Dodaj do ulubionych

PIS przekształca się w samoobronę2

08.09.07, 23:42
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4471496.html
Premier wezwał w sobotę w Wierzchosławicach do odrzucenia idei
liberalizmu, która pociąga za sobą "konkretny zamach" na interesy
wsi i chce sięgnąć do "kieszeni rolników".

[..]ciągłe narzekanie, że polska wieś ma za dużo, że za dużo jej się
daje Otóż nie, daje jej się bardzo mało".

nawet nie chce mi się dyskutowac z tymi bzdurami ale zauważam taki
prosty fakt że "premier" przejął retorykę lepera
czyzby taki był faktyczny cel upupienia szefa SO - przejęcie jego
elektoratu?

mówią że polityk jest karykaturą swoich wyborców...
gratuluje panu kwaczyńskiemu nowego elektoratu - mam nadzieje że
osiągnie wynik co najwyżej zbliżony do wyników so ];>
Obserwuj wątek
    • Gość: Peter Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.07, 00:04
      nie obrazaj samoobrone ,nigdy nie straszyli ze "szatani"chca zabrac:
      >Ziemie Zachodnie itd<
      rok 39 pozdrawia
      • Gość: Gosc987 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.pools.arcor-ip.net 09.09.07, 01:19
        Kaczynscy przywoluja i powoluja sie tylko na szatanow.

Ktore media dzis zaklikujesz tam pelno o Polsce i nowych wyborach.
        Czytalem hiszpanskie, francuskie, szwajcarskie, austriackie, angielskie zadne z
        nich nie wypowiadaja sie pochlebnie a raczej bardzo, bardzo ujemnie o braciach
        blizniakach jak i ich ukladzie nad ukladami.
        Niektorzy dzienikarze nazywaja obecne rzady w Polsce rezimem, chyba to mowi cos
        juz za siebie.

A co gorsze zaczynaja znowu blizniacy z pania fotyga porzadnie bruzdzic z
        glupimy sprawami w Unii, ciekawe jak dlugo czlonkowie Unii beda mieli dla nich
        jeszcze cierpliwosc? Juz raz doprowadzili do punktu gdzie znalezli sie na
        krawedzi jak widac nic z tego sie nie nauczyli. Sarkozy tym razem nie bedzie
        chcial drugi raz przyjsc niepoprawnym nieukom z pomoca.
      • truten.zenobi jak bardzo się myliłem 10.09.07, 12:44
        kiedyś myślałem że zchn/lpr i samoobrona to dno absolutne...
        jak bardzo się myliłem...
    • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 13:03
      A co ciebie właściwie tak strasznie dziwi?
      Pomysl przez chwilę, myslenie nie boli;)
      Jeśli jesteś chłopem z rocznym dochodem z 3 ha ziemi wynoszącym 3
      tys i płacącym z tej gigantycznej sumy 2 tys na krus (za siebie i
      żonę) oraz 300 podatku, czyli w sumie oddającym państwu ok. 80%
      dochodu to na kogo zagłosujesz:
      Odpowiedź A - na poltyka twierdzącego, ze wieś jest bogata a chłopi
      powinni płacić więcej (czyli ile - myśli chłop - skoro 80% to mało
      jego zdaniem?)
      Odpowiedź B - głosujesz na polityka twierdzącego że wieś płaci i tak
      więcej niż miasto i że należy jej się większa pomoc?

Tylko nie filozofuj za dużo, po prostu odpowiedz na kogo byś bedąc
      takim chłopem zagłosował...
      • piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 10.09.07, 13:13
        jeżeli jesteś chłopem z 3ha ziemi i masz 3 tys. rocznego dochodu, to
        znaczy, że nic nie robisz. Ja, gdybym nic nie robił, nie miałbym za
        co żyć, Ty możesz sobie nic nie robić, bo masz swojego premiera,
        który "bogatemu" zabierze a da Tobie. Po prostu, Polska jest krajem,
        w którym nobilituje się nieróbstwo i zacofanie. Oczywiście, 30%
        społeczeństwa to się podoba. Zobaczymy, czy bedzie im sie dalej
        podobać, gdy wszyscy dojeni przez owe 30%, wyjadą.
        • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 13:37
          piwi77 napisał:

> jeżeli jesteś chłopem z 3ha ziemi i masz 3 tys. rocznego dochodu,

Nie potrafisz dyskutować bez ataków personalnych? Nigdzie nie
          napisałem, ze mam 3 ha ani nawet że jestem rolnikiem.

to
          > znaczy, że nic nie robisz.

Nie. To znaczy tylko tyle, ze ten człowiek wyciąga ze swojego
          gospodarstwa tyle ile się da, więcej wyciagnąc się po prostu nie da,
          nie ma kasy by kupic więcej ziemi a w jego okolicy nie ma dla niego
          innej pracy. Jest więc praktycznie bezrobotnym a od miejskich
          bezrobotnych różni się tylko tym, ze on płaci podatki i składki
          ubezpieczeniowe a oni dostają zasiłki i nic nie płacą.

Ja, gdybym nic nie robił, nie miałbym za
          > co żyć,

Wtedy robiłbyś to samo co robi taki chłop - dorabiał na czarno,
          posyłał dzieci do lasu po grzyby i jagody i chuchał na dziadka
          emeryta oby zył jak najdłuzej, on i jego emerytura. A jeśli nadal ci
          się wydaje, ze jesteś poszkodowany przez los to nic łatwiejszego jak
          kupić te 3 ha i rozwalajacą się chałupę, zrezygnować z miejskiej
          posadki i zakosztować rajskiego zycia na wsi.

> Ty możesz sobie nic nie robić, bo masz swojego premiera,

A który to ten mój premier? Apacze apacze a nic nie widze;)

> który "bogatemu" zabierze a da Tobie.

Jak się tak czyta takie bzdety to człowiek mógłby pomysleć, że chłop
          zyje z jakiś zasiłków. Coś ci się misiu pomyliło - z zasiłków to
          zyje się w mieście. Ja sobie nie przypominam zebym kiedyś widział
          jak na wsi jakieś zasiłki rozdają. A w mieście i owszem, za jakies
          30 mld rocznie tego będzie.

Po prostu, Polska jest krajem,
          > w którym nobilituje się nieróbstwo i zacofanie. Oczywiście, 30%
          > społeczeństwa to się podoba. Zobaczymy, czy bedzie im sie dalej
          > podobać, gdy wszyscy dojeni przez owe 30%, wyjadą.

Po co wyjeżdżać? Przeprowadźcie się na wieś, tam przeciez jest tak
          dobrze...

• piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 10.09.07, 14:09
            Nie jesteś chłopem, a nie widziałeś, żeby na wsi zasiłki rozdawali,
            to kim ty jesteś, wiejskim plebanem?
            A narzekający chłop, z 3 ha ziemi, któremu sie należy, to start
            jakiego ja nie miałem, bo zaczynałem od zera, 10zł od nikogo nie
            dostałem. Więc niech chłop wytrze łezkę, sprzeda 3 ha i też tak
            zacznie, ale wtedy i tak nie bedzie od zera, bo od tego za ile owe 3
            ha sprzedał.
            • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 14:33
              > Nie jesteś chłopem, a nie widziałeś, żeby na wsi zasiłki
              rozdawali,
              > to kim ty jesteś, wiejskim plebanem?

Masz powazne kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Nigdzie nie
              pisałem, ze nie jestem rolnikiem...

> A narzekający chłop, z 3 ha ziemi, któremu sie należy, to start
              > jakiego ja nie miałem, bo zaczynałem od zera, 10zł od nikogo nie
              > dostałem.

Dostałes znacznie więcej bo darmowe wykształcenie - ufundowane takze
              za pieniądze tego chłopa, bo budżet to głównie VAT a chłop VAT
              półaci jak każdy. A chłop te swoje 3 ha dostał nie od ciebie tylko
              od swoich rodziców albo dziadków, więc o co ci chodzi?

Więc niech chłop wytrze łezkę, sprzeda 3 ha i też tak
              > zacznie,

Coraz głupiej gadasz, az szkoda mi czasu na popierdołki. Za sprzedaż
              tych swoich 3 ha to chłop moze sobie kupić co najwyzej kawałek
              korytarza w miejskim mieszkaniu. Ty jakies przytulne mieszkanie w
              mieście u mamy i taty miałes, jak sądzę? I zapewne było ono
              komunalne albo spółdzielcze, czyli jakby nie patrzec prezent od
              państwa. I to prezent za pieniądze chłopów którzy w tym czasie byli
              okradani poprzez przymusowe deputaty zywności.

• piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 10.09.07, 14:46
                To prawda, otrzymałem wykształcenie, ale nie ma powodu, żebym teraz
                współczuł chłopu, który wtedy wolał stukać się na moje chodzenie do
                szkoły w czoło, niż samemu też skorzystać.
                Słabiutko rozumiesz co piszę, niczego chłopu nie zazdroszczę, na
                pewno nie tych jego 3 ha od rodziców, dzisiaj za gotówkę mógłbym
                kupić sobie wielokrotność tych jego hektarów i na pewno w lepszej
                okolicy, pisałem, że zaczynając poniżej statusu owego chłopa, nie
                ograniczyłem sie tylko wyciągania ręki, ale wziąłem się do pracy.
                Czy proponujac to samo małorolnemu żądam za wiele? Że nic innego nie
                umie? To moja wina?
                • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 21:59
                  > Słabiutko rozumiesz co piszę,

Załóżmy nawet, że ja ciebie rozumiem słabiutko - niestety ty mnie
                  nie rozumiesz wcale. Powtarzasz tylko wytarte slogany a do faktów
                  nie potrafisz się odnieść. Ofiary propagandy generalnie budzą moją
                  litość, ale tobie nie odpuszcze tak łatwo bo twoje aroganckie
                  samozadowolenie na to nie zasługuje.
                  No więc wróćmy do faktów. Bredzisz coś cały czas o tym jak to
                  rzekomo ty coś rolnikowi dajesz. Fakty natomiast są takie, że ten
                  rolnk oddaje państwu znacznie większy procent swojego dochodu niz
                  ty - pisałem o tym na konkretnym przykładzie w pierwszym poście.
                  Czego więc tak konkretnie ty od niego chcesz? Ma oddać 150, a może
                  200% dochodu żebyś był zadowolony? A mozna wiedzieć na jakiej
                  podstawie on miałby to zrobić? (pomijam juz JAK miałby to zrobic, bo
                  ty od razu chwyciłbys się tego niczym tonacy brzytwy i zaczął coś
                  bredzić o tym, ze musi bo ciebie to nic nie obchodzi jak, pierdu
                  pierdu)
                  Ale wyjasnij mi tylko NA JAKIEJ PODSTAWIE PRAWNEJ własnie rolnicy
                  mają być opodatkowani najwyżej ze wszystkich grup zawodowych?
                  Bo agitatorzy z Wyborczej tak wmówili tobie i innym podatnym na
                  propagandę? A samodzielnie pomyslec się nie da, chocby za to
                  wykształcenie które za czyjes, także rolnicze, pieniądze dostałeś?
                  • piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 10.09.07, 22:15
                    Nigdzie nie napisałem, ze coś rolnikowi daję, co najwyzej przykład,
                    ale to jasne, ze nie skorzysta. Nigdzie tez nie wyraziłem zyczenia,
                    że rolnik ma wiecej płacić. Prawdopodobnie pomyliłeś w roztargnieniu
                    posty.
                    • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 11:36
                      Wyglada na to, ze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem nie tylko
                      cudzych, ale nawet własnych postów...
                      Należałoby teraz zapytać co miałeś w takim razie na mysli pisząc
                      o "dojeniu" jednych przez drugicgh (w domysle: rolnicy doją takich
                      jak ty) i jak to się ma do tej ostatniej deklaracji że bynajmniej
                      nie uważasz by rolnicy powinni więcej płacić...
                      Ale dobra, leżącego się nie kopie. Dziekuje za rozmowę.
                      • piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 11.09.07, 12:25
                        Nie dziękuj, nie ma za co. Ja nie żądam, żeby więcej płacili,
                        jedynie żeby schowali wyciągniętą łapę. A to dwie różne sprawy. A z
                        liczeniem u rolników jest krucho, więc jasne, że sie nie dogadamy,
                        dla rolnika wszystko jest podatkiem, nawet koszty prowadzenia
                        gospodarstwa. Zresztą całą Twoja wypowiedź oparta jest na kłamstwie,
                        którego z braku umiejetności liczenia nie możesz dostrzegać.
                        Podałeś, w pierwszym przykładzie, że rolnik osiagający przychód 3000
                        zł, płaci 2300 zł krusu i podatku. Czyli co? Za 700 zł żyje cały rok
                        z rodziną, dziennie 2 złote? W tym jeszce musi opłacić prąd, wodę i
                        może coś jeszcze? I kto ma w to uwierzyć? Wiesz tak się składa, że
                        ludzie spoza skansenu zwanego rolnictwem trochę umieja liczyć...
                        • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:46
                          Zresztą całą Twoja wypowiedź oparta jest na kłamstwie,
                          > którego z braku umiejetności liczenia nie możesz dostrzegać.

Gratuluję, własnie udowodniłes, ze jednak skończyłeś przynajmniej 5
                          klasę podstawówki - bo wykazałes się znajomością podstaw arytmetyki.
                          Niestety, nie wystarczy umieć liczyć, trzeba jeszcze umieć myśleć. W
                          której klasie uczyli myslenia w twojej szkole? Niewazne, i tak byłeś
                          wtedy na wagarach.
                          Do rzeczy. Liczby które podałem to fakty których prawdziwość łatwo
                          sprawdzić - jest GUS z danymi o sredniej wielkości gospodarstw, są
                          portale rolnicze informujące o dochodowości z poszczególnych upraw,
                          wreszcie sam KRUS ma stronkę na której mozna sprawdzić ile wynosi
                          składka. Te dane sa niepodważalne - podobnie jak twoja ignorancja w
                          kwestii realiów życia na wsi. A jak ci ludzie zyją? Normalnie.
                          Przede wszystkim w prawie kazdym gospodarstwie jest jakiś emeryt-
                          bogacz dysponujący kolosalna sumą prawie 600 zł miesięcznie. Dzieci
                          zbierają jagody i grzyby, dorosli dorabiają sobie na czarno na różne
                          sposoby. Zupełnie jak biedni w miastach którzy zbierają butelki po
                          śmietnikach i pracują dorywczo. Biedota wiejska tylko tym się rózni
                          od biedoty miejskiej, ze jest praktycznie samowystarczalna i do
                          nikogo łapy o pomoc nie wyciąga. Oczywiście wszystkie te wyliczenia
                          dotyczą tylko ludzi utrzymujacyh się wyłącznie z ziemi i mających
                          tej ziemi mało. Zdecydowana większość ludzi mieszkających na wsi
                          uprawia co prawda ziemię, ale głowny dochód zdobywa poza rolnictwem -
                          płacąc oczywiście normalny zus i pit więc nie o nich ta rozmowa.
                          Twoja ignorancja w kwestii zyciowych realiów powala, więc wolę takie
                          sprawy doprecyzować - na wsi mieszka przeciez ok. 15 mln ludzi a w
                          krusie jest ich tylko 1,5 mln czyli 10%. I to tylko o nich
                          rozmawiamy.

• piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 11.09.07, 15:37
                            Roztaczasz katastrofalny obraz życia na wsi, ale się nie ulituję,
                            takie są realia, że jak brakuje, trzeba się wziąć do roboty, ja też
                            inaczej nie robię, nie rozumiem dlaczego rolników miałaby ta reguła
                            nie dotyczyć.
                            • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 17:18
                              > Roztaczasz katastrofalny obraz życia na wsi, ale się nie ulituję,
                              > takie są realia, że jak brakuje, trzeba się wziąć do roboty, ja
                              też
                              > inaczej nie robię, nie rozumiem dlaczego rolników miałaby ta
                              reguła
                              > nie dotyczyć.

Dalej niczego nie rozumiesz. Ciągle ci się wydaje, że rolnicy
                              dostają coś czego nie dostają inni. Ja ci przedstawiam fakty - ty
                              jedziesz wyuczoną lekcją i nie zauważasz, ze do tej lekcji fakty
                              zupełnie nie pasują. A ja ci żadnej katastroficznej wizji nie
                              przedstawiam, bo wies sie wcale aż tak bardzo od miasta nie różni.
                              Większość ludzi na wsi pracuje, płaci zus i pit. Nieliczni żyją
                              tylko z ziemi i to właśnie oni tworzą wiejską biedotę. Dlaczego to
                              akurat oni tak ci przeszkadzają a nie biedota miejska - duzo
                              bardziej żarłoczna i hojniej przez państwo dotowana, w dodatku
                              liczniejsza?
                              • piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 11.09.07, 17:28
                                Nie zaczynaj teraz, że mi ktoś przeszkadza, nikt mi nie przeszkadza.
                                To Ty zacząłeś się użalać nad losem polskiego chłopa, którego
                                jedynie PiS może uratować. Skończmy juz to, głosujcie na PiS, to
                                jest dokładnie ta partia, która da chłopom po nosie, na ich własne
                                życzenie, tylko tego jeszcze nie wiedzą. A jak dostaną, będą jeszcze
                                bardziej wygrażać wstrętnym liberałom i szukać jeszcze większych
                                populistów. Chłopom pomóc sie nie da.
                                • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 17:39
                                  A jakis chłop cię prosił o pomoc? Z tymi co chcą pomagac to zawsze
                                  największy kłopot. Zajmij się własnymi problemami i przestań się
                                  użalać jaki to jesteś biedny i jak chłopom jest dobrze twoim kosztem.
                                  Wieś pomalutku zaczyna się zmieniać, starzy wymierają, młodzi
                                  emigrują, zostają wykształceni rolnicy, gospodarstwa stają się
                                  wieksze - jak nikt nie będzie przeszkadzał to, z pomoca unijną, za
                                  kilkadziesiąt lat nawet przy tych zaniżonych cenach zywności jakoś
                                  wieś wyjdzie na swoje.
                                  Tylko niech nam nikt już więcej nie pomaga, bardzo proszę;)
                                  • piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 11.09.07, 18:29
                                    Gdyby tak jeszcze chłopi zamówili sobie wywóz śmieci i przestali
                                    wyrzucać je na moją działkę. Ciągle muszę płacic za wywóz.
                                    • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:26
                                      Ty jakiś dziwny jesteś. Widzisz jak chłop podjeżdża i wywala śmieci
                                      na twojej ziemi i nic nie robisz? No bo przeciez musisz to za każdym
                                      razem widzieć, jakbyś nie widział to skąd byś wiedział, że to
                                      chłop... Więc widzisz i nic nie mówisz. No to ten chłop pewno mysli,
                                      ze ty lubisz jego śmieci. Może nawet prześle ci za nie rachunek, kto
                                      wie;)
          • piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 10.09.07, 14:13
            Gość portalu: massa napisał(a):

> piwi77 napisał:
            >
            > > jeżeli jesteś chłopem z 3ha ziemi i masz 3 tys. rocznego
            dochodu,
            >
            >
            > Nie potrafisz dyskutować bez ataków personalnych? Nigdzie nie
            > napisałem, ze mam 3 ha ani nawet że jestem rolnikiem.

Nazwanie kogoś chłopem, to już jest atak personalny, ale się
            porobiło...
            • Gość: massa Re: PIS przekształca się w samoobronę2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 14:37
              > Nazwanie kogoś chłopem, to już jest atak personalny, ale się
              > porobiło...

Oczywiście że tak. Wyciąganie personaliów w dyskusji merytorycznej
              zawsze jest traktowane jako atak personalny. Dowiedz się czegoś na
              temat róznicy między "ad argumentam" i "ad personam", będzie ci
              łatwiej dyskutować.
              • piwi77 Re: PIS przekształca się w samoobronę2 10.09.07, 14:48
                To nie miał być atak personalny, pisałeś tak sugestywnie, jakbyś sam
                był chłopem, skąd mogę wiedzieć kim jesteś. A meritum znajdziesz
                powyżej.
      • truten.zenobi a co to ma do rzeczy??? 10.09.07, 14:02
        ja komentuję zachowanie pisu a nie słuszność bądź nie rozwiązań w
        ubezpieczeniach społecznych...
        • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 14:38
          A co złego w takim razie w zachowaniu pisu - przyjmujac ze wiadome
          rozwiązania społeczne są słuszne?
          • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 10.09.07, 14:50
            Stop! Wygodne dla jednej grupy, to jeszcze nie społecznie słuszne.
            • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 22:04
              > Stop! Wygodne dla jednej grupy, to jeszcze nie społecznie słuszne.

Nie lubie posługiwac się kategoriami marksistowskimi. Społeczna
              sprawiedliwość g... mnie interesuje. Wiem natomiast jakie
              rozwiązania sa korzystne dla budżetu a jakie nie. I śmieszą mnie
              ludzie którzy tak łatwo dali sobie wmówić, że likwidacja krusu i
              przejście rolników z podatku ryczałtowego (jaki ma wiele innych grup
              zawodowych i jakoś to nikomu nie przeszkadza!) na pit spowwoduje
              jakiekolwiek zyski dla budżetu czyli dla podatników.
              • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 09:12

> Społeczna sprawiedliwość g... mnie interesuje.

Egoizm Waszej grupy społecznej jest powszechnie znany, dlatego
                niepotrzebnie go podkreślasz. Ale przynajmniej rozumiesz, skąd
                bierze się brak sympatii nierolników do rolników.
                • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 11:38
                  Jaki egoizm? Przecież dopiero co napisałeś, że nie uważasz byś
                  cokolwiek dawał rolnikom, nie uważasz także by oni powinni płacić
                  wyższe podatki...
                  O jakim egoizmie w takim razie mówisz?
                  • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 12:26
                    O podatkach długo nie będzie mowy. Najpierw trzeba zmniejszyć
                    transfery płynące na wieś.
                    • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:56
                      > O podatkach długo nie będzie mowy. Najpierw trzeba zmniejszyć
                      > transfery płynące na wieś.

No co ty nie powiesz. A może byśmy tak porozmawiali raczej o
                      transferach ze wsi do miasta? Ja np mam trójke rodzeństwa. Wszyscy
                      mieszkamy na wsi, wszyscy posiadamy ziemię i uprawiamy ją - i
                      wszyscy poza jedną osobą pracujemy także poza rolnictwem i płacimy
                      jedne z najwyzszych stawek zus i wysokie podatki dochodowe... Nasze
                      pieniądze zasilaja waszych miejskich darmozjadów i 40-letnich
                      emerytów których sobie z własnej głupoty zafundowaliście. A nasz
                      dziadek dostaje gó...nianą emeryturę z krus i jeszcze różni forumowi
                      durnie mu ją wypominają.
                      Jak chcesz mówić o transferach miasto-wieś, to mów o wszystkich
                      transferach a nie tylko o tych które tobie pasują.
                      • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 15:32
                        Tylko dochody z rolnictwa są objete ulgamy, jeżeli macie dochody
                        poza rolnictwem, musicie płacić podatki i ubezpieczenia jak my
                        wszyscy. Więc nie rozumiem skargi. Nie może być tak, że tak samo
                        zatrudnieni, np jako kierowcy, płacą różne obciążenia, bo jedni
                        uprawiają jeszcze ziemie a inni nie. Żądanie ulg także z pracy poza
                        rolnictwem to już rozwydrzenie.
                        • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 17:22
                          Co ty pieprzysz człowieku, ze tak kulturalnie spytam (bo juz ręce
                          opadają jak się ciebie czyta)
                          Gdzie ty tu widzisz jakąś skargę, kto żąda ulg??? Czy ty nie
                          potrafisz mysleć dalej niz jeden post do tyłu i nie rozumiesz że to
                          co napisałem to była tylko i wyłącznie odpowiedź na twoje rewelacje
                          odnośnie transferów z miasta na wieś?
                          Więc ja ci przedstawiłem jak wyglądają transfery ze wsi do miasta.
                          masz coś na ten temat do powiedzenia? Pewno nie;)
                          • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 17:31
                            A nie napisałeś -

"pracujemy także poza rolnictwem i płacimy
                            jedne z najwyzszych stawek zus i wysokie podatki dochodowe"?

Stawki ZUS sa jednakowe dla wszystkich pracujacych poza rolnictwem,
                            więc pisanie, jedne z najwyższych, brzmi jak skarga. Oparta na
                            nieprawdzie, bo powtarzam, składki są jednakowe.
                            • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:34
                              > Stawki ZUS sa jednakowe dla wszystkich pracujacych poza
                              rolnictwem,

Nie, nie sa jednakowe. Przy takim samym dochodzie przedsiebiorca
                              zapłaci 800 a dobrze zarabiajacy etatowiec nawet 2000. A więc stawka
                              równa nie jest, o kwocie nie wspominajac - kasjerka pracujaca na pół
                              etatu płaci podobny zus jak rolnik na krusie, czyli płaci bardzo
                              mało. Dziwne, ze to ci jakoś nie przeszkadza - tylko rolnicy ci solą
                              w oku. Inne grupy zawodowe płacące podatek zryczałtowany zamiast
                              pitu tez są ci najwyraźniej obojętne i tylko na rolników wydziwiasz.
                              Ale to pewne zemsta za te śmieci co ci je ponoc wywalają;)))
          • truten.zenobi Re: a co to ma do rzeczy??? 10.09.07, 15:01
            nie rozumiesz! i nie zakładaj nic na wyrost!(bo nawet nie chce mi się dyskutować
            na temat tych bzdur co oni klepią - udowadnianie prostych praw ekonomii to nie
            poziom dyskusji na jaki mam w tej chwili ochotę)
            jeśli interesuje Cię dyskusja na temat tych rozwiązań to przyłącz się do innych
            dyskusji których jest parę po tym wystąpieniu.

zauważyłem jedynie że pis przejął retorykę samoobrony i chciałem się podzielić
            tym spostrzeżeniem.
            2 lata temu myślałem że pis to partia narodowo socjalistyczna, teraz widzę że
            jest to partia neostalinowców, i populistów posługujących się retoryką skrajnej
            lewicy

a więc jak uważasz czy zniszczenie samoobrony to z dawna zaplanowane działanie
            czy może tak wyszło a obecna retoryka to próba zagospodarowania elektoratu jaki
            "przypadkowo" został po SO?
            • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 10.09.07, 15:05
              W PiSie nic nie jest planowane. Wycelowali sobie 30% najgłupszej
              czśści Polaków jako swój elektorat, cały czas go analizuja, co on
              chce słyszeć i mu to serwują. Kropka.
              • truten.zenobi :))) 10.09.07, 16:25

• Gość: Gosc987 Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.09.07, 22:13
              truten.zenobi napisał:
              > a więc jak uważasz czy zniszczenie samoobrony to z dawna zaplanowane działanie
              czy może tak wyszło a obecna retoryka to próba zagospodarowania elektoratu jaki
              "przypadkowo" został po SO?
              Sadze ze tak, gdzies czytalem czyjas wypowiedz z "pisuarskiego" elektoratu ze
              ten zamach na wlasnorecznie utworzone dzielo rzadowe byl juz na wiosne przez
              obydwu wodzow i ziobro planowany. Zamach na samych siebie!!!!
              Jak sie temu dokladnie przyjzy byla to akcja nesamowitych dyletantow ktorzy maja
              siano w glowie. Dziecinada na poziomie podstawowki, tym znieslawili sie sami i
              Polske w Europie.
              Bardzo podpadajacy i niezrozumialy sposob poltycznej zagrywki, tylko co oni
              przez to chcieli osiagnac, uznanie? Chyba tylko na to liczyli.
              • truten.zenobi Re: a co to ma do rzeczy??? 10.09.07, 22:27
                a pomyślałeś o takiej rzeczy że za 2 lata ich szanse były by takie
                jak AWS? teraz przynajmniej "górka" się dostanie do sejmu...

myślę że jednak potrafią "planować 3 ruchy na przód" ale jak może
                ktoś mówić o zasadach a z drugiej strony zachowywać się gorzej
                niż "ssak leśny"
                • Gość: Gosc987 Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.09.07, 22:59
                  Nie sadze zeby tylko gorka, propaganda tego elektoratu nie zna granic, tak jak
                  ich nieokreslone (nie chce doslownych wyrazow publicznie uzywac) postepowanie z
                  ich otaczajacym swiatem, przez to nie byla bym pewna ze reszta nie da sie tej
                  propagandowej maszynerii oglupic.
                  Wiekszosci spoleczenstwa podobaja sie brutalne igrzyska, widzi sie tu na forum
                  GW i innych mediow, maszyneria propagandowa dziala na wysokich obrotach, zobacz
                  styl i wiedze tej maszynerii propagandy dorownuje rzadzacym. Tak ze nie byl bym
                  tu pewny zmian w rzadzie Polski.
                  Przeczytaj sobie ten ciekawy wywiad, czlowieka ktory na codzien przyglada sie
                  swerom rzadzacym, zwroc uwage na porownanie bylego rzadzacego z dzisiejszym. Ten
                  pan przewidzial w pewnym sensie bieg wydarzen, zreszta co mozna bylo sie
                  spodziewac po blizniakach, wielkich wzlotow?
                  wiadomosci.onet.pl/1402479,2677,kioskart.html
                  Tja, cwiczyli od dawna te trzy ruchy na przod, poszukaj sobie info o
                  wczesniejszych machloikach blizniakow i ich stalej klice, ta sama klika siedzi
                  dzis w rzadzie na wysokich stanowiskach jak i na wysokich stanowiskach
                  koscielnych. Wiec wiadomo ze z tego wzgledu jest ich obowiazkiem glosic
                  fundamentalizm. Podpadajace i zenujace bylo milczenie prezydenta jak i
                  usprawiedliwienia premiera na wybryki mesjasza z Torunia wedlug motta "pluj mi w
                  oczy a ja czuje ze deszcz pada" Te przedstawienie ktore zaprezentowali ostatnio
                  i ta ich wyborcza agitacja jest zenada dla Polski ktora nic dobrego nie
                  przyniesie im ani Polsce w wypadku wygrania wyborow. Polska jest juz izolowana a
                  co bedzie gdy powtornie wybiora ich wyborcy?
                  • truten.zenobi Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 08:39
                    kiedys z znajomym dyskutowalismy na temat lepera. było to jakies 2
                    lata temu jakos przed wyborami. stwierdziłem wtedy ze byc moze
                    nalezało by lepera dopuscic do władzy - ludzie przechodzac z
                    opozycji do wladzy staja sie bardziej odpowiedzialni i ich
                    wypowiedzi staja sie mniej populistyczne - a byc moze jest to
                    choroba ktora wczesniej czy pozniej bedziemy musieli odchorowac.
                    kolega ktorego poglady okreslilbym jako naprawde prawicowe, prawie
                    mnie nie zlinczowal. on glosowal na pis... biedak pewnie przezyl
                    pare "dysonansow poznawczych"...

wielu pewnie , moze nie uwazalo pisu za partie idealna, ale jednak
                    uwazalo pis za partie prawcowa i odpowiedzialna(jak na polska scene
                    polityczna). teraz musza czuc sie bardzo oszukani...

w sumie ja tez, co prawda nie ceniłem tych ludzi, i zdawałem sobie
                    sprawe z tego ze sa gotowi podpalic polske byle moc realizowac swoja
                    jedynie sluszna wizje ale czegos takiego sie nie spodziewalem...
            • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 22:17
              udowadnianie prostych praw ekonomii to nie
              > poziom dyskusji na jaki mam w tej chwili ochotę)

Jak kiedyś będziesz miał ochotę, to zastanów się więc nad jednym z
              najprostszych praw ekonomii. Mówi ono, ze jeśli podatek przekroczy
              pewną psychologiczną granice wytrzymałości podatnika, to wpływy do
              budżetu spadną zamiast wzrosnąć - bo ludzie przestaną płacić i będą
              pracowali na czarno. To tak apropos genialnych pomysłów by kazac
              chłopu z dochodem 200 zł miesięcznie płacić 800 miesięcznie zusu.
              A dokładnie o to chodzi tym wszystkim analfabetom dyskutujacym w
              wątkach do których mnie łaskawie odsyłasz. Dzięki więc za radę, ale
              nie skorzystam - szkoda mojego czasu dla idiotów.

> a więc jak uważasz czy zniszczenie samoobrony to z dawna
              zaplanowane działanie
              > czy może tak wyszło a obecna retoryka to próba zagospodarowania
              elektoratu jaki
              > "przypadkowo" został po SO?

Ideałem Kaczyńskich jest system praktycznie monopartyjny, więc to
              oczywiste że SO musi zostać połknieta. Nie sądzę tylko by oni to
              planowali, tak jak wąż nie planuje że ukąsi - robi co musi, taka
              jego natura.
              • truten.zenobi Re: a co to ma do rzeczy??? 10.09.07, 22:41
                > Ideałem Kaczyńskich jest system praktycznie monopartyjny, więc to
                > oczywiste że SO musi zostać połknieta. Nie sądzę tylko by oni to
                > planowali, tak jak wąż nie planuje że ukąsi - robi co musi, taka
                > jego natura.
                hmm.. czyli andrjej trafił do nie swojej ligii.. warszawa to ie
                okręgówaka ale czyżby pis chciał zdobyć puchar w okręgówce?
                moim zdaniem za dużo srok a ogon. zobacz na uw chieli być partią
                klasy średniej i zdobyć elektorat Zchn ..niedobitki ich się błąkają
                po różnych partiach...
                image pisu to partia skrajnie prawicowa a tu proszę populizm czysto
                socjalistyczny...
                nie czarujmy się że ludzie głosowali na pis z przekonania! wielu
                głosowało przeciw so, sld, uw, ... niedługo się przekonamy jak
                zareagują na tę nagłą zmianę retoryki ;)
                • Gość: Gosc987 Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.09.07, 23:05
                  truten.zenobi napisał:
                  > image pisu to partia skrajnie prawicowa a tu proszę populizm czysto
                  > socjalistyczny...
                  sluszna uwaga, jednym slowem pomieszanie z poplataniem!!!
                  A co najdziwniejsze nasladuja ich wroga Putina ktoremu do piet nie moga dorownac.
                • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 11:49
                  > nie czarujmy się że ludzie głosowali na pis z przekonania! wielu
                  > głosowało przeciw so, sld, uw, ... niedługo się przekonamy jak
                  > zareagują na tę nagłą zmianę retoryki ;)

Niewykluczone ze masz rację i stanie się jak sugerujesz. Jednak
                  wolta w stronę elektoratu wiejskiego może się okazać na tyle celna,
                  że zrównoważy inne straty. Na wsi jest parę milionów głosów do
                  zagospodarowania a prości chłopi są coraz bardziej przerażeni
                  wściekłymi pomrukami docierającymi do nich z miasta. Jeśli kacze
                  przekonają wieś, że "liberałowie" chca im podwyzszyć obciążenia
                  powyzej granicy ich mozliwosci, to wygrają wybory. A trudne to
                  przekonywanie nie będzie, bo "liberałowie" naprawdę chca cos takiego
                  zrobić - z głupoty, ignorancji i całkowitej nieznajomosci realiów
                  wsi, nawet tych które mozna poznać w oparciu o statystyki.
                  Kacze nawet nie muszą za bardzo kłamać, lekko podrasowana prawda
                  wystarczy.
                  • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 12:29
                    I wspomnisz moje słowa, że to właśnie Kaczyński, wybrany głosami
                    otumanionej PiSowską retoryką, o liberałach i solidarnym czymś tam,
                    polskiej wsi, pierwszy obniży transfery dla rolników, a niepokornych
                    spałuje. Życzę miłego głosowania na PiS...
                    • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 15:01
                      Lubujesz się słowem "transfer" czy właśnie się go nauczyłeś i duma
                      cię rozpiera?
                      Jedyny transfer jaki w Polsce istnieje, to od bogatych do biednych.
                      Jeżeli zaś na wsi biednych jest więcej, to należałoby się raczej
                      zastanowić dlaczego tak jest - i np zainwestować więcej w wiejską
                      oświatę.
                      • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 15:54
                        No wreszcie, jeżeli chodzi o wspieranie oświaty dla ludzi ze wsi,
                        jestem za. Uważam nawet, ze powinny być stypendia i punkty za
                        pochodzenie ze wsi (to nie ironia, tak na prawdę myślę). Jestem za
                        wyrównywaniem szans, nie wyników. I znów powiem, ze wspomnisz moje
                        słowa, Kaczyński o oświatę wsi nie zadba, w końcu to on profituje,
                        że ludzie ze wsi są gorzej wykształceni. Wasza nadzieja w PO, ale
                        wieś nie wiedząc gdzie ich szansa, znów będą jej szukać u
                        populistów. Przypomnę, że Balcerowicz, liberał z krwi i kości,
                        zawsze uważał, że trzeba wspierać oświatę ludzi ze środowisk
                        wiejskich i na to nie można żałować pieniędzy, ale populiści ku
                        uciesze chłopów, proponowali im zamiast tego parę groszy. I
                        dostawali chłopski głos.
                        • Gość: massa Re: a co to ma do rzeczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 17:32
                          Balcerowicz i liberałowie ładnie mówili ale nigdy dla wsi niczego
                          pozytecznego nie zrobili. Dla przeciętnego chłopa liberał to jeden z
                          setek tych ciołków pisujacych chocby na róznych forach GW, którzy
                          wszelka dyskusje zaczynają od obelg, kończą na wyzwiskach a w środku
                          sa inteligentne uwagi typu "niech każdy rolnik zapłaci 800 zus
                          miesięcznie a jak nie to zaorać". PiS w ramach kampanii wyborczej
                          powinien te teksty drukowac w formie plakatów i rozwieszać po
                          wsiach - tanio i skutecznie. wygrana gwarantowana.
                          Ja uważam, ze liberalne rozwiązania sa dla wsi idealne, tylko ze do
                          tego daleka droga - nie mozna przestać dotować zywnosci tylko w
                          Polsce, cały świat musiałby na to przystać. Kiedys to sie stanie, i
                          wtedy na wsi będzie dobrobyt. Oby za mojego zycia.
                          • piwi77 Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 17:38

> Balcerowicz i liberałowie ładnie mówili ale nigdy dla wsi niczego
                            > pozytecznego nie zrobili.

A kiedy liberałowie w Polsce rządzili? Bo wtedy kiedy Balcerowicz
                            był wicepremierem w rządzie Buzka, rządziła populistyczna prawica,
                            AWS. Miała w sejmie 3 razy tyle głosów co jedyna, rzeczywiscie
                            liberalna UW.
                  • truten.zenobi Re: a co to ma do rzeczy??? 11.09.07, 12:42
                    bo "liberałowie" naprawdę chca cos takiego
                    > zrobić - z głupoty, ignorancji i całkowitej nieznajomosci realiów

moja spiskowa teoria molwi ;) ze takie ustalenia podjeto na spotkanu
                    tusk kaczynski - wszak propozycja likwidacji krusu wynikła jakoś
                    niedługo po tym spotkaniu...
                    ;)

to mi przypomina pojawianie sie tematu aborcji, lustracji itp. tuż
                    przed wyborami
                    nie codzi o merytoryczne rozwiazanie problemu ale o emocje

tyle że lepper był 'z ludu' kwaczynski jest miatowy. być może masz
                    rację ludzie na poziomie już dawno odwrucili sie od pisu( w momencie
                    podjecia wspolpracy zlpr i so) i nie ma co na nich liczyc jedyna
                    szansa to elektorat so i lpr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka