Dodaj do ulubionych

dlaczego Polacy narzekają że im jest źle?

21.04.07, 10:15
jeżeli rzeczywiście jest tak to skąd tyle ludzi w centrach handlowych, skąd
taki boom na mieszkania, skąd średnia pensja ok 3000 zł, skąd jest taki
wzrost konsumpcji który przyspiesza PKB, skąd spadek bezrobocia, a
praktycznie jego likwidacja, bo brakuje nam juz rąk do pracy.
Dlaczego Polak ciągle narzka?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 21.04.07, 11:04
      Ja tam nie narzekam. Nie wiedziałam, że jestem Nigeryjką.
    • Gość: gość bo jest im źle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 11:05
      włóczenie się po centrach handlowych nie jest szczęściem, ani 3000 zł wielką
      kasą, ani mieszkanie szczytem marzeń...
      W Polsce są bardzo złe relacje miedzy-ludzkie, brak szacunku dla granic
      drugiego człowieka, brak oznak ich poprawy, zalew głupoty i chamstwa... czy mam
      wymieniać więcej?
      Życie w nieprzyjaznym, nie szanującym zasad, otoczeniu nie wpływa pozytywnie na
      nastrój. Czysta psychologia.
      • seth.destructor Ot co 21.04.07, 12:27
        Jak przyjezdzam do Polski to mnie uderza wlasnie to ogolnie nieprzyjazne
        otoczenie.

W Polsce są bardzo złe relacje miedzy-ludzkie, brak szacunku dla granic
        > drugiego człowieka, brak oznak ich poprawy, zalew głupoty i chamstwa... czy
        mam
        >
        > wymieniać więcej?
        > Życie w nieprzyjaznym, nie szanującym zasad, otoczeniu nie wpływa pozytywnie
        na
        >
        > nastrój. Czysta psychologia.
        • pocoo Re: Ot co 21.04.07, 12:51
          Pochodzę z bardzo biednej rodziny i nauczyłam się cieszyć z tego co mam.Czasami
          ludzie sprawiali mi przykrość, ale nigdy nie narzekałam.Teraz kiedy mam dużo,
          dużo więcej daję się czasami nabrać tym narzekającym.Ludzie narzekają dlatego
          że chcieliby mieć więcej niż sąsiad.
          • Gość: gość Re: Ot co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 13:44
            Ludzie dzielą się na takich, dla których najważniejsze są osiągnięcia i na
            takich dla których najważniejsze są relacje. Proporcje nie są znane ale tak ca.
            50/50.
            Dla tych dla których osiagnięcia są naważniejsze ten kraj jest nawet i miejscem
            dobrym, pod warunkiem że są młodzi i mają nadzieję. Bo jakby spojrzejli na to
            co udało się osiagnąć przeszłym pokoleniom (wbrew ich równoważnemu wysiłkowi)
            to by zrozumieli że to właśnie te złe relacje międzyludzkie hamują rozwój tego
            kraju. Ludzie ludziom! Społeczeństwo polskie, przez swoich rodaków, traktowane
            jest w sposób bliski temu w jaki traktuje się niewolników lub wroga - rozwój
            jednostki raczej się tu ogranicza. Większośc osiągnięć budowana jest na
            ograniczaniach i krzywdzie ludzkiej.
            Ale może to tylko ja to tak widzę?
            • mahadeva Re: Ot co 21.04.07, 22:41
              dla mnie najwazniejsze sa relacje i niewiele znam takich osob... dlatego coraz
              gorzej sie czuje w zyciu, fajny watek!
      • Gość: NOM Re: bo jest im źle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 19:26
        Jasne Samolot i Ferrari to tez nie jest szczescie....z calym szacunkiem ale
        jeszce 15 lat temu jedłes chleb ze smalcem i podcierales sie w gazety.... Teraz
        koles ma mieszkanie za 400 tys i samochod za 50 i płacze. Kiedys nawet nie
        wiedziałes ze taka kasa istnieje...
        • katrina_bush To całe narzekanie-to pretensjonalna poza. 23.04.07, 20:43
          To całe "polskie" narzekanie - to jedna pusta pretensjonalna poza.
          I tyle.

To bardzo przykre, ale...
          Polacy (w zdecydowanej większości) to dzisiaj chyba jeden z najbardziej pretensjonalnych i
          zmanierowanych narodów Europy.

Pretensje do wszystkich o wszystko, wyrachowane robienie się na wieczną ofiare losu, wieczne
          pretensje do bycia niewiadomo kim, wieczne oczekiwanie na oklaski ze strony innych...

Ach i och...
          • Gość: ;-)) Re: To całe narzekanie-to pretensjonalna poza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 20:48
            Brawo !!!!
        • scibor3 Re: bo jest im źle! 25.04.07, 19:47
          > Jasne Samolot i Ferrari to tez nie jest szczescie....z calym szacunkiem ale
          > jeszce 15 lat temu jedłes chleb ze smalcem i podcierales sie w gazety.... Teraz
          >

Nie jadłem chleba ze smalcem i nie podcierałem się w gazety. Chleb był też lepszy.

> koles ma mieszkanie za 400 tys i samochod za 50 i płacze. Kiedys nawet nie
          > wiedziałes ze taka kasa istnieje...

W sumie fakt. Kilkanaście lat temu nie wiedziałem, że mój dom jest warty ponad 1
          mln zł ale świadomość tego jakoś nie powoduje u mnie orgazmu.

Kiedys nawet nie

Co ty tam wiesz. Kilkanaście lat temu to za pudełko zapałek płaciłem 1000 zł ;-)

A tak na poważnie wystarczy spojrzeć na strony GUS. Ponad 60% społeczeństwa żyje
          poniżej minimum socjalnego.
          • Gość: gość Re: bo jest im źle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 20:15
            ale co go to obchodzi - jemu dobrze! Społeczeństwem bedzie sie przejmował.. Też
            pomysł :-(
    • gosia.badowska Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 21.04.07, 18:20
      bo Polacy to z natury marudy
    • nessie-jp Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 21.04.07, 19:05
      To mają narzekać, że im dobrze? :)))

Poza tym, nie przesadzajmy, jeśli szczytem dobrobytu ma być mieszkanie w
      betonowym bunkrze i prawo zapylania do roboty przez 50 lat, żeby to kredyt na to
      mieszkanko spłacić, to za dobrze nie jest.
    • sibeliuss Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 21.04.07, 19:08
      Inaczej nie mieliby o czym ględzić.
    • clockwork.orange Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 21.04.07, 19:09
      polak narzeka, bo ma to genetycznie zakodowane. sklonnosc do narzekania to
      nasza cecha narodowa.
      a poza tym- narzekamy, bo mamy na co.
      • Gość: gut Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 19:34
        Widze na codzien brak kultury. Kobitka wypacykowana, dumna z siebie, mysli ze
        caly swiat jest jej bo ma Honde na kredyt i super ciuch rzuca mi na maske
        paczke po papierosach i dziwi sie co w tym zlego! Przeciez to normalne. O
        mlodych dziewczynach i chlopakach nawet nie wspominam. Moze 1% wie co to
        kultura.
    • Gość: j Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 19:27

• Gość: NOM Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 19:27
      Jasne Samolot i Ferrari to tez nie jest szczescie....z calym szacunkiem ale
      jeszce 15 lat temu jedłes chleb ze smalcem i podcierales sie w gazety.... Teraz
      koles ma mieszkanie za 400 tys i samochod za 50 i płacze. Kiedys nawet nie
      wiedziałes ze taka kasa istnieje...
      • clockwork.orange Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 21.04.07, 19:34
        pewnie, mozemy sie tez porownac do etiopii albo iranu, od razu bedzie razniej.

> koles ma mieszkanie za 400 tys i samochod za 50 i płacze. Kiedys nawet nie

a ja dalej nie wiem:)
        • Gość: NOS Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 19:39
          Chłopcze tak sie składa ze 2 lata spedziłem w Kampalii (przeczytaj w jakim to
          kraju), znam dobrze Kongo. Zyjesz we wlasnym zascianku, cos przeczytasz w necie
          i myslisz ze jestes taki inteligentny?? Jedz za granice i zobacz jak żyją
          ludzie a nie plec glupot.
          • clockwork.orange Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 21.04.07, 19:49
            a ty przeczytaj sobie co to jest metafora.
            i trzymaj sie tematu.

a poza tym nie jestem chlopcem.
    • funix ...bo wygodnie jest narzekć na INNYCH ;)) 21.04.07, 20:21
    • xxxskinxxx to nie istotne, będą narzekać zawsze 21.04.07, 21:11
      lub jeśli im się wmówi, że mają najlepiej na świecie, co byłoby dobrym
      rozwiązaniem. Wyobraźmy sobie samych szczęśliwy polaków.
    • truten.zenobi bo tak juz ma 21.04.07, 21:41
      > skąd tyle ludzi w centrach handlowych,

bo wielu nie stać na ekskluzywne i markowe produkty

> skąd taki boom na mieszkania
      a ile to się mieszkań oddaje, jaki % młodych ludzi mieszka z rodzicami
      ilu tak naprawde stać na nie, itp...
      mała podaż duży popyt to i cena wysoka ale zeby zaraz boom???

> skąd średnia pensja ok 3000 zł

A jaka jest mediana?

skąd jest taki
      > wzrost konsumpcji który przyspiesza PKB

pewnie ze znacznej inflacji! wiele produktów w ciągu roku podrozało o 10 20%
      tak więc czym że jest wzrost PKB o 6%?

> skąd spadek bezrobocia
      a spadek bezrobocia wynika z wzrostu zatrudnienia czy z tego ze każdy co
      cokolwiek potrafi wyjeżdza?

> brakuje nam juz rąk do pracy
      rąk do pracy ci u nas dostatek ale brakuje trochę głów czyli fachowców

> Dlaczego Polak ciągle narzka?
      bo tak juz ma, ale prawdą jest tez iż wielu niewiele zyskało na zmianach 89,
      borykamy się z wieloma problemami: bezrobocie, niskie płace, brak perspektyw na
      mieszkanie itp. itd. biurokracja rośnie a politycy i władza zajmuje się głównie
      lustracja aborcją i robieniem dobrze urzędnikom KK
      to z czego się cieszyć jak mam byc dumny z tego że jestem polakiem jak nami
      rzadzi koalicja dewot, faszystów i populistów...
      • Gość: wytrawny Re: bo tak juz ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 22:08
        Niewielu? Człowieku co Ty piszesz!! Wyjdz na ulice, prawie kazda rodzina ma
        samochod i to czesto drogi, kilkanascie lat temu maluch to byl szczyt luksusy
        nie osiagalny. Na przedmiesciach jeden wielki palc budowy! Moze to jeszcze nie
        zachod ale przepasc w stosunku do 89 i wczesniej.
        • markus.kembi Re: bo tak juz ma 21.04.07, 22:42
          Samochodów jest coraz więcej, ale poza tym trudno powiedzieć, że jest aż tak
          dobrze jak na zachodzie UE. Jest po prostu trochę lepiej niż 18 lat temu.

W moim mieście nie tylko nie ma "placu budowy", ale nawet brakuje pieniędzy na
          wyburzenie studwudziestoletnich, zagrożonych zawaleniem kamienic. Buduje się
          tylko kościoły, tylko ostatnio dla odmiany wymyślili coś innego - centrum Jana
          Pawła II. Brakuje obwodnicy, tiry jeżdżą przez środek miasta, a przecież drugiej
          doliny rozpusty w pobliżu nie ma.

Co do statystyk - jestem bezrobotny bez prawa do zasiłku i wisi mi czy
          statystyki odnotowały wzrost płac czy nie, nie obchodzi mnie też jaka jest stopa
          bezrobocia, ważne jest dla mnie tylko do której części - zatrudnionej czy nie -
          ja zostałem zaliczony.
          • pocoo Re: bo tak juz ma 21.04.07, 23:18
            Narzeka też ten, kto czeka na mannę z nieba.Jeżeli w Twoim regionie jest
            biednie i nic się nie dzieje , to jedż na drugi kraniec Polski, tam gdzie
            dostaniesz pracę.Na Kaszubach poza miastami nie ma starych domów.
            • markus.kembi Re: bo tak juz ma 21.04.07, 23:46
              Ja akurat nie potrafiłbym wysiąść na dworcu nie wiedząc dokąd iść, gdzie
              przenocować, gdzie szukać zatrudnienia. Ale niektórzy wiem, że tak potrafią i te
              osoby szukają szczęścia na pewno nie na Kaszubach tylko raczej w innych,
              bogatszych krajach. Mam znajomych, którzy jeżdżą co roku na 2-3 miesiące do
              Norwegii i chodzą od wioski do wioski pytając (na migi chyba) o pracę przy
              jakimś rąbaniu drewna czy pakowaniu siana. Ale ja nie mam tyle energii co
              kiedyś, dla mnie już 100 km to podróż długa i męcząca. Poza tym taka praca to
              dla mnie żadne rozwiązanie, szukam stabilizacji i umowy o pracę a nie jakichś
              robót sezonowych, pracy dla samej pracy - z głodu nie zdycham, z tego co mi
              zostało jeszcze parę tygodni, może nawet miesięcy mogę przeżyć.
              • Gość: pocoo Re: bo tak juz ma IP: *.tvteletronik.pl 22.04.07, 00:42
                I znów to samo.Czy od narzekania będziesz miał lepiej? Kto ma Ci dać? Piszesz o
                skrajnościach, których ja nie biorę pod uwagę.Ciągle słyszę ,że "mi się to nie
                opłaca".Lepiej narzekać, tylko po co?
                • Gość: jdbad Re: bo tak juz ma IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 22.04.07, 07:09
                  Bo Polska to kraj ' mlekiem i miodem płynący'.
            • truten.zenobi Re: bo tak juz ma 23.04.07, 16:02
              problem z pojechaniem w nieznane jest taki iz
              1. trzeba mieć na to kasę
              2. trzeba miec przynajmniej nadzieję że szybko znajdzie się prace która pozwoli
              na opłacenie jakiegos mieszkanka, wyżywienie itp.
              szansa na znalezienie pracy za 900 brutto jest, ale koszt wynajecia kawalerki
              to często ponad 700 zł koszt zakupu mieszkania to 4 tys za m2
              3. część ludzi ma rodziny i co wtedy? nie wiem czy zdecydował bym się na
              jakąkolwiek zmianę jeśli dziecku nie zapewniłbym dziecku od samego początku
              przynajmniej takich samych warunków...

więc z prostej matematyki wynika że zwykle to się w polsce nie opłaca...
              jak juz miałbym ponosić jakies rtyzyko to wyjechałbym na zachód
        • truten.zenobi Re: bo tak juz ma 23.04.07, 15:48
          ile z tych samochodów zostało kupione jako nowy? ile jak o roczniak? odliczając
          zakupy firmowe czy to da chociaz 5%?

ilu młodych ludzi stać na to by samodzielnie sobie kupić przynajmniej kawalerkę?

nie twierdzę że część ludzi min. ja ma dużo lepiej niżby miała w PRL ale też
          wielu zyskało albo nic albo niewiele...

i następna sprawa pewnie wielu zdaje sobie spawę ze zmarnowanej szansy jaką
          miliśmy w 89. zdaję sobie sprawę z tego że nasz poziom zycia mógłby byc nawet
          lepszy niz w czechach a jesteśmy trochę przed Rumunią i Bułgarią. To nie jest
          powód do dumy
          • pocoo Re: bo tak juz ma 24.04.07, 10:50
            truten.zenobi napisał:

> ilu młodych ludzi stać na to by samodzielnie sobie kupić przynajmniej
            kawalerkę

Ja Ci gwarantuję, że w Zachodniej Europie młodych ludzi nie stać na to aby
            kupić sobie chociaż 1/4 kawalerki.
            • truten.zenobi Re: bo tak juz ma 25.04.07, 08:13
              > Ja Ci gwarantuję
              a ile jest warta Twoja gwarancja? bo tak się składa że nie siedze cały czas w
              swoim zaścianku, mam też rodzinę w paru miejscach na świecie i wiem jak to
              wygląda.

np. znajomi w niemczech młodsi ode mnie mieszkają w domku ok 120m2 wynajmują bo
              posiadając własną nieruchomosc wrazie czego tracili by prawo do socjali ale to
              nie oznacza że ich nie stać. przy czym nie są to jakiejś wysokiej klasy
              specjaliśi ot zwykła sekretarka i robotnik.
              Jak rozmawialiśmy by kuić sobie domek by musieli wziąźć kredyt na max 10 lat
              (jest to realne, na więcej by niechcieli i uważali by to za głupotę) ja mając
              nienajgorszą pracę w polsce musiał bym brać kredyt na min 30 lat!!!
              oni by brali kredyt na około 100m2 ja na ok 60m2

faktem natomiast jest iż nowe nieruchomosci kosztują tam podobnie jak u nas
              ale... już "z drugiej ręki" bywają dużo, dużo tańsze.
              u nas róznica w cenie w zasadzie jest niewielka
    • Gość: gościa bo jest wiele powodów do narzekań! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 11:07
      A tym wszystkim którzy na siłę chcą zobaczyć ten kraj jako normalny serdecznie
      współczuję - przebudzenie będzie bardzo bolesne!!!
      • dota110 Re: bo jest wiele powodów do narzekań! 22.04.07, 23:45
        KOMUNO WROC to by byla zajawka dla dla wszystkich nieszczesliwych daje im 3
        miesiace zyca w wspanialej naszej komunie.ciekawe ? pewnie by nie chcieli z
        tamtad wracac tak bylo dobrze wszyscy po rowno,czyli gowno i mundurki w
        szkolach (eleganckie styloniki). zabrac im to co maja dzieki sobie a dac to co
        komuna dawala np.wczasy raz w roku za darmoche to byl szczyt euforii no i te
        maluch na przedplaty to bylo zycie ,nawet mozna bylo wejc nie do swojego
        mieszkania przez pomylke i by czlowiek nie skapowal sie ,wszedzie to
        samo.pozdrawiam
        • Gość: uf Do dota110 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 23:57
          Żałosnaś
          • Gość: dota110 Re: Do dota110 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 00:30
            oj bido bido placz
    • Gość: volny polska choroba narodowa IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 23.04.07, 05:51
      im gorzej tym lepiej sie czuja, ze mieli racje,
      a ze to boli to nie wazne.
      wazna jest ta racja !!!!!!!!!
      to chore, ale prawdziwe.

www.rzeczy-do-przemyslenia-jeszcze-raz.info/
    • jszhc Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? 23.04.07, 16:18
      Tez sie temu dziwie:). Ale to jest tak, moi rodzice praktycznie co sobote sa w
      Centrum Handlowym...ale po to zeby zrobic wieksze zakupy na caly tydzien
      (napoje, ser, szynka, jogurty, batoniki itd.;p).....nie ida tam na kawke na
      pasazu, nie ida na zakupy od tak sobie i wydaja 2000zl na nowa pralke, bo sie
      mamie kolor spodobal;p....a potem wracaja do domu i przed tv sacza drinka. Tak
      czy siak jesc i pic cos trzeba, wiec do sklepu isc musza.
      • Gość: bajka Re: dlaczego Polacy narzekają że im jest źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 16:47
        Te 3000 sredniej pensji to oczywiscie brutto. Wlasnie przejrzalam swoje stare
        pity i stwierdzilam, ze co roku mam wiekszy roczny zarobek o ok. 150zl.
        Sukces!!! Mam 50 lat i nie wyobrazam sobie, ze moglabym zostawic dom i rodzine
        i wyjechac gdzies, gdzie byc moze mialabym lepiej. Oczywiscie musialabym jechac
        w ciemno. Na pewno nie odwaze sie na takie ryzyko, bo nie mam juz najlepszego
        zdrowia, ani energii. Na codzien niewiele narzekam, ale bardzo mnie meczy
        ciagle myslenie, za co w tym miesiacu nie zaplacic, zeby starczylo do nastepnej
        wyplaty. Moim marzeniem jest emerytura, czyli pewne pieniadze i mozliwosc
        zajecia sie tym co lubie, na co wciaz brakuje mi czasu.
    • Gość: gość Do tych wszystkich co usiłują żyć w zaprzeczeniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 12:42
      BO W POLSCE JEST ŹLE !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka