Dodaj do ulubionych

Niesakramentalne małżeństwa - to...

28.08.06, 13:40
dlaczego niektóre małżeństwa żyją w związkach niesakramentalnych?
jakie są tego przyczyny? duchowe? prawne?
Help
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 13:42
      Żyję w niesakramentalnym i nie wiem któremu szamanowi mam dać w łapę za uświęcenie mego związku, więc zostanie tak jak jest.
    • feminasapiens Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 13:52
      motylekmaly napisała:

> dlaczego niektóre małżeństwa żyją w związkach niesakramentalnych?
      > jakie są tego przyczyny? duchowe? prawne?
      > Help

W związkach niesakramentalnych żyją ludzie którzy z różnych przyczyn
      (najczęściej: wcześniejsze małżeństwa z innymi partnerami) nie mogą wziąć ślubu
      kościelnego, a zależy im na uczestniczeniu w życiu Kościoła.
      • 0golone_jajka Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 14:06
        Czy masz jakieś dane statystyczne na ten temat czy to tylko twoje przypuszczenia?
        Bo z moich obserwacji wynika że istnieje wiele par, które nie mają najmniejszej ochoty na uczestnictwo w życiu jakiegokolwiek kościoła. Niestety więcej jest takich, które mimo braku owej ochoty jednak uświęcają swe związki.
        • Gość: wredna Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:11
          > Bo z moich obserwacji wynika że istnieje wiele par, które nie mają najmniejszej
          > ochoty na uczestnictwo w życiu jakiegokolwiek kościoła.
          Ale o takowych nie mówi sie "małżeństwa niesakramentalne" :)) Bo byłoby to
          totalnie bezsensu :)
          Jajko, cos ci sie solidnie popitoliło :D
          • 0golone_jajka Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 14:24
            Nic mi się nie popitoliło tylko solidnie mnie nie zrozumiałaś.

Chodziło mi o to, że bardzo wielu ludziom kościół wisi, ale tylko nieliczni nie biorą ślubu kościółkowego. Teraz rozumiesz?
            • Gość: wredna Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:29
              > Chodziło mi o to, że bardzo wielu ludziom kościół wisi, ale tylko nieliczni nie
              > biorą ślubu kościółkowego. Teraz rozumiesz?
              Nie rozumiesz pojęcia "małżeństwo niesakramentalne" :) To widać :)
              To, co napisałeś - to są małżeństwa jak najbardziej sakramentalne. Bo mimo
              wszystko sa to osoby ochrzczone.
              Natomiast sytuacja, gdy oboje są np. niewierzący - to przecież nie będą leciec
              do kościoła i zawierać ślubu koscielnego. Po co? Zreszta nawet go nie dostaną.
              • 0golone_jajka Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 14:33
                > Natomiast sytuacja, gdy oboje są np. niewierzący - to przecież nie będą leciec
                > do kościoła i zawierać ślubu koscielnego. Po co? Zreszta nawet go nie dostaną.

Gdzie ty żyjesz???? Nie dostaną??? Mnóstwo jest takich ludzi którzy do kościoła chodzą raz w roku ale ślub kościelny to mus. Oni są wierzący czy nie?
                • Gość: wredna Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:45
                  Dostaną ci, co byli ochrzczeni :P
                  Jak oboje nie byli ochrzczeni, to ślubu nie dostaną :P
                  • 0golone_jajka Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 14:55
                    Tu się zgadzam, ale nawet ochrzczony może spokojnie żyć w związku niesakramentalnym (np ja z moją żoną)
                    • marysia_b Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 29.08.06, 22:36
                      0golone_jajka napisał:

> Tu się zgadzam, ale nawet ochrzczony może spokojnie żyć w związku niesakramenta
                      > lnym (np ja z moją żoną)

G'woli scislosci: ty zyjesz w sakramenckim zwiazku.
                      • mataharii Re: Niesakramentalne to... 30.08.06, 13:34
                        ...zn. Bez ślubu wyznaniowego - jak kościół, synagoga itp...
                        A inne to po prostu ślub państwowy potocznie nazywany cywilnym.
                        A dlaczego nie biorą?
                        , widać nie chcą cementować i zostawiają tzw furtkę,
                        lub nie mogą z racji wcześniejszego już rozwodu,
                        a takim prawo kanoinczne nie da sakramentu ślubu
                      • supaari Litościwa pani... 30.08.06, 23:21
                        marysia_b napisała:

> G'woli scislosci: ty zyjesz w sakramenckim zwiazku.

A mogła napisać: "w sakramenckim rozwiązku"! :-)
                        • marysia_b Re: Litościwa pani... 30.08.06, 23:24
                          supaari napisał:

> A mogła napisać: "w sakramenckim rozwiązku"! :-)

Klawiatura mi wariuje i musze lawirowac z interpunkcja ;)
                          • supaari Re: Litościwa pani... 30.08.06, 23:45
                            marysia_b napisała:

> Klawiatura mi wariuje i musze lawirowac z interpunkcja ;)

Cenzura-klawiatura!
              • snajper55 Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 14:34
                Gość portalu: wredna napisał(a):

> Nie rozumiesz pojęcia "małżeństwo niesakramentalne" :) To widać :)
                > To, co napisałeś - to są małżeństwa jak najbardziej sakramentalne. Bo mimo
                > wszystko sa to osoby ochrzczone.

Małżeństwa sakramentalne są to małżeństwa zawarte w obecności kapłana
                katolickiego (ograniczam się tylko do religii katolickiej). Tak więc osoby
                ochrzczone mogą oczywiście żyć w małżeństwie niesakramentalnym.

S.
                • Gość: wredna Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:46
                  Snajper, wszystko ok, tylko akurat rozmawiamy o innej sytuacji :)
        • Gość: ferment Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... IP: *.chello.pl 28.08.06, 14:26
          0golone_jajka napisał:

> Czy masz jakieś dane statystyczne na ten temat czy to tylko twoje przypuszczeni
          > a?
          > Bo z moich obserwacji wynika że istnieje wiele par, które nie mają najmniejszej
          > ochoty na uczestnictwo w życiu jakiegokolwiek kościoła.

Powtórzę Twoje pytanie:
          > Czy masz jakieś dane statystyczne na ten temat czy to tylko twoje przypuszczeni
          > a?
          • 0golone_jajka Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 14:34
            W mojej wypowiedzi jest odpowiedź: moje obserwacje. Żadna to statystyka i od razu się do tego przyznałem. Obawiam się że nie ma takiej statystyki.
            • Gość: ferment Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... IP: *.chello.pl 28.08.06, 14:42
              Pytam o statystyki z obserwacji.
              O jakim środowisku piszesz, o jakim przedziale wiekowym, o jakim miwejscu na
              swiecie. Takie statystyki choćby z grubsza, skoro poruszasz problem, to pewnie
              możesz się o nie pokusić.
              • 0golone_jajka Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 28.08.06, 14:54
                OK, o takie mogę:
                Środowisko ludzi z wykształceniem wyższym, raczej dobrze sytuowanych, w wieku 25-33 lat mieszkających w dużym mieście.
                • Gość: ferment Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... IP: *.chello.pl 28.08.06, 15:00
                  Dzięki, teraz mam jasnośc i podobne obserwacje.
    • taus Przyczy moga być różne 28.08.06, 14:25
      1. Duchowe/światopoglądowe, np ktoś jest ateistą, albo po prostu nie chce brać śluby via kościół.
      2. Prawne, np biorąc ślub powtórnie, nie może być on kościelny.
      3. Finansowe, różne "co łaska" kosztują łacznie od 1000-2000 żł.
      • Gość: sdd Re: Przyczy moga być różne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 21:35
        Gościu z tym trzecim punktem przesadziłeś

Fakt że tak niektóży tłumaczą, ale prawdziwy powód jest inny
    • Gość: *** Odpowiadam IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 28.08.06, 15:17
      >dlaczego niektóre małżeństwa żyją w związkach niesakramentalnych?
      >jakie są tego przyczyny? duchowe? prawne?

Bo niektórzy mają te sakramenty, liturgie i skrzyżowane drewienka po prostu w dupie. Proste?
      • Gość: ferment Re: Odpowiadam IP: *.chello.pl 28.08.06, 15:28
        Proste, ale niekulturalne
        • Gość: *** Re: Odpowiadam IP: *.escom.net.pl 28.08.06, 15:42
          Ale to nie Forum Kultura, tylko Społeczeństwo. Staram się trzymać poziom tej hipokrytycznej gawiedzi, która stanowi trzon tego narodu.
          • Gość: Matylda Re: Odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:55
            Hipokrytą to Ty jesteś "potrójna gwiazdeczko" czy jakoś tak. Na co dzień nie
            używasz tego nicka. Przy innej okazji będziesz udawać kogoś mądrego i
            inteligentnego. Napiszę Ci tylko jedno. Gdybyś coś czcił, coś byłoby dla Ciebie
            ważne a ja wiedziałabym, że to dla mnie nic nie znaczy to też bym Ci tego nie
            powiedziała bo Cię szanuję takim jakim jesteś. Ty swoim poprzednim postem
            zrobiłeś przykrość wielu ludziom. Skrzyżowane drewienka...jest mi przykro.
            • Gość: *** Re: Odpowiadam IP: *.escom.net.pl 30.08.06, 13:03
              >Skrzyżowane drewienka...jest mi przykro.

"Walnij" Prozac, pomaga.
            • Gość: wredna Re: Odpowiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 13:31
              Z tym chamem albo nie ma co dyskutowac
              albo - odpowiadac mu na jego poziomie - takim samym chamstwem :)
              Ojj, jak sie wtedy oburzy :P Ale wyjdzie z niego jeszcze większy cham :P
            • lowca.debili Re: Odpowiadam 30.08.06, 13:46
              Do kogo to piszesz kochana?
              Do dziecka, którego bawi obrażanie innych w necie?
      • feminasapiens do *** 30.08.06, 00:17
        Gość portalu: *** napisał(a):

> >dlaczego niektóre małżeństwa żyją w związkach niesakramentalnych?
        > >jakie są tego przyczyny? duchowe? prawne?
        >
        > Bo niektórzy mają te sakramenty, liturgie i skrzyżowane drewienka po prostu w
        d
        > upie. Proste?

Jeżeli mają liturgie w d**ie to nie są zainteresowani małżeństwem
        sakramentalnym. Jedno drugie wyklucza
        • Gość: *** Re: do *** IP: *.escom.net.pl 30.08.06, 13:04
          >Jeżeli mają liturgie w d**ie to nie są zainteresowani małżeństwem
          >sakramentalnym. Jedno drugie wyklucza

No właśnie to napisałem :)
    • irasiad2 Re: Niesakramentalne małżeństwa - to... 30.08.06, 23:54
      ...to nielegalnie konsumowane , o !

--
      apostazja.pl/