pitahaya666 29.07.05, 00:08 czy kupujac buty (adidasy) na eBay USA bede musial zaplacic jakies cło importowe lub cos odobnego? ile moze ono wynosic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2pac8 Re: cło 29.07.05, 10:57 pitahaya666 napisał: > czy kupujac buty (adidasy) na eBay USA bede musial zaplacic jakies cło > importowe lub cos odobnego? ile moze ono wynosic? to wszystko zależy od widzimisię celnika. Ja zamówiłem kiedys kilka t-shirt'ów z usa. Mimo ze prosilem sklep (opsgear) aby nie zalaczali faktury to i tak zalaczyli, a nawet moj list w ktorym prosilem ich o nie zalaczanie tej faktury. Celnicy mi dowalili tyle cla , ze kosztowalo tyle co te koszulki, do wartosci celnej doliczyli nawet transport. I po jakichs niepreferencyjnych stawkach bo powiedzieli ze nie ma napisane kraju pochodzenia, spedzilem w tym urzedzie calutki dzien. Poprostu horror. Od tamtej pory nic z zagranicy nie zamawiam, dopiero jak ktos z rodziny przyjezdza tro prosze o przewiezienie. Odpowiedz Link
tagota Re: cło 31.07.05, 00:46 kupowalam kiedys aparat cyfrowy na "ebay USA" - wysylak do Francji. Za aparat ktory kosztowal okolo 250 euro, placilam 50 euro cla! ;-( Odpowiedz Link