Dodaj do ulubionych

Moda na nonkonformizm.....??!!

02.02.05, 22:54
Zauważyłem ostatnio w naszym społeczeństwie, szczególnie wśród młodzieży
dziwny zapęd. Jest to zapęd do bycia aspołecznym, nonkonformistycznym. To
stało się wręcz modne, każdy chce być zbuntownany, młodzi ludzie okazują to w
przeróżny sposób, dziwnie się ubierają, robią "niegrzeczne", naśmiewają się z
ludzi, którzy podporządkowują się przyjętym normom. "Nonkoformiśi"
sprzeciwiają się rzeczą, o których nie mają pojęcia(np. ostatnio tabuny
młodych ludzi chodziły z pomarańczowymi wstążkami, poopierając ukrainską
rewolucję, tak naprawdę nie wiedząc co się tam dzieje!). Teraz jeśli ktoś się
podporządkowuje normom, to w oczach młodzieżowego społeczeństwa jest
aspołeczny, czyli jest nonkonformistą. W takim razie, kto się tak naprawdę
buntuje i przeciwko czemu??!! Z góry dziękuję za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kot Re: Moda na nonkonformizm.....??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:10
      to nie nonkomformiz to pozrona wolnosc lub tez "mala wolnosc"
      • anastasia27 Re: Moda na nonkonformizm.....??!! 03.02.05, 18:42
        Wydaje mi się, ze istotą młodości jest bunt przeciwko zastanym normom
        społecznym. Tak chyba było zawsze. Ogólnie wydaje mi się, ze wśród młodzieży
        nie ma zbyt dużych nastroi non-komfornistycznych. Większość osób marzy raczej o
        tym, zeby dostać dobrą lub nawet jakąkolwiek pracę, kupić sobie samochodzik i
        mieszkanko na kredyt. Nie ma w tym zresztą niczego złego. Nasi rodzice nie
        zaznali świata konsumpcji w PRL dlatego młodzi ludzie chcą przede wszystkim
        nadrobić te braki i wtopić się w społeczeństwo. Prawdziwymi non-komformistami w
        rozumieniu kontestatorów świata materii jak pokolenie hippisów w latach 60-tych
        mają się dopiero szansę stać nasze dzieci. Takie jest prawo pokoleń. Osobiście
        nie widzę niczego non-komformistycznego w noszeniu pomarańczowych wstążeczek.
        Przecież walkę tą popierają wszyscy: telewizja, prasa, były i obecny
        prezydent...Non-komformizmem byłoby raczej tego nie popierać wbrew wszystkim.
    • sol_bianca Re: Moda na nonkonformizm.....??!! 03.02.05, 19:20
      Nie zauważyłam takiej mody. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że zwłaszcza
      młodzież nie potrafi (?) już (?) się buntować. Wszyscy tacy sami, ubranka z tych
      samych sklepów, słuchają takiej samej muzyki... Piszesz "ostatnio zauważam", a
      ja raczej np. 10 lat temu widziałam jakieś objawy buntu, a teraz nic... A moze
      za stara jestem i nie zauważam? ;)))) Ale co to by był za bunt, którego nie
      widać? ;))))

Ale nie rozumiem o co ci chodzi z tymi pomarańczowymi wstążeczkami, co ma do
      tego nonkorformizm?
    • Gość: heh Re: Moda na nonkonformizm.....??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 22:08
      ja tez nie widze zwiazku miedzy nonkonformizmem a noszeniem przez wszystkich
      pomaranczowych wstazeczek.
    • wergilio Re: Moda na nonkonformizm.....??!! 04.02.05, 01:27
      Medialna nazwa tej całej sytuacji to "POMARAŃCZOWA REWOLUCJA", a to definicja
      słownikowa 'rewolucji':

rewolucja ż I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)
      1. «radykalna zmiana struktury społecznej, ustroju politycznego, władzy
      państwowej, systemu ekonomicznego, z reguły połączona z przemocą i walką zbrojną»

Czyli działanie z definicji aspołeczne.
      • sol_bianca Re: Moda na nonkonformizm.....??!! 04.02.05, 16:02
        wergilio napisał:

> Medialna nazwa tej całej sytuacji to "POMARAŃCZOWA REWOLUCJA", a to definicja
        > słownikowa 'rewolucji':
        >
        > rewolucja ż I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)
        > 1. «radykalna zmiana struktury społecznej, ustroju politycznego, władzy
        > państwowej, systemu ekonomicznego, z reguły połączona z przemocą i walką zbrojn
        > ą»
        >
        > Czyli działanie z definicji aspołeczne

No, jakby wszyscy tak uważali, to byśmy jeszcze nie wyszli z feudalizmu...
        • sol_bianca P.S. 04.02.05, 16:03
          "Medialna nazwa" swoją drogą mocno nietrafiona... Ale co się dziwić, mediom
          zależy na sensacji. Zamiast się przejmować tym, co piszą media, wysil mózg i
          zastanmów się, czy podawana przez ciebie definicja odpowiada temu, co się działo
          na Ukrainie.
    • hubkulik Re: Moda na nonkonformizm.....??!! 04.02.05, 10:04
      Nonkonformizm to tez konformizm.
      W koncu kto by chcial byc samotny.

Pozdrawiam Hubert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka