Dodaj do ulubionych

Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoitym?

03.11.25, 18:07
Witam
Mam 26 lat i mieszkam w raczej małym mieście na Podkarpaciu.
Gdy są bardzo chłodne dni w saunie bywam często, 2-3 razy w tygodniu.
W hotelowym SPA gdzie saunuje po 19:00 jest zasada dowolnośći.
To znaczy że można korzystać z sauny i strefy basenowej w stroju kąpielowym, ręczniku lub zupełnie nago.
Ja wolę relaksować się w saunie i basenie w stroju Ewy.
Lecz to nie wszystkim odpowiada.
Nawet to był jeden z głównych powodów dlaczego rozstał się ze mną chłopak.
Nie znosił tego że inni widują mnie nago.
Koleżanki w pracy często wypytują, czy się tak nie wstydzę.
Mama też nie jest zadowolona. W zeszłym tygodniu tak bez okazji dostałam od niej strój kąpielowy.
Ojciec nic nie mówi. A siostra śmieje się z tego wszystkiego.
Moja przygoda z nagośća w saunie zaczęła się gdy wiosną tego roku.
Pojechałam do koleżanki do Niemiec na tydzień czasu.
Przełamałam się ze wstydem I zasmakowalam czym jest prawdziwa sauna..i ta wspaniała wolność ducha, ciała i umysłu.
Od tamtego czasu nie wyobrażam sobie żeby podczas relaksu zakładać na siebie jakieś szmatki.
Zastanawiam się dlaczego nagość jest postrzegana jak jakieś dziwactwo I dewiacja.
Może mam zbyt liberalne poglądy na ten temat, albo żyje w zacofanym środowisku.
Obserwuj wątek
    • bernadetta-pijaczka Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 03.11.25, 21:48
      Gdyby tylko jedna osoba zwracała Ci uwagę, to ok,. Tymczasem chłopak Cie zostawił, koleżanki, matka i siostra , nie postrzegaja tego najlepiej. Zastanów się nad tym i zadaj sobie pytanie, czy nie maja racji.
      • jamrozy1970 Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 22.11.25, 14:16
        Bernadetta-pijaczka napisała:
        > Gdyby tylko jedna osoba zwracała Ci uwagę, to .........

-----------------
        Bernadetta-pijaczka - masz super nick :-)

Pozdrawiam serdecznie :-)

• taki-sobie-nick Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 04.11.25, 20:30
      Dlatego, że w Niemczech jest to norma od dobrych kilkudziesięciu lat, i ma związek z "kulturą wolnego ciała".

A u nas nie Niemcy. Proste.

• jamrozy1970 Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 22.11.25, 17:25
      milena.ksh napisał(a):
      > Witam
      > ......
      > To znaczy że można korzystać z sauny i strefy basenowej w stroju kąpielowym, ręczniku lub zupełnie nago.
      > .......

----------------------------
      Co do samej nagości w saunie - rzeklbym tak: "każdy swój rozum posiada i za niego odpowiada" 😊
      Jest to kwestia miedzy innymi znalezienia przez Ciebie odpowiedzi na rozne pytania na przykład „co jest waznejijsze dla Ciebie saunowanie na golasa czy relacje z twoim chłopakiem?”. Odpowiedzi moga byc tu bardzo rozne.

Zas co do samej nagości; to w Polsce nie brakuje saun naturystycznych oraz plaz naturystycznych. Nagość na tych plazach (o ile mi wiadomo) nie jest prawnie zakazana ale obszar ten z punktu widzenia prawnego w Polsce nie jest zbyt precyzyjnie usankcjonowany.

Co zas się tyczy naturyzmu za granica utworzyłem watek; który ociera się o te kwestie:
      „Turysci z Niemiec i plaze CO (clothing-optional ).”
      forum.gazeta.pl/forum/w,1201,179483682,179483682,Turysci_z_Niemiec_i_plaze_CO_clothing_optional_.html
      Pozdrawiam serdecznie

• jamrozy1970 Nagość w saunie a wymiar seksualny. 22.11.25, 17:34
      milena.ksh napisał(a):
      >Zastanawiam się dlaczego nagość jest postrzegana jak jakieś dziwactwo I dewiacja.
      Może mam zbyt liberalne poglądy na ten temat, albo żyje w zacofanym środowisku.
      --------------------

Uważam, iz Kosciol Katolicki w Polsce na tle „promowania” celibatu i tak zwanej „czystości seksualnej” doprowadzil do lansowania swoistej stygmatyzacji seksualności człowieka ☹ .
      Mowiac w skrocie: caly obszar seksualności jest zly (brudny; grzeszny) za wyjątkiem uprawiania seksu w celach prokreacyjnych.

No a nagość w saunie ma jednak miedzy innymi wymiar seksualny (zwłaszcza nagość ludzi 20+ czy 30+
      odznaczających się wysoka atrakcyjnoscia fizyczna)

Pozdrawiam serdecznie

• ankablok10 Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 02.12.25, 16:36
      Raz byłam w saunie, nie podobało mi się, babcia nago rozkraczona koło mnie
      • jamrozy1970 ) 02.12.25, 17:06
        ankablok10 napisała:
        > Raz byłam w saunie, nie podobało mi się, babcia nago rozkraczona koło mnie

----------------------
        Mysle, ze sytuacja ktora opisalas wynika glownie z jednego faktu:
        miejsca w ktorych praktykuje sie publiczna nagosc sila rzeczy stanowia czesto "magnes" dla ludzi:
        - o duzej aktywnosci seksualnej
        - czasem sa to osoby o dosc skrajnych preferencjach seksualnych (na przyklad eksibicjonizm, postawy homoseksulane etc).

Oczywiscie (podkresle ! ) - nie twierdze, ze wylacznie takie osoby bywaja w "nagich saunach"

To co napisałem to tylko moje opinie - absolutnie nie twierdze ze mam racje. Nie oczekuje również zeby mi te racje przyznawac.

Pozdrawiam

• tomboyowa Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 28.01.26, 09:01
      Skoro regulamin na to pozwala to nie twój problem.
      • jamrozy1970 Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 28.01.26, 16:54
        tomboyowa napisała:

> Skoro regulamin na to pozwala to nie twój problem.
        -------------
        Podzielam Twoje spojrzenie :-) .

• privus Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 01.02.26, 03:10
      A bez sauny? :)
      • jamrozy1970 Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 01.02.26, 12:54
        privus napisał:
        > A bez sauny? :)
        -------------------
        Moim zdaniem to:
        • sprawa ta jest bardzo indywidualna
        • jeśli ktoś lubi plaże dla naturystów i nie ma tam dzieci to moim zdaniem jest to jego sprawa.

A co Ty sądzisz na ten temat?

Pozdrawiam serdecznie
        • privus Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 01.02.26, 22:36
          Mnie nie przeszkadza. Grecy i Rzymianie też nie mieli nic przeciwko temu :)

[/b]"Nic co ludzkie nie jest mi obce" [/b] - Publiusz Terencjusz Afer.
          • jamrozy1970 Re: Czy nagość w saunie jest czymś nie przyzwoity 02.02.26, 20:07
            privus napisał:

> Mnie nie przeszkadza. Grecy i Rzymianie też nie mieli nic przeciwko temu :)
            > "Nic co ludzkie nie jest mi obce" - Publiusz Terencjusz Afer.

-----------------

I bardzo pierwsza klasa

:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka