Dodaj do ulubionych

do pań i panów

08.03.07, 22:40
powiedzcie mi jak to jest, dlaczego wszyscy postrzegają swiat tak
stereotypowo, zwłaszcza kobiety, raz narzucone przez społeczeństwo role
przypisują sobie jak swoje własne, nie mogę tego pojąc, boli mnie to
zwłaszcza dlatego, że ja nie poczuwam się spełniania czyichkolwiek oczekiwań,
jestem mężatką, nie zmieniłam nazwiska, pozostałam przy swoim, bo tak
chciałam, urodziłam się z nim, bez obrazy, ale nie uważam że kobieta po
wyjściu za mąż powinna zmiac nazwisko, ma wszystkie dokumenty na siebie,
dyplomy, nie jest upośledzona, dlaczego ma się inaczej nazywac, nawet nip czy
pesel zostaje ten sam, zaczyna powoli mnie to wkurzac, bo wszyscy naokoło
wymyślają preteksty dlaczego tak zrobiłam, czy nikt tego nie rozumie, mam już
swoje nazwisko, kobiety dlaczego to robicie,
Obserwuj wątek
    • to_ja24 Re: do pań i panów 09.03.07, 00:35
      Bardzo podoba mi się Twoje spostrzeżenie. MASZ 100% racji!!!. Ale zobacz, na
      całym świecie kobiety przyjmują nazwisko męża, często przenoszą się do jego
      domu (rodziny), ich dzieci noszą nazwisko ojca (a jak to jest/będzie u Was? -
      podwójne - to które pierwsze?). W naszej (europejskiej, północno-amerykańkiej)
      kulturze przynajmniej córki-mężatki zwykle 'ciągną' swoją nową rodzinę w stronę
      swoich rodziców - może to jest jakaś rekompensata?.
      A jak wygląda w Waszym domu 'podział obowiązków'?
      I jeszcze jedno - każdy mężczyzna jest mocno zdziwiony gdy dziewczyna nie chce
      przyjąć jego nazwiska bo tak przecież nakazuje tradycja.
      • waldek1610 Re: do pań i panów 09.03.07, 06:51
        to_ja24 napisała:

> Bardzo podoba mi się Twoje spostrzeżenie. MASZ 100% racji!!!. Ale zobacz, na
        > całym świecie kobiety przyjmują nazwisko męża,

nieprawda, w Koreii i kilku innych krajach azjatyckich kobiety zatrzymuja
        wlasne nazwiska.

• Gość: brum Re: do pań i panów IP: *.chello.pl 09.03.07, 01:00
      Kolejny wątek, w którym robi się problem tam, gdzie go nie ma. Masz
      zagwarantowaną prawnie możliwość dokonania wyboru nazwiska, czy pozostajesz przy
      swoim, czy tez przyjmujesz nazwisko męża. Nazwisko męża, w świetle
      obowiązującego prawa będą nosiły wasze dzieci. Jeśli chcesz, by miały inne niż
      Twoje, bo Ty pozostaniesz przy swoim panieńskim, Twoja sprawa. W czym problem?
      Pytasz: "kobiety, dlaczego to robicie"?
      Bo wybrały taki wariant, bo tak chciały, po prostu, nie doszukuj się podwójnego
      dna...
      • uyu Nie na calym swiecie tak jest 09.03.07, 01:38
        We Francji kobieta figuruje we wszystkich ewidencjach pod rodowym (panienskim
        nazwiskiem). Logiczne, bo mezow mozna miec kilku a rodowe nazwisko jedno.
        Dlatego urodzona jako Kowalska bedzie miala w dokumentach Kowalska zona
        Zielinskiego. Uzywac moze obu nazwisk, bo wszystkie formularze urzedowe to
        przewidzialy. Bardzo praktyczna rzecz! Bardzo :)
        • Gość: piekielnica1 Re: Nie na calym swiecie tak jest IP: 83.168.96.* 09.03.07, 08:03
          > Dlatego urodzona jako Kowalska bedzie miala w dokumentach Kowalska zona
          > Zielinskiego. Uzywac moze obu nazwisk, bo wszystkie formularze urzedowe to
          > przewidzialy. Bardzo praktyczna rzecz! Bardzo :)
          >

A u nas są jeszcze miejsca, gdzie o żonie Michała Kowalskiego mówi się Michałowa
          • uyu Re: Nie na calym swiecie tak jest 09.03.07, 10:06
            piekielnico,
            absurd polega na tym, ze np na zaproszeniach pisza: Mr et Mmme Jean-Pierre
            Kowalski, a imieniu pani zero informacji. Na wielu wspolnych wizytowkach takze.
            Pomimo tego ideologia "swietych portek" tak powszechna w pl jest o wiele mniej
            obecna. Kobiety sa bardziej samodzielne. Jednak wyczytalam we wczorajszej
            prasie, ze co dziesiata francuzka, niezaleznie od srodowiska, dostaje baty, a
            co cztery dni jedna umiera z powodu przemocy malzenskiej!
            Od kilku lat mowi sie bardzo wiele na ten temat. W pl jeszcze nie slyszalam ani
            nie czytalam nic na ten temat. Byc moze temat tabu? Bo jakze w takiej oazie
            szczescia, prawosci, obfitosci i bogobojnosci takie rzeczy!!!
          • des4 Re: Nie na calym swiecie tak jest 09.03.07, 10:08
            Gość portalu: piekielnica1 napisał(a):

> > Dlatego urodzona jako Kowalska bedzie miala w dokumentach Kowalska zona
            > > Zielinskiego. Uzywac moze obu nazwisk, bo wszystkie formularze urzedowe t
            > o
            > > przewidzialy. Bardzo praktyczna rzecz! Bardzo :)
            > >
            >
            > A u nas są jeszcze miejsca, gdzie o żonie Michała Kowalskiego mówi się
            Michałow
            > a

Nie tylko u nas. W krajach anglosaskich jest to powszechne....
      • zyziaczkowo Re: do pań i panów 09.03.07, 15:07
        wcale nie jest tak, ze dzieci beda musialy nosic nazwisko meza jesli chcesz by
        nosily twoje trzeba to zaznaczyc podczas slubu cywilnego, wiec nie jest tak ze
        cos jest narzucone, ja z moim chlopakiem zrobimy tak, ze ja dolacze jego
        nazwisko do swojego a on moje do swojego, bedzie troche dlugie ale trudno,
        przynajmniej bedzie sprawiedliwie i nikt nie bedzie poszkodowany :]
    • Gość: Ela Re: do pań i panów IP: *.ec.kalisz.pl 09.03.07, 07:11
      Masz rację. W razie czego będziesz miała jeden problem z głowy.
    • Gość: ??? Re: do pań i panów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 16:09
      mysle, ze Ty masz z tym wiekszy problem/?/ niz "wszyscy"
    • hymen Re: do pań i panów 09.03.07, 16:16
      Wszyscy widzą świat przy pomocy stereotypów. Nie ma innej możliwości. W kwesti
      nazwiska, twój wybór. Skrzystałaś z jednej z możliwości. Nie ma co się nad tym
      zastanawiać.
      • lilimeye Re: do pań i panów 09.03.07, 16:29
        hymen napisał:

> Wszyscy widzą świat przy pomocy stereotypów. Nie ma innej możliwości.

Jest. Trzeba się zastanawiać jak najczęściej :)

Co do zmiany nazwiska - to, że żona przyjmuje nazwisko męża to kwestia wyłącznie
        tradycji. Prawo pozwala mężowi przyjąć nazwisko żony, żonie zostać przy swoim,
        mężowi przy swoim. Problem powstaje wtedy, gdy ktoś jest nadmiernie przywiązany
        do tradycji i zmusza tę drugą stronę do postępowania wg niej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka