Dodaj do ulubionych

Bóg jest dobry!?

13.05.06, 23:52
Dziewczyny, choć malo tu się odzywam - póki co to często tu zaglądam &
czytam :) Miesiąc temu robiliśmy usg 3d naszemu maluszkowi, byly podejrzenia
że maluch ma niedomykalność zastawki trójdzielnej, czekaliśmy kilka tyg na
echo serca plodu - już jesteśmy po wizycie, pani dr potwierdzila podejrzenia
poprzedniego lekarza, potwierdzila je zdjęciami z poprzedniego usg, ale dziś
już nic nie dopatrzyla się, i ostatecznie stwierdzila, że serduszko naszego
syna jest ZDROWE! Jesteśmy bardzo szczęśliwi, dodam, że przez ten czas
oczekiwania na to badanie, razem z mężem i kościolem modliliśmy się o zdrowie
dla synka! BÓG JEST BARDZO DOBRY!

To wyżej to kopia czyjejś wypowiedzi. Nigdy tego nie mogłam pojąć, że jak
stanie się jakieś nieszczęście a potem uda się z niego wyjść (czy to własnymi
siłami czy też przypadkiem), to niektórzy widzą w tym rękę Boga.
Przecież Bóg nie ingeruje w nasze losy (patrz wolna wola itd).
Poza tym dlaczego mama dzieciątka z wadą serca nie twierdziła, że Bóg jest zły
jak wadę wykryto?
Nic z tego nie rozumiem. A Wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: d. Re: Bóg jest dobry!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:07
      Z niektórymi rzeczami jest tak, że trzeba je doświadczyć, aby zrozumieć

• joanna.d.arc Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:12
        Doświadczyłam nie raz porażek. Część z nich zamieniło się w sukcesy.
        Ja działałam "sprawiedliwie". Za porażki Bogu wygrażałam, za sukcesy dziękowałam.
        Czy to nie jest logiczne?
        • Gość: d. Re: Bóg jest dobry!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:18
          Porażka jest nauką na przyszłość.
          Dlaczego zatem nie dziękujesz i za nią ?
      • trekker13 Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 11:32
        Gość portalu: d. napisał(a):

> Z niektórymi rzeczami jest tak, że trzeba je doświadczyć, aby zrozumieć

To może nam opowiesz, jak doświadczyłaś istnienia i dobroci boga ?

Trekker
      • edico Re: Kiedy? 14.05.06, 14:05
        ?
        • Gość: d. Re: Kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 23:20
          polska język - trudna język ?
          ;)
    • monia145 Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:08
      Wiesz, Ty chyba masz obsesję? Dla mnie jesteś osobą z teatru absurdu ale tym
      postem przeszłaś sama siebie!!!!!!! Nie masz już sama pomysłu na wątki tylko
      podpierasz się cudzym nieszczęsciem?????? To chore, siedzieć na forum i tylko
      wyszukiwać, coś co mozna nagiąć do własnych poglądów. Czy dla Ciebie wszystko
      jest powodem do zrobienia widowiska? Co za sęp z Ciebie!!!!!
      • joanna.d.arc Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:10
        Ale o co Ci chodzi? Mam wątpliwość więc pytam. Nie wolno?
        • monia145 Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:17
          Rozterki i cierpienie rodziców chorego dziecka to nie jest juz socjologiczno-
          folklorystyczny przypadek, o jakim mogłabyś nie wiedzieć w swoim 30- letnim
          życiu!!!! Nie masz pojęcia, co moze takim ludziom przychodzic do głowy, w
          stresie w którym sie znaleźli, ale przyzwoitość i minimalistyczna chociaż
          empatia powinna Cie skłonić do zastanowienia nad tym zanim wywleczesz to na
          forum. Zastanowienia i przemyslenia a nie robienia z tego widowiska.
          • joanna.d.arc Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:26
            Moje dziecko też było poważnie chore, leżało w szpitalu, miało biopsję szpiku
            i lekarze nie wiedzieli co mu jest. Po jakimś czasie mu minęło.
            Dziś ja w to w ogóle Boga nie mieszam, ani złorzeczę ani dziękuję.
            Przecież on nie ingeruje w nasze życie.

Ten przykład jest lepszy?
            • get.up.stand.up Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:28
              Podaj źródło wypowiedzi, którą przytoczyłaś na początku.
              • joanna.d.arc Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:30
                Nie wiem czy powinnam, żeby nue było że obmawiam kogoś konkretnego. Na maila Ci wyślę
                • get.up.stand.up Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:34
                  Ok, mam.

Muszę Cię przeprosić, bo sądziłem, że wymyśliłaś ten temat na potrzeby tego
                  forum i tego tematu. Więc: przepraszam.
                  • joanna.d.arc Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:36
                    Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli!

Jak widzisz istnieją jednak ludzie którzy tak myślą (jak owa Pani), a Ty sądziłeś
                    że historia jest tak niedorzeczna, że ja ją wymyśliłam. Ją lepiej przeproś :)
    • get.up.stand.up Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:16
      Co za bezsensowny temat. Z wypowiedzi przytoczonej przez autorkę zupełnie nie
      wynika to, ze matka dziecka nie narzekała na Boga wtedy, gdy dziecku groziła
      ciężka choroba.
      • joanna.d.arc Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:27
        Z wypowiedzi przytoczonej przez autorkę zupełnie nie
        > wynika to, ze matka dziecka nie narzekała na Boga wtedy, gdy dziecku groziła
        > ciężka choroba.

Prawda. Ale skoro przyjmujesz możliwość, że narzekała to znaczy że nie znasz
        osób bardzo mocno wierzących. A taka jest ta matka.
        • madfashion Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:32
          Pytanie, czy gdyby choroba się rozwinęła, osoba wypowiadająca się w temacie,
          nadal twoerdziłaby czy Bóg jest dobry, czy może raczej by w to zwątpiła !?
          • joanna.d.arc Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:37
            > Pytanie, czy gdyby choroba się rozwinęła, osoba wypowiadająca się w temacie,
            > nadal twoerdziłaby czy Bóg jest dobry, czy może raczej by w to zwątpiła !?

Najciekawsze jest to, że wiele osób mimo rozwoju choroby nadal dziękuje Bogu.
            Nie wiem za co, ale dziękują...
            • madfashion Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 00:47
              na tym chyba polega ich wiara ...
              • Gość: łagodny Re: Bóg jest dobry!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 11:39
                Joanna módl się o zdrowie, bo o rozum to już niestety za późno;)))
                • madfashion Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 11:52
                  Nie kazdy musi wierzyc w twojego boga, troche szacunku i tolerancji
                  • Gość: łagodny Re: Bóg jest dobry!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:02
                    Czytaj ze zrozumieniem;)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=41777069&a=41777592

A skoro jednak Joanna się modli (nie ważne do jakiego Boga) to modlitwa o
                    zdrowie (szczególnie psychiczne) jak najbardziej wskazana;))
                  • Gość: arras Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:05
                    madfashion napisała:

> Nie kazdy musi wierzyc w twojego boga, troche szacunku i tolerancji
                    >
                    > TO POWINNO DZIAłAć W OBIE STRONY !!
                    • Gość: patrząc_z_boku Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:12
                      No właśnie na kościół i katolików można pluć do woli. Jedno słowa sprzeciwu i
                      juz wrzask o brak tolerancji i szacunku dla niewierzących. Dziwna mentalność.
                      • trekker13 Re:Moralność Kalego;)) 14.05.06, 12:19
                        Gość portalu: patrząc_z_boku napisał(a):

> No właśnie na kościół i katolików można pluć do woli. Jedno słowa sprzeciwu i
                        > juz wrzask o brak tolerancji i szacunku dla niewierzących. Dziwna mentalność.

Zaraz zaraz. A ten artykuł KK o obrazie uczuć religijnych jest przejawem tej
                        mozliwości plucia do woli ?

Trekker
                        • Gość: patrząc_z_boku Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:24
                          No na tym forum to raczej żadnych zahamowań wynikających z tego artykułu nie
                          widać. Plwocin macie po kolana. nie zbrzydło wam?
                          • trekker13 Re:Moralność Kalego;)) 14.05.06, 12:30
                            Gość portalu: patrząc_z_boku napisał(a):

> No na tym forum to raczej żadnych zahamowań wynikających z tego artykułu nie
                            > widać. Plwocin macie po kolana. nie zbrzydło wam?

Nam ?

Napisałaś poprzednio:

> No właśnie na kościół i katolików można pluć do woli.

Wykazałem ci, że jednak nie wolno. Czego jeszcze chcesz ?
                            Widzisz łamanie prawa - reaguj.
                            A tak na marginesie - ludzie zwykle łamią lub omijają idiotyczne przepisy.

Trekker
                            • Gość: ??? Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:42
                              trekker13 napisałA:

<<> WykazałEM ci, że...>>

Wielopłciowość???
                              • trekker13 Re:Moralność Kalego;)) 14.05.06, 12:44
                                Gość portalu: ??? napisał(a):

> trekker13 napisałA:
                                >
                                > <<> WykazałEM ci, że...>>
                                >
                                >
                                > Wielopłciowość???

Masz coś z mózgiem czy tylko z oczami ;-) ?

Trekker
                                • Gość: Andr2ej Bóg jest dobry!? - Tak ! Bóg jest dobry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:48
                                  Wielu ludzi na tym forum wypisuje dziwne rzeczy o Bogu bo po prostu Go nie zna.

joanna.d.arc napisała:
                                  "Przecież Bóg nie ingeruje w nasze losy."

Jezus uzdrowił wielu ludzi, kilku nawet wskrzesił. Czy według Ciebie to nie jest
                                  ingerencja w nasze losy ?
                                • Gość: ??? Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:49
                                  Logujesz sie jako kobieta, piszesz jako facet. To chyba nie ja mam problemy z
                                  mózgiem? I nie tylko...;))
                                  • trekker13 Re:Moralność Kalego;)) 14.05.06, 12:57

> Logujesz sie jako kobieta, piszesz jako facet. To chyba nie ja mam problemy z
                                    > mózgiem? I nie tylko...;))

Zdemaskowałeś mnie ;-)
                                    A może by tak wreszcie coś na temat ?

Trekker
                                    • Gość: ??? Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 13:02
                                      Na temat? Przecież na tym forum jest tylko JEDEN temat:))
                                      • trekker13 Re:Moralność Kalego;)) 14.05.06, 13:09

> Na temat? Przecież na tym forum jest tylko JEDEN temat:))

Czy ja wiem ? Nawet jeżeli, to co w tym złego ? Widocznie o tym ludzie chcą
                                        gadać. Jeżeli komuś nie pasuje, nie powinien pisać. Proste.

Trekker
                                        • Gość: ??? Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 13:16
                                          Ludzie?? To chyba za wiele powiedziane. Parę zakompleksionych kobiecin i kilku
                                          nieudacznych frustratów - to wasze forum;))
                                          • trekker13 Re:Moralność Kalego;)) 14.05.06, 13:18

> Ludzie?? To chyba za wiele powiedziane. Parę zakompleksionych kobiecin i kilku
                                            > nieudacznych frustratów - to wasze forum;))

To po co tu piszesz ? Wyraziłaś juz swoją pogardę. Co dalej ?

Trekker
                                            • Gość: ??? Re:Moralność Kalego;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 13:21
                                              Ku twojej radości znikam...DDD

ps. Może nakarm bazpańskiego kota albo psa, to też sposób na frustrację i do
                                              tego pożyteczny;))
    • markiz.de.sade Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 12:48
      joanna.d.arc napisała:

> Nigdy tego nie mogłam pojąć, że jak
      > stanie się jakieś nieszczęście a potem uda się z niego wyjść (czy to własnymi
      > siłami czy też przypadkiem), to niektórzy widzą w tym rękę Boga.

Szukają po prostu argumentów potwierdzających wątpliwą teorię, na podstawie
      krórej snują swoje marzenia o wiecznej szczęśliwości po śmierci. ;)
    • 666kgb a wogóle jest ?? n/t 14.05.06, 19:39
    • b-beagle Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 19:42
      To dobrze, że twoje dziecko jest zdrowe ale Bóg nie ma z tym nic wspólnego.
      Gdyby tak było żadne dziecko nie umierałoby na raka z głodu czy z
      jakiegokolwiek innego powodu.
    • vauban Re: Bóg jest dobry!? 14.05.06, 20:13
      Co wy tak się przejmujecie - boga nie ma.
    • Gość: antypapista Re: Bóg jest dobry!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:00
      Rzeczywiście dobry,który za złe wynagradza a za dobre karze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka