Dodaj do ulubionych

Bardzo dziwna akcja PCK

29.04.16, 11:37
Czy znacie firmę, która za bezcen sprzedałaby pojemniki na używaną odzież, warte ok. 1 miliona zł?! Ja nie znam, ale według PCK taka firma istnieje. Tak przynajmniej wynika z akcji Krzyża „Zbieramy tekstylia”. Sprawa jest prosta. PCK kupił za symboliczne złotówki kilka tysięcy kontenerów i ustawił je w 14-tu województwach. My do tych pojemników wrzucamy odzież, a specjalistyczna firma, z którą PCK podpisał umowę, zajmuje się opróżnianiem kontenerów, segregacją odzieży, czyszczeniem, sprzedażą lub przetworzeniem. Pieniądze przekazuje PCK. I tu nasuwa mi się sporo pytań. Ile miesięcznie PCK płaci za dzierżawę terenu pod pojemniki? Może znowu symboliczne złotówki? A jeśli nie, tylko standardowe 10 – 15 zł od pojemnika, to znaczy, że sama dzierżawa pochłania minimum 67 tysięcy złotych. Bo PCK wystawił minimum 6700 kontenerów – tak, policzyłem je, ilości i lokalizacje są podane na stronie. Wychodzi, że droga to akcja tym bardziej, że nie wiemy, ile pieniędzy przekazuje tajemnicza firma PCK. Napisałem „tajemnicza”, bo nie wiadomo, kogo Krzyż wybrał do obsługi kontenerów. I wracam do tego miliona złotych. PCK napisał, że pojemniki to jego własność, odpowiednio oznaczone, że kupił je za symboliczne złotówki. Minimum 6700 sztuk. Na rynku jeden taki pojemnik kosztuje 1500 – 2000 złotych. Kto, pytam, pozbył się za bezcen kontenerów, wartych ok. 1 milion złotych? Kogo na to stać? Coś tu nieładnie pachnie...
Obserwuj wątek
    • lepian4 Re: Bardzo dziwna akcja PCK 08.06.16, 08:56
      Naklejmy na te pojemniki serduszki Owsiaka, to pokoj na swiecie zostanie uratowany
    • snajper55 Re: Bardzo dziwna akcja PCK 08.06.16, 12:57
      niemczak.mariusz napisał(a):

> Czy znacie firmę, która za bezcen sprzedałaby pojemniki na używaną odzież, wart
      > e ok. 1 miliona zł?! Ja nie znam, ale według PCK taka firma istnieje.

A ja znam. Jest to na przykład firma ''Wtórpol'' ze Skarżyska-Kamiennej, która sprzedała PCK używane pojemniki za symboliczną złotówkę. Inne pojemniki kupiła PCK fundacja Espersen.

"część pojemników sprzedamy PCK za symboliczną złotówkę - powiedział dla dziennikzachodni.pl Mateusz Bolechowski z Wtórpolu."

www.gawex.pl/wiadomosci/wydarzenia/9796/Dokad-trafia-uzywana-odziez-z-pojemnikow
      "Fundacja Espersen ufundowała nam sześć pojemników, które już ustawiliśmy na kilku osiedlach."

www.gk24.pl/wiadomosci/koszalin/art/4655666,pck-ma-wlasne-pojemniki-na-ubrania-rzeczy-na-pewno-trafia-do-potrzebujacych,id,t.html

Na pozostałe swoje pytania także możesz znaleźć odpowiedzi, jeśli trochę się wysilisz.

S.
      • niemczak.mariusz Re: Bardzo dziwna akcja PCK 09.08.16, 13:29
        Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że można sobie ot tak odsprzedać coś za milion złotych za symboliczna złotówkę? Np. ja również mogę sprzedać wart 100 tys. samochód za złotówkę? Ciekawe, co na to Urząd Skarbowy? W artykule Gawexu na końcu jest napisane, że PCK na współpracy z Wtórpolem zarabia 700 tys. rocznie. OK. To ciekawe, ile zarabia sam Wtórpol, bo nie sądzę, że robi to charytatywnie. Można wnioskować, że zarabia tyle, iż opłacało mu się pozbyć pojemników za milion złotych. No i jeszcze sprawa dzierżawy terenu pod pojemniki. Kto za to płaci? Nie twierdzę, że to wszystko jest nielegalne, ale może być bardzo nieetyczne.
        • snajper55 Re: Bardzo dziwna akcja PCK 12.08.16, 20:58
          niemczak.mariusz napisał(a):

> Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że można sobie ot tak odsprzedać coś za milion z
          > łotych za symboliczna złotówkę?

Co było warte milion? Używane pojemniki? Po tyle są kupowane na rynku używanych pojemników??

> Np. ja również mogę sprzedać wart 100 tys. samochód za złotówkę? Ciekawe, co na to
          > Urząd Skarbowy?

Spróbuj.

> W artykule Gawexu na końcu jest napisane, że PCK na współpracy z Wtórpolem zarabia 700
          tys. rocznie. OK. To ciekawe, ile zarabia sam Wtórpol, bo nie sądzę, że robi to charytatywnie.

A mnie to nie ciekawi. Masz dziwne zainteresowania. Sąsiadów podglądasz? Może robią coś złego...

> Można wnioskować, że zarabia tyle, iż opłacało mu się pozbyć pojemników za milion
          > złotych. No i jeszcze sprawa dzierżawy terenu pod pojemniki. Kto za to płaci? N
          > ie twierdzę, że to wszystko jest nielegalne, ale może być bardzo nieetyczne.

Nie twierdzę, że jesteś chory psychicznie, ale możesz być człowiekiem budzącym wstręt i obrzydzenie.

S.
          • niemczak.mariusz Re: Bardzo dziwna akcja PCK 22.08.16, 12:19
            Widzę, że nie masz argumentów, bo zaczynasz ataki ad personam. Cóż, żyję w wolnym kraju i mam prawo zadawać pytania, jakie chcę. Ty masz prawo ich nie zadawać. A propos pojemników, czy aby na pewno używane? Tutaj jest koszt nowego: sprzedajemy.pl/kontenery-i-pojemniki-na-odziez-uzywana-nr41915832.
            PCK ma zarabiać na tej współpracy 700 tys. zł. rocznie. I bardzo ładnie. Tylko, jaki to jest procent tej współpracy? Ile przy okazji zarabia "Wtórpol"? Pozdrawiam.
      • niemczak.mariusz Re: Bardzo dziwna akcja PCK 22.08.16, 12:33
        A koszaliński PCK nie bierze udziału w ogólnopolskiej akcji Zbieramy Tekstylia, jak to widać na stronie www.pck.pl/tekstylia/#kontakt To jego własna akcja. Być może coś mu się nie spodobało w ogólnopolskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka