snatcher 09.09.06, 14:35 Cieszycie sie ? bo ja tak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snatcher Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 14:45 PiS przygotowuje dekomunizację PAP, IAR2006-09-09, ostatnia aktualizacja 2006-09-09 13:17 Senatorowie PiS bez rozgłosu przygotowują ustawę dekomunizacyjna - dowiedział się ''Dziennik''. Poseł PiS Arkadiusz Mularczyk to potwierdza Poseł PiS Arkadiusz Mularczyk potwierdził w Sygnałach Dnia, że senatorowie Prawa i Sprawiedliwości pracują nad ustawą dekomunizacyjną. Dzisiejszy "Dziennik" napisał, że projekt przewiduje zakaz pełnienia przez wysokich funkcjonariuszy PZPR oraz pracowników i współpracowników SB kierowniczych funkcji w administracji państwowej i samorządach. Drugi z gości Sygnałów Dnia, Ryszard Kalisz, ripostował, że nie ma o czym mówić, bo wiceprzewodniczący SLD Andrzej Jaeschke zadeklarował niedawno, iż Sojusz jest partią antykomunistyczną. Poseł SLD dodał, że nie boi się ewentualnych skutków ustawy dekomunizacyjnej , bo choć należał do PZPR, to nie zajmował w niej żadnych stanowisk. Kalisz wyraził ponadto opinię, że obecną koalicję spaja "fascynacja władzą". Jako jej przykład polityk SLD podał przywiązanie polityków partii rzadzących do korzystania z rządowych limuzyn. Zaprzeczył temu poseł Arkadiusz Mularczyk. Twierdzi on, że przedstawiciele obecnych władz korzystają tylko z tych przywilejów, z których korzystano także wcześniej. Jeśli nowe prawo wejdzie w życie, wysocy funkcjonariusze PZPR oraz pracownicy i współpracownicy peerelowskiej bezpieki nie będą mogli pełnić kierowniczych funkcji w administracji państwowej i samorządach. Oznacza to, że o dalszej karierze politycznej powinni zapomnieć czołowi liderzy SLD, tacy jak Leszek Miller, Aleksander Kwaśniewski czy Jerzy Szmajdziński, którzy pod koniec lat 80. pełnili wysokie funkcje w aparacie PZPR. Dlaczego PiS chce dekomunizacji? - Bo trzeba przywrócić równowagę. Przy okazji lustracji ujawniamy ofiary tamtego systemu, ale nie pokazujemy tych, którzy go tworzyli - uzasadnia w rozmowie z "Dziennikiem" senator Piotr Andrzejewski, który pilotuje prace nad projektem ustawy dekomunizacyjnej. - Projekt może powstać jeszcze we wrześniu - dodaje Marek Kuchciński, szef klubu parlamentarnego PiS. Dekomunizacja miałby objąć funkcjonariuszy partyjnych oraz pracowników aparatu bezpieczeństwa PRL. - Oni nie mogliby ubiegać się o mandaty posłów, senatorów, radnych - ujawnia senator Andrzejewski. Politycy PiS taki projekt uważają za "akt sprawiedliwości dziejowej". Poseł LPR Wojciech Wierzejski jest przekonany, że jego partia wraz z PiS znajdą poparcie w Sejmie. - Większość do przegłosowania ustawy na pewno się znajdzie: trochę w Platformie, PSL i Samoobronie - przypuszcza Wierzejski. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 18:21 a za trzylata DEPISACJA Polski( połączona z delegalizacją Samoobrony i LPR-u) Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 18:25 chyba_normalny napisał: > a za trzylata DEPISACJA Polski( połączona z delegalizacją Samoobrony i LPR-u) A jakie masz zdanie nt dekomunizacji Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 18:28 snatcher napisał: > chyba_normalny napisał: > > > a za trzylata DEPISACJA Polski( połączona z delegalizacją Samoobrony i LP > R-u) > > A jakie masz zdanie nt dekomunizacji Polski? > temat ZASTĘPCZY Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 19:02 chyba_normalny napisał: > snatcher napisał: > > > chyba_normalny napisał: > > > > > a za trzylata DEPISACJA Polski( połączona z delegalizacją Samoobron > y i LP > > R-u) > > > > A jakie masz zdanie nt dekomunizacji Polski? > > > > temat ZASTĘPCZY Jakbym slyszal panow z SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 18:34 Szaleńczo. Proponuję więcej takich pomysłów a narodowo-socjalistyczne partie zmiecie wiatr historii. Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 18:38 triss_merigold6 napisała: > Szaleńczo. Proponuję więcej takich pomysłów a narodowo-socjalistyczne partie > zmiecie wiatr historii. Polsce sie to nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 19:07 Narodowo socjalistyczną partią jest PiS. D Jak najbardziej zgadzam się z Twoim zdaniem, że Polsce należy się eliminacja PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Dekomunizacja Polski 09.09.06, 18:54 Fantastycznie! - na pewno dzięki temu Polska urośnie w siłę, a ludziom będzie się żyło dostatniej. Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Nie. 09.09.06, 19:03 xtrin napisała: > Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie. 09.09.06, 20:07 > Dlaczego? A co to przepraszam niby ma dać? Nowe rozróby? Bo innych korzyści nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Nie. 09.09.06, 20:22 xtrin napisała: > > Dlaczego? > > A co to przepraszam niby ma dać? Nowe rozróby? Bo innych korzyści nie widzę. Sprawiedliwosc dziejowa. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie. 09.09.06, 20:24 > Sprawiedliwosc dziejowa. Mhm. Innymi słowy prawo zemsty. Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Nie. 09.09.06, 20:30 xtrin napisała: > > Sprawiedliwosc dziejowa. > > Mhm. Innymi słowy prawo zemsty. Mniejsza o szczegoly..po prostu trzeba sie z tym zmierzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: Nie. 09.09.06, 20:36 snatcher napisał: > xtrin napisała: > > > > Sprawiedliwosc dziejowa. > > > > Mhm. Innymi słowy prawo zemsty. > > Mniejsza o szczegoly..po prostu trzeba sie z tym zmierzyc! > to daj mi kbkAK i samochód amunicji Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Nie. 09.09.06, 21:02 chyba_normalny napisał: > snatcher napisał: > > > xtrin napisała: > > > > > > Sprawiedliwosc dziejowa. > > > > > > Mhm. Innymi słowy prawo zemsty. > > > > Mniejsza o szczegoly..po prostu trzeba sie z tym zmierzyc! > > > > to daj mi kbkAK i samochód amunicji Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie. 09.09.06, 20:39 Ale po co? Co to zmieni? Ja rozumiem pewne rozliczenia karne. Jeżeli ktoś kazał strzelać, jeżeli torturował czy czynił inną krzywdę - powinien za to odpowiedzieć. Ale co zmieni odsunięcie od stanowisk ludzi, którzy kiedyś tam z tych czy innych przyczyn zrobili karierę w Partii? Jaka w tym niby ma być "sprawiedliwość"? Część z nich była ideowcami, którzy w to co robią wierzyli. Nie mieli racji, ale czy to powód by ich karać? Inni robili to dla pieniędzy, kariery czy ze strachu. Mało takich teraz? Wierzycie w to, że przez to stanowiska te zajmą ludzie lepsi? Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Nie. 09.09.06, 21:06 xtrin napisała: > Ale po co? Co to zmieni? > > Ja rozumiem pewne rozliczenia karne. Jeżeli ktoś kazał strzelać, jeżeli > torturował czy czynił inną krzywdę - powinien za to odpowiedzieć. > Ale co zmieni odsunięcie od stanowisk ludzi, którzy kiedyś tam z tych czy innyc > h > przyczyn zrobili karierę w Partii? Jaka w tym niby ma być "sprawiedliwość"? > Część z nich była ideowcami, którzy w to co robią wierzyli. Nie mieli racji, al > e > czy to powód by ich karać? Inni robili to dla pieniędzy, kariery czy ze strachu > . > Mało takich teraz? > Wierzycie w to, że przez to stanowiska te zajmą ludzie lepsi? Dobra z ciebie duszyczka i rozumiem twoje rozterki :) Ale ja jestem na TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie. 09.09.06, 21:47 > Ale ja jestem na TAK! Jedynie ze względu na element zemsty? Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Nie. 09.09.06, 22:01 xtrin napisała: > > Ale ja jestem na TAK! > > Jedynie ze względu na element zemsty? > Ale cisniesz! ja juz odpowiedzialem :) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie. 09.09.06, 22:07 No to inaczej: czy zemsta jest dla Ciebie wystarczającym powodem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Dekomunizacja Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 19:15 i co pis zrobi ze swoimi fachowcami, którzy wprawdzie odpokutowali, ale życiorysu już nie zmienią... bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: a kiedy deklerykalizacja?? 09.09.06, 20:21 Z pretensjami mozesz isc do Mieszka I! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Nareszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.06, 20:39 Juz w 1989 powinni to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kolejny temat zastępczy, nuda n/t 09.09.06, 21:51 Określenie "heretyk" uważasz za obelżywe? D Odpowiedz Link Zgłoś
snatcher Re: Kolejny temat zastępczy, nuda n/t 09.09.06, 22:01 triss_merigold6 napisała: > Określenie "heretyk" uważasz za obelżywe? D nie ale ma nick adekwatny do gloszonych tresci:) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kolejny temat zastępczy, nuda n/t 09.09.06, 22:02 To chyba dobrze miec spójną osobowość.;) Odpowiedz Link Zgłoś
taus Jak to mówili członkowie SDPR, kiedy pojawił sie 09.09.06, 23:22 temat lustracji była opozycja sama na siebie kręci sznur :-) Wg tej nowej ustawy trzeba by wywalić cały rząd, i niemal wszystkich członków koalicji :-) Zreszta dla mnie lustracja w której były członek WRON-u dostaje status pokrzywdzonego, a przywódca opozycji, laureat pokojowego nobla, ma z tym problemy i jest oskarżany o bycie agentem, to jakiś chory żart. Odpowiedz Link Zgłoś