Dodaj do ulubionych

Doczekaliśmy się "wolności" !

23.01.15, 19:03
Ta "wolność", przejawia się różnie, różniście - i tak na przykład: urzędnicy państwowi, w imieniu Państwa, i na mocy prawa, okradają obywateli, potem sprzedają ukradzione mienie w komisie, lub rozprowadzają "po swoich", to wszystko jest dziełem jednej kancelarii komorniczej (jednej ?) w Łodzi - wszyscy o tym wiedzą - "władza" nie reaguje...
Podobno asesor zawieszony, nie słyszałem jednak, by okradzionemu oddano niezwłocznie mienie, a urzędnik, bandyta i złodziej w jednym, siedział do rozprawy.

W innym przypadku, poseł na Sejm RP, wypowiadając się publicznie, nawołuje do wysłania wojsk na Ukrainę - zastanawiam się, czy jest to wynik choroby umysłowej, którą poseł miał już wcześniej, czy może został zainfekowany, po wejściu w kręgi władzy... Pytanie brzmi : jak do sejmu może dostać się tak chory osobnik, i kto na takich głosuje ?

Przed chwilą w "się kręci" usłyszałem przedstawianie się posła słowami: "wstyd się przyznać - jestem posłem" - bez komentarza, a właściwie, to mi, jako Polakowi jest wstyd !

Rzecznik Episkopatu, publicznie w Państwowej telewizji oświadcza, że Polska nie jest krajem świeckim, to chyba akurat prawda, bo nawet nowo wybudowany byle kibel, musi być poświęcony przez czarnoksiężnika, a znamienne jest to, że nikt tego nie zdementował... Jak długo "nasza władza", będzie wykonywać wolę obcego państwa, a nie wolę narodu, z którego została wybrana ?

Takich i innych działań "demokratycznych" "naszej władzy" za nasze pieniądze, są tysiące - może wreszcie przyjdzie czas, żeby to wszystko wywrócić do góry nogami, i zacząć od początku ?

Żyć dwa razy nie można, ale porządek w Państwie, zawsze można zrobić.

Miliony Polaków, nie o taką Polskę walczyło !
Obserwuj wątek
    • kot_mrau Re: Doczekaliśmy się "wolności" ! 23.01.15, 20:43
      brak źródeł, proszę o źródła
      • piwi77.0 Re: Doczekaliśmy się "wolności" ! 24.01.15, 11:41
        kot_mrau napisał:

brak źródeł, proszę o źródła

To trzeba w góry.
    • tigertiger Re: Doczekaliśmy się "wolności" ! 24.01.15, 08:18
      Nie wypisuj bzdur o "doczekanej wolność" skoro nie zaznasz i nie pamiętasz "niewoli".
      To, że wolnym kraju wolni ludzie różnych profesji łamią prawo to zupełnie oczywiste zjawisko.
      Jeden assesor komornika okazał się złodziejem recydywistą i został zawieszony w czynnościach, a teraz czekają go procesy. To o czym ty człeku piszesz.

> Podobno asesor zawieszony, nie słyszałem jednak, by okradzionemu oddano niezwło
      > cznie mienie, a urzędnik, bandyta i złodziej w jednym, siedział do rozprawy.

Czy ty człowieku znasz prawo i procedury prawne ? Za to producent ciągnika na czas kiedy rolnika ciągnik nie wróci do niego przekazał mu drugi ciągnik bezpłatnie.

Pytanie brzmi : jak do sejmu może dostać się tak chory osobnik, i
      > kto na takich głosuje ?

Do sejmu można dostać się z list wyborczych. To wyborcy decydują na kogo głosują. Tak to jest możliwe. Wolny kraj to i wolne wybory. Jak ludzie zaczną głosować na ludzi, a nie na partie to wtedy będą głosować odpowiedzialnie.

> Rzecznik Episkopatu, publicznie w Państwowej telewizji oświadcza, że Polska nie
      > jest krajem świeckim, to chyba akurat prawda, bo nawet nowo wybudowany byle ki
      > bel, musi być poświęcony

Bo w demokracji rządzi większość, a większość w tym kraju deklaruje się jako katolicy i oni legitymizują Episkopat jako władzę posiadającą monopol na sprawy obyczajowe i nie tylko.
      Pretensje swe kieruj wiec pod właściwym adresem. Większość w wolnym kraju głosuje, wybiera i ostatecznie decyduje.
      • karkowiak2plus Re: Doczekaliśmy się "wolności" ! 25.01.15, 16:12
        Pouczaj Zdzisia pouczaj....

Demokracja zaczyna być systemem prawnym,w którym Ty będziesz pouczała Zdzisia,bo masz takie samo prawo do głosu jak on.
        Właśnie dlatego tkwimy w tym gó...e,że on i jemu podobni są w mniejszości i kałmuctwo wybiera posłów od siedmiu boleści.
      • wuzet21 Re: Doczekaliśmy się "wolności" ! 25.01.15, 18:19
        tigertiger napisała:

> Nie wypisuj bzdur o "doczekanej wolność" skoro nie zaznasz i nie pamiętasz "nie
        > woli".
        Urodziłem się na tyle dawno, i pamięć mam jeszcze niezgorszą, że mam wiedzę i odczucia o czasach, o których mowa. Nie używaj proszę pojęć, których znaczenia nawet się nie domyślasz

> To, że wolnym kraju wolni ludzie różnych profesji łamią prawo to zupełnie oczyw
        > iste zjawisko.
        Dziękuję - potwierdziłaś moje odczucia i rozumienie czasów obecnych...

> Czy ty człowieku znasz prawo i procedury prawne ? Za to producent ciągnika na c
        > zas kiedy rolnika ciągnik nie wróci do niego przekazał mu drugi ciągnik bezpłat
        > nie.
        ???
        > Pytanie brzmi : jak do sejmu może dostać się tak chory osobnik, i
        > > kto na takich głosuje ?
        >
        > Do sejmu można dostać się z list wyborczych. To wyborcy decydują na kogo głosuj
        > ą. Tak to jest możliwe. Wolny kraj to i wolne wybory. Jak ludzie zaczną głosowa
        > ć na ludzi, a nie na partie to wtedy będą głosować odpowiedzialnie.
        Tu się zgadzam - jakie społeczeństwo, tacy posłowie

Rzecznik Episkopatu, publicznie w Państwowej telewizji oświadcza, że Pols
        ka nie jest krajem świeckim, to chyba akurat prawda, bo nawet nowo wybudowany byle kibel, musi być poświęcony

>
        > Bo w demokracji rządzi większość, a większość w tym kraju deklaruje się jako ka
        > tolicy i oni legitymizują Episkopat jako władzę posiadającą monopol na sprawy o
        > byczajowe i nie tylko.
        > Pretensje swe kieruj wiec pod właściwym adresem. Większość w wolnym kraju głosu
        > je, wybiera i ostatecznie decyduje.

Próbujesz być elokwentną, tylko Ci nie wychodzi. Proponuję, byś więcej czytała, mniej pisała - ośmieszasz się, pisząc na przykład, że w demokracji rządzi większość, że episkopadł ma władzę i monopol na sprawy obyczajowe... kościół - wyrocznia obyczajności ! myślę przy okazji, że już raczej niedługo... Kiedyś, jak nie było tzw. "wolności", znakomita większość "odmieńców" trafiała pod skrzydła kościoła, dzisiaj mogą obnosić się ze swoją innością publicznie, a tolerowanie ich odmienności i chęci demonstracji, musi być akceptowane, bo w przeciwnym przypadku... Reasumując - urzędników mamy takich jak państwo, a kościół jest taki, jak jego "duszpasterze", właściwie "baranopasterze"
    • piwi77.0 Re: Doczekaliśmy się "wolności" ! 24.01.15, 11:40
      wuzet21 napisał:

Takich i innych działań "demokratycznych" "naszej władzy" za nasze pieniądze, są tysiące - może wreszcie przyjdzie czas, żeby to wszystko wywrócić do góry nogami, i zacząć od początku ?

Diagnoza jest słuszna, polska państwowość jest bardzo ułomna, ale środki zaradcze, wywalanie wszystkiego do góry nogami i zaczynanie wszystkiego od początku, błędne. Tu trzeba cierpliwości, uczenia się na popełnianych błędach i czasu. Drogą do poprawy jest cierpliwe poprawianie tego co złe i taktyka małych kroków do przodu.

Miliony Polaków, nie o taką Polskę walczyło !

I z tym też trzeba skończyć, z tą walką o Polskę. Zamiast walczyć, trzeba cieszyć się tym co jest, a niedoskonałości w miarę możliwości poprawiać.
    • mjot1 Cóż… Nie dziwi nic… 24.01.15, 17:54
      Wywalenie z nazwy Rzeplitej „ludowa”, nie spowodowało niestety cudownej przemiany.
      Państwo, co prawda w mniejszej już skali to jednak nadal para się złodziejstwem i paserstwem.
      Urzędy, instytucje i służby państwowe są ponad prawem.
      Przykład? Ot choćby urząd skarbowy, czy inny Macierewicz. Albo z ostatniej chwili: zarządy spółek węglowych. Przecie działanie na szkodę firmy zagrożone jest kryminałem.
      Ale czegóż wymagać skoro w wspaniałej swej większości tak rządzeni jak i rządzący beneficjentami są różnistych dekretów Bieruta i innych PKWNów.
      Nadal władzę tu dzierży „dzielny lud” -ostoja wartości jedynie słusznych. By poznać prawdziwe ich oblicza wystarczy rzucić hasło „reprywatyzacja”.
      Tu nawet pojęcia skradziono. Toż nawet związki zawodowe są tu prawicowe. Wszak jedynym i niezbędnym kryterium prawicy jest klerykalizm.
      Kiedyś hołota jeszcze stwarzała jakieś pozory. Włażąc na salony maskowała się. Ale gdy nastała tzw. „wolność” można już było maski porzucić. Dwaj szubrawcy przykład dali. Lansując prostaka zainicjowali i zrealizowali swe karle idee. Wzajemnym szczuciem rozbito ruch społeczny a chamstwo i ordynarne prostactwo nobilitowano, cnotami je czyniąc.
      Przerażająca jest w narodzie naszym ilość szubrawców! Boć przecie tylko szubrawiec może wspierać i wybierać szubrawca.

Karłom wyznaczyć trzeba wzrost by stał się człowiek pięknym ;-)

Z najniższymi ukłony!
      i na powrót czworaków nadzieją płonną M.J.
    • karkowiak2plus Re: Doczekaliśmy się "wolności" ! 25.01.15, 16:08
      Bo doczekaliśmy się rządów prawników,a nie prawa.
      Tu jest pies pogrzebany.
      Ustala się i uchwala przepisy na podstawie których "swoi" kręcą wałki,a nieswoich wyrzuca się poza margines podziału dóbr.

Z przysłów ludowych największe zastosowanie ma : co wolno wojewodzie to nie tobie mały smrodzie.

Też mnie ku...ca bierze.
    • rossdarty Spalasz się, chłopie... szkoda zdrowia... 26.01.15, 21:46
      Wiesz , że znamy się już od kilku lat. (forumowo, oczywiście). Czytam Twoje wpisy, raz czy dwa wymieniliśmy swoje poglądy.
      Podziwiam Cię za wytrwałość. Ale nie zbawisz Polski najsłuszniejszymi nawet spostrzeżeniami i tekstami na forum. Nie uratujesz Polski nawet gdyby udało Ci się zorganizować grupę/armię z podobnymi do Twoich poglądami. Są one słuszne, ale co z tego?
      Niedawne protesty górników i tymczasowe rozwiązanie sporu dowodzą tylko jak nieodpowiedzialną i kretyńską mamy władzę.
      Zorganizujesz podobne protesty jeśli Ci się uda?
      Co z tego wyniknie? Dostaniesz obietnice bez pokrycia, bo ani Rządu, ani Parlamentu nie zmienisz. A gdyby nawet...(pofantazjujmy...)
      Zmienisz Rząd i Parlament? Zastąpisz tych którzy siedzą tam dla kasy ludźmi o wysokim morale patriotycznym i społecznym? Gdzie takich znajdziesz i jak ich zweryfikujesz???

A jak będziesz zbyt upierdliwy to się powiesisz... (sic!)
      Już kilka lat temu pisałem że Polski już nie ma!!!
      Co proponujesz? Pospolite ruszenie na Rząd i Parlament w których rzeczywiście 99,9% to jedna wielka prywata?
      Analogię do swych zapędów znajdziesz w Wikipedii... Przytoczę jedynie najbardziej pasujący mi do obecnej sytuacji w Polsce fragment:
      W czasie powstania listopadowego Jan Olrych Szaniecki opracował projekt powołania pospolitego ruszenia, który przez rozwiązanie kwestii chłopskiej miał przyciągnąć do powstania masy chłopskie. Projekt Szanieckiego poparty przez Towarzystwo Patriotyczne został jednak odrzucony przez większość sejmową. W kilka dni później, to jest 21 czerwca 1831 r. pospolite ruszenie zostało jednak powołane decyzją gen. Skrzyneckiego, jednak nie poparte obietnicami poprawy bytu chłopów nie wzbudziło w nich zainteresowania].

Szanuję za troskę jaką wykazujesz, ale cóż Ty możesz? Tylko tyle że sobie popiszesz...
      Pozdrawiam.
      • wuzet21 Re: Spalasz się, chłopie... szkoda zdrowia... 27.01.15, 16:57
        Masz częściowo rację, ale wychodzę z założenia, że jeżeli choćby jeden normalny człowiek zgodzi się z moimi poglądami, a kilku jeszcze normalnych to przeczyta i dojdzie do wniosku, że mamy rację, to może ktoś to wykorzysta w konkretnych działaniach, a to znaczy, że warto było.

Nie pisać, nie mówić nic, nie przeciwstawiać się, siedzieć cicho - też nie jest właściwym działaniem - w ten sposób, pokazujemy tym przy korycie, że wszystko im wolno.

Trzeba pisać, mówić, trzeba pokazywać, że widzimy, że nie godzimy się na bandytyzm kapitalistyczny i prawny w jednym - może kiedyś, ktoś...

Powiem Ci, że we władzach terenowych coraz częściej trafiają się ludzie uczciwi, ofiarni - normalni. Może już niedługo takie postawy będą bardziej normalne, niż te do tej pory ? może niebawem, będzie można tych wszystkich cwaniaków pogonić gdzie ich miejsce?
        • karkowiak2plus Re: Spalasz się, chłopie... szkoda zdrowia... 27.01.15, 19:27
          Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś.
          Mam tylko jedno pytanie odnośnie końcowego fragmentu.
          Gdzie ich chcesz pogonić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka