pozwolenie, zreszta calkiem slusznie, bo inaczej oszolomstwo wycieloby w pien wszystkie najcenniejsze gatunki.
              Jesli zas boli Cie, ze do budzetu miasta wplywaja pieniadze z pozwolen na wycinke, to od razu Cie uspokoje, ze sa one przeznaczane wylacznie na cele ekologiczne (przynajmniej tak jest w cywilizowanych krajach).

• mila2712 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 21:00
          karkowiak2plus napisał:

> No tak. A jak drzewo urośnie będziesz musiała pisać do wójta podanie o zgodę na
          > wycinkę.
          Ha! Własnie, że nie...to mały świerk:)
          Miejsce w ogrodzie starannie wybrane.
          • yoma Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 21:14
            Mila, jesteś pewna? Niejeden mały świerk może się zrobić całkiem dużym świerkiem... :P
            • mila2712 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 21:21
              yoma napisała:

> Mila, jesteś pewna? Niejeden mały świerk może się zrobić całkiem dużym świerkie
              > m... :P
              No jestem.....poza tym może się (nie daj boże ) nie przyjąć.
              Działka jest goła jakoś trzeba zagospodarować.
    • t-zorro Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 20:02
      trzymam jak długo chcę, przecież wolno
      • aiwom2 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 22:04
        t-zorro napisał(a):

> trzymam jak długo chcę, przecież wolno

A jak długo zazwyczaj chcesz ją 3mać?
    • mjot1 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 21:05
      Nie trzymam. Wieszam. gałąź z jakiejś jodły albo innej daglezji i sama se wisi ;-)
      • aiwom2 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 22:05
        mjot1 napisał:

> Nie trzymam. Wieszam. gałąź z jakiejś jodły albo innej daglezji i sama se wisi
        > ;-)

I jak długo ci wisi? Do czerwca?
        • mjot1 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 15.01.14, 23:02
          Aż znudzi się albo przeszkadzać nam zacznie ;-)
          • yoma Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 16.01.14, 23:34
            W sensie jak igliwie sypie się na głowę? :)
          • aiwom2 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 16.01.14, 23:34
            mjot1 napisał:

> Aż znudzi się albo przeszkadzać nam zacznie ;-)

I kiedy to się zazwyczaj dzieje? Na początku stycznia, czy pod koniec stycznia, czy może rzeczywiście w czerwcu?
    • kwasna_pomarancza Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 16.01.14, 22:03
      trzymam ją jak ją stawiam na szafce, a potem jak ją ściągam z szafki.
      Moja Babcia mawiała, że najpóźniej 5-go stycznia katolik rozbiera choinkę, żeby nikt go nie pomylił z prawosławnym, co 6-go choinkę ubiera....a ja czekam aż nie wyłysieje.
      • aiwom2 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 16.01.14, 23:37
        kwasna_pomarancza napisała:

> trzymam ją jak ją stawiam na szafce, a potem jak ją ściągam z szafki.
        > Moja Babcia mawiała, że najpóźniej 5-go stycznia katolik rozbiera choinkę, żeby
        > nikt go nie pomylił z prawosławnym, co 6-go choinkę ubiera....a ja czekam aż n
        > ie wyłysieje.

Skąd ta obsesja prawosławnych? Pierwszy raz o tym słyszę...
        • lizzy1 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 18.01.14, 13:06
          aiwom2 napisała:

>
          > Skąd ta obsesja prawosławnych? Pierwszy raz o tym słyszę...

To że o czymś wcześniej nie słyszałaś, nie oznacza, że nie istnieje. I dlaczego zaraz obsesja? Ot, zwyczaj kultywowany od pokoleń w niektórych regionach kraju.
          • aiwom2 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 18.01.14, 22:37
            lizzy1 napisała:

> aiwom2 napisała:
            >
            > >
            > > Skąd ta obsesja prawosławnych? Pierwszy raz o tym słyszę...
            >
            > To że o czymś wcześniej nie słyszałaś, nie oznacza, że nie istnieje. I dlaczego
            > zaraz obsesja? Ot, zwyczaj kultywowany od pokoleń w niektórych regionach kraju
            > .

Ale co ma piernik do wiatraka? Dlaczego choinka w twoim domu ma przeszkadzać prawosławnym w innym domu? Nie rozumiem tego powoływania się na prawosławie w tej kwestii...
            • lizzy1 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 20.01.14, 01:33
              A czemu niby miałaby przeszkadzać prawosławnym? Czemu dopatrujesz się problemu tam gdzie go nie ma i nigdy nie było?

> Nie rozumiem tego powoływania się na prawosławie w tej
              > kwestii...

Bo chyba nie czytasz uważnie tego co się do Ciebie pisze? Nie lubię się powtarzać , ale niech stracę: bo mam kresowe korzenie, a tam panował taki zwyczaj i jak widać w niektórym domach jest on kultywowany po dziś dzień. Czemu to miało służyć? Przede wszystkim podkreśleniu swojej odręności narodowej, religijnej. I nie, nie było w tym żadnych negatywnych podtekstów, choć osobie pochodzącej z dziada pradziada z homogenicznej etnicznie i wyznaniowo Korony zwyczaje z terenów dawnego WKL-u mogą wydawać się cokolwiek dziwne.
              • lizzy1 errata 20.01.14, 01:34
                *w niektórych
              • aiwom2 kresowe korzenie 25.01.14, 15:01
                lizzy1 napisała:

> A czemu niby miałaby przeszkadzać prawosławnym? Czemu dopatrujesz się problemu
                > tam gdzie go nie ma i nigdy nie było?
                >
                > > Nie rozumiem tego powoływania się na prawosławie w tej
                > > kwestii...
                >
                > Bo chyba nie czytasz uważnie tego co się do Ciebie pisze? Nie lubię się powtarz
                > ać , ale niech stracę: bo mam kresowe korzenie,
                > a tam panował taki zwyczaj i ja
                > k widać w niektórym domach jest on kultywowany po dziś dzień.

Ok, zwyczaj, to zwyczaj, nie musi być racjonalny, przyjmuje do wiadomości, nigdy bi mi nie przyszło do głowy, ze coś takiego może być zwyczajem, ale ok, zwyczaje są przecież różne, w Chinach jeszcze inne.
                Apropos - co ta są kresowe korzenie? Mamy znajomych z tzw. "Kresów Wschodnich" ale oni nie maja takiego zwyczaju. Ale oni z Litwy, czy pogranicza litewsko-białoruskiego, tam mogło być inaczej.

> Czemu to miało sł
                > użyć? Przede wszystkim podkreśleniu swojej odręności narodowej, religijnej. I n
                > ie, nie było w tym żadnych negatywnych podtekstów, choć osobie pochodzącej z dz
                > iada pradziada z homogenicznej etnicznie i wyznaniowo Korony zwyczaje z terenów
                > dawnego WKL-u mogą wydawać się cokolwiek dziwne.

Tak, mnie się to wydaje dziwne.
    • mja-15 Re: Do kiedy trzymacie choinkę? 27.01.14, 14:20
      Z reguły do 2 lutego, ale w tym roku stwierdziliśmy, że zagraca mieszkanie, no bo nowy, mały lokator, mata edukacyjna, leżaczek, huśtawka i z dużego salonu zrobił się slalom gigant. Więc wytrwaliśmy z choinką do 3 stycznia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka