Dodaj do ulubionych

czy nie jest wam wstyd ??

26.01.09, 00:14
ze setki tysiace polakow musza sie tulac po Europie Zachodniej
jako wyrobnicy i tania sila robocza,ze jako narod jestesmy
pariasami tejze Europy ,myjac gary w Londynie,lub
Dublinie,mieszajac cement w Berlnie !!

czy nie jest wam wstyd kiedy prasa donosi ze kolejni bezdomni pod
mostami Sekwany czy Tamizy to Polacy ?/!!

czy nie jest wam wstyd kiedy widzicie swych rodakow w slumsach
Paryza czy Amsterdamu na rowni z ludzmi z tzw. III Swiata tzn
Afryki czy Azji

czy nie jest wam wstyd kiedy na kazdej uliczce Hanoveru czy
Lizbony lub Manchesteru widzicie swych rodakow ,sumiaste
wasy,wytarte dzinsy ,lamiacym angielskim prubujacych sie dogadac

Czy kiedykolwiek zastanawialiscie sie nad tym ze :

1. dlaczego nie ma tyle Wegrow,Bulgarow, iCzechow w Zachodniej
Europie w pogoni za za moneta zwana Euro ,a jest taka olbrzymia
masa Polakow

czyzbysmy nalezeli do najbardziej pazernych ludzi z bloku panstw
bylych demoludow ??
Obserwuj wątek
    • Gość: gangsta_rydzyk Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 00:22
      mnie to najbardziej te wąsy przerazaja szczerze mowiac.
    • strikemaster Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 00:30
      Nie chodzi o pazerność, tylko w polsce nie da się normalnie przeżyć (w sensie biologicznym- płace są tak niskie, jakby ich nie było wcale, bezrobocie rzeczywiste jest znacznie większe od tego podawanego oficjalnie, renty i emerytury pozostawiam bez komentarza). W Czechach, czy na Węgrzech poziom życia jest większy, a same państwa mniejsze, więc ich obywatele siłą rzeczy nie mogą wyemigrować w takiej liczbie. Do tego dodała się jeszcze beznadzieja polityczna, brak alternatywy politycznej, brak perspektyw zmian sytuacji ekonomicznej i społecznej powoduje frustracje i masową emigrację.

PS. jest mi wstyd, ale nie za tych, co wyjechali, tylko za tych, co rządzili, rządzą i niestety będą rządzić i niszczyć ten kraj :(.
      • kaszanka_pl Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 01:47
        niezupelnie sie z toba zgadzam !! a to dlatego ze w Polsce
        wiecej motywacja do wyjazdu na saksy jest szybka chec
        dorobienia sie dzieki roznicy w kursie walut ,chodzi o Euro i
        Funta!!
        przebitka nadal jest duza i pokusa szybkich pieniedzy w
        przeliczeniu na zlotowki jest olbrzymia nawet za cene
        tulaczki ,ponizenia,wykonywania prac ponizej swych kwalifikacji itp.

Uwazam ze poza skrajanymi i wyjatkowymi przypadkami w Polsce da
        sie przezyc nawet za pensje male, nie sa to oczywiscie zadne
        luksusy ale dalekie jest to od prawdziwej biedy jak mozna
        spotkac na ulicach Bomabaju, Delhi czy San Paulo lub
        Caracas,gdybys tam sie przygladnal biedzie z bliska to bys
        przez tydzien nie mogl spac

Polska na tle tych obszarow, to kraj dobrobytu ,wiec to ze
        setki tysiace rodakow tula sie po Irlandii i Anglii klade na
        karb ,pazernosci i pogoni za wygorowanymi zadzami dobr
        materialnych ,ktore przyslonily obraz normalnego zycia dla
        setek tysiecu polakow.

Znam osobiscie rodziny z Polski ,mlodych ludzi ktorzy maja
        pobudowane piekne swoje domki jednorodzinne zakluczone na cztery
        spusty i stojace puste ,a ci sami ludzie siedza z dziecmi w
        Irlandii pobierajac zasilki dla nisko zarbiajacych i wykonujac
        prace na pol gwizdka czyli po kilka godzin dziennie ,po to
        tylko zeby doic benefity z swiadczen socjalnych
        przyslugujacych w tym kraju dla ludzi o niskich dochodach,wiec
        pytam sie jaka jest prawdziwa motywacja wyjazdow polakow do
        Zachodniej Europy?

wiec czy bieda w Polsce jest motorem napedowym do migracji ?? -
        mysle ze nie

przyczyna jest ludzka zachlannosc i pazernosc i pojscie na
        latwizne w uzyskaniu korzysci materialnych.
        • kotkanadachu Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 02:20
          przyczyna jest ludzka zachlannosc i pazernosc i pojscie na
          > latwizne w uzyskaniu korzysci materialnych.

Bzdury opowiadasz, jezeli uwazasz ze wszyscy lub wiekszosc
          wyemigrowala w pogoni za pieniadzem to jeszcze sporo musisz sie
          nauczyc w zyciu
          • kaszanka_pl Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 02:52
            chyba mi nie powiesz ze kilkaset tysiecy polakow na wyspach
            brytyjskich znalazlo sie tam tylko i z powodow politycznych lub
            z tego powodu ze taka moda nastala na wyjazd

przyczyna jest jedna i tylko jedna jest nia Funt Brytyjski i
            jego relacja do zlotowki,tak samo ma sie sprawa z Euro ,gdyby nie
            wysoki kurs tych walut do zlotowki ,to pies z kulawa noga nie
            szukal by z Polski pracy zagranica

koniec,kropka !
            • 10iwonka10 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 09:34
              W wiekszosci przypadkow to niestety prawda.
              Niektorym (bez wyksztalcenia, fachu...) 'nie oplaca sie pracowac' w
              Polsce wyjezdzaja za granice i wlasnie licza na ten przelicznik
              funta/euro.
              • tlenek_wegla Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 21:44

Tym z wyksztalceniem tez nie.. Doktorant w Polsce dostaje 1000-1200 PLN
                "stypendium"... Zenada.
            • Gość: Michał Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: *.chello.pl 26.01.09, 15:33
              Przestań bredzić że to kursy walut napędzają emigrację.Ludzie wyjeżdżają tam,gdzie spodziewają się wyższego standartu życia i godnego traktowania.Znam wielu Polaków,którzy wraz z rodzinami zamieszkali w UK żeby żyć po ludzku a nie da się tego zrobic w naszym złodziejowie.Ci,którym się nie powiodło to tylko margines.
            • Gość: ringo Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 16:11
              Czego wymagać od kaszanki poza kaszą i krwią, lepszego mięsa nie uświadczysz.
              Syn wyjechał nie z myślą o dorobieniu tylko o całkowitej zmianie sposobu życia.
              Ma normalną pracę za normalne pieniądze, żyje bez stresowo a jedynymi problemami
              to jakim samochodem jechać dziś do roboty i gdzie by tu wyskoczyć na łikend (bo
              już praktycznie europę ma zaliczoną.
              • Gość: czytelnik Re: Klapa, totalna klapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 17:07
                Gość portalu: ringo napisał(a):

> Czego wymagać od kaszanki poza kaszą i krwią, lepszego mięsa nie
                uświadczysz.
                > Syn wyjechał nie z myślą o dorobieniu tylko o całkowitej zmianie
                sposobu życia.
                > Ma normalną pracę za normalne pieniądze, żyje bez stresowo a
                jedynymi problemam
                > i
                > to jakim samochodem jechać dziś do roboty i gdzie by tu wyskoczyć
                na łikend (bo
                > już praktycznie europę ma zaliczoną.

Wyjechal z mysla o calkowitej smianie sposobu zycia i jak widac z
                twojego postu nic z tego nie wyszlo. Dalej mysli jak polska ulice i
                dalej robi co polska ulica."jakim samochodem jechac dzis do roboty i
                gdzie by tu wyskoczyc na likend etc."przeciez to rozmowy Polakow.
                • strikemaster Re: Klapa, totalna klapa 26.01.09, 17:16
                  Nie! To są normalne rozmowy, normalnych ludzi żyjących w normalnym kraju. Tak rozmawiają ludzie, którzy mają zabezpieczony byt na poziomie biologicznym, a nawet kulturalnym, mogą sobie pozwolić na wyjazd na łykend, więcej niż jeden samochód. W Polsce mieliby najwyżej jenego, rozsypującego się złoma z Niemiec, nie byliby pewni, czy wystarczy im na jedzenie po zapłaceniu opłat i baliby się, czy ich psychopatyczny managier nie przyjdzie dzisiaj w złym humorze i nie zwolni całej załogi, bo ma taki kaprys :(.
                  • Gość: czytelnik Re: Klapa, totalna klapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 17:20
                    strikemaster napisał:

> Nie! To są normalne rozmowy, normalnych ludzi żyjących w normalnym
                    kraju. Tak r
                    > ozmawiają ludzie, którzy mają zabezpieczony byt na poziomie
                    biologicznym, a naw
                    > et kulturalnym, mogą sobie pozwolić na wyjazd na łykend, więcej
                    niż jeden samoc
                    > hód. W Polsce mieliby najwyżej jenego, rozsypującego się złoma z
                    Niemiec, nie b
                    > yliby pewni, czy wystarczy im na jedzenie po zapłaceniu opłat i
                    baliby się, czy
                    > ich psychopatyczny managier nie przyjdzie dzisiaj w złym humorze i
                    nie zwolni
                    > całej załogi, bo ma taki kaprys :(.

a co ty myslales? ze k a p i t a l i z m to przedszkole z zabawkami?
                    albo sie przystosujesz albo won!!!
                    • strikemaster Re: Klapa, totalna klapa 26.01.09, 21:10
                      Dokąd? Na socjalistyczny Zachód?
                      • strikemaster Re: Klapa, totalna klapa 26.01.09, 21:11
                        PS. Ja nic nie myślałem, jestem socjalistą i za XIX wiecznym kapitalizmem jakoś nie przepadam.
                • Gość: ringo Re: Klapa, totalna klapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:45
                  Wyjechal z mysla o calkowitej smianie sposobu zycia i jak widac z
                  > twojego postu nic z tego nie wyszlo. Dalej mysli jak polska ulice i
                  > dalej robi co polska ulica."jakim samochodem jechac dzis do roboty i
                  > gdzie by tu wyskoczyc na likend etc."przeciez to rozmowy Polakow.

Normalne brednie. Kiedy ma się zapewniony byt i stabilizację to nie rozmawia się
                  po polsku czyli kiedy mnie zwolnią czy mi wystarczy do ostatniego, szef jest
                  chooj, za co pomaluję mieszkanie. Tak właśnie myśli i robi polska ulica.
                  • Gość: czytelnik Re: Klapa, totalna klapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:36

> Normalne brednie. Kiedy ma się zapewniony byt i stabilizację to
                    nie rozmawia si
                    > ę
                    > po polsku czyli kiedy mnie zwolnią czy mi wystarczy do ostatniego,
                    szef jest
                    > chooj, za co pomaluję mieszkanie. Tak właśnie myśli i robi polska
                    ulica.

Brednie to ty piszesz. Wlasnie Polska ulice ciagle sie licytuje,
                    licytuje i licytuje jak male dzieci za stodola.
            • strikemaster Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 16:23
              Sporo moich znajomych znalazło się tam bo w Polsce NIE MOGLI PO STUDIACH TECHNICZNYCH ZNALEŹĆ ŻADNEJ PRACY. Nie sąwcależadnymi chamami, nieudacznikami, wykonują tam pracę fizyczną bo polskia gospodarka nie potrzebuje inżynierów, techników. Tu potrzeba tylko kilku handlowców, a większość ludzi (włączając mnie) nie nadaje się i nie chce być akwizytorami, nawet kosztem nędznych zarobków, czy konieczności emigracji. Ponadto spróbuj z polskiej płacy kupić sobie mieszkanie, w najlepszym wypadku wyjdzie Ci 30m kw na 30 lat w wielkiej płycie albo familoku. Ludzie muszą gdzieś mieszkać, choćby po to, żeby założyć rodzinę. Z polskiej płacy można najwyżej wegetować, dlatego wyjeżdżają :(. Jeżeli polityka gospodarcza, pracy i płacowa państwa się nie zmieni, będą wyjeżdżać dalej, aż ostatni wykręci żarówkę.
              • 10iwonka10 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 17:19
                To chyba zalezy od wielu okolicznosci - szczescia, wiedzy-
                doswiadczenia, miasta w ktorym sie mieszka w Polsce....

Wiekszosc z moich znajomych po budownictwie ma prace - i chyba nie
                najgorzej platna chciaz przypuszczam ze teraz jest duzy zastoj.
                Natomiast czy wszedzie na emigracji jest tak rozowo? W Anglii, USA
                ludzie splacaja domy po 20-30 lat. W Niemczech ludzie wynajmuja
                mieszkania wiec wlasciwie po przejsciu na emeryture nie maja naet
                wlasnych 4 katow.

Ilu jest na emigracji bardzo dobrych fachowcow a ile osob ktore chca
                troche lepiej zarobic? Np przecietna rodzina w UK- jesli maja male
                dzieci to zona nie pracuje lub na pol etatu , maz pracuje na
                poczatku wynajmuja dom ( sami lub gniezdza sie w kilka
                rodzin) ......i kiedy bedzie ich stac kupic dom ? kiedy uzbieraja na
                depozyt ? Srednia cena domow 100-200 ts funtow( zalezy w jakim
                miescie)a duza czesc zarobkow zzera wynajem.

• strikemaster Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 17:26
                  Tylko tam można wziąć kredyt na 30 lat, bo istnieje duże prawdopodobieństwo ciągłości zatrudnienia. Po prostu traci się pracę, idzie po kilku firmach i za tydzień, miesiąc ma się nową. W Polsce nie odważyłem się wziąć kredytu na mieszkanie, chyba bym wykitował na serce. W tamtym roku udało mi się wreszcie znaleźć pracę, i to w zawodzie :), ale poszukiwania trwały kilka lat. Teraz np. z powodu kryzysu stracę pracę i co? Następna, jeżeli w ogóle będzie to za rok, dwa, jak mam w takich warunkach spłacać kredyt? Nie wspominam już o moich "gigantycznych" zarobkach, które w sam raz wystarczyłyby na ratę :(.

PS. Pracuję w budowlance, ale skończyłem "nie ten wydział", więc izba nie pozwala mi robić uprawnień, już wiesz, dlaczego mam tak ciężko z pracą i zarobkami?
                  • 10iwonka10 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 17:42
                    >>>>Po prostu traci się pracę, idzie po kilku firmach i za tyd
                    zień, miesiąc ma się nową>>>

Wiesz jak duzo ludzi traci teraz prace w Anglii? Europa zachodnia
                    przezywa recesje. Codziennie po kilka domow jest tutaj 'repossesed'
                    bo ludzie traca prace i trudno im znalezc nowa.Nie jest wcale tak
                    rozowo chociaz musze ci przyznac racje pomimo wszystko ja czuje sie
                    tutaj stabilniej niz w Polsce.
                    Szkoda ze nie mozesz zrobic uprawnien - bo kilka lat temu kierownicy
                    budow z uprawnieniami nie mieli problemow z praca.
                    • strikemaster Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 17:50
                      W Polsce podobno nie ma recesji. Widzisz, tutaj w czasie 6% wzrostu PKB pracy można było sobie szukać i szukać. Aż strach pomyśleć, co będzie się działo w czasie recesji :(. Bezrobocie znowu poszybuje do 20, 30%. Tych licytowanych mieszkań niebędzie miał kto kupować, nawet po 30zł za metr.

Co do uprawnień, skończyłem energetykę, ale na niewłaściwym wydziale, więc sam jestem sobie winien. Niestety, nie każdy jest bydowlańcem, zresztą, jakby wszyscy byli bydowlańcami to z pracą w budowlance byłoby baaardzo ciężko.
                      • 10iwonka10 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 17:59
                        >>>jakby wszyscy byli bydowlańcami to z pracą w budowlance byłoby
                        baaardzo ciężko.>>>

Biorac pod uwage ze przecietny okres zatrudnienia do emerytury to 30-
                        40 lat nie da sie przewidziec na jaki zawod bedzie w tym okresie
                        popyt. Wszystko sie zmienia....kiedys potrzebowano
                        informatykow ..teraz jest ich chyba za duzo.Akademie Ekonomiczn
                        epowypuszcaly tabuny 'fachowcow' dla ktorych nie ma pracy.

Niczego sie nie da do konca przewidziec. Ja skonczylam budownictwo a
                        pracuje w Banku w finansach.....

• Gość: zaba Re: ja sie wstydze, bardzo wstydze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:42
                    strikemaster napisał:

> Tylko tam można wziąć kredyt na 30 lat, bo istnieje duże
                    prawdopodobieństwo cią
                    > głości zatrudnienia. Po prostu traci się pracę, idzie po kilku
                    firmach i za tyd
                    > zień, miesiąc ma się nową. W Polsce nie odważyłem się wziąć
                    kredytu na mieszkan
                    > ie, chyba bym wykitował na serce.

ja tez nie wezme kredytu w Polsce. Wiesz dlaczego? Bo maja pozyczki
                    na mieszkania i domy tylko ze zmiennym oprocentowaniem. Nikt
                    rozsadny nie wezmie kredytu ze zmiennym oporcentowaniem,bo nie wie w
                    jaki sposob zmiany wplyna na wysokosc jego rat. Byc moze cwani
                    bankowcy nie oferuja % stalego, byc moze glupia publika tego sie nie
                    domaga.
                  • yoma Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 10:47
                    Co znaczy "izba nie pozwala"?
                • Gość: ringo Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:42
                  > Ilu jest na emigracji bardzo dobrych fachowcow a ile osob ktore chca
                  > troche lepiej zarobic? Np przecietna rodzina w UK- jesli maja male
                  > dzieci to zona nie pracuje lub na pol etatu , maz pracuje na
                  > poczatku wynajmuja dom ( sami lub gniezdza sie w kilka
                  > rodzin) ......i kiedy bedzie ich stac kupic dom ? kiedy uzbieraja na
                  > depozyt ? Srednia cena domow 100-200 ts funtow( zalezy w jakim
                  > miescie)a duza czesc zarobkow zzera wynajem.

Tu powiem Ci że nie jesteś zorientowana. Syn zanim na stałe wyjechał do Niemiec
                  był w Szkocji, robotę znalazł po 2 tygodniach i to w zawodzie, kiedy powiedział
                  że musi wyjechać bo żona rodzi to pracodawca powiedział mu wprost zabieraj żonę
                  i dziecko i wracaj, mieszkanie dostaniesz a jak będziesz chciał dom to nie ma
                  problemu, weźmiesz kredyt a po 5 latach 70% tego kredytu będziesz miał umorzone.
          • Gość: gosc Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: 85.19.83.* 27.01.09, 10:03
            Tak ? mozesz w takim razie podac mi kilka innych SENSOWNYCH powodow
            emigracji?
      • Gość: gosc Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: 85.19.83.* 27.01.09, 09:56
        Typowe biadolenie. Na pocieche powiem ci ze w kazdym innm kraju
        narzeka sie w sposob podobny do przez ciebie opisanego.
    • hypatia69 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 15:45
      Jest nam wstyd, jak czytamy chwalebne apele z ortografami...
      Rodaków prubujących czegokolwiek za granicą nie oglądamy uważnie w
      celu zbadania odzienia i owłosienia twarzy, bo mami ważniejsze
      sprawy na głowie.
      • iwona334 Ty wez patrz pozytywnie 26.01.09, 16:56
        Gdy ktos prubuje - to przeciez oznacza,
        ze ma otwarty muzg na nowe idee
        i do tego otwartego "u" zawsze mu mozna cos dosypac :)
        • hypatia69 Re: Ty wez patrz pozytywnie 26.01.09, 17:45
          Ja patrzę pozytywnie. Ale jak ktoś prubuje to mnie przeraża. Tak
          samo mnie przeraził kolega, który utkneł w korku i salaretka kiślu
          jedzona na dworzu ;)
          • yoma Re: Ty wez patrz pozytywnie 27.01.09, 10:48
            ... za pieniążki wyjęte z porponetki :)
            • hypatia69 Re: Ty wez patrz pozytywnie 27.01.09, 18:06
              Pieniążki to już wogle. A jeszcze jak zapłacony rachuneczek za
              paczuszkę to całkiem...
              ;)
    • facettt NIE - nie jest mi wstyd 26.01.09, 16:52
      Gdz to nie ja ponosz wine
      - za zabory
      - za zniszczenia wojenne
      - za koszty wchodzenia i wychodzenia z komunizmu.

a to jedynie ekonomiczne konsekwencje historii
      ktore kraj bedzie ponosil jeszcze ze 2 pokolenia
      (jesli nie bedzie kolejnej wojny)

ekonomista.
      • Gość: praworzadny Re: Masz to, na co zaslugujesz!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 17:18
        facettt napisał:

> Gdz to nie ja ponosz wine
        > - za zabory
        > - za zniszczenia wojenne
        > - za koszty wchodzenia i wychodzenia z komunizmu.
        >
        > a to jedynie ekonomiczne konsekwencje historii
        > ktore kraj bedzie ponosil jeszcze ze 2 pokolenia
        > (jesli nie bedzie kolejnej wojny)
        >
        > ekonomista

Jak dlugo jeszcze bedziesz oskarzal o swoje niepowodzenia innych ?
        Przeciez bycia uczciwym, rzetelnym, zyczliwym czlowiekiem nikt nie
        zabrania. Nie zabraniano tego nigdy. U nas panoszy sie tanie
        cwaniactwo, korupcja a chamstwo uroslo do monstrualnych
        rozmiarow.Czego potrzeba aby to wykorzenic? Idziesz do urny i
        glosujesz na "tych co znasz", wiedzac ze to sa ludzie nie warci
        funta klakow a jednak- oddajesz na nich glos. Patrzysz na liste i
        myslisz "tego nie znam ani tego ani tamtego". Odmawiasz nowym
        ludziom szansy zmiany tego kraju wiec masz to, na co zaslugujesz.
        • facettt nie mam zadnych niepowodzen, maly nieuczku :) 26.01.09, 17:30
          Gość portalu: praworzadny napisał(a):

> facettt napisał:
          >
          > > Gdz to nie ja ponosz wine
          > > - za zabory
          > > - za zniszczenia wojenne
          > > - za koszty wchodzenia i wychodzenia z komunizmu.
          > >
          > > a to jedynie ekonomiczne konsekwencje historii

nie mam zadnych niepowodzen, nieuczku :)
          z podanych powyzej przyczyn GNP per capita jest w Polsce ponad 2
          razy mniejszy, niz sredni w UE - wiec konsekwencje placowe tego tez
          musza byc i to niczyja wina.
          ni Twoja, ni moja.

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista
          • strikemaster Re: nie mam zadnych niepowodzen, maly nieuczku :) 26.01.09, 17:45
            Tylko płace w Polsce nie są dwa razy mniejsze niż średnio w UE. Sa mniejsze 3, 5, nawet na niektórych stanowiskach 8 razy mniejsze przy podobnych kosztach życia. Nie wynika to wcale z zaborów i komuny, tylko cwaniactwa, kombinatorstwa "byzmesmanów"- powstały zmowy płacowe, które powinny być ścigane przez UOKiK. Fatalne traktowanie pracowników ani wielomiesięczne niepłacenie im też nie wynika z historycznego ubóstwa, tylko z mentalności polskich pseudo- kapitalistów. W Polsce kapitalistami zostali po prostu kombinatorzy i złodzieje. Pod koniec "komuny" ukradł taki jeden z drugim wieżę szybową, sprzedali na złom i teraz są szanowanymi przedsiębiorcami haha. Z gumiaków wystaje im słoma, z kieszeni w kufajce falszka i kradziony stycznik i tacy teraz zatrudniają ludzi traktując ich jak śmieci- "jak sięnie podoba, wyp...ć, wolę, żeby mój "byznes" zbankrutował, niż miałbym ci coś zapłacić" - to jest ich motto.
            • hypatia69 Re: nie mam zadnych niepowodzen, maly nieuczku :) 26.01.09, 17:54
              A jak pseudokapitalistyczne świnie mają się do, na przykład, braku
              podwyżek lub podwyżek rzędu 80 groszy/godzinę w państwowych firmach
              typu niesprywatyzowane MPK?

"Szanowani przedsiebiorcy", o których wspominasz, nie musieli kraść
              wieży. Wystarczyło, że byli cinkciarzami. Okrągły Stół wraz z
              ówczesnym lechem dali im możliwość wykazania się forsą.
              Inni "szanowani przedsiebiorcy" nachapali się w "ośmiolatce" przed
              Okrągłym stołem, mają tytuły magistrów, chociaż podpisują się
              krzyżykiem, trzema, albo i całym cmentarzykiem. Teoretycznie słoma
              im nie wystaje, praktycznie nie reprezentują sobą nic. Ale mają
              forsę.
              A przepisy mamy jakie mamy i to nie ci ze słomą czy bez je ustalają
              tylko banda na górze, która nie ma pojęcia, co się na świecie
              dzieje, bo zza zaciemnianych szyb samochodów nie widać...
              • strikemaster Re: nie mam zadnych niepowodzen, maly nieuczku :) 27.01.09, 00:26
                Przykład wieży podałem bo jest prawdziwy i widowiskowy, jeżeli ktoś nie wie, ta wieża miała jakieś 80 metrów wysokości.
                Ta banda na górze ma taką samą słomę, tylko większe jej pokłady.
                Z limuzyn może nie widać, ale z samolotów rządowych, jak i tych czarterowanych dla prezydenta coś niecoś widać. A i spin doctorów u nas nie brakuje.
                • hypatia69 Re: nie mam zadnych niepowodzen, maly nieuczku :) 27.01.09, 02:41
                  Z samolotów widać jeszcze mniej. Jakby jednego z drugim półgłówa bez
                  mapy, latarki i psa-przewodnika wypuścić piechotą ze stówą w
                  potrfelu w środku miasta, to i forsę by zgubił, i pod samochód
                  wpadł, i dziury we własnej dupie nie znalazł.
                  A spin cośtam to co to są?
                  • strikemaster Re: nie mam zadnych niepowodzen, maly nieuczku :) 27.01.09, 13:53
                    Żeby "leczyć" "niewłaściwe" nastawienie opinii publicznej do takich polityków.
                    • hypatia69 Re: nie mam zadnych niepowodzen, maly nieuczku :) 27.01.09, 18:09
                      Aaaa... Przyswajam. No tak, takich to u nas mrowie a mrowie...
    • luci-fer Re: czy nie jest wam wstyd ?? 26.01.09, 19:24
      Wstyd, że dzieki takim rządom musimy sie ku temu skłaniać- a jak nie to
      kobinować, kraść ewe. wegetować w Polen! Wstyd ku..a że nie stać przecietnego
      Polaka na kupno mieszkania dla rodziny, bo musi wciąć kredyt dożywotni żeby miec
      4 własne ściany...wstyd że takie kolejki u lekarzy, wstyd że nie stać nas na
      normalne usługi denetystyczne...wstyd, że takie dziurawe drogi... Wstyd, ale
      Kocham ten kraj!
    • piwi77 Nie jest mi wstyd. 26.01.09, 21:37
      A czego ma być wstyd, że moi rodacy, ciężka pracą zarabiają na
      życie? Co najwyżej mogę szybko stracić szacunek do zagranicznych
      półgłówków, co im się wydaje, że są kimś, kim nie są.
    • Gość: hanka Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: *.37.221.24.dyn.user.ono.com 26.01.09, 23:01
      Nie jest nam wstyd. Nie każdy musi sobie świetnie w życiu radzić; nie jest też
      wstydem myć gary czy sprzątać.
      Jak spijasz swoje drinki przy basenie w Egipcie, to mi bardziej za ciebie wstyd,
      niż za polskich bezdomnych...
      • kaszanka_pl Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 00:16
        a ja mysle ze jest wstyd dla calego narodu !!,bo jestesmy zebrakami
        Europy !!!!!!!!!!

bo tak samo jak w Polsce na ulicy ze zgroza i politowaniem
        patrzycie na rumunskich cyganow zebrzacych na ulicy lub
        mieszkajacych w w polskich slumsach
        tak samo o was mysla Anglicy ,Irlnadczycy u siebie w
        kraju ,widzac polskich lumpow na ulicy lub nawet w pracy
        pracujacych polakow nieczytatych i niepisatych w jezyku kraju do
        ktorego przybyli,lub dukajacych trzy po trzy !

Nie czarujmy sie,
        wszedzie gdzie kolwiek w Europie bysmy nie byli jestesmy
        traktowani jako zlo konieczne,jako dopust bozy ,dzieki przepisom
        unijnym musi tak byc , a tak naprawde to sie nie podoba zadnemu
        anglikowi czy irlandczykowi ze ludzie ze wschodniej europy
        zalewaja ich kraj ,zabieraja prace ,nawet ta niechciana przez
        tubylcow.

Mysla naprawde co innego niz sa ich oficjalne wypowiedzi dla
        prasy czy TV,musza to wszytsko tolerowac w imie UNII i imie
        Europy zjednoczonej ,a tak naprawde chcieliby zeby podobnie jak
        getta islamskie pod Londynem a wiec
        pakistanczyccy ,hindusi ,maroccanczycy i inni zeby to wszystko
        pewnego dnia zapadlo sie pod ziemie i zniklo,a pozostalaby
        stara ,dobra ,krolewska Anglia,bez slumsow,gett i milionowej armii
        gaassarbajterow - to prawdziwy sen anglika i irlandczyka
        • 10iwonka10 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 09:27
          >>>wiec pakistanczyccy ,hindusi ,maroccanczycy i inni zeby to
          wszystko pewnego dnia zapadlo sie pod ziemie i zniklo,a pozostalaby
          > stara ,dobra ,krolewska Anglia,bez slumsow,gett i milionowej armii
          gaassarbajterow - to prawdziwy sen anglika i irlandczyka>>>>

Akurat- Tylko kto by sprzatal hotele, pracowal w fabrykach na
          farmach?

• sanguie Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 00:05
      A dlaczego mam się wstydzić za ludzi którzy wyjechali?
      Pytanie co i KTO ich do tego zmusił???
      I za nich jest mi wstyd,tych drugich,bezpiecznych;435,38 renty za to jest mi wstyd,
      za to ze w PL szkołach pomoc osoby niepełnosprawnej wg prawa przysługuje do 4 klasy szkoły podstawowej,to mw 1/3 edukacji,pózniej już nie,pózniej ludzie z wózka wstają,sami,za to jest mi wstyd i za to że wielu ludzi po 30 latach pracy nie stać..na godne życie,za to jest mi wstyd,że starsi ludzie zostawiają często mnustwo pieniędzy w aptekach,..........
      • danusszek Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 03:16
        ale w Polsce nie ma prawdziwej biedy ,taka jaka jest w Indiach
        gdzie ludzie na ulicy umieraja ,albo w Brazylii gdzie setki
        tysiace dzieci koczuja na wysypiskach smieci ,lub w innych
        krajach Ameryki Lacinskiej ,tam dopiero jest bieda,o jakiej
        najbiedniejsza polska babcia nie ma wyobrazenia i dla ktorej
        renta 500 zl to moze byc majatek.

A co do masowych wyjazdow do Anglii i innych krajow Europy tej
        bogatszej ,to przeciez jada tam ludzie majacy sprawne rece do
        roboty, ktorej nie chca podjac u siebie w kraju,bo twierdzac ze
        im sie nie oplaca .

Bardzo ciekaw jestem czy tak masowo beda wyjezdrzac kiedy w
        koncu do Polski wejdzie Euro ?? i nie bedzie zadnej przebitki
        na zlotowki !!

Dokad beda wyjedzrzac na saksy po 2012 roku ,kiedy zlotowka
        zniknie a pojawi sie Euro na polskim rynku

kto odpowie na to ?????

GDZIE wtedy beda wyjezdrzac Polacy ??,co zrobia ?????
        • danusszek Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 03:48
          po 2012 nastanie moda na wyjazdy do Azerbajdzanu lub Kazachstanu,
          tam beda szpanowac polacy bogatych wujkow z Europy majacych
          Euro w kieszeni !!
        • Gość: ringo Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 08:25
          Jak najniższy zarobek wyniesie równowartość 1000 litrów benzyny neet to nie będą
          wyjeżdżać
    • figgin1 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 09:11
      Mi nie jest wstyd. Dlaczego mam się wstydzić, za jakiś obcych ludzi?
    • Gość: gosc Re: czy nie jest wam wstyd ?? IP: 85.19.83.* 27.01.09, 09:52
      Znakomicie napisane! Niestety masz calkowita racje, my Polacy
      nalezymy chyba do jednych z najbardziej pazernych nacji Europy. To
      lezy w naszej mentalnosci!
      • strikemaster Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 13:55
        Mów za siebie, mnie to nie dotyczy. IMHO dotyczy raczej naszej "klasy" posiadającej i rządzącej.
    • facet123 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 16:01
      Re: czy nie jest wam wstyd ??

Ależ czego? Przecież wiadomo, że to my, Polacy, mamy moralną
      wyższość nad wszystkimi innymi narodami... ;)
    • grenzik Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 16:26
      Myślę, że Polaków jest tak dużo za granicą z kilku przyczyn.

1. Wieloletnia tradycja emigracji. (A wiesz, że przyczyny bywały różne)
      2. Polacy mocniej niż wspomniane kraje aspirują do tej "Europy pełną gębą", a to
      ułatwia odnalezienie się za granicą.
      3. Wydaje mi się, że więcej się uczymy, w tym języków.
    • 10iwonka10 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 16:38
      >>>>sumiaste wasy>>>>

No wiesz!!!! A co ty masz przeciwko sumiastym wasom?:-)

• danusszek Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 23:49
        sumiaste wasy - malpuja przebrzmiala mode na a'la Walese !!

co do chciwosci i zachlannosci naszych rodakow to mozna by
        ksiazke napisac ,chodzi mi oczywiscie o tych ktorzy na saksy
        wyjezdrzaja teraz i po otwarciu Unii,upatrauja w tym tylko
        jednego celu ;

naglabic ile sie da i jak sie da w kieszenie,wypchac funatmi
        i Euro ,szybko ,bezbolesnie i duzo, niewazne jakim kosztem i
        sposobem

byle szybko powrocic z nabita kabza w rodzime oplotki i zaczac
        budowe villi ,czy pokazac sie przechodzonym Mercem z rajchowskiego
        zlomu.

Niczym pies ktory wbiegl do rzezni i porwal kosc i czmychnol do
        budy czym predzej zeby pacholki rzeznika mu ja nie wyrwali.

Kiedy w londynskim Harrodsie sprzedawcy slysza szeleszczacy jezyk
        polski,natychmiast wzmaga sie ich czujnosc,twarz tezeje,oko wodzi
        czujnie po delikwentach i zazwyczaj zyczliwy usmiech zamienia sie w
        grymas

a dlaczego ??,,, kto zgadnie?
        • tlenek_wegla Re: czy nie jest wam wstyd ?? 27.01.09, 23:52
          >
          > a dlaczego ??,,, kto zgadnie?

Ciebie widza??
    • wirski Re: czy nie jest wam wstyd ?? 28.01.09, 00:51
      A twa pointa to: .....................
      Coś zaproponujesz, dasz osobisty przykład w działaniach
      naprawczych?? :(
      • nad-oceanem Re: czy nie jest wam wstyd ?? 28.01.09, 01:54
        sam nie jestes w stanie naprawic nic !!

to co juz spierd...lili twoi rodacy w ilosciach kilkuset tysiecy
        ludzi tylko na wyspach brytyjskich nikt i nic tak szybko nie
        naprawi ,bedzie sie ciogla opinia o polakach jak smrod w gaciach
        przez nastepne dziesiatki lat !!

brytyjczyk przecietny nie rozroznia i nie jest ciekawy tego kim
        ty naprawde jestes i co reprezentujesz soba
        na pytanie - skad jestes ?
        kiedy slyszy - Poland- zazwyczaj kwasnieje mu mina na chwile ,zeby
        potem dodacz szerokiem usmiechem kurtuazyjnie ,,oo ye?
        it is good ! - ale swoje wie co myslec !
        • nad-oceanem Re: czy nie jest wam wstyd ?? 28.01.09, 04:07
          a polacy mysla ze sa witani z szeroko otwartymi ramionami !!

nic bardziej blednego !!

samych hindusow i pakistanczykow i marockanczykow przed wejsciem
          Polski do Unii bylo i jest w Anglii blisko milionowa cyfra i to
          jest olbrzymi wrzod na tylku dla brytyjczkow i wcale dodatkowy
          zalew nastepnych kilkuset tysiecy wyrobnikow nie usczesliwia
          przecietnego brytjczyka

poza oficjalnymi kurtuazyjnymi wypowiedziami urzednikow,reszta
          anglikow robi kwasne miny do tego tematu.
          • 10iwonka10 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 28.01.09, 09:38
            Nie do konca tak jest.Emigracja to czesto tania sila robocza
            wypelniajaca na rynku pracy luke ktorej Brytyjczycy nie chca
            zapelnic b o lepiej siedziec na zasilakach.
        • wirski Re: czy nie jest wam wstyd ?? 28.01.09, 20:09
          To po kiego grzyba bijesz pianę, zgorzkniały nieudaczniku życiowy?
          Co ty sam w życiu osiągnąłeś, własnym wysiłkiem i wiedzą? NIC!!
          To dlaczego tu żółć wylewasz:( Ględzić to każdy potrafi!:/

>...ale swoje wie co myslec !
          Bo tobie podobni wyrobili polakom opinię!
          EOT
    • mjot1 Re: czy nie jest wam wstyd ?? 28.01.09, 20:26
      Ależ to wolność jest przecie!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=70217615&a=70247739
    • Gość: ugi Jest mi wstyd za polskie prostytutki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 20:26

www.londonescortguide.com/
      Te wszyskie dziewczyny z east europe.
      Naprawde smutna sprawa.
      • kaszanka_pl Re: Jest mi wstyd za polskie prostytutki. 29.01.09, 00:10
        oczywiscie masz racje !! ale nie tylko polskie prostytutki
        przysparzaja "slawy " polakom ,jest wiele innych rzeczy ktore
        zrobily z rodakow ciekawy temat do dyskusji wsrod anglikow i
        irlandczykow,wymienie chocby tylko kilka:

1. polskie ochlejstwo !!

2. polskie dziadowstwo ,gniezdzace sie po 7 na jednym wynajetym
        pokoiku i dodatkowo zalegajce z placeniami.

3. polscy zlodzieje sklepowi ,kradnacy co sie da

4. polscy naciagacze socjalnych benefitow przyslugujce w danym
        panstwie,zgrabnie robiocy przekrety,

przyklady mozna by mnozyc
        • kaszanka_pl Re: Jest mi wstyd za polskie prostytutki. 29.01.09, 03:25
          up
          • kaszanka_pl Re: Jest mi wstyd za polskie prostytutki. 30.01.09, 00:01
            a wam nie jest wstyd ?
            • Gość: insomnia Re: Jest mi wstyd za polskie prostytutki. IP: 92.24.16.* 31.01.09, 02:31
              wstyd to mi za rodakow, ktorzy nigdy dupy z Polski nie ruszyli a tak
              sie wypowiadaja o emigracji

adios
              • nad-oceanem Re: Jest mi wstyd za polskie prostytutki. 31.01.09, 03:26
                i rodakow !!,spiacych w kiblach i dworcach Anglii lub ruinach
                przeznaczonych do rozbiorki !!

jest mi wstyd za rodakow wynajmujacych tanie klitki w 5 ciu w
                dzielnicach biedy i slumsow ,gdzie emigranci z 3 ciego swiata [
                Afryka,Azja] maja swoje getta

jest mi wstyd za rodakow korzystajacych z zasilkow socjalnych
                panstw ,ktore dlugo i ciezko pracowaly na to zeby sobie w
                wlasnym kraju stworzyc dla wlasnych obywateli taki system ,a dzis
                ludzie ze wschodniej europy poprostu zbieraja owoce ich
                pracy ,korzystajac z przepisow Unii
    • leannali Re: czy nie jest wam wstyd ?? 19.12.18, 06:27
      This is really very sad.
      www.1stlondonescorts.co.uk/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka