Dodaj do ulubionych

Dwa razy IIB

31.01.11, 14:34
Czy moze Wasze dziecko mialo taki opis z usg?
Najpierw bylismy w szostym tygodniu zycia i wyszlo IIa, teraz przeszlo IIb na obu nozkach. Czyli w 12 tygodniu zycia nadal bioderka nie sa wyksztalcone. Ortopeda wyslal nas do poradni preluksacyjnej i zalecil badanie rtg, bo byc moze wszystko jest w porzadku, ale to moze jedynie wyjsc na zdjeciu rtg.

Czy isc jak najszybciej do innego specjalisty, ktory pracuje np. w szpitalu na kolejne usg? Czy moze niech dziecko obejrzy dokladnie doswiadczony ortopeda?? Bo terminy do tych poradni sa zabojcze.

Malo w necie na ten temat, bo zazwyczaj dzieci maja jedno bioderko gorsze, a tu po prostu dalej nic sie nie zmienia, mimo profilaktyki.
Obserwuj wątek
    • naamahia Re: Dwa razy IIB 31.01.11, 15:16
      Jaką stosujecie profilaktykę? Być może to za mało i trzeba zastosować już szelki albo poduchę ( koszla moim zdaniem przy takiej dysplazji to i takim maluchu to za dużo - ją lepiej zostawić jeśli by inne leczenie nie dało rady)
      oczywiście że możesz iść do innego lekarza na USG ja bym jednak zdecydowała się na RTG bo na nim wszystko widać wyraźniej a z tego co widzę u was są jakieś niejasności w tej kwestii ale jeśli konsultacja to u jakiegoś dobrego w bioderkach, nie podałaś informacji skąd jesteś?
      smile
      • cechna11 Re: Dwa razy IIB 31.01.11, 15:40
        Jestem z Warszawy.
        Profilaktyka to pieluchowanie, lezenie na brzuszku i noszenie w chuscie, czyli pozycja zabki brzuch do brzucha. Niestety karmimy sie na boku, bo dziecko sie krztusi, lezac na plecach. Na brzuszku kladziemy ja okolo piec razy dziennie po 10 minut, bo pozniej niestety juz nie daje rady.

Te dwa usg byky wykonane u jednego lekarza. On nie okreslil jak to mozna przeczytac w necie roznych stopni tych alfa i beta, po prostu, ze biodra sa IIA, a pozniej IIB.

Napisal- kostne uformowanie dosc dobre, daszek chrzestny i obrabek stawowy dosc szeroko i nisko siegajacy, krawedz gorna panewki zaokraglona, jadra kostnienia jeszcze slabo wysycone. Wniosek stawy biodrowe z podejrzeniem o miernie wyrazonej DDH- typ IIB.

Wpisalam caly opis. Czyli on ma podejrzenie, ze to IIB? No i od razu wyslal nas do poradni. Dodam, ze rozwoj motoryczny dziecka wedlug niego i innych lekarzy jest niepowiklany. Narzad ruchu bez cech patologii.
    • cechna11 Re: Dwa razy IIB 31.01.11, 18:39
      Udalo mi sie isc na usg do profesora Marcinskiego. Usg trwalo piec minut (w odwrotnosci do poprzednich), profesor stwierdzil, ze wszystko jest w najlepszym porzadku.
      Pozniej z tym usg, oraz poprzednimi diagnozami i z dzieckiem poszlam do ortopedy, ktory po badaniu bioder potwierdzil, ze dziecko nie ma zadnej dysplazji i nie trzeba jej nawet pieluchowac. A na kontrole zaprasza w siodmym miesiacu zycia bez usg.

Ten pierwszy ortopeda nie byl pewny swej diagnozy (wyslal nas do poradni), wiec moze faktycznie sie pomylil?

• naamahia Re: Dwa razy IIB 01.02.11, 10:04
        on napisał podejrzenie czyli nie był pewien być może sprzęt miał jakiś taki.... albo dziecko się ruszało smile nie był do końca pewien czyli zostaje wam tylko odpowiednia pielęgnacja brzuszkowanie noszenie itp.
    • evra_only Re: Dwa razy IIB 30.03.11, 15:56
      Kurczę, a u nas jedno bioderko prawidłowe, a drugie IIA i lekarz zalecił Frejkę.... Dodam, ze byłam prywatnie i momentami zastanawiam się,c zy to nie było naciągactwo jakieś uncertain
      Idziemy na kontrolę za 2 tygodnie i teraz już postanowiłam porównać diagnozę z innym lekarzem.
      • naamahia Re: Dwa razy IIB 30.03.11, 19:58
        w jakim wieku jest dziecko???? i czy to pierwsza diagnoza czy kolejna dziwne jak dla mnie 2a to jest bioderko w porządku tylko do obserwacji a nie od razu w frejke chyba ze do tego jest jakaś wiotkość lub inne predyspozycje.
        Skonsultuj tę diagnozę u innego lekarza jeśli da radę to u któregoś polecanego przez dziewczyny. Po to abyś miała większą pewność że naprawdę dobry specjalista postawił diagnozę i dalszy zakres postępowania.
        • evra_only Re: Dwa razy IIB 30.03.11, 20:52
          Pierwsza diagnoza była w wieku 6 tygodni, kolejna w wieku 12 tygodni. To IIA było niezmiennie na prawym biodrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka