Dodaj do ulubionych

Na spotkaniu wyborczym z Markiem Siwcem zapytałbym

04.03.14, 00:36

...czy obecny szef ABW Płk. Dariusz Łuczak również "wysyłał siepaczy" w celu skłonienia Andrzeja J. (chodzi według moich informacji o Andrzeja Jagiełłę) do samobójstwa. Jego zwłoki znaleziono w katowickim hotelu Cubus.

Planujący kolejne przesłuchanie oficerowie ABW nie mogli się z nim skontaktować, więc poprosili pracowników hotelu, aby sprawdzili, czy jest w pokoju.

Pracownicy hotelu natknęli się na wiszące zwłoki Andrzeja J. Prokuratura sprawdza teraz, czy ktoś namówił go do targnięcia się na swoje życie lub pomógł mu się powiesić.

Ponieważ kandydat na Europosła jakiś czas temu oskarżył Zbigniewa Ziobrę o takie właśnie metody, które w efekcie doprowadziły do procesu i...

25 lis 13 16:37
Siwiec ma przeprosić Ziobrę za słowa o "wysłaniu siepaczy" do Blidy

wiadomosci.onet.pl/kraj/siwiec-ma-przeprosic-ziobre-za-slowa-o-wyslaniu-siepaczy-do-blidy/7zmvj
Eu­ro­po­seł Marek Si­wiec (TR) ma prze­pro­sić eu­ro­po­sła Zbi­gnie­wa Zio­brę (SP) za swe słowa, że jako mi­ni­ster spra­wie­dli­wo­ści "wy­słał sie­pa­czy" do Bar­ba­ry Blidy - orzekł Sąd Okrę­go­wy w War­sza­wie.

Tymczasem sprawa Andrzeja Jagiełly prezentuje się daleko bardziej enigmatyczna...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15558870,Tajemnicza_smierc_swiadka_ABW__Czy_ktos_pomogl_mu.html
Biznesmen, który swoimi zeznaniami rozpętał największe śledztwo dotyczące korupcji w polskim górnictwie, nie żyje. Jego ciało znaleziono w katowickim hotelu. Prokuratura bada, czy ktoś pomógł mu się powiesić.

Andrzej J. był jednym z najbardziej wpływowych biznesmenów branży górniczej. Przez lata kierował tyską fabryką Voest Alpine Technika Górnicza i Tunelowa (należała do szwedzkiego koncernu Sandvik i w 2007 r. zmieniła nazwę na Sandvik Mining and Construction), a potem giełdowym Kopexem. Na co dzień mieszkał w Austrii, miał podwójne obywatelstwo.

W 2012 r. poszedł na współpracę z katowicką ABW i opowiedział śledczym, że kierując V-A, stworzył fundusz łapówkowy dla dyrektorów kopalń oraz prezesów spółek węglowych w całym kraju. Stwierdził, że inaczej nie byłby w stanie handlować kombajnami. Na podstawie jego zeznań Prokuratura Apelacyjna w Katowicach przedstawiła zarzuty 27 znanym osobom z branży górniczej. Miały przyjąć w sumie 9 mln zł łapówek. Andrzej J. był konfrontowany z większością z nich i podtrzymał swoje zeznania. W zamian za ujawnienie korupcji nie został pociągnięty do odpowiedzialności karnej. Miał status świadka.

Od siebie dodam, że główny udziałowiec i przewodniczący rady nadzorczej Kopexu Leszek Jędrzejewski popelnił w listopadzie 2008 samobójstwo w hotelu w Szwajcarii
Obserwuj wątek
    • kazek100 Re: Na spotkaniu wyborczym z Markiem Siwcem zapyt 04.03.14, 08:47
      Na spotkaniu wyborczym ze Zbigniewem Ziobro zapytałbym, czy nie ma już dość faktu powszechnego nazywania go "zerem", co w normalnych warunkach byłoby niedopuszczalnym atakiem, w tym wypadku jest jednak epitetem ze wszech miar zasłużonym.

Bo pamiętajmy, że Ziobro posunął się do publicznego oskarżenia innego polityka o współudział w zabójstwie Papały. I nigdy swojego chamskiego ataku nie odszczekał.

Mam nadzieję, że nikt nie odbierze mojego wpisu jako wyraz choćby minimalnej sympatii do Millera. Ale gdy czytam o przepraszaniu Zbigniewa "Zera" Ziobry, to mi się krew gotuje. Ilu ludzi bezpodstawnie oskarżył ten mały człowiek. Ile dokumentów podrobiono na jego rozkaz (sprawa Sawickiej)? Oczywiście, jak każdy tego rodzaju krętacz, dbał o to, by nie być pod niczym osobiście podpisanym, więc oczywiście nie jest winny... A jednak opinia na temat Ziobry może być tylko jedna. Taka sama, jak o jego podopiecznym Mularczyku, który oskarżył nawet tych, o których nie zdążył doczytać donosów...

Po co mamy dyskutować o takich ludziach... zamknijmy ten wątek.
      • qwardian Re: Na spotkaniu wyborczym z Markiem Siwcem zapyt 04.03.14, 10:52

To był nieistotny zarzut. Leszek Miller nie miał upoważnienia na osobistą inspekcję miejsca zbrodni Papały, a Ziobro na insynuację o zacieraniu śladów. Sprawa jednak zakończyła się ugodą...
        • kazek100 Re: Na spotkaniu wyborczym z Markiem Siwcem zapyt 04.03.14, 11:26
          qwardian napisał:

>
          > To był nieistotny zarzut. Leszek Miller nie miał upoważnienia na osobistą inspe
          > kcję miejsca zbrodni

Być może, ale Ziobro jest ostatnią osobą na tej planecie, która ma moralne prawo komuś to wytykać. A ponieważ z insynuacji zrobił sobie chleb powszedni, to ja na jego miejscu z pokorą przyjmowałbym czyjeś zarzuty.

Co jest oczywiście abstrakcją, bo Ziobro nie może w takim wypadku być pokorny - zaprzeczyłby wszystkim swoim wątpliwym dokonaniom.
      • piter_wlkp Hipokryzja Kazka100 05.03.14, 08:29
        > i się krew gotuje. Ilu ludzi bezpodstawnie oskarżył ten mały człowiek. Ile doku
        > mentów podrobiono na jego rozkaz (sprawa Sawickiej)? Oczywiście, jak każdy tego
        > rodzaju krętacz, dbał o to, by nie być pod niczym osobiście podpisanym, więc o
        > czywiście nie jest winny... A

Oburzasz się na bezpodstawne insynuacje , a sam pozwalasz sobie na kłamliwe zarzuty.
        Sprawa Sawickiej obnażyła jak wielkim bagnem jest polski wymiar sprawiedliwości, dowiedzieliśmy się że ściganie korupcji jest nielegalne , a za przyjmowanie korzyści majątkowych można ponieść odpowiedzialność co najwyżej moralną.
        Zbigniew Ziobro jest jednym z nielicznych którzy mieli odwagę porządkować to siedlisko zgnilizny i gniazdo żmij . Poza tym działalność Ziobry była badana przez sejmową komisję posła Czumy , która nie znalazła żadnych dowodów nadużyć. Skoro więc Sawicka , która ewidentnie przyjęła łapówkę , została uznana za niewinną , to tym bardziej niewinny jest Ziobro , na którego sitwa nie znalazła żadnych dowodów.
        Więc teraz Kazku odszczekaj te kalumnie , które rzuciłeś na Ziobrę
        • Gość: Georg von Sommer Re: Hipokryzja Kazka100 IP: *.pools.arcor-ip.net 05.03.14, 08:43
          Brawo Piter...!! Gdzie mam dostarczyc (w nagrode) szesciopaka...?? :)

POzdrawiam
          • piter_wlkp Re: Hipokryzja Kazka100 05.03.14, 09:07
            > Brawo Piter...!! Gdzie mam dostarczyc (w nagrode) szesciopaka...?? :)

Georg , jak już chcesz koniecznie , to wypij sześciopaka za moje zdrowie . Zum Wohl ! :)
            • Gość: Georg von Sommer Re: Hipokryzja Kazka100 IP: *.pools.arcor-ip.net 05.03.14, 10:20
              Piter...Za Twoje zdrowie zawsze i wszedzie... Jestes tego wart... :):)
        • kazek100 kłamstwa petera wlkp 05.03.14, 09:18
          Proponowałbym kolego, abyś nie atakował rozmówców w tytułach swych postów. Jak widzisz, nie jest to nic trudnego, a nie sprawia, że rozmowa jest bardziej rzeczowa.

ad rem - Mam wrażenie, że nie zrozumiałeś, zresztą faktycznie pisałem skrótowo, bo ten temat już tyle razy wałkowaliśmy w tym miejscu... Ale niech będzie - powtórzę: Nikt rozsądny nie będzie bronił pani Sawickiej, skompromitowała się i okazała się osobą nieuczciwą. Nie zmienia to jednak faktu, że użyto aparatu państwa do zorganizowania prowokacji wobec osoby, która wcześniej nie popełniła żadnego przestępstwa, a w celu zorganizowania tej prowokacji, podrabiano urzędowe dokumenty. To także nie ma nic wspólnego z uczciwym wymiarem sprawiedliwości.

Przy okazji piszesz:

> Sprawa Sawickiej obnażyła jak wielkim bagnem jest polski wymiar sprawiedliwości
          > ,

Trafne. Wymiar sprawiedliwości był wtedy całkowicie w rękach PiSu, zresztą po przegranych przez PiS wyborach niewiele się zmieniło. Nie przepadam za PO, ale nie stosuje ta partia taktyki eliminowania wszystkich, którzy nie są swoi.

> , dowiedzieliśmy się że ściganie korupcji jest nielegalne ,

Naprawdę nie rozumiesz? Ściganie korupcji jest jak najbardziej legalne, ale dopiero wtedy, gdy ona zaistnieje. Mam nadzieję, że gdy PiS dojdzie do władzy, nie wsadzą cię do paczki za posiadanie narkotyków, których co prawda nie posiadasz, ale teoretycznie możesz posiadać.

Tylko proszę, nie powołuj się na pana Czumę - osobę o wybitnie pisowskiej mentalności. O tym, że tacy udzie, jak Ziobro zawsze potrafią wymigać się odpowiedzialności, już pisaliśmy. To jak Antek Macierewicz, za którego szaleństwa podatnik zapłacił już ogromne sumy w ramach odszkodowań, ale on sam nie zapłacił nic, bo przecież nie działa jako funkcjonariusz publiczny...

Ale zostawmy opinie, trzymajmy się faktów - zaprzeczysz, że zorganizowano prowokację i podrabiano gminne dokumenty - wobec osoby, która wcześniej nie była o nic oskarżona ani o nic podejrzana?
          • Gość: Georg von Sommer Kazek100 to drugi Putin...!! IP: *.pools.arcor-ip.net 05.03.14, 10:34
            Jak POwiedziala Tante Angela do Baracka: >Putin zyje w innym swiecie< - jest nieobliczalny....!! Ze swojej strony dodam - drugi Adolf o ciagotkach imperialistycznych...Moja rada na przyszlosc: Pelna mobilizacja na wschodniej granicy - od zachodniej nic nie grozi...!!
          • piter_wlkp Konkretnie 05.03.14, 10:34
            > Nie zmienia to jednak faktu, że użyto aparatu pańs
            > twa do zorganizowania prowokacji wobec osoby, która wcześniej nie popełniła żad
            > nego przestępstwa, a w celu zorganizowania tej prowokacji, podrabiano urzędowe
            > dokumenty. To także nie ma nic wspólnego z uczciwym wymiarem sprawiedliwości.

Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz - polskie prawo dopuszcza przeprowadzenie kontrolowanego wręczenia lub przyjęcia korzyści majątkowej w ściśle określonych sytuacjach.

> Trafne. Wymiar sprawiedliwości był wtedy całkowicie w rękach PiSu, zresztą po p
            > rzegranych przez PiS wyborach niewiele się zmieniło.

Procesy Sawickiej miały za rządów PO , a jej uniewinnienie miało miejsce w 2013 . Teza że wymiar sprawiedliwości był wtedy całkowicie w rękach PiSu , jest naprawdę osobliwa.

> Nie przepadam za PO, ale nie stosuje ta partia taktyki eliminowania wszystkich, którzy nie są swoi.

To naprawdę słaby dowcip, praktyka pokazuje coś zupełnie innego

> Naprawdę nie rozumiesz? Ściganie korupcji jest jak najbardziej legalne, ale dop
            > iero wtedy, gdy ona zaistnieje. Mam nadzieję, że gdy PiS dojdzie do władzy, nie
            > wsadzą cię do paczki za posiadanie narkotyków, których co prawda nie posiadasz
            > , ale teoretycznie możesz posiadać.

Sawicka został zatrzymana nie za łapówkę , którą ewentualnie mogłaby przyjąć , ale za to że ją przyjęła

> Tylko proszę, nie powołuj się na pana Czumę - osobę o wybitnie pisowskiej menta
            > lności.

Dla przypomnienia Andrzej Czuma był posłem PO i nawet ministrem sprawiedliwości w rządzie Tuska. Oczywiście masz prawo sobie wierzyć że był agentem PiSu, przyzwyczaiłem już się do czytania różnych bzdur :)

> Ale zostawmy opinie, trzymajmy się faktów - zaprzeczysz, że zorganizowano prowo
            > kację i podrabiano gminne dokumenty - wobec osoby, która wcześniej nie była o n
            > ic oskarżona ani o nic podejrzana?

Zebrane dowody przeczą temu co piszesz , Sawicka w czasie swojego posłowania nie była wzorem służby publicznej , a od dłuższego czasu szukała możliwości zrobienia dealu. Dopiero wtedy zainteresowali się nią agenci CBA .
            Podsumowując jedni stosują dostępne prawem metody, aby tępić korupcję, a inni używają wszelkich kruczków aby łapówkarze czuli się bezpieczni. Sympatyzuję z tymi pierwszymi

• kazek100 Re: Konkretnie 05.03.14, 12:21
              piter_wlkp napisał:

> Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz - polskie prawo dopuszcza przeprowadzenie kontro
              > lowanego wręczenia lub przyjęcia korzyści majątkowej w ściśle określonych sytua
              > cjach.

Tak - i ten przepis dotyczy osób, wobec których już toczy się jakieś postępowanie, np. policja podejrzewa je o handel narkotykami. Nie stosuje się tego przepisu wobec po prostu posłów opozycyjnej partii - a jeżeli się stosuje, to śmierdzi to totalitaryzmem.

>
              > Procesy Sawickiej miały za rządów PO

ale zorganizowana prowokacja i podrabianie dokumentów - za rządu PiSu. O tym pisałem.

> Nie przepadam za PO, ale nie stosuje ta partia taktyki eliminowania ws
              > zystkich, którzy nie są swoi.

> To naprawdę słaby dowcip, praktyka pokazuje coś zupełnie innego

Tak? PO przez wiele miesięcy zatrzymała na stanowisku nawet szefa CBA (moim zdaniem nie zasługiwał na to).

> Sawicka został zatrzymana nie za łapówkę , którą ewentualnie mogłaby przyjąć ,
              > ale za to że ją przyjęła

Udajesz, że nie rozumiesz. Sawicka została zatrzymana jak najbardziej słusznie, i ja nie mam tu wątpliwości. Ale prowokację wobec niej zorganizowano w momencie, gdy nie była o nic oskarżona ani podejrzana. Organy ścigania w demokratycznym państwie są od ścigania przestępstw, które zaistniały, a nie takich, które same zaprojektowały.

> Dla przypomnienia Andrzej Czuma był posłem PO i nawet ministrem sprawiedliwośc
              > i w rządzie Tuska. Oczywiście masz prawo sobie wierzyć że był agentem PiSu,

Nie napisałem niczego innego. Napisałem, że miał pisowską mentalność. W PO było wiele takich osób (Libiccy, Rokita, Gowin i wielu innych).

Zebrane dowody przeczą temu co piszesz , Sawicka w czasie swojego posłowania ni
              > e była wzorem służby publicznej , a od dłuższego czasu szukała możliwości zrobi
              > enia dealu. Dopiero wtedy zainteresowali się nią agenci CBA .

Potrafisz oczywiście podać dowody wcześniejszej przestępczej działalności Sawickiej?
              I oczywiście niestety znów kręcisz. Zadałem Ci konkretne pytanie, czy podjęto działania polegające np. na fałszowaniu dokumentów wobec osoby wcześniej o nic nieoskarżonej (a tak było) - i na to nie odpowiedziałeś.

> Podsumowując jedni stosują dostępne prawem metody, aby tępić korupcję, a inni u
              > żywają wszelkich kruczków aby łapówkarze czuli się bezpieczni. Sympatyzuję z ty
              > mi pierwszymi

A ja nie sympatyzuję ani z tymi, ani z drugimi. W każdym cywilizowanym państwie dowody zdobyte przez organy śledcze nielegalnie są podstawą do obalenia procesu. Inaczej jest tylko w państwach totalitarnych. I w sumie dobrze, że tak jest, bo broni to obywateli przed nadużyciami władzy.

W tym kontekście szkoda, że PiS był tak żałośnie nieudolny - nie potrafił wytropić mitycznego "układu", ograniczyć korupcji, więc ścigał swoich przeciwników politycznych, nawet jeśli wcześniej żadnego przestępstwa nie popełnili. W ten sposób w dużym stopniu skompromitował potrzebne przecież działania antykorupcyjne.
    • Gość: Tomasz Re: Na spotkaniu wyborczym z Markiem Siwcem zapyt IP: *.centertel.pl 05.03.14, 16:29
      A czemu przywołujesz tragiczną śmierć Leszka Jędrzejewskiego? Jaki to ma mieć niby związek z samobójstwem Andrzeja Jagiełły, którego zeznania w żadnym podpunkcie nie dotyczyły jego pracy w Kopeksie, tylko we wcześniejszych spółkach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka