goral27 Re: Opłaty za publikacje testamentu Jana Pawła II 04.02.06, 20:03 Jeden byl w historii swiata chrzescijanin - i umarl on na krzyzu. Ludzie zas, ktorzy jednoczesnie nazywaja papieza najwiekszym autorytetem moralnym i kaza za jego nauki sobie placic, stanowia tylko potwierdzenie tej tezy. Kosciol katolicki tak blisko dna nie byl od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Opłaty za publikacje testamentu Jana Pawła II IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 04.02.06, 20:08 A kogo to obchodzi,że tak blisko dna.Tam liczy się pieniądz i dla mnie też ,więc tych wyrobów nie kupię i tyle.Zamiast wylewać żółć -zróbcie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXXXXXXXXXXXXXXX Re: Opłaty za publikacje testamentu Jana Pawła II IP: 87.246.199.* 04.02.06, 21:00 JA tego nie rozumię. Skandal. MOże będziemy płacić za wejście do kościoła na mszę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Opłaty za publikacje testamentu Jana Pawła II IP: *.aster.pl 04.02.06, 21:09 A nie placicie?.. jak tak to i ja nie rozumię. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Opłaty za publikacje testamentu Jana Pawła II 04.02.06, 22:17 Gość portalu: XXXXXXXXXXXXXXXXXX napisał(a): > JA tego nie rozumię. Skandal. MOże będziemy płacić za wejście do kościoła na > mszę? Przymusu nie ma, nie musisz chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emem Czarnuchy zawsze były pazerne. IP: *.plusgsm.pl 04.02.06, 21:32 Niedługo sami zostaną w tym swoim Watykanie, co najwyzej w towarzystwie kaczorów i innych Romanów i o. dyrektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyzwolony Re: Opłaty za publikacje testamentu Jana Pawła II IP: *.aster.pl 04.02.06, 21:48 Więc jak to jest z tym wielbłądem i uchem igielnym? Czy może przypowieść dla głupiego motłochu, a kochana mamonka dla chłopaków w czarnych sukienkach? Głupcy rodzą się nawet na kamieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niekatolik prawa aut. to dobra doczesne, JPII kazał je rozdać IP: *.chello.pl 04.02.06, 21:48 "Dobra doczesne rozdać lub spalić" Czy Ratzinger uważa, że nie dotyczy to praw autorskich do utworów naszego Rodaka? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 W ten sposób każdy Katolik_Polski wesprze Watykan 04.02.06, 22:12 Jest to decyzja jak najbardziej słuszna. W ten sposób każdy Katolik_Polski kupi tę książkę z radością, może nawe dwie. Uszczęśliwi trójcę: Watykan. Siebie. I tego komu tę książkę da w prezencie. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
tytusdj1 Parę pytań do oburzonych... 04.02.06, 22:20 1. Czy wydając teksty napisane przez innych robią to za darmo, czy też robią to dla swojego zysku, z chciwości i świadomi w własnej indolencji umysłowej (nie mają nic ciekawego do przekazania ludziom od siebie) dopuszczają się kradzieży intelektualnej? 2. Czy byłbyś szczęśliwy, gdyby ktoś przedrukował np. Twoją wybitną, słynną w środowisku naukowym pracę doktorską/magisterską (ew. jej fragmenty) i czerpał z tego zyski, nie uzgadniając tego i nie płacąc Tobie tantiem? 3. Czy kościół nie udostępnia (np. internet), nie głosi bezpłatnie Słowa Bożego? 4. Czy GW przekazała cała prawdziwą informację nt. (czytałem, że można uzyskać zgodę na BEZPŁATNĄ publikację wszystkich tekstów JPII i Benedykta XVI - pewnie tylko drobny szczegół - gdy się to publikuje w celu przekazania światu ich myśli, a nie z myślą o własnym zysku)? 5. Czy jesteś w stanie przemyśleć swoją opinię nt. zanim dopiszesz ją do forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom48 Czy papierz to pisarz?Nie on ma glosic Slowo Boze IP: *.rybnet.pl 04.02.06, 23:16 Gloszenie Slowa to nie wypowiadanie wlasnych przemyslen. Nie mozna dodawac ani ujmowac nic ze slowa, wiec papierz nie glosi swoich pogladow tylko Boga. Czy tez powinien placic tantiemy. Jezeli napisze powiesc totantiemy sie neleza jemu lub rodzinie a nie kosciolowi bo pisalby jako osoba prywatna. Choc zdaje sobie sprawe, ze to co pisze JPII nie ma nic wspolnego ze Slowem. Odpowiedz Link Zgłoś
tytusdj1 Re: Czy papierz to pisarz?Nie on ma glosic Slowo 05.02.06, 00:02 > Gloszenie Slowa to nie wypowiadanie wlasnych przemyslen. Słowo Boże jest zapisane w Biblii. Czy Watykan pobiera tantiemy za przedruk biblii? Kto Tobie naopowiadał głupot, że w Kościele Katolickim nie można mieć "własnych przemyśleń" do Słowa Bożego? Chrześcijaństwo to nie ta religia, w której zabrania się myśleć. > Nie mozna dodawac ani ujmowac nic ze slowa, wiec papierz nie glosi swoich pogladow tylko Boga. Papież m.in. tłumaczy prostszym językiem Słowo Boże ludziom. Właśnie o kradzież tego "tłumaczenia" przez róznych wydawców tutaj toczy się spór. > Choc zdaje sobie sprawe, ze to co pisze JPII nie ma nic wspolnego ze Slowem. Czy aby na pewno "zdajesz sobie sprawę"? Twoja wypowiedź temu przeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Hau Mau Re: Parę pytań do oburzonych... IP: *.aster.pl 04.02.06, 23:16 TYTUSDJ1. Na świecie jest coś około 10000 religii i tylu też róznych ojców świętych. No to na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Re: Parę pytań do oburzonych... 05.02.06, 00:18 '1. Czy wydając teksty napisane przez innych robią to za darmo, czy też robią to dla swojego zysku, z chciwości i świadomi w własnej indolencji umysłowej (nie mają nic ciekawego do przekazania ludziom od siebie) dopuszczają się kradzieży intelektualnej?' -> Sam wydaj coś za darmo. Papier, dystrybucja i promocja kosztują. Za składanie tekstu też się coś należy. Nie mówiąc już o tym, że nikt nie publikuje tekstów tego typu na surowo, tylko opatrza się je komentarzem, analizuje i tak dalej, czyli jednak indolencja to nie jest. Co nie zmienia faktu, że jak jeszcze Watykan dorzuci się ze swoją opłatą, to ceny wzrosną i niektórych nie będzie na owe książki stać. Kradzież intelektualna to akt, który ktoś kiedyś dokonał na tobie. 2. Czy byłbyś szczęśliwy, gdyby ktoś przedrukował np. Twoją wybitną, słynną w środowisku naukowym pracę doktorską/magisterską (ew. jej fragmenty) i czerpał z tego zyski, nie uzgadniając tego i nie płacąc Tobie tantiem? -> Nie. Ja chce kasę. Ale ja to ja. Nie mam za guru kogoś, kto robi za Dobro Wszechświata. Franciszek z Asyżu by cię w żyć kopnął za wypisywanie takich bzdór. Nie wybitność, nie słynność, ale pokora. Wielu zapomniało, że akurat głoszenie słowa rzekomo boskiego ma nie przynosić dochody, tylko świat zbawiać. 3. Czy kościół nie udostępnia (np. internet), nie głosi bezpłatnie Słowa Bożego? -> Czyli jak jesteś np. emerytem, który nie może patrzeć w monitor długo, to sobie słów nie poczyta? Nie mówiąc o ludziach, którzy internetu nie mają. Guttenberg to też widmo, więc pozostaje słuchać tylko przekazu werbalnego księży w kościołach (których gadanie niejednokrotnie nie ma wiele wspólnego np. z testamentem JP II). Brawo, geniuszu inaczej.... 4. Czy GW przekazała cała prawdziwą informację nt. (czytałem, że można uzyskać zgodę na BEZPŁATNĄ publikację wszystkich tekstów JPII i Benedykta XVI - pewnie tylko drobny szczegół - gdy się to publikuje w celu przekazania światu ich myśli, a nie z myślą o własnym zysku)? -> Fajny bełkot prawniczy.... Teraz tylko udowodnij, że ktoś przekazuje myśl, a ktoś myśli o zysku.... Oczywiście, jak ktoś chce za coś pieniądze, to myśli o zysku..... Pytanie: dlaczego w kościołach nie można dostać broszur, tekstów czy wręcz Biblii za darmo? Też myślą o własnym zysku? 5. Czy jesteś w stanie przemyśleć swoją opinię nt. zanim dopiszesz ją do forum? -> Tak, co z analizy tych pytań Tobie się często nie zdarza. Teraz sam pomyśl i odpowiedz na pytania: 1. Dlaczego Jezus siedzący na osiołku brzydziłbym się Watykanem XXI wieku? 2. Czy Watykanowi grozi zawalenie, jeżeli na 1m2 wrzuci się jeszcze więcej forsy? Odpowiedz Link Zgłoś
tytusdj1 Re: Parę pytań do oburzonych... 05.02.06, 00:43 1. Watykan to świetnie rozróżnia i od tych co wydają "po kosztach" z godziwym "nie zachłannym" zyskiem nie pobiera tantiem. 2. Jeżeli wierzysz, że wszyscy wydający JPII myślą o "Dobrze Wszechświata" to chyba z myśleniem masz poważny problem... 3. Na monitorze to sobie emeryt może czcionkę powiększyć, a z drukiem to już gorzej. Ci co nie mają dostępu do internetu mają nieograniczony BEZPŁATNY dostę do kościołów. Jakoś nie mam przekonania, że słuchasz "przekazu werbalnego' księży w kościołach - sprawdź do jakiej świątyni chodzisz. 4. patrz Ad.1 5. Jak musisz mieć zakręcone w umyśle skoro wiesz co sądzi Jezus o Watykanie XXI w. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Pieniadze, za sfalszowany testament? 04.02.06, 22:22 Komu oni chca sprzedac ten kit, ze testament Wojtyly konczy sie na roku 2000. Facet juz nie mial, w ciagu ostatnich swoich 5 lat nic do przekazania? Oszustwa, zeby byly wiarygodne, wymagaja jednak pewnej finezji... Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_inaczej Re: Opłaty za publikacje testamentu Jana Pawła II 04.02.06, 22:53 Wstyd. Brak słów. --------- BIES Płomienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enx Takie prawa autorskie - to zwykłe złodziejstwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 23:15 Watykan, nie wiem dlaczego, wziął po prostu (zły) przykład ze świata. Pewni spryciarze (zwykle nie autorzy!) załatwili sobie oszukańczymi kruczkami prawnymi niegodziwe zyski. Dochodzi do paradoksów: czemy mam płacić tantiemy bliżej nieokreślonym typom posidającym "prawa" do Kubusia Puchatka, a nie muszę tego robić np. za słuchanie muzyki Chopina, Mozarta czy Szymanowskiego? W konsekwencji przeciętni ludzie tracą zaufanie do wszelkiego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jab Business is Business ... IP: *.aster.pl 04.02.06, 23:38 ... bracia i siostry ... ]:> Opodatkowanie Biblii też może sprzyjać ewangelizacji ... przecież te pieniądze $$$ pójdą na zbożne cele, bo czyż każde działanie kościoła katolickiego i wielu wiernych z nim związanych ($$$) nie jest zbożne ... (???)... (pytanie retoryczne :> ) ... piszę to oczywiście za podszeptem ... ]:> ale w przeciwieństwie do wielu innych jestem tego świadom i się do tego przyznaje ... ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Ten na zdięciu z tą laską,to co to za cudak !!! 05.02.06, 01:15 Prosze o wyjaśnienie. Amen, Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Opłaty za Jana Pawła II 05.02.06, 10:58 Przeglądając wiadomości mam takie dziwne skojarzenie - czy za karykatury papieża, Matki Boskiej, Jezusa, też trzeba odprowadzać tantiemy, czy też "moherowe berety" podpalać będą redakcje... Ja rozumiem, że taki Michał Wiśniewski chce honorarium za każdy wystep, każdy wywiad - ale "srebrniki" za testament papieża? Jakiś złośliwiec mógłby stwierdzić, iz w sytuacji wyboru między pieniedzmi a ideami faktycznie chrześcijaństwu bliżej jest do judaizmu, niż islamu. Na jakimś forum czytałem pytanie, co jest w Polsce bardziej zagrożone wyrokiem sądu - karykatura pokazujaca "trójkącik" Maryji, Józefa i osiołka, czy pytania o sposób gospodarowania pieniedzmi przez radio Maryja. Komentarze były jednoznaczne - Rydzyk wygrał. Może jeszcze aukcja internetowa papierów Papieża, które w tym testamencie nakazał spalić, lecz nie usłuchano go... Odpowiedz Link Zgłoś
cy24 No to już przegięcie ! 05.02.06, 18:50 Wydaje mi się, że obecnie Kościół staje się niczym innym, jak dobrze prosperującą firmą, która pod płaszczykiem wiary chce robić dobre interesy. Chyba doczekamy się kolejnej schizmy lub reformacji. Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Re: No to już przegięcie ! 06.02.06, 19:07 cy24 napisał: > Wydaje mi się, że obecnie Kościół staje się niczym innym, jak dobrze > prosperującą firmą, która pod płaszczykiem wiary chce robić dobre interesy. > Chyba doczekamy się kolejnej schizmy lub reformacji. Właśnie kościół przeszedł reformację,teraz jest nowy bóg na imię mu Mamona Odpowiedz Link Zgłoś