Gość: Ona_28 Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: 77.223.234.* 01.09.08, 08:42 A jakim prawem byli mężowie, z których winy jest rozwód zachowują prawo do nazwiska po żonie.... Takie sytuacje też się zdarzają, i nie chcą oddać nazwiska, nie mają ani godności ani honoru.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miau Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 09:39 Biedaczysko !!!!! A poważnie to nie martw się tak. Żebyś wiedział jak byłe żony z niechęcią noszą nazwisko byłego małżonka. A czemu pozostaja mimo tego ? Nie jest to trudne. W terminie określonym przez odpowiednie przepisy można to zrobić bez problemu. Niestety najczęściej panie o tym nie wiedzą lub zapominają. Po upływie tego terminu sprawa jest już trochę (ale tylko trochę) bardziej skomplikowana ale nadal możliwa. Najczęściej większość nosi się z tym zamiarem w nieskończoność. Ot, perspektywa wizyt w paru urzędach nie zachęca do tego. Wiele pań decyduje się pozostać przy nazwisku męża ze względu na dzieci. To chyba już rozumiesz. Krótko mówiąc po raz kolejny: NIE ZAMARTWIAJ SIĘ Z TEGO POWODU. A do byłej żony tego pana: rozumiem panią. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 01.09.08, 10:37 Ludzie! Czy nie macie wiekszych problemow?Mnie moje nazwisko "zwisa".W Polsce jest dwa tysiace ludzi z moim nazwiskiem.Wcale ich nie znam i nie mam z nimi nic wspolnego,z byla tez mnie nic nie laczy,nawet dzieci,ktore nie chca mnie znac,bo tak je wychowala.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: *.botany.gu.se 01.09.08, 10:48 Zamiast sie tak nabzdyczac, przyjzyj sie lepiej sobie. Nigdy nie jest tak aby wina lezala po jednej stronie. Traktowales zone tak, ze nie miala ochoty na luzkowe igraszki, nie dbales o nia, to chociaz niech ma twoje nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renek Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: *.chello.nl 01.09.08, 10:58 To powinno byc odgornie uregulowane. Tak jest w Holandi, ze po rozwodzie kobieta wraca do swojego panienskiego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: *.pools.arcor-ip.net 01.09.08, 11:01 Widzisz, kochany, najlepiej to NIE BRAC nazwiska męża. W razei niepowodzenia - nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Też mnie to dziwi !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 11:40 21 wiek a kobity zmieniaja swoje nazwisko na chłopa - co innego prostaczka co jest na utrzymaniu mężusia i to jest jej jedyne dobro w zyciu - ale wykształcone kobity ???? ale zacofanie! Odpowiedz Link Zgłoś
netka6666 Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 01.09.08, 12:14 A pewnie, że oddałam nazwisko! Na cholewkę mi ono? Mam swoje. I to ładniejsze. Zmianę w USC załatwiłam w jeden dzień. Potem tylko dokumenty wyrobiłam. A co mi ex łaskę robi? Teraz już mnie z nim NIC nie łączy - nawet nazwisko:) Odpowiedz Link Zgłoś
wensday Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 01.09.08, 14:21 Ja osobiście popieram podwójne nazwiska a argument, że matka chce sie nazywać tak jak dziecko to troche przesada, bo jeżeli nawet po rozwodzie nadal nosi nazwisko Kowalska po mężu, bo tak nazywają się dzieci, to czy nadal będzie sie trzymać tego argumentu jak zechce drugi raz wyjść za maż np za Nowaka? Podejrzewam, że wychodząc za Nowaka i tak zmieni nazwiko i dzieci i tak będą się inaczej nazywały. A jeśli nie zmieni nazwiska na Nowak i z małzeństwa z Nowakiem bedzie miala dzici to co wtedy? Tak naprawde skoro facetowi przeszkadza, że jego była żona będzie nosiła jego nazwisko to powinien profilaktycznie poprosić ją żeby w ogóle panieńskiego nie zmieniala, bo a nie daj Boże w czasie małżeństwa i noszenia nazwiska męża, zacznie go zdradzać i brukać nazwisko??? No i co w takiej sytuacji z facetami, którzy winni byli rozpadu małżeństwa, zbrukali nazwisko rodziców, któzy na pewno nie uczyli go, że należy zdradzać żonę. Czy w takiej sytuacji należy zabrać facetowi nazwisko aby go ukarać?? Przestańmy Tworzyć sztuczne problemy Wydaje mi się, że skoro już przyjmuje się patriarchalny zwyczaj, że żona zmienia nazwisko, to należy go egzekwować do końca, tzn. po rozwodzie nie zmienia nazwiska chyba, że sama tego chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muck Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: 146.81.200.* 01.09.08, 15:02 ja używam nazwiska panieńskiego nie widziałam powodu, żeby zmieniac nazwisko, bo niby dlaczego, co to? rodziny swojej nie mam, czy sroce spod ogona wypadłam?? mam swoje nazwisko, urodziłam się jako K. Iksińska i nie wyobrażam sobie, że nagle, z dnia na dzieć nie ma już K. iksińskiej, tylko jakas tam inna.jakby mi ktoś zabrał tozsamość co do dzieci, które się inaczej nazywają, to jakas bzdura, moje dzieci ani w żłobku, ani w przedszkolu, ani w szkole nie miały problemów, z czego niby mieliby się z nich śmiać? jakoieś głupoty wypisujecie na jednej wywiadówce pani zwróciła się do mnie nazwiskiem dziecka (bo myślała, że nazywam sie tak samo jak dzieci)a ja uprzejmie zewróciłam jej uwagę, że nazywam się inaczej i podałam SWOJE nazwisko, żadnego problemu nie było, nikt się nie zdziwił dzienniczki czy jakies zwolnienia, usprawiedliwienia itp podpisuje też moim panieńskim nazwiskiem, też nie ma problemu, i nigdy nie było, więc nie przesadzajcie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 a moj ex się cieszył 01.09.08, 15:00 jak mu powiedzialam, ze zachowuje jego nazwisko. To jak to rozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak1 Re: a moj ex się cieszył 01.09.08, 16:13 Po co kobiety zmieniają nazwisko? Przecież chyba z rok zajmuje wymiana wszystkich dokumentów, za dużo zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
legwan4 Re: a moj ex się cieszył 01.09.08, 19:12 Powróciłam do panieńskiego nazwiska z przyjemnością...i wielką ulgą..to bezcenne.A sprawy urzędowo-papierowe,to pikuś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 16:22 o ja pierniczę, a co niby znaczy te parę literek, że taką łachę robisz? Co to, feudalizm mamy w Polsce, albo przynajmniej monarchię? Ciekawe czy to chociaż jakieś nazwisko z tradycjami... Odpowiedz Link Zgłoś
sexiwoman Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 01.09.08, 19:46 Nie ma sensu zmieniać nazwiska, po co?? Nie ma wtedy problemu po rozwodzie. Moje drogie trzeba tez sobie umiec ułożyć męża... Odpowiedz Link Zgłoś
lwica.dwa Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 01.09.08, 21:08 A mi dobrze z nazwiskiem mojego byłego męża!Ja i córka mamy takie samo nazwisko i nie ma zbędnych pytań!Może to głupie,ale jak kiedykolwiek wyjdę za mąż to też go nie zmienię!najwyżej dopisze nowe hehe...!!!Lubie moje nazwisko i tyle!A byłemu to zupełnie nie przeszkadza!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalska czy nowak Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: *.mcon.pl 01.09.08, 21:17 wszystko jest mozliwe , po rozwodzie powrot do nazwiska panienskiego po 20 latach wspolnego malzenstwa jak najbardziej, chociaz odrobine mi szkoda tego po mezu , bo takie niepospolite - niewiele osob je nosi , ale to juz inna bajka , moje - bardzo czesto spotykane jest mi blizsze , tak chcialam , tak mam i dobrze mi z tym , dzieci z nazwiskiem ojca tez maja sie dobrze , wyrozniaja sie i sa zadowolone z takiego "rzadkiego" nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
wjw2 a ile tych byłych żon masz? 01.09.08, 21:19 Jeżeli to dla ciebie problem, to z nimi pogadaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: 89.108.250.* 01.09.08, 23:38 A po kiego w ogóle zmieniają po ślubie? Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 02.09.08, 09:06 Żona kolegi po rozwodzie zostawiła sobie jego nazwisko - wszyscy z dzieckiem mają takie samo. W międzyczasie urodziła drugie dziecko, którego tatuś "ulotnił się" i to drugie nosi nazwisko takie samo - po matce (i po byłym mężu). Kolega nie był tym zachwycony... Odpowiedz Link Zgłoś
lwica.dwa Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 02.09.08, 10:24 Też znam taki przypadek,że po rozwodzie kobieta zostaje przy nazwisku męża a jej dziecko mimo że ojcem jest ktoś inny.Nosi nazwisko po matce czyli byłego męża!Zakręcone to:)Ale tak się zdarza!A z drugiej strony to tylko nazwisko,które w Polsce prawdopodobnie kilkanaście razy się jeszcze powiela!Ważniejsze są uczucia!!! A tak na marginesie myślę,że autor tematu ma jakiś problem sam z sobą czepiać się takich szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była żona Uwolnienie IP: *.gprs.plus.pl 02.09.08, 10:21 Powrót do panieńskiego nazwiska to była najważniejsza sprawa po rozwodzie. Nie chciałam mieć nic wspólnego z tym palantem i z ulgą złożyłam stosowne ośwaidczenie w USC. Nie mam pojęcia po co kobiety zostawiają nazwisko faceta, który im uprzykrzał życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość MOżne tylko przez 3 miesiące !!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 02.09.08, 10:48 Prawnie ro wygląda tak: od momentu rozwodu kobieta ma 3 mies na zmianę nazwiska. Jeśli tego nie zrobi wtedy potem będzie bardzo cięzko. ot i cała prawda. ponieważ niewiele osób o tym wie, często robi się po prostu za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
szada1982 Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 02.09.08, 12:25 Ja po moim byłym bardzo chętnie oddałam! I również uważam, że nie powinno się w takich przypadkach zachowywac nazwisko byłego męża. Tylko co, jeśli pierwsze nazwisko było jeszcze gorsze, niż to po mężu? Odpowiedz Link Zgłoś
moja2poczta Re: byle zony oddawajcie nazwisko! 23.09.08, 20:56 skoro za niego wyszła, to pewnie kiedyś go chciała, a skoro z niego taki nieudacznik, że dał sobą gardzić nawet w łóżku:), to nic dziwnego, że w końcu po paru latach męki (dla niej) go zostawiła. Co do nazwiska - jak znajdzie prawdziwego mężczyznę, to je zmieni - więc nie martw się - nie będzie wiecznie nosiła twojego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: byle zony oddawajcie nazwisko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 10:37 A może wszystkie byłe żony powinny nosić jedno nazwisko? np.Bożena Byłażona albo Katarzyna Byłażona. Mają swoj portal WWW.BYłEżONY.PL tzn., że są jednością i jako takie powinny przedstawiać się tak samo.Może to panów jakoś uspokoji. Odpowiedz Link Zgłoś