01.12.12, 20:29
Naczytałem się sporo o cynamonie. Mam pytanie szczególnie do naszej zielarki co ma włosy jak kosy jakie ma doświadczenia. Najpierw z rozróżnieniem cynamonów a potem z ich używaniem.
Obserwuj wątek
    • dorka556 Re: Cynamon 01.12.12, 20:39
      Cynamonu używam do wytępienia mrówek ze skalniaka.
      Polecam.
    • goskaa.l Re: Cynamon 01.12.12, 22:17
      Od kilku lat nie mogę kupić prawdziwego cynamonu cejlońskiego. To, co teraz sprzedaje się jako cynamon to kasja.
      • amityr Re: Cynamon 02.12.12, 12:13
        goskaa.l napisała:

> Od kilku lat nie mogę kupić prawdziwego cynamonu cejlońskiego. To, co teraz sp
        > rzedaje się jako cynamon to kasja.

No właśnie to chiński. Zawiera dużo kumaryny, szkodliwej na nerki i wątrobę.
        • alfredka1 Re: Cynamon 02.12.12, 12:27

Kupuję tylko w laskach a potem "mlam" i nie zastanawiam się jak to jest z tą kumama maryną.
          • amityr Re: Cynamon 02.12.12, 13:04
            Jak w laskach to chiński. Czytałem ,że można rozróżnić tylko w ten sposób ,że cejloński zwinięty jest jak przekrojone cygaro.Chiński zwija się do środka.
    • julinka601 Re: Cynamon 02.12.12, 13:18
      Generalnie, cynamon jest ogromnie polecany na dobre trawienie / vide surprised.Grande/
      • aga-kosa Re: Cynamon 02.12.12, 17:40
        O właściwościach i zalecanych dawkach można przeczytać na Googlach. W domu stosujemy do zimowej kawy jest ogromnie rozgrzewający. Kiedy robię szarlotkę to wiem, że mogę sobie pozwolić na nasypanie. Wieczorem obieram kilka jabłek, kroję w drobną kostkę posypuję cynamonem i niewielką ilością cukru. Wstawiam to do mikrofali a potem jeszcze na to śmietana. wink
        Jesienią kiedy mam śliwki robię wtedy powidła z orzechami, cynamonem, rodzynkami i kakao. Pyszności do zjedzenia nawet bez niczego.
        Julinko, widzę, że i Ciebie uwiódł ojciec Grande swoją prostotą i mądrością.
        Kocham go przede wszystkim za to co przeczytałam przed laty : nie należy krochmalić pościeli bo w takiej pościeli rozwijają się roztocza. A o grochówce, golonce i jajach nie wspomnę. wink aga
        • anoagata Re: Cynamon 02.12.12, 17:50
          Cynamonu nie cierpię niczym Gargamel tych niebieskich Smerfów ale Dorki przepis zapamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka